Boogiman Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου Γεια σας! Σκέφτομαι να κάνω overclock (CPU, RAM & GPU) στο σύστημα μου για να βελτιώσω έστω και λίγο την απόδοση του, κυρίως για gaming (DotA2). Δεν το έχω ξανακάνει, αλλά επειδή το setup μου είναι παλιό, θέλω να το δοκιμάσω και να το πάω ένα βήμα παρακάτω όχι να το εξαντλήσω. Επίσης, θα ήθελα να ενημερώσω πως είμαι εντελώς αρχάριος με τη διαδικασία overclocking. Το BIOS μου είναι ενημερωμένο στην τελευταία έκδοση (το BIOS είναι έκδοσης AMERICAN MEGATRENDS). Δεν θέλω να περάσω πολύ πάνω από τα 4.0 GHz γιατί θα αφήσω την ψύκτρα που έχω τώρα (Fazn) που δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Πώς το κάνω; στα BIOS νομίζω είναι 200Χ17,5 = 3500 MHz (πειράζω το multiplier 17.5 και το πάω π.χ. στα 20; άρα έχω 200Χ20= 4000 MHz?? Την RAM πώς την πειράζω;; επίσης την GPU;;; Διαβάζω κάτι για εφαρμογές που κάνω τεστ για να δω αν οι αλλαγές καθιστούν το pc σταθερό να τρέχει σε αυτές τις ταχύτητες. Ποιες εφαρμογές είναι αυτές και πως τις τρέχω;; Προδιαγραφές PC: Επεξεργαστής: Μοντέλο: AMD FX-8320 Λεπτομέρειες: 8-core, Socket AM3+ Θερμοκρασία: 51°C (Πακέτο), 51°C (Πυρήνες) Ισχύς: 39.80W Ταχύτητα: 3703.11 MHz (όλοι οι πυρήνες) Μνήμη: Τύπος: DDR3 Μέγεθος: 16GB (2x8GB G.Skill) Συχνότητα: 800.7 MHz Μητρική (εδώ διαβάζω πως η μητρική δεν είναι ιδανική για OC αλλά δεν βαριέσαι) : Μοντέλο: MSI 760GMA-P34(FX) Chipset: AMD 780G, AMD SB700 Κάρτα Γραφικών: Μοντέλο: NVIDIA GeForce GTX 1050 (GIGABYTE) Μνήμη: GDDR5 Βασική Ταχύτητα: 1379.5 MHz Ταχύτητα Boost: 1493.0 MHz Ψύξη: Απλή ψύκτρα επεξεργαστή (όχι stock - μια της Fazn CPU Cooler Aero 120T) Τροφοδοτικό: Corsair VS 650W Στόχοι: Σταθερό overclock σε CPU, GPU & RAM Βελτίωση gaming απόδοσης Σταθερότητα και ασφάλεια συστήματος Στο SITE της AMD καταγράφονται τα παρακάτω: 1) Max. Boost Clock - 4 GHz., 2) TJmax: 61.1 C, 3) Default TDP: 125W Ευχαριστώ πολύ για όποια βοήθεια ή συμβουλές! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Το ζήτημα είναι τί θερμοκρασίες κρατάς. Eίχα τον 8320 στον αδερφό μου στα 4.5 εδώ πόσο καιρό, με ψυκτρα 15 χρόνων, δεν άκουγε το παραμικρό. Ξεκίνα με τον πολλαπλασιαστή στο 21-22, να πάρεις ένα 10% από το maxboost και να δεις πώς συμπεριφέρεται. Λογικά θα μπορείς να ρίξεις και λίγο το max vcore με κάποιο αρνητικό offset, αλλά αυτό είναι επόμενο βήμα. Οι μνήμες δεν ξέρω αν/πόσο θα σου δώσουν εδώ σε σχέση με το μπλέξιμο να τις σηκώσεις. Τελευταία φορά πάστα στην ψυκτρα, πότε μπήκε? Ίσως χρειαστεί να ξεκινήσεις από εκεί. Επεξ/σία 24 Σεπτεμβρίου από Πέτρος Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
micos000 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου Τα requirements του dota2 που βλέπω πάντως είναι πολύ χαμηλότερα από το setup σου. Εσένα δεν σε ικανοποιεί και θέλεις να πας σε oc; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Boogiman Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου Μέλος Share Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) 22 ώρες πριν, Πέτρος είπε Το ζήτημα είναι τί θερμοκρασίες κρατάς. Eίχα τον 8320 στον αδερφό μου στα 4.5 εδώ πόσο καιρό, με ψυκτρα 15 χρόνων, δεν άκουγε το παραμικρό. Ξεκίνα με τον πολλαπλασιαστή στο 21-22, να πάρεις ένα 10% από το maxboost και να δεις πώς συμπεριφέρεται. Λογικά θα μπορείς να ρίξεις και λίγο το max vcore με κάποιο αρνητικό offset, αλλά αυτό είναι επόμενο βήμα. Οι μνήμες δεν ξέρω αν/πόσο θα σου δώσουν εδώ σε σχέση με το μπλέξιμο να τις σηκώσεις. Τελευταία φορά πάστα στην ψυκτρα, πότε μπήκε? Ίσως χρειαστεί να ξεκινήσεις από εκεί. Πάστα δεν έχω βάλει ποτέ νέα και το PC είναι 10+ χρόνια... Τον έβαλα για αρχή στο 18.5 στα (3700δλδ) λες να το ανεβάσω τόσο; και μετά που κοιτάω αν έχει ανέβει όντως γιατί στον task manager των windows ενώ τον έχω ανεβάσει μου δίνει την default τιμή των 3,5GHz. Την τρίτη πρόταση δεν κατάλαβα τι πρέπει να κάνω 😕 (να ρίξω τα volt εννοείς;) . Είναι μανίκι να κάνω O/C τις μνήμες; Ευχαριστώ! 22 ώρες πριν, micos000 είπε Τα requirements του dota2 που βλέπω πάντως είναι πολύ χαμηλότερα από το setup σου. Εσένα δεν σε ικανοποιεί και θέλεις να πας σε oc; Καλημέρα! Θέλω να πειραματιστώ με το Ο/C και η DotA χρησιμοποιήθηκε σαν σημείο αναφοράς, θέλω να μάθω να το κάνω σαν διαδικασία και να καταλάβω τις μεταβλητές που υπάρχουν και σκέφτομαι ότι το παλιό μου PC είναι ότι πρέπει για να ξεκινήσω από αυτό. Επεξ/σία 25 Σεπτεμβρίου από Boogiman Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
micos000 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 9 λεπτά πριν, Boogiman είπε Καλημέρα! Θέλω να πειραματιστώ με το Ο/C και η DotA χρησιμοποιήθηκε σαν σημείο αναφοράς, θέλω να μάθω να το κάνω σαν διαδικασία και να καταλάβω τις μεταβλητές που υπάρχουν και σκέφτομαι ότι το παλιό μου PC είναι ότι πρέπει για να ξεκινήσω από αυτό. Α, για το Know-How δηλαδή. Θέλει αρκετό ψάξιμο και πειραματισμό όμως και μπορεί να πάρεις και κανένα εξάρτημα στο "χέρι". Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Boogiman Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου Μέλος Share Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 25 λεπτά πριν, micos000 είπε Α, για το Know-How δηλαδή. Θέλει αρκετό ψάξιμο και πειραματισμό όμως και μπορεί να πάρεις και κανένα εξάρτημα στο "χέρι". Θα μπορούσες να μου δώσεις μια καθοδήγηση στο τι να ψάξω, τι να κοιτάξω, ποιές τιμές είναι σημαντικές, πως γίνεται stable ένα setup και ούτω καθ' εξής. Ευχαριστώ! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
micos000 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου Δεν ασχολούμαι με το oc αλλά αν ανοίξεις ένα νέο θέμα και ρωτήσεις θα σου απαντήσουν σίγουρα τα τζιμάνια εδώ πέρα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 7 ώρες πριν, Boogiman είπε Πάστα δεν έχω βάλει ποτέ νέα και το PC είναι 10+ χρόνια... Οπότε από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσεις έτσι κι αλλιώς. Όσο καλή κι αν ήταν αυτή που είχες, σίγουρα πια έχει ξεραθεί (αποσυντεθεί, βασικά) και θα έχεις προβλήματα αν επιχειρήσεις πραγματικό oc. Οι FX δεν πρέπει τυπικά να ξεπεράσουν τους 65 βαθμούς κελσίου. Βρες στο tube κάποιο από τα χιλιάδες βιντεάκια για AM3 αλλαγή πάστας, είναι αρκετά απλή η διαδικασία. Πριν το κάνεις αυτό και σου λειτουργήσει σωστά, οποιαδήποτε άλλη κουβέντα είναι χωρίς ιδιαίτερο νόημα. Eδώ (και) για ΑΜ4: Δεν έχουν και κάποια ιδιαίτερη διαφορά με το δικό σου. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Boogiman Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Μέλος Share Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) 19 ώρες πριν, Πέτρος είπε Οπότε από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσεις έτσι κι αλλιώς. Όσο καλή κι αν ήταν αυτή που είχες, σίγουρα πια έχει ξεραθεί (αποσυντεθεί, βασικά) και θα έχεις προβλήματα αν επιχειρήσεις πραγματικό oc. Οι FX δεν πρέπει τυπικά να ξεπεράσουν τους 65 βαθμούς κελσίου. Βρες στο tube κάποιο από τα χιλιάδες βιντεάκια για AM3 αλλαγή πάστας, είναι αρκετά απλή η διαδικασία. Πριν το κάνεις αυτό και σου λειτουργήσει σωστά, οποιαδήποτε άλλη κουβέντα είναι χωρίς ιδιαίτερο νόημα. Eδώ (και) για ΑΜ4: Δεν έχουν και κάποια ιδιαίτερη διαφορά με το δικό σου. Αυτά που εντοπίζω μέχρι ώρας είναι τα εξής μετά και κάποια test που έτρεξα με το PRIME95 και έχοντας ανοικτά και κάποια monitoring software. 1. Η μητρική μου είναι 95W ενώ η CPU έχει 125W TDP. 2. Τα VRMs δεν έχουν heatsink και έτσι στα tests έφτασαν στους 103oC max (όταν είδα 103 διέκοψα τα tests εκτάκτως μην πάρω καμιά φωτιά). 3. TJMax για τον FX-8320 είναι 61.1oC με boost OC όπως δίνεται από το site της AMD στα 4.0GHz (δλδ να πας σε stock της FX-8350). Νομίζω τα voltages τώρα είναι στα 1.285V. 4. Δεν γνωρίζω αν κάνει throttling το σύστημα και κόβει για να μην ψηθεί. 5. μέχρι ώρας τα test έγιναν έχοντας απλώς ανεβάσει τον multiplier από 17,5MHz σε 18,5MHz δηλαδή από 3.5Ghz (stock) σε 3.7GHz. O σκοπός μου ήταν να το πάω στα 4.0 με 4.2 GHz αλλά με τέτοιες θερμοκρασίες στα VRMs δεν ξέρω αν και κατά πόσο με παίρνει τελικά. 5. Εξετάζω την λύση εγκατάστασης heatsink στα VRM (επισυνάπτω), δεν έχω χώρο για ψύκτρα καθώς παρεμβάλλεται η ψύκτρα του CPU και το exhaust fan. H ερώτηση είναι αν το heatsink στα VRM θα με βοηθήσει να χαμηλώσω τόσο τις θερμοκρασίες της μητρικής για να μπορέσω να πάω στα 4.0 - 4.2GHz σε συνάρτηση με το να αλλάξω την πάστα σαν δεδομένο (εδώ να πώ πως στα tests η CPU δεν ξεπέρασε τους 52oC). Επίσης στα BIOS η ρύθμιση για "Adjusted DRAM Frequency" είναι γκριζαρισμένη (locked) για να καταφέρω να boostarw την RAM σκέφτομαι να πειράξω το bus clock (BCLK) από τα 200MHz stock να το πάω σε 220ΜΗz με multiplier στα 19MHz για να πιάσω τα 4.2GHz που είναι ο max στόχος. Αξίζει να μπω σε αυτή την διαδικασία ή θα καταλήξω να πάρω καμιά φωτιά; χαχα. Επισυνάπτω και την ψύκτρα της CPU. Επεξ/σία 26 Σεπτεμβρίου από Boogiman Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 4 ώρες πριν, Boogiman είπε Επίσης στα BIOS η ρύθμιση για "Adjusted DRAM Frequency" είναι γκριζαρισμένη (locked) για να καταφέρω να boostarw την RAM σκέφτομαι να πειράξω το bus clock (BCLK) από τα 200MHz stock να το πάω σε 220ΜΗz με multiplier στα 19MHz για να πιάσω τα 4.2GHz που είναι ο max στόχος. Όχι, όχι και πάλι όχι. BCLK oc σε τόσο υψηλό ποσοστό (10%) δεν ξέρω αν είναι καν εφικτό, αν δεν έχει "διπλό ρολόι" η μητρική για να αποσυγχρονίζονται pci γραμμές κλπ. Από ένα όριο και μετά (3 ή 4% ξεκινούν χοντράδες και στην καλύτερη δεν λειτουργεί τίποτα μέχρι να κάνεις reset). Αν η μητρική δεν σε αφήνει να πειράξεις μνήμες, μην τις πειράξεις. Ελάχιστα θα πάρεις από εκεί, στη συγκεκριμένη περίπτωση. 4 ώρες πριν, Boogiman είπε 1. Η μητρική μου είναι 95W ενώ η CPU έχει 125W TDP. 2. Τα VRMs δεν έχουν heatsink και έτσι στα tests έφτασαν στους 103oC max (όταν είδα 103 διέκοψα τα tests εκτάκτως μην πάρω καμιά φωτιά). Ωραία...αφού είναι τόσο basic η μητρική, θα έλεγα να μην ασχοληθείς παραπάνω εκτός κι αν είσαι έτοιμος για αγορά άλλου συστήματος. Οκ, τα heatsinks θα σου σώσουν κάπως την κατάσταση, αλλά γενικά δεν μπορεί να τροφοδοτήσει το oc του FX (τραβάνε αρκετά από ένα σημείο και μετά) η συγκεκριμένη και κινδυνεύει απλά να σκάσει αν βγει εκτός ορίων τόσα χρόνια μετά. 4 ώρες πριν, Boogiman είπε 3. TJMax για τον FX-8320 είναι 61.1oC με boost OC όπως δίνεται από το site της AMD στα 4.0GHz (δλδ να πας σε stock της FX-8350). Νομίζω τα voltages τώρα είναι στα 1.285V. 4. Δεν γνωρίζω αν κάνει throttling το σύστημα και κόβει για να μην ψηθεί. Όριο οι 61, ε? Ούτε καν οι 65! 4 ώρες πριν, Boogiman είπε 5. μέχρι ώρας τα test έγιναν έχοντας απλώς ανεβάσει τον multiplier από 17,5MHz σε 18,5MHz δηλαδή από 3.5Ghz (stock) σε 3.7GHz. O σκοπός μου ήταν να το πάω στα 4.0 με 4.2 GHz αλλά με τέτοιες θερμοκρασίες στα VRMs δεν ξέρω αν και κατά πόσο με παίρνει τελικά. Δοκίμασε μια και καλή στα 4.1 και δες πόσο ανεβάζει τόσο ο επεξεργαστής όσο και το VRM. Επιπλέον δες και πόσο τραβάει, πόσα watts και τί θερμοκρασία ανεβάζει. Για αυτούς τους επεξεργαστές oc θεωρείται κάτι πάνω από το mac boost τους, και είχαν περιθώρια. Νομίζω 4.8 τον είχα κάποτε, μόνιμα, στα 5 είχα μπει κανονικά win τότε που είχαμε και το αντίστοιχο νήμα. Απλά δεν μπορεί η μητρική σου να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Noreak Δημοσ. 2 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 2 Οκτωβρίου On 25/09/2024 at 12:28, Boogiman said: Θα μπορούσες να μου δώσεις μια καθοδήγηση στο τι να ψάξω, τι να κοιτάξω, ποιές τιμές είναι σημαντικές, πως γίνεται stable ένα setup και ούτω καθ' εξής. Ευχαριστώ! Η μητρικη σου δεν ειναι καταλληλη για oc, υποθετω δε θα χει πολλες επιλογες το bios και πολυ ευκολα θα παραδωσει πνευμα αν την ζορισεις.Επισης το cooler δεν ειναι για πολλα.Αν παρολα αυτα θελεις να πειραματιστεις ενας οδηγος που ειχα χρησιμοποιησει παλια : http://www.elektronikjk.com/technika_komputerowa/CPU/AMD_FX-8150.pdf Για θερμοκρασιες χρησιμοποιησε το AMD Overdive το οποιο σου δειχνει την αποσταση απο την μεγιστη συνιστωμενη θερμοκρασια, thermal margin. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
STORM1978 Δημοσ. Δευτέρα στις 10:32 μμ Share Δημοσ. Δευτέρα στις 10:32 μμ Όπως θα έλεγε και ο @Πέτρος το συγκεκριμένο νήμα που είχα ξεκινήσει εγώ το 2013 (WOW 11 χρόνια πριν...) περιέχει συσωρευμένη εμπειρία από OC 8320 και 8350 σε διάφορα setups. Ρίξτου μια προσεκτική ματιά αλλά θέλει διάβασμα. Με τον 8320 και αργότερα τον 8350 είχα και κάποια παγκόσμια ρεκόρ στην εποχή τους... 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα