Axlmon Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Η Deutsche Telekom και η Meta βρίσκονται σε έντονη αντιπαράθεση σχετικά με τη διαχείριση της κυκλοφορίας δεδομένων στο δίκτυο της γερμανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Το επίκεντρο της διαμάχης είναι η μεταφορά ενός τεράστιου όγκου δεδομένων, που ανέρχεται σε 3,5 terabytes ανά δευτερόλεπτο, από τη Meta στο δίκτυο της Deutsche Telekom - ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου 100.000 ταινίες υψηλής ευκρίνειας. Σύμφωνα με τη Deutsche Telekom -μητρική εταιρεία της Cosmote- η Meta σταμάτησε να καταβάλλει τις συμφωνημένες πληρωμές για τις απευθείας συνδέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η γερμανική εταιρεία προσέφυγε στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκε από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολωνίας. Ως απάντηση, η Meta αποφάσισε να δρομολογήσει την κυκλοφορία των δεδομένων της μέσω ενός τρίτου παρόχου διαμετακόμισης αντί της προηγούμενης απευθείας διαδρομής. Η Deutsche Telekom ισχυρίζεται ότι έχει επεκτείνει επαρκώς τις δυνατότητές της για τα νέα σημεία μεταφοράς και έχει λάβει προληπτικά μέτρα για να αποτρέψει την απώλεια ποιότητας. Ωστόσο, η εταιρεία υποστηρίζει ότι είναι πλέον ευθύνη της Meta να χρησιμοποιήσει τις επαρκείς χωρητικότητες αναλόγως και να δρομολογήσει την κυκλοφορία δεδομένων χωρίς παρεμβολές. Από την πλευρά της, η Meta εκφράζει την απογοήτευσή της για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τη Deutsche Telekom. Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζει ότι έχει λάβει σημαντικά μέτρα για να διατηρήσει τις εφαρμογές της διαθέσιμες απευθείας μέσω της Deutsche Telekom, αλλά λόγω της δικαστικής απόφασης σχετικά με τα "πρωτοφανή και απαράδεκτα" τέλη που απαιτούνται, αναγκάστηκε να δρομολογήσει την κυκλοφορία του δικτύου της μέσω τρίτου παρόχου. Η Meta υποστηρίζει ότι οι απευθείας σχέσεις διασύνδεσης (peering) χωρίς κόστος είναι το αποδεκτό παγκόσμιο πρότυπο και λειτουργούν χωρίς χρέωση επειδή ωφελούν όλους: οι πάροχοι περιεχομένου επενδύουν σε προϊόντα και υπηρεσίες που οι άνθρωποι θέλουν να χρησιμοποιούν, ενώ οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών κερδίζουν χρήματα χρεώνοντας για την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνει επίσης ότι το 2022 επένδυσε πάνω από 27 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως σε ψηφιακές υποδομές που μειώνουν το κόστος των παρόχων τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Telekom. Η Deutsche Telekom, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι η Meta καταχράται "τη συντριπτική διαπραγματευτική της δύναμη για να δυσφημίσει τις εύλογες ανησυχίες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών και των καταναλωτών, προκειμένου να αποφύγει τη δίκαιη πληρωμή". Η γερμανική εταιρεία αναφέρει ότι η διαμάχη ξεπερνά τα όρια μιας απλής εταιρικής διένεξης. Αντιθέτως, θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα για το μέλλον του διαδικτύου: θα κυριαρχήσει ο νόμος του ισχυρότερου ή θα επιτευχθεί μια δίκαιη και ισορροπημένη συνύπαρξη μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών στο ψηφιακό οικοσύστημα; Η διαμάχη αυτή υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Deutsche Telekom καλωσορίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή ενός δεσμευτικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών, όπου ένας διαιτητής, π.χ. μια ρυθμιστική αρχή, θα αποφασίζει εάν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και οι πάροχοι δικτύων δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κατάλληλη τιμή για τη μεταφορά δεδομένων. Η Meta, από την άλλη πλευρά, προειδοποιεί ότι οι πρακτικές της Deutsche Telekom θέτουν ένα επικίνδυνο παγκόσμιο προηγούμενο και θέτουν σε κίνδυνο τη φιλοδοξία της δικτυακής ουδετερότητας και ενός ανοιχτού διαδικτύου για καταναλωτές, κοινότητες και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Deutsche Telekom, η έναρξη της ανακατεύθυνσης της κυκλοφορίας δεδομένων τη νύχτα από Τρίτη προς Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ομαλά. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ethereum Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ανάχωμα και κυματοθραύστης απέναντι στην ασυδοσία των Big Tech Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
empyr3an Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Κατάλαβα καλά ότι οι Γερμανοί θέλουν να καταργήσουν το net neutrality; Αν ναι, νομίζω είναι η πρώτη φορά που θα πάρω το μέρος της Meta. Ντροπή! Επεξ/σία 28 Σεπτεμβρίου από empyr3an Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
smpt Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Δεν νομίζω να έχει σχέση με το νετ neutrality. αυτές είναι συμφωνίες μεταξύ των εταιρειών και αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι η meta αθέτησε τη συμφωνία γιατί βρήκε αλλού φθηνότερα Επεξ/σία 29 Σεπτεμβρίου από smpt 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
transparent Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2 hours ago, empyr3an said: Κατάλαβα καλά ότι οι Γερμανοί θέλουν να καταργήσουν το net neutrality; Αν ναι, νομίζω είναι η πρώτη φορά που θα πάρω το μέρος της Meta. Ντροπή! Όχι. Απλά το πέταξε δήθεν η Meta. Είναι κλασσικός τσακωμός μεταξύ ISPs και content providers. Netflix πληρώνει: Comcast, Verizon, AT&T Google πληρώνει: Orange (France Telecom) Facebook (Meta) πληρώνει: Διάφορους παρόχους σε αναδυόμενες αγορές (π.χ. Ινδία, Αφρική) Akamai πληρώνει: Διάφορους παρόχους παγκοσμίως Αυτά είναι τα πιο γνωστά παραδείγματα που έχουν δημοσιοποιηθεί την τελευταία δεκαετία 3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
atypicalcoder Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Άμα γερμανικές εταιρίες τέτοιου βεληνεκούς αρχίζουν την "κλάψα" και τα παρακάλια προς εταιρίες τύπου meta, καταλαβαίνετε πόσο καλά πάει η οικονομία της Γερμανίας. Επεξ/σία 29 Σεπτεμβρίου από atypicalcoder Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Diavolos666 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Κάτσε λίγο ρε παιδιά, ο πάροχος διαδικτύου πληρώνεται από τους χρήστες για πρόσβαση στο διαδίκτυο που παρέχει και ο χρήστης μπορεί να μπει "όπου θέλει" σύμφωνα πάντα με τις νόμιμες ιστοσελίδες που δεν έχουν μπλοκαριστεί από κάποια κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους. Εγώ δηλαδή πληρώνω για την σύνδεσή μου, όταν βλέπω κάτι στο youtube, η google πρέπει να πληρώνει τον πάροχό μου χρήματα γιατί εγώ μπαίνω στην ιστοσελίδα τους μέσω του παρόχου μου; Και τι κερδίζει η google που εγώ τρώω πόσο bandwidth από τους server τους... (αφού δεν βλέπω καμία διαφήμιση) Αν δεν βγαίνει η τάδε εταιρία παροχής διαδικτύου, ας αυξήσει το τέλος χρήσης προς τους χρήστες της. Επεξ/σία 29 Σεπτεμβρίου από Diavolos666 1 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
