sattack Δημοσ. Κυριακή στις 11:15 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 11:15 μμ (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, blademyc είπε Ναι και εγώ δεν τα έχω ξεκαθαρίσει στο μυαλό μου αλλά τουλάχιστον ο Samsung είναι gen 5 αν και δεν φτάνει τα επίπεδα των ακριβών. OK, επειδη αυτο που εγραψες δεν ειναι σωστο, θα γράψω εδώ αυτά που έχω καταλάβει, (αν κάνω κάπου λάθος ας με διορθώσει κάποιος). Γενικά δεν λέω ποτέ παρε το τάδε που είναι το καλύτερο, αλλά με ενδιαφέρει να δίνουμε τα σωστά δεδομένα, και επίσης και κάποιο σκεπτικό και μετά ας διαλέγει ο καθένας ότι θέλει, αρκεί να βασίζεται σε σωστά δεδομένα και όχι σε παραπληροφορηση. Λοιπόν, ο Samsung ΔΕΝ μπορεί να θεωρηθεί gen 5 διότι μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε 2x 5.0. Δηλαδή μόνο 2 lanes 5.0 μπορεί να χρησιμοποιήσει και όχι 4x. Οι Μ2 δίσκοι μπαίνουν σε θύρες που κανονικά είναι 4x PCIe. Κάθε γενια PCIe δινει 2πλασιο bandwidth σε κάθε lane (γραμμή) απο την προηγούμενη γενιά. Αυτό σημαίνει ότι όταν σε κάποια περίπτωση χρησιμοποιούμε 2x γραμμες καποιου gen (πχ εδώ 5.0), τότε το συνολικό bandwidth(το λέμε και "ταχύτητα") είναι ίσο με 4x της προηγούμενης γενιάς, πχ εδώ 2x 5.0 = 4x 4.0 Δηλαδή ο 990 EVO plus είναι ένας κανονικός δίσκος 4ης γενιάς, που το μοναδικό του πλεονέκτημα είναι ότι κρατάει την ίδια ταχυτητα αν τον βάλει κάποιος σε "κομμενη" υποδοχή Μ2 που έχει μόνο 2 lanes 5.0. Ενώ αν έβαζε εκεί έναν σκέτο δισκο 4ης γενιάς, θα έτρεχε κι αυτός μόνο σε 2 lanes, δηλ 2x 4.0, δηλαδή "ταχύτητα" ίση με έναν δίσκο 3ης γενιάς (4x 3.0). Που γίνεται αυτό? Ίσως σε κάποια τσιπσετ της Intel (που δεν τα γνωρίζω) ή επίσης και σε κάποια τσιπσετ της AMD που μοιράζουν τα 4 lanes με κάτι άλλο, πχ με τις θύρες usb4.0, και σου λένε ή θα τρέχεις μόνο το ένα από τα δύο πράγματα με 4x lanes, ή θα μοιράσεις τα lanes μεταξύ τους και θα τρέχουν 2x + 2x. - 1ον: πιασ' τ' αυγό και κούρευτο....! Μιλάμε για τελείως extreme περιπτώσεις να σου τύχει και να θέλεις επίτηδες να πετύχεις κάτι τέτοιο. 2ον και σημαντικότερο: ΚΑΝΕΝΑΣ δεν πρόκειται ποτέ να καταλαβει πρακτική διαφορά στην ταχύτητα μεταξύ PCIe 5.0 vs 4.0 vs 3.0 ακόμα! Άντε να πεις τίποτα επαγγελματίες που μεταφέρουν συνέχεια τεράστια αρχεία από τον έναν στον άλλο? Μιλάμε πάλι για extreme περιπτώσεις κι αν. Ο κανονικός χρήστης, να φορτωνει windows, να φορτωνει παιχνίδια και levels ή να φορτώνει βιβλιοθήκες software, ούτε καν που θα καταλάβεις διαφορά σε ταχύτητα ακόμα και έναν δίσκο 3.0 ! Τότε γιατί λέμε πάρε 4.0 ή λέμε αυτός ο 4 0 είναι πιο γρήγορος από τον άλλον? Μόνο και μόνο γιατί έχουν παρόμοια τιμή! Αν είχαν μεγάλη διαφορά στην τιμή, τότε θα λέγαμε πάρε 3.0 , το ίδιο είναι! Μην πετάς έξτρα λεφτά σε 4.0! Όμως όταν μιλάνε για 5-10Ε, ε οκ, πάρε έναν "γρήγορο" 4.0. Πιο πολύ μετράει να έχει πολλά χρόνια εγγύηση και μεγάλο TBW. Αν τα πετύχουμε αυτά, μετα λέμε οκ, πάρε και έναν τέτοιο με μεγαλύτερη ονομαστική ταχύτητα αλλά πάντα όταν εχει όλα τα παραπάνω σε καλή τιμή! Για αυτό το λόγο λέμε, μην πετάς 150-200-250Ε για 1ΤΒ pcie 5.0 γιατί δεν θα καταλάβεις διαφορά, και επίσης λέμε γιατί να δώσεις 100-110Ε για έναν 4x 4.0 (ή 2x 5.0) όταν βρίσκεις το ίδια χαρακτηριστικά με 65 ή 68Ε? Είναι εντελώς άχρηστο να κυνηγάει τώρα κάποιος ένα spec pcie 5.0, γιατι το αυξημενο bandwidth δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στην πράξη, ούτε σε M2 ούτε σε κάρτες γραφικών, τώρα και για αρκετα ακομα χρόνια. Έχω κάνει ολόκληρο thread πάνω σε αυτό. Τα ίδια είχαν γίνει με τη μετάβαση από 3.0 σε 4.0 , καμμια πρακτικη διαφορα, ο μονος λογος που προτείνουμε και παίρνουμε τώρα κάρτες και δίσκους και μητρικές 4.0 είναι επειδή ειναι παντού και σε ίδιες τιμές με 3.0. Καποια στιγμη θα γινει το ιδιο με τις τιμες των 5.0 οποτε οκ. Αλλά μέχρι τότε δεν αξίζουν την τεράστια διαφορά σε χρήματα. (Δες στο παραπάνω thread πως μια 4090 σε 3.0 είναι ακριβώς το ίδιο με 4.0, και μέχρι και σε 2.0 και σε 1.1 βγαίνουν κάτι τρελά συμπεράσματα!) Οπότε είναι εντελώς άχρηστο να σου λένε και: δώσε ούτε καν 40-50 E για αυτόν τον pcie 4.0 επειδή είναι πιο γρήγορος από τον άλλο pci 4.0. (Να πεις ότι έχουν παρόμοιο TBW και παρόμοια τιμή τότε άντε ναι, να συγκρίνουμε και ταχύτητες). Αν κάποιος τα έχει καταλάβει όλα αυτά και παρόλα αυτά επιμένει να αγοράσει τον πολύ ακριβότερο για την μάρκα ή γιατί έτσι γουστάρει, οκ, κανένα πρόβλημα. Αλλά όχι να παρασύρουμε άλλους να πετάνε λεφτά χωρίς λόγο μόνο και μόνο για να βλέπουν ένα νούμερο που λεει gen 3, 4, 5 να αυξάνεται χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρυσμα. Επεξ/σία Κυριακή στις 11:47 μμ από sattack
blademyc Δημοσ. Δευτέρα στις 01:32 πμ Μέλος Δημοσ. Δευτέρα στις 01:32 πμ 2 ώρες πριν, sattack είπε OK, επειδη αυτο που εγραψες δεν ειναι σωστο, θα γράψω εδώ αυτά που έχω καταλάβει, (αν κάνω κάπου λάθος ας με διορθώσει κάποιος). Γενικά δεν λέω ποτέ παρε το τάδε που είναι το καλύτερο, αλλά με ενδιαφέρει να δίνουμε τα σωστά δεδομένα, και επίσης και κάποιο σκεπτικό και μετά ας διαλέγει ο καθένας ότι θέλει, αρκεί να βασίζεται σε σωστά δεδομένα και όχι σε παραπληροφορηση. Λοιπόν, ο Samsung ΔΕΝ μπορεί να θεωρηθεί gen 5 διότι μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε 2x 5.0. Δηλαδή μόνο 2 lanes 5.0 μπορεί να χρησιμοποιήσει και όχι 4x. Οι Μ2 δίσκοι μπαίνουν σε θύρες που κανονικά είναι 4x PCIe. Κάθε γενια PCIe δινει 2πλασιο bandwidth σε κάθε lane (γραμμή) απο την προηγούμενη γενιά. Αυτό σημαίνει ότι όταν σε κάποια περίπτωση χρησιμοποιούμε 2x γραμμες καποιου gen (πχ εδώ 5.0), τότε το συνολικό bandwidth(το λέμε και "ταχύτητα") είναι ίσο με 4x της προηγούμενης γενιάς, πχ εδώ 2x 5.0 = 4x 4.0 Δηλαδή ο 990 EVO plus είναι ένας κανονικός δίσκος 4ης γενιάς, που το μοναδικό του πλεονέκτημα είναι ότι κρατάει την ίδια ταχυτητα αν τον βάλει κάποιος σε "κομμενη" υποδοχή Μ2 που έχει μόνο 2 lanes 5.0. Ενώ αν έβαζε εκεί έναν σκέτο δισκο 4ης γενιάς, θα έτρεχε κι αυτός μόνο σε 2 lanes, δηλ 2x 4.0, δηλαδή "ταχύτητα" ίση με έναν δίσκο 3ης γενιάς (4x 3.0). Που γίνεται αυτό? Ίσως σε κάποια τσιπσετ της Intel (που δεν τα γνωρίζω) ή επίσης και σε κάποια τσιπσετ της AMD που μοιράζουν τα 4 lanes με κάτι άλλο, πχ με τις θύρες usb4.0, και σου λένε ή θα τρέχεις μόνο το ένα από τα δύο πράγματα με 4x lanes, ή θα μοιράσεις τα lanes μεταξύ τους και θα τρέχουν 2x + 2x. - 1ον: πιασ' τ' αυγό και κούρευτο....! Μιλάμε για τελείως extreme περιπτώσεις να σου τύχει και να θέλεις επίτηδες να πετύχεις κάτι τέτοιο. 2ον και σημαντικότερο: ΚΑΝΕΝΑΣ δεν πρόκειται ποτέ να καταλαβει πρακτική διαφορά στην ταχύτητα μεταξύ PCIe 5.0 vs 4.0 vs 3.0 ακόμα! Άντε να πεις τίποτα επαγγελματίες που μεταφέρουν συνέχεια τεράστια αρχεία από τον έναν στον άλλο? Μιλάμε πάλι για extreme περιπτώσεις κι αν. Ο κανονικός χρήστης, να φορτωνει windows, να φορτωνει παιχνίδια και levels ή να φορτώνει βιβλιοθήκες software, ούτε καν που θα καταλάβεις διαφορά σε ταχύτητα ακόμα και έναν δίσκο 3.0 ! Τότε γιατί λέμε πάρε 4.0 ή λέμε αυτός ο 4 0 είναι πιο γρήγορος από τον άλλον? Μόνο και μόνο γιατί έχουν παρόμοια τιμή! Αν είχαν μεγάλη διαφορά στην τιμή, τότε θα λέγαμε πάρε 3.0 , το ίδιο είναι! Μην πετάς έξτρα λεφτά σε 4.0! Όμως όταν μιλάνε για 5-10Ε, ε οκ, πάρε έναν "γρήγορο" 4.0. Πιο πολύ μετράει να έχει πολλά χρόνια εγγύηση και μεγάλο TBW. Αν τα πετύχουμε αυτά, μετα λέμε οκ, πάρε και έναν τέτοιο με μεγαλύτερη ονομαστική ταχύτητα αλλά πάντα όταν εχει όλα τα παραπάνω σε καλή τιμή! Για αυτό το λόγο λέμε, μην πετάς 150-200-250Ε για 1ΤΒ pcie 5.0 γιατί δεν θα καταλάβεις διαφορά, και επίσης λέμε γιατί να δώσεις 100-110Ε για έναν 4x 4.0 (ή 2x 5.0) όταν βρίσκεις το ίδια χαρακτηριστικά με 65 ή 68Ε? Είναι εντελώς άχρηστο να κυνηγάει τώρα κάποιος ένα spec pcie 5.0, γιατι το αυξημενο bandwidth δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στην πράξη, ούτε σε M2 ούτε σε κάρτες γραφικών, τώρα και για αρκετα ακομα χρόνια. Έχω κάνει ολόκληρο thread πάνω σε αυτό. Τα ίδια είχαν γίνει με τη μετάβαση από 3.0 σε 4.0 , καμμια πρακτικη διαφορα, ο μονος λογος που προτείνουμε και παίρνουμε τώρα κάρτες και δίσκους και μητρικές 4.0 είναι επειδή ειναι παντού και σε ίδιες τιμές με 3.0. Καποια στιγμη θα γινει το ιδιο με τις τιμες των 5.0 οποτε οκ. Αλλά μέχρι τότε δεν αξίζουν την τεράστια διαφορά σε χρήματα. (Δες στο παραπάνω thread πως μια 4090 σε 3.0 είναι ακριβώς το ίδιο με 4.0, και μέχρι και σε 2.0 και σε 1.1 βγαίνουν κάτι τρελά συμπεράσματα!) Οπότε είναι εντελώς άχρηστο να σου λένε και: δώσε ούτε καν 40-50 E για αυτόν τον pcie 4.0 επειδή είναι πιο γρήγορος από τον άλλο pci 4.0. (Να πεις ότι έχουν παρόμοιο TBW και παρόμοια τιμή τότε άντε ναι, να συγκρίνουμε και ταχύτητες). Αν κάποιος τα έχει καταλάβει όλα αυτά και παρόλα αυτά επιμένει να αγοράσει τον πολύ ακριβότερο για την μάρκα ή γιατί έτσι γουστάρει, οκ, κανένα πρόβλημα. Αλλά όχι να παρασύρουμε άλλους να πετάνε λεφτά χωρίς λόγο μόνο και μόνο για να βλέπουν ένα νούμερο που λεει gen 3, 4, 5 να αυξάνεται χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρυσμα. Ναι, δεν ήθελα να παρασύρω κανένα, μάλλον τον εαυτό μου αλλά τώρα κατάλαβα αυτό το X2, αρα αν ήταν χ4 θα έπιανε 12-13 και οχι 6-7, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί το κάνουνε τότε, για μαρκετινγκ ; 1
sattack Δημοσ. Δευτέρα στις 01:39 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 01:39 πμ Μόλις τώρα, blademyc είπε Ναι, δεν ήθελα να παρασύρω κανένα, μάλλον τον εαυτό μου αλλά τώρα κατάλαβα αυτό το X2, αρα αν ήταν χ4 θα έπιανε 12-13 και οχι 6-7, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί το κάνουνε τότε, για μαρκετινγκ ; 12-13 θα ηταν το ευρος του διαυλου, αλλα θα τα έπιανε τα 12-13 μονο αν μπορούνε μέσα τα τσιπάκια του και τα υπόλοιπα του κυκλώματα να πάνε τόσο. Μπορούνε? Δεν το ξέρουμε. Υπάρχει και η πιθανότητα απλώς να περισσευανε τσιπάκια για ταχύτητα μόνο 6-7 και σου λέει η Samsung τι να τα κάνουμε? Ας κάνουμε ένα διπλό interface 4x 4.0 και 2x 5.0, να κερδίσουμε και από marketing και από ωραία νούμερα Crystal Disk Mark αν κάποιος τον χρησιμοποιεί σε τέτοια "κομμένη" θύρα Μ2 που υπάρχει σε μερικές μητρικες intel και amd. Νούμερα σε benchmarks είναι μόνο, άμα δουλεύει καλά, γράφει πολλά TBW χωρίς να χαλάσει για 5-6 χρόνια, δεν πα να ναι και 5.0, 4.0 , 3.0, δεν θα καταλάβουμε εμείς άλλη διαφορά στα win και στα games.
Chris2756 Δημοσ. Δευτέρα στις 10:00 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 10:00 πμ 10 ώρες πριν, blademyc είπε Ναι και εγώ δεν τα έχω ξεκαθαρίσει στο μυαλό μου αλλά τουλάχιστον ο Samsung είναι gen 5 αν και δεν φτάνει τα επίπεδα των ακριβών. Γενικά το λειτουργικό μου που με ενδιαφέρει είναι αρκετά μικρότερο και το 1Tb μου περισσεύει... Το πιθανότερο είναι αρκετά αργότερα να μπει για backup του acronis και να βάλω για τα windows έναν μικρότερο πιο γρήγορο. Για πιο seasonic μιλάς γιατί στο level των 100€ δίνουν 5 χρόνια και γι'αυτό επέλεξα την be quite με 10... Καλημερα και χρονια πολλα. Το οτι εγω συμπαθω και εμπιστευομαι την seasonic, δεν σημαινει οτι και αλλες εταιριες δεν εχουν καλα τροφοδοτικα, π.χ. corsair, bequiet. Eχω χρησιμοποιησει, focus, vertex (10 χ. εγκυηση) και prime (12 χ. εγκυηση). Με πιο αδυνατο (οικονομικοτερο) επεξεργαστη η καρτα γραφικων, κανω την δουλεια μου. Για τροφοδοτικο και οθονη, οτι καλυτερο, μπορει να σηκωσει η τσεπη μου. Τωρα για τις εγκυησεις, τα καταστηματα δινουν 2 χρονια εγκυηση, συμφωνα με τον ευρωπαικο κανονισμο. Απο εκει και περα πρεπει να απευθυνθεις, στην ιδια την εταιρεια κατασκευης. ΠΡΟΣΟΧΗ για να σε υποστηριξουν, πρεπει να εχει αγοραστει το τροφοδοτικο απο επισημο μεταπωλητη. Η corsair π.χ. εχει υπαναχωρησει αρκετες φορες, στις υποχρεωσεις της, γι αυτο τον λογο. Μπορει και ναχει δικαιο, ας το κρινει ο καθε αγοραστης αυτο. Κατι ακομα που γνωριζω, η seasonic, στην Ελλαδα εχει σαν επισημους μεταπωλητες, δυο απο τα χειροτερα κατ/τα, για εμενα ψευτες και πανακριβοι, ενα στην Αθηνα κι ενα στην Θεσ/κη. Ομως οτι χρειαστηκα, ενα e-mail στην seasonic και ειχα αμεση και θετικη υποστηριξη. Εκτος απο τα κορυφαια προιοντα της, παρεχει και σωστη υποστηριξη στους πελατες της. Εγω αυτα γνωριζω, αυτα ελεγα παλαιοτερα στους πελατες μου, αυτα λεω και στους φιλους που ζητουν την γνωμη μου. Για προσωπικη μου χρηση, seasonic με κλειστα ματια. 1
blademyc Δημοσ. Δευτέρα στις 12:29 μμ Μέλος Δημοσ. Δευτέρα στις 12:29 μμ 2 ώρες πριν, Chris2756 είπε Καλημερα και χρονια πολλα. Το οτι εγω συμπαθω και εμπιστευομαι την seasonic, δεν σημαινει οτι και αλλες εταιριες δεν εχουν καλα τροφοδοτικα, π.χ. corsair, bequiet. Eχω χρησιμοποιησει, focus, vertex (10 χ. εγκυηση) και prime (12 χ. εγκυηση). Με πιο αδυνατο (οικονομικοτερο) επεξεργαστη η καρτα γραφικων, κανω την δουλεια μου. Για τροφοδοτικο και οθονη, οτι καλυτερο, μπορει να σηκωσει η τσεπη μου. Τωρα για τις εγκυησεις, τα καταστηματα δινουν 2 χρονια εγκυηση, συμφωνα με τον ευρωπαικο κανονισμο. Απο εκει και περα πρεπει να απευθυνθεις, στην ιδια την εταιρεια κατασκευης. ΠΡΟΣΟΧΗ για να σε υποστηριξουν, πρεπει να εχει αγοραστει το τροφοδοτικο απο επισημο μεταπωλητη. Η corsair π.χ. εχει υπαναχωρησει αρκετες φορες, στις υποχρεωσεις της, γι αυτο τον λογο. Μπορει και ναχει δικαιο, ας το κρινει ο καθε αγοραστης αυτο. Κατι ακομα που γνωριζω, η seasonic, στην Ελλαδα εχει σαν επισημους μεταπωλητες, δυο απο τα χειροτερα κατ/τα, για εμενα ψευτες και πανακριβοι, ενα στην Αθηνα κι ενα στην Θεσ/κη. Ομως οτι χρειαστηκα, ενα e-mail στην seasonic και ειχα αμεση και θετικη υποστηριξη. Εκτος απο τα κορυφαια προιοντα της, παρεχει και σωστη υποστηριξη στους πελατες της. Εγω αυτα γνωριζω, αυτα ελεγα παλαιοτερα στους πελατες μου, αυτα λεω και στους φιλους που ζητουν την γνωμη μου. Για προσωπικη μου χρηση, seasonic με κλειστα ματια. Εκτός από την εγγύηση παρατήρησα ότι μεταξύ Seasonic και Be Quiet τα δεύτερα έχουν περισσότερες προστασίες, https://www.skroutz.gr/comparelists/30?compare=28796275%2C37776940%2C57376082%2C40581940
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα