Προς το περιεχόμενο

XIAOMI Mini LED Gaming Monitor G Pro 27i

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 11/12/2024 στις 9:24 ΠΜ, kosmasgr είπε

Thanks και τον @Razor333 .  Εφοσον ειμαι με win 11 άνοιξα μόνιμα HDR στα win settings με HDR auto off.

Κατόπιν εβαλα στην xiaomi HDR auto και LD high και έτρεξα την εφαρμογή της MS για calibration. Στο πρόγραμμα πρέπει να εξαφανιστεί το παράθυρο εντελώς έτσι ? Ρύθμισα δηλαδή 0.0050 , 1400 και 1400 οι ρυθμίσεις που εξαλείφεται το παράθυρο.

Μου έδωσε ένα καλό αποτέλεσμα , τα μόνα που πείραξα για να την φέρω στα μέτρα μου ειναι τα εξής :

- SDR slider : 35

- Red channel : 45 - 1,07 gamma

Λογικά στα μαύρα θα έπρεπε να τα έχεις όλα μηδέν για να εξαφανιστεί το pattern. Είσαι σίγουρος; Και στην φωτεινότητα να μην είσαι τόσο ψηλά. Στα 1200 nits είναι rated το monitor. Εκτός αν στάθηκες πάρα πολύ τυχερός.

Το gamma θα το ανεβάσεις εκεί που θες για όλα τα κανάλια. Για να κάνεις την εικόνα πιο φωτεινή. Και μετά κόβεις από το κάθε κανάλι χωριστά brightness και μόνο όσο χρειάζεται. Αυτές οι ρυθμίσεις είναι μόνο για HDR. Σε SDR με sRGB color mode από την οθόνη δεν χρειάζεται τίποτε άλλο(βάζεις "override to reference mode" στο nvidia control panel).

4 ώρες πριν, pantelis20 είπε

Το θεμα με το lut calibration αν καταλαβα καλα ειναι οτι καθε φορα που κανεις restart το pc θα πρεπει να το ξαναβαζεις.

Σε μένα τα LUT δεν κάνουν τίποτα. Στην τελευταίa beta εκδοση του dwm_lut που τα ανοίγει χωρίς θέμα. Αυτή που λινκάρει.

• Απαντ. 570
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Λογικά στα μαύρα θα έπρεπε να τα έχεις όλα μηδέν για να εξαφανιστεί το pattern. Είσαι σίγουρος; Και στην φωτεινότητα να μην είσαι τόσο ψηλά. Στα 1200 nits είναι rated το monitor. Εκτός αν στάθηκες πάρα πολύ τυχερός.

Το gamma θα το ανεβάσεις εκεί που θες για όλα τα κανάλια. Για να κάνεις την εικόνα πιο φωτεινή. Και μετά κόβεις από το κάθε κανάλι χωριστά brightness και μόνο όσο χρειάζεται. Αυτές οι ρυθμίσεις είναι μόνο για HDR. Σε SDR με sRGB color mode από την οθόνη δεν χρειάζεται τίποτε άλλο(βάζεις "override to reference mode" στο nvidia control panel).

Σε μένα τα LUT δεν κάνουν τίποτα. Στην τελευταίa beta εκδοση του dwm_lut που τα ανοίγει χωρίς θέμα. Αυτή που λινκάρει.

Ευχαριστώ ναι στο μαύρο είναι στο 0.

Στα υπόλοιπα δύο test  στα 1200 φαινόταν το pattern. 1420 για την ακρίβεια ήταν που εξαφανιζόταν . Στα 1400 φαινόταν ελαφρώς στη δική μου περίπτωση. 

Οπότε είμαι 0-1420-1420 στο HDR calibration. 

Όσον αφορά την εναλλαγή σε SDR δεν μπαίνω στη διαδικασία να αλλάζω ρυθμίσεις από την οθόνη .

Λέω να το αφήσω όπως είναι και στην χρήση desktop , με το SDR slider μειώθηκε και λίγο το blooming ούτε που το βλέπω τώρα 

Επεξ/σία από kosmasgr
  • Like 1
Δημοσ.

Λοιπόν έχω μπει και εγώ στην παρέα σας εδώ και λίγες μέρες και ομολογώ ότι στην αρχή αγχώθηκα λίγο με όλα όσα γράφετε εδώ καθότι είμαι άσχετος με τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Σήμερα το πρωί πρόλαβα να τεστάρω λίγο τις ρυθμίσεις του ιάπωνα που ανέβασε ο pirmen (μεγάλο ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέτεις να μεταφέρεις τις γνώσεις σου) και νομίζω ότι δούλεψε σε εμένα το LUT profile. Όχι μόνο δούλεψε αλλά μου φάνηκε εκπληκτικό το αποτέλεσμα στο Cyberpunk για 2 λεπτά που πρόλαβα να μπω. 

Θα το τεστάρω το ΣΚ εκτενώς και θα επιστρέψω.

Έγραψα πάνω για τον pirmen αλλά αξίζουν όλα τα παλικάρια που γράφουν και βοηθάνε ενα ευχαριστώ, το μόνιτορ τα σπάει αλλά θέλει λίγο ψάξιμο και η πληροφορίες δεν είναι κάπου (αλλού) τόσο μαζεμένες.

Thanks bois

• Like 3
Δημοσ.

Ειναι σπαστικο να εχεις μια οθονη που δεν παιρνει αναβαθμισεις αλλα ακομα ποιο σπαστικο ειναι να παιρνει αλλα να μην σου γραφουν καπου τι εφτιαξε τι αλλαξε κλπ.

Δημοσ.
Στις 11/12/2024 στις 10:25 ΜΜ, dimoskoutr είπε

Αυτός δεν νομίζω ότι μας λέει κάπου τι firmware έχει το μόνιτορ που κοιτάζει ε; Στο μεταξύ μου κάνει εντύπωση που στα πρώτα του settings για το μόνιτορ σε normal color space ανεβάζει το red στο 55 και κατεβάζει blue στο 47…τι στο καλό red tint δεν είχε αυτός;

Αν δοκιμάσει κανείς το .cube αρχείο από το lut calibration που έχει ο τύπος ας μας πει εντυπώσεις. 😁

Από το σχόλιό του για το color temp, φαίνεται ότι έχει παλιό firmware. Άρα τα 3D LUT λογικά θα είναι και για μας. Για μένα δεν έχει τόσο αξία, αφού σε SDR την δουλεύω με το factory calibration που το μέτρησε πρακτικά ως άψογο. Ενώ σε HDR αυτό που κάνει το LUT του είναι να φτιάχνει το λευκό και να διορθώνει το EOTF που δεν θα είναι ίδιο σε κάθε κομμάτι. Έτσι και το δικό μου πρόχειρο φιξ δεν θα απέχει πολύ.

Πάντως μου κάνει εντύπωση ότι όχι μόνο το 3D LUT δεν δουλεύει σε μένα αλλά ούτε και το παραδοσιακό calibration των windows. Δεν μπορώ να φτιάξω icc profile. Ό,τι κάνω δεν αλλάζει καθόλου την εικόνα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πάντως εγώ με το windows calibration tool , auto hdr και LD high στην οθόνη ,  έβαλα για δοκιμή το Starwars Outlaw σε HDR και ήταν τραγικά ερυθρό. Από Nvidia panel είχα πειράξει μόνο το red channel για να το κάνω πιο ψυχρό. (47% και gamma 1.07).

Ίσως φταίει και το game 

Επεξ/σία από kosmasgr
Δημοσ.
5 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Από το σχόλιό του για το color temp, φαίνεται ότι έχει παλιό firmware. Άρα τα 3D LUT λογικά θα είναι και για μας. Για μένα δεν έχει τόσο αξία, αφού σε SDR την δουλεύω με το factory calibration που το μέτρησε πρακτικά ως άψογο. Ενώ σε HDR αυτό που κάνει το LUT του είναι να φτιάχνει το λευκό και να διορθώνει το EOTF που δεν θα είναι ίδιο σε κάθε κομμάτι. Έτσι και το δικό μου πρόχειρο φιξ δεν θα απέχει πολύ.

Πάντως μου κάνει εντύπωση ότι όχι μόνο το 3D LUT δεν δουλεύει σε μένα αλλά ούτε και το παραδοσιακό calibration των windows. Δεν μπορώ να φτιάξω icc profile. Ό,τι κάνω δεν αλλάζει καθόλου την εικόνα.

Εσύ στο standard native τελικά την δουλεύεις; Λίγο μπερδεύτηκα με τόσα που έχουμε πει. Γιατί εγώ συνήθισα το δεξί χέρι κατευθείαν στο menu και standard->energy saver->standard  σε srgb color space. Για να φεύγει η κοκκινίλα και να υπάρχει λίγη μπλεδίλα. 😂

Κατέληξα ότι δεν είμαι για wide gamut color spaces ως τώρα.😇

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, kosmasgr είπε

Πάντως εγώ με το windows calibration tool , auto hdr και LD high στην οθόνη ,  έβαλα για δοκιμή το Starwars Outlaw σε HDR και ήταν τραγικά ερυθρό. Από Nvidia panel είχα πειράξει μόνο το red channel για να το κάνω πιο ψυχρό. (47% και gamma 1.07).

Ίσως φταίει και το game 

Για να πετύχεις ουδέτερο λευκό, βάζεις να παίζει λευκή εικόνα και κλείνεις τα φώτα για να μην επηρεάζονται τα μάτια σου από άλλο φως ή αντικείμενο(κλειστά και rgb led αν έχεις). Έτσι κατέληξα στο R,G,B=45,47,50 με gamma στο 1.10 για όλα τα κανάλια(όχι μόνο το κόκκινο). Το gamma το αυξάνεις για να διορθώσεις το HDR gamma του μόνιτορ που είναι λίγο χαμηλό(σκοτεινό). Ακόμα και 1.05 gamma ίσως αρκεί.

Στο reddit είδα παρόμοιες ρυθμίσεις(44,46,49 αν θυμάμαι καλά) από άτομο που διέθετε colorimeter. Άρα το μόνιτορ γενικότερα σε HDR έχει αρκετά παραπάνω κόκκινο λόγω του λάθους color temp και λίγο παραπάνω πράσινο από το πρέπον. 

11 ώρες πριν, dimoskoutr είπε

Εσύ στο standard native τελικά την δουλεύεις; Λίγο μπερδεύτηκα με τόσα που έχουμε πει. Γιατί εγώ συνήθισα το δεξί χέρι κατευθείαν στο menu και standard->energy saver->standard  σε srgb color space. Για να φεύγει η κοκκινίλα και να υπάρχει λίγη μπλεδίλα. 😂

Κατέληξα ότι δεν είμαι για wide gamut color spaces ως τώρα.😇

SDR -> "sRGB color space"(μία φορά το κάνεις) + αλλαγή picture mode για το temp. Και να μην κάνεις το fix για το temp για δουλειά γραφείου είναι ΟΚ το ζεστό χρώμα.

HDR -> Απλά ξετικάρω από το nvidia color panel το "override to reference mode" και πέφτω στα ήδη περασμένα settings που γράφω στον kosmasgr.

Όταν επιστρέφω από HDR σε SDR, το color space είναι το ίδιο. sRGB.

Τα παραπάνω αλλάζουν αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις τα 3D LUT του Ιάπωνα reviewer. Ακολουθείς τις οδηγίες του.

Επεξ/σία από pirmen56
  • Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@pirmen56 καλημερα.

Οπότε έχεις τα πάντα ενεργοποιημένα ( HDR )  και σε χρήση desktop ή τα αλλάζεις manual κάθε φορά ανάλογα τη χρήση ? Custom ρυθμίσεις στα κανάλια RGB με ενεργοποιημένο το override ,  HDR AUTO και local dimming high στην οθόνη και HDR enabled στα windows 11?

Όταν γυρνάς σε HDR εκτός από το override που απενεργοποιείς κανείς και τίποτα άλλο ?

Επεξ/σία από kosmasgr
Δημοσ.
Μόλις τώρα, kosmasgr είπε

@pirmen56 καλημερα.

Οπότε έχεις τα πάντα ενεργοποιημένα ( HDR )  και σε χρήση desktop ? Custom ρυθμίσεις στα κανάλια RGB με ενεργοποιημένο το override ,  HDR AUTO και local dimming high στην οθόνη και HDR enabled στα windows 11. 

Όταν γυρνάς σε HDR εκτός από το override που απενεργοποιείς κανείς και τίποτα άλλο ?

Καλημέρα.

Αλλάζω από SDR σε HDR όταν θέλω να παίξω game. Τότε ξετικάρω το "overiride to reference mode" για να διορθώσω την κοκκινίλα του HDR και ανοίγω και το local dimming.

Γυρνώντας πίσω σε SDR τικάρω το override to reference mode, κλείνω το local dimming και όπως είμαι ακόμα στο OSD ξανακάνω το switch μεταξύ των picture modes.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@pirmen56 Άρα δε γλιτώνουμε το hardware switch 🤣

Κλείνεις και το HDR και από windows φαντάζομαι στις εναλλαγές 

Επεξ/σία από kosmasgr
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, kosmasgr είπε

@pirmen56 Άρα δε γλιτώνουμε το hardware switch 🤣

Κλείνεις και το HDR και από windows φαντάζομαι στις εναλλαγές 

Αν δουλεύεις το μόνιτορ μονίμως σε HDR, με LD on και τα χρώματα που σου είπα από το nv panel, είτε το 3D LUT για HDR του Ιάπωνα  τότε μόνο δεν χρειάζεται να ξαναπειράξεις τίποτα.

Αν αλλάζεις μεταξύ HDR και SDR, όλα αυτά που είπαμε + το on/off του HDR από τα win.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Αν δουλεύεις το μόνιτορ μονίμως σε HDR, με LD on και τα χρώματα που σου είπα από το nv panel, είτε το 3D LUT για HDR του Ιάπωνα  τότε μόνο δεν χρειάζεται να ξαναπειράξεις τίποτα.

Αν αλλάζεις μεταξύ HDR και SDR, όλα αυτά που είπαμε + το on/off του HDR από τα win.

Θα αλλαζω γιατι για competitive gaming προτιμώ HDR-LD Off.

Τα εφάρμοσα όλα μια χαρά φαίνεται με τις ρυθμίσεις σου στο HDR :D Μάλλον θα ειμαι έτσι και σε desktop και οταν ειναι για competitive game τότε θα γυρνάω μόνο σε SDR

Υ.Γ. SDR glider πόσο το έχεις ? 35 λέω να το αφήσω

Επεξ/σία από kosmasgr
  • Like 1
Δημοσ.

Λοιπόν, δεν βρήκα χρόνο για πειράματα. Προς το παρών το έχω αφήσει μόνιμα σε HDR on, Local Dimming - High και τρέχω το LUT όταν το ανάβω αλλά και πάλι πείραξα λίγο χρώματα από Nvidia Panel. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κάτσω να φτιάξω τα χρώματα τέλεια αυτές τις μέρες με το PC να είναι σε χώρο δίπλα στο δέντρο και τα λαμπάκια του.

Γενικά πάντως όσο προλαβαίνω να μπω για λίγο Horizon (με έψησε και σε αυτό ο pirmen λολ) το φχαριστιέμαι φουλ. Στα windows είμαι σίγουρος ότι τα χρώματα είναι λίγο τσιμπημένα αλλά είναι όμορφα οπότε ίσως το αφήσω και έτσι. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η πικρή αλήθεια που αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι τα χαρακτηριστικά με τα μεγαλύτερα νούμερα (πχ σε dimming zone) δεν παίζουν κανένα ρόλο (όπως και τα megapixel σε κάμερες κ.α) αν το λογισμικό είναι πρόχειρο και κακογραμμένο.

Δυστυχώς τα προβλήματα δεν λύνονται αν δεν βγάλουν σωστό firmware.

Δυστυχώς αν λάβουμε υπόψη το ιστορικό της εταιρείας, είναι πιο πιθανό να βγάλει νέο μοντέλο με διορθωμένο firmware, παρά να το διορθώσει για το τωρινό μοντέλο.

Μακάρι βέβαια η εταιρεία να δώσει λύση στο ήδη υπάρχον μοντέλο.

Επεξ/σία από prefuse

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...