Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 ώρες πριν, chester20080 είπε

Πάντως παιδιά οι εγκυκλοπαίδειες δεν είναι μόνο οι γενικής χρήσεως Α-Ω όπως έγραψα και στο αρχικό post, είναι και οι θεματικές, με συγκεκριμένο περιεχόμενο πχ ζώα, δεινόσαυροι, φύση, περιβάλλον, πτηνά, διάστημα, ιστορία, επιστήμες, γεωγραφία, κλπ κλπ. Και αυτές είναι εγκυκλοπαίδειες εξίσου σημαντικές και δημοφιλείς με τις κλασικές Α-Ω.

Επίσης βλέπω εστιάζετε κατ'αποκλειστικότητα στη χρηστικότητά τους. Όπως έγραψα και στο αρχικό post, αυτή είναι η μία μόνο διάσταση από τις τρεις που διέκρινα ως προς την αξία τους. Για εμένα η σημαντικότερη είναι η συναισθηματική, αυτό που σημαίνει για κάποιον μια εγκυκλοπαίδεια και κατ'επέκταση τα έντυπα βιβλία, που είναι η δυνατότητα για μάθηση, για εξερεύνηση, κίνητρο και δίψα για γνώση, σε κάνουν να νιώθεις δέος και ταπεινότητα μπροστά σε όσα δεν γνωρίζεις ήδη, κλπ -το οποίο το κάνουν και γενικότερα τα έντυπα βιβλία, όχι μόνον οι εγκυκλοπαίδειες-. Επίσης ψάξτε και τις έννοιες Tsundoku και Anti-library πάνω σε αυτό. Όσον αφορά το καθαρά συναισθηματικό κομμάτι, πολλές εγκυκλοπαίδειες εγείρουν αναμνήσεις, νοσταλγία για καταστάσεις συσχετισμένες με αυτές, πχ όταν καθόσασταν παλιά μικρό παιδάκι και ανοίγατε με τον μπαμπά σας και τη μαμά σας το βιβλίο, την εγκυκλοπαίδεια, και μάθαινες πως υπάρχει ένας απίστευτος εκπληκτικός κόσμος γνώσης εκεί έξω να τον ανακαλύψεις. Όχι τικτοκ, βιντεάκια και σόσιαλ, διαδικτυακός εθισμός και άπειρο σκρολάρισμα αποχαύνωσης με μασημένη πληροφορία, παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.

Έχω κυριολεκτικά χιλιάδες pdf στον υπολογιστή, δεν αγγίζει ούτε το 1% σε ευχαρίστηση να τα διαβάζεις σε μια οθόνη, ακόμα και την ηλεκτρονική μορφή μιας εγκυκλοπαίδειας (πχ συνδρομή σε britannica), και ούτε θα κάτσω να διαβάσω ποτέ ένα pdf ολόκληρο αν δεν είναι για τη δουλειά μου ή μια ακαδημαϊκή έρευνα. Ενώ στον ελεύθερο χρόνο μου πολύ πιο εύκολα και με περισσότερη ευχαρίστηση θα πάρω να χαζέψω ένα βιβλίο χειροπιαστό. Τώρα προφανώς πάντα μιλάμε δεδομένου ότι υπάρχει χώρος σπίτι να έχεις βιβλιοθήκες. Όσο για το αχανές του διαδικτύου ναι ασφαλώς και θέλει μεγάλη προσοχή να βρείς αξιόπιστες fact-checked πληροφορίες, και ιδίως θα πρέπει η νέα γενιά, τα παιδιά μας, να μάθουν να περιηγούνται σωστά στην άπειρη ψηφιακή γνώση εκεί έξω.

Έχω και τέτοιες εγκυκλοπαιδειες που λες θεματικές. Έχω μια ιατρική του πατέρα μου και μια εγκυκλοπαιδεια ζώων του παππού που δεν υπερβαίνει τους δύο τόμους. Θα έλεγα και πάλι τα ίδια με πριν, αν σου αρέσει το διάβασμα σε έντυπο βιβλίο δεν αλλάζει κάτι. Αν δεν σου αρέσει όμως, πάλι τα ίδια ισχύουν και για τα υπόλοιπα βιβλία. Τα παιδιά για να μάθουν να περιηγούνται σωστά θα πρέπει να τα μάθουν οι γονείς τους. Επίσης μιας και ανέφερες για συνδρομή σε britanica, από όσο ξέρω, δεν είναι σε μορφή pdf αυτές οι πληροφορίες, παλιά για παράδειγμα υπήρχανε cd σε ηλεκτρονική μορφή, έκανες browsing μέσω Explorer η οτι άλλο είχες και υπήρχε κανονικό περιβάλλον σαν να ήσουν στο web, από pdf πολύ δύσκολα διαβάζονται μεγάλα κείμενα. 

Δημοσ.
10 ώρες πριν, mariosnik_ είπε

Έχω και τέτοιες εγκυκλοπαιδειες που λες θεματικές. Έχω μια ιατρική του πατέρα μου και μια εγκυκλοπαιδεια ζώων του παππού που δεν υπερβαίνει τους δύο τόμους. Θα έλεγα και πάλι τα ίδια με πριν, αν σου αρέσει το διάβασμα σε έντυπο βιβλίο δεν αλλάζει κάτι. Αν δεν σου αρέσει όμως, πάλι τα ίδια ισχύουν και για τα υπόλοιπα βιβλία. Tα παιδιά για να μάθουν να περιηγούνται σωστά θα πρέπει να τα μάθουν οι γονείς τουςΤ. Επίσης μιας και ανέφερες για συνδρομή σε britanica, από όσο ξέρω, δεν είναι σε μορφή pdf αυτές οι πληροφορίες, παλιά για παράδειγμα υπήρχανε cd σε ηλεκτρονική μορφή, έκανες browsing μέσω Explorer η οτι άλλο είχες και υπήρχε κανονικό περιβάλλον σαν να ήσουν στο web, από pdf πολύ δύσκολα διαβάζονται μεγάλα κείμενα. 

Επειδή τα παιδιά όντως ότι μαθαίνουν είναι από το σπίτι (όταν πια φτάσουν στο σχολείο ήδη υπάρχουν κάποια "χαραγμένα" χαρακτηριστικά στο μυαλό και το χαρακτήρα τους) το διάβασμα με την παραδοσιακή έννοια (όχι απαραίτητα με τη μορφή του βιβλίου) τείνει να εκλείψει.

Με δεδομένο ότι ελάχιστοι από τους τωρινούς γονείς διαβάζουν (δεν εντάσσω στο "διάβασμα" όταν κάποιος παρακολουθεί τα σχόλια που γίνονται στην τελευταία ανάρτηση της όποια celebrity), προφανώς δεν μπορούν αλλά και ούτε καν θα προσπαθήσουν να εμφυσήσουν μία τέτοια εικόνα/δραστηριότητα στο παιδί.

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 2/10/2024 στις 10:49 ΜΜ, mariosnik_ είπε

Έχω και τέτοιες εγκυκλοπαιδειες που λες θεματικές. Έχω μια ιατρική του πατέρα μου και μια εγκυκλοπαιδεια ζώων του παππού που δεν υπερβαίνει τους δύο τόμους.

μπορείς μήπως να μου πεις πώς λέγεται ακριβώς η εγκυκλοπαιδεια ζώων και τι χρονολογία έκδοσης είναι; αν δεν είναι κόπος, μπορείς να μου στείλεις μερικές φωτογραφίες και περιεχόμενα;

καλή χρονιά με υγεία εύχομαι!

Επεξ/σία από chester20080
Δημοσ.

Για συναισθηματικους λογους την κρατας . Για πρακτικους λογους την ριχνεις στην ανακυκλωση . Επειδη κανω περασμα απο τα βιβλιοπλαιοπωλεια στο Μοναστηρακι εχω πετυχει τον ιδιοκτητη να λεει στον υπαλληλο.....Μολις τελειωσεις αυτο που κανεις τωρα πηγαινε στο βαθος κατεβασε τις δυο εγκυκλοπαιδειες απο εκει στο βαθος και πηγαινε τες στην ανακυκλωση ....Τον ρωτησα γιατι μου απαντησε γιατι απλα 2-3 χρονια που τις εχω εκει ουτε ερωτηση δεν μου κανανε ποσο τις δινω .

• Like 1
Δημοσ.

Εγω ειχα την ΥΔΡΙΑ, και καποιους τομους της μεγαλης σοβιετικης εγκυκλοπαιδειας, και την encarta σε cd.
Σε οποια εργασια ειχα, κυριως στο δημοτικο, τα λήμματα ηταν πολυ περιληπτικα, και ελλειπη. 
Σήμερα βεβαια η προσβαση στην πληροφορια ειναι πραγματικα ατελειωτο, απλα εγκυμονει ο κινδυνος του copy/paste.
Θα επαιρνα ή θα την κρατουσα αν τα παιδια μου ή εγω ειχαμε την διαθεση να ανοιξουμε αληθινο βιβλιο και να ψαξουμε.
Οχι τοσο για την πληροφορια, αλλα για την διαδικασια.

Δημοσ.
16 minutes ago, tzotzo said:

Εγω ειχα την ΥΔΡΙΑ, και καποιους τομους της μεγαλης σοβιετικης εγκυκλοπαιδειας, και την encarta σε cd.
Σε οποια εργασια ειχα, κυριως στο δημοτικο, τα λήμματα ηταν πολυ περιληπτικα, και ελλειπη. 
Σήμερα βεβαια η προσβαση στην πληροφορια ειναι πραγματικα ατελειωτο, απλα εγκυμονει ο κινδυνος του copy/paste.
Θα επαιρνα ή θα την κρατουσα αν τα παιδια μου ή εγω ειχαμε την διαθεση να ανοιξουμε αληθινο βιβλιο και να ψαξουμε.
Οχι τοσο για την πληροφορια, αλλα για την διαδικασια.

Εγώ την ΥΔΡΙΑ την έχω ακόμα!

Μέτρια εγκυκλοπαίδεια.

Δημοσ.
6 minutes ago, yocol said:

Έχω χαρίσει , πουλήσει, πετάξει και ανακυκλωσει όλα τα βιβλία του σπιτιού μου. Δεν έχει μείνει τίποτα .

Έδωσα στους γονείς από ένα τάμπλετ στον καθένα και καλό wifi. Δεν ξεκολλάνε , 10 ώρες ο καθένας είναι μέσα .

Και ήταν και οι 2 βιβλιόφιλοι κάποτε . Πλέον με ευχαριστούν για το καλό που τους έκανα και άδειασε και το σπίτι και χαίρονται το ίντερνετ.

Μέχρι και ακουστικά έχουν, να βλέπουν σειρές και φυσικά τικτοκ.

Το βιβλίο έχει πεθάνει.

vr γυαλια παρτους.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγω ειχα την ΔΟΜΗ στο χωριο μικρος και επειδη δεν ειχα τι να κανω καθομουνα και την διαβαζα. Εμαθα για χωρες, πολιτισμους, γεωγραφία. 

Επισης ειχα και την σειρα Τα Φοβερα Ντοκουμεντα

Η νεα γενια δεν εχει βιβλία σπίτι γι'αυτό ειναι ολοι αμορφωτοι

Ο γιος μου χρειαστηκε να συμπληρώσει μια αιτηση με χαρτι και στυλο και τον ειδα κολλησε. Αμα βαλεις νεο ατομο να γραψει επιστολη θα καταλαβεις το επιπεδο γενικα των νεων.

P.S παλιά βρισκαμε φιλους pen pals στα περιοδικά και αλληλογραφουσαμε

https://www.farfoulas.gr/ιστορια/ελληνική-ιστορία/τα-φοβερα-ντοκουμεντα-ελληνική-ιστορία-detail.html

Επεξ/σία από Fotis_Greece
  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.

Εχουμε κρατησει εγκυκλοπαιδειες, οπως και καποια παλια βιβλια, σε κουτια βεβαια. Ξεκινησα ομως να συλλεγω την πλατινενια συλλογη disney επειδη παρατηρησα οτι πχ δεν ειχαμε κρατησει σχεδον κανενα παραμυθι, οποτε να εχω κατι και σε εντυπη μορφη, με τους original χαρακτηρες πριν τους "αλλαξουν" και στα χαρτια.

Δημοσ.

Μην θιξω και το θεμα ψηφιακών φωτογραφιών. Παω στο πατρικο και βλεπω τα παλια αλμπουμ με τις εκτυπωμενες φωτογραφίες απο προγονους. Αλλη η αισθηση του χαρτιου. Οι δικοι μας απογονοι θα ψαχνουν σκληρους δισκους και στικάκια να βλεπουν φωτο??

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 31/12/2024 στις 2:10 ΠΜ, chester20080 είπε

μπορείς μήπως να μου πεις πώς λέγεται ακριβώς η εγκυκλοπαιδεια ζώων και τι χρονολογία έκδοσης είναι; αν δεν είναι κόπος, μπορείς να μου στείλεις μερικές φωτογραφίες και περιεχόμενα;

Καλή χρονιά, όταν ευκαιρώ θα το δω. 

10 ώρες πριν, Fotis_Greece είπε

Εγω ειχα την ΔΟΜΗ στο χωριο μικρος και επειδη δεν ειχα τι να κανω καθομουνα και την διαβαζα. Εμαθα για χωρες, πολιτισμους, γεωγραφία. 

Επισης ειχα και την σειρα Τα Φοβερα Ντοκουμεντα

Η νεα γενια δεν εχει βιβλία σπίτι γι'αυτό ειναι ολοι αμορφωτοι

Ο γιος μου χρειαστηκε να συμπληρώσει μια αιτηση με χαρτι και στυλο και τον ειδα κολλησε. Αμα βαλεις νεο ατομο να γραψει επιστολη θα καταλαβεις το επιπεδο γενικα των νεων.

P.S παλιά βρισκαμε φιλους pen pals στα περιοδικά και αλληλογραφουσαμε

https://www.farfoulas.gr/ιστορια/ελληνική-ιστορία/τα-φοβερα-ντοκουμεντα-ελληνική-ιστορία-detail.html

Υπερβολές. Ένα μάτσο βιβλία είχανε στα σπίτια οι γονείς όσων γεννήθηκαν το 80-90, ελάχιστοι από όλους αυτούς διάβαζαν πραγματικά επειδή τους άρεσε. Οι περισσότεροι μόνο με αφορμή σχολική εργασία. Κάποιοι λίγοι πάλι ήταν των κόμικς και των παραμυθιών αλλά δεν το ξεκίνησαν μόνοι τους, υπήρχε η προσπάθεια των γονέων που κάποιοι ήταν πριχτες και δεν κατάφεραν να κάνουν το παιδί τους να τα αγαπήσει ενώ άλλοι το κατάφεραν. Κατά τα λοιπά, όλοι σε τηλεόραση, μπάλες, παιχνίδια, αθλητισμό και games ότι ηλεκτρονικό υπήρχε τότε ήμασταν. 

Στο μεταξύ αυτά που λες με νέους που κολλάνε και δεν ξέρουν να κάνουν αιτήσεις και επιστολές. Μας τα έλεγε ακριβώς τα ίδια αρχές του 2000 η φιλόλογος στο γυμνάσιο. Αραγε για ποιες γενιές νέων θα αναφερόταν τότε, εμάς στο σχολείο ή τους μεγαλύτερους, δεν ξέρω. Καλό θα είναι να σταματήσουν αυτές οι απόψεις γιατί πέραν από διαπιστώσεις δεν βοηθάνε σε τίποτα. Θα μεγαλώσουν τα παιδιά και θα μάθουν να γράφουν η όσο βελτιωθεί ο καθένας. Εγώ ορθογραφικά και εκφραστικά βελτιώθηκα κυρίως στα φοιτητικά χρόνια όπου γράψαμε πολλές εργασίες, άλλες στο χέρι και άλλες σε υπολογιστή. Έβλεπα δηλαδή ποια ήταν τα λάθη μου και έψαχνα τρόπους να εξαλειφθουν γιατί δεν μου άρεσε να παραδίδω ανορθόγραφες εργασίες στους καθηγητες και να διαβάζουν στα γραπτά μου "ο συντελεστής αποδωσης του κινιτηρα μειώνετε όσο θερμεναιτε το τάδε". 

Καλή χρονιά. 

3 ώρες πριν, Fotis_Greece είπε

Μην θιξω και το θεμα ψηφιακών φωτογραφιών. Παω στο πατρικο και βλεπω τα παλια αλμπουμ με τις εκτυπωμενες φωτογραφίες απο προγονους. Αλλη η αισθηση του χαρτιου. Οι δικοι μας απογονοι θα ψαχνουν σκληρους δισκους και στικάκια να βλεπουν φωτο??

Αν κρατήσουμε εγχαρτες φωτογραφίες, θα κοιτάνε αυτές, αν όχι, θα ψάχνουν σε σκληρούς. Ήδη αρκετοί έχουν ψηφιοποιησει τα πάντα και τα βλέπουν από εκεί. Αλλά θέλει καλή αρχειοθέτηση, εγώ ήδη έχω ξεκινήσει και το κάνω αυτό στον υπολογιστή για να μην χάνεται η μπάλα, τώρα άμα δεν κάτσει κάποιος να το κάνει και το αφήνει, χαιρετίσματα μετά, πανε απατες οι φωτογραφίες διότι θα χάνεις την μπάλα. 

Επεξ/σία από mariosnik_
Δημοσ.
Στις 31/12/2024 στις 2:10 ΠΜ, chester20080 είπε

Λοιπόν. Τίτλος Ο βίος των ζώων. 

Υπό Νικολάου Κ. Γεραμανου, Δρ. Φ.Ε. Ζωολόγου. 

Αποκτήθηκε το 1933, δεν ξέρω πότε εκδόθηκε όμως δεν το γράφει. 

Εκδόσεις Ελευθερουδακη. Εταιρεία Προστασίας των Ζώων. 

Κόκκινο χοντρό βιβλίο με ανάγλυφο σκληρό εξώφυλλο. 748 σελίδες. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...