Προς το περιεχόμενο

Αγορά Ελαιόλαδου από γνωστή αλυσίδα σούπερ μαρκετ


Panagispar

Προτεινόμενες αναρτήσεις

καποια στιγμη ειχα πει σε εναν που καναμε τετοια κουβεντα,τελικα ο μονος τορπος για να ξερεις οτι αγοραζεις σωστο πραγματικο λαδι ειναι να πας εσυ μαζι με τις ελεις του παραγωγου στο τριβειο και να βγαλεις το λαδι σου ..και μου λεει και εκει μπορει να σου την φερει! και εκει λεω ..ε αντε και..σουπερ μαρκετ και αν γινει ''λαδια'' οπως με τον λατζιμα και τον μασουτη αποζημιωνεσαι,η' τουλαχιστον το μαθαινεις..γινεται ελεγχος..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 54
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

9 ώρες πριν, mike15 είπε

καποια στιγμη ειχα πει σε εναν που καναμε τετοια κουβεντα,τελικα ο μονος τορπος για να ξερεις οτι αγοραζεις σωστο πραγματικο λαδι ειναι να πας εσυ μαζι με τις ελεις του παραγωγου στο τριβειο και να βγαλεις το λαδι σου ..και μου λεει και εκει μπορει να σου την φερει! και εκει λεω ..ε αντε και..σουπερ μαρκετ και αν γινει ''λαδια'' οπως με τον λατζιμα και τον μασουτη αποζημιωνεσαι,η' τουλαχιστον το μαθαινεις..γινεται ελεγχος..

τα μόνα που μπορεί να κάνει το λιοτρίβι είναι τα εξής:

να ρυθμίσει τον διαχωριστήρα έτσι ώστε να μην στεγνώνει τελείως τον πυρήνα, έτσι ώστε όταν τον πουλάει για να βγάλουν το πυρηνέλαιο να βγαίνει μεγαλύτερη ποσότητα...συνηθισμένο...

δεύτερον, όταν βγαίνει το λάδι από τον διαχωριστήρα και πριν πάει στο φυγόκεντρο να καθαριστεί τελείως, να το διώχνει σε δεξαμενή, να το μαζεύει και να το ξεχωρίζει μετά αφού φύγουν όλοι οι πελάτες...δύσκολο γιατί δεν κάνει το λάδι να μείνει πολύ ώρα μετά τον διαχωριστήρα χωρίς να καθαριστεί καθώς αλλοιώνεται  και επικίνδυνο να τον πιάσουν...

και τέλος, να σε έχει τελευταίο, δηλ πριν κλείσει το μηχάνημα, και να σου κρατήσει πολτό, έτσι ώστε να βγάλει λάδι όταν φύγεις...σε περιόδους συνεχόμενης εργασίας δύσκολο, καθώς τα μηχανήματα δεν κλείνουν καθόλου και πρέπει να έχεις αρκετές ελιές για να μην φανεί...

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 hour ago, kokos23 said:

και τέλος, να σε έχει τελευταίο

Σωστά αυτά που λές αλλά πιστεύω ότι ο πρώτος που στέλνει τις ελιές σε καθαρό μαλακτήρα έχει απώλειες λόγο του ότι κολλάει ο πολτός στα τοιχώματα.Πάντως από τα πλυσίματα στο τελος μπορεί και να βγάζουν όλα τα λειτουργικά τους έξοδα τώρα που έχει ανεβει η τιμή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, gatos74 είπε

Σωστά αυτά που λές αλλά πιστεύω ότι ο πρώτος που στέλνει τις ελιές σε καθαρό μαλακτήρα έχει απώλειες λόγο του ότι κολλάει ο πολτός στα τοιχώματα.Πάντως από τα πλυσίματα στο τελος μπορεί και να βγάζουν όλα τα λειτουργικά τους έξοδα τώρα που έχει ανεβει η τιμή.

εννοείται αυτό...όχι μόνο στον μαλακτήρα αλλά και στους σωλήνες...

εγω που πάω με 500-1 τόνο ελιές ποτέ δεν με βάζει πρώτο, θα μου κρατήσει 50-100 κιλά πολτό , οπότε πάντα βάζει πρώτους μεγαλοπαραγωγούς που χέστηκαν αν θα τους κρατήσει 50-100 κιλά πολτό...

  • Haha 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 2/10/2024 στις 7:21 ΠΜ, Vstromrider είπε

Παντα ειχα απορια , ποιος ανθρωπος μπορει να ψωνιζει στην Ελλαδα λαδι απο το supermarket. Η μιση Ελλαδα εχει ενα λιοστασι. Η αλλη μιση δεν εχει. Σιγουρα γνωριζει καποιον ομως που βγαζει λάδι.

Πλάκα κάνεις τώρα; Ούτε η μισή Ελλάδα παράγει λάδι, ούτε η άλλη μισή γνωρίζει κάποιον που παράγει. Η συντριπτική πλειοψηφία που ζει στις μεγάλες πόλεις και όχι μόνο από το σούπερ μάρκετ αγοράζει το λάδι. Τώρα για όσους μένουν σε επαρχία και χωριά, είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να ξέρουν κάποιον και να πάρουν από αυτόν το λάδι τους. 

  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να πω την εμπειρία μου με τα ελαιόλαδα. Πάντα είχα δικό μου ελαιόλαδο πραγματικά παρθένο χωρίς ψεκάσματα και φάρμακα και αλλες παρεμβάσεις έστω και μέχρι 1 οξύτητα και όχι μεχρι 0.8 που μας παραμυθιάζουν , αλλα δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είχα ελάχιστη παραγωγή και από την ανοιξη έμεινα.

Αναγκαστικα αγοράζω από σ/μ.Αγόρασα με 11 , με 12 με 13 ευρώ το λίτρο (κατήργησαν το κιλό για λίγα γραμμαρια και μου θυμιζουν λάδι κινητήρα) Χανίων , Καλαμάτας κ.λ.π. Δυστυχώς κανένα στη σαλάτα δεν εχει τη γεύση του δικού μου.Πέρυσι πήγα σε λιοτρίβι φίλου αλλά κανένας δεν πούλησε λάδι όπως μου είπε διότι ολοι είχαν ελάχιστη παραγωγή.Ευχομαι αυτές οι χρονιές να φύγουν και να μην ξαναρθουν.

Τωρα τι μας πουλάνε οι εταιρείες για Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα ο Θεός και η ψυχή τους.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο κανονισμός 2022/2014/ΕΕ ορίζει με μεγάλη λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά που έχει η κάθε κατηγορία λαδιού. Αν κάποιο λάδι έχει επισήμανση έξτρα παρθένο και δεν καλύπτει τα χαρακτηριστικά που αναφέρει ο κανονισμός, είναι παράνομο.
 

Το επίθετο έξτρα παρθένο είναι απλά ένας όρος που χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη κατηγορία,  οπότε έξτρα παρθένο με οξύτητα 1 δεν υπάρχει κι ας το έβγαλες με τα χεράκια σου ή έδωσε ο αρχάγγελος Γαβριήλ κρίνο στις ελιές σου. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, mariosnik_ είπε

Ούτε η μισή Ελλάδα παράγει λάδι, ούτε η άλλη μισή γνωρίζει κάποιον που παράγει. Η συντριπτική πλειοψηφία που ζει στις μεγάλες πόλεις και όχι μόνο από το σούπερ μάρκετ αγοράζει το λάδι.

Εχω διαφορετικη αποψη. Το 99% των πρωτευουσιανων ειναι απο καποιο χωριο. Εκει στο χωριο ή παράγουν οι ίδιοι λάδι απο ένα λιοστασάκι ή έχουν φίλους και συγγενείς με λιοστάσια.
Πολύ κακως αγοραζουν λαδι λοιπον απο το supermarket. Η αποψη μου ειναι οτι ειναι Motul αυτα που βρισκεις στο ράφι.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

24 λεπτά πριν, kronos73 είπε

Λίγο οφ τοπικ. Όσοι έχετε ελιές τι εκτίμηση έχετε για τη φετεινή παραγωγή; Ακούω αντικρουόμενες πληροφορίες

 

Πάντως η αστική "παραγωγή" της Αθήνας πάει μια χαρά αφού βλέπω τις αφρόντιστες ελιές στους δρόμους σχετικά γεμάτες :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, kronos73 είπε

Λίγο οφ τοπικ. Όσοι έχετε ελιές τι εκτίμηση έχετε για τη φετεινή παραγωγή; Ακούω αντικρουόμενες πληροφορίες

 

αν δεν έχει δει τα δέντρα του κάποιος να εκτιμήσει τι παραγωγή θα έχει, δεν μπορεί κανένας να σου απαντήσει...

το δικό μου είναι σε καλή κατάσταση (πάντα σε σχέση με πέρσι), αν εξαιρέσουμε την καλοκαιρινή ανομβρία η οποία δεν έχει δώσει ώθηση στο μέγεθος του καρπού, επίσης θα δείξει τι καιρό θα κάνει το επόμενο διάστημα και αν θα φάμε κανένα χαλάζι στα ξαφνικά...τέλος να πω ότι εγώ μαζεύω νωρίς αγουρέλαιο, το πολύ μέχρι 20 Νοεμβρίου (στην περιοχή τότε ξεκινάνε και τελειώνουν μέσα Γενάρη οι πιο τολμηροί και αυτοί που τους νοιάζει η ποσότητα και όχι η ποιότητα...

σε γενικές γραμμές θα υπάρχει αύξηση παραγωγής , ...σε σχέση με πέρσι πάντα...

αλλά πολλά θα εξαρτηθούν με τα μεροκάματα που φέτος θα είναι ακριβότερα με άλλες χρονιές καθώς δεν υπάρχουν εργάτες...

εδώ ισχύει το ρητό: μου βγήκε το λάδι για να μαζέψω το λάδι....

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μεγάλωσα σε πόλη δεν είχα ποτέ χωριό οπότε δεν είχα αυτην την πιπίλα του..."τι πατε και τρώτε","του εμπορείου είναι κακής ποιότητας'' κτλ και όντως πίστευα πως τί διαφορά μπορεί να έχει στην γεύση ,υπερβολές των παραγωγών όπως λένε και τα ίδια για τα διάφορα λαχανικά ώπου το χωριού με τις λαικής/εμπορίου έχει μικρή διαφορά(κατα την γνώμη μου)

Πριν από κάποια χρόνια είχα ένα παρατημένο οικόπεδο και έβαλατις δικές μου ελιές συν ότι παντρεύτηκα και μου έστελναν λάδι και τα πεθερικά μου.Μπορώ να πω πως νοιώθω οτι πριν από 5 χρόνια δοκίμασα πρώτη φορά ελαιόλαδο στην ζωή μου.

Τα εμπορίου ελαις,μινέρβες,χωριά κτλ είναι πλήρως αγευστα στα πλαίσια του σκουπίδια δεν ξέρω αν φταίει η μεταφορα τους και παραμονή τους σε δεξαμενές η κακή αποθήκευση αν ανακατεύονται με προηγούμενα ή αν υπάρχουν παραθυράκια στην νομοθεσία  αλλά η γεύση τους είναι ανύπαρκτη και η ποιότητα τους είναι αμφιλεγόμενη δεν μπορεί όταν βγάζω εγώ λάδι να σου τσιμπάει το λαιμό λες και έφαγες κάτι ελαφρώς καυτερό γευστηκά να σου φέρνει σαλάτα στο μυαλό ,τα εμπορίου με το ζόρι να καταλαβαίνεις οτι τρώς ελαιόλαδο και να είναι παρόμοια ποιοτικά(ακόμα ένα μπουκάλι προπέρσινο δικό μου που μου έμεινε καταλάθος καλύτερη γεύση από εμπορίου έχει) ακόμα και σε περιπτώσεις premium λαδιών γευστηκα δεν ακουμπάει καλό λάδι.

Γιατί το λέω αυτό?Γιατί για κάποιο λόγο όταν πχ το λάδι έπαιζε 10-12 ευρώ το λιτρο και πεις σε κάποιον σπιτικό 7-8 ευρώ βγάζουν φλίκτενες τους φαίνεται πανάκριβο και προτιμούν να πάρουν το μαπα του σουπερ στα 10-12.Αν θες καλό λάδι και δεν θες να πάρεις από ιδιώτη υπάρχουν ένα κάρο ελαιοτριβεία που πουλάνε φετινή σοδιά στις τιμές σχεδόν χονδρικής απλά αγοράζεις τον τενεκέ και σου το συσκευάζουν επιτόπου

Καλό λάδι και σούπερ δεν υφίσταται.Μέχρι ανεκτή ποιότητα δέχομαι

1 hour ago, kronos73 said:

Λίγο οφ τοπικ. Όσοι έχετε ελιές τι εκτίμηση έχετε για τη φετεινή παραγωγή; Ακούω αντικρουόμενες πληροφορίες

 

εγώ νομίζω πως προσπαθούν οι φήμες να ρίξουν την τιμή για να αγοράσουν οι μεγαλοέμποροι και σε κανένα 4 μηνο να πουν δεν υπάρχουν αποθέματα οπότε 12-14 ευρώ το λίτρο(γιατί αν αγοράσουν πιο ψηλά καταστράφηκαν ποιος θα πάρει λάδι στα 15-18 ευρώ πχ).Ναι μεν είναι αυξημένη η παραγωγή αλλά πρώτον δεν υπάρχουν αποθέματα ή τουλάχιστον είναι πολύ μειωμένα παντού στην ευρώπη και δεύτερον μετά την ανομβρία έβγαλε πολλά μποφόρ και έπεσε πολύ ελιά, τα δεντρα είναι παντού διψασμένα,ακούω σε άλλες περιοχές πως ξεραίνονται οι ελιές στα μη ποτιζόμενα.Θα πρέπει να πάνε τα πράγματα πολύ ιδανικά για να κρατηθεί αυτή η παραγωγή.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, chrisxkar είπε

Μεγάλωσα σε πόλη δεν είχα ποτέ χωριό οπότε δεν είχα αυτην την πιπίλα του..."τι πατε και τρώτε","του εμπορείου είναι κακής ποιότητας'' κτλ και όντως πίστευα πως τί διαφορά μπορεί να έχει στην γεύση ,υπερβολές των παραγωγών όπως λένε και τα ίδια για τα διάφορα λαχανικά ώπου το χωριού με τις λαικής/εμπορίου έχει μικρή διαφορά(κατα την γνώμη μου)

Πριν από κάποια χρόνια είχα ένα παρατημένο οικόπεδο και έβαλατις δικές μου ελιές συν ότι παντρεύτηκα και μου έστελναν λάδι και τα πεθερικά μου.Μπορώ να πω πως νοιώθω οτι πριν από 5 χρόνια δοκίμασα πρώτη φορά ελαιόλαδο στην ζωή μου.

Τα εμπορίου ελαις,μινέρβες,χωριά κτλ είναι πλήρως αγευστα στα πλαίσια του σκουπίδια δεν ξέρω αν φταίει η μεταφορα τους και παραμονή τους σε δεξαμενές η κακή αποθήκευση αν ανακατεύονται με προηγούμενα ή αν υπάρχουν παραθυράκια στην νομοθεσία  αλλά η γεύση τους είναι ανύπαρκτη και η ποιότητα τους είναι αμφιλεγόμενη δεν μπορεί όταν βγάζω εγώ λάδι να σου τσιμπάει το λαιμό λες και έφαγες κάτι ελαφρώς καυτερό γευστηκά να σου φέρνει σαλάτα στο μυαλό ,τα εμπορίου με το ζόρι να καταλαβαίνεις οτι τρώς ελαιόλαδο και να είναι παρόμοια ποιοτικά(ακόμα ένα μπουκάλι προπέρσινο δικό μου που μου έμεινε καταλάθος καλύτερη γεύση από εμπορίου έχει) ακόμα και σε περιπτώσεις premium λαδιών γευστηκα δεν ακουμπάει καλό λάδι.

Γιατί το λέω αυτό?Γιατί για κάποιο λόγο όταν πχ το λάδι έπαιζε 10-12 ευρώ το λιτρο και πεις σε κάποιον σπιτικό 7-8 ευρώ βγάζουν φλίκτενες τους φαίνεται πανάκριβο και προτιμούν να πάρουν το μαπα του σουπερ στα 10-12.Αν θες καλό λάδι και δεν θες να πάρεις από ιδιώτη υπάρχουν ένα κάρο ελαιοτριβεία που πουλάνε φετινή σοδιά στις τιμές σχεδόν χονδρικής απλά αγοράζεις τον τενεκέ και σου το συσκευάζουν επιτόπου

Καλό λάδι και σούπερ δεν υφίσταται.Μέχρι ανεκτή ποιότητα δέχομαι

εγώ νομίζω πως προσπαθούν οι φήμες να ρίξουν την τιμή για να αγοράσουν οι μεγαλοέμποροι και σε κανένα 4 μηνο να πουν δεν υπάρχουν αποθέματα οπότε 12-14 ευρώ το λίτρο(γιατί αν αγοράσουν πιο ψηλά καταστράφηκαν ποιος θα πάρει λάδι στα 15-18 ευρώ πχ).Ναι μεν είναι αυξημένη η παραγωγή αλλά πρώτον δεν υπάρχουν αποθέματα ή τουλάχιστον είναι πολύ μειωμένα παντού στην ευρώπη και δεύτερον μετά την ανομβρία έβγαλε πολλά μποφόρ και έπεσε πολύ ελιά, τα δεντρα είναι παντού διψασμένα,ακούω σε άλλες περιοχές πως ξεραίνονται οι ελιές στα μη ποτιζόμενα.Θα πρέπει να πάνε τα πράγματα πολύ ιδανικά για να κρατηθεί αυτή η παραγωγή.

Συμπέρασμα :

Ενας καλός γάμος πάντα βοηθάει. 

  • Thanks 1
  • Haha 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

53 λεπτά πριν, chrisxkar είπε

Tα εμπορίου ελαις,μινέρβες,χωριά κτλ είναι πλήρως αγευστα στα πλαίσια του σκουπίδια δεν ξέρω αν φταίει η μεταφορα τους και παραμονή τους σε δεξαμενές η κακή αποθήκευση αν ανακατεύονται με προηγούμενα ή αν υπάρχουν παραθυράκια στην νομοθεσία  αλλά η γεύση τους είναι ανύπαρκτη και η ποιότητα τους είναι αμφιλεγόμενη δεν μπορεί όταν βγάζω εγώ λάδι να σου τσιμπάει το λαιμό λες και έφαγες κάτι ελαφρώς καυτερό γευστηκά να σου φέρνει σαλάτα στο μυαλό ,τα εμπορίου με το ζόρι να καταλαβαίνεις οτι τρώς ελαιόλαδο και να είναι παρόμοια ποιοτικά(ακόμα ένα μπουκάλι προπέρσινο δικό μου που μου έμεινε καταλάθος καλύτερη γεύση από εμπορίου έχει) ακόμα και σε περιπτώσεις premium λαδιών γευστηκα δεν ακουμπάει καλό λάδι.

Οι μεγάλες εταιρείες έχουν συμφωνίες για μεγάλα tonnage και ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν ανώτατης ποιότητας λάδι στα βασικά label τους γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αρκετή πρώτη ύλη. Ακόμα και να υπήρχε αρκετό λάδι ανώτατης ποιότητας για να βάλει στα χιλιάδες μπουκάλια που στέλνει στα super μια εταιρεία, είναι απίθανό να μπορούσε αυτό λάδι να βγει στην επιθυμητή τιμή. Υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας που έχει να κάνει με την γευστική ταυτότητα που δημιουργεί για κάθε label η κάθε εταιρεία, η οποία πρέπει να μένει σταθερή και όχι να αλλάζει ανάλογα με το αν βρήκε αρκετό λάδι ανώτατης ποιότητας φέτος και όχι του χρόνου.

53 λεπτά πριν, chrisxkar είπε

Καλό λάδι και σούπερ δεν υφίσταται.Μέχρι ανεκτή ποιότητα δέχομαι

Τα μεγάλα super market πουλάνε τα πάντα. Πουλάνε και τα συνηθισμένα και τα premium me €22/λ και τα ultra premium €38/λ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...