Προς το περιεχόμενο

Opel Corsa C 1.4, κατάλληλο λάδι για Z14XE

geopro

Προτεινόμενες αναρτήσεις

51 λεπτά πριν, geopro είπε

Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο του κατασκευαστή.

Πρακτικά με αφήνει να βάλω από μια ευρεία γκάμα λιπαντικών αρκεί να ακολουθεί τις προδιαγραφές acea A3/B3

Στο ιξώδες επιτρέπει 0W-30 , 0W-40  ,5W-30 , 5W-40 ,10W-40 , 10W-50 ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Το πιο σημαντικο dexos 2.  0/40, 5/40, 5/30  Οχι 10/40.  Στο λεω για πιο σωστη συντηρηση του μοτερ.

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 ώρες πριν, liakinen είπε

@papoys1

Ημισυνθετικό ήταν και είναι. 

επειδή το αγοράζω χρόνια παλιά εγραφε semi synthetic τώρα αναγράψει part synthetic . Μπορείς να το δεις σε ένα 10/40 λάδι του lidl.

όσο για το ιξώδες  μου έδωσαν τον παρακάτω πίνακα στον οποίο για το δικό μου δίνει 10/30 ή 10/40 . Φυσικά στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πίνακες και οδηγίες για 5/30 αλλά όπως μου εξήγησαν δεν χρειάζεται το δικό μου διότι έχει απλό 16βάλβιδο κινητήρα. Το 5/30 ΘΑ μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κινητήρες με περισσότερα άλογα με κάποιου είδος τούρμπο ας πούμε το οποίο χρειάζεται πιο λεπτά λάδια.Ο κινητήρας μια χαρά λιπαίνεται και με το 10/40

A και αν δεις πάνω πάνω δίνει εύρος θερμοκρασίας μέχρι -20 που στην Ελλάδα ποτέ δεν πέφτει παρακάτω. Το 5/30 συστήνεται για Βόρειες χώρες που η θερμοκρασία το χειμώνα πέφτει και κάτω από -20

image.png.bf8b803f652d01b497c3cca80a132175.png

Επεξ/σία από papoys1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@papoys1

Semi-synthetic και part synthetic είναι το ίδιο πράγμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των 10w40 είναι λάδια Ημισυνθετικά. 

Επεξ/σία από liakinen

Γιατί είναι το ίδιο πράγμα;;;

Παλιά τα έδιναν σαν ημισυνθετικά (semi synthetic) τόσο τα gm opel όσο και του lidl που είναι το ίδιο λάδι πλέον τα δίνουν  σαν συνθετικά,όχι φουλ συνθετικά , απλά συνθετικά.

Το συγκεκριμένο gm που είναι ίδιο με το λαδι του lidl γιατί το δίνει σαν συνθετικό;;; Απάτη είναι;;;

https://www.skroutz.gr/s/6162746/GM-Synthetiko-Ladi-Aytokinitou-Motor-Oil-10W-40-A3-B4-A3-B3-5lt.html

Δεν βρηκα σε 5λιτρο αλλά το συγκεκριμένο 1 λιτρου αναγράφει πάνω semi-synthetic

https://www.skroutz.gr/s/46278994/GM-Imisynthetiko-Ladi-Aytokinitou-10W-40-A3-B4-1lt.html

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από Castrol για παράδειγμα:

What Is Conventional Motor Oil?

The base oil used in a conventional motor oil is 100% mineral oil which is obtained through the refining of crude oil.  Here the crude oil is distilled and cleaned up to produce a high-quality base oil. This is done without substantial molecular changes being made to the hydrocarbons in the base oil during the process.   

What Is The Difference Between Synthetic And Semi Synthetic Oil?

A synthetic base oil is derived though the creation of new base oil components (synthesis) to produce a stronger performing base fluid.  

• For a full synthetic motor oil 100% of the base oil composition contains these stronger synthesized base oil components.
  • For semi-synthetic or part synthetic motor oils (these terms are largely used interchangeably) the base oil composition is a combination of synthetic and conventional base oils.  There is no definition of how much synthetic needs to be included in a semi or part synthetic motor oil.  
Επεξ/σία από liakinen
  • Like 1

Έχω εντύπωση ότι φέρνει και πλήρως synthetic το lidl, σε χρυσό 4λιτρο μπουκάλι. Έχω καιρό να το δω βέβαια. Βάζω 1-2 φορές τέτοια και την τρίτη Liqui Molly από όταν άρχισα να αλλάζω κάθε 5000 χλμ.

Στις 30/9/2024 στις 1:59 ΜΜ, geopro είπε

Πρακτικά με αφήνει να βάλω από μια ευρεία γκάμα λιπαντικών αρκεί να ακολουθεί τις προδιαγραφές acea A3/B3

Στο ιξώδες επιτρέπει 0W-30 , 0W-40  ,5W-30 , 5W-40 ,10W-40 , 10W-50 ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Ο πίνακας που ανέβασες είναι γενικές πληροφορίες της opel για τα λάδια. Κάπου πρέπει να γράφει για τις προδιαγραφές που εγκρίνουν για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Στα δικά μου αυτοκίνητα δίνουν συγκεκριμένες εγκρίσεις που πρέπει να αναγράφει το λάδι όπως μπορείς να δείς σε αυτά που ανέβασα.

image.jpeg

citan λάδια.pdf

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, northjohn είπε

Ο πίνακας που ανέβασες είναι γενικές πληροφορίες της opel για τα λάδια. Κάπου πρέπει να γράφει για τις προδιαγραφές που εγκρίνουν για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Στα δικά μου αυτοκίνητα δίνουν συγκεκριμένες εγκρίσεις που πρέπει να αναγράφει το λάδι όπως μπορείς να δείς σε αυτά που ανέβασα.

image.jpeg

citan λάδια.pdf 224.93 kB · 1 download

Από το βιβλίο του κατασκευαστή για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο με κινητήρα Z14XE είναι η φωτογραφία.

Η μόνη απαιτούμενη προδιαγραφή είναι Acea A3/B3 και την αναφέρει σε άλλη σελίδα.

Opel_Corsa_C_2000-2003-.jpg.747977f9db50042c40cf74a04f840e03.jpgOpel_Corsa_C_2000-2003_.jpg.c32e0bab236ef9da3d27b843eb7bc876.jpg

Σάμπως και στο δικό σου η απαιτούμενη προδιαγραφή για βενζινοκινητήρα. και φυσικό αέριο ,χωρίς long life, ότι κάνει το 99% των κατόχων δηλαδή (αλλαγή μια φορά το χρόνο κάθε 15.000km , ότι έρθει πρώτο) είναι η VW 502 η οποία διατίθεται σε ένα μεγάλο εύρος από ιξώδη. Πρακτικά ότι βάλει ο νους σου.

Επεξ/σία από geopro
  • Like 1

Στις 30/9/2024 στις 11:00 ΜΜ, mindtrapper είπε

Έχω εντύπωση ότι φέρνει και πλήρως synthetic το lidl, σε χρυσό 4λιτρο μπουκάλι. Έχω καιρό να το δω βέβαια. Βάζω 1-2 φορές τέτοια και την τρίτη Liqui Molly από όταν άρχισα να αλλάζω κάθε 5000 χλμ.

Παλιά έβαζε. Τώρα δεν ξέρω τι γίνεται. Και 10/40 πλέον μόνο σε μονόλιτρα έχει. 5λιτρο 15/40. Έχει σχεδόν ένα χρόνο να βάλει είδη αυτοκινήτου και φαίνεται ότι διώχνει ότι στοκ έχει. Έχω πάρει καμιά 10αριά μονόλιτρα 10/40. Αν το σταματήσει να δω από που θα αγοράζω γιατί δεν εμπιστεύομαι και τα διάφορα ιντερνιτομάγαζα. Μάλλον στην opel μετά.

16 ώρες πριν, geopro είπε

Σάμπως και στο δικό σου η απαιτούμενη προδιαγραφή για βενζινοκινητήρα. και φυσικό αέριο ,χωρίς long life, ότι κάνει το 99% των κατόχων δηλαδή (αλλαγή μια φορά το χρόνο κάθε 15.000km , ότι έρθει πρώτο) είναι η VW 502 η οποία διατίθεται σε ένα μεγάλο εύρος από ιξώδη. Πρακτικά ότι βάλει ο νους σου.

Δεν ισχύει το ότι βάλει ο νους σου. Αν διαβάσεις προσεκτικά το βιβλιαράκι (πάνω δεξιά) θα δεις ότι σου προτείνει - επιβάλει -τρεις κατηγορίες  (0W-30, 5W-30,10W-30) με απόκλιση μόνο πάνω από το 30 εφόσον η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από  -15 βαθμούς, διαφορετικά μόνο 0W-30 και 5W-30 πάντα με την έγκριση που αναφέρεις ACEA A3/B3.

Στο βενζινοκίνητο μου βάζω το castrol 5W-30 longlife VW504 00 και στο πετρέλαιο elf 5w-30 συνθετικά και τα δυο, με αλλαγή κάθε 15.000χλμ.

2 ώρες πριν, northjohn είπε

Στο βενζινοκίνητο μου βάζω το castrol 5W-30 longlife VW504 00 και στο πετρέλαιο elf 5w-30 συνθετικά και τα δυο, με αλλαγή κάθε 15.000χλμ.

Κατά την VW υπάρχουν δύο τύποι σέρβις: ανάλογα με τον εξοπλισμό του αυτοκινήτου και τις συνθήκες λειτουργίας, η συντήρησή του ακολουθεί είτε τα σταθερά (fixed) διαστήματα service (ανά έτος ή 15.000χλμ. – όποιο επέλθει πρώτο) είτε τα μεταβλητά (longlife) διαστήματα (ανά 2 έτη ή 30.000 χλμ.

Εσύ μάλλον ακολουθείς το σταθερό ετήσιο (fixed) και όχι το μεταβλητό (long life)

Αν ναι τότε (κατά την VW) δεν πράττεις σωστά διότι στο βιβλίο σου για το σταθερό ετήσιο σέρβις προβλέπει μόνο VW 502 (ότι ιξώδες βάζει ο νους σου) και όχι την VW 504 5W-30  (ούτε καν εναλλακτικά) 

Μια παρόμοια κατάσταση ήταν/ είναι και για το Polo 1.0 το οποίο μάλιστα (υποτίθεται) είναι οδηγία VW 508 (0W-20)

Για δες το βιβλίο του κατασκευαστή και πες μου αν βγαίνει νόημα....

VW_POLO_OILspec_1.jpg.ab37baeebfa4eb865732350b126e8c83.jpg

Εγώ το καταλαβαίνω ότι πράττεις σωστά απλώς δίνω ένα παράδειγμα μέχρι που φτάνει η παράνοια των αυτοκινητοβιομηχανιών όταν το μάρκετινγκ παίζει το πρώτο ρόλο.

• Like 1

2 ώρες πριν, geopro είπε

Εσύ μάλλον ακολουθείς το σταθερό ετήσιο (fixed) και όχι το μεταβλητό (long life)

Αν ναι τότε (κατά την VW) δεν πράττεις σωστά διότι στο βιβλίο σου για το σταθερό ετήσιο σέρβις προβλέπει μόνο VW 502 (ότι ιξώδες βάζει ο νους σου) και όχι την VW 504 5W-30  (ούτε καν εναλλακτικά) 

Δεν αναφέρει πουθενά στο βιβλίο την υποχρεωτική χρήση του ενός ή του άλλου (vw touran 1.2 tsi 2011),απλά η αντιπροσωπεία βάζει διαφορετικό αυτοκόλλητο στην πόρτα, για το longlife γράφει μόνο τα χιλιόμετρα που έγινε η αλλαγή ενώ για το απλό (που έβαλα δυο φορές) γράφει επιπλέον και πότε πρέπει να γίνει η επόμενη. Το αμάξι   από το 2011 ως και σήμερα πάει μόνο στην επίσημη αντιπροσωπεία για όλα τα service αλλά τα λάδια τα αγοράζω εγώ από το εμπόριο. Δεν έχουν πρόβλημα εφόσον όπως μου ξεκαθάρισαν τα λάδια είναi 5w-30 με έγκριση 504 ή 502 ανεξαρτήτως μάρκας.

Στο πετρέλαιο (renault 1.5 dci) δέχονται μόνο δυο τύπος λαδιού 5w-30 ή 5w-40 με τις προδιαγραφές  RENAULT RN0720  -  MERCEDES-BENZ MB 226.51 και μια ακόμη για το 5w-40 που δεν χρησιμοποιώ.

Βέβαια αν δεν με ενδιέφεραν τα αυτοκίνητα θα μπορούσα να βάλω οτιδήποτε...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
41 λεπτά πριν, northjohn είπε

Δεν αναφέρει πουθενά στο βιβλίο την υποχρεωτική χρήση του ενός ή του άλλου (vw touran 1.2 tsi 2011),

Εγώ αυτό που βλέπω στο απόσπασμα του βιβλίου που ανέβασες ότι επιτρέπεται η χρήση μόνο VW502 ,και όχι κάτι άλλο, έστω εναλλακτικά, για βενζινοκινητήρα για σταθερό (fixed) διάστημα σέρβις (ανά έτος ή 15.000 Km - όποιο επέλθει πρώτο)

Στο δε κινητήρα φυσικού αερίου δεν προβλέπεται καν σέρβις long life με μεταβλητό διάστημα ανά δύο έτη και σε πάει υποχρεωτικά σε VW 502

VW502.jpg.26148bbae34be4afa643869d4e5e6c91.jpg

Η προδιαγραφή VW502 υπάρχει σε τεράστια γκάμα από ιξώδη και πρακτικά τα πάντα. (0W-30 , 5W-40, 10W-40 ,10W-50 και άλλα.)

Επαναλαμβάνω ότι εσύ πράττεις σωστά βάζοντας 5W-30

Η VW δεν τα λέει σωστά, ή μάλλον για να ακριβολογουμε ,είναι δέσμια του μάρκετινγκ.

Επεξ/σία από geopro

Στις 30/9/2024 στις 6:56 ΜΜ, liakinen είπε

@papoys1

Semi-synthetic και part synthetic είναι το ίδιο πράγμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των 10w40 είναι λάδια Ημισυνθετικά. 

Του λιντλ 10/40 το api αναβαθμιστηκε απο sl σε sn!!!  Οποιος ξερει/ασχολειται με λαδια καταλαβαινει..

• Like 1

2 ώρες πριν, PLACEBO_89 είπε

Του λιντλ 10/40 το api αναβαθμιστηκε απο sl σε sn!!!  Οποιος ξερει/ασχολειται με λαδια καταλαβαινει..

Εχει βγει η προδιαγραφη SP,  απο το 2020 ηδη 

Παντως Ημισυνθετικα παραμενουν οτι προδιαγραφη και να εχουν 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...