P_Spiros Δημοσ. 8 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 8 Οκτωβρίου Η Υπόθεση: Πολύ πρόσφατα κάηκε ο ένας από τους 4 σκληρούς δίσκους του PC μου (πύργος) και μαζί με αυτόν έχασα δουλειά 1 έτους από το τελευταίο χειροκίνητο backup του. Ταυτόχρονα έχει φτάσει ο καιρός για να αλλάξω υπολογιστή. Πρακτικά θα με βόλευε ένα laptop καθώς δουλεύω remote, αλλά ταυτόχρονα βγαίνει πολύ πιο αποδοτικό το χτίσω έναν πύργο -δεν έχω αποφασίσει, αλλά αυτά αλλάζουν και μέσα στον χρόνο αναλογά τις ανάγκες. Κάπου εκεί έπεσε σε σκόπελο για το τι πρέπει να κάνω σχετικά την διασφάλιση των δεδομένων μου, αλλά και την μελλοντική διαθεσιμότητά τους; Επίσης υπάρχουν και άλλοι 2 σκληροί με δεδομένα που συνεχώς ανανεώνονται και πρέπει να είναι σε κάποιο βαθμό In-sync με τον υπολογιστή. Μέχρι στιγμής ακολουθούσα την εξής μέθοδο: Είχα τον "backup" σκληρό όπου τον συνέδεα πχ. 1φορά το 6μηνο στο PC και έκανα copy - paste ολόκληρο τον σκληρό που ήθελα να κάνω backup, προσθέτοντας όμως πρακτικά άλλα 5GB διασκορπισμένης πληροφορίας σε ένα πακέτο 1Τ όπου τα 995GB ήταν ίδια. Τώρα, είτε με συγκριση, είτε με αντικατάσταση, η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και παρακολούθηση, συν ότι είναι εξουθενωτική για τους σκληρούς, μειώνοντας τον χρόνο ζωής τους. Στόχος μου είναι αυτή την στιγμή να έχω ένα σύστημα όπου ανεξαρτήτως υπολογιστή που θα πάρω, να μπορώ να κάνω backup αυτόματα μόνο την επιπλέον πληροφορία, και μάλιστα κατ΄ επιλογήν φακέλων (π.χ, μόνο δουλειά και φωτογραφίες και όχι ότι βρίσκεται στον φάκελο "βλακείες", "temp" κλπ.), έστω και περιστασιακά (1φορά το 4- /6μηνο). Η λύση Coud storage είναι επίσης ανεπιθύμητη καθώς, ΟΚ τα χρήματα, παίζει να είναι ίδιο κόστος σε βάθος χρόνου, αλλά δεν θέλω τον περιορισμό του internet και την εξάρτησή μου από το αναξιόπιστο Ελληνικό μονοπώλιο (υποφέρω από συνεχείς διακοπές στο καράκεντρο). Επίσης, δεν εμπιστεύομαι καμία εταιρία. Θεωρώ ότι πρακτικά τους δανείζω τα δεδομένα μου και πρέπει να τους παρακολουθώ για την κλοπή και εκμετάλλευσή τους για να τρέχω αφού αυτή γίνει, ενώ τους πληρώνω. Αξίζει να επενδύσει κάποιος σε NAS για 1-2T πληροφορίας; Τα USB ports του router για κοινή χρήση αρχείων μεταξύ συσκευών θα είναι νόρμα και αξίζει να αξιοποιηθούν, ή είναι μόνο για να αποθηκεύουμε media για τις διάφορες συσκεύες (πχ. μία ταινία διαθέσιμη για PC και την TV); Τι τεχνολογίες (hardware/ σκληροί και software) και μεθόδους διαχείρισης προτίνεται για ένα απλό ιδιωτικό σύστημα; (ακόμα και DIY λύσεις που είναι λειτουργικές) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mezger Δημοσ. 8 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 8 Οκτωβρίου Έχασες δουλειά ενός χρόνου, και στόχος σου είναι την επόμενη φορά να χάσεις "έστω" δουλειά 4μήνου? Αν θέλεις σωστό backup (δηλαδή που θα πεις "ΟΚ, whatever" την επόμενη φορά που θα χάσεις σκληρό και θα συνεχίσεις τη δουλειά σου σε κανένα 2ωρο το πολύ), θα πρέπει να έχεις δεύτερο μηχάνημα (nas ή οποιοδήποτε low power μηχάνημα, έστω και router αν αντέχει) όπου θα κάνεις real time (ή βαριά βαριά daily) backup με κάποιο εργαλείο, είτε του nas, είτε έξτρα (π.χ. syncthing). Μετά, επειδή και με αυτό το setup είσαι ένα βραχυκύκλωμα/κεραυνό/πλυμήρα/πυρκαγιά/διάρρηξη μακριά από το να χάσεις τα πάντα για πάντα, τα ανεβάζεις και στο cloud για να είσαι ήσυχος. Αν σε ανησυχεί η ασφάλεια των δεδομένων σου, τα κρυπτογραφείς πριν τα ανεβάσεις και δεν έχεις πρόβλημα (απλά πρέπει να σκεφτείς σε ποια τρίτη τοποθεσία θα αποθηκεύσεις με ασφάλεια τα keys για να μπορέις να κάνεις decrypt). Η μη αξιοπιστία της σύνδεσης επίσης δεν είναι θέμα, θα ανεβαίνουν όταν μπορούν, με το ρυθμό που μπορούν, σε κάποιες φάσεις θα είσαι out of sync αλλά όχι για πάρα πολύ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
P_Spiros Δημοσ. 8 Οκτωβρίου Μέλος Share Δημοσ. 8 Οκτωβρίου Ναι. Κρίμα η δουλειά, και συγνώμη- το μπέρδεψα εκεί κάπως. Πρακτικά έχασα αρχεία και ιστορικό προσωπικής χρήσης, πχ. κάποιο αρχείο που θα μπορούσα να ξαναχρησιμοποιήσω ή να περιμένω 4-5 χρόνια για να το διαγράψω καθώς είναι μη - χρησιμοποιούμενο πλέον -δεν έχει σημασία. Τα σημαντικά της δουλειάς υπάρχουν μοιραία στην δουλειά (server και δικό της cloud. όπου απαγορεύεται να βάλω πχ, δοκιμαστικά αρχεία, ή αρχεία οργάνωσης). anyway, Σαφώς και δεν υπάρχει βέλτιστη κοινή λύση για όλα τα είδη αρχείων. Κάποια είναι ευαίσθητα και θέλουν άμεσο backup, κάποια άλλα όχι τόσο άμεσα, αλλά πιο personal. Φωτογραφίες, και να χαθούν του τελευταίου 4μηνου, λες κρίμα, δεν πειράζει, και κάποιες τις ξαναβρίσκεις στο κινητό σου ή στων φίλων σου. Προσωπικά περισσότερο θα με πονέσει να χάσω τις φωτογραφίες που έχω από το 2002 και πλέον τις έχω μόνο εγώ, παρά τα αρχεία της δουλειάς μου. Πρακτικά τα χρειάζομαι και τα 2. Οπότε για πολύ ευαίσθητα πράγματα που αφορούν και άλλους, υπάρχουν παράλληλες λύσεις που αφορούν και "τους άλλους" - όχι αποκλειστικά εμένα. Γι υτό ανέφερα και την "λύση backup για το σπίτι" Η λύση που προτείνεις είναι η βέλτιστη όσων αφορά την αξιοπιστία ("ΟΚ, Whatever"), αλλά είναι όλο αυτό το harsh κοστοβόρο και χρονοβόρο σύστημα που προσπαθώ εξ' αρχής να αποφύγω. Μπορώ επίσης να δώσω 500 ευρώ και να έχω τον σούπερ ντούπερ NAS πάνω στο τούμπανο UPS να κάνει και sync με cloud αλλά δεν αξίζει όλο αυτό για 1-2Τ όπου τα περισσότερα πράγματα (φωτογραφίες, παιχνίδια, αρχεία, βιβλιοθήκες κ.α) δεν είναι time sensitive στην καθημερινότητά μου. Οπότε, για να είμαι και πιο σαφής, δεν θέλω να πω "OK Whatever", αλλά "Μικρή η ζημιά, κρίμα". Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα