Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εχω ενα wordpress site. Μεχρι σημερα, τρεχει mysql 5.7 database.

Υπαρχει τροπος μετατροπης σε mysql 8, ευκολα χωρις πολλα πολλα; Με καποιο online free tool, ή καποια εφαρμογη converter;

Υποστηριζει το wordpress, την mysql 8; Αν μετατρεψεις την database απο mysql 5.7 σε 8, το wordpress την χειριζεται απροβληματιστα;

Μηπως εχει ανακοινωθει πουθενα, αν καποια επομενη εκδοση του wordpress, θα εχει κανενα tool ή ενσωματωμενη διαδικασια, για αναβαθμιση σε mysql 8;

Ή εχει καποιος την εκτιμηση, οτι δεν αξιζει καν να ασχοληθεις με mysql 8, και με καποιο τροπο, οταν ωριμασουν οι συνθηκες, σε wordpress, εργαλεια, υποστηριξη, bugs, servers κλπ, αξιζει τοτε να ασχοληθω, αν δεν με πιεζει κατι τωρα, γιατι τοτε ολα θα ειναι πιο απλα/ευκολα/γρηγορα/straightforward;

• Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Θεωρητικά, αν έκανες όλες τις αναβαθμίσεις στην ώρα τους, δεν θα έχεις το παραμικρό πρόβλημα στην μεταφορά από mysql 5.7 σε mysql 8.0.

Επίσης, το WordPress είναι το μεγαλύτερο CMS παγκοσμίως βάσει στατιστικών. Αν ψάχνεις για CMS που να υποστηρίζει νέα τεχνολογία στο 100%, αυτό είναι το WordPress. Δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι πλέον η Go-To λύση για τα πάντα.

Αλλά δεν κατάλαβα το σκεπτικό της τελευταίας σου ερώτησης. Ρωτάς αν αξίζει γενικά ο οποιοσδήποτε να ασχοληθεί με mysql 8;

• Like 2
Δημοσ.

Ναι, χαιρομαι που ειμαι σε wordress, το community και το support ειναι εκτος συγκρισεως.

Το wordpress μου ειναι παντα ενημερωμενο στην τελευταια εκδοση. Αυτες εννοεις ως αναβαθμισεις; Δηλαδη τωρα που εχω wordpress 6.6.2, εχω mysql 8; Πως το βλεπω μες το wordpress αυτο;

Δημοσ.
59 λεπτά πριν, mindreader είπε

Δηλαδη τωρα που εχω wordpress 6.6.2, εχω mysql 8;

Όχι, το wp δεν έχει να κάνει με τον mysql server, απλά τον χρησιμοποιεί. Οι αναβαθμίσεις του δεν τον επηρεάζουν.

1 ώρα πριν, mindreader είπε

Πως το βλεπω μες το wordpress αυτο;

Αρκεί να δεις ποιον client χρησιμοποιεί η php σου. Τρέξε ένα phpinfo() και ψάξε για mysql.

---

Μπορείς δοκιμαστικά να στήσεις mysql 8 στον localhost, να κάνεις ένα restore της βάσης και να δεις αν θα σου βγάλει θέματα.

• Like 2
Δημοσ.

Η mysql που χρησιμοποιει το wordpress site μου ειναι η 5.7.

Οταν λες οτι 'οι αναβαθμισεις της mysql δεν το επηρεαζουν', εννοεις, οτι το wordpress, παιζει και με mysql 5.7 και με 8; Δεν εχει προβλημα; Παιζει με οτι βρει; Υποστηριζει αψογα και την 8αρα;

Δημοσ.

Όχι, είπα ότι οι αναβαθμίσεις του wp δεν επηρεάζουν τον mysql server. Είναι σαν να λες ότι αν αναβαθμίσεις το office, θα σου αναβαθμίσει και τα windows...

Ναι, το wp τρέχει μια χαρά με την 8. Εννοείται. Αν στήσεις (υποθετικά) εξ αρχής ένα wp και το συνδέσεις με mysql 8, δεν θα έχει πρόβλημα. Άλλά στην περίπτωσή σου υπάρχει ήδη μια βάση που πρέπει να μεταφερθεί στην 8, γι αυτό σου είπα να κάνεις τη δοκιμή στον localhost.

• Like 1
Δημοσ.
8 hours ago, geomagas said:

Όχι, είπα ότι οι αναβαθμίσεις του wp δεν επηρεάζουν τον mysql server. Είναι σαν να λες ότι αν αναβαθμίσεις το office, θα σου αναβαθμίσει και τα windows...

Ναι, το wp τρέχει μια χαρά με την 8. Εννοείται. Αν στήσεις (υποθετικά) εξ αρχής ένα wp και το συνδέσεις με mysql 8, δεν θα έχει πρόβλημα. Άλλά στην περίπτωσή σου υπάρχει ήδη μια βάση που πρέπει να μεταφερθεί στην 8, γι αυτό σου είπα να κάνεις τη δοκιμή στον localhost.

Εχεις να προτεινεις καποιο ευκολο τροπο, μετατροπης της βασης σε version 8, ωστε να την δοκιμασω οντως με το wordpress;

Δημοσ.

Το WordPress έχει backwards compatibility. Παίζει άνετα σε 8.0 αλλά παίζει και στην 5.7 που είσαι εσύ. Κάνε την δοκιμή που σου είπε ο geomagas για να δεις αν θα αντιμετωπίσεις το παραμικρό θέμα. Λογικά εφόσον έχεις κάνει όλα τα updates, αν δεν έχεις πειράξει την βάση θα πρέπει να παίζεις άψογα στην 8.0

Δημοσ.
2 ώρες πριν, mindreader είπε

Εχεις να προτεινεις καποιο ευκολο τροπο, μετατροπης της βασης σε version 8, ωστε να την δοκιμασω οντως με το wordpress;

Γιατί, χρειάζεται μετατροπή; Έκανες τη δοκιμή και σου έβγαλε λάθη;

Δημοσ.
16 hours ago, geomagas said:

Γιατί, χρειάζεται μετατροπή; Έκανες τη δοκιμή και σου έβγαλε λάθη;

Θα αντιστρεψω τον προβληματισμο. Υπαρχει περιπτωση, ο host provider, να πει καποια στιγμη, πχ πες σε δυο χρονια απο τωρα, οτι με καποιο τροπο, ολες οι databases πρεπει να ειναι σε mysql 8; Αν ναι, θα ηθελα να το εχω κανει ηδη τοπικα πριν ερθει εκεινη η ωρα.

Κατι αναλογο, αντιμετωπισα καποια στιγμη με την php. Δεν θυμαμαι ακριβη εκδοση. Καποια στιγμη, επαψε να υποστηριζεται η php που χρησιμοποιουσα στο site. Υπηρχε μια ενημερωση απο μερους τους αν θυμαμαι καλα, αλλα μη φανταστεις, ενα μηνα πριν γινει η μεταβαση. Ειχα και αλλα μετωπα εκεινη την εποχη, και θυμαμαι 'εκοψα το λαιμο μου' να τα γυρισω ολα σε νεοτερη εκδοση php.

Δεν θελω ουτε κατα διανοια, να παθω κατι αναλογο, με mysql.

Ακομη κι αν, και local server και hosting server, για το wordpress μου, ειναι σε 5.7, θελω ανα πασα στιγμη να μπορω να μεταβω σε mysql 8. Οπως καταλαβαινω, ειναι major update, αρα μαλλον δεν υπαρχει backwards compatibility, αρα μιλαμε για μετατροπη.

Γι'αυτο το ψαχνω, για να εχω ετοιμο το wordpress μου με τη βαση του, για να ειναι ολα ομαλα και χωρις πιεση.

