Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

Είναι ένα θέμα συζήτησης που είχα πρόσφατα και θα ήθελα τη γνώμη σας.
Πιστεύετε πως αξίζει να συλλέγει ή αγοράσει κανείς μία έντυπη εγκυκλοπαίδεια τη σήμερον ημέρα, είτε θεματική (πάνω σε συγκεκριμένο θέμα-τομέα, όπως ιστορική, επιστημονική, κλπ) είτε κανονική γενικής φύσεως (Α-Ω); Πχ να μαζεύει κανείς στη βιβλιοθήκη του εγκυκλοπαίδεια του '70, του '80, του '90, του '00 κλπ, όπως Δομή, Britannica, και πολλές άλλες που είχαν κυκλοφορήσει και πλέον πουλιούνται ή χαρίζονται ως μεταχειρισμένες.

Από τη μία κανείς μπορεί να ισχυριστεί πως το ίντερνετ καλύπτει τα πάντα και πολλές φορές αξιόπιστα (πχ ηλεκτρονική έκδοση της ίδιας εγκυκλοπαίδειας αν υπάρχει ή τα online papers σε έρευνα), ενώ το έντυπο περιέχει απαρχαιωμένες συνήθως πληροφορίες, ίσως πούνε "δεν θα την ανοίξεις ποτέ απλά θα κάθεται στη βιβλιοθήκη", "δεν έχει χρησιμότητα πλέον στις μέρες μας", "γιατί να πάρεις ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια σε τόμους και όχι απλά ένα μόνο βιβλίο αν θέλεις να μάθεις κάτι συγκεκριμένο", κλπ.

Από την άλλη όμως, το να κρατάς και να ξεφυλλίζεις ένα βιβλίο στα χέρια σου είναι ασυναγώνιστο απ'ό,τι αν διαβάζεις κάτι σε μια οθόνη, η αισθητική αξία που έχει, η συλλεκτική αξία, η συναισθημαρική, τυχόν αναμνήσεις και νοσταλγία που έχεις συσχετίσει με τα βιβλία και το έντυπο (πχ γονείς, εφηβεία, δίψα για γνώση κλπ), η ανά πάσα στιγμή πρόσβαση offline στην πληροφορία που δεν θα αλλοιωθεί από κανένα (σε αντίθεση με το ευμετάβλητο του πράγματος online), η αξιοπιστία των εκατοντάδων επιστημόνων που την επιμελήθηκαν και το κύρος του εκδοτικού οίκου, και πολλά άλλα. Η δική μου γνώμη είναι πως αξίζει και πάρα πολύ μάλιστα, είναι ένας μικρός θησαυρός.

Για μένα είναι πολύτιμες κυρίως για τη συναισθηματικη αξια, τη συνδεση με το παρελθον, τη νοσταλγια, ειδικά αν την εχεις συσχετίσει με εφηβεία, γονείς, καταστασεις, αναμνησεις κλπ

Δηλαδη για μενα η σειρα ειναι:
1. χρησιμοτητα
2. συναισθηματικη αξια (εδω εντασσεται και η νοσταλγια και αναμνησεις)
3. συλλεκτικη αξια

Προφανώς επειδη στην πλειοψηφια των περιπτωσεων οταν μιλαμε για μια εγκυκλοπαιδεια 30+ χρονων η χρησιμοτητα δεν υφισταται καθως εχει καταστει απαρχαιωμενο το περιεχομενο (εκτος απο ιστορικες ή λογοτεχνικες εγκυκλοπαιδειες οπου δεν μεταβαλλεται η γνωση), τοτε μιλάμε κυρίως για τη συναισθηματική και συλλεκτική αξία τους στις μέρες μας. Για μένα ο κυριότερος λόγος που εξακολουθώ να εκτιμώ πάρα πολύ τις έντυπες εγκυκλοπαίδειες είναι λόγω της συναισθηματικής αξίας που έχουν.

Μια ενδιαμεση περιπτωση ειναι οι πιο προσφατες εγκυκλοπαιδειες οπως Δομή του 2006-2007, εκει ισως ακομα στεκεται στην ενημερωση και δεν εχει ξεπεραστει. Ως προς την τεχνολογια σιγουρα ολες ειναι απαρχαιωμενες, καθως καθε χρονο υπαρχουν τεχνολογικες εξελιξεις αναμφιβολα. Πάντως πέρα από αυτού του είδους εγκυκλοπαιδειες (Α-Ω γενικής χρησης) υπάρχουν και οι θεματικές που αφορούν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, πχ επιστήμες, φύση, ζώα, φυτά, διάστημα, ιατρική εγκυκλοπαίδεια όπως μανιατεα 2006 ή ΥΓΕΙΑ, τεχνική εγκυκλοπαιδεια, ιστορική όπως του ελληνικού έθνους, και ούτε καθεξης. Εμένα πιο πολύ αυτές με συναρπαζουν, οι θεματικές. Από τις γενικής χρήσης θα έλεγα μου αρέσουν πολύ η Δομή (2007, 32 τομοι) και η Britannica (pocket 54 τομοι). Δομή την έχω από τότε, Britannica pocket δεν την πήρα ποτέ, είναι πολλοί τομοι.

Θα ήθελα πολύ να γράψετε τη γνώμη σας, πώς βλέπετε τα πράγματα, καθώς και αν έχετε οι ίδιοι τέτοιες εγκυκλοπαίδειες (αν θέλετε κιόλας πείτε και ποιές ενδεικτικά).

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Σαφως και αξιζει ,κραταω μια εγκυκλοπαιδια ''Φαρος'' που την εχω απο παιδι εκτος της συναισθηματικης αξιας ειναι και αναλυτικη σε βαθμο που εχω δει πληροφοριες καλυτερα σε καποιες περιπτωσεις και απο το ιντερνετ

• Confused 1
Δημοσ.

Θα σου απαντήσω πρακτικά. 

Αν θες την εγκυκλοπαιδεια για τον εαυτό σου, επειδή είσαι βιβλιοφιλος, φιλαναγνωστης και φιλομαθης, έχεις προβλέψει τον απαραίτητο χώρο στο σπίτι και για τυχόν μετακόμιση, βεβαίως και να πάρεις. 

Αν την θες για κάποια βοήθεια για τυχόν παιδιά που έχεις η θελήσεις να κάνεις, ξέχνα την. Ότι έρευνα και δουλειά κάνουν τα παιδιά ως μαθητές η φοιτητές, θα τα ψάχνουν από το Internet και η εγκυκλοπαιδεια θα τους είναι άχρηστη. 

Εμένα μου είχε πάρει ο πατέρας μου την Πάπυρος-Λαρους-Μπριτανικα. Δεν αγόρασε τους τόμους κατευθείαν, ήταν προσφορά από μια εφημερίδα σε χαμηλότερη τιμή, του πήρε νομίζω 4 χρόνια να τους αγοράσει όλους. Για εμένα ελάχιστες φορές χρειάστηκε. Ποιανούν μια βιβλιοθήκη με τρία ράφια και είναι μανούρα η μεταφορά τους, 65 χοντροί τόμοι περίπου. 

Τα υπέρ και τα κατά τώρα της παλιάς έντυπης εγκυκλοπαιδειας σε σχέση με το διαδίκτυο. Η εγκυκλοπαιδεια περιλαμβάνει έννοιες, λέξεις και λεπτομέρειες που μπορείς να μην βρίσκεις όχι απλά ελάχιστες πληροφορίες αλλά και απολύτως τίποτα στο internet, σε μια τέτοια έπεσα εγώ τυχαία όταν έψαχνα κάτι. Από την άλλη τώρα, πολλές άλλες πληροφορίες είναι παρωχημένες και έχουν αναθεωρηθει. 

Έχω και την εγκυκλοπαιδεια Υδρια, λιγότεροι τόμοι, δεν την χρειάστηκα ποτέ. 

• Like 1
Δημοσ.

Σίγουρα ένα πολύ ωραίο θέμα για συζήτηση αλλά θεωρώ πως δεν θα περπατήσει και ειλικρινά θλίβομαι.

όταν έχουμε φτάσει στο σημείο εμείς που μεγαλώσαμε και μορφωθήκαμε μέσω εγκυκλοπαίδειας , να την έχουμε να μας πιάνει το χώρο σε κάποιο ντουλάπι σαν μουσειακό είδος και για οποιαδήποτε πληροφορία να καταφεύγουμε στο ίντερνετ και ψυχικά να μην θέλουμε να το ψάξουμε στην εγκυκλοπαίδεια γιατί μας θυμίζει άλλες εποχές πως μπορούμε να ζητήσουμε από κάποιο νεώτερο να κάνει κάτι τέτοιο.

Αρα για μένα εγκυκλοπαίδεια για κάποιον χομπίστα ενδεχομένως και για κάποια σπάνια επαγγέλματα που γνωρίζουν ότι μόνο στην εγκυκλοπαίδεια θα βρουν τη συγκεκριμένη πληροφορία που αναζητούν και για την οποία δεν θα βρουν στοιχεία στο ίντερνετ που να τους ικανοποιούν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οχι δεν αξιζει

εξαλλου αμα παντρευτεις θα σου ειναι εντελως αχρηστη

Περα απο την πλακα, οχι δεν αξιζει γιατι πιανει χωρο απο αλλα (δυνητικα) βιβλια που θα μπορουσες να εχεις. Οταν θα χρειαστεις μια πληροφορια αμεσα, δεν υπαρχει περιπτωση να σκεφτεις να το θυμηθεις να πας σπιτι να ψαξεις τον τομο, να τον ανοιξεις, να φτασεις εκει που θες και να το διαβασεις. Με 2 κλικ εισαι Wikipedia

Επεξ/σία από tutuyo
  • Like 2
  • Haha 1
Δημοσ.

Από θέμα αμεσότητας σε άντληση πληροφορίας δεν αξίζει γιατί η πληροφορία είναι στο κινητό άμεσα, δωρεάν και updated. Βέβαια όταν την χρησιμοποιούσαμε σαν παιδιά ψάχνοντας να βρούμε αυτό που θέλαμε όλο και έπεφτε το μάτι σου και σε κάτι άλλο ενδιαφέρον που μπορεί εκείνη τη στιγμή να μην ήταν αυτό που έψαχνες αλλά σου έμενε και ίσως το  συναντούσες αργότερα στη ζωή σου. Τι ίδιο ακριβώς ισχύει με τα λεξικό. Όποιος έχει μικρά παιδιά σίγουρα αξίζει γιατί τους βάζει από νωρίς σε ένα δρόμο έρευνας και "κόπου" χωρίς να τα περιμένουν όλα αμάσητα 

• Like 1
Δημοσ.

Το μόνο πράγμα που ήξερα ότι θέλω μπαίνοντας στο νέο σπίτι, μια που δεν έχω ιδιαίτερη φαντασία για διακόσμηση χώρου, είναι ότι ήθελα μια μεγάλη γωνιακή βιβλιοθήκη στο καθιστικό. Την οποία και έκανα και φυσικά είναι υπέρ του δέοντος γεμάτη.

Αυτά τα λέω για να δείξω ότι είμαι φαν των βιβλίων. Και μάλιστα των βιβλίων με την φυσική τους μορφή. Δεν έχω καταφέρει να διαβάσω/απολαύσω βιβλία στο τάμπλετ, τον υπολογιστή ή το ebook.

Για τα μόνα στα οποία κάνω ένα "συμβιβασμό" και αποδέχομαι την ηλεκτρονική τους ύπαρξη είναι την (καλή) εγκυκλοπαίδεια και το λεξικό (για το λεξικό μόνο αν η χρήση του είναι συνεχής πχ λόγω δουλειάς)

Στο παρελθόν, μια καλή εγκυκλοπαίδεια είχε διάρκεια κάποιων ετών αφού οι όποιες εξελίξεις, τεχνολογικές οι μη, δεν ήταν τόσο συχνές. Οπότε αν είχε γίνει καλή δουλειά εξαρχής και έβγαινε και κάποιο συμπλήρωμα κάποια χρόνια μετά, ήσουν κομπλέ. Με δεδομένο δε ότι δεν υπήρχαν και πολλές άλλες εναλλακτικές επιλογές, η εγκυκλοπαίδεια ήταν μονόδρομος.

Σήμερα, μια εγκυκλοπαίδεια έχει μείνει πίσω σε κάποια θέματα ήδη πριν προλάβει να τυπωθεί. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η ηλεκτρονική της μορφή δίνει και κάποια εργαλεία αναζήτησης που σίγουρα διευκολύνουν αλλά και τον όγκο που θα "πρέπει" να έχει μία ενημερωμένη σύγχρονη εγκυκλοπαίδεια καθιστούν την ηλεκτρονική μορφή απαραίτητη και πιο χρήσιμη.

Για συναισθηματικούς λόγους έχω την 12τομη Πάπυρος-Λαρούς που είχαμε στο σπίτι, η οποία αν και προηγείται από μένα χρονικά και είναι σε απλή καθαρεύουσα (γλώσσα που δεν διδάχτηκα) την διάβαζα πάντα αρκετά εύκολα και ήταν για την εποχή της κορυφαία. Έχω επίσης και την παιδική εγκυκλοπαίδεια της Μεταξά την οποία και χρησιμοποίησα σαν παιδί.

Άλλη εγκυκλοπαίδεια, όχι με την αυστηρή έννοια, με την οποία πέρασα πραγματικά πολλές ώρες και η οποία αν και παρωχημένη πλέον, χαίρομαι ακόμα να ξεφυλλίζω είναι η "Επιστημονική Βιβλιοθήκη" του Time-Life

9 λεπτά πριν, Morosana είπε

Από θέμα αμεσότητας σε άντληση πληροφορίας δεν αξίζει γιατί η πληροφορία είναι στο κινητό άμεσα, δωρεάν και updated. Βέβαια όταν την χρησιμοποιούσαμε σαν παιδιά ψάχνοντας να βρούμε αυτό που θέλαμε όλο και έπεφτε το μάτι σου και σε κάτι άλλο ενδιαφέρον που μπορεί εκείνη τη στιγμή να μην ήταν αυτό που έψαχνες αλλά σου έμενε και ίσως το  συναντούσες αργότερα στη ζωή σου. Τι ίδιο ακριβώς ισχύει με τα λεξικό. Όποιος έχει μικρά παιδιά σίγουρα αξίζει γιατί τους βάζει από νωρίς σε ένα δρόμο έρευνας και "κόπου" χωρίς να τα περιμένουν όλα αμάσητα 

👍

• Like 1
Δημοσ.

Για την χρηστικότητα, πάρε συνδρομή σε κάποια μεγάλη εγκυκλοπαίδεια (πχ Britannica).

Η διαφορά της έγχαρτης με την ψηφιακή είναι ότι στην έγχαρτη παίρνεις ένα στιγμιότυπο της πληροφορίας του κόσμου εκείνο το διάστημα, το οποίο έχει περάσει από χέρια και μάτια ειδικών. Στην ψηφιακή, αυτό ανανεώνεται συνεχώς.
Αυτά για τις σοβαρές που πληρώνεις. Τύπου wikipedia, περιέχουν πολλές λάθος πληροφορίες, οπότε θέλει να τα διασταυρώνεις συνέχεια.

Τα άλλα 2 σημεία είναι θέμα προσωπικής όρεξης, οπότε μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις.

• Like 3
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Άλλη εγκυκλοπαίδεια, όχι με την αυστηρή έννοια, με την οποία πέρασα πραγματικά πολλές ώρες και η οποία αν και παρωχημένη πλέον, χαίρομαι ακόμα να ξεφυλλίζω είναι η "Επιστημονική Βιβλιοθήκη" του Time-Life

Θυμάμαι, σε ένα τόμο που αφορούσε τους υπολογιστές, ανέφερε ότι εκφράζονται ανησυχίες για την "επικράτηση των υπολογιστών και την αντικατάσταση του ανθρώπου" (μιλάμε για μέσα δεκαετίας 70) και η απάντηση των τότε μηχανικών ήταν "μπορούμε πάντα να τους κόψουμε το ρεύμα" :D

Που να 'ξεραν :P

• Haha 4
Δημοσ.

Πετας εκει περα δυο παπυρους και δυο μπριτανικες και τσαααακ ανεβαινεις και πιανεις τη ζαχαρη.

• Haha 3
Δημοσ.
23 ώρες πριν, lector είπε

Πετας εκει περα δυο παπυρους και δυο μπριτανικες και τσαααακ ανεβαινεις και πιανεις τη ζαχαρη.

Και μετα τις βαζεις στο ποδαρακι του τραπεζιου που χει σπάσει

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θέμα προτεραιοτήτων είναι. Κατά 99% είναι παντελώς άχρηστες οι εγκυκλοπαίδειες. Αν συνυπολογίσεις τον χώρο που απαιτείται για την αποθήκευση τους, είναι 150% άχρηστες. 

Οπότε αν έχεις χώρο που περισσεύει κ τη βρίσκεις να τον γεμίσεις με εγκυκλοπαίδειες, μαγκιά σου.

Υπάρχουμε και οι υπόλοιποι που με 4000€ / m2 θέλουμε να εκμεταλλευτούμε πρακτικά, στο μέγιστο, το κάθε τετραγωνικό.  Οπότε καταλήγουμε στην πρώτη φράση που έγραψα

*κάποτε είχα γράψει κάτι βιβλία πληροφορικής. Προφανώς τώρα είναι για να γελάς, όπως έγραψε ένας φίλος πιο πάνω. Προφανώς όποιος τα έχει πρέπει να τα πετάξει γιατί πλέον δεν έχουν καμία αξία, κυρίως σαν γνώσεις. Σαν να κρατάω βιβλίο Word 2003 ή photoshop Photoshop 5.5. 

** θα το συζήταγα για βιβλία ιστορίας που έχουν καταγράψει με ακρίβεια και δυσκολία, ιστορικές καταστάσεις και αποτελούν έργα τα οποία έχουν αξία, όποτε και να τα διαβάσεις, είτε σήμερα, είτε σε 200 χρόνια.  

Επεξ/σία από sphinxgr
Δημοσ.

Έχω έναν θείο που από χόμπι διάβασε την εγκυκλοπαίδεια από το Α ως το Ω. Αν είσαι τέτοιος, μια χαρά είναι η εγκυκλοπαίδεια. Μαθαίνεις διάφορα για διάφορα πράγματα που δε θα σκεφτόσουν να ψάξεις.

Αν όμως δεν είσαι τέτοιος τύπος, η χρηστικότητα της εγκυκλοπαίδειας είναι σχεδόν μηδενική. Εκτός αν μιλάμε για την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, για παράδειγμα, την οποία ανέφερες, που είναι σειρά βιβλίων με συγκεκριμένο αντικείμενο. Δεν τη θεωρώ εγκυκλοπαίδεια.

Σε σχέση με τα παιδιά που αναφέρθηκαν, είναι πολύ προτιμότερο να κάτσεις μαζί τους και να τους μάθεις πώς να ψάχνουν αξιόπιστη πληροφορία στο ίντερνετ, γιατί αυτό θα κάνουν στη ζωή τους και στη δουλειά τους.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πάντως παιδιά οι εγκυκλοπαίδειες δεν είναι μόνο οι γενικής χρήσεως Α-Ω όπως έγραψα και στο αρχικό post, είναι και οι θεματικές, με συγκεκριμένο περιεχόμενο πχ ζώα, δεινόσαυροι, φύση, περιβάλλον, πτηνά, διάστημα, ιστορία, επιστήμες, ιατρική, γεωγραφία, κλπ κλπ. Και αυτές είναι εγκυκλοπαίδειες εξίσου σημαντικές και δημοφιλείς με τις κλασικές Α-Ω.

Επίσης βλέπω εστιάζετε κατ'αποκλειστικότητα στη χρηστικότητά τους. Όπως έγραψα και στο αρχικό post, αυτή είναι η μία μόνο διάσταση από τις τρεις που διέκρινα ως προς την αξία τους. Για εμένα η σημαντικότερη είναι η συναισθηματική, αυτό που σημαίνει για κάποιον μια εγκυκλοπαίδεια και κατ'επέκταση τα έντυπα βιβλία, που είναι η δυνατότητα για μάθηση, για εξερεύνηση, κίνητρο και δίψα για γνώση, σε κάνουν να νιώθεις δέος και ταπεινότητα μπροστά σε όσα δεν γνωρίζεις ήδη, κλπ -το οποίο το κάνουν και γενικότερα τα έντυπα βιβλία, όχι μόνον οι εγκυκλοπαίδειες-. Επίσης ψάξτε και τις έννοιες Tsundoku και Anti-library πάνω σε αυτό. Όσον αφορά το καθαρά συναισθηματικό κομμάτι, πολλές εγκυκλοπαίδειες εγείρουν αναμνήσεις, νοσταλγία για καταστάσεις συσχετισμένες με αυτές, πχ όταν καθόσασταν παλιά μικρό παιδάκι και ανοίγατε με τον μπαμπά σας και τη μαμά σας το βιβλίο, την εγκυκλοπαίδεια, και μάθαινες πως υπάρχει ένας απίστευτος εκπληκτικός κόσμος γνώσης εκεί έξω να τον ανακαλύψεις. Όχι τικτοκ, βιντεάκια και σόσιαλ, διαδικτυακός εθισμός και άπειρο σκρολάρισμα αποχαύνωσης με μασημένη πληροφορία, παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.

Έχω κυριολεκτικά χιλιάδες pdf στον υπολογιστή, δεν αγγίζει ούτε το 1% σε ευχαρίστηση να τα διαβάζεις σε μια οθόνη, ακόμα και την ηλεκτρονική μορφή μιας εγκυκλοπαίδειας (πχ συνδρομή σε britannica), και ούτε θα κάτσω να διαβάσω ποτέ ένα pdf ολόκληρο αν δεν είναι για τη δουλειά μου ή μια ακαδημαϊκή έρευνα. Ενώ στον ελεύθερο χρόνο μου πολύ πιο εύκολα και με περισσότερη ευχαρίστηση θα πάρω να χαζέψω ένα βιβλίο χειροπιαστό. Τώρα προφανώς πάντα μιλάμε δεδομένου ότι υπάρχει χώρος σπίτι να έχεις βιβλιοθήκες. Όσο για το αχανές του διαδικτύου ναι ασφαλώς και θέλει μεγάλη προσοχή να βρείς αξιόπιστες fact-checked πληροφορίες, και ιδίως θα πρέπει η νέα γενιά, τα παιδιά μας, να μάθουν να περιηγούνται σωστά στην άπειρη ψηφιακή γνώση εκεί έξω.

Επεξ/σία από chester20080

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...