Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα,

Είμαι εντελώς αρχάριος με τις επενδύσεις, παρόλα αυτά στόχος μου είναι να κάνω αποταμίευση και κάθε μήνα να βάζω 200-500 ευρώ σε επένδυση με ορίζοντα 10-15 χρόνια.
Μετά από πολύ διάβασμα κατέληξα στην IBKR σαν την πιο αξιόπιστη πλατφόρμα.
Θέλω να κάνω πολύ απλά πράγματα, απλώς να αγοράζω κάθε μήνα VUAA και τίποτα άλλο.
Έφτιαξα λογαριασμό cash και επέλεξα tiered.

Ακόμα δεν έχω βάλει λεφτά αλλά δοκιμαστικά πήγα να κάνω preview μιας αγοράς και μου έβγαλε έξοδα 9 ευρώ. Είναι φυσιολογικό; Μήπως έχω κάνει κάτι λάθος; Εκτός από λογαριασμό cash και tiered δεν έχω κάνει κάτι άλλο, είναι όλα default.
Μήπως πρέπει να κάνω κάποια ρύθμιση;
Ανεβάζω και μια φωτογραφία.

Ευχαριστώ πολύ για την όποια βοήθεια.

Screenshot_20241014-103523~2.png

Δημοσ.

Δοκίμασε να αγοράσεις 1.1 units απο το ETF που διάλεξες.
Είχα βρει αυτό το comment κάποια στιγμή και μετά απο διαφορες αγορές κατάλαβα ότι ισχύει:
"Using market buy order requires a hidden extra amount of available funds or it doesn't allow you to buy, around 5-10% more than the actual cost of your orders. Limit orders don't require this so you can have less leftover cash after buying."
Κατάλαβα ότι αν αγοράσεις 1.1, το διαχειρίζεται σαν 2 ξεχωριστές αγορές, και πιάνει σαν τελευταία σου αγορά το 0.1, το οποίο είναι ~10 ευρώ, και έτσι το 5-10% βγαίνει περίπου 50 λεπτά με 1 ευρώ.(τα χρήματα που πρέπει να μείνουν μέσα στο account σου μετά την αγορά)

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 14/10/2024 στις 4:39 ΜΜ, cgkakiou είπε

Δοκίμασε να αγοράσεις 1.1 units απο το ETF που διάλεξες.
Είχα βρει αυτό το comment κάποια στιγμή και μετά απο διαφορες αγορές κατάλαβα ότι ισχύει:
"Using market buy order requires a hidden extra amount of available funds or it doesn't allow you to buy, around 5-10% more than the actual cost of your orders. Limit orders don't require this so you can have less leftover cash after buying."
Κατάλαβα ότι αν αγοράσεις 1.1, το διαχειρίζεται σαν 2 ξεχωριστές αγορές, και πιάνει σαν τελευταία σου αγορά το 0.1, το οποίο είναι ~10 ευρώ, και έτσι το 5-10% βγαίνει περίπου 50 λεπτά με 1 ευρώ.(τα χρήματα που πρέπει να μείνουν μέσα στο account σου μετά την αγορά)

Καταρχάς σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, το εκτιμώ.

Λοιπόν το έκανα 1.1 με limit order αλλά και με market order. Πάλι κρατά αρκετά έξοδα. Κανονικα δεν θα έπρεπε να κρατήσει περίπου 3-4 ευρώ; Μήπως έχω ενεργοποιημένη κάποια ρύθμιση; Ίσως να είναι κάτι πολύ απλό ή αυτονόητο που εγώ δεν το ξέρω. Ή μήπως είναι κάποια υπηρεσία που είναι ενεργοποιημένη από default;

Επισηνάπτω και screenshots

Limit Order:

Spoiler

Screenshot_20241014-1826412.png.a8e682b0fad67c754112ff49632b5f8e.pngScreenshot_20241014-182656.png.8114fc099f59e5a8965b38f185dcb571.png

Market Order:

Spoiler

Screenshot_20241014-183138.png.ee36992a48f910226f964026a669345b.pngScreenshot_20241014-183217.png.f4d9f0315543cc6a6fd4025e5cba257e.png

Επεξ/σία από greg.chalk
Δημοσ.
16 ώρες πριν, greg.chalk είπε

Καταρχάς σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, το εκτιμώ.

Λοιπόν το έκανα 1.1 με limit order αλλά και με market order. Πάλι κρατά αρκετά έξοδα. Κανονικα δεν θα έπρεπε να κρατήσει περίπου 3-4 ευρώ; Μήπως έχω ενεργοποιημένη κάποια ρύθμιση; Ίσως να είναι κάτι πολύ απλό ή αυτονόητο που εγώ δεν το ξέρω. Ή μήπως είναι κάποια υπηρεσία που είναι ενεργοποιημένη από default;

Είναι όντως πολλά, σε αντίστοιχη αγορά που έκανα πρόσφατα σε vwce, μου κράτησε κάτι λιγότερο απο 2 ευρώ. Υποθέτω το αντίστοιχο θα πρέπει να ισχύει και για το vuaa.
Έχω και εγώ tiered και cash λογαριασμό, δεν θυμάμαι κάποια άλλη ρύθμιση αλλά μπορεί να μου ξεφεύγει κάτι.
Ας μας πει κάποιος άλλος που ίσως τα έχει πιο πρόσφατα και θυμάται.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 14/10/2024 στις 7:12 ΜΜ, leonidas_fs είπε

Δες το recurring investment που έχει, για το σκοπό που θες, είναι ιδανικό! 

Ευχαριστώ!

10 ώρες πριν, cgkakiou είπε

Είναι όντως πολλά, σε αντίστοιχη αγορά που έκανα πρόσφατα σε vwce, μου κράτησε κάτι λιγότερο απο 2 ευρώ. Υποθέτω το αντίστοιχο θα πρέπει να ισχύει και για το vuaa.
Έχω και εγώ tiered και cash λογαριασμό, δεν θυμάμαι κάποια άλλη ρύθμιση αλλά μπορεί να μου ξεφεύγει κάτι.
Ας μας πει κάποιος άλλος που ίσως τα έχει πιο πρόσφατα και θυμάται.

Λοιπόν, μετά από πολύ διάβασμα και πειράματα βρήκα ότι αν βάλω Limit order και τιμή ένα ελάχιστο πιο κάτω στην τιμή (πχ. από 101,67 σε 101,65),

και αλλάζοντας routing από SMART σε IBIS2(XETRA), τότε από 8+ ευρώ μου βγάζει έξοδα 2,32 ευρώ.

Παρόλα αυτά νομίζω ότι για market order είναι πολύ μεγάλη η διαφορά, οπότε άνοιξα ένα ticket στο support.

Θα ενημερώσω.

Επίσης ανεβάζω και screenshot.

b.jpg

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, panagiotis54 είπε

πως το εκανες αυτο?

Το αλλάζεις μόνο στην desktop εφαρμογή. Δεν γίνεται στο web ή στην mobile έκδοση. Κατεβάζεις την εφαρμογή, την εγκαθιστάς και συνδέεσαι με τους κωδικούς.

Βρίσκεις αυτό που θέλεις να αγοράσεις και πατάς Buy Order. Στο τετραγωνάκι που εμφανίζεται, κάτω από το Submit Buy Order πατάς εκεί που λέει Advanced και σου ανοίγει μια καινούργια καρτέλα που έχει περισσότερες ρυθμίσεις.

1)

Spoiler

a.jpg.146493efdf81f4c95eb2a87933d37869.jpg

2)

Spoiler

b.jpg.7123f9bd29934e7890f458e5acfd679c.jpg

3)

Spoiler

c.jpg.90528e66484aa3b060a9f19b731ff675.jpg

Επεξ/σία από greg.chalk
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

για αυτο δεν το εχω δει, εχω χρησιμοποιησει μονο το κινητο, μπορεις να δεις αν αγορασεις μετοχη, πχ google stock αν επηρεαζει και εκει?

Επεξ/σία από panagiotis54
  • Like 1
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, panagiotis54 είπε

για αυτο δεν το εχω δει, εχω χρησιμοποιησει μονο το κινητο, μπορεις να δεις αν αγορασεις μετοχη, πχ google stock αν επηρεαζει και εκει?

Με Market order και SMART routing βγαίνει 164,06 και Limit order(153,48) και IBIS βγαίνει 156,35

Το ISIN της μετοχής είναι: US02079K1079

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Λοιπόν, τελικά λύθηκε το μυστήριο και ενημερώνω σε περίπτωση που κάποιος έχει παρόμοιο "πρόβλημα". Αφού έβαλα χρήματα στον λογαριασμό, οι τιμές των προμηθειών ήταν κανονικές. Οπότε το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχε αρκετά χρήματα ο λογαριασμός (είχε 1 ευρώ).

Οπότε έβαλα χρήματα, μετά έβαλα Limit order και routing σε ΙBIS2(XETRA) και μου κράτησε 1,27 ευρώ! (Αν έβαζα GETTEX κρατούσε 1,25 ευρώ!)

Δεν έκανα αγορά με Market order αλλά στο preview μου έβγαζε κάτι παρόμοια χαμηλό (δεν θυμάμαι ακριβώς αλλά ήταν χαμηλή τιμή).

Θέλω να ευχαριστήσω όσους αφιέρωσαν τον χρόνο τους για να μου απαντήσουν.

Καλές επενδύσεις!

Επεξ/σία από greg.chalk
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...