Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας,

είμαι φοιτητής οικονομικών και το τελευταίο εξάμηνο ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τον προγραμματισμό (βιντεάκια, σελίδες εκμάθησης online κλπ). Θα ήθελα να παρακολουθήσω κάποιο bootcamp και να ξεκινήσω να μαθαίνω επίσημα με πιστοποιήσεις κλπ. Εγώ εγγραφεί σε δυο στο workearly και αναρωτιέμαι αν θα χρειάζονταν και κάποιο κανονικό-μεγάλο bootcamp ώστε να εμβαθύνω περισσότερο, γενικότερα είμαι λίγο μπερδεμένος από που να ξεκινήσω. Κάθε άποψη δεκτή 

Δημοσ.

φιλικά προτείνω να μάθεις python σε συνδυασμό με big data, prompting και γενικά κάτι σχετικό με ΑΙ. 

Το να μάθεις προγραμματισμό για να κάνεις σελίδες και e-shop δεν το προτείνω μιας και έχουμε γεμίσει από κάποιους σαν και μας.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ισχύει ότι είναι καλή αρχή η python ώστε να πάρεις τη λογική και υπάρχει άπειρο documentation, δες κάποιο course που εξηγεί κάποια βασικά, arrays, trees και γενικά data structures. Παράλληλα θα έβλεπα για βασικούς αλγόριθμους που χρησιμοποιούν αυτά τα data structures. Οι αλγόριθμοι και τα data structures είναι τα εργαλεία σου που θα μπορείς να βγάλεις τη σκέψη σου σε κώδικα και φυσικά δεν περιορίζονται στην γλώσσα αυτά. Ψάξε να κάνεις beginner projects, κάνε μια ιδέα που είχες ή είδες, συνδύασε τις γνώσεις σου από τα οικονομικά και εφάρμοσε κάποια φόρμουλα να υπολογίζεται αυτόματα. Μπορείς να δεις από udemy ή coursera κάποιο course που σε ενδιαφέρει, στο τέλος παίρνεις certification. Αν θες κάποιο challenge μπορείς να δοκιμάσεις leetcode που έχει προβληματάκια (easy, medium, hard) και τα λύνεις με κώδικα, θα δεις μέσα σε αυτά σίγουρα νέες, πιο advanced έννοιες που μπορείς να ψάξεις ενώ προσπαθείς να λύσεις (dynamic programming, path finding, greedy algorithms). Γενικά είναι σημαντικό να έχεις καλές βάσεις.

Τώρα από εκεί και πέρα πήγαινε σε αυτό που σου τραβάει το ενδιαφέρον. Φυσικά, είναι καλό να έχεις γενικές γνώσεις από διάφορους τομείς ώστε να μην είσαι "παγιδευμένος" σε αυτό που ξέρεις μόνο, να μπορείς να καταλάβεις έννοιες και ιδέες και να μπορείς να επικοινωνήσεις για κάτι αν χρειαστείς. Πειραματίσου δοκίμασε διάφορα ώστε να είσαι σίγουρος σε τι έχεις έφεση και σε τραβάει παραπάνω. Μπορεί να είναι data science, μπορεί να είναι low level efficient code, μπορεί να είναι μελέτη αλγορίθμων, μπορεί να είναι cybersecurity, όλα αυτά κάνουν apply σε fintech. Υπάρχει πολύ πράγμα και απλά θέλει τριβή. Μη σε ρίχνει ή σε τρομάζει όλα έχουν την μαγεία τους. Εννοείται να πας στα bootcamp αλλά να ξέρεις, θέλει τριβή στον ελεύθερό σου χρόνο, είναι εμπειρικός ο προγραμματισμός.

Επεξ/σία από TheMigoftima
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

https://mathesis.cup.gr/courses
 

πήγαινε να μιλήσεις με καθηγητές σε ΔΙΕΚ για προγραματισμο να δεις τι θέλει η αγορά , ψάξε στις recruit εταιρίες για τα τεστ και θες portfolio γιαυτό λέει ο αλλος @geomagas γράψε κώδικα 😉

cisco πιστοποίηση για os και δίκτυα αν ενδιαφέρει 

Επεξ/σία από Aris_
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Διαφωνώ με την πρόταση σε κάποιον να αρχίσει σοβαρά προγραμματισμό με python. Αυτό κυρίως επειδή σαν γλώσσα κρύβει πάρα πολλα πράγματα απο τον προγραμματιστή και τα κάνει πάρα πολυ εύκολα. Ο άνθρωπος θέλει να μάθει όχι να κάνει την δουλεία του στα γρήγορα.

Η δική μου πρόταση είναι η αργή οδός. Να βρεις κάποιο tutorial ή βιβλίο για αρχάριους σε C/C++/Java. Αυτές θα θέσουν γερά θεμέλια στο να καταλάβεις πως λειτουργούν τα πράγματα. H σύνταξη που έχουν αυτές λίγο πολύ θα υποστηρίζεται απο τις περισσότερες γλώσσες στα βασικά. Έχοντας μια καλή βάση σε πιο low level γλώσσα είναι εύκολο να προγραμματίσεις σε κάποια όπως η python.

Ξεκινώντας με data structures θα έχεις μια πρώτη επαφη με αλγορίθμους, πολυπλοκότητες, διαχείριση μνήμης και performance. Δεν είναι τυχαία οτι η linked-list είναι απο τις πρώτες ασκησεις που μπαίνουν σε αρχάριους. Και αυτο το λέω γιατι στη python θα ακους για tuples, arrays, lists, dicts και πιθανότατα να τα χρησιμοποιείς χωρις να ξέρεις ακριβώς πως λειτουργούν.

Μετά ανάλογα με το τι θες να κάνεις μπορείς να περάσεις σε κάτι άλλο.
Τίποτα ομως δεν θα σε βοηθήσει αν δεν κλείσεις turorials βιβλια κτλ και δεν γράψεις μόνος σου κώδικα. Εσυ VS ενα πρόβλημα (και το google). Μόνο εκει μαθαίνεις πραγματικά . Τα άλλα είναι απλα εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που σε 2 εβδομάδες θα τα ξεχάσεις.

Τέλος, και αυτο είναι πιστεύω πιο σημαντικό, αν σκοπεύεις να πιστοποιήσεις τον εαυτό σου εχε κατα νου οτι αυτά είναι μονο για το βιογραφικό. Σε καμία δουλεία που απαιτεί προγραμματισμό δεν θα ρίξουν πάνω απο μία ματια σε πιστοποίηση προγραμματισμού. Και σε καμια μα καμία περίπτωση δεν θα θεωρήσουν οτι ξέρεις προγραμματισμό απο αυτά. Θα σε εξετάσουν για να δουν το επιπεδό σου με δικά τους προβλήματα σε τεχνική συνέντευξη. Βοηθάει να έχεις δικό σου κώδικα ανοιχτό (πχ στο github) το οποίο θα παραθέτεις στο βιογραφικό αν θες. Οπότε όλα ειναι για το φαίνεσθαι, αρα πιστοποιήσου με οτι θέλεις.
 

Επεξ/σία από Grfoxz
  • Like 6
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ξερω λίγο αργοπορημένο post αλλά δεν διευκρίνισες με τι περίπου θες να ασχοληθείς για να σε κατευθύνει κάποιος καλύτερα με το ερώτημα σου .

Με προγραμματισμό όσων αφορά το coding γενικότερα αν σε αρέσει να κάνεις ιστοσελίδες μάθε html css sql JavaScript java.

Αν πάλι θες game development C, C++, C#, Java, python με vscode, visual studio 2022 όπου παράλληλα όλες αυτές οι γλώσσες προγραμματισμού σου ανοίγουν αυτόματα πόρτες και σε όλα τα άλλα δημιουργικά πεδία.

Τώρα για πιστοποιήσεις μπορείς να δώσεις online exams όπως πχ στο  w3schools όπου την πληρώνεις την πιστοποίηση.

Βέβαια θα μπορούσες να πας σε κατι πιο χειροπιαστό όπως μια ελληνική ιδιωτική σχολη αλλά δεν βλέπω το λόγο εκτός αν θες να ακονίσεις τις υπάρχουσες γνώσεις σου πιο γρήγορα και ίσως πιο αποτελεσματικά; αλλά η εμπειρία μου από φίλους που το δοκίμασαν δεν ήταν ευχαριστημένοι.

Αν πάλι σκέφτεσαι να σε προσλάβουν σε έναν αντίστοιχο τομέα, όσα χαρτιά και αν έχεις, καλύτερα να έχεις ένα portofolio με έτοιμα δομημένα projects.

Αν πάλι θες ένα kickstarter απλά για να ξεκινήσεις από κάτι ουσιαστικό με τον κώδικα γενικότερα αλλά ουσιαστικά γύρω από τον προγραμματισμό και τον κώδικα για την δημιουργία του οτιδήποτε…τότε για μένα η συμβουλή μου για ένα θεμελιώδη ξεκίνημα είναι η C που είναι κοντά στη γλώσσα μηχανής και ας μην καταλαβαίνεις τα πάντα σιγά σιγά θα ιχνηλατήσεις τα επόμενα βήματα μόνος σου και έτσι θα μάθεις.

ΥΓ: Αν το διαβάσεις και έχεις περισσότερες απορίες ευχαρίστως να σου απαντήσω σε περισσότερα 

ΥΓ2: Φιλική συμβουλή, μην μπλέξεις με leetcode.

Καλή αρχή σου εύχομαι πάντως και καλώς ήρθες στο development! 

Επεξ/σία από Zefyrion

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...