16 hours ago, konet said:

Το WordPress έχει backwards compatibility. Παίζει άνετα σε 8.0 αλλά παίζει και στην 5.7 που είσαι εσύ. Κάνε την δοκιμή που σου είπε ο geomagas για να δεις αν θα αντιμετωπίσεις το παραμικρό θέμα. Λογικά εφόσον έχεις κάνει όλα τα updates, αν δεν έχεις πειράξει την βάση θα πρέπει να παίζεις άψογα στην 8.0

Δηλαδη, μπορω να αντιγραψω το φακελο της βασης, απο το φακελο mysql 5.7 τοπικα, στον φακελο mysql 8 τοπικα,  μιλω για τον local server που τρεχει το wordpress, να γυρισω τον local server στη ρυθμιση για mysql 8, και να δει την βαση που ετρεχε σε 5.7 κανονικα και να λειτουργει το wordpress;

Δημοσ.

Θα αντιστρεψω τον προβληματισμο.

Ααααα, δεν θα πάει καλά αυτό... κάτι μου λέει ότι κάνεις overthinking.

Υπαρχει περιπτωση, ο host provider, να πει καποια στιγμη, πχ πες σε δυο χρονια απο τωρα, οτι με καποιο τροπο, ολες οι databases πρεπει να ειναι σε mysql 8;

Ναι

Αν ναι, θα ηθελα να το εχω κανει ηδη τοπικα πριν ερθει εκεινη η ωρα.

Ωραία, κάντο τώρα. Και τοπικά, και στο production.

Δηλαδη, μπορω να αντιγραψω το φακελο της βασης, απο το φακελο mysql 5.7 τοπικα, στον φακελο mysql 8 τοπικα,  μιλω για τον local server που τρεχει το wordpress, να γυρισω τον local server στη ρυθμιση για mysql 8, και να δει την βαση που ετρεχε σε 5.7 κανονικα και να λειτουργει το wordpress;

Γιατί βρε άνθρωπε κάνεις τα εύκολα δύσκολα; Ένα restore κάνε στην 8, για να περάσουν όλα από τους μηχανισμούς της γλώσσας και να μην ανακατευτείς με τυχόν low-level (filesystem) ασυμβατότητες...

Πάμε άλλη μια τελευταία:

• Αν δουλέψει το δοκιμαστικό restore, τότε κάνε το ίδιο και στον host σου και πήγαινε για καφέ.
  • Αν όχι, ξαναέλα με τα μηνύματα λάθους που θα σου βγάλει, και βλέπουμε...
  • Like 1
Δημοσ.

Λοιπον, export η mysql 5.7 database σε zip.

Μπαινω στο local server, με επιλογη για mysql 8. Παω να κανω import, την πιο πανω βαση.

Οριστε η οθονη στο phpmyadmin

c.jpg

Μιλαμε για μια βαση, ζιπαρισμενου μεγεθους 21mb, που κανονικα γινεται import/export σε 5.7, απο online hosting, σε local κλπ. Απροβληματιστα.

Οταν ομως παω να την εισαγω στην 8, παπαλα.

----

Εδω το μηνυμα λαθους, κατα την διαδικασια import μεσω standalone προγραμματος (navicat)

[ERR] 1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'PK

Δημοσ.

Οι web hosts συνήθως προσφέρουν υποστήριξη για πολλές εκδόσεις PHP, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να επιλέξουν την έκδοση που είναι συμβατή με την ιστοσελίδα τους. Για όσους χρησιμοποιούν CloudLinux, τα patches για τις παλαιότερες εκδόσεις PHP παρέχονται από την ίδια την CloudLinux. Όσοι, όπως εμείς, δεν χρησιμοποιούν CloudLinux, συχνά κάνουν μόνοι τους το backporting των patches ώστε οι παλαιότερες εκδόσεις της PHP, που πλέον δεν υποστηρίζονται επίσημα, να παραμένουν ασφαλείς.

Όσο αφορά την MySQL o κάθε server συνήθως υποστηρίζει μόνο μία έκδοση. Αυτό σημαίνει ότι, κάποια στιγμή, οι web hosts θα αναβαθμίσουν από την έκδοση 5.7 στην 8.0, καθώς η Oracle έχει ήδη διακόψει από πέρυσι την υποστήριξη της 5.7. Η αναβάθμιση από την έκδοση 5.7 στην 8.0 περιλαμβάνει το σταμάτημα του MySQL server, την εγκατάσταση της νέας έκδοσης και την εκκίνηση του MySQL server. Ο MySQL server στη συνέχεια θα προσαρμόσει αυτόματα τη δομή των δεδομένων ώστε να είναι συμβατά με την 8.0. Σε περίπτωση προβλήματος, θα χρειαστεί να γίνει επαναφορά από ένα sql dump που δημιουργήθηκε πριν από την αναβάθμιση.

Όμως, έχω παρατηρήσει πως αρκετοί web hosts εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την έκδοση MySQL 5.7, και πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θέλουν να επιβαρύνουν το τμήμα τεχνικής υποστήριξης με επιπλέον αιτήματα από πελάτες, λόγω του ότι κάποιες παλιότερες εφαρμογές θα σταματήσουν να λειτουργούν σωστά μετά από αναβάθμιση.

Γενικά τα WordPress δεν έχουν πρόβλημα, θα συνεχίσουν να δουλεύουν κανονικά και με την MySQL 8.0.

Σε κάποια παλιές εκδόσεις άλλων εφαρμογών χρειάζεται να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στον κώδικα και συνήθως αφορούν "reserved words" που έχουν προστεθεί στην MySQL 8.0.

Για παράδειγμα σε Joomla 2.5 χρειάζεται να τρέξεις την παρακάτω εντολή για να προσθέσει ` ` στη λέξη groups:

sed -i "" -e "s|AS groups|AS `groups`|g" ./components/com_content/models/category.php  ./components/com_content/models/archive.php  ./components/com_content/models/article.php  ./components/com_content/models/frontpage.php  ./components/com_content/models/section.php

Σε CS Cart (παλιά έκδοση) χρειάζεται να ενεργοποιήσεις το debug στο config.php του ώστε να δεις ποια queries "χτυπάνε" ώστε να κάνεις τις κατάλληλες μετατροπές.

Σε OpenCart (παλιά έκδοση) στο αρχείο system/library/db/mysqli.php χρειάζεται να αλλάξεις το:

$this->connection->query("SET SESSION sql_mode =
'NO_ZERO_IN_DATE,NO_ZERO_DATE,NO_ENGINE_SUBSTITUTION'");

με:

$this->connection->query("SET SESSION sql_mode =
'NO_ZERO_IN_DATE,NO_ENGINE_SUBSTITUTION'");

Σε Drupal (παλιά έκδοση) στο includes/database/mysql/database.inc αφαιρείς σε ένα σημείο που έχει την λέξη:

NO_AUTO_CREATE_USER

Γενικά, επειδή μετά την αναβάθμιση από την έκδοση 5.7 στην 8.0 δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στην 5.7 χωρίς επαναφορά από αντίγραφο ασφαλείας, είναι απαραίτητος από πλευράς web host ο προσεκτικός σχεδιασμός και οι δοκιμές για να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, mindreader είπε

Μιλαμε για μια βαση, ζιπαρισμενου μεγεθους 21mb

Το μεγάλο μέγεθος οφείλεται στα πολλά INSERT που περιλαμβάνει το dump σου. Τα λάθη που θα προκύψουν είναι πιθανότερο να αφορούν εντολές CREATE, ALTER κλπ, που θα είναι λίγες (εκτός αν έχει γίνει καμιά περίεργη καστομιά, αλλά και πάλι...)

4 ώρες πριν, mindreader είπε

Εδω το μηνυμα λαθους, κατα την διαδικασια import μεσω standalone προγραμματος (navicat)

[ERR] 1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'PK

Μπορείς να εντοπίσεις την εντολή (μέσα στο dump) που συμβαίνει το λάθος και να την ποστάρεις;

Δημοσ.
17 ώρες πριν, geomagas είπε

Το μεγάλο μέγεθος οφείλεται στα πολλά INSERT που περιλαμβάνει το dump σου.

21mb είναι πολλά; Βάση μετρούμενη σε GB είναι πλέον πάρα πολύ normal 😅

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...