Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαίρετε, έχω μια απορία για το Ε9 γιατί μπερδεύομαι. Παρακαλώ όποιος γνωρίζει (και ναι, είμαι σε επικοινωνία με λογιστή αλλά μπερδεμένα μου τα λέει και εκείνος):

- Μπαίνοντας στην εφαρμογή, αριστερά έχει την επιλογή του έτους. Αν π.χ. επιλέξεις 2021, στο σχετικό PDF που κατεβάζεις σου λέει "όπως έχει δηλωθεί την 1η Ιανουαρίου 2021".

- Θέλω να δηλώσω ένα ακίνητο, εκπρόθεσμα, για το 2020. Ότι το απέκτησα τότε. Ποιο έτος θα επιλέξω αριστερά;

Αν επιλέξω το 2020 (μου φαίνεται προφανές), δεν δέχεται ημερομηνία του 2020 (αν πχ υπάρχει κληρονομιά εκ διαθήκης, ζητά την ημερομηνία δημοσίευσης διαθήκης) αλλά μόνο 2019 και πριν.

Αν επιλέξω το 2021, με αφήνει. Αλλά τότε πώς αφορά το 2020; 

Μήπως το έτος αριστερά τελικά αφορά τις δηλώσεις/μεταβολές για το προηγούμενο έτος;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων !

Δημοσ.

Απλό είναι, στο Ε9 δηλώνεις ότι έχεις την 1/1 του έτους.

Αυτό που έχεις να δηλώσεις σκέψου αν το είχες την 1/1/2020 ή την 1/1/2021, και διάλεξε το αντίστοιχο έτος στην εφαρμογή.

• Thanks 1
Δημοσ.

Αν το απέκτησες το 2020 θα το δηλώσεις το 2021 και θα μεταφέρεις τη δήλωση στα επόμενα έτη. Κάθε χρόνο δηλώνονται οι αλλαγές του προηγούμενου έτους.

• Thanks 1
Δημοσ.

Τώρα που σας βρήκα, άλλη μια ερώτηση :)

Έστω ότι γίνεται περαίωση/τακτοποίηση σε ένα ακίνητο φέτος και υπάρχει διαφορά στα τμ. Η διαφορά αυτή πρέπει να δηλωθεί στο Ε9. Η ερώτηση είναι αν πρέπει να δηλωθεί και για τα προηγούμενα έτη.

Αν ναι, πάω στο παλαιότερο έτος που είχα το ακίνητο και κάνω μεταβολή, έστω 2021. Εκεί ζητά μια ημερομηνία μεταβολής, η οποία οφείλει να είναι 2020 ή παλαιότερη. Άρα βάζω κάτι άσχετο τελικά, π.χ. 1/1/2020; Ενώ η ημερομηνία περαίωσης είναι π.χ. 1/5/2024.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τυπικά, η τροποποίηση πρέπει να δηλωθεί από το 2014.

Αν θες να το μεταβιβάσεις, αρκεί να δηλώσεις την τροποποίηση τα 5 προηγούμενα έτη δηλαδή από το 2019 και μετά ώστε να μπορείς να εκδόσεις πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Αν δεν έχεις σκοπό να το μεταβιβάσεις μπορείς (έστω και άτυπα) να ξεκινήσεις τη μεταβολή από το 2024.

Επεξ/σία από Metal Heart
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι θέλω πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Τι ημερομηνία μεταβολής θα βάλω όμως το 2019, μια οποιαδήποτε;

Επεξ/σία από tasanton

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...