Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) εφαρμόζει την τεχνογνωσία του στην τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) για την ανάπτυξη καινοτόμων ιατρικών εφαρμογών, 

Ο οργανισμλός έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασίες με περισσότερα από 30 νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη για την εφαρμογή και αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη. Μία από τις πιο υποσχόμενες είναι το Truckstroke, ένα σύστημα που ήδη βελτιώνει τη θεραπεία εγκεφαλικών επεισοδίων σε περίπου 10.000 ασθενείς σε νοσοκομεία της Γερμανίας, του Βελγίου και στη Μονάδα Εγκεφαλικών του Νοσοκομείου Vall d'Hebron στη Βαρκελώνη.

Ο Luigi Serio, επιστήμονας του CERN υπεύθυνος για την ανάπτυξη εφαρμογών ΤΝ στην υγειονομική περίθαλψη, εξηγεί ότι ο οργανισμός προσφέρει στα νοσοκομεία την εμπειρία του στη διαχείριση τεράστιων όγκων δεδομένων με ασφαλή και αποκεντρωμένο τρόπο. Η προσέγγιση αυτή είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση του απορρήτου και της ασφάλειας των ιδιωτικών πληροφοριών των ασθενών που χρησιμοποιούνται για την "εκπαίδευση" των αλγορίθμων.

Το σύστημα του CERN επεξεργάζεται δεδομένα τοπικά, χωρίς να τα αποστέλλει σε κεντρική αποθήκευση. Αυτό βοηθά στην προστασία της ιδιωτικότητας και στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων όταν διαφορετικά νοσοκομεία συνεργάζονται για τη δημιουργία αξιόπιστων μοντέλων ανάλυσης και πρόβλεψης ασθενειών βασισμένων στην ΤΝ.

Το Truckstroke συγκρίνει εικόνες του εγκεφάλου ενός ασθενούς με εγκεφαλικό επεισόδιο με μοντέλα που έχουν εκπαιδευτεί από το CERN. Ο αλγόριθμος προβλέπει την πιθανή εξέλιξη του ασθενούς, προτείνει την κατάλληλη θεραπεία και την απαιτούμενη παρακολούθηση. Το πιο σημαντικό είναι ότι το εργαλείο προβλέπει τον κίνδυνο υποτροπής.

Ο Serio τονίζει ότι οι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας είναι συχνά υπερφορτωμένοι με ασθενείς εγκεφαλικών επεισοδίων και χρειάζονται όλο και περισσότερα νέα εργαλεία για να υποστηρίξουν το έργο τους. Το Truckstroke παρέχει στους γιατρούς μοντέλα πρόβλεψης ικανά να μετρήσουν τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου και να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις τους σχετικά με τη θεραπεία και την παρακολούθηση του ασθενούς.

Μια άλλη σημαντική εφαρμογή που αναπτύσσει το CERN είναι ένα πρόγραμμα ανίχνευσης καρκίνου του μαστού, το οποίο υπόσχεται να είναι 50% πιο ακριβές από το τρέχον μοντέλο ελέγχου, GAIL. Το νέο μοντέλο θα καθορίζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού συνδυάζοντας πολλαπλούς παράγοντες, όπως η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών ή αλκοόλ, ο τρόπος ζωής και η σωματική δραστηριότητα, η ηλικία της γυναίκας κατά την πρώτη εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση, μεταξύ άλλων παραμέτρων.

Το CERN επίσης στοχεύει στη βελτίωση των γραμμικών επιταχυντών ακτινοθεραπείας (LINACs) με τη χρήση ΤΝ, ώστε να γίνουν πιο εύχρηστοι και προσβάσιμοι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Το έργο, με την ονομασία STELLA, σχεδιάστηκε αρχικά για τη βελτίωση της ακτινοθεραπείας σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, όπου υπάρχει μία συσκευή ακτινοθεραπείας για κάθε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, σε σύγκριση με μία για κάθε 80.000 έως 100.000 άτομα στις ΗΠΑ και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, το CERN έχει αναπτύξει μια εφαρμογή ικανή να εντοπίζει ανωμαλίες ή παθολογίες στον εγκέφαλο, υποδεικνύοντας στους γιατρούς το ακριβές σημείο όπου θα μπορούσε να αναπτύσσεται μια παθολογία, όπως ένας όγκος. Η συγκεκριμένη τεχνολογία δοκιμάζεται κλινικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καποδιστριακό στην Ελλάδα και θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της εξέλιξης του Alzheimer ή της άνοιας.

Ο Serio υπογραμμίζει ότι αυτό που διαφοροποιεί το CERN είναι η δύναμη, η εμπειρογνωμοσύνη και η φήμη του οργανισμού, καθώς και η διαβεβαίωση ότι οι υπηρεσίες του υποστηρίζονται από το μη κερδοσκοπικό, αμερόληπτο καθεστώς του.

Το CERN σχεδιάζει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ανίχνευσης καρκίνου του μαστού το επόμενο έτος. Μόλις οριστικοποιηθεί το μοντέλο, θα χρειαστεί να δοκιμαστεί και να ρυθμιστεί πριν αντικαταστήσει το τρέχον πρωτόκολλο ελέγχου. Το CERN έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασίες με περισσότερα από 30 νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη για την εφαρμογή και αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευτυχώς που θα κάνει κάτι και η ΤΝ για τα εγκεφαλικά γιατί με αυτά που βλέπουμε και ακούμε σήμερα από τους πολιτικούς, ανεξάρτητου ηλικίας, δεν αργεί και πολύ το εγκεφαλικό. 

Επεξ/σία από nikoselpida
  • Like 1
  • Confused 1
  • Haha 1
Δημοσ.

Για αρχή πρέπει να υπάρξει σύστημα θρομβολυσης η/ και αγγειοπλαστικής στα νοσοκομεία όπως με τη πρωτογενή αγγειοπλαστική . Εκεί μπορεί να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο σύστημα διότι θα υπάρχει κέρδος στο χρόνο ( στα εγκεφαλικά το παράθυρο είναι σχετικά μικρό ) . Στην Ελλάδα ελάχιστα νοσοκομεία έχουν κατι τέτοιο .Επαρχία ειδικά αν πάθεις εγκεφαλικό πρακτικά είναι θέμα τύχης αν θα μείνεις αναπειρος η όχι . Αθήνα σε μεγάλο βαθμό επίσης ειδικά αν δεν έχεις λεφτά .

Δημοσ.

Ορίστε. Αναγνώριση προτύπων και η ΤΝ καταφέρνει μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας με το μάτι σε σχέση με τον δερματολόγο. Μόνο η πρώτη διάγνωση δωρεάν και οι υπόλοιπες θα πλερω...

Αντί να το αναπτύσει πανεπιστήμιο και να το διανείμει δωρεάν, για να κατευθύνει κόσμο στον δερματολόγο αν χρειάζεται.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.aidermatologist

Δημοσ.

To ΑΙ μπορεί να κάνει "θαύματα" εάν είναι ελεγχόμενο και αξιοποιηθεί εκτενέστερα στον Ιατρικό τομέα. Αυτό το νέο είναι από τα πιο ευχάριστα που έχω δει τον τελευταίο καιρό και ελπίζω να υπάρξει κάποια εποχή που το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών θα φτάσει να είναι αμελητέο!

Δημοσ.

Μακάρι να καταφέρουν να γιατρέψουν άμεσα την άνοια, παθήσεις που αφορούν ηλικιωμένους κι όχι μόνο όποτε υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ…

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, Ne0n είπε

To ΑΙ μπορεί να κάνει "θαύματα" εάν είναι ελεγχόμενο και αξιοποιηθεί εκτενέστερα στον Ιατρικό τομέα. Αυτό το νέο είναι από τα πιο ευχάριστα που έχω δει τον τελευταίο καιρό και ελπίζω να υπάρξει κάποια εποχή που το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών θα φτάσει να είναι αμελητέο!

μην ελπίζεις πως θα γίνει αμελητέο. Ισα ίσα που θα έχουν ακόμη μία δικαιολόγια να τις ακριβύνουν. Θα σου λένε {κοίτα επειδή βάλαμε ειδικό μηχάνημα ,  είναι πολλή ακριβή διαδικασία» Πόσες φορές το άκουσα αυτό. Εδώ ένας ιατρός έφτασε να μου πει πως η χρήση στηθοσκοπίου χρεώνεται ξεχωριστά. Το ίδιο με τα εξαρτήματα των 3d εκτυπωτών. Κάποτε έλεγαν πως τα ανταλλακτικά και διάφορα εξαρτήματα θα γίνουν φθηνότερα με αυτήν την επαναστατική τεχνολογία, και όμως οι περισσότεροι βρήκαν ευκαιρία να τα κάνουν ακριβότερα. Πατούν στη δυσκολία του σχεδιασμού του εκάστοτε ανταλλακτικού.

Επεξ/σία από gdriver

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...