esertas Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 32 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε Κάτσε λίγο ρε παιδιά, ο πάροχος διαδικτύου πληρώνεται από τους χρήστες για πρόσβαση στο διαδίκτυο που παρέχει και ο χρήστης μπορεί να μπει "όπου θέλει" σύμφωνα πάντα με τις νόμιμες ιστοσελίδες που δεν έχουν μπλοκαριστεί από κάποια κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους. Εγώ δηλαδή πληρώνω για την σύνδεσή μου, όταν βλέπω κάτι στο youtube, η google πρέπει να πληρώνει τον πάροχό μου χρήματα γιατί εγώ μπαίνω στην ιστοσελίδα τους μέσω του παρόχου μου; Και τι κερδίζει η google που εγώ τρώω πόσο bandwidth από τους server τους... (αφού δεν βλέπω καμία διαφήμιση) Αν δεν βγαίνει η τάδε εταιρία παροχής διαδικτύου, ας αυξήσει το τέλος χρήσης προς τους χρήστες της. Εγώ πληρώνω για να εχω απεριόριστα data και να μπαίνω οπου θέλω. Γιατί πρέπει να πληρώνει και η απέναντι πλευρά; 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
CyberCr33p Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν μεταξύ Deutsche Telekom και Hetzner: http://web.archive.org/web/20170610010122/http://wiki.hetzner.de/index.php/Double_Paid_Traffic/en 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Diavolos666 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 4 hours ago, esertas said: Εγώ πληρώνω για να εχω απεριόριστα data και να μπαίνω οπου θέλω. Γιατί πρέπει να πληρώνει και η απέναντι πλευρά; Αυτό ακριβώς, και ο πάροχος δεν κάνει και τίποτα δύσκολο, δεν είναι το bandwidth τίποτα υλικό να πεις "μεταφέραμε τόνους από διαδίκτυο και κοστίζει ακριβά γιατί αυξήθηκε το πετρέλαιο". Αέρα κοπανιστό πουλάνε. Τώρα θα μου πεις Γερμανία είναι εκεί, ιδέα δεν έχουμε τι ζόρια τραβάνε. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
fsbmaniac Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 3 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε Αυτό ακριβώς, και ο πάροχος δεν κάνει και τίποτα δύσκολο, δεν είναι το bandwidth τίποτα υλικό να πεις "μεταφέραμε τόνους από διαδίκτυο και κοστίζει ακριβά γιατί αυξήθηκε το πετρέλαιο". Αέρα κοπανιστό πουλάνε. Τώρα θα μου πεις Γερμανία είναι εκεί, ιδέα δεν έχουμε τι ζόρια τραβάνε. Είσαι ξεκάθαρα λάθος. Για να έχεις αυτο που ονομάζεις εσυ παντου και απεριοριστα ο παροχος κανει επενδυσεις.... μαθε λοιπον οτι πλεον οι παροχοι κάνουν 8χ φορές παραπάνω επένδυση με μεγάλη επίπτωση στα τεχνοοικονομικά τους. Μονο για μία πολη της Ελλάδας (αρκετά μεγάλη) τα uplinks απο 10G πήγαν σε 100G και πλέον σε 400G ... όλο αυτο απαιτεί νέες κάρτες (200-250Κ η μία), νεα SFP, νέο εξοπλισμό DWDM (΄δικτυο μετάδοσης) νεες κάρτες ισοσταθμισης κτλ... μιλάμε για τρελά budgets που κάθε χρονο , ναι κάθε χρόνο μαζί με τις απαιτούμενες εργολαβιες και εργασίες κοστίζουν δεκάδες εκατομύρια. Οι πάροχοι κάνουν πολύ προσεκτική μελέτη για το ενδεχόμενο εμπλουτισμού με πολύπλοκες εξισώσεις και αγνωστους Χ πολλούς κυρίως για το κόστος απόκτησης του εξοπλισμού το συγκεκριμένο χρονικό timeslot. Αρα καμία σχεση με το net nutrality αλλα δεν ειναι δυνατόν μια εταιρία να απολαμβάνει τερατώδη επενδύσεις εξοπλισμών για να εξυπηρετησεις την κίνηση της στο δίκτυο σου και εκείνη να έχεις τρελά εσοδα απο διαφημίσεις κτλ. Πολύ καλά κάνει αλλιώς το κοστουμι θα το φάμε όλοι μαζι. Τα ιδια γινονται και με το netflix και με youtube οπου βεβαια εκει την κατασταση εχει σωσει ο τοπικός stremer server για κάθε μεγαλο γεωγραφικό κομάτι της Ελλαδας κτλ...που και αυτο απαιτεί επενδυση σοβαρή. Ειναι πολύ ευκολο να κρίνεις πράγματα που δεν γνωρίζεις ουτε στο 1/100. Peace. 7 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Diavolos666 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) 33 minutes ago, fsbmaniac said: Είσαι ξεκάθαρα λάθος. Για να έχεις αυτο που ονομάζεις εσυ παντου και απεριοριστα ο παροχος κανει επενδυσεις.... μαθε λοιπον οτι πλεον οι παροχοι κάνουν 8χ φορές παραπάνω επένδυση με μεγάλη επίπτωση στα τεχνοοικονομικά τους. Μονο για μία πολη της Ελλάδας (αρκετά μεγάλη) τα uplinks απο 10G πήγαν σε 100G και πλέον σε 400G ... όλο αυτο απαιτεί νέες κάρτες (200-250Κ η μία), νεα SFP, νέο εξοπλισμό DWDM (΄δικτυο μετάδοσης) νεες κάρτες ισοσταθμισης κτλ... μιλάμε για τρελά budgets που κάθε χρονο , ναι κάθε χρόνο μαζί με τις απαιτούμενες εργολαβιες και εργασίες κοστίζουν δεκάδες εκατομύρια. Οι πάροχοι κάνουν πολύ προσεκτική μελέτη για το ενδεχόμενο εμπλουτισμού με πολύπλοκες εξισώσεις και αγνωστους Χ πολλούς κυρίως για το κόστος απόκτησης του εξοπλισμού το συγκεκριμένο χρονικό timeslot. Αρα καμία σχεση με το net nutrality αλλα δεν ειναι δυνατόν μια εταιρία να απολαμβάνει τερατώδη επενδύσεις εξοπλισμών για να εξυπηρετησεις την κίνηση της στο δίκτυο σου και εκείνη να έχεις τρελά εσοδα απο διαφημίσεις κτλ. Πολύ καλά κάνει αλλιώς το κοστουμι θα το φάμε όλοι μαζι. Τα ιδια γινονται και με το netflix και με youtube οπου βεβαια εκει την κατασταση εχει σωσει ο τοπικός stremer server για κάθε μεγαλο γεωγραφικό κομάτι της Ελλαδας κτλ...που και αυτο απαιτεί επενδυση σοβαρή. Ειναι πολύ ευκολο να κρίνεις πράγματα που δεν γνωρίζεις ουτε στο 1/100. Peace. ...τι λες ρε παιδί μου, όλα αυτά στην Ελλάδα που ακόμα και σε αστικά κέντρα με το ζόρι υπάρχουν 24-άρες γραμμές ενώ για επαρχεία ο κόσμος κατά κανόνα έχει wireless ISP γιατί ζούμε στην εποχή του χαλκού ακόμα? "ΠρΆγΜαΤα ΠοΥ ΔεΝ γΝωΡΊζΕιΣ οΎτΕ σΤο 1/100" Δεν λες πάλι καλά που έχουμε κι εσένα να μας διαφωτίζεις, άγιο είχαμε. ~~ Υ.Γ. Ο δε γούγλης δεν βγάζει δραχμή από εμένα, έχω anti-cookies, anti-trackers, ad-blockers και ο θεός βοηθός. Έχω ξεχάσει τι θα πει διαφήμιση. Επεξ/σία 29 Σεπτεμβρίου από Diavolos666 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
malakudi Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Η DT δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό, το έχει ξανακάνει. Είναι επί της ουσίας εκβιασμός, όμως η Meta είναι πολύ μεγάλη για να εκβιαστεί από την DT, στη χειρότερη δε θα δουλεύουν καλά οι υπηρεσίες της Meta στην DT και θα γκρινιάζουν οι πελάτες της. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Ne0n Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) 41 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε ...τι λες ρε παιδί μου, όλα αυτά στην Ελλάδα που ακόμα και σε αστικά κέντρα με το ζόρι υπάρχουν 24-άρες γραμμές ενώ για επαρχεία ο κόσμος κατά κανόνα έχει wireless ISP γιατί ζούμε στην εποχή του χαλκού ακόμα? "ΠρΆγΜαΤα ΠοΥ ΔεΝ γΝωΡΊζΕιΣ οΎτΕ σΤο 1/100" Δεν λες πάλι καλά που έχουμε κι εσένα να μας διαφωτίζεις, άγιο είχαμε. ~~ Υ.Γ. Ο δε γούγλης δεν βγάζει δραχμή από εμένα, έχω anti-cookies, anti-trackers, ad-blockers και ο θεός βοηθός. Έχω ξεχάσει τι θα πει διαφήμιση. Στην Ελλάδα είμαστε ακόμα με χαλκό τον οποίο πληρώνουμε ακριβά γιατί εδώ και 2 δεκαετίες ακόμα "αναβαθμιζόμαστε" χωρίς το ανάλογο αντίκρισμα... στην Γερμανία όμως και την υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν σοβαρές υποδομές που τις αναβαθμίζουν συνέχεια λόγο αυξημένων αναγκών διαφόρων εταιριών όπως πχ η Meta και τις οποίες αναβαθμίσεις τις χρυσοπληρώνουν οι πάροχοι για να έχουν χαμηλές χρεώσεις οι καταναλωτές, όπως το καταλαβαίνω σύμφωνα με το άρθρο φαίνεται η DT να έχει δίκιο σε αυτά που αναφέρει σχετικά με την Meta. Επεξ/σία 29 Σεπτεμβρίου από Ne0n 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dbrillis Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Μάγκες οι υποδομές κοστίζουν, δεν γίνετε να θέλεις και 8k streaming ολη μερα και φτηνά. Μη φοβάστε ομως, το "τι με νοιάζει εμενα" του σήμερα θα φερει την Meta, Google, Microsoft και Amazon στο μελλον να γινουν ISPs και τοτε θα εισαι vendor locked και στις υπηρεσίες τους και το ίντερνετ τους. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα