Προς το περιεχόμενο

Νέο σύστημα i7-14700KF - τι θα αλλάζατε ;

blademyc

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, blademyc είπε

Για Intel παω σίγουρα και αν η CPU είναι overkill τώρα ίσως αλλά το βλέπω σε βάθος χρόνου 5ετιας++. 
Για την μητρική δεν ήμουν σίγουρος μόνο που ήταν Asus και είχε Gen5, αλλά στον δίσκο έκανα λάθος και με παραξένεψε που η Samsung σε αυτά τα μοντέλα δεν είναι ακόμα Gen5... 

Για την μνήμη έλεγα ότι αφού τώρα έχω 16GB με τα διπλάσια θα είμαι οκ και σίγουρα μελλοντικά αν χρειάζεται το βλέπω.

Υδρόψυξη χωρίς να παίζω παιχνίδια ή overclocking; 
Η χρήση μου είναι βαριά απο την άποψη ότι έχω παρα πολλά παράθυρα στον browser ανοιχτά ταυτόχρονα με άλλα προγράμματα, Visual Studio Code, phpStorm και σίγουρα το Docker που είναι αρκετά βαρύ απο μόνο του. Επίσης πολλά άλλα εργαλεία τύπου Backup, git, βάσεων δεδομένων, python anaconda, Jupiter κτλ. 
Τα περισσότερα τα χρειάζομαι ταυτόχρονα γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην τρώει κολλήματα ή να κρασσαρει γιατί πρέπει να ξεκινάω απο την αρχή χορις να ξερω τι έχω χάσει...

Εγω την συμβουλη στην εδωσα ,η αποφαση ειναι δικη σου.

btw τελος του μηνα βγαινουν οι νεοι intel αν θες να περιμενεις μιας και δεν θα εχουν συμφωνα με την intel το προβλημα με το degradation και τα crashes που εχουν οι 13/14xxx αφου ειναι και για δουλεια το πισι απο οτι καταλαβα.

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 40
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Στις 30/9/2024 στις 6:11 ΜΜ, akoinonitos είπε

Εγω την συμβουλη στην εδωσα ,η αποφαση ειναι δικη σου.

btw τελος του μηνα βγαινουν οι νεοι intel αν θες να περιμενεις μιας και δεν θα εχουν συμφωνα με την intel το προβλημα με το degradation και τα crashes που εχουν οι 13/14xxx αφου ειναι και για δουλεια το πισι απο οτι καταλαβα.

Σωστά το λες είναι κοντά, είδα λίγο τι και πως και θα έχει περισσότερα ποδαράκια άρα άλλες motherboads κτλ...
Αυτό που με ανησύχησε είναι το video αυτό που λέει ότι στην ουσία μπορεί να την πατήσουμε άγρια και να τρώει κολλήματα κάτι που δεν θα το ήθελα !!
Το θέμα είναι πότε θα κυκλοφορήσουν, πότε θα είναι διαθέσιμοι και πότε θα υπάρχουν αξιόλογα m/bs... Λες για BlackFriday ?

23 ώρες πριν, Psyber είπε

Την μνήμη σαν μάρκα TeamGroup δεν την ήξερα, η πρώτη μητρική φαίνεται καλή, η δεύτερη πολύ μικρή δεν είναι ; Έχεις υπόψιν καμία μητρική με 3 εξόδους εικόνας να γλυτώσω την κάρτα γραφικών ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εάν δεν σε επηγει η αγορά περίμενε τους καινούργιους και παράλληλα βάζε κάτι στην άκρη γιατί λογικά η καινούργια πλατφόρμα -ειδικα στην αρχη- θα έχει τσιμπημενη τιμή.

Επεξ/σία από @topos
  • Like 1

12 ώρες πριν, blademyc είπε

Σωστά το λες είναι κοντά, είδα λίγο τι και πως και θα έχει περισσότερα ποδαράκια άρα άλλες motherboads κτλ...
Αυτό που με ανησύχησε είναι το video αυτό που λέει ότι στην ουσία μπορεί να την πατήσουμε άγρια και να τρώει κολλήματα κάτι που δεν θα το ήθελα !!
Το θέμα είναι πότε θα κυκλοφορήσουν, πότε θα είναι διαθέσιμοι και πότε θα υπάρχουν αξιόλογα m/bs... Λες για BlackFriday ?

Την μνήμη σαν μάρκα TeamGroup δεν την ήξερα, η πρώτη μητρική φαίνεται καλή, η δεύτερη πολύ μικρή δεν είναι ; Έχεις υπόψιν καμία μητρική με 3 εξόδους εικόνας να γλυτώσω την κάρτα γραφικών ;

Νοεμβρη θα ειναι διαθεσιμα ολα λογικα.

5 ώρες πριν, akoinonitos είπε

Νοεμβρη θα ειναι διαθεσιμα ολα λογικα.

14 ώρες πριν, @topos είπε

Εάν δεν σε επηγει η αγορά περίμενε τους καινούργιους και παράλληλα βάζε κάτι στην άκρη γιατί λογικά η καινούργια πλατφόρμα -ειδικα στην αρχη- θα έχει τσιμπημενη τιμή.

Νομίζω ότι αυτό θα γίνει, όλα είναι φτιαγμένα για την BF ! Ίσως μέχρι τότε να έχει βγάλει η Samsung και gen5 ssd.

8 minutes ago, blademyc said:

Ίσως μέχρι τότε να έχει βγάλει η Samsung και gen5 ssd.

Ρεαλιστικα αδιαφορο.

Μην πληρωσεις 2πλη τιμη για nvme pci-e 5.0 εαν χρειαστει να κοψεις απο αλλα υποσυστηματα.

Ουτε ειναι ωριμη η τεχνολογια(δεν maxαρουν το bandwith του pci-e 5.0 ακομα και εχουν υψηλοτερες θερμοκρασιες.) ουτε ειναι καλο vfm.

1 ώρα πριν, @topos είπε

Ρεαλιστικα αδιαφορο.

Μην πληρωσεις 2πλη τιμη για nvme pci-e 5.0 εαν χρειαστει να κοψεις απο αλλα υποσυστηματα.

Ουτε ειναι ωριμη η τεχνολογια(δεν maxαρουν το bandwith του pci-e 5.0 ακομα και εχουν υψηλοτερες θερμοκρασιες.) ουτε ειναι καλο vfm.

Τώρα έχω τον 970 που πάει περίπου στα 3GB\s και η gen 5 θα είναι πάνω από 12 αρα τουλάχιστον 4Χ. Δεν μπορώ να φανταστώ αναβάθμιση που αναβαθμίζει κάτι οχι 10% ή 20% αλλά 400% και επηρεάζει άμεσα το σύστημα στην καθημερινότητα(επίσης ισως χρησιμοποιήσω αυτόν που εχω τώρα και σε 1-2 χρόνια η τιμές τους να είναι χώμα γιατί να μην μπορώ να αναβαθμίσω).

25 minutes ago, blademyc said:

Τώρα έχω τον 970 που πάει περίπου στα 3GB\s και η gen 5 θα είναι πάνω από 12 αρα τουλάχιστον 4Χ. Δεν μπορώ να φανταστώ αναβάθμιση που αναβαθμίζει κάτι οχι 10% ή 20% αλλά 400% και επηρεάζει άμεσα το σύστημα στην καθημερινότητα(επίσης ισως χρησιμοποιήσω αυτόν που εχω τώρα και σε 1-2 χρόνια η τιμές τους να είναι χώμα γιατί να μην μπορώ να αναβαθμίσω).

Ουτε 12000mb/s ειναι δεδομενο, ουτε το x4 ειναι γραμμικο.

Εαν σε καλυπτει ως χωρο ο 970 μεινε με αυτον και κανε allocate το budget  (ανεφερες 1000 ευρω στο αρχη) στα αλλα υποσυστηματα (cpu/ram).

• Like 1

43 λεπτά πριν, @topos είπε

Εαν σε καλυπτει ως χωρο ο 970 μεινε με αυτον και κανε allocate το budget  (ανεφερες 1000 ευρω στο αρχη) στα αλλα υποσυστηματα (cpu/ram).

Γι'αυτό έβαλα οικονομικό κουτί, μνήμη και θέλω να αποφύγω την κάρτα γραφικών και ότι άλλο μπορώ αλλά μητρική δεν μπορείς να αλλάξεις.

Μακριά από Be Quiet! System Power 10 750W

Από Be Quiet! πάρε τουλάχιστον Be Quiet! Pure Power 12 M 750W

Διαφορετικά έχει και πιο φθηνά τροφοδοτικά, καλύτερα απο το Be Quiet! System Power 10, π.χ. Corsair RM750 που κατά καιρούς το δείχνει στο skroutz στα 80-90 ευρώ.

• Like 2

1 ώρα πριν, duffyduck είπε

Μακριά από Be Quiet! System Power 10 750W

Από Be Quiet! πάρε τουλάχιστον Be Quiet! Pure Power 12 M 750W

Διαφορετικά έχει και πιο φθηνά τροφοδοτικά, καλύτερα απο το Be Quiet! System Power 10, π.χ. Corsair RM750 που κατά καιρούς το δείχνει στο skroutz στα 80-90 ευρώ.

Το επέλεξα γιατί έχει από τις καλύτερες βαθμολογίες 4,8 αστέρια σε 140 κριτικές στον τσιγκούνη, πράγμα που δεν βλέπεις εύκολα. Και αυτό που προτείνεις εσύ έχει εξίσου καλές κριτικές αλλά 1,5 φορά παραπάνω τιμή, ωραίο που είναι και Modular αλλά ανεβαίνει.

Στις 2/10/2024 στις 4:27 ΜΜ, @topos είπε

Τα budget φίλε μου είναι για να ξεπερνιούνται 😂🤣

• Haha 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

https://www.techpowerup.com/review/be-quiet-system-power-10-750w/

https://hwbusters.com/psus/be-quiet-system-power-10-750w-psu-review-a-big-disappointment/

review από τον Άρη των hardware busters

και το Corsair RM750 στα 85 ευρω το βλέπω και με αγορα με σκρουτζ

https://www.skroutz.gr/s/30619263/Corsair-RM-Series-RM750-750W-Leyko-Trofodotiko-Ypologisti-Full-Modular-80-Plus-Gold.htmlimage.png.91703b306bab83ad3bba89626bc724c4.png

image.png.3ad04ffea5f0ad4148c7084c550f8f82.png

Δεν είναι ότι είναι κακή η σειρα Be Quiet System Power 10 450-750W (έχω το 550W), αλλά με τα ίδια χρήματα ή λιγα παραπάνω παίρνεις καλύτερο τροφοδοτικό.

Υπάρχει και το Be Quiet Pure Power 11 700W που δεν είναι modular ( https://www.skroutz.gr/s/16368563/Be-Quiet-Pure-Power-11-700W-Mayro-Trofodotiko-Ypologisti-Full-Wired-80-Plus-Gold.html ) αλλά θα σου έλεγα να προτιμήσεις το Corsair RM750.

Απο εκεί και πέρα, μακριά από 13th και 14th gen Intel CPUs.

Επεξ/σία από duffyduck
  • Like 1

Στις 2/10/2024 στις 4:00 ΜΜ, blademyc είπε

To θέμα είναι ότι αυτό το 400% (το οποίο δεν θα ισχύει απαραίτητα) δεν είναι μια 4x αύξηση σε κάτι που κάνεις συνεχόμενα. Δεν θα σου επηρεάσει το workflow, την ταχύτητα του υπολογιστή κλπ. Θα επηρεάσει το πόσο γρήγορα κάνεις copy paste μεγάλα αρχεία. Πόσες φορές την ημέρα το κάνεις αυτό; Και πόσο μεγάλα είναι τα αρχεία; Αν δουλεύεις σ' ένα project 5 ώρες τη διαφορά θα την δείς στο ότι το αρχείο αντί να κάνει copy paste ένα αρχείο 36GB σε 30 δευτερόλεπτα θα κάνει σε 2 λεπτά; Στο σύνολο του χρόνου που διέθεσες στο project στο παράδειγμα αυτό η διαφορά πήγε από 300.5 σε 302 λεπτά (+0.5% απόδοση). Και τι θα κάνεις τόσο σημαντικό σ' αυτό το 1.5 λεπτό έξτρα..; (ένα κατούρημα δηλαδή).

Καταρχάς αν γράφεις και ξεγράφεις τόσο που πραγματικά κερδίζεις τόσο πολύ χρόνο από τον gen5, αν δεν κάνω λάθος θα 'σκοτώσεις' και γρήγορα τον δίσκο σου που υποτίθεται ότι η όλη διάρκεια ζωής ενώς NVME βασίζεται στους Read-Write κύκλους.

19 λεπτά πριν, Babis_allos είπε

To θέμα είναι ότι αυτό το 400% (το οποίο δεν θα ισχύει απαραίτητα) δεν είναι μια 4x αύξηση σε κάτι που κάνεις συνεχόμενα. Δεν θα σου επηρεάσει το workflow, την ταχύτητα του υπολογιστή κλπ. Θα επηρεάσει το πόσο γρήγορα κάνεις copy paste μεγάλα αρχεία. Πόσες φορές την ημέρα το κάνεις αυτό; Και πόσο μεγάλα είναι τα αρχεία; Αν δουλεύεις σ' ένα project 5 ώρες τη διαφορά θα την δείς στο ότι το αρχείο αντί να κάνει copy paste ένα αρχείο 36GB σε 30 δευτερόλεπτα θα κάνει σε 2 λεπτά; Στο σύνολο του χρόνου που διέθεσες στο project στο παράδειγμα αυτό η διαφορά πήγε από 300.5 σε 302 λεπτά (+0.5% απόδοση). Και τι θα κάνεις τόσο σημαντικό σ' αυτό το 1.5 λεπτό έξτρα..; (ένα κατούρημα δηλαδή).

Καταρχάς αν γράφεις και ξεγράφεις τόσο που πραγματικά κερδίζεις τόσο πολύ χρόνο από τον gen5, αν δεν κάνω λάθος θα 'σκοτώσεις' και γρήγορα τον δίσκο σου που υποτίθεται ότι η όλη διάρκεια ζωής ενώς NVME βασίζεται στους Read-Write κύκλους.

Συνήθως ψάχνουμε μια ισορροπία μεταξύ επιδόσεων και τιμής,
η αίσθηση που είχα όταν έβαλα τον πρώτο μου ssd δίσκο (ocz vertex) και αργότερα όταν έβαλα τον NVME δεν μπορώ να το ξεπεράσω ακόμα και για τις πιο απλές εργασίες.
Κάτι αντίστοιχο αναμένω, ίσως λιγότερο αλλά οκ, από ένα επόμενο δίσκο gen5. Όπως λες ακόμα και έτσι ο δικός μου κάποια στιγμή πρέπει να αλλαχθεί, φτάνει στο τέλος του, 10k+ ώρες !

Όλα αυτά βέβαια ισχύουν και για τα υπόλοιπα, cpu, ram και πάει λέγοντας, διαφορετικά δεν θα έψαχνα για νέο Pc.

ΥΓ. Έχω ακόμα κολλημένο το αυτοκόλλητο του vertex ! Ναι το κουτί μου είναι πολύ παλιό 🤣 

image.png.e7cc618188002df1e867a99358500f62.png

image.png.e804dde01336d5a39c1f9353c1feb2e6.png

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...