Προς το περιεχόμενο

ATX or Micro ATX για αναβάθμιση υπολογιστή

Visehrad

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους. Θέλω να προχωρήσω σε μία αναβάθμιση στον υπολογιστή κρατώντας μόνο τροφοδοτικό και κάρτα γραφικών (Nvidia GeForce GTX 1660) και κουτί.

Θα πάω σε σύστημα Intel  i5 1700 socket και έχω κολλήσει λίγο με την motherboard.

Το κουτί μου είναι είναι μπορεί να υποστηρίξει ATX --> https://www.skroutz.gr/s/9998328/Sharkoon-S25-W-Midi-Tower-Kouti-Ypologisti-me-Plaino-Parathyro-Mayro.html

Δεν χρειάζομαι κάτι extreme σε motherboard καθώς ο υπολογιστής θα είναι για σερφαρισμα- ταινίες και από παιχνίδια παίζω μόνο War Thunder kai Assassins Creed.

θέλω να υπάρχουν 4-5 θύρες USB και έχω και 2 σκληρους δίσκους.

Οπότε έθεσα μπατζετ για μητρική στα 70-80€ και με αυτά τα χρήματα όπως βλέπω πάω σε Micro ATX και θα μπορούσα να πάρω την παρακάτω

https://www.gigabyte.com/Motherboard/H610M-S2H-V3-DDR4-rev-10#kf

Το θέμα μου είναι ότι θα προσπαθήσω για πρώτη φορά να κάνω μόνος μου την συναρμολογηση  και με προβληματίζει μήπως είναι πιο δύσκολη η κατάσταση με micro atx motherboard. 

Έχω βάλει στο παρελθόν μόνος μου επεξεργαστή, κάρτα γραφικών, σκληρούς και μνήμες αλλά πότε δεν τον πήγα από την αρχή με αλλαγή μητρικής.

Ευχαριστώ προκαταβολικά για την βοήθεια σας!

Επεξ/σία από Visehrad
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εφόσον ο υπολογιστής θα είναι για σερφάρισμα, γιατί να επιλέξεις i5; Και σαν ποιον i5 έχεις κατά νου;

Ο συνδυασμός h610 με i5 (ακόμη και τον βασικό 12400) δεν είναι ιδανικός. Από την στιγμή που επιλέγεις i5 σημαίνει οτι κάποια στιγμή θες να τον αξιοποιήσεις στο μέγιστο και αυτή δεν είναι μια κατάλληλη μητρική για αυτό.

Γιατί δεν κοιτάς πιο οικονομικά σενάρια με am4 και ενσωματωμένα; Εκεί θα έχεις περισσότερες επιλογές σε μητρικές με τα λεφτά που σκέφτεσαι, μητρικές που θα αξιοποιήσουν 6cores cpu στο έπακρο, χωρίς προβλήματα...

Η συναρμολόγηση atx vs m-atx δεν έχει μεγάλες διαφορές. Το μόνο οτι θα είναι μερικώς πιο "συμπυκνωμένα" όλα. Πχ όταν είχα την m-atx μητρική, για να βγάλω τον m2 έπρεπε να έχω αφαιρέσει πρώτα την gpu.

Αν έχεις κάνει αυτά που λες τότε έχεις το βασικό πακέτο να προχωρήσεις.

Δες κανά βίντεο πως εγκαθιστούν μητρική στο κουτί, πως τοποθετούν τα stand-offs, λίγη προσοχή πως θα συνδέσεις τα καλώδια (f-panel, usb κλπ) και πάπαλα

Επεξ/σία από nickol-us
  • Thanks 1

Συμφωνώ με τον nickol-us για την επιλογή της μητρικής (είναι ανεπαρκής για σοβαρούς επεξεργαστές) και θα ήταν πιο λογικό να ανεβάσεις το budget για να πάρεις μια καλύτερη σε Β760. Παράδειγμα: ASRock B760 PRO RS/D4, Gigabyte B760 Gaming X DDR4.Ακόμα και σε DDR5 υπάρχουν (Asrock, Gigabyte)  αν δεν σε πειράζει να δώσεις κάτι παραπάνω για τις DDR5 μνήμες.

@nickol-us

Αναφέρει ότι έχει κάρτα γραφικών GTX1660. Δεν έχει ανάγκη για ενσωματωμένα.

• Like 1
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, nickol-us είπε

Εφόσον ο υπολογιστής θα είναι για σερφάρισμα, γιατί να επιλέξεις i5; Και σαν ποιον i5 έχεις κατά νου;

Ο συνδυασμός h610 με i5 (ακόμη και τον βασικό 12400) δεν είναι ιδανικός. Από την στιγμή που επιλέγεις i5 σημαίνει οτι κάποια στιγμή θες να τον αξιοποιήσεις στο μέγιστο και αυτή δεν είναι μια κατάλληλη μητρική για αυτό.

Γιατί δεν κοιτάς πιο οικονομικά σενάρια με am4 και ενσωματωμένα; Εκεί θα έχεις περισσότερες επιλογές σε μητρικές με τα λεφτά που σκέφτεσαι, μητρικές που θα αξιοποιήσουν 6cores cpu στο έπακρο, χωρίς προβλήματα...

Η συναρμολόγηση atx vs m-atx δεν έχει μεγάλες διαφορές. Το μόνο οτι θα είναι μερικώς πιο "συμπυκνωμένα" όλα. Πχ όταν είχα την m-atx μητρική, για να βγάλω τον m2 έπρεπε να έχω αφαιρέσει πρώτα την gpu.

Αν έχεις κάνει αυτά που λες τότε έχεις το βασικό πακέτο να προχωρήσεις.

Δες κανά βίντεο πως εγκαθιστούν μητρική στο κουτί, πως τοποθετούν τα stand-offs, λίγη προσοχή πως θα συνδέσεις τα καλώδια (f-panel, usb κλπ) και πάπαλα

Ευχαριστώ για τις συμβουλές, θα παω σε καλύτερη motherboard. Από επεξεργαστή έχω καταλήξει στον Intel Core i5-12400F. Επειδή κάνω αναβάθμιση μία κάθε 6-7 χρόνια έλεγα να παω με αυτή την λύση γιατί το Assassins Creed είναι βαρύ παιχνίδι και δεν ξέρω στο μέλλον πως θα εξελιχθεί... Σκεφτόμουν για την χρήση που το θέλω μήπως μπορώ να πάω και με τον i3 https://www.skroutz.gr/s/34256524/Intel-Core-i3-12100F-3-3GHz-Epexergastis-4-Pyrinon-gia-Socket-1700-Tray.html καθώς έχει σημαντική διαφορά στην τιμή. Είτε στην μία περίπτωση είτε στην άλλη λέω να πάω με αυτή την ψύκτρα https://www.skroutz.gr/s/51123698/Arctic-Freezer-36-PSyktra-Epexergasti-gia-Socket-1700-1851-AM4-AM5.html

Επεξ/σία από Visehrad

Φίλε αναφέρεις ότι:

α) Αναβαθμίζεις κάθε 6-7 χρόνια.

β) Περιμένεις ότι θα βαρύνει το παιχνίδι που θέλεις. Που και να μην συμβεί, όλο και κάτι βαρύ θα συναντήσεις στα χρόνια που θα έχεις το σύστημα.

Και σκέφτεσαι να βάλεις 12100f αντί του 12400f για 30€ διαφορά; Ο 12400f (σε συνολική ισχύ) είναι 1,5 φορά ο 12100f (4cores/8threads vs 6cores/12threads)!

• Like 1

1 ώρα πριν, TopCLR είπε

Φίλε αναφέρεις ότι:

α) Αναβαθμίζεις κάθε 6-7 χρόνια.

β) Περιμένεις ότι θα βαρύνει το παιχνίδι που θέλεις. Που και να μην συμβεί, όλο και κάτι βαρύ θα συναντήσεις στα χρόνια που θα έχεις το σύστημα.

Και σκέφτεσαι να βάλεις 12100f αντί του 12400f για 30€ διαφορά; Ο 12400f (σε συνολική ισχύ) είναι 1,5 φορά ο 12100f (4cores/8threads vs 6cores/12threads)!

Ισχύει...Δεν αξίζει το ρίσκο για τοσό μικρή χρηματική διαφορα. Θα προχωρήσω με i5 οπως είχα επιλέξει αρχικά.

Ευχαριστώ!

Σωστή η επιλογή ο i5. Δεν αξίζει ο i3.

Λάθος δικό μου που δεν πρόσεξα οτι θέλεις να παίζεις παιχνίδια (έστω μόνο το assasins) και οτι έχεις κάρτα.

Βάλε απλά μια λίγο καλύτερη μητρική, μια b760 πχ

Καλό αν μπορείς να βάλεις και την ψύκτρα για να είσαι με καλές θερμοκρασίες και λιγότερο θόρυβο.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, hocico0777 είπε

Εφόσον έχεις υπολογιστή εγώ θα σου πρότεινα να περιμένεις λίγο να βγει το νέο chipset οπότε θεωρητικά ότι έχι να κάνει με το 1700 θα φτηνήνει.

Σοβαρά τώρα;

Έχεις δει κάποια θεαματική πτώση σε επεξεργαστές και μητρικές που είναι σε socket 1200 (που είναι προ-προ-προηγούμενη γενιά αλλά πωλούνται ακόμα καινούρια);

Στους επεξεργαστές παράδειγμα βλέπω τον 10400F από 92,5€, τον 11700ΚF από 228,37€ και αντίστοιχα ο 12400F (που θέλει να πάρει) από 114,36€ και ο 12700KF από 225,94€. Να μην αναφερθώ στις μητρικές που έχουν ξεμείνει κάτι "ψόφιες" Η510/Η410 και έχουν ίδιες τιμές με τις αντίστοιχες σε socket 1700!

Επεξ/σία από TopCLR

Εγώ μια πρόταση έκανα,η λογική λέει ότι οταν βγαινουν καινουρια μοντέλα σε 1 προιόν (όχι μόνο σε υπολογιστές) στα προηγούμενα πέφτει η τιμή.

Πιο πιθανό είναι να έρθουν ακριβότερα τα καινούρια παρά να πέσει η τιμή στα παλιά. Τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα, κάποια στιγμή θα μειωθούν κάπως οι τιμές.

Ο 10400F παράδειγμα βγήκε στα μέσα του '20 (δεύτερο τρίμηνο συγκεκριμένα) περίπου στα 155$ και αν κοιτάξεις το ιστορικό τιμών του στο Skroutz, τον Νοέμβριο του '22 "έπεσε" από τα ~135€ στα ~100€!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...