VagTz Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2024 Καλησπέρα στο φόρουμ . Ψάχνοντας τον τελευταίο καιρό για μια οικονομική smart tv για το εξοχικό αναπόφευκτα έπεσε το μάτι μου και σε διάφορα stockhouse που πουλάνε μεταχειρισμένα, refurbished, εκθεσιακά προϊόντα κτλ . Αυτό που παρατήρησα και μου δημιούργησε απορία είναι οι περίοδοι εγγύησης που προσέφεραν. Είδα από 3 μήνες μέχρι και σχεδόν 2 χρόνια (20-22) μήνες σε κάποιες περιπτώσεις . Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι αν υπάρχει κάποια υποχρεωτική περίοδος εγγύησης που πρέπει να παρέχεται σε τέτοια προϊόντα η αν είναι απλά στην ευχέρεια του πωλητή το ποσό θα δώσει ?
Therempant Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2024 Στα μεταχειρισμένα δεν θα ακολουθεί η περίοδος εγγύησης του κατασκευαστή? Οπότε λογικό ακούγεται.
VagTz Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2024 10 minutes ago, Therempant said: Στα μεταχειρισμένα δεν θα ακολουθεί η περίοδος εγγύησης του κατασκευαστή? Οπότε λογικό ακούγεται. Σε αγοραπωλησίες μεταξύ ιδιωτών ισχύει η αρχική εγγύηση του κατασκευαστή . Εγώ ρωτάω για αγορές από καταστήματα
Therempant Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2024 Αν εσύ πας και πουλήσεις ένα κινητό με υπόλοιπο εγγύησης 1 χρόνο σε ένα μικρό μαγαζί μεταπώλησης Μεταχειρισμένων δεν θα πρέπει το μαγαζί να τιμήσει την εγγύηση που έχει απομείνει? Δεν είμαι σίγουρος αν υποχρεούται να σου καλύψει έξτρα αλλά 2 χρόνια εγγύηση επειδή το ξαναγορασε κάποιος ως συσκευή. 1
VagTz Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2024 33 minutes ago, Therempant said: Αν εσύ πας και πουλήσεις ένα κινητό με υπόλοιπο εγγύησης 1 χρόνο σε ένα μικρό μαγαζί μεταπώλησης Μεταχειρισμένων δεν θα πρέπει το μαγαζί να τιμήσει την εγγύηση που έχει απομείνει? Δεν είμαι σίγουρος αν υποχρεούται να σου καλύψει έξτρα αλλά 2 χρόνια εγγύηση επειδή το ξαναγορασε κάποιος ως συσκευή. Αυτό που ρωτάω είναι αν υπάρχει κάποια ελάχιστη υποχρεωτική εγγύηση που πρέπει να δίνει το κατάστημα ακόμα και αν έχει λήξει του κατασκευαστή. Επειδή βλέπω ότι ούτε εσύ γνωρίζεις και πας μαντεύοντας ας περιμένουμε να απαντησει κάποιος που γνωρίζει μη γράφουμε άδικα τα ίδια και τα ίδια 1
nickol-us Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2024 3 ώρες πριν, VagTz είπε Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι αν υπάρχει κάποια υποχρεωτική περίοδος εγγύησης που πρέπει να παρέχεται σε τέτοια προϊόντα η αν είναι απλά στην ευχέρεια του πωλητή το ποσό θα δώσει ? Δε νομίζω οτι υπάρχει κάποια υποχρέωση για τα μεταχειρισμένα. Παρατηρώ οτι κάθε κατάστημα διατηρεί τη δική του πολιτική. Το πλαίσιο πχ δίνει σε όλα 6 μήνες ενώ το eshop συνήθως συνοδεύει με το υπόλοιπο εγγύησης από την αρχική αγορά. Δυστυχώς ούτε εγώ έχω ξεκάθαρη απάντηση... 3 ώρες πριν, VagTz είπε Σε αγοραπωλησίες μεταξύ ιδιωτών ισχύει η αρχική εγγύηση του κατασκευαστή . Εγώ ρωτάω για αγορές από καταστήματα Μην το λες με τόση σιγουριά. Υπάρχουν προϊόντα όπου η εγγύηση χάνεται αν το προϊόν μεταπωληθεί. Στις κάρτες γραφικών για παράδειγμα, αν μεταπωληθεί, δε μπορείς να κάνεις claim warranty. Θα πρέπει να απευθυνθείς στον κύριο αγοραστή και να ζητήσει αυτός την ισχύ της εγγύησης. 1
SabotazNic Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2024 37 λεπτά πριν, Therempant είπε Αν εσύ πας και πουλήσεις ένα κινητό με υπόλοιπο εγγύησης 1 χρόνο σε ένα μικρό μαγαζί μεταπώλησης Μεταχειρισμένων δεν θα πρέπει το μαγαζί να τιμήσει την εγγύηση που έχει απομείνει? Δεν είμαι σίγουρος αν υποχρεούται να σου καλύψει έξτρα αλλά 2 χρόνια εγγύηση επειδή το ξαναγορασε κάποιος ως συσκευή. 2 λεπτά πριν, VagTz είπε Αυτό που ρωτάω είναι αν υπάρχει κάποια ελάχιστη υποχρεωτική εγγύηση που πρέπει να δίνει το κατάστημα ακόμα και αν έχει λήξει του κατασκευαστή. Επειδή βλέπω ότι ούτε εσύ γνωρίζεις και πας μαντεύοντας ας περιμένουμε να απαντησει κάποιος που γνωρίζει μη γράφουμε άδικα τα ίδια και τα ίδια https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/guarantees-returns/index_el.htm 3
VagTz Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2024 3 minutes ago, SabotazNic said: https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/guarantees-returns/index_el.htm Μάλιστα ! Άρα από ότι καταλαβαίνω 1 χρόνος τουλαχιστον είναι υποχρεωτικός και αυτά που γράφουν για 6μηνα η 3μηνα στα σάιτ δεν έχουν κάποια βάση 1
MikhailBakurin Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2024 Δεν επιτρέπεται να πω πού δουλεύω, αλλά τα παρακάτω είναι μετά λόγου γνώσης. Οπότε, αν θέλετε με ακούτε, αν δε θέλετε, προσπερνάτε: 1) Διαβάζετε τους όρους χρήσης/συναλλαγής. Αν γράφουν οτιδήποτε κάτω από έτος, είναι παράνομο. Οτιδήποτε παραπάνω, το καταπίνετε. Έχετε υπογράψει τη ''σύμβαση'' με την αγορά. 2) Τα μεταχειρισμένα εφόσον είναι b2c, καλύπτονται με τους όρους που γράφει το europa.eu. 3) Σε αγορές b2b (πχ επαγγελματίας αγοράζει με τιμολόγιο) ΔΕΝ υπάρχει κάλυψη από Ε.Ε. νομοθεσία. Ό,τι λένε οι όροι εγγύησης (και το εθνικό δίκαιο). 4) Η εγγύηση αφορά την επαναφορά σε λειτουργική εργοστασιακή κατάσταση, εντός Χ ετών από την αγορά. ΑΝ χαλάσει ο επιλογέας του πλυντηρίου σας στις 360 μέρες, από τις 365 μέρες εγγύησης που έχει, τότε ο νέος επιλογέας θα έχει εγγύηση...5 ημερών. Ο σκοπός δλδ είναι η... εγγυημένη επαναφορά εντός 1 έτους, και όχι η εγγύηση για... την εγγύηση. 5) Επιβολή κι επιτήρηση των όρων εγγύησης δεν κάνει ούτε η Ε.Ε., ούτε ο Άρειος Πάγος. Απευθύνεστε σε οργανώσεις καταναλωτών, που στην Ελλάδα τις έχουμε λίγο ''έλα μωρέ'', αλλά είναι ''έλα μωρέ'' γιατί δεν τους δίνουμε τη δύναμη ως... καταναλωτές. Μιλήστε με το ΙΝ.ΚΑ., ενισχύστε το, εμπλακείτε με οργανώσεις καταναλωτών στην περιοχή σας. 3
SabotazNic Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2024 49 λεπτά πριν, MikhailBakurin είπε 3) Σε αγορές b2b (πχ επαγγελματίας αγοράζει με τιμολόγιο) ΔΕΝ υπάρχει κάλυψη από Ε.Ε. νομοθεσία. Ό,τι λένε οι όροι εγγύησης (και το εθνικό δίκαιο). Ακομα και αυτο, δεν ξερουμε κατα ποσο θα ισχυσει αν καποιος αποφασισει να το τραβηξει. Και ο Ε.Ε. (ή οποιος αγορασει με τιμολογιο), καταναλωτης ειναι. Απλα δεν υπαρχει προηγουμενο μεχρι τωρα 1
james01gr Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2024 20 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε 3) Σε αγορές b2b (πχ επαγγελματίας αγοράζει με τιμολόγιο) ΔΕΝ υπάρχει κάλυψη από Ε.Ε. νομοθεσία. Ό,τι λένε οι όροι εγγύησης (και το εθνικό δίκαιο). εάν ισχύει το 3 όπως λες, τότε πως ακριβώς καλύπτεται ένα κατάστημα από τον κατασκευαστή εάν υπάρχει κάποιο ελάττωμα στο προϊόν που μεταπωλεί; είναι σα να λες πως ο κατασκευαστής δεν παρέχει καμία απολύτως εγγύηση αλλά μόνο ο μεταπωλητής. το δίκαιο της ΕΕ έχει ισχύ εθνικού δικαίου. τα κράτη υποχρεούνται να το ενσωματώσουν στην νομοθεσία τους.
MikhailBakurin Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2024 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2024 12 hours ago, james01gr said: εάν ισχύει το 3 όπως λες, τότε πως ακριβώς καλύπτεται ένα κατάστημα από τον κατασκευαστή εάν υπάρχει κάποιο ελάττωμα στο προϊόν που μεταπωλεί; είναι σα να λες πως ο κατασκευαστής δεν παρέχει καμία απολύτως εγγύηση αλλά μόνο ο μεταπωλητής. το δίκαιο της ΕΕ έχει ισχύ εθνικού δικαίου. τα κράτη υποχρεούνται να το ενσωματώσουν στην νομοθεσία τους. Aπό τους όρους χρήσης του μεταξύ τους συμφωνητικού. Στην εργασία μου αυτό αποτελεί και πολύ τακτικό σημείο παραπόνων/αντιδικίας. ''Μου είπε ότι είχε 14 μήνες, και η σύμβαση έγραφε 1,4''. Η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί εκεί είναι ''λυπούμαστε, ας προσέχατε τι υπογράφατε''.
james01gr Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2024 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2024 4 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε Aπό τους όρους χρήσης του μεταξύ τους συμφωνητικού. Στην εργασία μου αυτό αποτελεί και πολύ τακτικό σημείο παραπόνων/αντιδικίας. ''Μου είπε ότι είχε 14 μήνες, και η σύμβαση έγραφε 1,4''. Η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί εκεί είναι ''λυπούμαστε, ας προσέχατε τι υπογράφατε''. η νομοθεσία υπερισχύει οποιουδήποτε συμφωνητικού εάν δεν κάνω λάθος. δεν μιλάμε για καθορισμό αμοιβών, καθορισμό πληρωμών αλλά κάτι το οποίο ένας κατασκευαστής οφείλει να παρέχει εφόσον το προϊόν του εισάγεται επίσημα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. δεν μιλάμε για εγγύηση σε έργο ή κάτι άλλο αλλά πόσο πρέπει να αντέχει ένα προϊόν σε χρήση.
dpolal Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2024 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2024 Στις 29/9/2024 στις 4:49 ΜΜ, VagTz είπε Καλησπέρα στο φόρουμ . Ψάχνοντας τον τελευταίο καιρό για μια οικονομική smart tv για το εξοχικό αναπόφευκτα έπεσε το μάτι μου και σε διάφορα stockhouse που πουλάνε μεταχειρισμένα, refurbished, εκθεσιακά προϊόντα κτλ . Αυτό που παρατήρησα και μου δημιούργησε απορία είναι οι περίοδοι εγγύησης που προσέφεραν. Είδα από 3 μήνες μέχρι και σχεδόν 2 χρόνια (20-22) μήνες σε κάποιες περιπτώσεις . Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι αν υπάρχει κάποια υποχρεωτική περίοδος εγγύησης που πρέπει να παρέχεται σε τέτοια προϊόντα η αν είναι απλά στην ευχέρεια του πωλητή το ποσό θα δώσει ? Άσχετα με την εγγύηση που θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που θα σε απασχολήσει το πρόβλημα είναι πως τηλεοράσεις που είναι εκθεσικά κομμάτια το ποιό πιθανό είναι να έχουν «γράψει» ατελείωτες ώρες προβολής με ότι αυτό συνεπάγεται για την μακροζωία του πάνελ τους. Για το εξοχικό δεν χρειάζεσαι απαραίτητα 4Κ και OLED τηλεοράσεις, μπορείς να βολευτείς με κάτι υποδεέστερο και αν η διαφορά στην τιμή είναι 50-80 ευρώ δεν υπάρχει λόγος να μην προτιμήσεις κάτι σε καινούργιο.
korakios Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2024 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2024 Στις 30/9/2024 στις 1:18 ΠΜ, MikhailBakurin είπε 4) Η εγγύηση αφορά την επαναφορά σε λειτουργική εργοστασιακή κατάσταση, εντός Χ ετών από την αγορά. ΑΝ χαλάσει ο επιλογέας του πλυντηρίου σας στις 360 μέρες, από τις 365 μέρες εγγύησης που έχει, τότε ο νέος επιλογέας θα έχει εγγύηση...5 ημερών. Ο σκοπός δλδ είναι η... εγγυημένη επαναφορά εντός 1 έτους, και όχι η εγγύηση για... την εγγύηση. αν έγινε επισκευή και όχι αντικατάσταση με νέο Στις 30/9/2024 στις 1:18 ΠΜ, MikhailBakurin είπε Μιλήστε με το ΙΝ.ΚΑ., ενισχύστε το, εμπλακείτε με οργανώσεις καταναλωτών στην περιοχή σας. μακρυά απο ΙΝ.ΚΑ Στις 30/9/2024 στις 1:18 ΠΜ, MikhailBakurin είπε 5) Επιβολή κι επιτήρηση των όρων εγγύησης δεν κάνει ούτε η Ε.Ε., ούτε ο Άρειος Πάγος. τα δικαστήρια αποζημιώνουν (αν συμφέρει) Στις 30/9/2024 στις 1:18 ΠΜ, MikhailBakurin είπε . Απευθύνεστε σε οργανώσεις καταναλωτών, που στην Ελλάδα τις έχουμε λίγο ''έλα μωρέ'', αλλά είναι ''έλα μωρέ'' γιατί δεν τους δίνουμε τη δύναμη ως... καταναλωτές. Συνήγορος του Καταναλωτή , όχι οτι μπορεί να επιβάλλει αλλά δε θέλουν να βγάλει αρνητικό πόρισμα με δημόσια αναφορά στην επωνυμία Φυσικά η Γραμματεία Καταναλωτή μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο (πάλι όμως δεν αποζημιώνεται ο καταναλωτής)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα