Retromaniac Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου (επεξεργασμένο) 20 λεπτά πριν, prefuse είπε Ωραία τα 5000 nits και η εκπληκτική ένταση και κορεσμός χρωμάτων για να βλέπεις 2-3 demo blu-ray disc (και αν τα έχεις σε UHD 4k blu-ray 100gb και δεν βλέπεις υπερβολικά συμπιεσμένες εκδόσεις στο YouTube) Οι περισσότερες ταινίες δεν κάνουν HDR grade και όσες κάνουν ή έχει κάποιο νόημα να κάνουν και γιατί είναι υποχρεωτικό από τις streaming platforms Netflix κτλ για να ξεχωρίζει το προϊόν τους από την απλή τηλεόραση, δεν ξεπερνούν τα 1000 nits σε περιπέτειες, δράσεις, blockbuster. Ενώ οι περισσότερες μένουν πολύ πιο χαμηλά και από τα 1000 nits καθώς οι σκηνοθέτες και διευθυντές φωτογραφίας δεν τους αρέσει το HDR, δεν θέλουν να δείχνει διαφορετικά η ταινία τους σε SDR και HDR και δημοκρατικά λαμβάνουν υπόψη της τηλεόρασης που έχει ο κόσμος που θα δει την ταινία τους και που θέλουν να μην έχει αποκλείσεις από tv σε tv. Φαντάσου να μαγειρεύεις ένα προϊόν και να είχε διαφορετική γεύση λόγο πχ συσκευασίας. Στην μια πιο αλμυρό στην άλλη τέρμα γλυκό κτλ. Σε τεχνολογικά καταναλωτικά προϊόντα δεν τίθεται ο όρος επένδυση. Την μέρα που το ανοίγεις από την συσκευασία του χάνει ένα 10-20% και κάθε χρόνο βγαίνουν καλύτερα προϊόντα. Σε σκοτεινό χώρο δεν ψάχνεις τις διαφορές είναι εμφανείς. Όπως σε πολύ φωτεινό χώρο, που δεν είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να μιλάμε για ποιοτική εικόνα, δεν έχει νόημα μια ακριβή OLED. Και με mini led θα έχεις πάνω κάτω την ίδια εμπειρία. Θα εντυπωσιάσουν στα demo, όχι στις ταινίες. Ίσα ίσα το contrast είναι αυτό που φαίνεται άμεσα από όλους και δεν χρειάζεται κανένα ειδικό εργαλείο, εδώ η OLED κυριαρχεί αλλά η Sony ετοιμάζει κάτι που ίσως αλλάξει τις ισορροπίες ή τουλάχιστον να έρθει κοντά στις OLED. Δεν υπάρχει τέλεια τεχνολογία και οι mini led πέρα από το πρόβλημα που εξηγεί στο βίντεο και μόνο η Sony ίσως το έχει λύσει, έχουν πρόβλημα με το eotf, όπου αλλοιώνουν την εικόνα όταν εφαρμόζεται. Χάνονται πληροφορίες στα μεσαία που δεν είναι εύκολα αντιληπτό αν δεν γνωρίζεις το υλικό για να δεις τις πληροφορίες που χάνονται ή δεν έχεις άλλη τηλεόραση από δίπλα (χωρίς dimming zones) για να δεις άμεσα τις διαφορές. Τέλος σε όσους αρέσουν τα υπερκορεμενα χρώματα και δεν του ενδιαφέρει το creator's intent, δεν χρειάζεται να ξοδεύετε για OLED ή premium Sony RGB mini led. Βάλτε την tv σε vivid mode και αν δεν σας ικανοποιεί, ακολουθήσετε και τις οδηγίες. Η τεχνολογία RGB Mini LED στηρίζεται στον αλγόριθμο που διαχειρίζεται την απόδοσή της. Οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, είναι θέμα χρόνου να επιλυθεί. Η δυνατότητα των RGB Mini LED να αποδίδουν με ακρίβεια φωτεινότητα και χρώματα τα καθιστά ιδανικά για προβολές υψηλής ποιότητας. Πολλές ταινίες πλέον γίνονται mastered στα 4000 nits, και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Το mapping των 4000 nits σε οθόνες που υποστηρίζουν έως 6500 nits είναι πιο αποτελεσματικό, προσφέροντας πλούσια χρώματα σε υψηλή φωτεινότητα. Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες για ταινίες mastered σε 4000 nits στον σύνδεσμο εδώ https://www.avsforum.com/threads/4000-nits-titles.3067360/. Επιπλέον, το gaming αξιοποιεί στο μέγιστο τις δυνατότητες της τεχνολογίας RGB Mini LED. Τα WOLED, από την άλλη, δυσκολεύονται να αποδώσουν κορεσμένα χρώματα σε υψηλή φωτεινότητα. Οπότε όταν μιλάω για κορεσμένα χρώματα εννοώ για wider gamut χωρίς να προκαλούν χρωματική απόκλιση, και ειδικά στα παιχνίδια με 10bit χρώμα και πάνω θα είναι ακόμη πιο ζωντανά σε οποιαδήποτε φωτεινότητα. Και όπως και να το δεις, μία πολύ φωτεινή τηλεόραση με πολύ μεγάλο χρωματικό εύρος, σε 85"+, θα είναι πιο εντυπωσιακή από οποιαδηποτε 55--65 top oled που μπορείς να αγοράσεις χωρίς να χωρίσεις. Επεξ/σία 5 Απριλίου από Retromaniac
prefuse Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου (επεξεργασμένο) 14 minutes ago, Retromaniac said: Καταρχάς το πως θα παίξει το RGB mini led είναι θέμα αλγόριθμου. Ότι θέμα υπάρχει αργά η γρήγορα θα το λύσουν. Επίσης πολλές ταινίες γίνονται mastered για 4000 nits και ο αριθμός τους λογικά θα αυξάνεται. Και τα 4000 nits είναι πιο εύκολο να τα κάνεις map στα 6500. Κατά δεύτερον δεν είναι μόνο η ταινίες αλλά και το gaming που εκεί εκμεταλεύεσαι full τα πάντα. Και όταν λέμε για κορεσμένα χρώματα, δεν εννοούμε για ταινίες αλλά για video games. Δεν το έχει λύσει καμία εταιρεία μέχρι σήμερα και οτιδήποτε με dimming zones έχει τα ίδια προβλήματα. Το αν το λύσει η Sony θα δείξει. Η Hisense, ο Caleb λέει ότι ήδη χωρίς να την έχει για review είδε προβλήματα στην ces. Δες τα βίντεο πριν απαντήσεις. Ο υγιής με στοιχειώδη ευφυία και καταναλωτική παιδεία καταναλωτής αγοράζει ένα προϊόν για αυτά που κάνει, όχι για αυτά που υπόσχεται ότι ΘΑ κάνει. Ελάχιστες μετρημένες στα δάχτυλα γίνονται στα 4000 nits και μόνο σε blockbuster Για παιχνίδια δεν ανέφερα τίποτα. Εκεί κυριαρχεί η άγρια δύση και δεν υπάρχουν standard, κοινώς και οι game developer αλλά και οι gamer αδιαφορούν και δεν ενδιαφέρονται για το πώς θα δείχνει το τελικό προϊόν. Κάποιοι κάνουν grade στα cinematic scenes αλλά το υπόλοιπο προϊόν αφήνεται στην τύχη της game engine ενώ δεν έχει δημιουργηθεί color management για games. Κοινώς πάμε και όπου βγεί. Επεξ/σία 5 Απριλίου από prefuse 1
Retromaniac Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου (επεξεργασμένο) 3 λεπτά πριν, prefuse είπε Δεν το έχει λύσει καμία εταιρεία μέχρι σήμερα και οτιδήποτε με dimming zones έχει τα ίδια προβλήματα. Το αν το λύσει η Sony θα δείξει. Η Hisense, ο Caleb λέει ότι ήδη χωρίς να την έχει για review είδε προβλήματα στην ces. Δες τα βίντεο πριν απαντήσεις. Ο υγιής με στοιχειώδη ευφυία και καταναλωτική παιδεία καταναλωτής αγοράζει ένα προϊόν για αυτά που κάνει, όχι για αυτά που υπόσχεται ότι ΘΑ κάνει. Ελάχιστες μετρημένες στα δάχτυλα γίνονται στα 4000 nits και μόνο σε blockbuster Για παιχνίδια δεν ανέφερα τίποτα. Εκεί κυριαρχεί η άγρια δύση και δεν υπάρχουν standard, κοινώς και οι game developer αλλά και οι gamer αδιαφορούν και δεν ενδιαφέρονται για το πώς θα δείχνει το τελικό προϊόν. Κάποιοι κάνουν grade στα cinematic scenes αλλά το υπόλοιπο προϊόν αφήνεται στην τύχη της game engine ενώ δεν έχει δημιουργηθεί color management για games. Εντάξει, προφανώς ο καθένας έχει την άποψή του. Προφανώς και κάπου μας λείπει η στοιχειώδη ευφυία όταν προσβάλουμε έμμεσα τους συνομιλητές μας για τόσο ασήμαντα, κιόλας, θέματα. Καλή συνέχεια. Επεξ/σία 5 Απριλίου από Retromaniac
prefuse Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου (επεξεργασμένο) 1 hour ago, Retromaniac said: Εντάξει, προφανώς ο καθένας έχει την άποψή του. Προφανώς και κάπου μας λείπει η στοιχειώδη ευφυία όταν προσβάλουμε έμμεσα τους συνομιλητές μας για τόσο ασήμαντα, κιόλας, θέματα. Καλή συνέχεια. «Οι απόψεις είναι σαν τις κωλοτρυπίδες: Ο καθένας διαθέτει κι από μία...» -Clint Eastwood Το τι ισχύει αντικειμενικά είναι αυτό που καλείται κάποιος να ερευνήσει. Αλλά όταν κάποιος είναι ευκολόπιστος και πιστεύει πχ σε μελλοντικά fix για ένα προϊόν και δεν μαθαίνει από λάθη του παρελθόντος ή από εμπειρίες άλλων, πως να μην τον εκμεταλλευτούν οι πονηροί; Ας βγουν με το καλό το 2026 0ι νέες Sony RGB led και τότε θα δούμε πόσο οικονομικότερες από τις oled θα είναι, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια. Και θα ξεκινήσουν από τις μεγάλες ιντσες, και μετά από χρόνια θα παρουσιάζονται σιγά σιγά και μικρότερες tv/gaming monitors (κάποια λύση για reference monitor θα έρθει γρήγορα ίσως και το 2026 σύμφωνα με το βίντεο του Vincent) καθώς ο τίτλος της παρουσίασης ήταν Cinema is coming home. Εξάλλου, αν είναι κοντά σε ποιότητα εικόνας, αυτό θα προκαλέσει και πτώση τιμών και στις OLED. Αλλά τώρα με τους δασμούς ίσως αυξηθούν οι τιμές σε όλα τα πάνελ, ανεξάρτητου τεχνολογίας. 1 hour ago, Retromaniac said: Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες για ταινίες mastered σε 4000 nits στον σύνδεσμο εδώ https://www.avsforum.com/threads/4000-nits-titles.3067360/. Μπαίνεις στο ίντερνετ και αντιπαραθέτεις το πρώτο τυχαίο λινκ που σου βγάζει η μηχανή αναζήτησης ή διαβάζεις και τι γράφουν εκεί; Μου θύμισες ένα φιλαράκι εδώ τριγύρω.. 4 hours ago, Retromaniac said: Προσωπικά, έχω καταλήξει στο ότι η επόμενη τηλεόρασή μου θα είναι μία HICENCE ή TCL, στις 85+ ίντσες, με RGB mini LEDs (ναι, RGB!), Εξάλλου στο πρώτο ποστ σου ανέφερες ότι η επόμενη tv σου θα είναι RGB led και όχι το επόμενο gaming monitor σου. Και δεν προβλέπονται RGB led σε μικρές διαστάσεις tv, τουλάχιστον όχι τα πρώτα χρόνια. Αυτό λένε αξιόπιστοι reviewer, αυτό δείχνει και το ιστορικό με τις OLED. Nothing is set to stone και ίσως κυκλοφορήσουν πιο σύντομα RGB mini led gaming monitor στις 32" από ότι τα αντίστοιχα 42" και 32" OLED. Καλό απόγευμα! Επεξ/σία 5 Απριλίου από prefuse
Retromaniac Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου Καταρχάς, θα ήθελα να διευκρινίσω πως αναφερόμουν σε gaming σε τηλεόραση. Κατα δεύτερον, κατανοώ ότι εκφράζεις την άποψή σου, όπως κάνω κι εγώ εδώ. Όμως, με τη λογική σου, η δική σου άποψη αποτελεί επίσης μία προσωπική εκτίμηση που κάποιος θα μπορούσε να αναφέρει ως link σε συζήτηση. Αν απορρίπτουμε απόψεις που στηρίζονται σε αναφορές όπως αυτές που έκανα εγώ, τότε αντίστοιχα δε θα έπρεπε να λαμβάνουμε υπόψη ούτε τις δικές σου. Ελπίζω η συζήτησή μας να συνεχίσει να διακρίνεται από σεβασμό και ευγένεια. Τέλος, όταν κάποιος θεωρεί τη δική του άποψη ως αντικειμενική και χαρακτηρίζει τις υπόλοιπες με προσβλητικούς όρους, όπως εκείνον που χρησιμοποίησες, δεν συμβάλλει σε πραγματικό διάλογο. Ίσως είναι χρήσιμο να εξεταστεί περισσότερο ο τρόπος έκφρασης σου στις συζητήσεις
prefuse Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου (επεξεργασμένο) 3 hours ago, Retromaniac said: Καταρχάς, θα ήθελα να διευκρινίσω πως αναφερόμουν σε gaming σε τηλεόραση. Κατα δεύτερον, κατανοώ ότι εκφράζεις την άποψή σου, όπως κάνω κι εγώ εδώ. Όμως, με τη λογική σου, η δική σου άποψη αποτελεί επίσης μία προσωπική εκτίμηση που κάποιος θα μπορούσε να αναφέρει ως link σε συζήτηση. Αν απορρίπτουμε απόψεις που στηρίζονται σε αναφορές όπως αυτές που έκανα εγώ, τότε αντίστοιχα δε θα έπρεπε να λαμβάνουμε υπόψη ούτε τις δικές σου. Ελπίζω η συζήτησή μας να συνεχίσει να διακρίνεται από σεβασμό και ευγένεια. Ευχαριστώ για τη διευκρινήση. Σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι άποψη μου. Τα περισσότερα από αυτά που έγραψα είναι αντικειμενικά για το τι συμβαίνει στην παραγωγή ταινιών και όχι η άποψη ενός τυχάρπαστου στο ίντερνετ που δεν έχει καμία επαφή. Για σχεδόν όλα τα παραπάνω μπορείς να διασταυρώσεις την αντικειμενικότητα τους, είτε σε εξειδικευμένα φόρουμ, είτε ακόμα και στα διάφορα llms. Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην γνωρίζει κάποιος κάτι και να κάνει και τις πιο αφελές ερωτήσεις. Όταν όμως έχει ένα συγκεκριμένο αφήγημα να εξυπηρετήσει για τον Χ Ψ λόγο και δεν κατανοεί βασικά πράγματα, καταλήγει να προκαλεί ο ίδιος το τρολάρισμα. Και για επιστροφή στο θέμα, ακόμα και αν η Sony έχει λύσει όλα τα βασικά προβλήματα, πράγμα πολύ πιθανό γιατί και με την Bravia 9 έχει δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα, τα πρώτα χρόνια, δεν θα υπάρχει υλικό που να αξιοποιεί το hardware της. Κοινώς όλα πρέπει να συμβαδίζουν. Στα games μπορείς να βάλεις το reshade με HDR analysis shader και να δεις σε τι nits και πόσο wide color gamut χρησιμοποιούν. Και αν είναι σωστό το shader αυτο... καθώς δεν έχει διαπιστωθεί η αξιοπιστία του και μπορεί να αποτελεί ένα παιχνίδι και όχι έγκυρο εργαλείο ανάλυσης. Και φυσικά τίθονται και θέματα calibration αφού καμία game engine δεν είναι color management aware ώστε να αξιοποιήσει σωστά το native gamut του καθεαυτού μόνιτορ και να επωφεληθεί ο χρήστης από αυτο. Το μόνο που καταφέρνει κάποιος βάζοντας την tv σε native colorspace/rec2020 εκεί που δεν πρέπει, είναι να δημιουργεί πιθανοτητες για artifacts, banding και να έχει λάθος υπερκορεμενα χρώματα. Spoiler A color-managed game engine would unlock the full potential of modern TVs, providing a more accurate, vibrant, and immersive gaming experience. Although there are performance and complexity considerations, the visual benefits would be substantial Αν του αρέσει το αποτέλεσμα αυτό, δεκτό, εδώ τίθεται το θέμα του γούστου. Αλλά ότι είναι λάθος, είναι αντικειμενικά λάθος και δεν χωράει αμφιβολίες. Και δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ, αν και οι game developer και οι gamers είναι αδιάφοροι. Και το filmmaker mode δημιουργήθηκε γιατί οι σκηνοθέτες το απαίτησαν καθώς οι κατασκευαστές για να πουλήσουν τηλεοράσεις έκαναν ότι καγκουρια ήθελαν και ουσιαστικά επεμβαίναν στο έργο τους. Ενας σεφ οταν δημιουργεί ένα πιάτο λέτε να μην τον ενοχλεί αν ο σερβιτόρος του άλλαζε το πιάτο καθώς το σερβίρε στον πελάτη; Βέβαια όπως είπε ο φίλος elpenor η κινηματογραφική βιομηχανία πέρα από το ότι είναι περισσότερα χρόνια και χρησιμοποιεί πολλές διαφορετικές μορφές της τέχνης, είναι πολυ πιο εκπαιδευμένη στην τέχνη γενικότερα, σε αντίθεση με τους game developer που ίσως κάποιοι δεν έχουν καμία απολύτως επαφή. Επεξ/σία 5 Απριλίου από prefuse
Retromaniac Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου Το πρόβλημα μου δεν είναι αν έχεις δίκιο, αν έχεις άδικο ή αν είσαι αντικειμενικός κτλ Ειναι ότι είσαι ειρωνικός, προσβλητικος και διακατέχεσαι από έπαρση. Με άλλα λόγια ακατάλληλος για οποιαδήποτε μορφή ανθρώπινης επικοινωνίας. Σίγουρα αν συνεχίσεις έτσι εδώ μέσα, στο τέλος δεν θα σου μιλάει κανένας. Ίσως φυσικά και να μη μπορεί να σου μιλήσει και κανένας
prefuse Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου (επεξεργασμένο) 26 minutes ago, Retromaniac said: Το πρόβλημα μου δεν είναι αν έχεις δίκιο, αν έχεις άδικο ή αν είσαι αντικειμενικός κτλ Ειναι ότι είσαι ειρωνικός, προσβλητικος και διακατέχεσαι από έπαρση. Με άλλα λόγια ακατάλληλος για οποιαδήποτε μορφή ανθρώπινης επικοινωνίας. Σίγουρα αν συνεχίσεις έτσι εδώ μέσα, στο τέλος δεν θα σου μιλάει κανένας. Ίσως φυσικά και να μη μπορεί να σου μιλήσει και κανένας Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια 😛 Βασικά δεν με ενδιαφέρει, ούτε να είμαι ευγενικός, ούτε αρεστός, ούτε να κάνω φίλους από εδώ, ποσο μάλλον από άτομα που διακατέχονται από πάθη και άθελά τους ή και επίτηδες, δημιουργούν παραπληροφόρηση ή επιμένουν σε συγκεκριμένα αφηγήματα. Πίστεψέ με είμαι πλήρης ακατάλληλος για οποιαδήποτε συζήτηση με νοικοκυραίους που αναζητούν εύκολες λύσεις και απαντήσεις και βολεύονται ή αρέσκονται σε ψεύτικους κόσμους που τους αντιμετωπίζουν με υποκριτική ευγένεια. Εξάλλου αυτό για το οποίο ασχολήθηκα με 2-3 συγκεκριμένα νήματα, έχει έρθει στο τέλος του και ότι ήταν να δω, δυστυχώς το διαπίστωσα. Επεξ/σία 5 Απριλίου από prefuse
Retromaniac Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου Μόλις τώρα, prefuse είπε Βασικά δεν με ενδιαφέρει, ούτε να είμαι ευγενικός, ούτε αρεστός, ούτε να κάνω φίλους από εδώ, ποσο μάλλον από άτομα που διακατέχονται από πάθη και άθελά τους ή και επίτηδες, δημιουργούν παραπληροφόρηση ή επιμένουν σε συγκεκριμένα αφηγήματα. Πίστεψέ με είμαι πλήρης ακατάλληλος για οποιαδήποτε συζήτηση με νοικοκυραίους που αναζητούν εύκολες λύσεις και απαντήσεις και βολεύονται ή αρέσκονται σε ψεύτικους κόσμους που τους αντιμετωπίζουν με υποκριτική ευγένεια. Εξάλλου αυτό για το οποίο ασχολήθηκα με 2-3 συγκεκριμένα νήματα, έχει έρθει στο τέλος του και ότι ήταν να δω, δυστυχώς το διαπίστωσα. Προφανώς και δεν σε νοιάζει εσένα. Τους άλλους νοιάζει. Αυτονόητο. Τώρα τα άλλα που λες προς δον Κιχώτης μου πάει που έβλεπε ανεμόμυλους σαν γίγαντες και παραληρούσε.
prefuse Δημοσ. 5 Απριλίου Δημοσ. 5 Απριλίου 2 minutes ago, Retromaniac said: Προφανώς και δεν σε νοιάζει εσένα. Τους άλλους νοιάζει. Αυτονόητο. Τώρα τα άλλα που λες προς δον Κιχώτης μου πάει που έβλεπε ανεμόμυλους σαν γίγαντες και παραληρούσε. Εμένα μου θυμίζει την εξής ερώτηση για μικροαστούς νοικοκυραίους. Αν το παιδί σας ήθελε να κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου, θα το στηριζατε ψυχολογικά και χρηματικά σε αυτή την μετάβαση;
7nisiotis Δημοσ. 6 Απριλίου Δημοσ. 6 Απριλίου (επεξεργασμένο) On 04/04/2025 at 19:42, pirmen56 said: Το dark mode δεν είναι πάντα επιθυμητό ή ξεκούραστο. Βλέπεις άπειρους επαγγελματίες, όπως λογιστές, μηχανικούς , προσωπικό εταιρειών, δημόσιων υπηρεσιών κλπ. να δουλεύουν σε κλασικά Windows με χαμηλή φωτεινότητα ή και χαμηλό color temp που δεν ερεθίζει τα μάτια(τα Lenovo IPS που έχουμε στη δουλειά είναι by default στο warm, όχι sRGB). Προσωπικά θέλω τα ενημερωτικά sites να μοιάζουν με εφημερίδα. Έχω συνηθίσει σε Word και Excel λευκές σελίδες κλπ. Έχω ρυθμίσει μόνο τα pdf να έχουν ανοικτό γκρίζο background με μαύρα γράμματα. Ποτέ λευκά γράμματα σε πολύ σκούρο φόντο γιατί με κουράζει εγκεφαλικά-νοητικά. Βέβαια αν έχεις ξεχάσει πώς μειώνουν τη φωτεινότητα ή βαριέσαι να χρησιμοποιήσεις ένα twinkle tray και την έχεις πάντα μαξαρισμένη(όπως στην παρακάτω αμερόληπτη περίπτωση), τότε ενδείκνυται μόνο το γκρίζο ή τελείως μαύρο background. Reveal hidden contents Άσχετα με τα παραπάνω. Άλλο να κάνεις κάτι από δική σου ανάγκη και άλλο για να προσαρμοστείς σε αυτό που πήρες. υ.γ.: Δοκίμασε χαμήλωμα φωτεινότητας έτσι ώστε η οθόνη να μοιάζει με αντικείμενο του δωματίου και όχι με πηγή φωτός. Δοκίμασε επίσης να ρίξεις color temp στο warm(βασικά γι αυτό υπάρχει). Θα δεις σίγουρα μεγάλη βελτίωση. Δεν ξέρω, πάντως τα τελευταία 2 χρόνια, γράφοντας πολλά κείμενα για λογαριασμό ενός gaming site - όπως reviews, νέα - ο κειμενογράφος της πλατφόρμας δεν έχει ενεργοποιημένο dark mode και ειλικρινά καίγονται τα μάτια μου μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο κείμενο πριν το ανεβάσω. Βέβαια, ίσως είναι και θέμα καθαρά του ματιού του καθενός, ή συνήθειας ή και συνδυασμός αυτών. Αλλά -χωρίς τάση υπερβολής- δυσκολεύομαι πια σε λευκό φόντο. Επεξ/σία 6 Απριλίου από 7nisiotis
spi79 Δημοσ. 6 Απριλίου Δημοσ. 6 Απριλίου (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, 7nisiotis είπε ο κειμενογράφος της πλατφόρμας δεν έχει ενεργοποιημένο dark mode και ειλικρινά καίγονται τα μάτια μου μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο κείμενο πριν το ανεβάσω Δε ξέρω αν θα σε βοηθούσε,πάντως και εγώ που κάθομαι πολλές ώρες στο pc,με έχουν σώσει τα γυαλιά!!Αν βάλω φακούς επαφής με ''τυφλώνει'' και εμένα,ακόμα και με χαμηλό brightness.Πιστεύω ένα καλό ζευγάρι για υπολογιστή,είναι καλή επένδυση.. Επεξ/σία 6 Απριλίου από spi79
pirmen56 Δημοσ. 6 Απριλίου Δημοσ. 6 Απριλίου 22 ώρες πριν, Retromaniac είπε Πολλές ταινίες πλέον γίνονται mastered στα 4000 nits, και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Το mapping των 4000 nits σε οθόνες που υποστηρίζουν έως 6500 nits είναι πιο αποτελεσματικό, προσφέροντας πλούσια χρώματα σε υψηλή φωτεινότητα. Έχει δίκιο σε αυτό ο prefuse. Το HDR στις ταινίες δεν ανταποκρίνεται στο αρχικό όραμα του υψηλού(στα πλαίσια του υγιούς πάντα) ρεαλισμού. Οι HDR ταινίες γίνονται mastered γύρω από τα 100-200 nits με ελάχιστα και μικρής επιφάνειας highlights έως τα 10.000 nits ίσα ίσα για να δικαιολογήσουν τον HDR τίτλο, χωρίς να φέρνουν σε δύσκολη θέση τα OLED και τις Plasma. Ενώ σε πολλές από αυτές δεν μπορείς με τίποτα να πετύχεις πραγματικό μαύρο. Είτε γιατί οι ίδιες οι σκηνές δεν έχουν απόλυτο μαύρο(σχετικά σπάνιο στη φύση) είτε γιατί έγιναν mastered για IMAX projectors που δεν μπορούν να το αποδώσουν. Είδα ας πούμε πρόσφατα το Furiosa(SDR) σε pseudo HDR μέσω του PowerDVD και το απόλαυσα περισσότερο από τις δήθεν true HDR ταινίες. Σίγουρα οι αλγόριθμοι μετατροπής SDR->HDR εισάγουν κάποιον υπερκορεσμό στα χρώματα και ενδέχεται να κρασάρουν λεπτομέρειες στις σκιές αλλά οι αντιθέσεις, οι φωτισμοί και τα μαύρα είναι καλύτερα. Ευτυχώς όμως που τα games δεν κινούνται σε αυτό το μοτίβο και όταν συγκρίνεις φωτεινές σκηνές σε SDR και HDR σε miniLED η διαφορά είναι αρκετές φορές καθηλωτική.
Retromaniac Δημοσ. 6 Απριλίου Δημοσ. 6 Απριλίου 6 λεπτά πριν, pirmen56 είπε Έχει δίκιο σε αυτό ο prefuse. Το HDR στις ταινίες δεν ανταποκρίνεται στο αρχικό όραμα του υψηλού(στα πλαίσια του υγιούς πάντα) ρεαλισμού. Οι HDR ταινίες γίνονται mastered γύρω από τα 100-200 nits με ελάχιστα και μικρής επιφάνειας highlights έως τα 10.000 nits ίσα ίσα για να δικαιολογήσουν τον HDR τίτλο, χωρίς να φέρνουν σε δύσκολη θέση τα OLED και τις Plasma. Ενώ σε πολλές από αυτές δεν μπορείς με τίποτα να πετύχεις πραγματικό μαύρο. Είτε γιατί οι ίδιες οι σκηνές δεν έχουν απόλυτο μαύρο(σχετικά σπάνιο στη φύση) είτε γιατί έγιναν mastered για IMAX projectors που δεν μπορούν να το αποδώσουν. Είδα ας πούμε πρόσφατα το Furiosa(SDR) σε pseudo HDR μέσω του PowerDVD και το απόλαυσα περισσότερο από τις δήθεν true HDR ταινίες. Σίγουρα οι αλγόριθμοι μετατροπής SDR->HDR εισάγουν κάποιον υπερκορεσμό στα χρώματα και ενδέχεται να κρασάρουν λεπτομέρειες στις σκιές αλλά οι αντιθέσεις, οι φωτισμοί και τα μαύρα είναι καλύτερα. Ευτυχώς όμως που τα games δεν κινούνται σε αυτό το μοτίβο και όταν συγκρίνεις φωτεινές σκηνές σε SDR και HDR σε miniLED η διαφορά είναι αρκετές φορές καθηλωτική. Μα δεν διαφωνώ σε αυτό. Και εγώ για highlights μιλάω. Δεν είναι ρεαλιστικό έτσι και αλλιώς τα πάντα να είναι φωτεινά. Όσον αφορά το near black στις ταινίες, αυτό είναι ένα μειονέκτημα για τις OLED για τους γνωστούς λόγους. Όμως δεν έκατσα να απαντήσω ούτε να έκατσα να ασχοληθώ για να κάτσω να εξηγήσω περισσότερα γιατί μου αρέσει ο πολιτισμένος διάλογος.
pirmen56 Δημοσ. 6 Απριλίου Δημοσ. 6 Απριλίου 8 λεπτά πριν, Retromaniac είπε Μα δεν διαφωνώ σε αυτό. Και εγώ για highlights μιλάω. Δεν είναι ρεαλιστικό έτσι και αλλιώς τα πάντα να είναι φωτεινά. Όσον αφορά το near black στις ταινίες, αυτό είναι ένα μειονέκτημα για τις OLED για τους γνωστούς λόγους. Όμως δεν έκατσα να απαντήσω ούτε να έκατσα να ασχοληθώ για να κάτσω να εξηγήσω περισσότερα γιατί μου αρέσει ο πολιτισμένος διάλογος. Στο bold διαφωνώ. Ακόμα και σε σκοτεινό δωμάτιο, όταν η οθόνη καταλαμβάνει σημαντικό κομμάτι του οπτικού σου πεδίου, τα 150-200 nits δεν αποδίδουν καθόλου ρεαλιστικά μια εξωτερική σκηνή σε ταινία. Δεν βλέπεις την απαιτούμενη αντίθεση σε σχέση με τις υπόλοιπες εσωτερικές σκηνές για να πειστείς ότι γυρίστηκε σε εξωτερικό χώρο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα