Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας, δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με επενδύσεις αλλά θέλω να αρχίσω. Ηλικία 45 και έχω πολλά χρόνια δουλειάς μπροστά μου (μισθωτός), κάτοικος Ελλάδας.

Αφού είμαι στην αρχή είμαι μπερδεμένος (ψιλοκαμμένος) γιαυτό ζητώ λίγη βοήθεια. Γράφω παρακάτω κάποια πράματα και όποιος τα διορθώσει ή προσθέσει τον ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

Με την εικόνα που έχω φτιάξει ως τώρα θέλω να επενδύσω μακροπρόθεσμα για παθητικό εισόδημα πχ 20 χρόνια ένα ποσό Χ και μετά 200-400€ κάθε μήνα σε UCITS ETF accumulative.

Από όσα έχω καταλάβει ως τώρα γίνετε μέσω Ελληνικής τράπεζας (πχ. Eurobank trader) αλλά σου κρατάνε πολλά. Καλύτερα να πάω σε online πλατφόρμα (brokers).

Ως τώρα θεωρώ την καλύτερη επιλογή την Interactive Brokers (ΙΒ) με χρηση Webtrader (το ευκολότερο της περιβάλλον). Αυτό που με ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να είναι όλα στο όνομα μου κάτι που όπως διάβασα το στο παρέχουν οι περισσότεροι brokers ώστε να μη χάσω τα ETF (και το μετρητό μέχρι 20.000€) αν γίνει ζημιά σε αυτούς.

Για την IΒKR υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω όταν κάνω νέο λογαριασμό; Συχνά λάθη ή παραλήψεις νέων που ίσως οδηγήσουν σε άγχος και κόπο να διορθωθούν αργότερα πχ έξτρα φόροι ή χαρτιά για τη φορολογική μου δήλωση. Πχ στις επιλογές όταν φτιάχνεις τον λογαριασμό αλλά και στις γενικές ρυθμίσεις μετά αφού εγκριθείς; Πχ ήδη βρήκα αυτό: άλλαξε το pricing από fixed σε tiered, αν κάνεις συναλλαγές κάτω των 6-7 χιλιάδων ευρώ ανά συναλλαγή.

Η Trade Republic (TR) είναι κανονική αλλά νέα Γερμανική τράπεζα (Γερμανικά δε γνωρίζω) με 100.000€ εγγύηση ρευστού και αφού κυρίως θα ασχοληθώ με ETF και όχι με μετοχές κτλ έχει κάποιο μειονέκτημα σε σχέση με την IBKR για αυτά που θέλω; (Πριν λίγο διάβασα ότι: μερικούς λογαριασμούς τους βάζει στη Citibank Γερμανίας και καλύπτονται θεωρητικά από το DGS της Ιρλανδίας, όχι της Γερμανίας αλλά και ότι τα λεφτά μπαίνουν σε "collective escrow account" με virtual accounts και ΙΒΑΝ κ.α και ότι ίσως δε σε καθιστά άμεσο καταθέτη της εκάστοτε τράπεζας. Γνωρίζει κάποιος αν όντος ισχύουν;)

Σαν χαρτοφυλάκιο πόσο % των χρημάτων που έχω στην τράπεζα να μεταφέρω στον broker για αρχικό κεφάλαιο; Σίγουρα όχι όλο, το υπόλοιπο θέλω να το έχω διαθέσιμο.

Α. Οι πιο πολύ προτείνουν χαρτοφυλάκιο S&P500 πχ UCITS: VAUU και VWCE και σε Ευρώ για αποφυγή μπερδεμάτων.

Β. Ένα Ελληνικό Blog προτείνει για Έλληνες αρχάριους διαφορετικό χαρτοφυλάκιο (δεν έψαξα ακόμα να δω τι σημαίνουν):

1. Το 50% σε iShares Core MSCI World UCITS ETF. (ticker: IWDA)

2. Το 10% σε iShares Core MSCI Emerging Markets UCITS ETF. (ticker: EMIM)

3. Το 40% σε Amundi ETF J.P. Morgan Global Government Bonds UCITS ETF. (ticker: GGOV)

Βασική ερώτηση: Να τα υλοποιήσω και τα δύο χαρτοφυλάκια ή να επιλέξω μόνο ένα από τα δύο; Ίσως βέβαια να προτείνετε και τα δύο σε διαφορετικούς broker ή και κάποιο άλλο προϊόν πχ nasdaq 100, Vanguard LifeStrategy 60% (αυτά τα δύο δεν τα έχω ψάξει) (πάντα για απείραχτα χωρίς να ασχολούμε ενεργά για 20 χρόνια).

Επειδή εδώ οι τράπεζες δεν προσφέρουν καλές προθεσμιακές ποια τράπεζα (στην EU βέβαια) προτείνεται να μεταφέρω χρήματα για να παίρνουν τόκους ή δικά τους έντοκα γραμμάτια αν συμφέρει πχ Trade Republic, Ν26, ή άλλη;

Ακόμα ποια Ελληνική τράπεζα πιστεύεται ότι θα δείξει την καλύτερη εξυπηρέτηση για να πάρω έντοκα γραμμάτια δημοσίου; Αλλά και στο να στέλνω λεφτά στον broker και στην ξένη τράπεζα; μη μου κάνουν εμπόδια κ ενοχλήσεις όταν δουν να στέλνω εξωτερικό. Έχω Εθνική, Πειραιώς, Eurobank αλλά θα κρατήσω μόνο μια. Πάω και Alpha Bank ή αλλού αν προτείνετε.

Για να μεταφέρω τα λεφτά στον broker και στην ξένη τράπεζα λέω να τα τραβάω λίγα λίγα μέσω Revolut και από εκεί στους προηγούμενους για να αποφύγω τα έξοδα μεταφοράς των Ελληνικών τραπεζών. Αξίζει; Υπάρχει άλλος τρόπος;

Όσον αφορά την εφορία χρειάζεται να κάνω κάτι πριν ή μετά την εγγραφή στον broker, τη μεταφορά χρημάτων, την αγορά ETF ή όταν έρθει η ώρα της φορολογικής δήλωσης;

Δημοσ.

Υπάρχει ένα σχετικό θέμα με αρκετές πληροφορίες:

38 λεπτά πριν, AndVal είπε

Ακόμα ποια Ελληνική τράπεζα πιστεύεται ότι θα δείξει την καλύτερη εξυπηρέτηση για να πάρω έντοκα γραμμάτια δημοσίου; Αλλά και στο να στέλνω λεφτά στον broker και στην ξένη τράπεζα; μη μου κάνουν εμπόδια κ ενοχλήσεις όταν δουν να στέλνω εξωτερικό.

Αυτό είναι πολύ εύκολο. Από εμπειρία 100% η Πειραιώς είναι περισσότερο εξυπηρετική στα έντοκα σε σχέση με τις άλλες.

• Like 1
Δημοσ.

Το "γιατί να τα έχω να κάθονται" το έχω διαβάσει όλο.

Μου φαίνεται παράλογο να δώσει λεφτά κάποιος μόνο στο VUAA ή παρόμοιο. Αν με όσα γίνονται στην Αμερική αυτό τον καιρό στα επόμενα χρόνια αυτός ο δείκτης δεν πάει και τόσο καλά.

Δημοσ.

Οι fintech είναι μόνο για να έχεις μικρά χρηματικά ποσα που μπορεί να τα χρειαστείς κάποια στιγμή για κάτι, αγορά με καρτα η ταξίδι εξωτερικό. Σε καμία περίπτωση για μεταφορά μεγάλων ποσών για τόκους κτλ άσε που δε νομίζω να έχουν πρόγραμμα για προθεσμιακες αυτές. Τώρα, ανά πάσα στιγμή μπορεί ο αλγόριθμος από το σύστημα που έχουν να σε περάσει για ύποπτο με αποτέλεσμα να σου κλειδώσει ο λογαριασμός. Γνωστοί μου έκαναν μήνες μετά από απελπιδες προσπάθειες να ανοίξει ο λογαριασμός τους, επίσης άμα δεν ξέρεις καλά αγγλικά για να συνεννοηθείτε με το support την πάτησες, πολύ προσοχή λοιπόν. 

Για τις ελληνικές τράπεζες τα έχουμε υπεραναλυσει δεν χρειάζεται παραπάνω. Άμα μπορέσεις και ανοίξεις κάποιο account σε κανονική σοβαρή τράπεζα του εξωτερικού χωρίς όμως να είσαι κάτοικος της εκεί χώρας, είσαι μάγκας, αλλά πολύ δύσκολο να το πετύχεις διότι πρέπει να είσαι κάτοικος είναι βασική προϋπόθεση σχεδόν παντού. 

Για brokers αλλα προϊόντα και το χάος που επικρατεί δεν έχω άποψη. Υπάρχουν μεν κάποια προϊόντα με τα οποία μπορείς να τοποθετήσεις τα λεφτά σου και να επενδύσεις, αλλά αμφιβάλλω για τις εγγυήσεις και τα ρίσκα που δίνουν. Κλείνει πχ o broker μεθαύριο, αν δεν έχεις μελετήσει το δίκαιο που διέπει την λειτουργία του και αν παρέχονται εγγυήσεις για τους πελάτες που επένδυσαν, πάνε τα λεφτά.... 

• Like 1
Δημοσ.

Συμφωνω στο γενικοτερο etf σκεπτικο σου..
δεν ειμαι απολυτα σιγουρος για την ΙΒΚR, ναι σιγουρα ειναι η παλαιοτερη και ναι δεν αμφιβαλλω πως κατα πασα πιθανοτητα ειναι η πιο safe αλλα ειναι τοσο δύσχρηστη που δεν μπορω να την usaro προσωπικα, την ωρα που η degiro ειναι πολυ πιο "εμφανισιμο" περιβαλλον πιο ευκολο και οπου και τα 2 etfs basic etfs vuaa/vwce ειναι και δωρεαν/min προμηθεια.
Και στις 2 εταιριες εχεις λογ/μο με ΙΒΑΝ στο ονομα σου....και στις 2 το "safe" ειναι τα 20κ αρα θεωρητικα για να εισαι οσο πιο safe μπορεις, και στις 2 θα καταληξεις στο τελος....απλα θα πηγαινα 1α μεχρι να μαθω/συνηθισω κτλ στην degiro.

το σημκαντικοτερο να προσεχεις ειναι αυτο το tiered και το fixed και καθε ποτε βαζεις λεφτα δεν ειμαι σιγουρος αν το 200-200 βολευει ισως συμφερει καλυτερα το 1000-1000 ανα εξαμηνο πχ, κατα τα αλλα ειναι ομως μικροεξοδα στο grander scheme of things.

τωρα περι στρατηγικης και που θα τα εβαζα ακριβως, δεν μου αρεσουν τα bonds etf ειδικα στην ηλικια μου, δεν ξερω αν ημουν μια δεκαετια παραπανω στην δικη σου ηλικια αν θα τα διαλεγα....μαλλον οχι, αλλα παλι δεν το εχω ψαξει τοσο πολυ, ή τεσπα εψαξα για μενα και το δικο μου επιπεδο ρισκου που μπορω εγω να ανεχτω που κατα πασα βεβαιοτητα διαφερει απο το δικο σου, δηλ θελει αν μη τι αλλο μια ψευτο-αναλυση, τι περιμενεις να αποδωσει αυτο το etf /γενικοτερα οπου και αν τα βαλεις στο τελος.

απο τραπεζες ολες ιδιες ειναι, eurobank μου κραταει 1.20, εθνικη 1,00 ευρα. αμφιβαλλω πως εχει ιδιαιτερο νοημα οταν βαζω χιλιαρικα και συζηταμε για 20+χρονια μετα.
απο εκει και περα αναλογα και τον broker προσφερουν και αλλες επιλογες για το απο που δεχονται λεφτα, degiro πχ δεχεται μονο απο 1 τραπεζικο οχι revolut, και αρα αναγκαστικα χανω το 1 ευρω μου (γιατι διαλεξα την εθνικη φυσικα) το οποιο το κερδιζω με τη δωρεαν αγορα του vwce, αρα ερχεται μια η αλλη...

οσο για αυτον τον καιρο που λες....αυτη τη στιγμη ειμαι πεπεισμενος προσωπικα πως κανω λαθος που τα βαζω vwce αντι για vuaa!
η ευρωπη ειναι για τον @@@ αυτη τη στιγμη ενω η αμερικη τρεχει....και απο φαινεται τα τελευταια χρονια που ασχολουμαι εγω, η ευρωπη ειναι δεκανικι της αμερικης ετσι και αλλιως, οτι κανουν οι μεν οι ευρωπαιοι ακολουθουν ετσι και αλλιως...αν πεσει η αμερικη 100% θα πεσει και η ευρωπη, αν πεσει η ευρωπη 50% πεφτει και η αμερικη νομιζω εγω...μπορει να νομιζεις κατι αλλο δεν ειναι κακο, μπορεις παντα να αλλαξεις απο vuaa σε vwce και το αναποδο

Δημοσ.

Οταν αγοραζεις μετοχη ευρωπαικης εταιρειας αυτο δεν σημαινει απαραιτητα Ευρωπη

Καποιες εχουν τεραστιο ποσοστο του τζιρου εκτος Ευρωπης και για τον εντος Ευρωπης εχουν ταριφες κτλ για να τους βοηθανε

Εγω καλοβλεπω και Ινδια για μακροχρονιο στοιχημα αλλα ακομα δεν εχω βαλει ουτε ενα ευρω 

Οι Interactive brokers ειναι μια χαρα,δεν χρειαζεται κατι αλλο

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 13/10/2024 στις 4:35 ΜΜ, AndVal είπε

Το "γιατί να τα έχω να κάθονται" το έχω διαβάσει όλο.

Μου φαίνεται παράλογο να δώσει λεφτά κάποιος μόνο στο VUAA ή παρόμοιο. Αν με όσα γίνονται στην Αμερική αυτό τον καιρό στα επόμενα χρόνια αυτός ο δείκτης δεν πάει και τόσο καλά.

το mci world ειναι 70% εταιρειες απο τις Ηπα..και εχει χαμηλοτερη αποδοση απο το vuaa. Αν καταρρευσει η wall street δεν επηρεαστουν νομιζεις οι υπολοιποι;

Αν πιστευεις οτι στο μελλον θα καταρρευσει η google και η microsoft και θα ανεβουν οι αλλοι επενδυσε στους αλλους...

Επεξ/σία από The_Judas
  • Like 2
Δημοσ.

Υπάρχει λόγος που ο S&P500 θεωρείται ως ο καλύτερος δείκτης. Αρχικά, έχει τις 500 (±2-3) μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ. Εν συνεχεία, αναθεωρείται κάθε 3 μήνες (quarterly) και με διάφορες φόρμουλες μπαίνουν και βγαίνουν εταιρείες από τον δείκτη. Όσα οχήματα ακολουθούν αυτόν τον δείκτη, με κάποια χρονική καθυστέρηση, πραγματοποιούν τις αλλαγές (πουλάνε τις μετοχές για όσες βγαίνουν και αγοράζουν όσων μπαίνουν, στα αντίστοιχα ποσοστά του νέου δείκτη).

Οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται σε μπόλικες χώρες του κόσμου. Και πυρηνικός πόλεμος (φτου φτου, μακρυά από 'μας) να γίνει, δεν θα πέσουν τόσο όσο πιστεύεις.

Το καλύτερο είναι να επιλέξεις διάφορους τρόπους επένδυσης και να έχεις ποικιλία στο portfolio σου. Σε γενικές γραμμές τα ETFs θεωρούνται καλός τρόπος γιατί έχουν χαμηλά έξοδα συντήρησης και μεγάλη διασπορά. Πχ της Mintos έχει μέσα από ΕΕ, αναπτυσσόμενες οικονομίες, παγκόσμιες κλπ, όλα πακεταρισμένα σε ένα, με μηδενικά -εμφανή- έξοδα διαχείρισης.

Συγκεκριμένα :
Amundi Prime Global UCITS
JPMorgan Global Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS
iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS
Vanguard EUR Eurozone Government Bond UCITS
Vanguard EUR Corporate Bond UCITS

Βρες κάποιο αντίστοιχο ή φτιάξε το δικό σου (προφανώς όχι ETF, αλλά portfolio). Απλώς το VUAA θεωρείται ως ο πιο παθητικός τρόπος γιατί επανεπενδύει και τα μερίσματα και απλά βάζεις ένα ποσό κάθε μήνα (το οποίο μπορείς να το αυτοματοποιήσεις).

Δημοσ.

τι κολλημα αυτο με το VUAA..

ο καθενας επιλεγει τη στρατιγικη θα επιλεξει. Για αυτο υπαρχει και το λεγομενο ρισκο επενδυτη που το χρησιμοποιουν παντου.

μετοχες, etf, ομολογα(κρατικα κ εταιρικα), crypto, real estate. Σε τι ποσοστο θα μοιρασετε τις επενδυσεις σας ειναι εντελως υποκειμενικο. Στον sp500 περιμενεις αυτο το 10% αλλά στα Semiconductors στοχευεις πιο ψηλα(84% τελευταιο ετος). Σε καποιες μετοχες κοιτας απλα να μαζευεις μερισματα(πχ οπαπ, κοκακολα) και σε αλλες περιμενεις την ανοδο. Στο δικο μου χαρτοφυλακιο την καλυτερη αποδοση το εχει ETF συγκεκριμενης χωρας που δεν εχει σχεση με Ευρωπη/USA/Κινα.

οπως ειπε ο @csontheline καλό ειναι να υπάρχει διασπορα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...