Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
4 ώρες πριν, xagios είπε

Αυτό δεν το κατάλαβα. Δηλαδή πριν πως ήταν ?

Αυτό ουτ' εγώ το κατάλαβα, ο δρόμος δεν αλλάζει, τον δρόμο που έχουμε τώρα πρόσωπο θα έχουμε και μετά.

Στον δρόμο δεν αλλάζει κάτι, μόνο στο απαλλοτριωμένο οικόπεδο.

• Απαντ. 241
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

βρήκα το παρακάτω :

Τι είναι η πράξη αναλογισμού αποζημίωσης οικοπέδων;
Οι πράξεις αναλογισμού διακρίνονται οι παρακάτω περιπτώσεις:

1) ΠΡΑΞΗ ΑΝΑΛΟΓΙΣΜΟΥ, που αφορά την απαλλοτρίωση των οικοπέδων ή των τμημάτων οικοπέδων που δεσμεύονται για την εφαρμογή του σχεδίου πόλης. Σημειώνεται ότι προηγείται του αναλογισμού η τακτοποίηση των οικοπέδων, προκειμένου πάντοτε να υποχρεούνται για αποζημίωση τα τακτοποιημένα οικόπεδα.

2) ΠΡΑΞΗ ΑΝΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, η οποία πραγματοποιείται όταν επείγει η διάνοιξη οδού του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου. Στην περίπτωση αυτή επισπεύδων είναι ο οικείος δήμος ή το δημόσιο.

Ο αναλογισμός είναι η διαδικασία μέσα από την οποία καθορίζονται τα επιμέρους ρυμοτομούμενα τμήματα προς αποζημίωση, οι ιδιοκτήτες που θα το αποζημιώσουν και το μέτρο της επιβάρυνσης του καθενός από αυτούς.

Τι γίνεται για τους κοινωφελείς χώρους;
Στους χώρους ειδικού προορισμού, όπως είναι οι χώροι σχολείων, αθλητικών εγκαταστάσεων κ.λπ. δεν συντάσσονται πράξεις τακτοποίησης και αναλογισμού αποζημίωσης οικοπέδων αλλά η απόκτηση των χώρων γίνεται με μέριμνα και δαπάνες των οικείων φορέων, είτε με ελεύθερη συναλλαγή, είτε με αναγκαστική απαλλοτρίωση.

Δηλαδή για τον δρόμο που περνά μπροστά από το οικόπεδό μου θα πληρώσω εγώ παρ’ όλο που θα διέρχονται αυτοκίνητα και θα ωφελείται όλη η πόλη;
Σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία υπόχρεοι αποζημίωσης των ρυμοτομούμενων ακινήτων είναι οι ωφελούμενοι παρόδιοι ιδιοκτήτες και ο Δήμος. Ως ωφελούμενοι παρόδιοι νοούνται οι ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα έχουν πρόσωπο επί των οδών, των πλατειών και γενικά των κοινόχρηστων χώρων, που προβλέπονται από το ρυμοτομικό σχέδιο ή αποκτούν πρόσωπο επί αυτών μετά την τακτοποίησή τους. Επίσης, οι μη άρτιες ιδιοκτησίες που έχουν κτίσματα μόνιμης μορφής θεωρούνται ωφελούμενες παρόδιες ιδιοκτησίες και βαρύνονται με την αντίστοιχη υποχρέωση.

Επεξ/σία από makis269
Δημοσ.
7 hours ago, terra45 said:

οπότε πέρα από τον δήμο έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση και από εσάς.

Αυτό που το βασίζουμε? 

• Like 1
Δημοσ.

Δυστυχώς ισχύει η Πράξη Αναλογισμού αποζημίωσης, αλλά αυτό ισχύει για τον δήμο και όχι για τον ιδιώτη.

https://news.b2green.gr/30827/τι-ισχύει-με-την-πράξη-αναλογισμού-απο

Άρειος Πάγος

Σίγουρα ήρθε όμως από τον γείτονα κι όχι από τον δήμο; Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου που απαλλοτριώθηκε δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα.

• Like 1
Δημοσ.
15 hours ago, panosena said:

Γείτονας (απέναντί μου), αποζημιώθηκε από το δήμο κατόπιν απαλλοτριώσεως του οικοπέδου του (μέσα στο οποίο ήταν και το σπίτι του).
.
Όμως έστειλε σε όλα τα σπίτια της γειτονιάς ένα χαρτί...από δικηγόρο.
Αναγράφει 'ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΙΤΗΣΗ (Για προσωρινή τιμή μονάδας - Διαδικασία Απαλλοτριώσεων)'.

Με αυτό ζητάει αποζημίωση ΚΑΙ από όλους εμάς τους γείτονες...επειδή είμαστε 'ωφελούμενοι παρόδιοι ιδιοκτήτες'...
Το οικόπεδό του θα γίνει πάρκο που θα ανήκει στο Δήμο.

Για την ακρίβεια αναφέρει:
"Υπόχρεοι προς αποζημίωση, σύμφωνα μεν την πιο πάνω πράξη εφαρμογής είναι οι καθών, ως ωφελούμενοι παρόδιοι ιδιοκτήτες,
οι ιδιοκτησίες των οποίων αποκτούν πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο με την ένταξη στο σχέδιο πόλεως"

(οι ΄καθών΄ είμαστε όλοι οι γειτόνοι 😏 από τους οποίους ζητάει αποζημίωση)

Εγώ και οι υπόλοιποι είμαστε σε αναζήτηση δικηγόρου και σκέφτηκα να πάρω και μια παραπάνω γνώμη από εδώ.
Τι λέτε;

οποσδηποτε δικηγορο κοινο ολοι ωστε να εχετε κοινη γραμμη.

Ο οικοπεδουχος επεσε σε λαμογιο δικηγορο που παταει σε ενα αρθρο 1171 του αστικου κωδικα, προσφατο(του 1946) Η επικαρπία του πράγματος εκτείνεται και στο αντάλλαγμα ή στο ποσόν αποζημίωσης που οφείλεται γι'
αυτό, ιδίως εξαιτίας καταστροφής ή ασφαλιστικής σύμβασης ή αναγκαστικής απαλλοτρίωσής του

Ειμαι σιγουρος οτι στο εξωδικο ισως αναφερει τη φραση "σημαντικη" απαξιωση ή σημαντικη επιβαρυνση (γενικα εχει το σημαντικο/η/ος σαν keyword) οπου μονο ενα δικαστηριο μπορει να αποφασισει (συνηθως για να καθησυχάσω τρωνε ηττα οι οικοπεδουχοι).

Σε τετοιες περιπτωσεις οι οικοπεδουχοι επειδη ρεαλιστικα θα αποζημιωθουνε απο το δημοσιο και μετα απο πολαααααααααα χρονια (μεχρι ΦΕΚ και εγκριση απο υπουργο θελει!) το λαμογιο ο δικηγορος ξεκινησε με το ευκολακι του εξωδικου (για να παρει και κανενα μισθο για τη συνταξη αυτου :)

• Like 3
Δημοσ.
7 hours ago, terra45 said:

...

Είναι σαν να πληρώνετε αποζημίωση που δεν απαλλοτριώθηκε μέρος των δικών σας οικοπέδων για τις ανάγκες του σχεδίου πόλεως και έχει όντως το δικαίωμα να το διεκδικήσει κι από σας και όχι μόνο από τον δήμο. Το αν θα δικαιωθεί ή όχι είναι άλλο θέμα.

...

Δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει και να διεκδικήσει από κανέναν τίποτα. Αυτό αφορά εκείνον και τον δήμο. Ο δήμος από την άλλη είναι ο μόνος που μπορεί να ζητήσει τέτοια αποζημίωση.

• Like 1
Δημοσ.

Ρε μπας και ο γείτονας είναι ο ίδιος ο δήμαρχος;

:)

Στα σοβαρά, ψάξτε το με δικηγόρο, αλλά το ότι έστειλε εξώδικο δεν λέει κάτι.

Πάντως είναι ο ορισμός "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα".

Δημοσ.
14 ώρες πριν, panosena είπε

Όμως, αν δεν είχε βάση η διεκδίκησή του δεν θα του το 'λεγε ο δικηγόρος του ώστε να μην μπει στον κόπο;
(σκέψη δική μου)

(εντάξει, θα πει κάποιος, γιατί να τον αποτρέψει ο δικηγόρος αφού βγάζει λεφτά; )

Μπέρδεμα...

Τελικά εσύ που άνοιξες το θέμα, ήσουν κι αυτός που είχε την στοιχειώδη λογική. Δεν το πρόσεξα. Απολογούμαι και σου απευθύνομαι εντελώς φιλικά. Το δικόγραφο (αίτηση) που σας έστειλαν, στην τελευταία του σελίδα ορίζει και δικάσιμο. Έτσι δεν είναι; Για πες εδώ στους εξυπνάκηδες πότε είναι η δικάσιμος; Σε πέντε χρόνια; Δεν θέλω να ειρωνευτώ εσένα,  που προφανώς έχεις το πρόβλημα, αλλά όπως καταλαβαίνεις κι εσύ και σου είπαν και όσοι σοβαροί ασχολήθηκαν, απευθυνθείτε σε δικηγόρο (καλό και εξειδικευμένο), για να σας κατατοπίσει τόσο για την αίτηση του αντιδίκου σας, όσο και για το νομικό οπλοστάσιο που υπάρχει στη διάθεση σας. Είμαι βέβαιος δε ότι το έχεις τσεκάρει με ένα απλό googlάρισμα, ότι δεν είσαι ο 1ος "ωφελούμενος παρόδιος ιδιοκτήτης" από τον οποίο ζητείται αποζημίωση. Σωστά; Πληθώρα αποφάσεων θα βρει όποιος ψάξει και μάλιστα Αρείου Πάγου, όπως και το νόμο στον οποίο στηρίζεται η αξίωση του γείτονα. Είμαι επίσης σίγουρος πως από χτες δεν χτυπάνε τα τηλέφωνα και τα κουδούνια σου οι δικηγόροι για να σας αναλάβουνε επειδή... μυρίστηκαν χρήμα. Μην περιμένεις να σας βρούνε. Κάποιοι είναι βαθιά νυχτωμένοι και δεν νομίζω να ανήκεις σε αυτούς.

Δεν έχω κάτι εναντίον σου, ούτε θέλω να μπω σε αντιπαράθεση μαζί σου, διότι σέβομαι το πρόβλημα σου και κατανοώ την έκπληξη που ένιωσες φίλε μου. Άλλα δυστυχώς αν δεν το άνοιξες το θέμα για χαβαλέ και κ@υλάντα (Παρασκευή ανοίγουν τα ωραία), το μόνα που θα ακούσεις και μάλιστα με ύφος χιλίων καρδιναλίων και παρρησία παντογνώστη, είναι απόψεις άσχετων και αφελών (στην καλύτερη) ανθρώπων, που δεν γνωρίζουν καν ποια είναι η διαφορά του εξωδίκου από το δικόγραφο. Κοινώς, μπερδεύουν τη βούρτσα με την... Λούτσα. Νομική συμβουλή θα πάρεις μόνο από τον δικηγόρο σου λοιπόν και όχι στα fora. Ακολούθα τις παρακάτω συμβουλές αν θες (που δεν πιστεύω ότι θα το κάνεις), οι οποίες προδίδουν καταρτισμένους νομικούς και πεπειραμένους συνηγόρους και δες τι θα γίνει... Αυτοί δε χάνουν τίποτα (εκτός ίσως από την αξιοπιστία τους) να τα γράφουν... Εσύ; "Έξω απ' τον χορό πολλά τραγούδια λένε".

9 ώρες πριν, alexvi είπε

Ναι έτσι το βγάζουν οι περισσοτεροι.αφου μπορείς λέγοντας μαλακίες να βγάλεις λεφτά.  Ιδίως του αστικού δικαιου. Σε δελεάζουν σαν το καζίνο λέγοντας σου ότι ερμηνεία του νόμου θες και μετά σου λένε κάνε αγωγή κλασσικά. Αγωγή γτ η γάτα της φωφαινας έχεσε στον κήπο γτ ο γείτονας ακούει καρρα αντί για Μπετόβεν αγωγή γιατί έμαθε το νούμερο βυζοθηκης μου ο γείτονας. Κλπ. Δέκα αναβολές και είκοσι χρόνια να βγει η απόφαση.

Άλλωστε υποθέσεις που έχουν χρήμα τις κυνηγάνε οι δικηγόροι δεν λες πήγαινε πρωί πρωί σε δικηγόρο. Αυτοί έρχονται και σε βρίσκουν. Για μένα μην κάνεις κάτι. Πάρε όσες αναβολές μπορείς και σου επιτρέπει ο νόμος. Αυτό πάει αστικό άρα σε πέντε χρόνια θα δικαστεί. Έχεις χρόνο. Άσε που μπορεί να τα χει κακαρωσει και ο γείτονας. 

8 ώρες πριν, cthulhucarbide είπε

Επειδή έστειλε αυτός ένα χαρτί πρέπει εσείς την άλλη μέρα να ανοίξετε το πορτοφόλι?

Δεν νομίζω ότι υπάρχει μηχανισμός που να σας αναγκάζει να δώσετε λεφτά επειδή έτσι του κατέβηκε ενός πολίτη.

Άμα απλά σκίσετε το χαρτί που έστειλε θα πρέπει να κάνει μήνυση ώστε να φοβηθείτε όχι με το αποτέλεσμα του δικαστηρίου αλλά με το τρέξιμο.

Απλά βάλτε το χαρτί σε έναν φάκελο μαζί με κοπριά και στείλτε το πίσω και μην ξανασχοληθείτε

Μάθετε μας πολλά και ωραία πράγματα!!!

Δημοσ.
5 minutes ago, BadIndian said:

Τελικά εσύ που άνοιξες το θέμα, ήσουν κι αυτός που είχε την στοιχειώδη λογική. Δεν το πρόσεξα. Απολογούμαι και σου απευθύνομαι εντελώς φιλικά. Το δικόγραφο (αίτηση) που σας έστειλαν, στην τελευταία του σελίδα ορίζει και δικάσιμο. Έτσι δεν είναι; Για πες εδώ στους εξυπνάκηδες πότε είναι η δικάσιμος; Σε πέντε χρόνια; Δεν θέλω να ειρωνευτώ εσένα,  που προφανώς έχεις το πρόβλημα, αλλά όπως καταλαβαίνεις κι εσύ και σου είπαν και όσοι σοβαροί ασχολήθηκαν, απευθυνθείτε σε δικηγόρο (καλό και εξειδικευμένο), για να σας κατατοπίσει τόσο για την αίτηση του αντιδίκου σας, όσο και για το νομικό οπλοστάσιο που υπάρχει στη διάθεση σας. Είμαι βέβαιος δε ότι το έχεις τσεκάρει με ένα απλό googlάρισμα, ότι δεν είσαι ο 1ος "ωφελούμενος παρόδιος ιδιοκτήτης" από τον οποίο ζητείται αποζημίωση. Σωστά; Πληθώρα αποφάσεων θα βρει όποιος ψάξει και μάλιστα Αρείου Πάγου, όπως και το νόμο στον οποίο στηρίζεται η αξίωση του γείτονα. Είμαι επίσης σίγουρος πως από χτες δεν χτυπάνε τα τηλέφωνα και τα κουδούνια σου οι δικηγόροι για να σας αναλάβουνε επειδή... μυρίστηκαν χρήμα. Μην περιμένεις να σας βρούνε. Κάποιοι είναι βαθιά νυχτωμένοι και δεν νομίζω να ανήκεις σε αυτούς.

Δεν έχω κάτι εναντίον σου, ούτε θέλω να μπω σε αντιπαράθεση μαζί σου, διότι σέβομαι το πρόβλημα σου και κατανοώ την έκπληξη που ένιωσες φίλε μου. Άλλα δυστυχώς αν δεν το άνοιξες το θέμα για χαβαλέ και κ@υλάντα (Παρασκευή ανοίγουν τα ωραία), το μόνα που θα ακούσεις και μάλιστα με ύφος χιλίων καρδιναλίων και παρρησία παντογνώστη, είναι απόψεις άσχετων και αφελών (στην καλύτερη) ανθρώπων, που δεν γνωρίζουν καν ποια είναι η διαφορά του εξωδίκου από το δικόγραφο. Κοινώς, μπερδεύουν τη βούρτσα με την... Λούτσα. Νομική συμβουλή θα πάρεις μόνο από τον δικηγόρο σου λοιπόν και όχι στα fora. Ακολούθα τις παρακάτω συμβουλές αν θες (που δεν πιστεύω ότι θα το κάνεις), οι οποίες προδίδουν καταρτισμένους νομικούς και πεπειραμένους συνηγόρους και δες τι θα γίνει... Αυτοί δε χάνουν τίποτα (εκτός ίσως από την αξιοπιστία τους) να τα γράφουν... Εσύ; "Έξω απ' τον χορό πολλά τραγούδια λένε".

Μάθετε μας πολλά και ωραία πράγματα!!!

Ετσι ακριβως. Θα βρεθουν και προ εκπληξεων οσοι δεν παραστουν σε ενδεχομενο δικαστηριο!

• Thanks 1
Δημοσ.
16 ώρες πριν, panosena είπε

Για την ακρίβεια αναφέρει:
"Υπόχρεοι προς αποζημίωση, σύμφωνα μεν την πιο πάνω πράξη εφαρμογής είναι οι καθών, ως ωφελούμενοι παρόδιοι ιδιοκτήτες,
οι ιδιοκτησίες των οποίων αποκτούν πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο με την ένταξη στο σχέδιο πόλεως"

Αν πάρεις την πράξη, πίνακα - λεκτικό, και την διαβάσεις θα καταλάβεις γιατι σας ζητά αποζημίωση.

Δημοσ.
5 hours ago, panosena said:

Αυτό ουτ' εγώ το κατάλαβα, ο δρόμος δεν αλλάζει, τον δρόμο που έχουμε τώρα πρόσωπο θα έχουμε και μετά.

Στον δρόμο δεν αλλάζει κάτι, μόνο στο απαλλοτριωμένο οικόπεδο.

Αφού ο δρόμος ήδη υπάρχει πώς αυξάνεται η αξία των ακινήτων σας; Επειδή, αντί για το ερείπιο που υπάρχει στο απαλλοτριωμένο, θα έχετε πάρκο;

Δημοσ.
2 ώρες πριν, NickTG είπε

Αυτό που το βασίζουμε? 

Σε προσωπική υπόθεση οικείου προσώπου. Έγινε απαλλοτρίωση οικοπέδου γείτονα για να γίνει πάρκο και δρόμος για το σχέδιο πόλεως και του προέκυψαν οφειλές προς τον δήμο και οφειλές προς τρίτους. Αυτό το "οφειλές προς τρίτους" περιλάμβανε αποζημίωση στον γείτονα του οποίου το οικόπεδο έγινε απαλλοτρίωση (και αφορούσε όλα τα γειτονικά ως προς το απαλλοτριωμένο οικόπεδα που επηρεάζονταν από την αλλαγή στο σχέδιο πόλεως). Για να μπορέσει να πουλήσει το οικόπεδο, το οικείο πρόσωπο έπρεπε να καταβάλλει αποζημίωση σ' αυτόν, όπως υποχρεωτικά αποζημίωσε και τον δήμο.

Δε λέω ότι ντε και καλά είναι η ίδια περίπτωση, απλώς είναι προτιμότερο να το ψάξει τώρα ο άνθρωπος παρά να το θεωρήσει παντελώς ασήμαντο και να του βγει μετά από καιρό μπροστά του κάποιο πρόβλημα.

1 ώρα πριν, spectaculator είπε

Δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει και να διεκδικήσει από κανέναν τίποτα. Αυτό αφορά εκείνον και τον δήμο. Ο δήμος από την άλλη είναι ο μόνος που μπορεί να ζητήσει τέτοια αποζημίωση.

Κι όμως στην πράξη μπορεί να το διεκδικήσει. Άλλο αν θα δικαιωθεί ή όχι.

• Like 2
Δημοσ.
27 minutes ago, terra45 said:

...

Κι όμως στην πράξη μπορεί να το διεκδικήσει. Άλλο αν θα δικαιωθεί ή όχι.

Γι αυτό το προσπαθεί εξωδικαστικά, κι ότι πιάσει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...