Προς το περιεχόμενο

Γείτονας ζητάει από εμάς (ως παρόδιοι ιδιοκτήτες) αποζημίωση για το απαλλοτριωθέν οικόπεδό του

panosena

Προτεινόμενες αναρτήσεις

56 λεπτά πριν, N3M3SiS είπε

Φιλε μου, δε ξέρω γιατί το κάνεις, αλλά ως συνήθως δυσκολεύεσαι σε κατανόηση απλώς ελληνικών. Ειπαμε, παροδιοι ιδιοκτήτες.

Η λεξη σημαινει "διπλα" στον δρομο. Αυτος ειναι απεναντι. Ο op ισως την γλυτωσει, αναλογως το πως θα το ερμηνευσουν.

26 λεπτά πριν, N3M3SiS είπε

Το πάρκο απέναντι απο το σπίτι σου ακριβώς, είναι εμφανής ωφέλεια για όλη τη γειτονια.. 

Θέα, οξυγόνο, μέρος για να παίζουν τα παιδιά, τα σκυλια, τόπος χαλάρωσης και τα λοιπά και τα λοιπά. 

Αρα φασαρια, φασαρια, κινηση, φασαρια...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 229
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

37 λεπτά πριν, N3M3SiS είπε

Και η βελτιωση του βιοτικου επιπέδου απο το πάρκο που είναι απέναντι σου, ωφέλεια είναι. Πέραν του προφανές οικονομικου. Με τη διανοιξη ενος δρόμου, που το οικόπεδο σου μπορεί και να μη το εξυπηρετεί καν, γιατι έχεις κι άλλο δρόμο π.χ., η ωφέλεια σου μπορεί να είναι και ελάχιστη. Το πάρκο απέναντι απο το σπίτι σου ακριβώς, είναι εμφανής ωφέλεια για όλη τη γειτονια.. 

Θέα, οξυγόνο, μέρος για να παίζουν τα παιδιά, τα σκυλια, τόπος χαλάρωσης και τα λοιπά και τα λοιπά. 

Καμία ωφέλεια, έχεις δίκιο. 

Οπως ειπε και ο παρακατω απο μενα, τι ωφελεια εχω αν το παρκο καλο μεν τη μερα αλλα τη νυχτα μαζευεται ολος ο υποκοσμος; Στις πλατειες που υπαρχουν στη γειτονια μου, τη νυχτα κυκλοφορουν συνεχως διαφορα τσογλανια με πειραγμενα παπια και φορητα ηχεια που ακουνε τραπ. Ωφελεια ειναι αυτη;

Και, πως το αποδεικνυεις αυτο στο δικαστηριο; Θα ερθει ο δικαστης απο κει 1 τη νυχτα να τους δει;

• Like 3

Ο δήμος με την αποζημίωση που έδωσε, πήρε περιουσία. Για κάποιο περίεργο λόγο, δεν αρκέστηκε στην υπεραξία που πήρε ο δήμος...λόγω μετατροπής ενός κομματιού του από σπίτι σε πάρκο...

Εγώ, με την αποζημίωση που θα δώσω, τι θα πάρω; Μονο την...υπεραξία;

Τι έγινε ρε παρόδιοι ιδιοκτήτες δύο μέρες τώρα;;; Σας βρήκαν οι δικηγόροι που μύρισαν το χρήμα;;;;; Σπάσαν τα τηλέφωνα ή ακόμα;;;; Μήπως κόψαν οι αλήτες τις γραμμές του ΟΤΕ και δε σας εντόπισαν;;;  Έχει δικάσιμο το "εξώδικο" τελικά ή το στείλατε με κοπριά πίσω;;;;; Ρε μπας και φταίει η κοπριά και δεν το μυρίζουν τα λαγωνικά της ελληνικής δικαιοσύνης;;;;; Κοιτάξατε τα spam;;;

Δίμηνη προθεσμία για αμφισβήτηση;;;;;; Έεεεεεεεεελαααααααααααααααα!!! Φέρτε μου σύννεφο να πέσω... Αποκλείεται! Ψέματα μου λέτε! Ρε μπας και δεν είναι πιστοποιημένος ο δικηγόρος και είναι από εκείνους τους γιαλαντζί, που στέλνουν εξώδικα για την Ακρόπολη; Είστε σίγουροι;; Τον ψάξατε καλά;;; Ο Μπάμπης από την Κολοπετεινίτσα, ο οποίος πήγαινε επί διετία τους καφέδες στην πολεοδομία Πέρα Παναγιάς είχε πει παλιά : "Ότι 'ναι να 'ρθει, θε να 'ρθεί, αλλιώς ας προσπεράσει..." . Να τον ακούτε τον Μπάμπη. Κάτι ξέρει παραπάνω. Βαθιά φιλοσοφημένος τύπος...

Και πρωί-πρωί είπαμε... 

• Haha 1

1 ώρα πριν, N3M3SiS είπε

Δεν ειναι καποιο παραθυράκι. Ειναι η νομοθεσία. Οι παρόδιοι γείτονες, υποχρεούνται σε αποζημίωση του ιδιοκτήτη της απολλοτριωθείσας γης. Τελείως ξεκάθαρο. Το πόσα υποχρεούται ο καθένας τους, μόνο το δικαστήριο. Εκτός αν αποδείξουν οτι η ωφέλεια που αποκτούν είναι πολύ μικρή. Με πάρκο φάτσα στο σπίτι σου βέβαια, σχεδόν αδύνατο να επικαλεστείς οτι δεν αποκτάς ωφέλεια

'Οπως είπα και πρίν δεν είμαι δικηγόρος,αλλά επειδή έχω ασχολήθεί με νομικά ζητήματα ξέρω οτι όπως όταν πονάς κάπου πάς σε γιατρό έτσι και για τέτοια θέματα πάς σε δικηγόρο, υπάρχουν ερωτήματα,έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προθεσμίες?,είναι τόσο μεγάλη η υπεραξία που πρέπει να στραφεί ο ιδιοκτήτης κατά των παρακείμενων ιδιοκτητών?,να βρούν ένα καλό δικηγόρο και να κινηθούν μαζικα,δέν ξέρω πόσο θα βοηθούσε μια συμβουλή του τυπου "μην ασχολείσαι¨απο το insomnia.

2 hours ago, N3M3SiS said:

Δεν ειναι καποιο παραθυράκι. Ειναι η νομοθεσία. Οι παρόδιοι γείτονες, υποχρεούνται σε αποζημίωση του ιδιοκτήτη της απολλοτριωθείσας γης. Τελείως ξεκάθαρο. Το πόσα υποχρεούται ο καθένας τους, μόνο το δικαστήριο. Εκτός αν αποδείξουν οτι η ωφέλεια που αποκτούν είναι πολύ μικρή. Με πάρκο φάτσα στο σπίτι σου βέβαια, σχεδόν αδύνατο να επικαλεστείς οτι δεν αποκτάς ωφέλεια. 

Φιλε μου, δε ξέρω γιατί το κάνεις, αλλά ως συνήθως δυσκολεύεσαι σε κατανόηση απλώς ελληνικών. Ειπαμε, παροδιοι ιδιοκτήτες.

Και σημαίνει ακριβώς αυτό που συμβαίνει στην περίπτωση του συντάκτη. Κάπου έλεος..

Είναι γνωστό και από έρευνες ότι ο έλληνας έχει πρόβλημα στην κατανόηση απλού κειμένου…που να τους βάλεις και δύσκολα με νομικές επιπλοκές!

1 hour ago, lector said:

Οπως ειπε και ο παρακατω απο μενα, τι ωφελεια εχω αν το παρκο καλο μεν τη μερα αλλα τη νυχτα μαζευεται ολος ο υποκοσμος; Στις πλατειες που υπαρχουν στη γειτονια μου, τη νυχτα κυκλοφορουν συνεχως διαφορα τσογλανια με πειραγμενα παπια και φορητα ηχεια που ακουνε τραπ. Ωφελεια ειναι αυτη;

Και, πως το αποδεικνυεις αυτο στο δικαστηριο; Θα ερθει ο δικαστης απο κει 1 τη νυχτα να τους δει;

Όταν το βάλεις προς πώληση ή για ενοικίαση δεν θα γράψεις όμως ότι το βράδυ οι κάγκουρες κάνουν πάρτι στο πάρκο, αλλά διαμέρισμα με θέα πάρκο!

Το να λες ότι επειδή κάποιος όταν πουλήσει το ακίνητο του θα έχει βάλει την τιμή παραπάνω επειδή θα έχει πλατεία η πάρκο απέναντι και για αυτό θα πρέπει να λάβει αποζημίωση αυτός που του απαλλοτρίωσαν το ακίνητο, δεν έχει κανένα νόημα. Μπορεί ο άλλος να αποδείξει ότι πχ αν οι γείτονες βάλουν σε αγγελια να πουλήσουν τα ακίνητα τους, η αξία τους θα είναι 20% επιπλέον λόγω του πάρκου; Η θα πρέπει οι γείτονες να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες;

Πως θα κριθεί η αποτίμηση αυτού του ωφελους χρηματικά; Θα γίνει ένα δικαστήριο με υποθετικά σενάρια, και ο άλλος έχει και τον νόμο με το μέρος του.... Το ότι θα γράψεις στην αγγελία έχει ωραία θέα κτλ δεν λέει κάτι, όσοι είναι έξυπνοι αγοραστές και δεν τα χάβουν αυτά, ξέρουν με τι έχουν να κάνουν, πάρκο με θέα κάποια δέντρα και να ακούς τσιριδες και φωνές παιδιών που πάνε για παιχνίδι, σκυλιά για βόλτα να φωνάζουν, κτλ. Δεν το συζητώ καν για πλατεία που μέσα θα έχουμε και αυτοκίνητα. 

Οπως και να έχει, να βρει σύντομα δικηγόρο ο ts, από εδώ δεν μπορεί να γίνει τίποτα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, SabotazNic είπε

Η λεξη σημαινει "διπλα" στον δρομο. Αυτος ειναι απεναντι. Ο op ισως την γλυτωσει, αναλογως το πως θα το ερμηνευσουν.

Αρα φασαρια, φασαρια, κινηση, φασαρια...

Δεν υπάρχει πσρερμηνεια στη νομοθεσία. 

"Ως ωφελούμενοι παρόδιοι θεωρούνται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων των οποίων τα οικόπεδα έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν με προσκυρώσεις ή τακτοποιήσεις πρόσωπο στον κοινόχρηστο χώρο, στον οποίο περιλαμβάνεται το απαλλοτριωτέο ακίνητο." 

Βάσει νομοθεσίας, ο TS είναι ακριβώς αυτό. Το ακίνητο του, εχει πρόσωπο στον κοινόχρηστο χώρο και κατ'επέκταση νοείται παροδιος ιδιοκτήτης. Τελείως ξεκάθαρο. 

Επεξ/σία από N3M3SiS
  • Like 1

Σε μια παρομια περιπτοση ειχαι ο κουμπαρος μου εγινε δυο δεκαστιρια δυστιχος δικεοσικε αυτοσ που ειχαι το παλυοσπιτο

και ανανκαστικε και το πλυροσε και ηταν και αρκετα

• Confused 1
  • Sad 1

9 ώρες πριν, panosena είπε

Ο δήμος με την αποζημίωση που έδωσε, πήρε περιουσία. Για κάποιο περίεργο λόγο, δεν αρκέστηκε στην υπεραξία που πήρε ο δήμος...λόγω μετατροπής ενός κομματιού του από σπίτι σε πάρκο...

Εγώ, με την αποζημίωση που θα δώσω, τι θα πάρω; Μονο την...υπεραξία;

Παραφροσύνη, ότι χρήματα πρέπει να πάρει να του τα δώσει αυτός που τον απαλλοτρίωσε δηλαδή ο Δήμος, οι υπόλοιποι δεν του φταίνε σε τίποτα πιθανότατα θα έχει όρεξη να σκορπάει λεφτά σε δικηγόρους για δικαστήρια τα οποία σίγουρα θα χάσει. Οι γείτονες δεν ξεκαθαρίζει σε τί απόσταση από το δικό του, να πάνε να τους μετρήσουν με την μεζούρα. 

το σπίτι του ts εχει ενδιαμεσα δρομο , δε συνορευει αμεσα απλα το βλεπει....

τα σπίτια που είναι ψηλότερα και πίσω από του TS η τα ψηλότερα διαμερίσματα λογικά και αυτά σύμφωνα με τη λογική του

μυνητη ωφελούνται και ας παρεμβάλλονται σπίτια ......άρα δεν υπάρχει όριο για να μπει μεσουρα να μετρήσουν....απλά με το μάτι κοιτάμε γύρω ποιος βλέπει το πάρκο και του στέλνουμε ένα εξώδικο....φαντάζομαι ότι θα είναι πολλά σπίτια-διαμερισματα που θα βλέπουν έστω και λίγο το πάρκο......

είμαι περίεργος σε ποσά άτομα έχει σταλεί τέτοιο εξώδικο......

Εδώ έχουν καταρρεύσει επενδύσεις πολλών δις ευρώ επειδή τα νέα κτήρια θα χαλούσαν την αισθητική... κάποιου ανθρώπου που είχε αγοράσει πριν από 60 χρόνια ένα ακίνητο σχεδόν τζάμπα... αυτό σας φαίνεται περίεργο; 😂

Τι δουλειά έχει να ζητάει αποζημίωση ιδιώτης, από άλλο ιδιώτη για ένα γεγονός που δεν το προκάλεσε ο ίδιος;

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αρχικά να πω ότι φαίνεται ότι έχει βάση η όλη υπόθεση όπως τόνισε ορθά και ο N3M3SiS.

16 hours ago, N3M3SiS said:

Παιδια πολυ μπλα μπλα χωρίς λόγο. Η νομοθεσία υπάρχει και ενίοτε αξιοπιείται απο τον θιγόμενο, η ζημία του οποίου κρίνεται απο το δικαστήριο. 

Κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας > Μέρος-ΙΙΙ > Κεφάλαιο-Β > Αρθρον-290

(Αρθ-6 παρ.1 έως παρ.5 Ν-5269/31, Αρθ-1 παρ.1 εώς παρ.3 ΒΔ-7/13-5-36, Αρθ-1 παρ.6 ΝΔ-80/41, Αρθ-19 παρ.3 ΝΔ-1411/42, Αρθ-2 ΑΝ-625/68, Αρθ-3 Ν-653/77)

ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

1. Υπόχρεοι προς καταβολή της αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση ακινήτων που καταλαμβάνονται από τους προβλεπόμενους από το εγκεκριμένο σχέδιο κοινόχρησους χώρους, δηλαδή οδούς, πλατείες, άλση κτλ είναι ο δήμος ή η κοινότητα και οι παρόδιοι ιδιοκτήτες, όπως ορίζεται στις παρακάτω διατάξεις.

2. Για τα κτίρια, φυτείες, φρέατα και γενικά για τις υπόλοιπες ακίνητες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο απαλλοτριωτέο οικόπεδο υπόχρεος είναι ο δήμος ή η κοινότητα. Για το ίδιο το απαλλοτριωτέο οικόπεδο συνυπόχρεοι γίνονται ο δήμος ή η κοινότητα και οι ωφελούμενοι παρόδιοι ιδιοκτήτες.

3. Ως ωφελούμενοι παρόδιοι θεωρούνται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων των οποίων τα οικόπεδα έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν με προσκυρώσεις ή τακτοποιήσεις πρόσωπο στον κοινόχρηστο χώρο, στον οποίο περιλαμβάνεται το απαλλοτριωτέο ακίνητο.

Σε πιο απλά ελληνικά, οποιος έχει φάτσα το οικόπεδο/ σπίτι  του στο πάρκο που θα γίνει, θεωρείται ωφελούμενος ιδιοκτήτης και του χρωστάει λεφτά. Το πόσα, θα κριθεί μόνο απο το δικαστήριο. 

Σας το έγραψα και πιο πριν, αν δε ξέρετε καλό είναι να μη συμβουλεύετε απο το κεφάλι σας. 

Η αξίωση είναι νόμιμη και ο OP πρέπει να κινηθεί άμεσα με έναν καλό δικηγόρο που ειδικεύεται στο εμπράγματο δίκαιο. 

Τώρα σε κουβέντα να γίνεται (προσωπική άποψη εντελώς):

Αυτό που εστιάζετε αρκετοί στο ότι δεν το προκάλεσε ο TS το γεγονός της απαλλοτρίωσης άρα δεν φέρει καμία ευθύνη είναι εντελώς άκυρο κατά τη γνώμη μου. Δηλαδή άμα αγοράσω ένα οικόπεδο στην μέση του πουθενά και σε 5-10 χρόνια γίνουν όλο βίλες δίπλα και ανέβουν ακραία οι αντικειμενικές φταίω κάπου που θα πληρώνω πολλαπλάσιο ΕΝΦΙΑ; Ή μήπως με ρώτησε κάποιος; 

Επίσης η πλατεία δεν φτιάχτηκε από την μία μέρα στην άλλη. Όλα αυτά έφαγαν χρόνια και πάρα πολλές συνεδριάσεις στα δημοτικά συμβούλια. Όποιος θεωρούσε ότι η πλατεία θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην περιοχή και μένει εκεί θα έπρεπε να το έχει εκφράσει στον δήμο του. Επίσης η πλατεία ή μια διένεξη τοπικού δρόμου ωφελεί, με μεγάλη διαφορά, κυρίως μόνο τους κατοίκους εκεί γύρω. Ενώ ένα μεγάλο έργο (όπως ακούστηκαν παραδείγματα για Μετρό και τεράστια πάρκα) μπορεί να έχει οφέλη για όλο την δήμο ή ακόμα και όλη την πόλη. Για εμένα άκυρη η σύγκριση.

Προσωπικά θεωρώ ότι το ορθό είναι ο δήμος να είχε υπολογίσει κάπως το όφελος αυτό, να το είχε εγκρίνει (με δημοτικό συμβούλιο για πιθανές ενστάσεις από τους ιδιοκτήτες) και με τη σειρά του αυτός να το χρεώσει σε αυτούς και να το βάλει στο κόστος της απαλλοτρίωσης (βέβαια ξέρουμε πως δουλεύει το δημόσιο…είτε θα φεσωνόταν ο δήμος, είτε άμα ήταν προαπαιτούμενο για την απαλλοτρίωση δεν θα γινόταν κανένα έργο ποτέ). Δεν ξέρω όμως τι κάνει ο δήμος σε τέτοια πράγματα…εννοώ ότι μπορεί να έχουν ήδη κάποια από αυτά σε μια μελέτη κόστους-οφέλους για να εγκριθεί το έργο, και απλά δεν ασχολήθηκε κανένας να πάει να διαφωνήσει σε όλο αυτό.

Δεν λέω ότι όντως πρέπει να πληρώσει ή φταίει ο TS, αλλά το ότι πιθανόν να ανέβει κατακόρυφα η αξία του ακινήτου του (ειδικά για οικογένειες που θέλουν νέο σπίτι, έστω για τα πρώτα χρόνια που θα είναι καινούργια η πλατεία) ή ότι θα μπορέσει να ανεβάσει το ενοίκιο όποιος νοικιάζει εκεί ή ότι θα μπορεί αν νοικιάσει κάποιο πιθανό χώρο μαγαζιού σε πολύ μεγαλύτερη αξία είναι facts. Δεν είναι εντελώς παράλογο αυτό.

Ο TS θα πρέπει να βρει δικηγόρο και να προσπαθήσει λογικά να αντικρούσει όλα τα παραπάνω (ότι δεν έχει όφελος, ή ότι είναι πολύ μικρό).

Επεξ/σία από nick_souvlaki

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν ισχύει αυτό με τους παρόδιους ιδιοκτήτες, τότε μιλάμε για καθαρή περίπτωση πολύ κακής νομοθέτησης, όπου το κράτος (κυβέρνηση/περιφέρεια/δήμος) κάνει πάσα τις υποχρεώσεις του στους ιδιώτες.
Και άστους μετά να κουρεύονται και να βγάλουν αυτοί το φίδι από την τρύπα.

Έχεις το σπιτάκι σου, την ησυχία σου, είσαι νοικοκύρης, έχεις τακτοποιήσει τη ζωή σου, τα οικονομικά σου και ξαφνικά κάποιος άλλος (π.χ. ο Δήμος) κάνει μία ενέργεια εναντίον κάποιου τρίτου (π.χ. αυτός που του απαλλοτριώθηκε η περιουσία) και ξαφνικά βρίσκεσαι από το πουθενά να χρωστάς ένα σκασμό χρήματα στον τρίτο!
Και έτσι από τη μια στιγμή στην άλλη, τινάζεται η ζωή σου στον αέρα!

«Τσακώνονται» δύο «γαϊδάροι» και καταλήγεις να τις αρπάξεις και εσύ.

ΠΑ-ΡΑ-ΝΟΙ-Α!!! 🤪🥴

Επεξ/σία από Aurumnus
  • Like 11

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...