Morosana Δημοσ. 4 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 4 ώρες πριν, kronos73 είπε Λίγο οφ τοπικ. Όσοι έχετε ελιές τι εκτίμηση έχετε για τη φετεινή παραγωγή; Ακούω αντικρουόμενες πληροφορίες Αν έχει όφελος από την πώληση θα γκρινιάζει για χαμηλή παραγωγή για να πιάσει καλύτερη τιμή. Αν έχει λίγες για δικιά του κατανάλωση θα πει πήγαμε καλά και δεν χρειάστηκε να αγοράσουμε. Πάντως από μια βόλτα αρχές Σεπτεμβρίου έξω από Καλαμάτα όλα τα δέντρα φαίνονται φορτωμένα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
chrisxkar Δημοσ. 4 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2 hours ago, majunior said: Οι μεγάλες εταιρείες έχουν συμφωνίες για μεγάλα tonnage και ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν ανώτατης ποιότητας λάδι στα βασικά label τους γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αρκετή πρώτη ύλη. Ακόμα και να υπήρχε αρκετό λάδι ανώτατης ποιότητας για να βάλει στα χιλιάδες μπουκάλια που στέλνει στα super μια εταιρεία, είναι απίθανό να μπορούσε αυτό λάδι να βγει στην επιθυμητή τιμή. Υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας που έχει να κάνει με την γευστική ταυτότητα που δημιουργεί για κάθε label η κάθε εταιρεία, η οποία πρέπει να μένει σταθερή και όχι να αλλάζει ανάλογα με το αν βρήκε αρκετό λάδι ανώτατης ποιότητας φέτος και όχι του χρόνου. Τα μεγάλα super market πουλάνε τα πάντα. Πουλάνε και τα συνηθισμένα και τα premium me €22/λ και τα ultra premium €38/λ. Ναι αυτό το ultra premium κάποιος μπάρμπας το πουλάει εκεί έξω 8-9 ευρώ και οι αγοραστές ξινιζουν γιατί δεν έχει ωραίο λόγκο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mariosnik_ Δημοσ. 4 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 9 ώρες πριν, Vstromrider είπε Εχω διαφορετικη αποψη. Το 99% των πρωτευουσιανων ειναι απο καποιο χωριο. Εκει στο χωριο ή παράγουν οι ίδιοι λάδι απο ένα λιοστασάκι ή έχουν φίλους και συγγενείς με λιοστάσια. Πολύ κακως αγοραζουν λαδι λοιπον απο το supermarket. Η αποψη μου ειναι οτι ειναι Motul αυτα που βρισκεις στο ράφι. Το θέμα ποιότητας το αφήνουμε από έξω. Αν εσένα σου είναι εύκολο να βρεις άτομο και να προμηθεύεσαι μεγάλους τενεκεδες και δοχεια με λάδι από το χωριό στην πόλη, καλά κάνεις. Ούτε όλοι γνωρίζουμε άτομο με ελιές που να εξυπηρετεί για τέτοιες δουλειές, ούτε μας είναι πρακτικά εύκολο να κάνουμε αυτό το πράγμα σε μόνιμη βάση, ούτε έχουμε μεταφορικό μέσον. Και φυσικά δεν γνωρίζουμε και την ποιότητα του παραγωγού για να ξέρω αν συμφέρει αυτή η διαδικασία, διότι όποιος θεωρεί τον κάθε παραγωγό de facto καλύτερο από το super market είναι βαθιά νυχτομενος. Το λάδι πρέπει να είναι πιστοποιημενο. Όσο για τα 99% πρωτεουσιανων που κατάγονται από επαρχία, συγνώμη αλλά είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Μάλλον δεν μένεις στην Αθήνα, η άμα μένεις θα έχεις πολύ μικρό κοινωνικό κύκλο και δεν έχεις πάρει χαμπάρι μερικά πράγματα. Διότι πάρα πολλοί Αθηναίοι διατηρούν από ελάχιστες ως ανύπαρκτες σχέσεις με τα μέρη και τα χωριά που καταγοντουσαν οι πρόγονοι τους. Δεν είμαστε όλοι με πατεράδες και μανάδες που γεννήθηκαν στο χωριό και ήρθαν στην πόλη μικροί η ενήλικες, αρκετοί είχουν καταγωγή μόνο από παππού και γιαγιά, από προπαππο και ακόμα πιο πίσω, μπορεί να ήξεραν κάποιους συγγενείς αλλά πλέον οι σχέσεις έχουν διακοπεί η έχουν αποβιώσει. Το 60-70% λέω χονδρικά δεν έχει καμία επαφή με το μέρος καταγωγής των προγόνων του. Αλλά ακόμα και επαφή να έχει που ξέρω τέτοια άτομα, δεν γνωρίζουν όλοι από τα μέρη τους παραγωγούς. Οπότε καλύτερα να μην είσαι τόσο απόλυτος, μπορεί να έχουμε κάποιες εντυπώσεις για ένα θέμα αλλά είναι απλά εντυπώσεις. 7 ώρες πριν, kronos73 είπε Λίγο οφ τοπικ. Όσοι έχετε ελιές τι εκτίμηση έχετε για τη φετεινή παραγωγή; Ακούω αντικρουόμενες πληροφορίες Δεν υπάρχει καμία εκτίμηση. Ο ελαιώνας αποδίδει κάθε έτος διαφορετικές ποσότητες, την μια μπορούν να είναι περισσότερο και την άλλη λιγότερο από τις άλλες χρονιές. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Vstromrider Δημοσ. 4 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 3 ώρες πριν, mariosnik_ είπε Το θέμα ποιότητας το αφήνουμε από έξω. Αν εσένα σου είναι εύκολο να βρεις άτομο και να προμηθεύεσαι μεγάλους τενεκεδες και δοχεια με λάδι από το χωριό στην πόλη, καλά κάνεις. Ούτε όλοι γνωρίζουμε άτομο με ελιές που να εξυπηρετεί για τέτοιες δουλειές, ούτε μας είναι πρακτικά εύκολο να κάνουμε αυτό το πράγμα σε μόνιμη βάση, ούτε έχουμε μεταφορικό μέσον. Και φυσικά δεν γνωρίζουμε και την ποιότητα του παραγωγού για να ξέρω αν συμφέρει αυτή η διαδικασία, διότι όποιος θεωρεί τον κάθε παραγωγό de facto καλύτερο από το super market είναι βαθιά νυχτομενος. Το λάδι πρέπει να είναι πιστοποιημενο. Όσο για τα 99% πρωτεουσιανων που κατάγονται από επαρχία, συγνώμη αλλά είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Μάλλον δεν μένεις στην Αθήνα, η άμα μένεις θα έχεις πολύ μικρό κοινωνικό κύκλο και δεν έχεις πάρει χαμπάρι μερικά πράγματα. Διότι πάρα πολλοί Αθηναίοι διατηρούν από ελάχιστες ως ανύπαρκτες σχέσεις με τα μέρη και τα χωριά που καταγοντουσαν οι πρόγονοι τους η εισαι 15 χρονων ή με καποιον μαγικο τροπο εισαι ενηλικος που στο επαγγελματικο σου περιβαλλον, στο φιλικο σου περιβαλλον, στην πολυκατοικια σου, ειστε ολοι πρωτευουσιανοι. Στα 3 ημερα , πάτε ή Μυκονο ή καθεστε στο κολωνάκι. Πάσο! δεν μπορω να το αντικρουσω. Εισαι πελατης super market. Αμα εσενα σου κανει, εμενα μου περισσευει. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
papoys1 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 21 ώρες πριν, majunior είπε Ο κανονισμός 2022/2014/ΕΕ ορίζει με μεγάλη λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά που έχει η κάθε κατηγορία λαδιού. Αν κάποιο λάδι έχει επισήμανση έξτρα παρθένο και δεν καλύπτει τα χαρακτηριστικά που αναφέρει ο κανονισμός, είναι παράνομο. Το επίθετο έξτρα παρθένο είναι απλά ένας όρος που χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη κατηγορία, οπότε έξτρα παρθένο με οξύτητα 1 δεν υπάρχει κι ας το έβγαλες με τα χεράκια σου ή έδωσε ο αρχάγγελος Γαβριήλ κρίνο στις ελιές σου. Φίλε να είσαι σίγουρος εκτός από αυτά που αναγράφουν οι συσκευασίες απέξω υπάρχει και η γευστική ικανοποίηση η οποία δεν συγκρίνεται με αυτή που έχει το δικό σου πραγματικό βιολογικό ελαιόλαδο έστω και αν έχει 1 οξύτητα. Αν δεν έχεις δικό σου αυτό δεν θα το διαπιστώσεις ποτέ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mike15 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 25 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) Στις 4/10/2024 στις 9:12 ΠΜ, Vstromrider είπε Εχω διαφορετικη αποψη. Το 99% των πρωτευουσιανων ειναι απο καποιο χωριο. Εκει στο χωριο ή παράγουν οι ίδιοι λάδι απο ένα λιοστασάκι ή έχουν φίλους και συγγενείς με λιοστάσια. Πολύ κακως αγοραζουν λαδι λοιπον απο το supermarket. Η αποψη μου ειναι οτι ειναι Motul αυτα που βρισκεις στο ράφι. τα Motul ειναι καλα λαδια! Στις 4/10/2024 στις 12:57 ΜΜ, kokos23 είπε αν δεν έχει δει τα δέντρα του κάποιος να εκτιμήσει τι παραγωγή θα έχει, δεν μπορεί κανένας να σου απαντήσει... το δικό μου είναι σε καλή κατάσταση (πάντα σε σχέση με πέρσι), αν εξαιρέσουμε την καλοκαιρινή ανομβρία η οποία δεν έχει δώσει ώθηση στο μέγεθος του καρπού, επίσης θα δείξει τι καιρό θα κάνει το επόμενο διάστημα και αν θα φάμε κανένα χαλάζι στα ξαφνικά...