Προς το περιεχόμενο

Αλλαγές στη νομοθεσία για τις νέες ταυτότητες μετά το πρόστιμο 150.000€ της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Axlmon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 95
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

16 hours ago, kalmik said:

Toυς πήρε ο πόνος για να δικαιολογήοουν την ύπαρξη της εν λόγω αρχής. Διαβάζοντας δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό ειδικά στο παρακάτω (με τα bold) Δηλ. χωρίς αυτά τα στοιχεία που πάντα αναγράφονταν στις ταυτότητες πως θα γίνεται η ταυτοποίηση ανάμεσα σε ανθρώπους με ίδιο ονοματεπώνυμο πατρώνυμο (δεν είναι λίγοι). Με το DNA? Eπίσης ο τίτλος του άρθρου είναι λανθασμένος. Δεν αλλάζει η Νομοθεσία με μια απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής αφού πρόκειται για διατάξεις που καλώς ή κακώς ψηφίστηκαν από τη Βουλή και βγήκαν σχετικές ΚΥΑ. Πιθανον να αποφασίσει το Συμβούλιο Επικρατείας

Εν τω μεταξύ ζούμε την παράνοια να επιβάλει μια κρατική αρχή (Αρχή Προστασίας Δεδομένων) πρόστιμο σε άλλη κρατική αρχή (Αστυνομία που ενεργεί στα πλαίσια ψηφισμένων νόμων). Αναρωτιέμαι από ποιανού την τσέπη θα πληρωθούν αυτά τα πρόστιμα. Εφόσον δεν καταλογίζονται στην προσωπική ευθύνη κάποιων κρατικών λειτουργών (αν έσφαλαν) λογικά πληρώνονται από τους φόρους μας. Δηλ. πληρώνω εγώ από το υστέρημά μου την κρατική ασυνεννοησία και ανικανότητα;; ΕΛΕΟΣ....

3. Παραβίαση της αρχής της ελαχιστοποίησης των δεδομένων (άρθρο 5 παρ. 1 στοιχ. γ' ΓΚΠΔ):

- Αποθήκευση στο ηλεκτρονικό μέσο (τσιπ) στοιχείων που δεν απαιτούνται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157, όπως επώνυμο πατέρα, επώνυμο μητέρας, Δήμος εγγραφής, αριθμός δημοτολογίου και τόπος έκδοσης του δελτίου.
- Μη επαρκής τεκμηρίωση της αναγκαιότητας συμπερίληψης αυτών των επιπλέον στοιχείων.
- Έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πώς, από ποιους και για ποιους σκοπούς θα χρησιμοποιούνται αυτά τα επιπλέον στοιχεία.

Πως γίνετε σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο? Πραγματικά έχετε βγει από το χωριό σας?

13 hours ago, TasMan said:

Γέλασα στο ότι δε χρειάζεται το πατρώνυμο. Στο χωριό μου υπάρχουν 17 (ναι, δεκαεπτά) άτομα (μόνο οι ενήλικοι) με το ίδιο επώνυμο και όνομα. Για να τους ξεχωρίσουν χρησιμοποιούν πατρώνυμο, μητρώνυμο ΚΑΙ παρατσούκλι. Και οι άλλοι νομίζουν ότι απαραίτητα είναι μόνο το όνομα και επώνυμο! Ο ορισμός του "Είμαι σε υπεύθυνη θέση χωρίς να ξέρω τι μου γίνεται"!

Σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχει αυτό! Όπως και στα διαβατήρια…….βγείτε λίγο έξω από το χωριό σας…..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το κράτος έβαλε στο κράτος πρόστιμο 🤢,  🖕 σε εμας που θα αλλάζουμε ταυτότητα κάθε 10 χρόνια . 

Επεξ/σία από ydravlikos77

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και τελικα εχουν δικιο αφου μια ταυτοτητα πας να αλλαξεις ηλεκτρονικα  ?  και - αναλογως που θα πεσεις - σου βγαζουν τη πιστη ...... Θυμαστε που λεγανε ελα με μαρτυρα που να πιστοποιει οτι εισαι αυτος που λες ; μα να τα χαρτια μου - στα @@@ μας μπορει να ειναι πλαστα - μα εσεις μου τα βγαλατε 

*  Και στη τελικη Αύγουστο του 2026 "ληγουν" -  ε θα παμε τοτε που θα εχουν καταληξει .....

Επεξ/σία από Mhlogiatros

3 ώρες πριν, music_lover είπε

Φθινόπωρο του 2026 θα έχει σκουριάσει ο Ρόμποκοπ γιατί από εκεί και μετά οι μπλέ ταυτότητες παύουν να ισχύουν οπότε μάντεψε, αναγκαστικά θα είσαι ή χωρίς ταυτότητα ή με την καινούργια, αυτή με το τσιπάκι ντέ!

Φθινόπωρο του 2026 η μπλέ πάει για ανακύκλωση ;)

αποσχιση στα ισια!!

2 ώρες πριν, Dinos1973 είπε

Σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχει αυτό! Όπως και στα διαβατήρια…….βγείτε λίγο έξω από το χωριό σας…..

Φίλε μου αυτό το έφερα σαν extreme παράδειγμα για τη νοοτροπία που έχουμε στην Ελλάδα να τιμάμε τους γονείς μας με το να δίνουμε τα ονόματά τους στα παιδιά μας (οπότε καταλήγουμε σε πολλές συνωνυμίες). Αν εσύ είσαι τόσο "προοδευτικός" που να θεωρείς ότι όποιος έχει αυτή την άποψη πρέπει να την απορρίψει για να βολεύει τη γραφειοκρατία γνώμη σου και δικαίωμά σου. Η δική μου γνώμη είναι ότι η γραφειοκρατία πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κόσμου και όχι το αντίθετο!

1 ώρα πριν, Mhlogiatros είπε

Και τελικα εχουν δικιο αφου μια ταυτοτητα πας να αλλαξεις ηλεκτρονικα  ?  και - αναλογως που θα πεσεις - σου βγαζουν τη πιστη ...... Θυμαστε που λεγανε ελα με μαρτυρα που να πιστοποιει οτι εισαι αυτος που λες ; μα να τα χαρτια μου - στα @@@ μας μπορει να ειναι πλαστα - μα εσεις μου τα βγαλατε 

*  Και στη τελικη Αύγουστο του 2026 "ληγουν" -  ε θα παμε τοτε που θα εχουν καταληξει .....

Ναι πηγαίνετε όλοι μαζί κατά χιλιάδες Αύγουστο μήνα του 2026 να βγάλετε να δούμε τι γίνει, τώρα τα ραντεβού είναι στους 3 μήνες, μετά καλό 2028 να έχουμε, ε αν ζείτε μέχρι τότε θα βγάλετε 😂

• Like 1

14 minutes ago, TasMan said:

Φίλε μου αυτό το έφερα σαν extreme παράδειγμα για τη νοοτροπία που έχουμε στην Ελλάδα να τιμάμε τους γονείς μας με το να δίνουμε τα ονόματά τους στα παιδιά μας (οπότε καταλήγουμε σε πολλές συνωνυμίες). Αν εσύ είσαι τόσο "προοδευτικός" που να θεωρείς ότι όποιος έχει αυτή την άποψη πρέπει να την απορρίψει για να βολεύει τη γραφειοκρατία γνώμη σου και δικαίωμά σου. Η δική μου γνώμη είναι ότι η γραφειοκρατία πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κόσμου και όχι το αντίθετο!

Όταν βγεις λίγο παραέξω θα καταλάβεις ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν συνωνυμίες πολύ περισσότερες από την Ελλάδα ΠΧ George Bush πατέρας, George Bush γιος! Πραγματικά βγείτε λίγο παραέξω από το χωριό σας !!!

22 λεπτά πριν, Dinos1973 είπε

Όταν βγεις λίγο παραέξω θα καταλάβεις ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν συνωνυμίες πολύ περισσότερες από την Ελλάδα ΠΧ George Bush πατέρας, George Bush γιος! Πραγματικά βγείτε λίγο παραέξω από το χωριό σας !!!

Επιμένεις για το "χωριό" μου χωρίς να ξέρεις ούτε από που είμαι, ούτε που μένω και κυρίως που έχω ζήσει! Να σου πω λοιπόν ότι σε καμμιά χώρα από όσες έχω πάει κι έχω ζήσει δεν υπήρχε πχ ένας Παπαδάτος Διονύσιος (τυχαίο όνομα, μην παρεξηγηθώ), που να έκανε 8 αγόρια τα οποία να έδωσαν το όνομα του πατέρα τους στα δικά τους παιδιά ώστε να υπάρχουν τώρα 8 Διονύσιοι Παπαδάτοι μέσα σε μία μόνο οικογένεια. Ακόμα και το παράδειγμα που αναφέρεις είναι ατυχές γιατί στο εξωτερικό δεν χρειάζονται πατρώνυμα μιας και υπάρχει η συνήθεια να έχουν τουλάχιστον 2 μικρά ονόματα που ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ αναγράφονται σε ταυτότητες και διαβατήρια. Πχ ο πρώτος ήταν George H.W. Bush (Herbert-Walker), ενώ ο δεύτερος ήταν σκέτο George W. Bush (Walker), οπότε αν υποχρεωτικά όλα τα ονόματα αναφέρονται ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ στα δημόσια έγγραφα αποφεύγεται η συνωνυμία. Στην Αμερική συνηθίζονται τα 2 ονόματα. Στην Αγγλία ήξερα άτομα με 4! Εδώ λοιπόν αντί για 2ο και 3ο όνομα χρησιμοποιούμε το πατρώνυμο. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα.

• Like 2
  • Haha 1

6 ώρες πριν, music_lover είπε

Φθινόπωρο του 2026 θα έχει σκουριάσει ο Ρόμποκοπ γιατί από εκεί και μετά οι μπλέ ταυτότητες παύουν να ισχύουν οπότε μάντεψε, αναγκαστικά θα είσαι ή χωρίς ταυτότητα ή με την καινούργια, αυτή με το τσιπάκι ντέ!

Φθινόπωρο του 2026 η μπλέ πάει για ανακύκλωση ;)

Ενδιαφέρον το μίσος σου για ένα μπλε κομμάτι πλαστικοποιημένο χαρτί αλλά πίστεψέ με ο κόσμος θα συνεχίσει να έχει μπλε ταυτότητα χωρίς κανένα πρόβλημα .. όπως κάναν έλεγχο η τροχαία και βρήκε χάρτινο δίπλωμα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. 

• Super Moderators
9 minutes ago, alpha1005 said:

Ενδιαφέρον το μίσος σου για ένα μπλε κομμάτι πλαστικοποιημένο χαρτί αλλά πίστεψέ με ο κόσμος θα συνεχίσει να έχει μπλε ταυτότητα χωρίς κανένα πρόβλημα .. όπως κάναν έλεγχο η τροχαία και βρήκε χάρτινο δίπλωμα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. 

Τα χάρτινα διπλώματα δεν έχουν καταργηθεί όμως ακόμα,, ισχύουν κανονικά μέχρι τον Ιανουάριο του 2033 αν θυμάμαι καλά.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, alpha1005 είπε

Αρχικά να πούμε ότι δεν γίνεται να μισείς κάτι άψυχο όπως πχ μια ταυτότητα. Η συγκεκριμένη λέξη που περιγράφει ένα συναίσθημα αφορά κυρίως πρόσωπα.

Πάμε παρακάτω. Έχεις δοκιμάσει να ταξιδέψεις με αυτό το μπλέ πλαστικοποιημένο χαρτί? Είναι το χειρότερο ευρωπαϊκό έγγραφο ταυτοπροσωπείας σε σημείο να έχουμε γελοιοποιηθεί εδώ και χρόνια ως χώρα και σε κάθε σύνορο να περνάμε ειδικούς ελέγχους απο τους υπαλλήλους που τις ελέγχουν γιατί δεν τις εμπιστεύονται με αποτέλεσμα μεγαλύτερους χρόνους διέλευσης.

Και κάτι τελευταίο. Μπορείς αν θέλεις να την κορνιζάρεις ως ενθύμιο μετά τον Αύγουστο του 2026. Να την δεχθεί όμως κάποιος μετά την λήξη της είναι αδύνατο. Καλή τύχη όταν πας πχ σε τράπεζα για συναλλαγή που απαιτεί νέα ταυτότητα ή να περάσεις κανένα σύνορο με την παλιά. Τουλάχιστον όταν φας άκυρο μην αρχίσεις ιστορίες περί τσιπ και αντίχριστους γιατί δεν συγκινούνται.

52 λεπτά πριν, Thresh είπε

Τα χάρτινα διπλώματα δεν έχουν καταργηθεί όμως ακόμα,, ισχύουν κανονικά μέχρι τον Ιανουάριο του 2033 αν θυμάμαι καλά.

Πολύ σωστά και κρίμα που εξηγείς τα αυτονόητα. Να σου πω τι θα γίνει όμως. Όπως κάθε άλλο πράγμα στην Ελλάδα θα δώσουν παράταση γιατί θα υπάρχουν ακόμα ένα σωρό παλιές σε κυκλοφορία.

Επεξ/σία από music_lover
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...