reddie.k Δημοσ. 20 Οκτωβρίου Δημοσ. 20 Οκτωβρίου Για την MSI B650 Gaming Plus WiFi έχει στο skroutz δύο κριτικές ότι η ram δεν παίζει στην overclock ταχύτητα. Πάντως και οι δύο κριτικές αναφέρονται σε xmp προφίλ (intel) ενώ πρέπει να μπουν σε expo προφίλ (amd). Για τη RAM καλό είναι να μπεις στη σελίδα υποστήριξης της μητρικής που σε ενδιαφέρει και να δεις ποιές ακριβώς μνήμες έχουν τεσταριστεί από τον κατασκευαστή και να επιλέξεις από αυτές. Βλέποντας και κάνοντας. Λογικά θα παίζουν ψηλές θερμοκρασίες στο κουτί αυτό με τα δύο ανεμιστηράκια που διαθέτει και είσοδο αέρα μόνο λωρίδες στο πλάι μπροστά. Εάν έχεις πρόβλημα δοκιμάζεις να βάλεις και τα δύο μπροστά. Μετά το ένα μπροστά και το άλλο από πάνω στην πίσω θέση. Τα βάζεις όπου έχεις καλύτερες θερμοκρασίες. Ίσως χρειαστεί να αγοράσεις άλλο ένα.
TRP Δημοσ. 20 Οκτωβρίου Μέλος Δημοσ. 20 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, reddie.k είπε Για την MSI B650 Gaming Plus WiFi έχει στο skroutz δύο κριτικές ότι η ram δεν παίζει στην overclock ταχύτητα. Πάντως και οι δύο κριτικές αναφέρονται σε xmp προφίλ (intel) ενώ πρέπει να μπουν σε expo προφίλ (amd). Για τη RAM καλό είναι να μπεις στη σελίδα υποστήριξης της μητρικής που σε ενδιαφέρει και να δεις ποιές ακριβώς μνήμες έχουν τεσταριστεί από τον κατασκευαστή και να επιλέξεις από αυτές. Βλέποντας και κάνοντας. Λογικά θα παίζουν ψηλές θερμοκρασίες στο κουτί αυτό με τα δύο ανεμιστηράκια που διαθέτει και είσοδο αέρα μόνο λωρίδες στο πλάι μπροστά. Εάν έχεις πρόβλημα δοκιμάζεις να βάλεις και τα δύο μπροστά. Μετά το ένα μπροστά και το άλλο από πάνω στην πίσω θέση. Τα βάζεις όπου έχεις καλύτερες θερμοκρασίες. Ίσως χρειαστεί να αγοράσεις άλλο ένα. Έχεις δίκιο το ξέχασα τελείως να το δω αυτό. Μόλις το κοίταξα και οι μνήμες που έχω διαλέξει δεν υπάρχουν στη λίστα της συγκεκριμένης μητρικής της MSI, όμως υπάρχουν στη μητρική της Gigabyte που έχω διαλέξει, οπότε νομίζω θα μείνω σε αυτή. Αν είναι να έχει τόσο θέμα να το δω μήπως πάρω κάτι άλλο. Πέρα από το Lian Li τι άλλο θα προτείνατε για κάτι ήσυχο και με καλές θερμοκρασίες, ακόμα και για τους ζεστούς μήνες του χρόνου, για να έχω κάποιες επιλογές ας πούμε; Επεξ/σία 20 Οκτωβρίου από TRP
tzavardin Δημοσ. 20 Οκτωβρίου Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 4 ώρες πριν, reddie.k είπε Πρώτα από όλα οι amd δουλεύουν σε expo και όχι xmp (intel) πλέον. Συνημμένο datasheet από τις LANCER RGB DDR5 DRAM. Εάν διάβασες όλα τα ποστ μπορεί να είδες ότι ρωτήθηκα για Ryzen 7700x και όχι 7800x3D. Οι x3D (όπως ο δικός σου) γενικά ξέρω ότι επιτυγχάνουν υψηλά fps χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις για υψηλές ταχύτητες στη ram. Μια περίληψη σε περίπτωση που δεν τα διάβασες όλα. Το ''sweet spot'' σύμφωνα με την AMD είναι τα 6000 MHz στους Ryzen 7000. Εάν σκέφτεται ανάβάθμιση κάποια στιγμή σε Ryzen 9000 το ''sweet spot'' είναι 6400 MHz, οπότε αν έχουν μικρή διαφορά σε τιμή με τις 6000 γιατί να μην προτιμήσει τις 6400; (και ας παίζουν χαμηλότερα). Αυτό είναι το σκεπτικό. Εσύ ως κάτοχος που έχεις την εμπειρία χρήσης πες τη δική σου άποψη αντί να ρωτάς εμένα (που δεν έχω). edit: πρόσθεσα το δεύτερο link. Εγώ απλή ερώτηση έκανα: Γνωρίζεις αν θα παίζουν με xmp (docp στην amd λέω xmp για να συνεννοούμαστε) οι 7000 επεξεργαστές με 6400; Εγώ τις τρέχω 6200 με καρφωτά timings, και οι λίγοι επεξεργαστές (όχι μοντελα, κομματια μεμονωμενα) που μπορούν 6400 πάλι με καρφωτά timing θα μπορούν και οχι με xmp. Άμα πρότεινα σε κάποιον 6400 θα του εξηγούσα οτι πιθανότατα θα τις παίζει 6200 cl32 και θα πρέπει να κάνει memory oc. Αλλιώς θα τον έστελνα σε 6000cl30. Αυτά γνωρίζω και για αυτό ρώτησα. 1
reddie.k Δημοσ. 20 Οκτωβρίου Δημοσ. 20 Οκτωβρίου π.χ: https://www.skroutz.gr/s/23019299/Be-Quiet-Pure-Base-500DX-Gaming-Midi-Tower-Kouti-Ypologisti-me-Plaino-Parathyro-kai-RGB-Fotismo-Leyko.html 1 minute ago, tzavardin said: Εγώ απλή ερώτηση έκανα: Γνωρίζεις αν θα παίζουν με xmp (docp στην amd λέω xmp για να συνεννοούμαστε) οι 7000 επεξεργαστές με 6400; Εγώ τις τρέχω 6200 με καρφωτά timings, και οι λίγοι επεξεργαστές (όχι μοντελα, κομματια μεμονωμενα) που μπορούν 6400 πάλι με καρφωτά timing θα μπορούν και οχι με xmp. Άμα πρότεινα σε κάποιον 6400 θα του εξηγούσα οτι πιθανότατα θα τις παίζει 6200 cl32 και θα πρέπει να κάνει memory oc. Αλλιώς θα τον έστελνα σε 6000cl30. Αυτά γνωρίζω και για αυτό ρώτησα. Νομίζω αφού έχεις την εμπειρία χρήσης καλύτερα να την δώσεις εξαρχής για να βοηθήσεις το φίλο που έκανε την ερώτηση όπως πολύ ωραία έκανες σε αυτό το ποστ. Όταν ενεργοποιείς το expo ή το xmp πάλι κάνεις overclock τη μνήμη αλλά είναι οι ρυθμίσεις που έχουν αποθηκευτεί στο bios από τους κατασκευαστές της μητρικής. Είτε 6000 expo, είτε 6200 καρφωτά, είτε 6400 expo είναι memory oc. Να κάνω και εγώ μιά ερώτηση. Με διαφορά τιμής γύρω στα 5-10 ευρώ ποιά θα επέλεγες 6400/32 ή 6000/30; Εγώ του πρότεινα την 6400 γιατί μπορεί να την χρησιμοποιήσει και στους Ryzen 9000 σε περίπτωση αναβάθμισης αφού πρακτικά θα έχει τις ίδιες επιδόσεις στον 7700x.
tzavardin Δημοσ. 20 Οκτωβρίου Δημοσ. 20 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, reddie.k είπε π.χ: https://www.skroutz.gr/s/23019299/Be-Quiet-Pure-Base-500DX-Gaming-Midi-Tower-Kouti-Ypologisti-me-Plaino-Parathyro-kai-RGB-Fotismo-Leyko.html Νομίζω αφού έχεις την εμπειρία χρήσης καλύτερα να την δώσεις εξαρχής για να βοηθήσεις το φίλο που έκανε την ερώτηση όπως πολύ ωραία έκανες σε αυτό το ποστ. Όταν ενεργοποιείς το expo ή το xmp πάλι κάνεις overclock τη μνήμη αλλά είναι οι ρυθμίσεις που έχουν αποθηκευτεί στο bios από τους κατασκευαστές της μητρικής. Είτε 6000 expo, είτε 6200 καρφωτά, είτε 6400 expo είναι memory oc. Να κάνω και εγώ μιά ερώτηση. Με διαφορά τιμής γύρω στα 5-10 ευρώ ποιά θα επέλεγες 6400/32 ή 6000/30; Εγώ του πρότεινα την 6400 γιατί μπορεί να την χρησιμοποιήσει και στους Ryzen 9000 σε περίπτωση αναβάθμισης αφού πρακτικά θα έχει τις ίδιες επιδόσεις στον 7700x. Δεν είναι θέμα επιδοσεων, είναι πραγματικά θέμα λειτουργίας, αλλιώς δε θα μίλαγα. Ακόμα και με τα loose timings του docp στη συντριπτική πλειοψηφία (πραγματικά συντριπτική πάνω από 95%) των 7000 δεν παίζει συχνότητα 6400. Πιθανότατα δεν θα ανοίγει καν το pc, και αν ανοίξει κατά λάθος θα έχει μπλε οθόνη αμέσως. Από εκεί και πέρα ναι, κανονικά το docp είναι ένα preset oc. Το θεμα ειναι ότι το manual ram oc θελει πολλή δουλειά και προσοχή, πραγματικά χαμένες εργατοώρες, που το 99% των χρηστών δεν μπορούν ή δεν θελουν να επενδύσουν. Σε αυτό βάλε μαζί ότι στο am5 τα unstable ram oc μπουταρουν κανονικά και βγάζουν μετά θέματα με μπλε οθόνες, ακόμα και artifacting στο browsing έχω δει. Οπότε ακόμα πιο πολύς χαμένος χρόνος. Οπότε καλό είναι να ξέρει ο φίλος ότι docp θα τρέχει 6000 cl32 αν αγοράσει αυτές τις μνήμες που είναι πιο αργό από το 6000cl30. Στην καλυτερη θα μπορεί να παίξει 6200 cl32 που με σφιχτά timings είναι καλύτερο από 6000 cl30 docp, και ελάχιστα καλυτερο απο τα ιδια timings καρφωτά. Συμπερασματικα, αν δεν είναι χομπιστας πάει 6000 cl30 Επεξ/σία 20 Οκτωβρίου από tzavardin 1
reddie.k Δημοσ. 20 Οκτωβρίου Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 52 minutes ago, tzavardin said: Δεν είναι θέμα επιδοσεων, είναι πραγματικά θέμα λειτουργίας, αλλιώς δε θα μίλαγα. Ακόμα και με τα loose timings του docp στη συντριπτική πλειοψηφία (πραγματικά συντριπτική πάνω από 95%) των 7000 δεν παίζει συχνότητα 6400. Πιθανότατα δεν θα ανοίγει καν το pc, και αν ανοίξει κατά λάθος θα έχει μπλε οθόνη αμέσως. Από εκεί και πέρα ναι, κανονικά το docp είναι ένα preset oc. Το θεμα ειναι ότι το manual ram oc θελει πολλή δουλειά και προσοχή, πραγματικά χαμένες εργατοώρες, που το 99% των χρηστών δεν μπορούν ή δεν θελουν να επενδύσουν. Σε αυτό βάλε μαζί ότι στο am5 τα unstable ram oc μπουταρουν κανονικά και βγάζουν μετά θέματα με μπλε οθόνες, ακόμα και artifacting στο browsing έχω δει. Οπότε ακόμα πιο πολύς χαμένος χρόνος. Οπότε καλό είναι να ξέρει ο φίλος ότι docp θα τρέχει 6000 cl32 αν αγοράσει αυτές τις μνήμες που είναι πιο αργό από το 6000cl30. Στην καλυτερη θα μπορεί να παίξει 6200 cl32 που με σφιχτά timings είναι καλύτερο από 6000 cl30 docp, και ελάχιστα καλυτερο απο τα ιδια timings καρφωτά. Συμπερασματικα, αν δεν είναι χομπιστας πάει 6000 cl30 Πάντως σε AM4 ενεργοποιώ το docp, manually ανεβάζω το memory frequency και αναλόγως το fclk. Τα υπόλοιπα timings ρυθμίζονται μόνα τους σύμφωνα με τα specs της μνήμης. Αλλάζω τρεις ρυθμίσεις μόνο. Με αυτό τον τρόπο πάω από 3600 στα 3800 με fclk 1900. Ακόμα και να είναι τόσο πολύπλοκο σε AM5 λόγω μικρής διαφοράς σε επιδόσεις και τιμή θα πήγαινα στις 6400 ( μόνο για τη δυνατότητα να παίξουν με 9000)
TRP Δημοσ. 30 Οκτωβρίου Μέλος Δημοσ. 30 Οκτωβρίου Παιδιά καλησπέρα και πάλι. Έχω τα κομμάτια που αγόρασα τελικά και φτιάχνω το PC. Στο πρώτο boot μου έβγαλε αυτό ένα μήνυμα που έλεγε: New cpu installed, fTPM/PSP NV corrupted or structure changed. Πάτησα Y που έλεγε: Press Y to reset fTPM, if you have bitlocker or encryption key enabled, the system will not boot without a recover key. Είχε και μια ακόμα επιλογή που έλεγε: Press N to keep previous fTPM record κτλ. Αφού το έκανα αυτό μου βγάζει αυτό: Boot failure detected αλλά δεν με αφήνει να πατήσω καμία επιλογή. Κατέβασα σε ένα USB το τελευταίο bios της μητρικής και πάτησα το q-flash plus, όπου ανάβει για λίγα δευτερόλεπτα, αναβοσβήνει το USB και δεν συνεχίζει, αλλά δεν πρέπει να κλείνει και τελείως γιατί τα rgb από τις ram παραμένουν ανοιχτά. Κάποια πρόταση στο τι θα μπορούσα να κάνω για να συνεχίσω;
reddie.k Δημοσ. 30 Οκτωβρίου Δημοσ. 30 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) edit: Κλείσε το pc και αν σε βγάλει πάλι στο "New cpu installed, fTPM/PSP NV corrupted or structure changed." πάτα το Ν to keep previous fTPM record. Για την αναβάθμιση του bios: Επεξ/σία 31 Οκτωβρίου από reddie.k 1
TRP Δημοσ. Σάββατο στις 12:03 μμ Μέλος Δημοσ. Σάββατο στις 12:03 μμ Στις 30/10/2024 στις 7:05 ΜΜ, reddie.k είπε edit: Κλείσε το pc και αν σε βγάλει πάλι στο "New cpu installed, fTPM/PSP NV corrupted or structure changed." πάτα το Ν to keep previous fTPM record. Για την αναβάθμιση του bios: Πήγαν όλα καλά τελικά. Σε ευχαριστώ πολύ για το βίντεο. Οι μνήμες τελικά στα 6400MHz δημιουργούσαν θέμα και πετούσε συνέχεια blue screen ο υπολογιστής και έκανε επανεκκίνηση. Τις κατέβασα στα 6200MHz δεν έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο. Πέρα από αυτό, δεν ξέρω αν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί γιατί δεν έχω ξανασυναντήσει κάτι παρόμοιο, αλλά όταν ανοίγω τον υπολογιστή ακούγεται ένα click το οποίο δεν έχω καταλήξει σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα για το τι μπορεί να σημαίνει. Τέλος κάτι ακόμα που συμβαίνει είναι ότι κατά τη διάρκεια ενός game στο LoL, μια φορά σε κάθε game, και κάποιες φορές όταν τελειώνει το παιχνίδι και φορτώνει η οθόνη μετά το τέλος του παιχνιδιού, παγώνει η οθόνη και το ποντίκι κουνιέται ελάχιστα και με μεγάλη καθυστέρηση, κάτι το οποίο κρατάει για μερικά δευτερόλεπτα, κάτι το οποίο δεν το έχω ξανασυναντήσει ποτέ και μου κάνει εντύπωση. Σκέφτηκα μήπως φταίνε οι θερμοκρασίες αλλά μου φαίνεται υπερβολή σε ένα παιχνίδι όπως το LoL να υπάρχει τέτοιο θέμα. Σε απλή χρήση τον περισσότερο χρόνο η θερμοκρασία του επεξεργαστή είναι περίπου στους 55 βαθμούς, και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού φτάνει μέχρι και 90. Τι μπορεί να φταίει για να συμβαίνει αυτό; Θέμα θερμοκρασίας; Η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές που είχε αυτό το κόλλημα δεν ήταν καν στους 90 αν θυμάμαι καλά, αλλά θα το ξαναδώ είμαι σίγουρος. Ανεξάρτητα από αυτά, μιας και τώρα είναι πράγματι ένας λόγος επιπλέον, έλεγα να πάρω και μια καλύτερη ψύκτρα για τον επεξεργαστή, ώστε να τρέχει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, και γιατί όχι να είναι ακόμα πιο ήσυχος. Τί θα προτείνετε για τον Ryzen 5 7600; Σε τι εύρος τιμών πιστεύετε είναι λογικό να κινηθεί κάποιος για αγορά ψύκτρας για τον συγκεκριμένο επεξεργαστή; Προσωπικά σκεφτόμουν να αγοράσω την Be Quiet Dark Rock 5. Πιστεύετε είναι οκ; Θα ήμουν οκ με κάποια σαν την Be Quiet Pure Rock 2 ή την Arctic Freezer 34 eSports Duo; Θα άξιζε να ανέβω και άλλο και να πάω σε κάτι σαν την Be Quiet Dark Rock Pro 5;
tzavardin Δημοσ. Σάββατο στις 01:33 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 01:33 μμ (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, TRP είπε Πήγαν όλα καλά τελικά. Σε ευχαριστώ πολύ για το βίντεο. Οι μνήμες τελικά στα 6400MHz δημιουργούσαν θέμα και πετούσε συνέχεια blue screen ο υπολογιστής και έκανε επανεκκίνηση. Τις κατέβασα στα 6200MHz δεν έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο. Πέρα από αυτό, δεν ξέρω αν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί γιατί δεν έχω ξανασυναντήσει κάτι παρόμοιο, αλλά όταν ανοίγω τον υπολογιστή ακούγεται ένα click το οποίο δεν έχω καταλήξει σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα για το τι μπορεί να σημαίνει. Τέλος κάτι ακόμα που συμβαίνει είναι ότι κατά τη διάρκεια ενός game στο LoL, μια φορά σε κάθε game, και κάποιες φορές όταν τελειώνει το παιχνίδι και φορτώνει η οθόνη μετά το τέλος του παιχνιδιού, παγώνει η οθόνη και το ποντίκι κουνιέται ελάχιστα και με μεγάλη καθυστέρηση, κάτι το οποίο κρατάει για μερικά δευτερόλεπτα, κάτι το οποίο δεν το έχω ξανασυναντήσει ποτέ και μου κάνει εντύπωση. Σκέφτηκα μήπως φταίνε οι θερμοκρασίες αλλά μου φαίνεται υπερβολή σε ένα παιχνίδι όπως το LoL να υπάρχει τέτοιο θέμα. Σε απλή χρήση τον περισσότερο χρόνο η θερμοκρασία του επεξεργαστή είναι περίπου στους 55 βαθμούς, και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού φτάνει μέχρι και 90. Τι μπορεί να φταίει για να συμβαίνει αυτό; Θέμα θερμοκρασίας; Η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές που είχε αυτό το κόλλημα δεν ήταν καν στους 90 αν θυμάμαι καλά, αλλά θα το ξαναδώ είμαι σίγουρος. Ανεξάρτητα από αυτά, μιας και τώρα είναι πράγματι ένας λόγος επιπλέον, έλεγα να πάρω και μια καλύτερη ψύκτρα για τον επεξεργαστή, ώστε να τρέχει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, και γιατί όχι να είναι ακόμα πιο ήσυχος. Τί θα προτείνετε για τον Ryzen 5 7600; Σε τι εύρος τιμών πιστεύετε είναι λογικό να κινηθεί κάποιος για αγορά ψύκτρας για τον συγκεκριμένο επεξεργαστή; Προσωπικά σκεφτόμουν να αγοράσω την Be Quiet Dark Rock 5. Πιστεύετε είναι οκ; Θα ήμουν οκ με κάποια σαν την Be Quiet Pure Rock 2 ή την Arctic Freezer 34 eSports Duo; Θα άξιζε να ανέβω και άλλο και να πάω σε κάτι σαν την Be Quiet Dark Rock Pro 5; Για το θέμα του παγώματος της οθόνης, θα ήθελα λίγο καλύτερη περιγραφή για το που συμβαίνει μέσα στο game. Στο τέλος του game ούτως ή αλλως κολλαει το lol μεχρι να σε βγαλει στα report screen ειναι προβλημα του client που ειναι για τα σκουπίδια. Για αυτο και οι περισσοτεροι κανουν leave δευτερολεπτα πριν πεσει το nexus και κάνουν σκιπ το bug. Για αρχη, θα ελεγα να βαλεις frame cap στα fps της οθονης σου (144hz) αν δεν το εχεις κάνει ηδη. Το lol όσο του δίνεις επεξεργαστική ισχύ, τοσο τραβαει, είναι πραγματικά σαν benchmark. Θα σε βοηθήσει και με τις θερμοκρασίες. Από εκεί και πέρα, όπως το περιγραφεις, θα ελεγα να ξεκινήσεις από τους drivers γραφικών, απλά ξαναπέρασέ τους από την εφαρμογή της nvidia. Αν επιμείνει το πρόβλημα ακριβώς ως έχει, επόμενος ύποπτος είναι οι ram, ειδικά αν στα 6200 τις έχεις με docp profile (που λογικά αυτό ισχύει). .Σε αυτήν την περιπτωση μαλλον πρεπει να βαλεις το profile 6000 cl32. Είχα κάνει ένα σχόλιο παραπάνω στις 20 Οκτώβρη σε αυτό το thread, που περιεγραφα ακριβώς ότι το 6400 είναι σχεδόν αδύνατο στους 7000 πλην εξαιρετικών περιπτώσεων, και το 6200 με docp είναι σχεδόν πάντα προβληματικό. Ως εκ τούτου είναι ουσιαστικά μονόδρομος το 6000cl30 αν είναι να παίξεις docp και να μην πειράξεις timings, voltage και fclk ταχύτητα. Το ότι bootαρει το pc δεν σημαίνει αυτόματα ότι το docp profile παίζει σταθερά ακομα και αν δεν σχετιζεται με το lol. Θα έλεγα να τρέξεις το τεστ του aida64 για μνήμες, ακόμα κι αν δεν έχει σχέση με το lol, και είναι θέμα driver της κάρτας γραφικών. Επεξ/σία Σάββατο στις 01:35 μμ από tzavardin
TRP Δημοσ. Σάββατο στις 03:33 μμ Μέλος Δημοσ. Σάββατο στις 03:33 μμ 1 ώρα πριν, tzavardin είπε Για το θέμα του παγώματος της οθόνης, θα ήθελα λίγο καλύτερη περιγραφή για το που συμβαίνει μέσα στο game. Στο τέλος του game ούτως ή αλλως κολλαει το lol μεχρι να σε βγαλει στα report screen ειναι προβλημα του client που ειναι για τα σκουπίδια. Για αυτο και οι περισσοτεροι κανουν leave δευτερολεπτα πριν πεσει το nexus και κάνουν σκιπ το bug. Για αρχη, θα ελεγα να βαλεις frame cap στα fps της οθονης σου (144hz) αν δεν το εχεις κάνει ηδη. Το lol όσο του δίνεις επεξεργαστική ισχύ, τοσο τραβαει, είναι πραγματικά σαν benchmark. Θα σε βοηθήσει και με τις θερμοκρασίες. Από εκεί και πέρα, όπως το περιγραφεις, θα ελεγα να ξεκινήσεις από τους drivers γραφικών, απλά ξαναπέρασέ τους από την εφαρμογή της nvidia. Αν επιμείνει το πρόβλημα ακριβώς ως έχει, επόμενος ύποπτος είναι οι ram, ειδικά αν στα 6200 τις έχεις με docp profile (που λογικά αυτό ισχύει). .Σε αυτήν την περιπτωση μαλλον πρεπει να βαλεις το profile 6000 cl32. Είχα κάνει ένα σχόλιο παραπάνω στις 20 Οκτώβρη σε αυτό το thread, που περιεγραφα ακριβώς ότι το 6400 είναι σχεδόν αδύνατο στους 7000 πλην εξαιρετικών περιπτώσεων, και το 6200 με docp είναι σχεδόν πάντα προβληματικό. Ως εκ τούτου είναι ουσιαστικά μονόδρομος το 6000cl30 αν είναι να παίξεις docp και να μην πειράξεις timings, voltage και fclk ταχύτητα. Το ότι bootαρει το pc δεν σημαίνει αυτόματα ότι το docp profile παίζει σταθερά ακομα και αν δεν σχετιζεται με το lol. Θα έλεγα να τρέξεις το τεστ του aida64 για μνήμες, ακόμα κι αν δεν έχει σχέση με το lol, και είναι θέμα driver της κάρτας γραφικών. Είναι τυχαίο θα έλεγα. Απλά ελπίζω να μην γίνει σε teamfight και ευτυχώς δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο ως τώρα. Μια σε τυχαία στιγμή στο lane. Άλλη όταν έκανα def το 2ο tower στο mid. Την άλλη στο blue, και την άλλη ενώ είχα πατήσει να πάω σε ένα σημείο και ξαφνικά κολλάει και επειδή δεν μπόρεσα να κάνω click αλλού πέθανα. Είναι random γενικά ως τώρα. Αυτό ότι κολλάει στο τέλος το γνωρίζω, αλλά δεν μιλάμε απλά για κόλλημα του client. Μιλάμε για γενικό πάγωμα όπου δεν μπορώ να κάνω τίποτα και ενώ κουνάω το ποντίκι και αυτό απλά κάνει μικρές όπου τύχει και το πιάσει μέχρι να επανέλθει. Το έχω κάνει ήδη αυτό. Μόνο για λίγο το κράτησα για να δω μέχρι που φτάνει και μετά το κλείδωσα μέχρι τα 144. Την πρώτη φορά που πήγα περάσω τους drivers όταν έκανα εγκατάσταση στα Windows πήγα να το κάνω μέσα από την εφαρμογή της Nvidia και έβγαζε κάποιο error που έλεγε ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να κάνει εγκατάσταση τους Drivers, και έτσι το έψαξα και τους έκανα manual εγκατάσταση. Τώρα έχει ένα τελευταίο update για τους drivers από 12 Νοεμβρίου αλλά δεν έχω δοκιμάσει να το εγκαταστήσω ακόμα. Εν τω μεταξύ να αναφέρω ότι αφού έστειλα το μήνυμα, έπαιξα 3 games, ένα aram και δύο κανονικά και δεν είχα κανένα θέμα ούτε μέσα στο παιχνίδι ούτε στο τέλος με τον client, πέρα από τα γνώριμα που μπορεί να τύχουν τα οποία ανέφερες και εσύ. Docp από ό,τι καταλαβαίνω είναι τα αντίστοιχα xmp/expo και eocp, (το οποίο τώρα το ανακάλυψα ότι υπάρχει και αυτό που το έψαξα γιατί δεν είχα ιδέα τι είναι docp), οπότε αν είναι αυτό, ναι έτσι τις έχω βάλει στα 6200. Νομίζω στο bios xmp ή expo πρέπει να το έλεγε. Αν θα βοηθούσε να σου στείλω κάποια εικόνα από το bios για να δεις τι έχω κάνει πες μου. Ναι είχα διαβάσει όλη σας τη συζήτηση, αλλά εν γνώση μου είπα πάλι να αγοράσω αυτές τις μνήμες σε περίπτωση μελλοντικής αναβάθμισης, και ας έτρεχαν στα 6000. Από τη στιγμή που δεν έβγαζε blue screen στα 6200 είπα να το αφήσω εκεί και να δω πως θα πάει. Ωραία θα το τρέξω και θα ενημερώσω μόλις το κάνω.
tzavardin Δημοσ. Σάββατο στις 04:01 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 04:01 μμ 6 λεπτά πριν, TRP είπε Είναι τυχαίο θα έλεγα. Απλά ελπίζω να μην γίνει σε teamfight και ευτυχώς δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο ως τώρα. Μια σε τυχαία στιγμή στο lane. Άλλη όταν έκανα def το 2ο tower στο mid. Την άλλη στο blue, και την άλλη ενώ είχα πατήσει να πάω σε ένα σημείο και ξαφνικά κολλάει και επειδή δεν μπόρεσα να κάνω click αλλού πέθανα. Είναι random γενικά ως τώρα. Αυτό ότι κολλάει στο τέλος το γνωρίζω, αλλά δεν μιλάμε απλά για κόλλημα του client. Μιλάμε για γενικό πάγωμα όπου δεν μπορώ να κάνω τίποτα και ενώ κουνάω το ποντίκι και αυτό απλά κάνει μικρές όπου τύχει και το πιάσει μέχρι να επανέλθει. Το έχω κάνει ήδη αυτό. Μόνο για λίγο το κράτησα για να δω μέχρι που φτάνει και μετά το κλείδωσα μέχρι τα 144. Την πρώτη φορά που πήγα περάσω τους drivers όταν έκανα εγκατάσταση στα Windows πήγα να το κάνω μέσα από την εφαρμογή της Nvidia και έβγαζε κάποιο error που έλεγε ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να κάνει εγκατάσταση τους Drivers, και έτσι το έψαξα και τους έκανα manual εγκατάσταση. Τώρα έχει ένα τελευταίο update για τους drivers από 12 Νοεμβρίου αλλά δεν έχω δοκιμάσει να το εγκαταστήσω ακόμα. Εν τω μεταξύ να αναφέρω ότι αφού έστειλα το μήνυμα, έπαιξα 3 games, ένα aram και δύο κανονικά και δεν είχα κανένα θέμα ούτε μέσα στο παιχνίδι ούτε στο τέλος με τον client, πέρα από τα γνώριμα που μπορεί να τύχουν τα οποία ανέφερες και εσύ. Docp από ό,τι καταλαβαίνω είναι τα αντίστοιχα xmp/expo και eocp, (το οποίο τώρα το ανακάλυψα ότι υπάρχει και αυτό που το έψαξα γιατί δεν είχα ιδέα τι είναι docp), οπότε αν είναι αυτό, ναι έτσι τις έχω βάλει στα 6200. Νομίζω στο bios xmp ή expo πρέπει να το έλεγε. Αν θα βοηθούσε να σου στείλω κάποια εικόνα από το bios για να δεις τι έχω κάνει πες μου. Ναι είχα διαβάσει όλη σας τη συζήτηση, αλλά εν γνώση μου είπα πάλι να αγοράσω αυτές τις μνήμες σε περίπτωση μελλοντικής αναβάθμισης, και ας έτρεχαν στα 6000. Από τη στιγμή που δεν έβγαζε blue screen στα 6200 είπα να το αφήσω εκεί και να δω πως θα πάει. Ωραία θα το τρέξω και θα ενημερώσω μόλις το κάνω. Είναι πρόβλημα αυτό που περιγράφεις, δεν θα έπρεπε να το κάνει. Ξεκίνα με τους καινούριους driver, και κάνε και το aida test. Άμα στο ξανακάνει πέφτεις στα 6000c32 μήπως φταίει αυτό. Για το υπολοιπο, η όλη ιδέα "αναβάθμιση στο μελλον" ήταν εξαρχής κακή συμβουλή. Spoiler Αφενός, πρώτα θα αναβαθμίσεις σε πολύ καλύτερη κάρτα και μετά θα σκεφτείς την οποιαδήποτε αναβάθμιση στον επεξεργαστή στο συγκεκριμένο build που έχεις. Δεν ξέρω για πόσα χρόνια μετά μιλάμε. Αφετέρου αν σκέφτηκες οτι η διαφορά του 6400c32 με το 6000c30 είναι ένα 7% περίπου όσο και του αριθμού 6400 με το 6000 δεν ισχύει. Παίζει ρόλο και ο δεύτερος αριθμός, που δείχνει πόσους κύκλους ρολογιού θέλει η μνήμη για να στείλει τα δεδομένα. Αν εφαρμόσεις έναν τύπο που τα συνδυάζει και τα δύο, στα χαρτιά είναι ίδια η πραγματική ταχύτητα στις δύο αυτές μνήμες. Οι περισσότερες εφαρμογές βέβαια επωφελούνται περισσότερο από τη συχνότητα, παρά από το cl, οπότε όντως οι 6400c32 είναι πιο γρήγορες από τις 6000cl30. Όχι όμως 7 με 10%, αλλά από 2-3% στην καλυτερη σε κάποια σενάρια έως και 0% διαφορά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Οπότε παιρνοντας αυτές τις μνήμες, ήλπιζες σε ένα 7% στο μελλον, το οποίο όμως θα είναι 2% στην πράξη και τις περισσότερες φορές 0. Ταυτόχρονα απέκτησες προβλήματα stability στο σήμερα, και αν φτάσεις στο 6000cl32, πρακτικά και χειρότερη απόδοση γιατί θα παίζεις στην ίδια συχνότητα με μεγαλύτερο cas latency.
TRP Δημοσ. Κυριακή στις 12:52 μμ Μέλος Δημοσ. Κυριακή στις 12:52 μμ (επεξεργασμένο) 20 ώρες πριν, tzavardin είπε Είναι πρόβλημα αυτό που περιγράφεις, δεν θα έπρεπε να το κάνει. Ξεκίνα με τους καινούριους driver, και κάνε και το aida test. Άμα στο ξανακάνει πέφτεις στα 6000c32 μήπως φταίει αυτό. Για το υπολοιπο, η όλη ιδέα "αναβάθμιση στο μελλον" ήταν εξαρχής κακή συμβουλή. Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Αφενός, πρώτα θα αναβαθμίσεις σε πολύ καλύτερη κάρτα και μετά θα σκεφτείς την οποιαδήποτε αναβάθμιση στον επεξεργαστή στο συγκεκριμένο build που έχεις. Δεν ξέρω για πόσα χρόνια μετά μιλάμε. Αφετέρου αν σκέφτηκες οτι η διαφορά του 6400c32 με το 6000c30 είναι ένα 7% περίπου όσο και του αριθμού 6400 με το 6000 δεν ισχύει. Παίζει ρόλο και ο δεύτερος αριθμός, που δείχνει πόσους κύκλους ρολογιού θέλει η μνήμη για να στείλει τα δεδομένα. Αν εφαρμόσεις έναν τύπο που τα συνδυάζει και τα δύο, στα χαρτιά είναι ίδια η πραγματική ταχύτητα στις δύο αυτές μνήμες. Οι περισσότερες εφαρμογές βέβαια επωφελούνται περισσότερο από τη συχνότητα, παρά από το cl, οπότε όντως οι 6400c32 είναι πιο γρήγορες από τις 6000cl30. Όχι όμως 7 με 10%, αλλά από 2-3% στην καλυτερη σε κάποια σενάρια έως και 0% διαφορά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Οπότε παιρνοντας αυτές τις μνήμες, ήλπιζες σε ένα 7% στο μελλον, το οποίο όμως θα είναι 2% στην πράξη και τις περισσότερες φορές 0. Ταυτόχρονα απέκτησες προβλήματα stability στο σήμερα, και αν φτάσεις στο 6000cl32, πρακτικά και χειρότερη απόδοση γιατί θα παίζεις στην ίδια συχνότητα με μεγαλύτερο cas latency. Έκανα εγκατάσταση τους πιο πρόσφατους driver και έκανα το System Stability Test 3 φορές με κάποια διαφορά ώρας για 5 λεπτά κάθε φορά. Μόνο την μία από τις 3 έκανε αυτό το κόλλημα 2 φορές. Τις άλλες δεν παρατήρησα κάτι. Κάτι που δεν ανέφερα είναι πως τις πρώτες μέρες επειδή δεν είχα βιδώσει την ψύκτρα όσο έπρεπε, έβλεπα θερμοκρασίες μεταξύ 70 και 80 βαθμούς, συν ότι είχα δει τον επεξεργαστή να ανεβάζει θερμοκρασία μέχρι και 90-95 βαθμούς, όπου εκεί κατάλαβα ότι κάτι πρέπει να μην είχα κάνει σωστά και το έφτιαξα, και από τότε έχω τις θερμοκρασίες που ανέφερα προηγουμένως. Μάλιστα πρέπει πράγματι το παιχνίδι κάποια στιγμή να κόλλησε λόγω αυτού γιατί είχα ανοιχτό το Core Temp για να βλέπω θερμοκρασίες, και πρέπει να πάγωσε η οθόνη λόγω cpu throttle. Υπάρχει περίπτωση από τις 2-3 φορές που έφτασε σε αυτές τις θερμοκρασίες να έχει δημιουργηθεί κάποια μόνιμη ζημιά; Επεξ/σία Κυριακή στις 12:53 μμ από TRP
konik Δημοσ. Κυριακή στις 01:03 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 01:03 μμ (επεξεργασμένο) 21 ώρες πριν, tzavardin είπε Είναι πρόβλημα αυτό που περιγράφεις, δεν θα έπρεπε να το κάνει. Ξεκίνα με τους καινούριους driver, και κάνε και το aida test. Άμα στο ξανακάνει πέφτεις στα 6000c32 μήπως φταίει αυτό. Για το υπολοιπο, η όλη ιδέα "αναβάθμιση στο μελλον" ήταν εξαρχής κακή συμβουλή. Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Αφενός, πρώτα θα αναβαθμίσεις σε πολύ καλύτερη κάρτα και μετά θα σκεφτείς την οποιαδήποτε αναβάθμιση στον επεξεργαστή στο συγκεκριμένο build που έχεις. Δεν ξέρω για πόσα χρόνια μετά μιλάμε. Αφετέρου αν σκέφτηκες οτι η διαφορά του 6400c32 με το 6000c30 είναι ένα 7% περίπου όσο και του αριθμού 6400 με το 6000 δεν ισχύει. Παίζει ρόλο και ο δεύτερος αριθμός, που δείχνει πόσους κύκλους ρολογιού θέλει η μνήμη για να στείλει τα δεδομένα. Αν εφαρμόσεις έναν τύπο που τα συνδυάζει και τα δύο, στα χαρτιά είναι ίδια η πραγματική ταχύτητα στις δύο αυτές μνήμες. Οι περισσότερες εφαρμογές βέβαια επωφελούνται περισσότερο από τη συχνότητα, παρά από το cl, οπότε όντως οι 6400c32 είναι πιο γρήγορες από τις 6000cl30. Όχι όμως 7 με 10%, αλλά από 2-3% στην καλυτερη σε κάποια σενάρια έως και 0% διαφορά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Οπότε παιρνοντας αυτές τις μνήμες, ήλπιζες σε ένα 7% στο μελλον, το οποίο όμως θα είναι 2% στην πράξη και τις περισσότερες φορές 0. Ταυτόχρονα απέκτησες προβλήματα stability στο σήμερα, και αν φτάσεις στο 6000cl32, πρακτικά και χειρότερη απόδοση γιατί θα παίζεις στην ίδια συχνότητα με μεγαλύτερο cas latency. Καλημέρα,να σου κάνω μια ερώτηση,για καινούριο σύστημα με 9700x να πάω με μνήμες 6000c30 ή 6400c32?Θα έχω θέμα σε κάποια από τις 2 περιπτώσεις?Στην πρώτη περίπτωση μου βγαίνουν οι μνήμες 30€ πιο φθηνές από τις δεύτερες. Καλημέρα,να σου κάνω μια ερώτηση,για καινούριο σύστημα με 9700x να πάω με μνήμες 6000c30 ή 6400c32?Θα έχω θέμα σε κάποια από τις 2 περιπτώσεις?Στην πρώτη περίπτωση μου βγαίνουν οι μνήμες 30€ πιο φθηνές από τις δεύτερες. Επεξ/σία Κυριακή στις 01:04 μμ από konik
tzavardin Δημοσ. Κυριακή στις 02:54 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 02:54 μμ 1 ώρα πριν, TRP είπε Έκανα εγκατάσταση τους πιο πρόσφατους driver και έκανα το System Stability Test 3 φορές με κάποια διαφορά ώρας για 5 λεπτά κάθε φορά. Μόνο την μία από τις 3 έκανε αυτό το κόλλημα 2 φορές. Τις άλλες δεν παρατήρησα κάτι. Κάτι που δεν ανέφερα είναι πως τις πρώτες μέρες επειδή δεν είχα βιδώσει την ψύκτρα όσο έπρεπε, έβλεπα θερμοκρασίες μεταξύ 70 και 80 βαθμούς, συν ότι είχα δει τον επεξεργαστή να ανεβάζει θερμοκρασία μέχρι και 90-95 βαθμούς, όπου εκεί κατάλαβα ότι κάτι πρέπει να μην είχα κάνει σωστά και το έφτιαξα, και από τότε έχω τις θερμοκρασίες που ανέφερα προηγουμένως. Μάλιστα πρέπει πράγματι το παιχνίδι κάποια στιγμή να κόλλησε λόγω αυτού γιατί είχα ανοιχτό το Core Temp για να βλέπω θερμοκρασίες, και πρέπει να πάγωσε η οθόνη λόγω cpu throttle. Υπάρχει περίπτωση από τις 2-3 φορές που έφτασε σε αυτές τις θερμοκρασίες να έχει δημιουργηθεί κάποια μόνιμη ζημιά; Μία από τις τρεις δεν είναι και ότι καλύτερο, προφανώς υπάρχει θέμα. Τρέξε και δυο τρεις φορές το Cache and memory benchmark από το AIDA64 extreme, είναι το 3ο από δεξιά στην πάνω μπάρα αν πατήσεις το σήμα της μνήμης. Όταν το ολοκληρώσεις θα είναι κάπως έτσι Απλά κάποια από τα παραπάνω θα είναι κρυμμένα στη δωρεάν version. Για τα υπόλοιπα όχι, δεν έχεις κάποια ζημιά. Κάνε και το παραπάνω που σου είπα. Αν ήδη με την αλλαγή των driver σταμάτησες να έχεις το θέμα στο lol και οπουδήποτε αλλού, είσαι οκ. (Δεν είσαι όμως, γιατί ήδη κόλλησε στο πρώτο benchmark._ Ακόμα και να βγει όλο το memory test τρεις τέσσερις φορές, που αμφιβάλλω, θα σου έλεγα να δοκιμάσεις τις μνήμες στο 6000 προφίλ μήπως λυθεί το θέμα. 1 ώρα πριν, konik είπε Καλημέρα,να σου κάνω μια ερώτηση,για καινούριο σύστημα με 9700x να πάω με μνήμες 6000c30 ή 6400c32?Θα έχω θέμα σε κάποια από τις 2 περιπτώσεις?Στην πρώτη περίπτωση μου βγαίνουν οι μνήμες 30€ πιο φθηνές από τις δεύτερες. Αν αποκλειστικά θες να παίξεις xmp, πάλι η safe επιλογή είναι 6000 cl30 και για τους 9000. Όμως από ότι διαβάζω είναι πιο εύκολο σε αυτούς το xmp στα 6200, και ελαφρώς πιο εύκολα τα manual timings στα 6400. Για 30 ευρώ διαφορά δεν θα το σκεφτόμουν καν, ειδικά αν είχα tight budget θα πηγαινα στις 6000cl30. Αν ήταν να δώσω ένα 30ρι παραπάνω, θα πήγαινα σε αυτές τις μνήμες, που είναι 6400c30, όμως με την προοπτική να βάλω manual timings και να πετύχω αν όχι ένα 6400cl30 που θα είναι μπόμπα, ένα σίγουρο 6200 cl30. Για να γίνει αυτό όμως θέλει δυσανάλογα πολύ διάβασμα και δοκιμές. Είναι πιο πολύ χόμπι, παρά legit αγορά. Παραπάνω πληροφορίες για 7000/9000 και τι παίζει με τις μνήμες στους ryzen, μπορείτε να βρειτε και οι δύο στον παρακάτω κύριο. Υπάρχει και άλλο ένα βίντεο, που δείχνει πως μπορεί κάποιος σχετικά εύκολα να βάλει πιο σφιχτά manual timings και στα 6000 αν δεν θέλει να παίξει xmp, ειδικά με μνήμες hynix, που είναι τα περισσότερα φτηνά στικάκια. Αν τα παραπάνω βίντεο σας φαίνονται βαρετά / ακαταλαβίστικα, συγχαρητήρια, έχετε γλιτώσει από έναν μεγάλο σαδομαζοχισμό που λέγεται manual memory oc. Πάρτε 6000c30 βάλτε docp και ξεχάστε τις. 1 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα