Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους, έχω το εξής θέμα, αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει θα το εκτιμούσα.

Προσπαθώ να στήσω ένα PC με δυο ξεχωριστούς SSD δίσκους, όπου σε κάθε έναν από αυτούς θα έχω ξεχωριστή, ανεξάρτητη εγκατάσταση των Windows 11. Αφού έγκατέστησα τα Windows στον πρώτο SDD, και έστησα όλες τις εφαρμογές, έκανα εγκατάσταση των Windows στον δεύτερο SSD. Την στιγμή εκείνη διαπίστωσα ότι δεν μπορώ να κάνω boot στον πρώτο SSD. H πρώτη εγκατάσταση δεν εμφανίζεται με τίποτα σε οποιοδήποτε boot menu, αλλά μέσα από τα δεύτερα Windows βλέπω κανονικα όλα τα αρχεία.

Δοκίμασα όλα τα γιατροσόφια που υπάρχουν στο ιντερνετ, δεν δούλεψε τίποτα. Στο disk manager φαίνεται ότι μόνο στον δεύτερο SSD υπάρχει το EFI boot partition (ενώ αρχικά υπήρχε στον πρώτο).

Σας ευχαριστώ πολύ!

Επεξ/σία από sotirisl
Δημοσ.
1 ώρα πριν, sotirisl είπε

Καλησπέρα σε όλους, έχω το εξής θέμα, αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει θα το εκτιμούσα.

Προσπαθώ να στήσω ένα PC με δυο ξεχωριστούς SSD δίσκους, όπου σε κάθε έναν από αυτούς θα έχω ξεχωριστή, ανεξάρτητη εγκατάσταση των Windows 11. Αφού έγκατέστησα τα Windows στον πρώτο SDD, και έστησα όλες τις εφαρμογές, έκανα εγκατάσταση των Windows στον δεύτερο SSD. Την στιγμή εκείνη διαπίστωσα ότι δεν μπορώ να κάνω boot στον πρώτο SSD. H πρώτη εγκατάσταση δεν εμφανίζεται με τίποτα σε οποιοδήποτε boot menu, αλλά μέσα από τα δεύτερα Windows βλέπω κανονικα όλα τα αρχεία.

Δοκίμασα όλα τα γιατροσόφια που υπάρχουν στο ιντερνετ, δεν δούλεψε τίποτα. Στο disk manager φαίνεται ότι μόνο στον δεύτερο SSD υπάρχει το EFI boot partition (ενώ αρχικά υπήρχε στον πρώτο).

Σας ευχαριστώ πολύ!

Γεια σας, μπορεί να είμαι κι λάθος, αλλά από τι θυμάμαι δεν μπορείς να κάνεις εγκατάσταση δύο ίδιων εκδόσεων σε ένα μηχάνημα.  Τώρα δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι. 

• Λύση
Δημοσ.

Το καλύτερο θα ήταν να έχεις συνδεμένο μόνο τον ένα δίσκο όταν κάνεις εγκατάσταση και μετά θα επέλεγες από το bios σε ποιο λειτουργικό θα μπεις.

Τώρα θα πρέπει κάπως να στήσεις boot selector. Μια πολύ καλή λύση είναι το EasyBCD. Θα το στήσεις στο λειτουργικό που δουλεύει και θα χτίσεις τον boot loader.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Τα τελευταία χρόνια (από win10 και μετά) νομίζω οτι έτσι γίνεται.

Τα αρχεία boot γράφονται σε ένα δίσκο.

Όταν ανοίγεις τον δίσκο με το boot, δε σου ανοίγει μενού επιλογής λειτουργικού;

Αυτό που θες να κάνεις, ίσως παίξει αν κάνεις αποκλειστική εγκατάσταση (χωρίς να έχεις τον δεύτερο ssd πάνω) και απλά αλλάζεις το boot order. (μιλάω για θεωρία και όχι για κάτι που έχω κάνει πράξη)

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, sotirisl είπε

Αφού έγκατέστησα τα Windows στον πρώτο SDD, και έστησα όλες τις εφαρμογές, έκανα εγκατάσταση των Windows στον δεύτερο SSD. Την στιγμή εκείνη διαπίστωσα ότι δεν μπορώ να κάνω boot στον πρώτο SSD.

Αν τα 11ρια είναι ίδια έκδοση κανε κλώνο τον σωστό δίσκο στον άλλο  

Δημοσ.
27 minutes ago, micos000 said:

Το καλύτερο θα ήταν να έχεις συνδεμένο μόνο τον ένα δίσκο όταν κάνεις εγκατάσταση και μετά θα επέλεγες από το bios σε ποιο λειτουργικό θα μπεις.

Τώρα θα πρέπει κάπως να στήσεις boot selector. Μια πολύ καλή λύση είναι το EasyBCD. Θα το στήσεις στο λειτουργικό που δουλεύει και θα χτίσεις τον boot loader.

Τελικά το θέμα μου λύθηκε πανεύκολα με την λύση που πρότεινε ο @micos000. Αρχικά δημιούργησα new entry και στην συνέχεια edit το Boot Menu. Σε λιγότερο από 3 λεπτά λύθηκε το θέμα.

Ευχαριστώ πολύ!

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ το easybcd σε σύστημα με δύο δίσκους και δύο λειτουργικά, όταν ο κάτοχος αποφάσισε να φορμάρει τον ένα δίσκο και ήταν αυτός με το boot ή σε άλλη περίπτωση που είχε καταστραφεί το boot και δεν αναγνώριζε λειτουργικό. Είναι πολύ καλό πρόγραμμα.

Επεξ/σία από micos000
Δημοσ.
1 hour ago, micos000 said:

Το έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ το easybcd σε σύστημα με δύο δίσκους και δύο λειτουργικά, όταν ο κάτοχος αποφάσισε να φορμάρει τον ένα δίσκο και ήταν αυτός με το boot ή σε άλλη περίπτωση που είχε καταστραφεί το boot και δεν αναγνώριζε λειτουργικό. Είναι πολύ καλό πρόγραμμα.

Τα ίδια πράγματα που έκανα με την εφαρμογή προσπαθούσα να τα κάνω μέσω του cmd αλλά δεν τα κατάφερνα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...