τέλος να πω ότι εγώ μαζεύω νωρίς αγουρέλαιο, το πολύ μέχρι 20 Νοεμβρίου (στην περιοχή τότε ξεκινάνε και τελειώνουν μέσα Γενάρη οι πιο τολμηροί και αυτοί που τους νοιάζει η ποσότητα και όχι η ποιότητα... σε γενικές γραμμές θα υπάρχει αύξηση παραγωγής , ...σε σχέση με πέρσι πάντα... αλλά πολλά θα εξαρτηθούν με τα μεροκάματα που φέτος θα είναι ακριβότερα με άλλες χρονιές καθώς δεν υπάρχουν εργάτες... εδώ ισχύει το ρητό: μου βγήκε το λάδι για να μαζέψω το λάδι.... αυτο ειδα και εγω πριν λιγες εβδομαδες, σε ρεπορταζ,η εκτιμηση ειναι οτι θα εχει ποσοτητα φετος αλλα ο παραγωγος που συνομιλουσαν ελεγε οτι η τιμη θα ειναι η ιδια γιατι εχουν πολλα ανεβασμενα εξοδα σε τιμες λιπασματων κ.λ.π. οποτε ειπε οτι στο λιοτριβι η τιμη θα ειναι κατεβασμενη ,συν τις εξαγωγες παλι ,αλλα αυτοι θα πουλησουν παλι το ιδιο ,αρα ειπε οτι οι τιμες δεν θα εχουν ανοδο αλλα θα μεινουν εκει που ειναι λογικα. αυτο υποψιαζομαι.βλεπω οτι απο το καλοκαιρι εχουν ολα τα μαρκετ μια εκστρατεια εκπτωσεων κοντα στο 9.5/λτ. για να διωξουν στοκ. εκτος οτι οι τιμες θα ειναι παλι ιδιες στο ραφι αυτα που θα πουλουνται θα ειναι περσυνα λαδια? Επεξ/σία 25 Οκτωβρίου από mike15 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
alejsalonica Δημοσ. 25 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 25 Οκτωβρίου Εγώ δεν έχω αγοράσει ποτέ λάδι. Πάντα είχα από τις ελιές μας στην Μεσσηνία. Φέτος βάζουμε κι άλλες ελιές για να μεγαλώσουμε την παραγωγή. Του χρόνου επίσης. Δεν τις φροντίζω εγώ αλλά θα σας πω κάποια πράγματα. Σε κάποια χωριά όπως το δικό μας μαζεύουμε αργά προς το τέλος του χρόνου. Το ίδιο και φέτος, οι ελιές γεμάτες ΑΛΛΑ η ανομβρία δεν ξέρουμε τι ζημιά θα κάνει. Πέρσι βγάλαμε αρκετό και το πουλήσαμε στο ελαιοτριβείο πάνω από 8,5€ το κιλό. Οξύτητα 0,5 εξαιρετικό λάδι. Αν λοιπόν το ελαιοτριβείο μου το παίρνει >8,5€ / kg, το μπιτόνι θα το δώσω πάνω από 11-12 γιατί αλλιώς δεν αξίζει να ασχοληθώ καν. Έχουν αρχίσει τα παπαγαλάκια να λένε για χαμηλές τιμές κλπ καταρχάς για να πιέσουν τις τιμές των παραγωγών και για να λέει η κυβέρνηση ότι μειώνει τις τιμές κλπ. Αν δεν βρέξει όπως πρέπει η παραγωγή θα πέσει αρκετά και οι τιμές θα πάνε στον ουρανό. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
elgol Δημοσ. 29 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 29 Οκτωβρίου Ο γειτονας που μαζεψε ελιες εδωσε για 1,1 τονο 420€ μεροκαματα και του εβγαλε περιπου 130 κιλα δηλαδη <3€ το λιτρο αυτοι που δουλευουν τα κτηματα τους και πουλανε φανταζομαι τους ερχεται φθηνοτερα πως αγοραζει το ελαιοτριβειο τοσο ακριβα; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
alefther Δημοσ. 29 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 17 λεπτά πριν, elgol είπε Ο γειτονας που μαζεψε ελιες εδωσε για 1,1 τονο 420€ μεροκαματα και του εβγαλε περιπου 130 κιλα δηλαδη <3€ το λιτρο αυτοι που δουλευουν τα κτηματα τους και πουλανε φανταζομαι τους ερχεται φθηνοτερα πως αγοραζει το ελαιοτριβειο τοσο ακριβα; αυτοι που εχουν κτηματα εχουν και εξοδα περα απο τα εργατικα ...μια παλετα λιπασμα πχ που προ ουκρανιας εκανε γυρω στο χλιαρικο πλεον ειναι κοντα στα 2.5 χιλιαρικα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
elgol Δημοσ. 29 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 29 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) Για ποσες ελιες θελεις 2500€ λιπασμα; Ετσι κι αλλιως εδω μιλαμε για ερασιτεχνη αν ριχνεις λιπασμα η αποδοση θα ειναι μεγαλυτερη εξισορροπει το κοστος Επεξ/σία 29 Οκτωβρίου από elgol Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα