Προς το περιεχόμενο

WSJ: Η Qualcomm εξετάζει την εξαγορά της Intel σε μια εποχή προκλήσεων

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

23 ώρες πριν, Painmaker είπε

Η Intel είναι τεράστια εταιρεία αν θέλει αγοράζει ολόκληρη την AMD και έχει επίσης και το X86 license. Θα κάνει και τα δικά της εργοστάσια όπως έχει η TSMC. Και την στηρίζει με δισσετομυρρια η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Εγώ πιστεύω θα κάνει το comeback σε κάνα 2 χρόνια. 

Ναι ναι.

Μου θυμισες την αντεπιθεση του Steiner που ονειρευοταν ο Hitler στην ταινια Dowfall

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 79
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 21/9/2024 στις 1:36 ΜΜ, Tlykog είπε

Τί σχέση έχει αυτό με το θέμα; Μίλησα για AMD και Intel. Αμερικάνικες και οι δύο. Όλο αυτό που γράφεις σε τί απαντάει;

Εκτός αυτού, ότι λες είναι καθαρά θεωρητικό στο μεγαλύτερο μέρος του. Όντως αναφέρεται στη θεωρία οικονομικών συγγραμμάτων, αλλά λόγω της παγκοσμιοποίησης, όλες οι εταιρείες είναι πολυεθνικές και παίζουν σύμφωνα με τον ανταγωνισμό. Όποια δείχνει ιδιαίτερες ευαισθησίες, μειονεκτεί και συνήθως εξαγοράζεται από άλλη εταιρεία ή κλείνει.

Γι αυτό γράφω ότι είναι θέμα θέσης στην αγορά και όχι εταιρείας.

Αν πχ είσαι πρώτος δεν υπάρχει λόγος να μειώσεις τις τιμές σου, πουλάς κι έτσι και βγάζεις μεγαλύτερα κέρδη. Δεν υπάρχει λόγος να βγάλεις ένα νέο προϊόν αρκετά καλύτερο από το προηγούμενο, γιατί έχει μεγάλο κόστος και δεν έχεις πραγματικά κάποιον να ανταγωνιστείς, έτσι μειώνεις τα κέρδη σου. Αυτό έκανε η Intel, αυτό κάνει η AMD. Δεν άλλαξε κάτι. Ισχύει σε αμερικάνικες, ευρωπαϊκές, ασιατικές κτλ εταιρείες.

Αυτά τα περί "κουλτούρας" ήταν... κάποτε... Μετά έμαθαν ότι το παν είναι το κέρδος και η επιβίωση σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον και κάνουν τα πάντα γι αυτό. Μπορεί στα πλαίσια της "κουλτούρας" τους να κάνουν κάποια πράγματα διαφορετικά, από τον ανταγωνισμό, αλλά οι στόχοι είναι ίδιοι.

Χαίρομαι κάθε φορά που βρίσκω κάποιον με καταναλωτική συνείδηση και δεν κολλάει σε εταιρείες.

Υπάρχουν κάποιοι εδώ μέσα που νομίζουν ότι η εταιρεία θέλει το καλό τους και κάνουν λες και είναι του πατέρα τους. Υπεράσπιση μέχρι τελικής πτώσης.

Οι εταιρείες κάνουν τη δουλειά τους και εμείς, σαν καταναλωτές, τη δική μας.

Αυτά που εικάζεις είναι θεωρητικά. Στην πράξη υπάρχουν διαφορές από πολυεθνική σε πολυεθνική. Δεν το έχω ακούσει.... το έχω ζήσει. Και κουλτούρα υπάρχει και καρτέλ υπάρχουν ακόμα και σε κλάδους με δεκάδες πολυεθνικές και η θέση στην αγορά είναι σχετική, ανάλογα και με τα κεφάλαια της εταιρείας. Πχ στο θέμα που συζητάμε και να ήθελε η AMD όπως είναι τώρα, ακόμα και νο1 προϊόν να είχε, δεν αντέχει να γίνει ούτε intel, ούτε nvidia.

Τώρα, περί  καταναλωτικής συνείδηση κτλ όλα αυτά είναι κουραφέξαλα. Αν νομίζεις ότι σε x86 duopoly, έχεις πραγματικά κάποιον τρόπο να αντιδράσεις ως καταναλωτής, ζεις σε αυταπάτη.

Κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι και καλά "ψηφίζει με το πορτοφόλι" τη στιγμή που επί της ουσίας έχει 2 επιλογές, είτε αγοράζεις στις μονοπωλιακές τιμές που έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους, είτε δεν αγοράζεις και μένεις έξω από το τεχνολογικό παιχνίδι.

Επεξ/σία από Darthvader
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 23/9/2024 στις 6:22 ΜΜ, Darthvader είπε

Αυτά που εικάζεις είναι θεωρητικά. Στην πράξη υπάρχουν διαφορές από πολυεθνική σε πολυεθνική. Δεν το έχω ακούσει.... το έχω ζήσει. Και κουλτούρα υπάρχει και καρτέλ υπάρχουν ακόμα και σε κλάδους με δεκάδες πολυεθνικές και η θέση στην αγορά είναι σχετική, ανάλογα και με τα κεφάλαια της εταιρείας. Πχ στο θέμα που συζητάμε και να ήθελε η AMD όπως είναι τώρα, ακόμα και νο1 προϊόν να είχε, δεν αντέχει να γίνει ούτε intel, ούτε nvidia.

Τώρα, περί  καταναλωτικής συνείδηση κτλ όλα αυτά είναι κουραφέξαλα. Αν νομίζεις ότι σε x86 duopoly, έχεις πραγματικά κάποιον τρόπο να αντιδράσεις ως καταναλωτής, ζεις σε αυταπάτη.

Κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι και καλά "ψηφίζει με το πορτοφόλι" τη στιγμή που επί της ουσίας έχει 2 επιλογές, είτε αγοράζεις στις μονοπωλιακές τιμές που έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους, είτε δεν αγοράζεις και μένεις έξω από το τεχνολογικό παιχνίδι.

Δεν εικάζω φίλε μου. Η δουλειά μου είναι. Λογιστής είμαι με δικο μου γραφείο, αν θέλεις πληροφορίες με pm, δεν έχω θέμα. Τα έχω σπουδάσει και ζήσει. Οι εταιρείες διοικούνται, κυρίως, από τους μεγαλομετόχους. Η "κουλτούρα" που λες είναι για λόγους marketing, managment κ.α. καμία σχέση με τον καταναλωτή.

Στην ουσία ο στόχος είναι τα κέρδη και η θέση στην αγορά. Καρτέλ υπάρχουν και θα υπάρχουν. Απλά είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθούν.

Και αντέχει και έχει γίνει Intel. Για Nvidia, προς το παρόν, είναι πολύ πίσω για να ξέρω.

Όσες φορές, στο παρελθόν, πήρε πρωτιά ξεκίνησε τη λογική της Intel. Δεν άλλαξε τίποτα ουσιαστικό για τον καταναλωτή. Δεν το εικάζω. Το έχει αποδείξει.

Το X86 είναι "duopoly", αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει μελλοντικά. Συμφωνώ ότι στη σημερινή κατάσταση δε  μπορείς να αντιδράσεις σαν καταναλωτής και ποτέ δεν έγραψα το αντίθετο.  Αυτό που έγραψα είναι ότι θα προτιμούσα να υπάρχουν και άλλοι παίχτες στο παιχνίδι των PCs και όχι απαραίτητα X86. Μπορεί να δούμε και λύσεις εξίσου αποδοτικές με ARM στο μέλλον, σε desktop. Εκεί μπορεί να μπουν και άλλοι παίχτες.

Για την τελευταία φράση σου επίσης συμφωνώ και παράλληλα απορώ σε τί διαφωνείς, τελικά, όταν γραφω ότι είναι θέμα θέσης και πάντα ο πρώτος θα μας "δαγκώνει" λίγο παραπάνω; Αφού τα συννενοούνται και κάνουν καρτέλ, όπως αναφέρεις.

Στις 23/9/2024 στις 4:34 ΜΜ, malakudi είπε

https://web.archive.org/web/20170117114954/http://www.hardocp.com/article/2017/01/13/kaby_lake_7700k_vs_sandy_bridge_2600k_ipc_review/1#.WH4E6HbP1qY

Στα 4,5 GHz και οι δύο. 25% σε 6 χρόνια. Αυτό ήταν όλο

Τα άλλα που γράφεις για τους EPYC δε καταλαβαίνω τι θες να πεις. Οι EPYC είναι server cpus με άπειρα pci-e lanes και άπειρα memory channels. Λες ο 4 core δεν είχε αντίπαλο. Προφανώς και δεν είχε, αφού δεν υπήρχε ο ανταγωνισμός. Αυτό τι σημαίνει, πως ήταν όλα ΟΚ; Εγώ πχ που είχα 2600k και τον χρόνιζα από τη πρώτη μέρα στα 4400, δεν έβρισκα κανένα λόγο να αναβαθμίσω όλα αυτά τα χρόνια. Άλλαξα CPU μόνο όταν βγήκε ο Ryzen. Πριν τον 2600k είχα core2duo, η αύξηση ήταν σημαντική αφού ανεβήκαμε σε πυρήνες. Πιο πριν αν θυμάμαι καλά είχα Athlon64 X2, πάλι είχα δει σημαντική αύξηση με τον core2duo.

Αυτά για καλύτερη/χειρότερη δε καταλαβαίνω γιατί τα γράφεις. Είπα εγώ κάπου πως η AMD είναι καλύτερη; Είπα πως η Intel από το 2011 ως το 2017 δεν είχε εξέλιξη, μας πούλαγε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Αν μείνεις για 6-7 χρόνια στο πάγο, δεν είναι τυχαίο που 6-7 χρόνια μετά βγαίνει η είδηση που διαβάζουμε στο συγκεκριμένο νήμα.

Για το inflation μπορείς να δεις τα επίσημα στοιχεία πληθωρισμού ανά χρονιά για τη χώρα που σε ενδιαφέρει. Πχ ένα link από τη τράπεζα της Αγγλίας είναι αυτό https://www.bankofengland.co.uk/monetary-policy/inflation/inflation-calculator , 35% 

Τέλος, μη παίρνεις σα μέτρο την τιμή του 9950X, δεν έχει νόημα γιατί κανείς δε τον αγοράζει. Είναι ένα φτωχό τρικ αυτό που κάνεις. Η τιμή για 16πύρηνο αυτή τη στιγμή είναι στα 475 ευρώ, ήταν στα 600 ένα μήνα μετά που βγήκε, πριν 2 χρόνια, ήταν 690 στο launch. Στα 475 λοιπόν σε σύγκριση με το πληθωρισμό, η τιμή του 7700k το 2017 ήταν παραπάνω χρήματα. 360 ευρώ είχε αν θυμάμαι καλά ο 7700K. Και σε ποσοστό σε σχέση με το κατώτατο μισθό να το πάρεις, πάλι ο 7950X είναι φθηνότερος - 61% vs 57%

Ξαναλέμε: η μία (Intel) χωρίς καθόλου ανταγωνισμό. Κυριολεκτικά, έπαιζε μόνη της. Η άλλη (AMD) με ανταγωνισμό και κάνει ότι κάνει. Αν δεν είχαν θέματα οι Intel, σε επιδόσεις, είναι πάρα πολύ κοντά και πολλές φορές την ξεπερνούν.

Το θέμα που έχει η Intel, σήμερα, δεν είναι οι επιδόσεις. Τότε, που αναφέρεις, η AMD είχε επεξεργαστές-σόμπες με υψηλές τιμές που έχαναν από core i5 με 4 πυρήνες και 4 threads, ειδικά σε games. Οι core i7 ήταν σαφώς καλύτεροι και οι core i9 ήταν εξωπραγματικοί.

Οι EPYC είναι 2 κατηγορίες. Αυτοί:

https://www.skroutz.gr/s/55413681/AMD-Epyc-4364P-4-5GHz-Epexergastis-8-Pyrinon-gia-Socket-AM5-Tray.html

https://www.skroutz.gr/s/55501603/AMD-Epyc-4584PX-4-2GHz-Epexergastis-16-Pyrinon-gia-Socket-Tray.html

μπαίνουν σε AM5. Στους 8 πυρήνες στα 435€ και στους 16 στα 822€... Ούτε άπειρα lanes, ούτε άπειρα memory channels.

Αυτό που γράφεις με τον 2600K, δείχνει το κλίμα της εποχής: δε χρειάστηκε να αναβαθμίσεις από τον 2600Κ ακριβώς γιατί, για την εποχή του ήταν πάρα πολύ καλός και δεν υπήρχε software, στον μέσο χρήστη να τον τερματίσει. Σου έδωσε επεξεργαστή για 5-6 χρόνια και έχεις και παράπονο...

Δεν είπα τί είπες. Σου λέω ότι είναι θέμα θέσης και όχι εταιρείας και δε προσπαθώ να δικαιολογήσω καμία. Απλά, όταν βλέπω σχόλια διαχωρισμού, δηλαδή παρουσιάζουν τη μία ή την άλλη εταιρεία καλύτερη, γράφω ακριβώς αυτό: δεν είναι.

Για το inflation μου μου δίνεις είναι στην Αγγλία. Όχι στον κόσμο. Παρόλα αυτά, σου έφερα και περιπτώσεις που είχε και επεξεργαστή 6 πυρήνων στα 389€ msrp και όλα αυτά ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ. Το έχω γράψει πολλές φορές, αλλά το προσπερνάς συνέχεια στη κουβέντα μας.

Κάνεις μεγάλο λάθος για τον 9950Χ. ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ, τί νόημα έχει; Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η τιμή του αυτή είναι, χωρίς διαφορά από τον αντικαταστάτη του και τον χρεώνει τόσο.

Αυτό που κάνεις εσύ είναι ένα φθηνό τρικ. Παίρνεις επεξεργαστή 2 ετών, που ήδη έχει αντικαταστάτη, και μου λες ότι η τιμή του είναι χαμηλή. Χαίρω πολύ. Και ο 12900Κ, το οποίο και ανταγωνίστηκε, μιας και βγήκε λίγους μήνες μετά, πωλείται 291€ και ανταγωνίζεται τον 7950Χ:

https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i9-12900KS-vs-AMD-Ryzen-9-7950X/m1821519vs4133

Άρα η AMD μας γδέρνει ή όχι;

Αυτά που γράφει για τον 7950Χ είναι δικά σου. Όταν βγήκε και για 1,5 μήνα μετά ήταν στα 800€+, μετά από 3 μήνες έπεσε στα 600€ και έμεινε εκεί για αρκετό καιρό. Κάτω από τα 500€ έπεσε τον Ιούνιο του 2024, μετά από 21 μήνες κυκλοφορίας.

Δες εδώ εξέλιξη τιμής:

https://www.skroutz.gr/s/37822641/AMD-Ryzen-9-7950X-4-5GHz-Epexergastis-16-Pyrinon-gia-Socket-AM5-se-Kouti.html

Εγώ αγόρασα μητρική ΑΜ5, για να έχω, υποτίθεται, αναβαθμισιμότητα και τελικά δεν έχει νόημα. Υποσχέθηκε και δεν είδα τίποτα. Μετά από 2 έτη από την 7ΧΧΧ σειρά και επιδόσεις 0%. Όχι 15-20%....

Πες μου πού είναι καλύτερη από την Intel;...

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 1

Στις 21/9/2024 στις 4:32 ΜΜ, Alexaras1991 είπε

Απλώς εννοεί ότι για σχεδόν μια δεκαετία άρμεγε 4 πυρήνες με αμελητέες διαφορές των 2-3% και αναγκαστική αλλαγή σοκετ σε κάθε γενιά χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο παρά μόνο αισχροκερδία. Mainstream πάντα.

Από 2η μέχρι την 7η γενιά δεν είδαμε κάποια σοβαρή διαφορά εκτός από DDR4 στην 6η γενιά που και πάλι ήταν αμελητέες vs 4th gen & DDR3.

Λόγω ανταγωνισμού με τους Ryzen, επιτέλους ξύπνησαν με την 8η γενιά, ο i7-8700Κ έγινε εξαιρετικά δημοφιλής σε gamers και για καλό λόγο. Και ο i9-9900K επίσης.

Με τους Ryzen 5000 και φυσικά χάρη στον 5800X3D να κλέβει όλα τα φώτα της δημοσιότητας άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα η Intel η οποία αναγκάστηκε να πάρει δραστικά μέτρα. Σταδιακά ανέβαζε επιδόσεις με το κόστος θερμοκρασίας και κατανάλωσης μέχρις όπου της γύρισε μπούμερανγκ με τις 13η και 14η γενεές.

Ο 7800Χ3D φυσικά είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα.

Η AMD επισπεύδει την κυκλοφορία του Ryzen 7 9800X3D για τον Οκτώβριο

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...