Προς το περιεχόμενο

Το νέο ψηφιακό σήμα Δακτυλίου Αθήνας είναι πλέον διαθέσιμο μέσω gov.gr και gov.gr wallet

nchatz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Από σήμερα 14 Οκτωβρίου 2024, οι κάτοχοι οχημάτων στην Αθήνα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το νέο ψηφιακό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός του Δακτυλίου μέσω της πλατφόρμας gov.gr.

Η νέα υπηρεσία αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών που αφορούν τη μετακίνηση των πολιτών στην πρωτεύουσα.

Το ψηφιακό σήμα, που ισχύει για την περίοδο 2024-2025, είναι διαθέσιμο για συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων που πληρούν τα κριτήρια χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Το σήμα μπορεί να εκδοθεί για οχήματα που ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

• Ηλεκτρικά
  • Εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
  • Υβριδικά
  • Κατηγορίας Euro 6 και ταυτόχρονα με εκπομπές CO2 κάτω από 120 γρ./χλμ. (για οχήματα ταξινομημένα πριν το 2021) ή κάτω από 145 γρ./χλμ. (για οχήματα ταξινομημένα από το 2021 και μετά).

Η διαδικασία έκδοσης του σήματος έχει απλοποιηθεί σημαντικά. Οι πολίτες μπορούν να το αποκτήσουν είτε μέσω του gov.gr, στην ενότητα "Πολίτης και καθημερινότητα" και την υποενότητα "Μετακινήσεις", είτε απευθείας από τον ιστότοπο daktylios.gov.gr. Η έκδοση απαιτεί μόνο την εισαγωγή του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος και του ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

Ένα καινοτόμο χαρακτηριστικό του νέου συστήματος είναι η δυνατότητα προσθήκης του σήματος στην εφαρμογή Gov.gr Wallet. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στους χρήστες να έχουν το σήμα πάντα διαθέσιμο στο κινητό τους τηλέφωνο, διευκολύνοντας την επίδειξή του όταν χρειαστεί. Για όσους έχουν ήδη το παλαιό σήμα στο Gov.gr Wallet, θα αποσταλεί ειδοποίηση για την ανάκλησή του και την έκδοση του νέου.

Η ασφάλεια και η αυθεντικότητα του ψηφιακού σήματος διασφαλίζονται μέσω ενός μοναδικού κωδικού επαλήθευσης και της προηγμένης ηλεκτρονικής σφραγίδας του gov.gr. Αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπουν την εύκολη αποστολή του σήματος ηλεκτρονικά ή την εκτύπωσή του, ενώ παράλληλα διευκολύνουν τον γρήγορο έλεγχο της γνησιότητάς του μέσω της εφαρμογής επαλήθευσης εγγράφων στο docs.gov.gr/validate.

Ο Δακτύλιος της Αθήνας, ένα μέτρο που στοχεύει στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των εκπομπών ρύπων στο κέντρο της πόλης, έχει συγκεκριμένες ώρες και ημέρες εφαρμογής. Για την τρέχουσα περίοδο, που ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου 2024 και θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουλίου 2025, ο Δακτύλιος ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη, 07:00-20:00, και την Παρασκευή από 07:00 έως 15:00.

Η ψηφιοποίηση του σήματος Δακτυλίου αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού των δημόσιων υπηρεσιών και μείωσης της γραφειοκρατίας. Παράλληλα, συμβάλλει στην προώθηση της χρήσης οχημάτων χαμηλών εκπομπών, ευθυγραμμιζόμενη με τους στόχους για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των αστικών μεταφορών.

Η εφαρμογή Gov.gr Wallet, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να προσθέσουν το ψηφιακό σήμα Δακτυλίου, είναι διαθέσιμη για εγκατάσταση από τον ιστότοπο wallet.gov.gr.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 56
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Έτσι!

Έκδοση νέου σήματος/ανανέωση παλαιού αφού έχει αρχίσει να εφαρμόζεται το μέτρο.

Σήμερα το πρωί, όλοι παράνομοι!

Να σημειωθεί ότι ακόμα ενημέρωση για ανανέωση δεν έχει έρθει...με την ησυχία τους, από βδομάδα.

15 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Έτσι!

Έκδοση νέου σήματος/ανανέωση παλαιού αφού έχει αρχίσει να εφαρμόζεται το μέτρο.

Σήμερα το πρωί, όλοι παράνομοι!

Να σημειωθεί ότι ακόμα ενημέρωση για ανανέωση δεν έχει έρθει...με την ησυχία τους, από βδομάδα.

υπερβολές, από την προηγούμενη εβδομάδα ήταν διαθέσιμο, εγώ το ΄΄κατέβασα΄΄ την προηγούμενη Τετάρτη ή Πέμπτη

• Haha 1

1 minute ago, paiktaras69 said:

υπερβολές, από την προηγούμενη εβδομάδα ήταν διαθέσιμο, εγώ το ΄΄κατέβασα΄΄ την προηγούμενη Τετάρτη ή Πέμπτη

προηγουμενη βδομαδα που το κατεβασα μου κατεβασε το περσινο.τσεκαρε το

• Like 1

2 λεπτά πριν, paiktaras69 είπε

Για δες ξανά ημερομηνίες, όπως σου είπαν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ένας ιδιώτης που έχει euro 6 2000cc και καταναλώνει σε καύσιμα 450€/μήνα έχει λιγότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από κάποιον που με euro 5 1000cc καταναλώνει σε καύσιμα 150€/μήνα;

Με αυτή τη λογική το Euro 7 θα φέρει νέα χαράτσια σε όλα τα προηγούμενα euro αν δεν τα στείλει στην ανακύκλωση...

Επεξ/σία από NiKoSmile

Το αμάξι μου, ταξινομημένο το 2022, εκπέμπει 146 γρ./χλμ (με 145 όριο) άρα δεν δικαιούμαι δακτύλιο 🤡

Καλά όχι ότι έχει και πολύ σημασία αλλά λέμε

• Sad 1
  • Haha 1

1 λεπτό πριν, menthol1979 είπε

Το αμάξι μου, ταξινομημένο το 2022, εκπέμπει 146 γρ./χλμ (με 145 όριο) άρα δεν δικαιούμαι δακτύλιο 🤡

Εμένα του 2020 με ρύπους 142 δεν μπαίνει ενώ αν το αγόραζα 1 χρονο μετά θα έμπαινε....

• Haha 3

8 λεπτά πριν, menthol1979 είπε

6 λεπτά πριν, ilias78 είπε

Εμένα του 2020 με ρύπους 142 δεν μπαίνει ενώ αν το αγόραζα 1 χρονο μετά θα έμπαινε....

Όσοι "πέφτουν" στις όρια ανάμεσα στα διαστήματα, πάντα αισθάνονται αδικημένοι.

20 λεπτά πριν, poulinos είπε

Βγήκαν τα νέα, δες το πάλι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 minutes ago, NiKoSmile said:

Ένας ιδιώτης που έχει euro 6 2000cc και καταναλώνει σε καύσιμα 450€/μήνα έχει λιγότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από κάποιον που με euro 5 1000cc καταναλώνει σε καύσιμα 150€/μήνα;

Με αυτή τη λογική το Euro 7 θα φέρει νέα χαράτσια σε όλα τα προηγούμενα euro αν δεν τα στείλει στην ανακύκλωση...

12 minutes ago, menthol1979 said:

9 minutes ago, ilias78 said:

Ο πραγματικός σκοπός του δακτυλίου, όπως είναι τώρα, είναι έξτρα χαράτσια και πρόστιμα, και όχι η σωτηρία του κέντρου της Αθήνας από τους ρύπους.

Επεξ/σία από Aurumnus
  • Like 5

10 minutes ago, Πέτρος said:

Όσοι "πέφτουν" στις όρια ανάμεσα στα διαστήματα, πάντα αισθάνονται αδικημένοι.

Βγήκαν τα νέα, δες το πάλι.

ναι το κατεβασα.απλα το ανεφερα για τον φιλο που ειπε οτι το κατεβασε last week. την πατησε και συναδελφος που νομιζε οτι κατεβασε την νεα ενω ειχε κατεβασει παλι την περσινη

• Like 1

31 λεπτά πριν, poulinos είπε

18-7-25 λήξη, αρχές Σεπτεμβρη που προσπάθησα να το κατεβάσω δεν με άφηνε καθόλου 

• Like 1

50 λεπτά πριν, herbalife3 είπε

Εμείς στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε ανάγκη από τέτοια! Έχουμε το μέτρο #not🤣 

20 χρόνια πίσω η συμπρωτεύουσα 

Εσείς μετρό έχετε από εποχές Τσίπρα. Τότε είχαν γίνει τα πρώτα εγκαίνια, δεν ξέρεις τα του οίκου σου βλέπω 😁😁😁

Εγώ πάντως δεν καταλαβαίνω το λόγο που πρέπει να κάνουν αίτηση οι πολίτες.
Η τροχαία δεν μπορεί απλά να βάζει τον αριθμό κυκλοφορίας στο σύστημα και να βλέπει αν το αμάξι ή ο κάτοχος πληροί τις προϋποθέσεις;
Ποιος ο λόγος να κάνει αίτηση και ο κάθε πολίτης όταν το μόνο που θα είχε να κάνει η τροχαία είναι μια απλή αναζήτηση στο σύστημα;

• Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...