Προς το περιεχόμενο

Πόσο εύκολα ξεφορτώνεται κανείς το κινητό ή/και άλλα distractions (mails, ειδοποιήσεις);

satsok2

Προτεινόμενες αναρτήσεις

3 λεπτά πριν, gokuthelegend είπε

Σε αυτό συμφωνώ, σήμερα υπάρχουν εργαλεία που πριν 30 χρόνια δεν υπήρχαν, και ούτε που φανταζόμασταν ότι θα υπάρξουν. Το θέμα όμως είναι να ακονίζεις και λίγο το μυαλό σου. Θα μπορούσες όταν δεν δουλεύεις, στον ελεύθερό σου χρόνο, να μην χρησιμοποιείς το κινητό και να καθίσεις να κάνεις πράγματα χωρίς αυτό. Μαθηματικά; Κάνε πράξεις στο χαρτί. Λογοτεχνία, κάτσε κάνε ανάλυση, ποιο είναι το ρήμα, τα ουσιαστικά, κλπ. Τι θυμάσαι από όταν όταν πήγαινες στο δημοτικό.

Εδώ τώρα με το Chat GPT (και τα παρόμοια) θα ξεχάσουμε να κάνουμε βιογραφικά και cover letters αφού πολλοί ήδη άρχισαν τη χρήση (που να γράφεις πια cover letter :P)

Για δε εργασίες στο πανεπιστήμιο δεν θα το συζητήσω καν (νομίζαμε ότι η αγορασμένη από τρίτους εργασία ήταν το τελευταίο σκαλί αλλά, guess what. Πάει και παρακάτω).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

1 ώρα πριν, gokuthelegend είπε

Σε αυτό συμφωνώ, σήμερα υπάρχουν εργαλεία που πριν 30 χρόνια δεν υπήρχαν, και ούτε που φανταζόμασταν ότι θα υπάρξουν. Το θέμα όμως είναι να ακονίζεις και λίγο το μυαλό σου. Θα μπορούσες όταν δεν δουλεύεις, στον ελεύθερό σου χρόνο, να μην χρησιμοποιείς το κινητό και να καθίσεις να κάνεις πράγματα χωρίς αυτό. Μαθηματικά; Κάνε πράξεις στο χαρτί. Λογοτεχνία, κάτσε κάνε ανάλυση, ποιο είναι το ρήμα, τα ουσιαστικά, κλπ. Τι θυμάσαι από όταν όταν πήγαινες στο δημοτικό.

Το πιο απλό θα σου πω,στα ταμεία ΣΜ κλπ καταστημάτων κάποτε ως ταμείας υπολόγιζες και μέτραγες τα ρέστα που πρέπει να δώσεις στον πελάτη.Τώρα βγάζει αυτόματα πόσα ρεστα πρέπει να δωσεις.Και αν ο πελάτης πει πχ είναι 3€ ρέστα να σου δώσω 2€ ,για να πάρει 5€ ,βλέπεις τον ταμεία και κομπλάρει.

• Like 4

Με κανα-δυο εξαιρέσεις έχω απενεργοποιημένες όλες τις ειδοποιήσεις (ενίοτε και το τρέξιμο εφαρμογών στο παρασκήνιο). Σε τακτά χρονικά διαστήματα (όποτε μπορώ κι έχω κέφι) απλά ανοίγω την εφαρμογή που μ' ενδιαφέρει και βλέπω κει μέσα μηνύματα και ειδοποιήσεις (π.χ. gmail, strava, κλπ).

Όταν είμαι στο γραφείο teams, email, κλπ τα τρώω στη μάπα ούτως η άλλως. Όταν φύγω από το γραφείο, σόρυ αλλά είναι δικός μου χρόνος δεν θέλω να μ' ενοχλεί τίποτα.

• Like 1

"Πόσο εύκολα ξεφορτώνεται κανείς το κινητό ή/και άλλα distractions (mails, ειδοποιήσεις);"

Δεν ξέρω αν είναι αναστρέψιμο.  Παρακολουθήστε το νήμα και θα αντιληφθείτε ότι οι νεότεροι θεωρούν ότι όλα βαίνουν καλώς και αυτή είναι η φυσιολογική κατάσταση του ανθρώπου. Αν τους βγάλεις μια μέρα offline το σοκ θα είναι ανάλογο του ξηλώματος των υποδοχών τροφοδοσίας στην ταινία Matrix. Έχουμε μπει σε κάποιου είδους φαύλο κύκλο.

• Like 4

Προσωπικά δεν δίνω πρόσβαση για ειδοποιήσεις πουθενά πέρα από τα apps/προγράμματα που είναι ζωτικής σημασίας, όπως τα sms/email, το Slack για τη δουλειά, το Calendar κτλ. Έτσι δεν αποσπάται η προσοχή μου κάθε 5 δευτερόλεπτα και δεν υπάρχει ο κίνδυνος να θαφτεί κάποια σημαντική ειδοποίηση μέσα στον "θόρυβο".

Το ότι ανέβασε νέο βίντεο στο YouTube το αγαπημένο μου κανάλι ή το ότι πχ έγινε σεισμός στην Ινδονησία μπορεί να περιμένει, θα τα βρω μπροστά μου οργανικά όταν αποφασίσω αυτοβούλως να ασχοληθώ με αυτά.

Η επίδραση που είχε στην ψυχική μου υγεία απερίγραπτη, ξαναβλέπω πλέον το κινητό και τον υπολογιστή μου ως εργαλεία που τα ελέγχω εγώ και όχι αυτά εμένα.

• Like 2
  • Thanks 1

M'ενοχλεί που σε ένα διάλειμμα από τη δουλειά/το διάβασμα ή σε μια σειρά που θα κάτσω να δω θα κοιτάξω 2-3 φορές το κινητό. Γιατί θέλω να βεβαιωθώ ότι δεν έχω κάποια ειδοποιήση. Ότι η ερώτηση για κάτι που έγραψα στο Reddit απαντήθηκε. Κάπως έτσι.

Και με το απόδοση, εννοούσα και τη συγκέντρωση.

To γεγονώς ότι το συνολικό IQ, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, έχει υποχωρήσει ή ότι πλέον τα σύνδρομα απόσπασης προσοχής και η δυσκολία συγκέντρωσης έχουν αυξηθεί τρομακτικά δεν οφείλετε αποκλειστικά στην χρήση των οθονών, των υπολογιστών και των social αλλά παίζει μεγάλο ρόλο και η μόλυνση του περιβάλλοντος και άλλοι παρόμοιοι επιβαρυντικοί παράγοντες.
Δεν είναι δηλαδή μόνο το life style και ο τρόπος ζωής μας.

Το να θέλει κάποιος να αποστασιοποιηθεί πλέον είναι δύσκολο.

7 λεπτά πριν, satsok2 είπε

M'ενοχλεί που σε ένα διάλειμμα από τη δουλειά/το διάβασμα ή σε μια σειρά που θα κάτσω να δω θα κοιτάξω 2-3 φορές το κινητό. Γιατί θέλω να βεβαιωθώ ότι δεν έχω κάποια ειδοποιήση. Ότι η ερώτηση για κάτι που έγραψα στο Reddit απαντήθηκε. Κάπως έτσι.

Ήταν απόλυτα κατανοητό (το έγραψα και παραπάνω).

Απλά πολλές φορές συνφορουμίτες κάνουν ότι δεν κατάλαβαν και "κολλάνε" σε λέξεις, αφού αυτό βοηθάει τον όποιο συλλογισμό θέλουν να αναπτύξουν.

• Like 1

Το φόρουμ αυτό το άνοιξα, όπως και πολλά άλλα, δουλεύοντας στο γραφείο, όπου μου δίνεται ο χρόνος για χάζεμα, εφόσον έχω μπροστά μου έναν υπολογιστή. Όταν βγω για διάλειμμα, δεν θα πάρω το κινητό μου για να συνεχίσω να χαζεύω στα φόρουμ. Είτε θα πάρω κάποιο αγαπημένο πρόσωπο τηλέφωνο, είτε θα μιλήσω με κάποιον συνάδελφο, είτε θα σκεφτώ κάτι προσωπικό. Πλέον συνηδητοποιώ πως εάν χρησιμοποιήσω το κινητό όσο πίνω τον καφέ μου ή τρώω το γεύμα μου για να περάσω μια πίστα στο γκέιμ ή να διαβάσω ένα άρθρο, περισσότερο άγχος μου δίνει παρά ευχαρίστηση. Προσωπικά, νιώθω πως η άσκοπη χρήση του κινητού προέρχεται από βαρεμάρα ή από στεναχώρια, συμπέρασμα που έχω βγάλει από τον ίδιο μου τον εαυτό. Με έχω πιάσει να παίζω γκέιμς ή να σκρολλάρω στο τικτοκ για να αποφύγω το περιβάλλον ή το συναίσθημα γύρω μου. Πράγματι, οι εφαρμογές και τα παιχνίδια είναι το πιο εύκολο escapism from reality.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καθόλου εύκολα. Οι συνεχείς ειδοποιήσεις και δει η εναλλαγή συναισθημάτων δια μεσου της συνεχούς παρακολούθησης διαφορετικού περιεχομένου, προκαλεί αιχμές ντοπαμίνης και σεροτονινης που βομβαρδίζουν τους νευρώνες. Σε αυτό έχεις δίκιο ότι μειώνει τόσο την συγκέντρωση(concentration) και κατά συνέπεια την απόδοση (performance) σύμφωνα με μελέτες και όχι με βάση την άποψη του καθενός. Όταν γίνει προσαρμογή των νευρώνων σε τέτοιες συνθήκες, τότε οποιαδήποτε αλλαγή θα προκαλέσει συμπτώματα ανάλογα της στέρησης ουσιών, τόσο κατασταλτικων όσο και διεγερτικων. 

Γενικά, υπάρχει μια θεωρία με βάση την όποιαν ένα διάστημα τριών εβδομάδων αποχής από αυτό το περιεχόμενο αποτελεί αρκετό ούτως ώστε να αρχίσεις να προσαρμοζεσαι στην νέα κατάσταση. Τουτέστιν, αυτό που πρέπει να κάνεις εινια να αποσυρθείς εντελώς από τα κοινωνικά δίκτυα (χωρίς εξαιρέσεις) και να προσπαθήσεις να κοιτάζεις μόνο πληροφορίες ή περιεχόμενο μακράς διάρκειας. Επειδή αυτό είναι δύσκολο, το ιδανικό θα ήταν για 1 μήνα να γυρίσεις σε ένα παλιό κινητό, χωρίς διαδίκτυο, και από εκεί να αρχίσεις μια νέα ζωή με νέες συνήθειες. 

Είναι ξεκάθαρα θέμα νευρικής προσαρμογής και είναι εφικτό, επειδή είναι you against you. 

Επεξ/σία από Macosj
  • Like 3
  • Thanks 1

2 ώρες πριν, satsok2 είπε

Κώστα αν δεν σε ενδιέφερε το αν έχεις ειδοποιήσεις ή αν σου απάντησαν στο Reddit, δεν θα κοίταζες το κινητό. Άρα σε ενδιαφέρει, και δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό.

Το ζήτημα είναι να βάζεις κάποιο όριο, όπως σε καθετί στη ζωή, ακόμα και σε δραστηριότητες που θεωρητικά είναι ωφέλιμες σε εμάς π.χ. γυμναστήριο ή διάβασμα.

Αν δεν μπορείς να περιορίσεις λίγο το κινητό, πως θα το κόψεις "μαχαίρι";

10 ώρες πριν, Ukforthemoment είπε

Το πιο απλό θα σου πω,στα ταμεία ΣΜ κλπ καταστημάτων κάποτε ως ταμείας υπολόγιζες και μέτραγες τα ρέστα που πρέπει να δώσεις στον πελάτη.Τώρα βγάζει αυτόματα πόσα ρεστα πρέπει να δωσεις.Και αν ο πελάτης πει πχ είναι 3€ ρέστα να σου δώσω 2€ ,για να πάρει 5€ ,βλέπεις τον ταμεία και κομπλάρει.

Και επειδη πολλοι (πελατες) βαριουνται να λυνουν προβληματα πυρηνικης φυσικης τυπου 3+2=5, δινουν καρτα και ξεμπερδευουν. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πανεύκολα, τα κινητά δίνουν κάθε δυνατότητα να κόψεις όσες ειδοποιήσεις θες : στο flashscore δεν έχω ειδοποιήσεις για ματς των ομάδων μου παρά μόνο για ματς που εκείνη την ώρα θέλω να δω και πάτησα αστεράκι, στο instagram δεν αφήνω άσχετες εκτός από DM, στο messenger έχω mute τις ομαδικές και εμφανίζονται μόνο τα mentions και τα προσωπικά μηνύματα, στο facebook και youtube είναι κομμένες γενικά αφού δεν υπάρχει λόγος να έρχονται ειδοποιήσεις, το viber εκτός από τα προσωπικά δεν θυμάμαι να έχει στείλει κάτι και οτιδήποτε έχει να κάνει με ειδήσεις είναι απενεργοποιημένο, άμα θέλω να δω ειδήσεις θα το κάνω για όση ώρα θέλω όποτε θέλω μπαίνοντας συγκεκριμένα στο site. Το tiktok σε μένα βγάζει μόνο κριντζιες, άμα θέλω να κάψω ώρα μπαίνω στα instagram reels ξέροντας όμως ότι θα πετάξω ώρα, άσκοπα μεν ευχάριστα με γέλιο δε

Επεξ/σία από Hacker?pcs

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...