Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω ένα παλιό pc και σκέφτομαι αναβάθμιση κάρτας γραφικών μόνο, μιας και δεν ενδιαφέρομαι για παιχνίδια αλλά για επεξεργασία εικόνας.

Το σύστημα είναι το εξής:

Motherboard: MSI G41M-P28

CPU: Intel Core 2 Quad Q9550S

RAM: 8GB DDR3 533MHz

GPU: 2048MB ATI Radeon RX550

Ποια κάρτα προτείνετε μέχρι 100ρικο συμβατή με Photoshop, ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να μπορεί να στηριχθεί εξ ολοκλήρου πάνω της ελευθερώνοντας πόρους συστήματος;

Δημοσ.

Μάζεψε χρήματα να κάνεις ολική αναβάθμιση.

Μόνο με κάρτα γραφικών, σε αυτό το budget  και αυτο το σύστημα θα κάνεις μια τρύπα στο νερό.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να ασχοληθείς με αναβάθμιση του συγκεκριμένου μηχανήματος. Καλύτερα μάζεψε λίγα χρήματα και πάρε ένα νέο pc. Έχω αντίστοιχο και δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, συνεχώς θα αντιμετωπίζεις προβλήματα (αναπαραγωγη video υψηλής ανάλυσης, windows 11, περιoρισμένη ram κτλ)

ΥΓ. Με πρόλαβε ο προηγούμενος

Επεξ/σία από gusteg
Δημοσ.

Ξέρω ότι είναι παλιό το σύστημα αλλά αν και γερασμένο, το Photoshop 2019 το τρέχει ακόμη αξιοπρεπώς. Εκεί που ζορίζεται λίγο είναι σε ένα plugin του, το Topaz.

Η αλήθεια είναι ότι τα παίζει το ανεμιστηράκι της κάρτας μου και έλεγα να την αντικαταστήσω με κάποια πιο ισχυρή.

Δεν θα υπήρχε καμμία διαφορά με μια κάπως καλύτερη κάρτα;

Παιχνίδια, βίντεο, κτλ δεν με απασχολούν σε αυτό το μηχάνημα

Δημοσ.
3 ώρες πριν, udroxoos είπε

Εξαρτάται το plugin και πόσο αυτό χρησιμοποιεί την κάρτα.

Όπως και να έχει, το υπόλοιπο σύστημα είναι σημαντικά αδύναμο, αμφίβολο οτι θα καταφέρει να αξιοποιήσει την κάρτα.

Όπως και να έχει, αν επιμένεις στην αγορά κάρτα, σε αυτά τα χρήματα κοιτάς μεταχειριμένα, 1650 θα έλεγα μέχρι τα 70-80€.

Σημαντικά πιο δυνατό, καθόλου ενεργοβόρα και κάρτα που δύσκολα θα της έχει πιεί κάποιος το αίμα πριν από εσένα.

Ανέμενε εναλλακτικές απαντήσεις μπας και μπου ξεφεύγει κάτι...

• Like 1
Δημοσ.
5 hours ago, udroxoos said:

Ξέρω ότι είναι παλιό το σύστημα αλλά αν και γερασμένο, το Photoshop 2019 το τρέχει ακόμη αξιοπρεπώς. Εκεί που ζορίζεται λίγο είναι σε ένα plugin του, το Topaz.

Η αλήθεια είναι ότι τα παίζει το ανεμιστηράκι της κάρτας μου και έλεγα να την αντικαταστήσω με κάποια πιο ισχυρή.

Παιχνίδια, βίντεο, κτλ δεν με απασχολούν σε αυτό το μηχάνημα

Ο λόγος που το τρέχει ακόμα είναι γιατί είναι παλιά έκδοση.Απο το ~2022 κάνει αρκετή χρήση της κάρτας γραφικων π.χ στα σβησιματα-(remove tool).

Γενικά ούτε ο c2q, ούτε τα 8gb ram είναι βιώσιμα εδώ και αρκετά χρόνια για σοβαρή δουλειά.Και παραδόξως η rx550 που έχεις αν και τρομερά αδύναμη είναι μάλλον το πιο φρέσκο κομμάτι του pc σου.

Τώρα μια μεταχειρισμένη 2060(εκεί θα έλεγα να επικεντρωθείς για min budget) στα ~150 ευρώ ίσως να επιταχύνει το topaz που θεωρητικά χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά την κάρτα γραφικών αλλά μπορεί ακόμα και σε αυτή την περίπτωση να σε κόβει ο c2q.

Συζητάμε ότι είναι ~10φορες πιο αργος από έναν budget "σύγχρονο" cpu (π.χ12400f/5600x) του ~100ευρου

Γενικά προτείνω ολική αλλαγή του pc με plan b να αλλάξεις την κάρτα γραφικών με 2060 και εάν σου βγει/βγήκε.

Εάν συνεχίζει να μην σε ικανοποιεί, είναι βιώσιμη λύση η 2060 να μπει σε καινούργιο μηχάνημα για κάποιο χρονικό διαστημα.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, @topos είπε

Ο λόγος που το τρέχει ακόμα είναι γιατί είναι παλιά έκδοση.

Αυτό είναι αλήθεια. Έχω την τελευταία έκδοση που μπορεί να εγκατασταθεί στο σύστημα μου. Από την επόμενη μου βγάζει μήνυμα ασυμβατότητας με τον επεξεργαστή, αλλά δεν με ενοχλεί αυτό. Μια χαρά δουλεύω με την 2019.

1 ώρα πριν, @topos είπε

Συζητάμε ότι είναι ~10φορες πιο αργος από έναν budget "σύγχρονο" cpu (π.χ12400f/5600x) του ~100ευρου

Πράγματι είναι αργός αλλά σκέψου ότι παλιότερα με αυτό το μηχάνημα έκανα επεξεργασία 4k βίντεο στο DaVinci Resolve δουλεύοντας με proxies και στο τέλος το άφηνα όλη νύχτα ανοιχτό για να κάνει rendering.

Εντωμεταξύ έχει συμβεί αυτό που περίμενα. Τα έπαιξε τελείως ο ανεμιστήρας της κάρτας και σταμάτησε. Λειτουργεί fanless πλέον. Ηρέμησαν τα αυτιά μου... :D

Ίσως την αντικαταστήσω με μια παρόμοια RX550 4GB κι όχι 2GB που είναι η τωρινή και αργότερα, αν πραγματικά χρειαστώ αναβάθμιση θα αλλαχτούν όλα. Κατά έναν περίεργο λόγο είχα πάντα κάρτες ATI/AMD και ποτέ NVIDIA.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Δημοσ.
6 minutes ago, udroxoos said:

Αυτό είναι αλήθεια. Έχω την τελευταία έκδοση που μπορεί να εγκατασταθεί στο σύστημα μου. Από την επόμενη μου βγάζει μήνυμα ασυμβατότητας με τον επεξεργαστή, αλλά δεν με ενοχλεί αυτό. Μια χαρά δουλεύω με την 2019.

Πράγματι είναι αργός αλλά σκέψου ότι παλιότερα με αυτό το μηχάνημα έκανα επεξεργασία 4k βίντεο στο DaVinci Resolve δουλεύοντας με proxies και στο τέλος το άφηνα όλη νύχτα ανοιχτό για να κάνει rendering.

Εντωμεταξύ έχει συμβεί αυτό που περίμενα. Τα έπαιξε τελείως ο ανεμιστήρας της κάρτας και σταμάτησε. Λειτουργεί fanless πλέον. Ηρέμησαν τα αυτιά μου... :D

Ίσως την αντικαταστήσω με μια παρόμοια RX550 4GB κι όχι 2GB που είναι η τωρινή και αργότερα, αν πραγματικά χρειαστώ αναβάθμιση θα αλλαχτούν όλα. Κατά έναν περίεργο λόγο είχα πάντα κάρτες ATI/AMD και ποτέ NVIDIA.

Συγνωμη, αλλα ο επεξεργαστης ειναι 15 ετων,αρα και το μηχανημα.Ολοι εχουμε οικονομικες δυσκολιες με την ακριβεια, αλλα ποτε περιμενετε να κανετε αναβαθμιση?

Δημοσ.
30 λεπτά πριν, benign είπε

Συγνωμη, αλλα ο επεξεργαστης ειναι 15 ετων,αρα και το μηχανημα.Ολοι εχουμε οικονομικες δυσκολιες με την ακριβεια, αλλα ποτε περιμενετε να κανετε αναβαθμιση?

Δόξα τω Θεώ δεν έχω οικονομικές δυσκολίες φίλε μου. :D

Απλά δεν θέλω να αναβαθμίσω ένα desktop pc που δεν θα έχει να μου προσφέρει κάτι ουσιαστικά περισσότερο απ' ότι έχω τώρα.

Όταν θα θελήσω το κάτι παραπάνω θα τον αποσύρω τον γέροντα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η ταπεινή  μου γνώμη  είναι πρώτα να αγοράζουμε το κατάλληλο hardware και μετά το software, αλλιώς χάνουμε μέρος των χρημάτων που δίνουμε για το δεύτερο, ειδικά αν υπάρχει μηνιαίο subscription.

Επεξ/σία από KyrGR
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, udroxoos είπε

Θα έλεγα rx580 μεταχειρισμενη 8gb, ή μια 1060 6gb για να απαντήσω στο αρχικό σου ερώτημα. Μια 550 μπορεί να μην έχει νόημα. 

Για το υπόλοιπο θα σου πω ότι σέβομαι και θεωρώ σωστή τη λογική θα αναβαθμίσω όταν όντως το χρειάζομαι, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω ότι έχεις λάθος. 

Ένας 10105f θα σου δώσει σχεδόν τριπλάσιες επιδοσεις μπορεί και παραπάνω στα ίδια watt και στα 60κατι ευρώ. 

Ένας 12100f θα σου δώσει πάνω από τετραπλάσιες στα ίδια watt και στα 80 ευρώ. Αυτό σημαίνει και αντίστοιχα λιγότερη κατανάλωση.

Ένας 12400f σε multicore μπορεί να σου δώσει και εξαπλάσιες στα ίδια watt και στα 110 ευρώ. (7 φορές πιο γρήγορη δουλειά, 7 φορές λιγότερο ρεύμα, καθώς μιλάμε για τα ίδια tdp).

Από τα 45nm (και μάλιστα την αρχή τους σαν τεχνολογία) μέχρι τα 14, ή και τα 10 υπάρχει τεράστια απόσταση. Το ίδιο ισχύει και για τους δύο πυρήνες χωρίς hyperthreading σε σχέση με τους 4 πυρήνες με 8 threads, πόσο μάλλον με τους 6 πυρήνες και τα 12 threads. 

Το ίδιο ισχύει και για τη ddr3 ram 1066 με την ddr4 ram 3200.

Νομίζω ότι έχεις υπερβεί τα όρια αντοχής του συγκεκριμένου συστήματος. Με σύνολο 130-180 ευρώ όλο το πακέτο μπορείς κάλλιστα να έχεις ένα σύστημα πολύ πιο γρήγορο σε απλές δουλειές γραφείου, που να τρέχει έστω τα windows 10 αξιοπρεπώς. 

(Αμφιβάλλω ότι ο διπυρηνος τρέχει σε windows 10 αυτή τη στιγμή. Είναι στη μέση και οι ενημερώσεις ασφαλείας, είναι πολλά πράγματα)

Επεξ/σία από tzavardin
  • Like 1
Δημοσ.

Τα χρήματα για αναβαθμιση ειναι ελάχιστα και μετά θα μπουν windows 11, θα έχεις 32/64ram, γρηγότερο δίσκο, 8/12/16gb GPU, τελευταια έκδοση του προγραμματος που χρησιμοποιείς, περισσότερη ασφάλεια λόγω υποστήριξης του νεότερου software, ταχύτητα παντού ακόμα και στο browsing. O Q9550 γονατίζει σε ενα απλο windows update , στο youtube, δεν μπορεί να χειριστεί ούτε τον chrome λόγω έλλειψης νέων τεχνολογιών, να μην πούμε για επικινδυνότητα να σταματήσει ξαφνικά να λειτουργεί κάποιο υποσύστημα λόγω ηλικίας (μητρική, κτλ). Άσε που καίει ένα σκασμό ρεύμα.

Με ενα ΑΜ4 ή intel i5 12th απλό σύστημα της τάξης των 500ευρω θα βγαλεις αλλα 10 χρόνια. Για δουλεια θα πήγαινα λίγο ακόμα πιο ψηλά σε ΑΜ5 και κάρτα γραφικών που να υποστηρίζεται από το πρόγραμμα.

• Like 2
  • Λύση
Δημοσ.
10 hours ago, udroxoos said:

Όχι,πολύ κακή κίνηση, δεν θα κερδίσεις απολύτως τίποτα.

Είτε κάνε mod στην κάρτα γραφικών με ένα έξτρα ανεμιστηρακι απλό ~9ρη (κουτιού) και πιάσε το με tie wraps ώστε να συνεχίσεις ως εχει.

Είτε πάρε min την 2060 που σου έβαλα.Εαν ψάξεις για reviews θα δεις σε topaz είναι κατατι ταχύτερη (50%+) από την 1070 (που ήταν ~εφαμμιλες σε gamming.

Τώρα για το ATI/amd.Δεν έχω κανένα θέμα γενικά αλλά στο topaz αποδιδανε πολύ καλύτερα οι Nvidia.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, @topos είπε

κάνε mod στην κάρτα γραφικών με ένα έξτρα ανεμιστηρακι απλό ~9ρη (κουτιού) και πιάσε το με tie wraps ώστε να συνεχίσεις ως εχει.

Έδωσες ιδέα! Η κάρτα είναι αυτή.

Θα προσπαθήσω να βγάλω το καπάκι και να το τρυπήσω για να μπει εξωτερικός ανεμιστήρας. Έχω κουτιού κάπου και μάλιστα υπάρχει και ροοστάτης από τα παλιά χρόνια... 😉

Όπως είπαν και οι υπόλοιποι προηγουμένως μάλλον δεν αξίζει η αγορά άλλης κάρτας, ειδικά αν σώζεται αυτή

Δημοσ.
3 hours ago, udroxoos said:

Έδωσες ιδέα! Η κάρτα είναι αυτή.

Θα προσπαθήσω να βγάλω το καπάκι και να το τρυπήσω για να μπει εξωτερικός ανεμιστήρας. Έχω κουτιού κάπου και μάλιστα υπάρχει και ροοστάτης από τα παλιά χρόνια... 😉

Όπως είπαν και οι υπόλοιποι προηγουμένως μάλλον δεν αξίζει η αγορά άλλης κάρτας, ειδικά αν σώζεται αυτή

Εσύ έχεις την κάρτα, εσύ θα δεις τι ακριβώς μεγεθος ανεμιστήρας θα χρειαστεί(πιθανότατα όμως 9αρης).

Τώρα πως θα τον στερεώσεις θα το δεις.Εγω θα το προχωρούσα ως εξης θα έβγαζα το πλαστικό shroud και ανεμιστήρα και εάν η ψυκτρα από κάτω ήταν επίπεδη(που λογικά θα είναι), απλα θα έβαζα τον ανεμιστήρα από πάνω "πιανοντας" τον με 2 σχετικά μακριά tie wraps περιμετρικα της ψυκτρας- και μέσο από τις τρύπες του ανεμιστήρα.

Τώρα για την τροφοδοσία του ρεύματος, λογικά δεν θα ταιριάξουν οι υποδοχές οπότε είτε "κοψοραβεις" τα παλιό καλώδιο στον καινούργιο ανεμιστήρα.Ειτε εάν βαριεσε, απλά βάζεις την τροφοδοσία του ανεμιστήρα σε μια θέση για fan πάνω στην μητρικη.

Τώρα από εκεί και έπειτα μπορείς με ένα splitter (2pin) να το βάλεις στο ίδιο header με του επεξεργαστή και να αυξομειώνει τις στροφές με βάση την θερμοκρασία του cpu(θεωρητικά δεν είναι σωστό, αλλά Κλάιν μαιν για την 550), είτε την κοτσαρεις σε άλλο header της μητρικής και την ρυθμίζεις π.χ σε ένα σταθερό 30-40%.

(δεν θυμάμαι τι ακριβώς έπαιζε σε τόσο παλιές μητρικές/bios) να το ρυθμισεις

Και έτσι για να έχεις και ένα μέτρο για να δεις που βρίσκεσε, τσεκαρε μετά θερμοκρασίες της κάρτας υπό φορτίο και ίσως σε παίρνει να χαμηλώσεις στροφές η εάν η κάρτα χτυπάει 90αρια να ανεβάσεις.

Θα πρότεινα πάντως κάποιο 3pin ανεμιστήρα(μιας και δεν θα είναι συμβατή η μητρική σου με έλεγχο pwm) από την arctic της σειράς "p" (καλό vfm/αξιόπιστοι(6χρονια εγγύηση)/ χαμηλού θορύβου και για εφαρμογή σε ψυκτρες)

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...