Προς το περιεχόμενο

Νέα διαρροή αποκαλύπτει τις προδιαγραφές των RTX 5090 και RTX 5080

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

2 ώρες πριν, JimGor είπε

Δεν ξέρω τι τίτλους τρέχεις στο σύστημα σου, πάντως στο δικό μου με όλα τα settings στο max (και τα ray tracing) το Cyberpunk πάει μπάλα στα 80fps με την rtx3090. Μάλιστα, δοκίμασα χωρίς dlss, δηλαδή όλα στο max σε native και παίζει με 40fps και χωρίς κολλήματα εξακολουθώ να απολαμβάνω το παιχνίδι.

Και δεν είναι μικρό το 40, δεδομένου οτι οι κονσόλες τόσα χρόνια έπαιζαν στα 30fps και οι default video ρυθμίσεις στα smartphones για εγγραφή video είναι τα 30fps και μια χαρά smooth είναι 😎

Εννοείς με RT σκέτο και όχι με path-tracing προφανώς γιατί με το δεύτερο η 4090 σε native 4K βγάζει 20FPS.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 73
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

2 ώρες πριν, JimGor είπε

Δεν ξέρω τι τίτλους τρέχεις στο σύστημα σου, πάντως στο δικό μου με όλα τα settings στο max (και τα ray tracing) το Cyberpunk πάει μπάλα στα 80fps με την rtx3090. Μάλιστα, δοκίμασα χωρίς dlss, δηλαδή όλα στο max σε native και παίζει με 40fps και χωρίς κολλήματα εξακολουθώ να απολαμβάνω το παιχνίδι.

Και δεν είναι μικρό το 40, δεδομένου οτι οι κονσόλες τόσα χρόνια έπαιζαν στα 30fps και οι default video ρυθμίσεις στα smartphones για εγγραφή video είναι τα 30fps και μια χαρά smooth είναι 😎

H 3090 στο 2077 με path tracing βγαζει 32fps σε 1080p native και 19fps σε 1440p. Δεν υπαρχει περιπτωση να παιξεις 2077 με path tracing ακομα και με dlss balanced σε αναλυση πανω απο 1080p. Δεν εχει και FG που εκει με μια βαση 50fps στα 1440p με dlss balanced θα γινοταν πιο ανεκτη η ολη εμπειρια. 

Screenshot-1.png

Θυμάμαι που τότε όλοι με κορόιδευαν επειδή δεν αναβάθμιζα τη 1080 Ti μου. 'Πωωω, 250W κατανάλωση; Πολύ είναι!' μου έλεγαν. Και τώρα; Με τα νέα μοντέλα, πατάς το κουμπί του υπολογιστή και βλέπεις τον μετρητή της ΔΕΗ να αρχίζει μαραθώνιο. Σε λίγο θα χρειάζεται να παίρνουμε τον υπολογιστή μαζί με... ηλιακό πάνελ, μήπως βγάλουμε το μήνα! Στο τέλος θα έχουμε ειδικές ειδοποιήσεις: 'Μην ανοίξεις το PC και το φούρνο ταυτόχρονα, κίνδυνος μπλακ άουτ'.

600W max load λέει η κάρτα; Ναι, και για ψύξη θέλει να συνδέσεις και το ψυγείο σου σε σειριακή σύνδεση! Και το τροφοδοτικό; 1200W για πλάκα, λες και τρέχεις data center από το δωμάτιό σου. Κάθε φορά που θα παίζεις ένα game, θα μπορείς να ζεσταίνεις και την κατσαρόλα με το νερό για μακαρόνια ταυτόχρονα. Πραγματικά, με τις επόμενες σειρές θα μας δίνουν και δωρεάν κλιματιστικά με κάθε κάρτα για να μη λιώσουμε από τη ζέστη.

Ευτυχώς πριν 3 χρόνια πήρα τη 1080 Ti με 200 ευρώ μεταχειρισμένη. Δεν είμαι από αυτούς που αναβαθμίζουν συνέχεια. Αν δεν καεί, δεν την αλλάζω. Και τώρα που περιμένουμε τη σειρά 7000, λογικά η κάρτα αυτή δε θα χωράει σε κανένα κουτί, θα χρειάζεται δικό της κουτί και θα τη βάζουμε κατευθείαν στην πρίζα. Άσε που θα έχει δικό της ψυγείο και ίσως και μπαρ για σνακ ενώ παίζεις!

• Thanks 1

Σχετικά με την κατανάλωση, θα είναι απαγορευτική η χρήση της από πολλούς αποκλειστικά και μόνο λόγω κατανάλωσης.

Προσωπικά για αυτό τον λόγο παρόπλισα πολλές συσκευές, λόγω κατανάλωσης. Γενικά λειτουργούσαν ικανοποιητικά αλλά με σύμφερε να αγοράσω καινούργιες συσκευές με χαμηλότερη κατανάλωση.
- Cisco router (45W τυπική κατανάλωση), 80€/έτος. Πλέον χρησιμοποιώ το router της Nova.

- Ricoh Afficio (έγχρωμο Α3 φωτοτυπικό, με τα επιπλέον feeders κλπ, 250W idle, 1.5KW printing). 440€/έτος. Πλέον χρησιμοποιώ ένα Brother A3 inkjet.

- Xerox Colorcube (A4 Color, dye sublimation, απίστευτο χρώμα. 250W idle,550W fast idle printing). 440€/έτος. Και αυτόν τον αντικατέστησα με το Brother.

Έχω smart plug με power meter.

Συνήθως ο υπολογιστής καταναλώνει γύρω στα 230W (χωρίς οθόνη και περιφερειακά).

Όταν τρέχω μοντέλα AI η κατανάλωση ανεβαίνει πάνω από τα 700W.  Πλέον σκέφτομαι σοβαρά να βάλω φωτοβολταϊκά.

• Like 1

Στις 27/9/2024 στις 8:11 ΜΜ, Captain Nemo είπε

Η ΔΕΗ ήδη την αγαπά, δεν ξέρω πόσο βιώσιμη είναι μια τέτοια εκθετική αύξηση στα ρεύματα αν συνεχιστεί για πολλές γενιές, ώρε που πάμε που έλεγε και ο Αυλωνίτης 

Προς το παρόν οι Titan/90 series ξεπουλάνε σε κάθε γενιά, άρα ο πέτσινος ξέρει τι κάνει.

Σιγά-σιγά η αγορά ξανα-ανακαλύπτει τον desk-side graphics supercomputer (όπως τον γνωρίσαμε με το SGI Octane, το SGI Tezro, και το Sun Fire V880z, για εμάς τους -κάπως- παλιούς). Εφόσον υπάρχει ζήτηση για ισχύ GPU και GPGPU, η προσφορά δεν έχει λόγο να σταματήσει.

Απλά κάποια στιγμή πρέπει να δούμε το ATX standard, δεν μπορεί μια RTX 4090 να στηρίζεται με μια βιδίτσα μόνο από τη μια μεριά της.

• Like 1
  • Haha 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 hours ago, StavrosD said:

Σχετικά με την κατανάλωση, θα είναι απαγορευτική η χρήση της από πολλούς αποκλειστικά και μόνο λόγω κατανάλωσης.

Προσωπικά για αυτό τον λόγο παρόπλισα πολλές συσκευές, λόγω κατανάλωσης. Γενικά λειτουργούσαν ικανοποιητικά αλλά με σύμφερε να αγοράσω καινούργιες συσκευές με χαμηλότερη κατανάλωση.
- Cisco router (45W τυπική κατανάλωση), 80€/έτος. Πλέον χρησιμοποιώ το router της Nova.

- Ricoh Afficio (έγχρωμο Α3 φωτοτυπικό, με τα επιπλέον feeders κλπ, 250W idle, 1.5KW printing). 440€/έτος. Πλέον χρησιμοποιώ ένα Brother A3 inkjet.

- Xerox Colorcube (A4 Color, dye sublimation, απίστευτο χρώμα. 250W idle,550W fast idle printing). 440€/έτος. Και αυτόν τον αντικατέστησα με το Brother.

Έχω smart plug με power meter.

Συνήθως ο υπολογιστής καταναλώνει γύρω στα 230W (χωρίς οθόνη και περιφερειακά).

Όταν τρέχω μοντέλα AI η κατανάλωση ανεβαίνει πάνω από τα 700W.  Πλέον σκέφτομαι σοβαρά να βάλω φωτοβολταϊκά.

Ναι αρκετοί τρομάζουν με τις συσκευές των πολλών watt αλλά δεν δίνουν σημασία σε μικρής ισχύος συσκευές που δουλεύουν 24/7.

Spoiler

Π.χ Έχω σταθεροποιητή τάσης που καταναλώνει 30watt συνέχεια, και άλλους 7 φορτιστές κινητών/μπαταριών φωτογραφικών μηχανών κοκ που και αυτοί πιάνουν ~20watt σε idle.Τελος 2 οθόνες και edifier b1700 αλλά 30watt ενώ δεν δουλεύουν.

Εάν τα βάλεις κάτω 80watt την ώρα κοντεύουν ~2kw την μέρα χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα.

Εδώ και καιρό έχω βάλει πολυμπριζα με διακόπτες οπότε όταν δεν ανοίγω το pc/φορτίζω εξοπλισμό τα κλείνω εντελώς με μηδενική πλεον κατανάλωση.

Το θέμα είναι οτι εάν έχεις 5090 που κάνει 2500 και λογικά θα έχεις δώσει ~άλλα τόσα σε pc/οθόνες/περιφερειακά δεν θα σε κολλήσει εάν σου κοστίζει 20cents την ώρα σε ρεύμα την ώρα.

Εάν αυτό είναι το "hobby" σου και πάλι είναι από τα φτηνότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις(όχι ως αγορά, ως "κοστος" παιχνιδιού).

Εάν από την άλλη κάνεις πληρωμένη δουλειά και γινεσε πιο παραγωγικός εκεί είναι που έχεις κέρδος όσο ρεύμα και να θέλει.Εαν π.χ χρεώνεις 30 ευρώ την ώρα και σου κοστίζει 20cents παραπάνω και ολοκληρώνεις το task 3 ώρες ταχύτερα στο 8ωρο τα κέρδη είναι θεαματικά.

Τώρα που το σκέφτομαι σε rendering/export μπορεί παρόλο την ~2πλασια κατανάλωση από μια π.χ 3080 να κοστίζει και λιγότερο επειδή θα ολοκληρώσει όλη την διαδικασία 3-4 φορές ταχύτερα.Ασε το κέρδος του χρονου που γλιτώνεις..

On 29/09/2024 at 01:37, pirmen56 said:

Την κατανάλωση την ανέφερα για να δείξω το τραγελαφικό της υπόθεσης. Να θες για τερματισμό game σχεδόν όσο ένα επιπλέον παλιό game σε έκπτωση. Πράγμα ανήκουστο σε άλλες εποχές. Πέρα απ' το ότι δεν θα είναι το μοναδικό μοντέλο που ακολουθεί αυτή την τάση.

.

Μα δεν πάει έτσι, δεν είναι προαπαιτούμενο να έχεις 5090 για να ολοκληρώσεις ένα παιχνιδι.Μπορεις να το κάνεις και με 4060 στο ~1/5 της κατανάλωσης, στο ~1/5 των frames/επιδόσεων/γραφικων.

Θέλω να πω πως πάντα υπήρχαν προϊόντα που είναι για "μεταξωτους κ@λους" και εάν είσαι τύπος που έβαλε την 5090 σε δόσεις/πιστωτικη/στερηθηκες άλλα πράγματα για να την παρεις εκτιμώ πως θα έπρεπε να αναθεωρήσεις λίγο όλο το οικονομικό σου σχήμα.

Και ξαναλέω -για να μην παρεξηγηθω- δεν το παίζω άνετος και υπερανω, στην φάση που είμαι δεν μπορώ να δικαιολογήσω την αγορά τέτοιας κάρτας ούτε γιατι πολυπαιζω παιχνίδια, ούτε γιατί έχω project που θα μου γλίτωνε τόσο χρόνο.

Αλλά εάν κάποιος ειναι στα 5k+  τον μήνα -χωρίς λοιπές υποχρεωσεις- και του πάει να παίζει παιχνίδια γιατί να μην την πάρει έτσι για την πλάκα του?

Επεξ/σία από @topos
  • Thanks 1

• Super Moderators
20 hours ago, StavrosD said:

Δλδ είχες ανάγκες ή "ανάγκες" που ικανοποιούσε το Cisco router κι έπεσες στο CPE της Nova ή το χρησιμοποιούσες κι αυτό σαν CPE της Nova? 😛

• Haha 1

@Thresh

Ναι. Είχα και χωριστό VOIP τηλεφωνικό κέντρο 15W. Όταν είδα ότι η Nova δεν δίνει κωδικούς VOIP ξενέρωσα και το αποσύνδεσα και αυτό (άλλα 15W).

Πριν λίγα χρόνια περίμενα λογαριασμό ΔΕΗ διμήνου γύρω στα 400€ και μου ήρθε 1350€. Την επόμενη μέρα έκοψα όλες τις περιττές καταναλώσεις.

Χρησιμοποιούσα το Cisco για IPS, firewall, κλπ. Πλέον επειδή ήταν παλιό μοντέλο δεν είχε update οπότε θα έπρεπε να το βγάλω εκτός και για λόγους ασφαλείας.

• Super Moderators
2 minutes ago, StavrosD said:

@Thresh

Ναι. Είχα και χωριστό VOIP τηλεφωνικό κέντρο 15W. Όταν είδα ότι η Nova δεν δίνει κωδικούς VOIP ξενέρωσα και το αποσύνδεσα και αυτό (άλλα 15W).

Πριν λίγα χρόνια περίμενα λογαριασμό ΔΕΗ διμήνου γύρω στα 400€ και μου ήρθε 1350€. Την επόμενη μέρα έκοψα όλες τις περιττές καταναλώσεις.

Χρησιμοποιούσα το Cisco για IPS, firewall, κλπ. Πλέον επειδή ήταν παλιό μοντέλο δεν είχε update οπότε θα έπρεπε να το βγάλω εκτός και για λόγους ασφαλείας.

Εντάξει υπάρχουν και καινούρια που καίνε λιγότερα από το Cisco τα οποία δεν κοστίζουν μια περιουσία και είναι αξιοπρεπέστατα για σπίτι σε σχέση με το CPE του κιλού των παρόχων. 😛

@Thresh

Έχω nova και δυστυχώς δεν είναι εύκολο να πάρω τους κωδικούς VOIP οπότε αναγκαστικά είμαι με το CPE του παρόχου. Υπάρχει και σχετικό θέμα.

https://www.insomnia.gr/forums/topic/818147-η-nova-δεν-τηρη-το-νομο-και-δεν-δινει-κωδικους-voip-οπως-προβλεπει-ο-νομος-απο-1102023-μπορεις-να-σπασεις-το-συμβολαιο-χωρις-προστιμο/

On topic

Κάποτε βλέπαμε καινούργια μοντέλα συνέχεια. Τώρα η τεχνολογία έχει σταθεροποιηθεί και νομίζω δεν υπάρχει ουσιαστικός ανταγωνισμός. Ίσως φταίει ότι έχουν αυξημένο ποσοστό κέρδους.

Όταν βγήκε η gtx 980 κόστιζε 550€ περίπου και θεωρούσαμε εξωπραγματική την τιμή.

Τώρα με τόσα παίρνεις οριακά μια 4070 η οποία είναι η τρίτη καλύτερη κάρτα, αντίστοιχη της 960 τότε.

Αυτά παθαίνουμε όταν δεν υπάρχει ανταγωνισμός.

Βλέπω σε φόρουμ του εξωτερικού συζητάνε ότι η 5090 θα κοστίζει γύρω στα $2.000€.

• Super Moderators
3 minutes ago, StavrosD said:

On topic

Κάποτε βλέπαμε καινούργια μοντέλα συνέχεια. Τώρα η τεχνολογία έχει σταθεροποιηθεί και νομίζω δεν υπάρχει ουσιαστικός ανταγωνισμός. Ίσως φταίει ότι έχουν αυξημένο ποσοστό κέρδους.

Όταν βγήκε η gtx 980 κόστιζε 550€ περίπου και θεωρούσαμε εξωπραγματική την τιμή.

Τώρα με τόσα παίρνεις οριακά μια 4070 η οποία είναι η τρίτη καλύτερη κάρτα, αντίστοιχη της 960 τότε.

Αυτά παθαίνουμε όταν δεν υπάρχει ανταγωνισμός.

Βλέπω σε φόρουμ του εξωτερικού συζητάνε ότι η 5090 θα κοστίζει γύρω στα $2.000€.

Έχουν ανέβει όμως και τα κόστη R&D και κατασκευής λόγω μικρότερων nm.

Καλά κι εδώ στο topic των RTX50 τέτοιες προβλέψεις κάνουν. Μην ξεχνάς όμως ότι η xx90 ουσιαστικά είναι μια "Titan".

• Like 1

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 29/9/2024 στις 12:03 ΠΜ, Psycho_Warhead είπε

Με την 3080 το μόνο που θα έχεις είναι DLSS Ultra Performance σε 1080P με render ανάλυση 500P στη καλύτερη για να τρέχει κάπως καλά. Το Full RT(και όχι το ντεκεμ RT Shadows only RT)θέλει 4070+

Ξαναλέω Με την 3090 που είναι παρόμοια με την 3080, έχω τα πάντα μαξαρισμένα στο Cyberpunk 2077 σε native ανάλυση (FHD) και full ray tracing και ray tracing path κλπ (με ανενεργές όλες τις βοηθητικές τεχνολογίες της nvidia) και δίνει average fps 40.

Μόνο το super resolution να ενεργοποιήσω και φτάνω σε 3ψήφιο fps ;)

Το τι λένε άρθρα και bar charts δεν μπορεί να διαψεύσει τα μάτια μου, την προσωπική μου εμπειρία :D

Επεξ/σία από JimGor
  • Confused 1
  • Haha 2

24 λεπτά πριν, JimGor είπε

Ξαναλέω Με την 3090 που είναι παρόμοια με την 3080, έχω τα πάντα μαξαρισμένα στο Cyberpunk 2077 σε native ανάλυση (FHD) και full ray tracing και ray tracing path κλπ (με ανενεργές όλες τις βοηθητικές τεχνολογίες της nvidia) και δίνει average fps 40.

Μόνο το super resolution να ενεργοποιήσω και φτάνω σε 3ψήφιο fps ;)

Το τι λένε άρθρα και bar charts δεν μπορεί να διαψεύσει τα μάτια μου, την προσωπική μου εμπειρία :D

Στο 1.53 λεπτο. 2560x1440 path tracing 15fps βλεπω. Το full hd ειναι 80% πιο ελαφρυ αρα μιλαμε για 26fps σε full hd. Τρομερη εμπειρια. Και με το super resolution πεφτεις σε 480p αναλυση του 1990 για να πας 60fps τρομερο. 

11 ώρες πριν, Arkin είπε

Στο 1.53 λεπτο. 2560x1440 path tracing 15fps βλεπω. Το full hd ειναι 80% πιο ελαφρυ αρα μιλαμε για 26fps σε full hd. Τρομερη εμπειρια. Και με το super resolution πεφτεις σε 480p αναλυση του 1990 για να πας 60fps τρομερο. 

Το δικό μου κριτήριο για το αν αποδίδει η 3090 ή όχι, δεν είναι κανένα άρθρο, καμία γνώμη και κανένα βίντεο στο youtube. Είναι καθαρά και μόνο η δική μου διαπίστωση από την δική μου εμπειρία χρήσης. Αν εσένα η δική σου εμπειρία στα 40fps δεν σου φαίνεται ομαλή, δεν θα σε πείσω για το αντίθετο.

Στο δικό μου PC με την 3090 και όλα μαξαρισμένα, το 40fps είναι μια ομαλότατη υπέροχη εμπειρία παιχνιδιού σε FullHD ανάλυση. Τόσα χρόνια οι κονσόλες παίζουν στα 30fps και τα default video σε όλα τα smartphones είναι στα 30fps, συνεπώς ότι είναι πάνω από 30 είναι μια χαρά ομαλό για το ανθρώπινο μάτι.

Και όσο για το super resolution quality, στα δικά μου μάτια ΔΕΝ είχε καμία διαφορά η ποιότητα εικόνας, τουλάχιστον στην δική μου FullHD 24" οθόνη. Και γενικά σε αυτό το μέγεθος οθόνης, η παραπάνω ανάλυση από το FullHD (2Κ, 4Κ, 8Κ) είναι πεταμένα λεφτά και χάσιμο FPS χωρίς να αξιοποιείται από το ανθρώπινο μάτι και χωρίς να φαίνεται η διαφορά (παρά μόνο αν κολλήσεις τα μούτρα σου στην οθόνη και ψάχνεις ένα-ένα τα pixels) !

Συνεπώς, μόνο dead δεν είναι η rtx3090 (και η rtx3080) που σηκώνουν πανηγυρικά όλους τους τίτλους μαξαρισμένους με όλα τα ray tracing επίσης μαξαρισμένα ;) 

Στο μεταξύ, από μια λάθος ρύθμιση που είχα κάνει παίζοντας με τον νέο driver στο control panel, ξαφνικά η κάρτα μου έπαψε να αποδίδει. Έπιανα στο Until Dawn (με μαξαρισμένα πάντα όλα) 30 fps σε native ανάλυση. Βρήκα τι έφταιγε με τη βοήθεια του MSI afterburner όταν είδα οτι η GPU έμενε στους 45 κελσίου παρόλο το 100% usage. Και ο λόγος ήταν ότι το gpu clock ήταν γύρω στα 500Mhz, δηλαδή δούλευε στο ρελαντί και πιο κάτω και πάλι έδινε playable αποτέλεσμα πριν διορθώσω τις ρυθμίσεις από το nvidia control panel.

Γι αυτό δεν εμπιστεύομαι τέτοιου είδους βίντεο, που μπορεί να έχουν σκοπιμότητες και συμφέροντα για να παρουσιάσουν στρεβλή εικόνα και να πείσουν τους χρήστες οτι πρέπει να αναβαθμίσουν. Ειδικά τον τίτλο του συγκεκριμένου βίντεο που μου παρέθεσες, τον θεωρώ γελοίο. Άκου dead η 3090/3080 :D 

Η αγορά προσπαθεί να πείσει όλους ότι το υπερκτήνος CPU/GPU που ακριβοπλήρωσες πριν 2 έτη, έχει γίνει πεπερασμένο και ανεπαρκές. Και καλά κάνει η αγορά, διότι από αυτό θρέφεται. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς !

• Thanks 1
  • Haha 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...