pirmen56 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2024 17 λεπτά πριν, dimoskoutr είπε Αυτό που λες βλέπω στο log ρε συ. Αλλά αλλαγή στα χρώματα καμία. 💩🤯 Έχω "ευχάριστα" και δυσάρεστα νέα. Μαζί με έναν τύπο από το reddit τα βάλαμε κάτω και επιτέλους κατάλαβα τι συμβαίνει. Το CC όντως δουλεύει αλλά δεν κάνει αυτό που νόμιζα. Αυτό που κάνει είναι να καταργεί το fix της αλλαγής picture modes. Επαναφέρει το red tint με απλά λόγια. Πώς την πάτησα; Στην αρχή την δούλευα με DCI-P3 που είναι πιο κορεσμένο και η κοκκινίλα χτύπαγε έντονα. Μετά που άρχισα τους πειραματισμούς με το CC το γύρισα στο sRGB, όπου λόγω χαμηλότερου κορεσμού και λίγο διαφορετικών χρωμάτων το red tint δεν είναι εξίσου έντονο. Είχα την εντύπωση ότι τα 6500K είναι ελαφρώς κιτρινωπά και θερμά από πολλές εμπειρίες χρηστών με μόνιτορ με ψυχρά default χρώματα(π.χ. παλιότερα LED). Όμως τα 6500K τεχνικά περιγράφονται ως temp που βγάζει μπλεδίζον λευκό. Ψυχρό με άλλα λόγια. Το επιβεβαίωσα και από το IPS του γραφείου σε πλήρη λευκή οθόνη σε sRGB mode. Στο Desktop βέβαια πολλοί μπορεί να προτιμούν το θερμότερο λευκό λόγω άνεσης. Αυτή του γραφείου π.χ. ήταν στο warm by default. Άρα όντως υπάρχει το red tint και απαιτεί σε κάθε εκκίνηση του μόνιτορ αλλαγή μεταξύ picture modes για να φύγει. Ακόμα και χωρίς επιλογή κάποιου άλλου. Αρκεί να περάσεις τον επιλογέα από πάνω του. Σε HDR επίσης υπάρχει(δυσκολότερο να συγκρίνεις καλά λόγω διαφορετικού calibration) και συνιστάται κάποιο nvidia profile του στυλ R,G,B=45,47,50 με gamma στο 1,10 για να βοηθήσεις τις πιο σκοτεινές σκηνές. Σαν γενική ρύθμιση. Για το δικό μου μόνιτορ έβγαλε αποτέλεσμα αρκετά κοντά στα λευκά του SDR. Πάντως σε HDR υλικό δεν το πολυκαταλαβαίνεις ακόμα και στο default. Ειδικά σε φωτεινές σκηνές. Ξέρω ότι τα παραπάνω ακούγονται λίγο απογοητευτικά. Πάντως για τα 320€ που έδωσα και το είδος χρήσης που κάνω δεν κρίνω σκόπιμο να ασχοληθώ με εγγυήσεις, επιστροφές κλπ. Η άποψη μου παραμένει η ίδια. Και με bugs παραμένει ασυναγώνιστο κάτω από τα 400€. 2 2
dimoskoutr Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 26 λεπτά πριν, pirmen56 είπε Έχω "ευχάριστα" και δυσάρεστα νέα. Μαζί με έναν τύπο από το reddit τα βάλαμε κάτω και επιτέλους κατάλαβα τι συμβαίνει. Το CC όντως δουλεύει αλλά δεν κάνει αυτό που νόμιζα. Αυτό που κάνει είναι να καταργεί το fix της αλλαγής picture modes. Επαναφέρει το red tint με απλά λόγια. Πώς την πάτησα; Στην αρχή την δούλευα με DCI-P3 που είναι πιο κορεσμένο και η κοκκινίλα χτύπαγε έντονα. Μετά που άρχισα τους πειραματισμούς με το CC το γύρισα στο sRGB, όπου λόγω χαμηλότερου κορεσμού και λίγο διαφορετικών χρωμάτων το red tint δεν είναι εξίσου έντονο. Είχα την εντύπωση ότι τα 6500K είναι ελαφρώς κιτρινωπά και θερμά από πολλές εμπειρίες χρηστών με μόνιτορ με ψυχρά default χρώματα(π.χ. παλιότερα LED). Όμως τα 6500K τεχνικά περιγράφονται ως temp που βγάζει μπλεδίζον λευκό. Ψυχρό με άλλα λόγια. Το επιβεβαίωσα και από το IPS του γραφείου σε πλήρη λευκή οθόνη σε sRGB mode. Στο Desktop βέβαια πολλοί μπορεί να προτιμούν το θερμότερο λευκό λόγω άνεσης. Αυτή του γραφείου π.χ. ήταν στο warm by default. Άρα όντως υπάρχει το red tint και απαιτεί σε κάθε εκκίνηση του μόνιτορ αλλαγή μεταξύ picture modes για να φύγει. Ακόμα και χωρίς επιλογή κάποιου άλλου. Αρκεί να περάσεις τον επιλογέα από πάνω του. Σε HDR επίσης υπάρχει(δυσκολότερο να συγκρίνεις καλά λόγω διαφορετικού calibration) και συνιστάται κάποιο nvidia profile του στυλ R,G,B=45,47,50 με gamma στο 1,10 για να βοηθήσεις τις πιο σκοτεινές σκηνές. Σαν γενική ρύθμιση. Για το δικό μου μόνιτορ έβγαλε αποτέλεσμα αρκετά κοντά στα λευκά του SDR. Πάντως σε HDR υλικό δεν το πολυκαταλαβαίνεις ακόμα και στο default. Ειδικά σε φωτεινές σκηνές. Ξέρω ότι τα παραπάνω ακούγονται λίγο απογοητευτικά. Πάντως για τα 320€ που έδωσα και το είδος χρήσης που κάνω δεν κρίνω σκόπιμο να ασχοληθώ με εγγυήσεις, επιστροφές κλπ. Η άποψη μου παραμένει η ίδια. Και με bugs παραμένει ασυναγώνιστο κάτω από τα 400€. Δεν μου ακούγονται απογοητευτικά, ούτως ή άλλως έφαγα μια φρικούλα αυτές τις μέρες. Η ερώτηση είναι η εξής όμως. Τόσοι εδώ μέσα που λένε ότι δεν έχουν red tint; Τι διάολο αυτοί όντως δεν έχουν και εμείς είμαστε οι τυχεροί;😀 Επίσης εγώ μιας και μόνο για gaming και content watching την χρησιμοποιώ οπότε το να γυρίζω κάτι στις ρυθμίσεις δεν με ενοχλεί υπερβολικά. Σαν εικόνα δεν υπάρχει όταν είναι σωστό το calibration είτε σε sdr είτε σε hdr για τα χρήματα που κοστίζει πάντως. Αναρωτιέμαι όμως στα παιδιά που λένε ότι δεν έχουν red tint τι παίζει. Αν όντως δεν έχουν είναι κλεψιά εντελώς η οθόνη. Έδειξα στη γυναίκα μου χτες βράδυ hdr video από τα γνωστά κανάλια μια στην lg 4k μου και μια στην κινεζια και με ρώτησε αν χάλασε η lg…😛 Και άλλη μια ερώτηση. Αυτοί που είπαν ότι το έφτιαξαν σαν εσένα τι στο καλό έκαναν τελικά;🤪 Επεξ/σία 6 Δεκεμβρίου 2024 από dimoskoutr
pirmen56 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 8 λεπτά πριν, dimoskoutr είπε Δεν μου ακούγονται απογοητευτικά, ούτως ή άλλως έφαγα μια φρικούλα αυτές τις μέρες. Η ερώτηση είναι η εξής όμως. Τόσοι εδώ μέσα που λένε ότι δεν έχουν red tint; Τι διάολο αυτοί όντως δεν έχουν και εμείς είμαστε οι τυχεροί;😀 Επειδή είναι ίδια η επίδραση του tint(color temp κοντά στα 6000K) σε όλα τα χρώματα προσαρμόζεται κάπως το μάτι μετά από κάποιο διάστημα. Θα το καταλάβεις μόνο σε κατάλευκη εικόνα σε σκοτεινό δωμάτιο, προσπαθώντας να βρεις αν αυτό που βλέπεις κλίνει προς το κίτρινο/κόκκινο ή το μπλε. Και πάλι δύσκολο είναι λόγω των προσαρμογών αυτών. Απλά τα θερμά χρώματα σε ξεκουράζουν(είναι προτιμότερα για δουλειά σε λευκές σελίδες) ενώ τα ψυχρότερα σε ξυπνούν. Επεξ/σία 6 Δεκεμβρίου 2024 από pirmen56
PadPoet Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Πειραματίστηκα όλη μέρα με το monitor, από αυτό γράφω. Κάποιες παρατηρήσεις. - Το πανελ μου με local dimming off έχει backlight bleed πανω αριστέρα και κάτω αριστερά στην μέση. Όχι τίποτα τρομερό αλλά σε σκοτεινό background φαίνεται. - Local dimming med και high δεν παλεύεται στα Windows, στο low είναι μια χαρά. Σε οποιαδήποτε local dimming ρύθμιση εξαφανίζεται το backlight bleed. Προς το παρόν το έχω στο low μόνιμα. Πριν το ανοιγοέκλεινα αναλόγως αν ήμουν desktop (browsing, επεξεργασία φωτό, κλπ) ή αν έπαιζα κάποιο παιχνίδι ή αν έβλεπα ταινία. - Έχω ενεργοποιήσει full dynamic range RGB, 10bit colour, HDR colour depth (64bit) και 120hz για τα Windows. Πάει και παραπάνω αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Το HDR το έχω στο auto και στα περισσότερα steam παιχνίδια παίρνει μπρος. Σε μερικά όχι. - Στο panel έχω αφήσει sRGB. @pirmen56 είπες ότι το panel έρχεται καλιμπραρισμένο για sRGB, να υποθέσω με τις ρυθμίσεις που είχε out of the box; Αν ναι, πάνε αυτές και δεν θυμάμαι ποιές είναι - Red tint δεν μπορώ να πω ότι έχω παρατηρήσει και έχω και μάτι για αυτά. Ξέρει κανείς πως να το τσεκάρω; - Στο YouTube, σε πολλά βίντεο όταν το έχω "Auto HDR" τα βίντεο βγαίνουν "καμμένα", δηλαδή κάνει blow out τα highlights. Πρέπει να κλείσω το HDR, και να ξαναβάλω auto και μετά το παίρνει σωστά. Γενικώς έχει τα θεματάκια του αλλά για την τιμή του πιστεύω είναι αρκετά καλό ακόμα και με τις ιδιοτροπίες του. Firmware 1.0.06 έχω και εγώ. Επεξ/σία 7 Δεκεμβρίου 2024 από PadPoet 2
pirmen56 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 9 ώρες πριν, PadPoet είπε Πειραματίστηκα όλη μέρα με το monitor, από αυτό γράφω. Κάποιες παρατηρήσεις. - Το πανελ μου με local dimming off έχει backlight bleed πανω αριστέρα και κάτω αριστερά στην μέση. Όχι τίποτα τρομερό αλλά σε σκοτεινό background φαίνεται. - Local dimming med και high δεν παλεύεται στα Windows, στο low είναι μια χαρά. Σε οποιαδήποτε local dimming ρύθμιση εξαφανίζεται το backlight bleed. Προς το παρόν το έχω στο low μόνιμα. Πριν το ανοιγοέκλεινα αναλόγως αν ήμουν desktop (browsing, επεξεργασία φωτό, κλπ) ή αν έπαιζα κάποιο παιχνίδι ή αν έβλεπα ταινία. - Έχω ενεργοποιήσει full dynamic range RGB, 10bit colour, HDR colour depth (64bit) και 120hz για τα Windows. Πάει και παραπάνω αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Το HDR το έχω στο auto και στα περισσότερα steam παιχνίδια παίρνει μπρος. Σε μερικά όχι. - Στο panel έχω αφήσει sRGB. @pirmen56 είπες ότι το panel έρχεται καλιμπραρισμένο για sRGB, να υποθέσω με τις ρυθμίσεις που είχε out of the box; Αν ναι, πάνε αυτές και δεν θυμάμαι ποιές είναι - Red tint δεν μπορώ να πω ότι έχω παρατηρήσει και έχω και μάτι για αυτά. Ξέρει κανείς πως να το τσεκάρω; - Στο YouTube, σε πολλά βίντεο όταν το έχω "Auto HDR" τα βίντεο βγαίνουν "καμμένα", δηλαδή κάνει blow out τα highlights. Πρέπει να κλείσω το HDR, και να ξαναβάλω auto και μετά το παίρνει σωστά. Γενικώς έχει τα θεματάκια του αλλά για την τιμή του πιστεύω είναι αρκετά καλό ακόμα και με τις ιδιοτροπίες του. Firmware 1.0.06 έχω και εγώ. Στο sRGB έχει λίγο άτονα χρώματα. Ίσως το καλιμπράρισμα να έκοψε λίγο από τα άκρα του sRGB color space. Πάντως ένας ρώσος το μέτρησε σε 95% coverage γεγονός που επιβεβαιώνει την εμπειρία μου. Εγώ το προτιμώ πάντως γιατί μου είναι πιο άνετο για εργασίες και σερφάρισμα. Το P3 είναι το ομορφότερο με πιο κορεσμένο χρώμα και πιο κοντά στο μέσο sRGB monitor. Το native είναι αφύσικο. P3 έχουν αυτοί by default. Αν κάνεις factory reset το βλέπεις. Αν πας Standard mode -> Energy Saver ->Standard, θα καταλήξεις με ψυχρότερο χρώμα απ' ότι αρχικά. Έτσι καταλαβαίνεις ότι το αρχικό είναι το θερμό(red). Για HDR πρέπει πρώτα να καλιμπράρεις με το calibration tool της MS. Που είναι πολύ basic κατ 'εμέ. θα μπορούσε να έχει και ρύθμιση χρώματος και EOTF(gamma) correction το λιγότερο. Άσε το Auto HDR γιατί θέλει ρυθμίσεις για να παίξει σωστά. Για HDR μετατροπή video μόνο RTX HDR αν έχεις την ανάλογη κάρτα. 1
PadPoet Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 2 hours ago, pirmen56 said: Στο sRGB έχει λίγο άτονα χρώματα. Ίσως το καλιμπράρισμα να έκοψε λίγο από τα άκρα του sRGB color space. Πάντως ένας ρώσος το μέτρησε σε 95% coverage γεγονός που επιβεβαιώνει την εμπειρία μου. Εγώ το προτιμώ πάντως γιατί μου είναι πιο άνετο για εργασίες και σερφάρισμα. Το P3 είναι το ομορφότερο με πιο κορεσμένο χρώμα και πιο κοντά στο μέσο sRGB monitor. Το native είναι αφύσικο. P3 έχουν αυτοί by default. Αν κάνεις factory reset το βλέπεις. Αν πας Standard mode -> Energy Saver ->Standard, θα καταλήξεις με ψυχρότερο χρώμα απ' ότι αρχικά. Έτσι καταλαβαίνεις ότι το αρχικό είναι το θερμό(red). Για HDR πρέπει πρώτα να καλιμπράρεις με το calibration tool της MS. Που είναι πολύ basic κατ 'εμέ. θα μπορούσε να έχει και ρύθμιση χρώματος και EOTF(gamma) correction το λιγότερο. Άσε το Auto HDR γιατί θέλει ρυθμίσεις για να παίξει σωστά. Για HDR μετατροπή video μόνο RTX HDR αν έχεις την ανάλογη κάρτα. Έχω αρκετές κάμερες και αρκετές φωτογραφίες από αυτές. Όλες είναι σε sRGB colour profile και μόνο με το sRGB profile της οθόνης απεικονίζονται σωστά. Οπότε αναγκαστικά μένω σε αυτό θέλοντας και μη. Έχεις link για το calibration tool της MS? Windows 10 έχω και δεν βλέπω κάτι εκτός και αν είναι κάπου κρυμμένο στις ρυθμίσεις. Επίσης κάπου διάβασα ότι για να λειτουγεί η κάρτα (Nvidia A2000) σωστά με το HDR σε emulators, games, εφαρμογές κλπ θέλει αυτή την ρύθμιση να αλλαχτεί από auto στο 3D settings. Όντως, μερικά steam παιχνίδια και ο RPCS3 emulator δεν δουλεύανε με HDR (έσβηνε από το auto της οθόνης) πριν την κάνω Επεξ/σία 7 Δεκεμβρίου 2024 από PadPoet 1
pirmen56 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Το calibration tool και το nvidia RTX HDR θέλουν win11. Ένα είδος εκβιασμού για να πας στα 11. Για τις επαγγελματικές κάρτες δεν γνωρίζω. Επεξ/σία 7 Δεκεμβρίου 2024 από pirmen56 1
PadPoet Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 Just now, pirmen56 said: Το calibration tool και το nvidia RTX HDR θέλουν win11. Ένα είδος εκβιασμού για να πας στα 11. Για τις επαγγελματικές κάρτες δεν γνωρίζω. Κλασσική MS... το περίμενα ότι θα είναι μόνο στα Windows 11. Όπως και να έχει, ακόμα και με τα αρκετά θέματα της η οθόνη είναι άριστη για τα λεφτά της.
