mariosnik_ Δημοσ. 2 Οκτωβρίου Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2 ώρες πριν, chester20080 είπε Πάντως παιδιά οι εγκυκλοπαίδειες δεν είναι μόνο οι γενικής χρήσεως Α-Ω όπως έγραψα και στο αρχικό post, είναι και οι θεματικές, με συγκεκριμένο περιεχόμενο πχ ζώα, δεινόσαυροι, φύση, περιβάλλον, πτηνά, διάστημα, ιστορία, επιστήμες, γεωγραφία, κλπ κλπ. Και αυτές είναι εγκυκλοπαίδειες εξίσου σημαντικές και δημοφιλείς με τις κλασικές Α-Ω. Επίσης βλέπω εστιάζετε κατ'αποκλειστικότητα στη χρηστικότητά τους. Όπως έγραψα και στο αρχικό post, αυτή είναι η μία μόνο διάσταση από τις τρεις που διέκρινα ως προς την αξία τους. Για εμένα η σημαντικότερη είναι η συναισθηματική, αυτό που σημαίνει για κάποιον μια εγκυκλοπαίδεια και κατ'επέκταση τα έντυπα βιβλία, που είναι η δυνατότητα για μάθηση, για εξερεύνηση, κίνητρο και δίψα για γνώση, σε κάνουν να νιώθεις δέος και ταπεινότητα μπροστά σε όσα δεν γνωρίζεις ήδη, κλπ -το οποίο το κάνουν και γενικότερα τα έντυπα βιβλία, όχι μόνον οι εγκυκλοπαίδειες-. Επίσης ψάξτε και τις έννοιες Tsundoku και Anti-library πάνω σε αυτό. Όσον αφορά το καθαρά συναισθηματικό κομμάτι, πολλές εγκυκλοπαίδειες εγείρουν αναμνήσεις, νοσταλγία για καταστάσεις συσχετισμένες με αυτές, πχ όταν καθόσασταν παλιά μικρό παιδάκι και ανοίγατε με τον μπαμπά σας και τη μαμά σας το βιβλίο, την εγκυκλοπαίδεια, και μάθαινες πως υπάρχει ένας απίστευτος εκπληκτικός κόσμος γνώσης εκεί έξω να τον ανακαλύψεις. Όχι τικτοκ, βιντεάκια και σόσιαλ, διαδικτυακός εθισμός και άπειρο σκρολάρισμα αποχαύνωσης με μασημένη πληροφορία, παραπληροφόρηση και προπαγάνδα. Έχω κυριολεκτικά χιλιάδες pdf στον υπολογιστή, δεν αγγίζει ούτε το 1% σε ευχαρίστηση να τα διαβάζεις σε μια οθόνη, ακόμα και την ηλεκτρονική μορφή μιας εγκυκλοπαίδειας (πχ συνδρομή σε britannica), και ούτε θα κάτσω να διαβάσω ποτέ ένα pdf ολόκληρο αν δεν είναι για τη δουλειά μου ή μια ακαδημαϊκή έρευνα. Ενώ στον ελεύθερο χρόνο μου πολύ πιο εύκολα και με περισσότερη ευχαρίστηση θα πάρω να χαζέψω ένα βιβλίο χειροπιαστό. Τώρα προφανώς πάντα μιλάμε δεδομένου ότι υπάρχει χώρος σπίτι να έχεις βιβλιοθήκες. Όσο για το αχανές του διαδικτύου ναι ασφαλώς και θέλει μεγάλη προσοχή να βρείς αξιόπιστες fact-checked πληροφορίες, και ιδίως θα πρέπει η νέα γενιά, τα παιδιά μας, να μάθουν να περιηγούνται σωστά στην άπειρη ψηφιακή γνώση εκεί έξω. Έχω και τέτοιες εγκυκλοπαιδειες που λες θεματικές. Έχω μια ιατρική του πατέρα μου και μια εγκυκλοπαιδεια ζώων του παππού που δεν υπερβαίνει τους δύο τόμους. Θα έλεγα και πάλι τα ίδια με πριν, αν σου αρέσει το διάβασμα σε έντυπο βιβλίο δεν αλλάζει κάτι. Αν δεν σου αρέσει όμως, πάλι τα ίδια ισχύουν και για τα υπόλοιπα βιβλία. Τα παιδιά για να μάθουν να περιηγούνται σωστά θα πρέπει να τα μάθουν οι γονείς τους. Επίσης μιας και ανέφερες για συνδρομή σε britanica, από όσο ξέρω, δεν είναι σε μορφή pdf αυτές οι πληροφορίες, παλιά για παράδειγμα υπήρχανε cd σε ηλεκτρονική μορφή, έκανες browsing μέσω Explorer η οτι άλλο είχες και υπήρχε κανονικό περιβάλλον σαν να ήσουν στο web, από pdf πολύ δύσκολα διαβάζονται μεγάλα κείμενα.
Ukforthemoment Δημοσ. 3 Οκτωβρίου Δημοσ. 3 Οκτωβρίου Μικρός θυμάμαι είχαμε εγκυκλοπαίδεια Γιοβάνη ,σαν την https://www.ammonbooks.gr/product/giovani-megali-egkyklopaideia-1-20-tomoi/ αλλά και την LIFE ( την πράσινη αριστερά https://vendora.gr/items/nm5x5p/egkiklopedia-life.html )
haris_216 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 10 ώρες πριν, mariosnik_ είπε Έχω και τέτοιες εγκυκλοπαιδειες που λες θεματικές. Έχω μια ιατρική του πατέρα μου και μια εγκυκλοπαιδεια ζώων του παππού που δεν υπερβαίνει τους δύο τόμους. Θα έλεγα και πάλι τα ίδια με πριν, αν σου αρέσει το διάβασμα σε έντυπο βιβλίο δεν αλλάζει κάτι. Αν δεν σου αρέσει όμως, πάλι τα ίδια ισχύουν και για τα υπόλοιπα βιβλία. Tα παιδιά για να μάθουν να περιηγούνται σωστά θα πρέπει να τα μάθουν οι γονείς τουςΤ. Επίσης μιας και ανέφερες για συνδρομή σε britanica, από όσο ξέρω, δεν είναι σε μορφή pdf αυτές οι πληροφορίες, παλιά για παράδειγμα υπήρχανε cd σε ηλεκτρονική μορφή, έκανες browsing μέσω Explorer η οτι άλλο είχες και υπήρχε κανονικό περιβάλλον σαν να ήσουν στο web, από pdf πολύ δύσκολα διαβάζονται μεγάλα κείμενα. Επειδή τα παιδιά όντως ότι μαθαίνουν είναι από το σπίτι (όταν πια φτάσουν στο σχολείο ήδη υπάρχουν κάποια "χαραγμένα" χαρακτηριστικά στο μυαλό και το χαρακτήρα τους) το διάβασμα με την παραδοσιακή έννοια (όχι απαραίτητα με τη μορφή του βιβλίου) τείνει να εκλείψει. Με δεδομένο ότι ελάχιστοι από τους τωρινούς γονείς διαβάζουν (δεν εντάσσω στο "διάβασμα" όταν κάποιος παρακολουθεί τα σχόλια που γίνονται στην τελευταία ανάρτηση της όποια celebrity), προφανώς δεν μπορούν αλλά και ούτε καν θα προσπαθήσουν να εμφυσήσουν μία τέτοια εικόνα/δραστηριότητα στο παιδί.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα