Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ποσό που διαθέτουμε :

500-1000 ευρώ ας πούμε, λόγω του αρχικού στόχου να είμαστε στα 144+ fps με βάση αυτά που αναφέρω παρακάτω.

Χρήση υπολογιστή :

Απλή καθημερινή χρήση. Χρήση για εργασίες προπτυχιακού επιπέδου Πληροφορικής με τα αντίστοιχα προγράμματα που χρησιμοποιούνται. 

Ίσως κάποια χρήση προγραμμάτων ηχογράφησης μουσικής, πχ Cubase και διάφορα plugins. 

Σε γενικές γραμμές όταν βρίσκομαι στο σπίτι ο υπολογιστή είναι μόνιμα ανοιχτός και όταν το κλείνω τον έχω σε Αναστολή λειτουργίες και σπάνια τον κλείνω τελείως, αν παίζει κάπου ρόλο αυτό, πχ στην επιλογή τροφοδοτικού.

Επίσης, αν και στον υπολογιστή που έχω αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζω θέμα ως προς αυτό, έχω πάντα μόνιμα 20-30 ανοιχτές καρτέλες στον Google Chrome, και πολλές φορές παραπάνω όταν ασχολούμαι με εργασίες τις σχολής.

Γενικά από το pc δεν είναι ότι έχω και κανένα τρομερό παράπονο για αυτά που κάνω, αλλά λίγο ότι σκεφτόμουν εδώ και κάποια χρόνια για αναβάθμιση, αλλά συνεχώς θεωρούσα ότι δεν άξιζε εκείνη τη στιγμή, λίγο τώρα η λήξη υποστήριξης των Windows 10 σε 1 χρόνο και ότι το βύσμα του τροφοδοτικού έχει σπάσει το κάτω κομμάτι στήριξης όπως το είχα κολλημένο πίσω, μετά από τόσα χρόνια, μάλλον ήρθε η ώρα για αγορά νέου υπολογιστή.

Το μόνο θέμα ας πούμε είναι ότι όταν παίζω LoL, δεν ανταποκρίνεται τόσο καλά αν πάω να κάνω κάτι άλλο ταυτόχροναμ, πχ να δω κάτι στα γρήγορα στο internet κτλ, ειδικά όταν είμαι με παρέα και μιλάω μέσω Discord. 

Μιας και έχω την οθόνη που φαίνεται παρακάτω, έλεγα να φτιάξω κάτι που να μπορεί να τρέξει το LoL στις υψηλότερες ρυθμίσεις στα 144+ fps σταθερά (και CS ως δευτερεύον), αν και το μόνο κομμάτι που δεν είμαι σίγουρος αν με νοιάζει 100% είναι αυτό, καθώς δεν είναι ότι προλαβαίνω να ασχοληθώ και πολύ, αλλα σίγουρα θα ήθελα να σύστημα να έχει αυτόνομη κάρτα γραφικών, και για να έχω δυνατότερο cpu, και για να μην χρειάζεται να δεσμεύεται μνήμη για τα ενσωματωμένα γραφικά από την ram. Θα το δω όμως πως θα πάει από την τελική τιμή που θα βγει έχοντας ως στόχο τα 144+ fps (κυρίως στο LoL).

Ειδικά προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε:

IDEs (Eclipse, VS κτλ), Παιχνίδια eSports (LoL, CS). Cubase.

Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε οθόνη? Αν όχι ποια οθόνη έχουμε και αν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε μελλοντικά μια άλλη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία AOC 24G2U/BK και μια παλιά 17'' Fujitsu Siemens, όπου κάποια στιγμή έχω σκοπό να την αλλάξω.

Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε και πληκτρολόγιο,ηχεία,ποντίκι?

Δεν χρειάζομαι κάτι αυτή τη στιγμή.

Τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε ( για την επιλογή κατάλληλου καταστήματος).

Αθήνα.

Αν τα κομμάτια που θέλουμε να αγοράσουμε θέλουμε να είναι απο ένα κατάστημα ή επιθυμούμε την αγορά απο διαφορετικά καταστήματα?

Από διαφορετικά για να πετύχουμαι καλύτερες τιμές.

Αν επιθυμούμε να συναρμολογηθεί το σύστημα στο κατάστημα(στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε πως να το συναρμολογήσουμε) ή το σύστημα θα στηθεί απο τον ενδιαφερόμενο?

Θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να το συναρμολογήσω εγώ.

Αν επιθυμούμε λειτουργικό σύστημα και ποιο:

Windows 11, οπού θα ήθελα να μου προτείνεται και κάποια έμπιστη ιστοσελίδα για να αγοράσω κάποιο κλειδί για το λειτουργικό.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων όποιο άτομο κάτσει διαβάσει και ασχοληθεί με το θέμα, ώστε να καταλήξω στο τι αξίζει να αγοράσω.

Επεξ/σία από TRP
  • Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 hour ago, TRP said:

Ποσό που διαθέτουμε :

500-1000 ευρώ ας πούμε, λόγω του αρχικού στόχου να είμαστε στα 144+ fps με βάση αυτά που αναφέρω παρακάτω.

Χρήση υπολογιστή :

Απλή καθημερινή χρήση. Χρήση για εργασίες προπτυχιακού επιπέδου Πληροφορικής με τα αντίστοιχα προγράμματα που χρησιμοποιούνται. 

Ίσως κάποια χρήση προγραμμάτων ηχογράφησης μουσικής, πχ Cubase και διάφορα plugins. 

Σε γενικές γραμμές όταν βρίσκομαι στο σπίτι ο υπολογιστή είναι μόνιμα ανοιχτός και όταν το κλείνω τον έχω σε Αναστολή λειτουργίες και σπάνια τον κλείνω τελείως, αν παίζει κάπου ρόλο αυτό, πχ στην επιλογή τροφοδοτικού.

Επίσης, αν και στον υπολογιστή που έχω αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζω θέμα ως προς αυτό, έχω πάντα μόνιμα 20-30 ανοιχτές καρτέλες στον Google Chrome, και πολλές φορές παραπάνω όταν ασχολούμαι με εργασίες τις σχολής.

Γενικά από το pc δεν είναι ότι έχω και κανένα τρομερό παράπονο για αυτά που κάνω, αλλά λίγο ότι σκεφτόμουν εδώ και κάποια χρόνια για αναβάθμιση, αλλά συνεχώς θεωρούσα ότι δεν άξιζε εκείνη τη στιγμή, λίγο τώρα η λήξη υποστήριξης των Windows 10 σε 1 χρόνο και ότι το βύσμα του τροφοδοτικού έχει σπάσει το κάτω κομμάτι στήριξης όπως το είχα κολλημένο πίσω, μετά από τόσα χρόνια, μάλλον ήρθε η ώρα για αγορά νέου υπολογιστή.

Το μόνο θέμα ας πούμε είναι ότι όταν παίζω LoL, δεν ανταποκρίνεται τόσο καλά αν πάω να κάνω κάτι άλλο ταυτόχροναμ, πχ να δω κάτι στα γρήγορα στο internet κτλ, ειδικά όταν είμαι με παρέα και μιλάω μέσω Discord. 

Μιας και έχω την οθόνη που φαίνεται παρακάτω, έλεγα να φτιάξω κάτι που να μπορεί να τρέξει το LoL στις υψηλότερες ρυθμίσεις στα 144+ fps σταθερά (και CS ως δευτερεύον), αν και το μόνο κομμάτι που δεν είμαι σίγουρος αν με νοιάζει 100% είναι αυτό, καθώς δεν είναι ότι προλαβαίνω να ασχοληθώ και πολύ, αλλα σίγουρα θα ήθελα να σύστημα να έχει αυτόνομη κάρτα γραφικών, και για να έχω δυνατότερο cpu, και για να μην χρειάζεται να δεσμεύεται μνήμη για τα ενσωματωμένα γραφικά από την ram. Θα το δω όμως πως θα πάει από την τελική τιμή που θα βγει έχοντας ως στόχο τα 144+ fps (κυρίως στο LoL).

Ειδικά προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε:

IDEs (Eclipse, VS κτλ), Παιχνίδια eSports (LoL, CS). Cubase.

Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε οθόνη? Αν όχι ποια οθόνη έχουμε και αν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε μελλοντικά μια άλλη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία AOC 24G2U/BK και μια παλιά 17'' Fujitsu Siemens, όπου κάποια στιγμή έχω σκοπό να την αλλάξω.

Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε και πληκτρολόγιο,ηχεία,ποντίκι?

Δεν χρειάζομαι κάτι αυτή τη στιγμή.

Τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε ( για την επιλογή κατάλληλου καταστήματος).

Αθήνα.

Αν τα κομμάτια που θέλουμε να αγοράσουμε θέλουμε να είναι απο ένα κατάστημα ή επιθυμούμε την αγορά απο διαφορετικά καταστήματα?

Από διαφορετικά για να πετύχουμαι καλύτερες τιμές.

Αν επιθυμούμε να συναρμολογηθεί το σύστημα στο κατάστημα(στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε πως να το συναρμολογήσουμε) ή το σύστημα θα στηθεί απο τον ενδιαφερόμενο?

Θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να το συναρμολογήσω εγώ.

Αν επιθυμούμε λειτουργικό σύστημα και ποιο:

Windows 11, οπού θα ήθελα να μου προτείνεται και κάποια έμπιστη ιστοσελίδα για να αγοράσω κάποιο κλειδί για το λειτουργικό.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων όποιο άτομο κάτσει διαβάσει και ασχοληθεί με το θέμα, ώστε να καταλήξω στο τι αξίζει να αγοράσω.

Τι υπολογιστή έχεις τώρα?

Και για κατανοήσουμε τις ανάγκες σου, αλλά ίσως να αναβαθμίζετε, ίσως να μπορέσεις να κρατήσεις κάτι από αυτόν(π.χ κουτί/nvme κτλ).

Όσο για τα windows 10 -εαν αυτό είναι το κύριο μέλημα σου πιθανότατα να υπάρχουν τροποι να μπουν στο τωρινό σου συστημα-

Δημοσ.
19 ώρες πριν, @topos είπε

Τι υπολογιστή έχεις τώρα?

Και για κατανοήσουμε τις ανάγκες σου, αλλά ίσως να αναβαθμίζετε, ίσως να μπορέσεις να κρατήσεις κάτι από αυτόν(π.χ κουτί/nvme κτλ).

Όσο για τα windows 10 -εαν αυτό είναι το κύριο μέλημα σου πιθανότατα να υπάρχουν τροποι να μπουν στο τωρινό σου συστημα-

Λοιπόν ο υπολογιστής που έχω τώρα είναι:

PC Casehttps://www.plaisio.gr/anavathmisi-diktia/anavathmisi-pc/koutia-desktop/fazn-a18-piano-black-midi-tower_1616498

CPU:  Intel i3-3240

Motherboard: Gigabyte GA-H61MA-D3V

GPU: Nvidia GeForce GT 630 της MSI https://www.skroutz.gr/s/2123415/MSI-GeForce-GT630-4GB-N630GT-MD4GD3.html

RAM: 8gb ddr3 1333MHz (Transcend JM1333KLH-4G 1x4GB και Corsair 4GB DDR3-1333Mhz (CMV4GX3M1A1333C9))

Αποθηκευτηκός Χώρος: Crucial MX500 SSD 500GB 2.5'' SATA III και Hitachi HDS721050CLA360 500GB

PSU: Turbo-X 550W

Τον υπολογιστή τον έχω από το καλοκαίρι του 2013.

