Προς το περιεχόμενο

Η Μίρα Μουράτι εγκαταλείπει την OpenAI εν μέσω φημών για σημαντική αναδιάρθρωση


Axlmon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η Μίρα Μουράτι, μακροχρόνιο στέλεχος της OpenAI, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης μετά από έξι χρόνια παρουσίας.

Η είδηση έγινε γνωστή μέσω ανάρτησης της ίδιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τη Μουράτι, η απόφασή της να αποχωρήσει ήταν αποτέλεσμα προσωπικού αναστοχασμού και επιθυμίας για νέες εξερευνήσεις. "Θέλω να δημιουργήσω τον χρόνο και τον χώρο για τη δική μου εξερεύνηση," ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της.

Η αποχώρηση της Μουράτι έρχεται την ίδια στιγμή που υπάρχουν φημολογούμενες αλλαγές για τη δομή της εταιρείας, με τα δύο γεγονότα πιθανόν να συνδέονται. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η εταιρεία φέρεται να βρίσκεται σε διαδικασία μετατροπής σε κερδοσκοπικό οργανισμό, γεγονός που θα σηματοδοτούσε το τέλος του ελέγχου από το μη κερδοσκοπικό διοικητικό συμβούλιο. Οι λεπτομέρειες αυτής της αναδιάρθρωσης, όπως αναφέρει το Reuters, βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση με νομικούς συμβούλους και μετόχους. Εικάζεται ότι ο στόχος αυτής της κίνησης είναι να καταστήσει την OpenAI πιο ελκυστική για πιθανούς επενδυτές ενώ σημαντική στοιχείο που μένει να επιβεβαιωθεί είναι ότι CEO της εταιρείας, Σαμ Άλτμαν, θα λάβει μετοχικό μερίδιο ύψους 10 δισεκατομμυρίων.

Η Μουράτι τόνισε ότι η προτεραιότητά της είναι να διασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση για την εταιρεία. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Άλτμαν και τον Γκρεγκ Μπρόκμαν για την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Η θητεία της Μουράτι στην OpenAI περιείχε κάποιες αμφιλεγόμενες στιγμές. Τον Μάρτιο, η αντίδρασή της σε ερώτηση της Wall Street Journal σχετικά με τη χρήση δεδομένων από το YouTube για την εκπαίδευση του Sora που δημιουργεί βίντεο από προτροπή κειμένου, έγινε viral στο διαδίκτυο.

Ο Άλτμαν, απαντώντας στην ανακοίνωση της Μουράτι, εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για τη συνεισφορά της στην εταιρεία και την αποστολή της. "Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τη σημασία της Μίρα για την OpenAI, την αποστολή μας και όλους μας προσωπικά," ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Μουράτι υπηρέτησε σύντομα ως προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος της OpenAI κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης προσπάθειας απομάκρυνσης του Άλτμαν από το διοικητικό συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2023. Ο Άλτμαν επανήλθε στη θέση του με την υποστήριξη ισχυρών συμμάχων, αν και οι ακριβείς λόγοι πίσω από την αρχική απόφαση του συμβουλίου παραμένουν ασαφείς.

Στην αποχαιρετιστήρια ανάρτησή της, η Μουράτι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την ευκαιρία να εργαστεί με μια "αξιοσημείωτη ομάδα" και να συμβάλει στην προώθηση των ορίων της επιστημονικής κατανόησης. Τόνισε ότι η ομάδα δεν δημιούργησε απλώς εξυπνότερα μοντέλα, αλλά άλλαξε θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνουν και επιλύουν πολύπλοκα προβλήματα.

 

Η εταιρεία πρόσφατα κυκλοφόρησε νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος μετατροπής ομιλίας σε ομιλία και του OpenAI o1, που σύμφωνα με τη Μουράτι σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας εποχής στην αλληλεπίδραση και τη νοημοσύνη. Παράλληλα η εταιρεία ετοιμάζει και τη δική της μηχανή αναζήτησης, το SearchGPT, η οποία βρίσκεται για την ώρα σε περίοδο κλειστών δοκιμών.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν της έκατσε το "πραξικόπημα" και αποχωρεί... Αναμενόμενο αν και ήταν το μυαλό της εταιρείας. Να δω ποιος θα κάνει πρώτος σειρά αυτή τη περίοδο της openai 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δε θα πάει χαμένη.. Εν τω μεταξύ τα τελευταία νέα αναφέρουν ότι η διοίκηση θέλει να μετατρέψει την Open AI σε «επιχείρηση κοινής ωφέλειας», δηλαδή οντότητα κερδοσκοπική, που όμως δουλεύει για το κοινό καλό (sic). Με αυτή την αλλαγή κατεύθυνσης η Open AI αποσκοπεί να αυξήσει σημαντικά την κεφαλαιοποίησή της, μέσω ενός νέου γύρου συγκέντρωσης κεφαλαίων. Δεν είναι ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες ούτε το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, όμως λέγεται ότι πρόκειται για χρηματοδότηση 6 δισ. USD που θα ανεβάσει την αξία της εταιρείας στα 150 δισ. USD. Σε αυτά τα πλαίσια μάλλον θα δοθεί για πρώτη φορά και μερίδιο 7% στον CEO Σαμ Άλτμαν, εκτοξεύοντας την προσωπική περιουσία του στα 10 δισ. USD.

(μαύρη φτώχεια..)

Επεξ/σία από gadgetseek
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 ώρες πριν, darkmatinee είπε

Δεν της έκατσε το "πραξικόπημα" και αποχωρεί... Αναμενόμενο αν και ήταν το μυαλό της εταιρείας. Να δω ποιος θα κάνει πρώτος σειρά αυτή τη περίοδο της openai 

Δεν το είχε η "Μίρα" της να της κάτσει 

  • Like 1
  • Haha 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ήταν γραφτό της Μίρας να αποχωρήσει. Πιθανόν να την θεωρούνε παλιά φρουρά...

Ο αλανιάρης CEO βάζει ολοένα μηχανές για πιο επιθετική εξάπλωση του ΑΙ και διατήρηση, ενίσχυση της δημοφιλία του ChatGTP. Δεν θέλει δεύτερες γνωμνες και βαρίδια. Βουρ στον πατσΑΙ.

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Oh shoot ! Ήταν το πρόσωπο της εταιρίας, μετά τον χαλβά Altman.

Η Open Ai θα μπει λογικά χρηματιστήριο και θα κάνει τρελό ράλι

Επεξ/σία από Vasilisxd
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9 ώρες πριν, bill999r είπε

Muratti_Ambassador_cigarettes.jpg.3f3e180b86abff943761c354914357ee.jpg

Ίσως ασχοληθεί με τα τσιγάρα ξανά...

🥶🥶🥶🥶

Και εγω πιστεύω οτι ο βασικός λογος που την "έφυγαν" ειναι οτι ενω ειναι Αλβανικής καταγωγής και δουλεύει σε εταιρία ΑΙ το επώνυμο της δεν τελειώνει σε 'αη'. Και αυτο πρέπει να ενόχλησε πολυ. 

Για παράδειγμα στην Microsoft, στο Bing Maps, τον Αλβανικής καταγωγής τοπογραφο Ηλια Μπερτζαη (Birds eye) δεν τον κουναει κανείς. 

  • Haha 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...