Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους!

Έχετε μήπως την συνήθεια να αγοράζετε ή να μαζεύετε βιβλία επειδή σας ενδιαφέρουν και σκοπεύετε να τα διαβάσετε, όμως τελικά μένουν να στοιβάζονται και να μένουν αδιάβαστα;

Σας έχουν επικρίνει συγγενείς ή φίλοι για αυτό λέγοντας "τόσα βιβλία τα παίρνεις και κάθονται, τι θα τα κάνεις, γιατί παίρνεις κι άλλα αφού δεν τα διαβάζεις;"

Υπάρχει μια έννοια που λέγεται Tsundoku και μια παραπλήσια που λέγεται Anti-library, πιστεύω θα τις βρείτε πολύ αξιοσημείωτες και περιγράφουν την παραπάνω κατάσταση, όμως με θετική έννοια, όχι ως κάτι κακό, ίσα ίσα!

https://fs.blog/the-antilibrary/

https://www.bbc.com/news/world-44981013

Για πείτε τη γνώμη/εμπειρία σας, θα έχει πολύ ενδιαφέρον μια τέτοια συζήτηση. Πότε πιστεύετε ότι ξεπερνάει τα όρια του φυσιολογικού το να μαζεύει κανείς βιβλία (πηγαίνει δηλαδή προς τη λεγόμενη έννοια του bibliomania); Εσείς πόσα βιβλία περίπου έχετε, τα έχετε διαβάσει σχεδόν όλα ή έχετε πολλά αδιάβαστα; Σας επικρίνουν οι δικοί σας για αυτή τη συνήθειά σας;

Επεξ/σία από chester20080
Δημοσ.

Κάποιος που δεν πολύ ασχολείται με το διάβασμα θα πάρει ένα βιβλίο και θα το διαβάσει. Και δεν πρόκειται να πάρει 2ο αν δεν τελειώσει το πρώτο. 

Αυτοί που διαβάζουν ΠΟΤΕ δεν παίρνουν βιβλία με αυτό το ρυθμό. Θα κάνουν βόλτα σε βιβλιοπωλείο (έτσι για την βόλτα), θα πάνε σε σχετικές εκθέσεις, θα σερφαρουν ιντερνετικά και φυσικά θα πάρουν ότι τους κεντρίσει το ενδιαφέρον, άσχετα από το τι αδιάβαστα υπάρχουν στο σπίτι. Που συνήθως είναι...πολλά

Το ίδιο συμβαίνει με αυτούς που ασχολούνται φανατικά με τον στατικό μοντελισμό (για κάθε ένα φτιαγμένο κιτ έχουν αλλα 10, αν όχι παραπάνω, σε αναμονή) 

Κι ενδεχομένως το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα χόμπι και ενδιαφέροντα. 

Θα μπορούσα (αυθαίρετα, το ξέρω) να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι όπου κάποιος ασχολείται "φανατικά" με κάτι τότε λειτουργεί με τρόπο που δεν έχει "λογική" για τους απέξω. 

• Like 4
Δημοσ.

Τα είχε πει όλα ο Ουμπέρτο Εκο:

"It is foolish to think that you have to read all the books you buy, as it is foolish to criticize those who buy more books than they will ever be able to read. It would be like saying that you should use all the cutlery or glasses or screwdrivers or drill bits you bought before buying new ones.

"There are things in life that we need to always have plenty of supplies, even if we will only use a small portion.

"If, for example, we consider books as medicine, we understand that it is good to have many at home rather than a few: when you want to feel better, then you go to the 'medicine closet' and choose a book. Not a random one, but the right book for that moment. That's why you should always have a nutrition choice!

"Those who buy only one book, read only that one and then get rid of it. They simply apply the consumer mentality to books, that is, they consider them a consumer product, a good. Those who love books know that a book is anything but a commodity."

Προσωπικά δεν έχω πολλά αδιάβαστα, αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα δέκα. Παρολαυτα αν αύριο πχ ζητήσει ένα βιβλίο το παιδί θα τσοντάρω και 1-2 δικά μου (για να πιάσω τα δωρεάν μεταφορικά - και καλά)

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ακριβώς αυτό που είπε ο Εκο μου έκανε πολλή εντύπωση, δεν το είχα σκεφτεί έτσι και έχει απόλυτο δίκιο και ανακουφίστηκα.
Άρα δεν είμαι ο μόνος που έχει πολλά αδιάβαστα :P

Επεξ/σία από chester20080

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...