Ο SSD και και τα επιπλέον 4GB RAM της Corsair προστέθηκαν τον Ιούλιο του 2021, καθώς τον τελευταίο χρόνο ο υπολογιστής είχε γίνει απίστευτα αργός, σε σημείο που ενοχλούσε για πρώτη φορά από τότε που το αγόρασα. Ήμουν πολύ κοντά και τότε να προχωρήσω σε αγορά καινούριου υπολογιστή, όμως είχα στο νου μου, ότι υπάρχει πιθανότητα το επόμενο διάστημα να μην χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου ο υπολογιστής, οπότε θεώρησα ότι δεν άξιζε και προχώρησα σε μια μικρή αλλαγή γιατί πραγματικά είχε γίνει πάρα πολύ αργός. Γενικά έμεινα ευχαριστημένος από την αλλαγή, γιατί πραγματικά τα 4GB ήταν πλέον πάρα πολύ λίγα, και σίγουρα είχα αργήσει να αγοράσω και SSD, με τον οποίο είδα μεγάλη διαφορά, χωρίς καν να μπορεί να τρέξει σε ταχύτητες SATA III, καθώς η μητρική έχει μόνο SATA II, και κάτι άλλο σαν SATA III νομίζω που το λέει GSATA III, όπου από όσο θυμάμαι δεν είχα δει καμιά διαφορά, και τον άφησα σε μία θύρα SATA II.

Νομίζω πως πέρα από τον SSD δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσε να μπει στο νέο υπολογιστή, και θα ήθελα η επιλογή των κομματιών να γίνει χωρίς να υπολογίζεται αυτός αρχικά, και θα δω μετά αν θα τον συνδέσω και αυτόν στο νέο σύστημα.

Τώρα το να βάλω με πλάγιο τρόπο Windows 11 δεν ξέρω αν αξίζει, αφού από τη στιγμή που δεν υποστηρίζονται επίσημα στο hardware αυτό, να υπάρχουν ή να εμφανιστούν σε βάθος χρόνου θέματα είτε στα Windows είτε σε άλλες εφαρμογές, όπου έχω διαβάσει ότι υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις.

Επίσης ας το αναφέρω και αυτό, θα ήθελα να υπάρχει αποθηκευτικός χώρος 1TB σίγουρα ή και παραπάνω, και να υπάρχει επιλογή και για 2ο nvme.

Τώρα πιο συγκεκριμένα αν υπάρξουν μικροαλλαγές κτλ θα το δούμε όταν είμαστε στην τελική λίστα των κομματιών που θα αγοραστούν.

Γενικά για αυτά που ζητάω σε περίπτωση που πάμε για να τα καλύψουμε όλα, είναι επαρκές το budget;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 ώρες πριν, TRP είπε

CPU:  Intel i3-3240

Motherboard: Gigabyte GA-H61MA-D3V

GPU: Nvidia GeForce GT 630

RAM: 8gb ddr3 1333MHz

Όντως, θέλεις νέο σύστημα. Θα μπορούσες να αναβαθμιστείς σε i5-i7, σε 16gb ram και μια κάρτα γραφικών π.χ. 1050ti, όλα μεταχειρισμένα, αλλά δε νομίζω να αξίζει.

Πούλα το στις αγγελίες και πήγαινε σε νέο. Το budget σου είναι πολύ καλό και αν δεις και άλλα παρόμοια threads που ανοίγουν σχεδόν καθημερινά θα πάρεις πολλές ιδέες. π.χ.

Επεξ/σία από micos000
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έριξα μια ματιά και αυτή τη στιγμή έχω επιλέξει τα εξής:

PC CaseBe Quiet Pure Base 500 Midi Tower 80,24€

CPU: AMD Ryzen 5 7600 205,42€

GPU: Sapphire Radeon RX 6600 8GB GDDR6 Pulse 255€

RAMTeamGroup Delta RGB 32GB DDR5 RAM με 2 Modules (2x16GB) και Ταχύτητα 6400 114,14€ (Αν και για τις συγκεκριμένες δεν είμαι σίγουρος ακόμα. Κοιτάω ακόμα και κάποιες άλλες επιλογές).

Αποθηκευτικός ΧώροςKingston KC3000 SSD 1TB M.2 NVMe PCI Express 4.0 88,90€

PSU: Seasonic G12 GC 750W Full Wired 80 Plus Gold 89€

Σύνολο: 832,70€

Οι τιμές είναι μέσω Skroutz σε καταστήματα που φαίνονται άμεσα διαθέσιμα τα προϊόντα.

Το μόνο που δεν έχω καταλήξει επειδή πραγματικά δεν έχω ιδέα πως να τις κρίνω και τι να ψάξω είναι η motherboard, όπου θα ήθελα να μου προτείνεται κάποια όσο το δυνατόν αξιόπιστη ώστε να αντέξει ίσως και κάποια αναβάθμιση επεξεργαστή στο μέλλον, και να τρέχει απροβλημάτιστα τις RAM στις ταχύτητες που υποστηρίζουν.

Edit: Είδα κάπου να προτείνεται αυτή: https://www.skroutz.gr/s/46587113/MSI-Pro-B650-S-WIFI-Motherboard-ATX-me-AMD-AM5-Socket.html#shops.

Πιστεύεται είναι οκ;

Επίσης θέλω και για το τροφοδοτικό να μου πείτε αν είναι επαρκές ή μη, με το σκεπτικό ότι ίσως σε κάποια χρόνια γίνει αναβάθμιση επεξεργαστή, σε κάτι με τουλάχιστον 8 πυρήνες, ή κάρτας γραφικών, σε κάτι αντίστοιχου σημερινού επιπέδου 3060, αλλά την εποχή που θα γίνει η αναβάθμιση.

Edit: Α ναι. Και αν μπορείτε να προτείνεται και κάποια thermal paste. Αξίζει να πάω σε κάτι τέτοιο ή να προτιμήσω αυτή που βλέπω ότι είναι η πιο συχνή επιλογή;

Περιμένω να μου πείτε αν πιστεύεται πως υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν με κάποιο άλλο συνδυασμό που αξίζει περισσότερο, ώστε γενικά να γίνει ο υπολογιστής όσο πιο δυνατός γίνεται, ακόμα και για το κουτί δηλαδή αν έχετε να προτείνεται κάτι άλλο ώστε να το συζητήσουμε.

Επεξ/σία από TRP
Δημοσ.

Λοιπόν όπως τα κοιτούσα ξανά και ξανά προχώρησα σε κάποιες αλλαγές.

Για κάρτα γραφικών είπα τελικά να πάω στην Gigabyte GeForce RTX 3060 12GB GDDR6 στα 307€, μιας είπα ότι αξίζει η διαφορά με την RX 6600, όπου είχα στο μυαλό μου ότι θα ήταν κάπως πιο χαμηλά σε τιμή.

Για RAM τελικά είπα να πάω στις G.Skill Trident Z5 RGB 32GB DDR5 RAM (2x16GB) 7200 στα 153€ και μητρική την Gigabyte B650 GAMING X AX V2 rev. 1.x στα 190,84€, όπου βλέπω υποστηρίζει ταχύτητες μέχρι 8000 στις RAM, οπότε φαντάζομαι θα τρέξει απροβλημάτιστα τις RAM στα 7200.

Τελική Τιμή: Κοντά στα 1120€

Πως το βλέπετε γενικά; Έχετε να κάνετε κάποια αντιπρόταση όπου θα ήταν καλύτερη επιλογή;

Δημοσ.

Επειδή από ότι καταλαβαίνω σε καλύπτει το pc σου μην βιαστείς λόγω win11. Μπορείς αν θες να τα βάλεις και στο υπάρχον σύστημά σου. Εγώ τα είχα σε I7 2600K πριν με αφήσει και αναγκάστηκα να αγοράσω καινούργιο. Θεωρώ ότι η αγορά είναι για τα μπάζα προσωπικά στο θέμα τιμών. Αν βρεις σε Black Friday τιμες χωμα οκ προχώρα. Προσωπικά θα σου πρότεινα να μην ασχοληθείς.

Δημοσ.

Για ram στους amd 7000 και 9000 έως 6400 mhz με το χαμηλότερο CL. Παραπάνω είναι πεταμένα λεφτά, θυσία στο θεό του μάρκετινγκ. Δεν κερδίζεις σχεδόν τίποτα σε ταχύτητα.  Πχ αυτές (6400 MHz/CL32) αλλά μπορείς να πας και σε 6000 MHz CL30 χωρίς μεγάλη διαφορά σε απόδοση.

'Αρα δεν χρειάζεται και το συγκεκριμένο motherboard, σου κάνει και αυτό.

Το κουτί που διάλεξες δε φαίνεται να έχει καλή ροή αέρα. Καλό είναι να παίρνει ανεμιστήρες μπροστά ή στα πλάγια. Αν θες κάτι ήσυχο.

Ο 7600 είναι καλός επεξεργαστής αλλά ο 7500f πολύ κοντά σε απόδοση με λιγότερα χρήματα αλλά δεν έχει ενσωματωμένα γραφικά.

Δημοσ.
12 ώρες πριν, reddie.k είπε

Για ram στους amd 7000 και 9000 έως 6400 mhz με το χαμηλότερο CL. Παραπάνω είναι πεταμένα λεφτά, θυσία στο θεό του μάρκετινγκ. Δεν κερδίζεις σχεδόν τίποτα σε ταχύτητα.  Πχ αυτές (6400 MHz/CL32) αλλά μπορείς να πας και σε 6000 MHz CL30 χωρίς μεγάλη διαφορά σε απόδοση.

Το κουτί που διάλεξες δε φαίνεται να έχει καλή ροή αέρα. Καλό είναι να παίρνει ανεμιστήρες μπροστά ή στα πλάγια. Αν θες κάτι ήσυχο.

Ο 7600 είναι καλός επεξεργαστής αλλά ο 7500f πολύ κοντά σε απόδοση με λιγότερα χρήματα αλλά δεν έχει ενσωματωμένα γραφικά.

7700x είναι προτιμότερο να μπει 6400cl32 intel xmp ή 6000cl30 amd expo???

Θα υπάρχει διαφορά?ίδια τιμή έχουν οι ραμ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η ίδια ram υποστηρίζει κάποια προφίλ ρυθμίσεων της intel (xmp) και κάποια της amd (expo). Αν ο επεξεργαστής είναι intel χρησιμοποιείς τις xmp ρυθμίσεις και εαν είναι amd τις expo με την ίδια μνήμη. Όσο ανεβαίνει η συχνότητα και κατεβαίνει το CAS Latency (CL) ανεβαίνει και η τιμή της ram.

Για τον 7700x και γενικά για Ryzen 7000 η προτεινόμενη από την AMD μνήμη (sweet spot) είναι στα 6000 MHz (με την expo ρύθμιση φυσικά). Αλλά παίζει ρόλο και το CAS Latency που όσο πιο χαμηλό είναι, τόσο πιο γρήγορη η λειτουργία της μνήμης. Το CL 30 είναι από τις χαμηλότερες CAS Latency που υπάρχουν στα 6000 MHz. Εάν αγοράσεις πιο ακριβές μνήμες 6200, 6400, 6800, 7000, 8000 κ.ο.κ δεν κερδίζεις σχεδόν τίποτα σε απόδοση. Άν πάντως βρεις περίπου στην ίδια τιμή τις 6400 CL32 τις προτιμάς για την περίπτωση μελλοντικής αναβάθμισης σε Ryzen 9000.

Για τους καινούριους Ryzen 9000 το ''sweet spot'' είναι στα 6400 MHz. Με χαμηλότερη CAS Latency έχεις γρηγορότερη λειτουργία (αλλά και υψηλότερη τιμή).

Επεξ/σία από reddie.k
Δημοσ.
12 ώρες πριν, reddie.k είπε

Η ίδια ram υποστηρίζει κάποια προφίλ ρυθμίσεων της intel (xmp) και κάποια της amd (expo). Αν ο επεξεργαστής είναι intel χρησιμοποιείς τις xmp ρυθμίσεις και εαν είναι amd τις expo με την ίδια μνήμη. Όσο ανεβαίνει η συχνότητα και κατεβαίνει το CAS Latency (CL) ανεβαίνει και η τιμή της ram.

Για τον 7700x και γενικά για Ryzen 7000 η προτεινόμενη από την AMD μνήμη (sweet spot) είναι στα 6000 MHz (με την expo ρύθμιση φυσικά). Αλλά παίζει ρόλο και το CAS Latency που όσο πιο χαμηλό είναι, τόσο πιο γρήγορη η λειτουργία της μνήμης. Το CL 30 είναι από τις χαμηλότερες CAS Latency που υπάρχουν στα 6000 MHz. Εάν αγοράσεις πιο ακριβές μνήμες 6200, 6400, 6800, 7000, 8000 κ.ο.κ δεν κερδίζεις σχεδόν τίποτα σε απόδοση. Άν πάντως βρεις περίπου στην ίδια τιμή τις 6400 CL32 τις προτιμάς για την περίπτωση μελλοντικής αναβάθμισης σε Ryzen 9000.

Για τους καινούριους Ryzen 9000 το ''sweet spot'' είναι στα 6400 MHz. Με χαμηλότερη CAS Latency έχεις γρηγορότερη λειτουργία (αλλά και υψηλότερη τιμή).

Βρίσκω με ίδια τιμή 6000c30 και 6400c32 τώρα αν έχουν και κανα ταληρο διάφορα δεν με απασχολεί αρκεί άμα πάω με τις πιο γρήγορες το σύστημα έστω και ελάχιστα να είναι όντως πιο γρήγορο και όχι χειρότερο αποτι αν πήγαινα με τις 6000c30.Απο αυτή την έννοια το λέω.

Δημοσ.
4 minutes ago, konik said:

Βρίσκω με ίδια τιμή 6000c30 και 6400c32 τώρα αν έχουν και κανα ταληρο διάφορα δεν με απασχολεί αρκεί άμα πάω με τις πιο γρήγορες το σύστημα έστω και ελάχιστα να είναι όντως πιο γρήγορο και όχι χειρότερο αποτι αν πήγαινα με τις 6000c30.Απο αυτή την έννοια το λέω.

Με τον 7700x περίπου ίδιες επιδόσεις. Με ryzen 9000 η 6400 MHz CL32 είναι η πιο γρήγορη.

• Like 1
Δημοσ.
15 ώρες πριν, reddie.k είπε

Με τον 7700x περίπου ίδιες επιδόσεις. Με ryzen 9000 η 6400 MHz CL32 είναι η πιο γρήγορη.

Ρε αδερφέ, να σε ρωτήσω κάτι.

Είσαι σίγουρος ότι οι 6400 cl32,που προτείνεις στον άνθρωπο δουλεύουν xmp όπως του πρότεινες παραπάνω; Ρωτάω ως κάτοχος 7800x3d και 6400 cl32.  Εσύ έχεις δουλέψει ποτέ 7000 επεξεργαστή με 6400;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, tzavardin said:

Ρε αδερφέ, να σε ρωτήσω κάτι.

Είσαι σίγουρος ότι οι 6400 cl32,που προτείνεις στον άνθρωπο δουλεύουν xmp όπως του πρότεινες παραπάνω; Ρωτάω ως κάτοχος 7800x3d και 6400 cl32.  Εσύ έχεις δουλέψει ποτέ 7000 επεξεργαστή με 6400;

Πρώτα από όλα οι amd δουλεύουν σε expo και όχι xmp (intel) πλέον. Συνημμένο datasheet από τις LANCER RGB DDR5 DRAM.

Εάν διάβασες όλα τα ποστ μπορεί να είδες ότι ρωτήθηκα για Ryzen 7700x και όχι 7800x3D. Οι x3D (όπως ο δικός σου) γενικά ξέρω ότι επιτυγχάνουν υψηλά fps χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις για υψηλές ταχύτητες στη ram.

Μια περίληψη σε περίπτωση που δεν τα διάβασες όλα. Το ''sweet spot'' σύμφωνα με την AMD είναι τα 6000 MHz στους Ryzen 7000. Εάν σκέφτεται ανάβάθμιση κάποια στιγμή σε Ryzen 9000 το ''sweet spot'' είναι 6400 MHz, οπότε αν έχουν μικρή διαφορά σε τιμή με τις 6000 γιατί να μην προτιμήσει τις 6400; (και ας παίζουν χαμηλότερα). Αυτό είναι το σκεπτικό.

Εσύ ως κάτοχος που έχεις την εμπειρία χρήσης πες τη δική σου άποψη αντί να ρωτάς εμένα (που δεν έχω).

edit: πρόσθεσα το δεύτερο link.

Επεξ/σία από reddie.k
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 17/10/2024 στις 12:47 ΜΜ, Dragonlordcv2002 είπε

Επειδή από ότι καταλαβαίνω σε καλύπτει το pc σου μην βιαστείς λόγω win11. Μπορείς αν θες να τα βάλεις και στο υπάρχον σύστημά σου. Εγώ τα είχα σε I7 2600K πριν με αφήσει και αναγκάστηκα να αγοράσω καινούργιο. Θεωρώ ότι η αγορά είναι για τα μπάζα προσωπικά στο θέμα τιμών. Αν βρεις σε Black Friday τιμες χωμα οκ προχώρα. Προσωπικά θα σου πρότεινα να μην ασχοληθείς.

Κοίτα η αλήθεια είναι πως το έψαξα και αυτό, αλλά με κράτησε πίσω στο ότι διαβάζω πως κάποια προγράμματα μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα λόγω μη επίσημης υποστήριξης, οπότε έλεγα τελικά το άφησα. Συμφώνω στο θέμα των τιμών και το σκεφτόμουν και εγώ μήπως περίμενα ακόμα, αλλά αυτή τη στιγμή από τη μια θέλω να το κάνω όσο πιο γρήγορα γίνεται, και από την άλλη όλο και κάποιο κομμάτι αλλάζω.

Στις 18/10/2024 στις 11:23 ΠΜ, reddie.k είπε

Ναι και εγώ που το κοιτούσα κατέληξα πως τελικά δεν αξίζει και έλεγα να πάω σε 6400 MHz/CL32 και συγκεκριμένα σε αυτές.

Την μητρική που προτείνεις την είχα και εγώ στο νου μου αλλά είδα πως υπήρχαν κάποια προβλήματα με τις μνήμες και τελικά κατέληξα στην επιλογή που έγραψα πιο πάνω.

Είναι τόσο κακό δηλαδή; Γενικά θα προτιμούσα κάτι που να μην έχει τζάμι, αλλά αυτό είναι η αλήθεια ότι με έχει περιορίσει και αρκετά οπότε δεν ξέρω θα το δω. Κάθε άλλη πρόταση ευπρόσδεκτη.

Τον 7600 τον βρήκα τελικά περίπου στα 187, και έρχεται μαζί και με την ψύκτρα για να μην χρειαστεί να αγοράσω κάποια ξεχωριστά τουλάχιστον για τώρα, οπότε δεν νομίζω ότι αξίζει η διαφορά.

Πάντως οι αντίστοιχες 6000 MHz/CL30 από τις μνήμες που αποφάσισα να πάρω και είναι 6400 MHz/CL32, είναι ελαφρώς πιο ακριβές, οπότε και σε συνδυασμό με αυτά που λέτε θα μείνω σε αυτές.

Εκτός αν υπάρχει περίπτωση να εμφανίσουν κάποιο πραγματικά σοβαρό πρόβλημα το οποίο δεν το έχω υπόψιν μου.

Επεξ/σία από TRP

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...