Razor333 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 20 ώρες πριν, pirmen56 είπε Σε HDR επίσης υπάρχει(δυσκολότερο να συγκρίνεις καλά λόγω διαφορετικού calibration) και συνιστάται κάποιο nvidia profile του στυλ R,G,B=45,47,50 με gamma στο 1,10 για να βοηθήσεις τις πιο σκοτεινές σκηνές. Σαν γενική ρύθμιση. Για το δικό μου μόνιτορ έβγαλε αποτέλεσμα αρκετά κοντά στα λευκά του SDR. Πάντως σε HDR υλικό δεν το πολυκαταλαβαίνεις ακόμα και στο default. Ειδικά σε φωτεινές σκηνές. Πολύ καλά αυτά τα settings, βελτιώθηκε πολύ η εικόνα. 1
dimoskoutr Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 1 ώρα πριν, Razor333 είπε Πολύ καλά αυτά τα settings, βελτιώθηκε πολύ η εικόνα. Στο nvidia control panel τα r g b με μεγιστο το 1 δεν τα εχει; Εγώ ας πούμε έχω το red κατεβασμένο στο 0,98…τα νούμερα για το r g b που βάλατε εσείς που τα βάλατε; Τι δεν βλέπω;
Razor333 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 29 λεπτά πριν, dimoskoutr είπε Στο nvidia control panel τα r g b με μεγιστο το 1 δεν τα εχει; Εγώ ας πούμε έχω το red κατεβασμένο στο 0,98…τα νούμερα για το r g b που βάλατε εσείς που τα βάλατε; Τι δεν βλέπω; Στο ποσοστό του brightness του κάθε καναλιού και κρατάς σταθερό το gamma στο 1.10 1
teohokage Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) σήμερα μου έβγαλε ενα stuck pixel. έχω μια κόκκινη κουκκίδα που φαίνεται σε μαύρο φόντο. Μπορώ να κάνω κάτι??? https://ibb.co/9HPSzH1 Επεξ/σία 7 Δεκεμβρίου 2024 από teohokage 1
PadPoet Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 25 minutes ago, teohokage said: σήμερα μου έβγαλε ενα stuck pixel. έχω μια κόκκινη κουκκίδα που φαίνεται σε μαύρο φόντο. Μπορώ να κάνω κάτι??? https://ibb.co/9HPSzH1 Ω ρε φίλε, πόσο καιρό την έχεις και ποιό firmware έχεις. Από που την πήρες; 4 hours ago, Razor333 said: Πολύ καλά αυτά τα settings, βελτιώθηκε πολύ η εικόνα. Τα δοκίμασα και εγώ. Φαίνονται πιο neutral όντως. Θα τα κρατήσω μερικές μέρες να δω πως πάει. Μείωσα και brightness και contrast εγώ. Πχ κόκκινο στο 45 και brightness και contrast, πράσινο στο 47 πάλι και brightness και contrast και μπλέ στο 50 brightness και contrast και gamma όλα στο 1.10
teohokage Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 46 λεπτά πριν, PadPoet είπε Ω ρε φίλε, πόσο καιρό την έχεις και ποιό firmware έχεις. Από που την πήρες; 20 ημέρες την έχω. Αγορά απο Κωτσόβολο . συν ότι δεν μπορώ να βρω η xiaomi τι πολιτική έχει για τα pixels Επεξ/σία 7 Δεκεμβρίου 2024 από teohokage
tasvar Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, teohokage είπε 20 ημέρες την έχω. Αγορά απο Κωτσόβολο . συν ότι δεν μπορώ να βρω η xiaomi τι πολιτική έχει για τα pixels https://www.mi.com/gr/support/warranty/ Πάρε τηλέφωνο ή στείλε mail. Η μίλα με το κατάστημα αγοράς πρώτα. Επεξ/σία 7 Δεκεμβρίου 2024 από tasvar
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα