JohnnyDragon Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου Ρωτάω και εδώ μπας και ξέρει κανείς κάτι γιατί έχω τρελαθεί εδώ και δύο μήνες. Με λίγα λόγια η μάνα μου έχει κάποια συμπτώματα που προκαλεί η εμμηνόπαυση για τα οποία δεν υπάρχει φάρμακο στην Ελλάδα αλλά υπάρχει ένα φάρμακο σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν υπάρχει τίποτα αντίστοιχο στην Ελλάδα. Βρήκα λοιπόν κάμποσα φαρμακεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που το πουλάνε και το κάνουν αποστολή στην Ελλάδα αλλά ζητάνε συνταγή γιατρού (και καλά κάνουν). Έψαξα λοιπόν και βρήκα στον ΕΟΠΥΥ στο GOV που γράφει αναλυτικά πως οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να αγοράσουν φάρμακα από άλλη Ευρωπαϊκή χώρα με χρήση διασυνοριακής συνταγής. Μάλιστα στον ΕΟΠΥΥ στο GOV έχουν και το pdf με την φόρμα της διασυνοριακής συνταγής που πρέπει να συμπληρώσει ο ιατρός και να δώσει στον ασθενή. Δύο μήνες λοιπόν τώρα, έχω πάει την μάνα μου τουρισμό σε ότι γυναικολόγο του ΕΟΠΥΥ και ιδιώτη υπάρχει στην Αττική και όλοι απαντάνε ξερά "δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να σας βοηθήσω". Να πω εδώ ότι έχουμε πάει και σε όλα τα κέντρα υγείας του ΕΟΠΥΥ και το ακούνε πρώτη φορά. Τους δίνω το url, τους λέω να μπουν στο GOV να το δουν μόνοι τους και φυσικά δεν κάνουν τον κόπο. Σήμερα έφτασα στα όρια μου με έναν αραχτό γυναικολόγο σε ένα κέντρο υγείας ο οποίος πολύ ειρωνικά και με ένα ηλίθιο χαμόγελο μας είπε "δεν ξέρω τίποτα για καμία συνταγή σε κανέναν ΕΟΠΥΥ, καλή σας μέρα, περάστε έξω". Με άκουσε όλη η γειτονιά αλλά αυτό δεν άλλαξε κάτι. Δύο γνωστές της μητέρας μου έχουν γιούς σε άλλες χώρες και τους το στέλνουν κανονικά με συνταγή από εκεί ιατρούς. Αλλά δεν έχουμε τέτοια οικιότητα για να ζητήσουμε χάρη και εμείς, συν ότι δεν θα γινόταν κιόλας κάθε λίγους μήνες να τους αγκαρεύουμε. Και ρωτάω, υπάρχει τρόπος να πάρει άνθρωπος στην Ελλάδα τέτοια συνταγή; Έχει πάρει κανείς από εσάς ποτέ; Και αν ναι με τι τρόπο;;;
dbrillis Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου Μπορείς να γραψεις αυτο το φάρμακο; Περιττό να σου πω οτι μου φαίνεται περίεργο ότι κάποιος που ζει εξω παίρνει συνταγη για "ασθενεια" της μανας του χωρις η μανα του να ειναι εγγεγραμμένη (registered) σε γιατρο εκει. Επίσης πολύ περίεργο μου φαίνεται που δεν σας εδωσε ενας γυναικολόγος συμπληρώματα που βοηθάνε στην εμμηνόπαυση. Εμεις εχουμε το αντίθετο, παραγγέλνουμε απο Ελλάδα το συμπλήρωμα γιατι δεν υπάρχει εξω.
JohnnyDragon Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου Μέλος Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 8 λεπτά πριν, dbrillis είπε Μπορείς να γραψεις αυτο το φάρμακο; Περιττό να σου πω οτι μου φαίνεται περίεργο ότι κάποιος που ζει εξω παίρνει συνταγη για "ασθενεια" της μανας του χωρις η μανα του να ειναι εγγεγραμμένη (registered) σε γιατρο εκει. Επίσης πολύ περίεργο μου φαίνεται που δεν σας εδωσε ενας γυναικολόγος συμπληρώματα που βοηθάνε στην εμμηνόπαυση. Εμεις εχουμε το αντίθετο, παραγγέλνουμε απο Ελλάδα το συμπλήρωμα γιατι δεν υπάρχει εξω. Δεν είναι συμπλήρωμα, είναι φάρμακο. Η εταιρία που το βγάζει έχει γραφεία στην Ελλάδα και μου έχουν πει ότι προς το τέλος του 2025 θα το πωλούν και στην Ελλάδα. Αλλά ψάχνω για πιο γρήγορα. Οι γνωστές της μητέρας μου που το παίρνουν, στην μία ο γιός της της το στέλνει από Αμερική και της άλλης από Ισπανία. Δεν ξέρω πως και τι, αλλά σε ερώτηση μου προς αυτή που ο γιός της το στέλνει από Ισπανία μου απάντησε ότι της το αγοράζει με συνταγή. Δεν ξέρω πως και τι ξανα λέω διότι είναι απλώς γνωστές, δεν έχουμε τόση οικειότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν με νοιάζει πως το αγοράζουν αυτοί, με νοιάζει το πως θα βρω ιατρό στην Ελλάδα που να γνωρίζει τις διαδικασίες που προβλέπει το κράτος. Αυτό είναι πρέπει να μας φαίνεται περίεργο! Επίσης για φάρμακα που δεν πωλούνται στην Ελλάδα αλλά πωλούνται εκτός ισχύει σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΟΦ το εξής: "Σε εφαρμογή του Ν. 4512/17.1.18, ο θεράπων ιατρός μπορεί μέσω του ενιαίου Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Σ.Η.Π.) να αιτηθεί ηλεκτρονικά φάρμακα εξωτερικού, που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, για τις ανάγκες συγκεκριμένου ασθενούς. Μέσω του Σ.Η.Π. θα γίνεται η ηλεκτρονική διαχείριση και η εξέταση των αιτημάτων σχετικά με την αναγκαιότητα αποζημίωσης φαρμάκων από ΕΟΠΥΥ. Στην περίπτωση αυτή ο ΕΟΦ επιτρέπει τη διακίνηση του προϊόντος στον Ελλαδικό χώρο, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις." Φυσικά και αυτό το ακούνε πρώτη φορά οι Έλληνες ιατροί.
tasanton Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου Μην μπλέξεις με το κράτος και τις εγκρίσεις, προσπάθησε να βρεις τρόπο να το φέρεις απέξω. Επίσης μην απευθύνεσαι σε κέντρα υγείας ΕΟΠΥΥ, πιο δημόσιο πεθαίνεις. Αν μπορείς, πας σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου (απογευματινά) να μιλήσεις με έμπειρο γυναικολόγο. Ακόμα εξέτασε την ακραία περίπτωση, να "πεταχτείτε" ένα ταξίδι στο εξωτερικό, να δείτε γιατρό και να πάρετε συνταγή/φάρμακο. Business and pleasure. 1
Neda7325 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου Μισό για να καταλάβω. Γιατί κάποια πράγματα πρέπει να τα πάρει κανείς με λογική σειρά. Ο ts θέλει να αγοράσει φάρμακο από φαρμακείο του εξωτερικού, όχι της Ελλάδας. Το φαρμακείο του εξωτερικού ζητά «ιατρική συνταγή». Υπάρχει λόγος που ζητείται ιατρική συνταγή (ή και γνωμάτευση ίσως;). Η λογική σειρά έχει ως εξής: 1. Το φάρμακο που ο ts θέλει να αγοράσει, ο ts έχει από κάπου πληροφόρηση ότι χρειάζεται για τη μητέρα του. Ποιός του έδωσε αυτή την πληροφόρηση; Πρέπει να απαντήσει ο ts. 2. Για να υπάρξει φάρμακο, πρέπει να υπάρχει ένδειξη . Την ένδειξη την κρίνει αποκλειστικά επαγγελματίας υγείας με την εξειδίκευση που απαιτείται. Ο επαγγελματίας υγείας πρέπει να έχει γνώση του φαρμάκου και να εγκρίνει τη θεραπεία με αυτό. Και ο επαγγελματίας υγείας πρέπει να έχει δει τον ασθενή, διάγνωση από τηλεφώνου δεν υπάρχει. Η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη που φέρει ευθύνη και είναι αποτέλεσμα κλινικής εξέτασης. Δεν είναι αντικείμενο απαίτησης του ασθενούς ή των συγγενών του, πόσο μάλλον να ζητείται επί τούτου ή εκ του μακρόθεν ή για τα γούστα του οιουδήποτε. Αν ήταν έτσι, δε θα είχαν νόημα και οι συνταγές, θα πήγαινε όποιος ήθελε στο φαρμακείο ή οπουδήποτε και θα ψώνιζε ό,τι ήθελε. Εδώ που τα λέμε δε θα υπήρχε και ΕΟΦ ούτε διαδικασίες, αν ήταν έτσι. Πολύ περισσότερο που ένα φάρμακο δεν είναι placebo, υπάρχει κίνδυνος και ευθύνη. Φάρμακο και φαρμάκι που λέγανε οι παλιοί. Κι επανερχόμαστε: Υπήρξε λοιπόν κάποιος που να πήρε ιστορικό από τη μητέρα του ts, να είδε τυχόν εξετάσεις, να έκανε κλινική εξέταση και μετά από όλα αυτά να γνώριζε και να έκρινε συγκεκριμένα απαραίτητο αλλά και κατάλληλο το φάρμακο το τάδε; Υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για τη συγκεκριμένη αγωγή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό; Και καταλληλότητα στη φαρμακευτική αγωγή σημαίνει αυτή να εξατομικεύεται κατά περίπτωση, όχι μόνο σε σχέση με τα συμπτώματα όπως νομίζει ο ts αλλά και με άλλους παράγοντες λχ άλλα φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει κανείς, εξετάσεις, συνυπάρχοντα νοσήματα κλπ κλπ. Αν ναι και έγιναν όλα ως οφείλουν να γίνονται, αν υπήρξε επαγγελματίας υγείας εξειδικευμένος που εξέτασε αρμοδίως και έκρινε, τότε γιατί ο ts δε ζητά από αυτόν τη συνταγή; Η απάντηση μήπως είναι προφανής; 3. Καλό είναι να γνωρίζουμε πως απαίτηση από γιατρό για συνταγογράφηση δεν υπάρχει. Η επιλογή συγκεκριμένου φαρμάκου δε μπορεί να ζητηθεί, είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα του θεράποντος κατόπιν εξέτασης. Ο,τιδήποτε διαφορετικό τυχόν γίνεται καταχρηστικά, είναι άλλη ιστορία, το δέον όμως είναι συγκεκριμένα αυτό. Αυτό που μπορεί να ζητηθεί από γιατρό, είναι γνωμάτευση. Μήπως γνωμάτευση ζητά το ξένο φαρμακείο και όχι συνταγή; Για να μπορέσει ο ts να λάβει συνταγή με το φάρμακο που θέλει, θα πρέπει πρωτίστως να κρίνει ο θεράπων από μόνος του ότι είναι κατάλληλη αυτή η συνταγή, άρα θα πρέπει ο ts να βρει όχι οποιονδήποτε γιατρό, αλλά τον κατάλληλο που να έχει τη γνώση και την κρίση. 4. Ο ΕΟΠΥΥ γιατί εμπλέκεται αν το πρόβλημα του ts είναι η συνταγή που ζητά το ξένο φαρμακείο που σημαίνει πως ο ts θέλει να αγοράσει ξένο φάρμακο με δικά του έξοδα, και να του το διακινήσει το ξένο φαρμακείο προς Ελλάδα; Η αναφορά Αναφορά σε κείμενο Σε εφαρμογή του Ν. 4512/17.1.18, ο θεράπων ιατρός μπορεί μέσω του ενιαίου Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Σ.Η.Π.) να αιτηθεί ηλεκτρονικά φάρμακα εξωτερικού, που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, για τις ανάγκες συγκεκριμένου ασθενούς. Μέσω του Σ.Η.Π. θα γίνεται η ηλεκτρονική διαχείριση και η εξέταση των αιτημάτων σχετικά με την αναγκαιότητα αποζημίωσης φαρμάκων από ΕΟΠΥΥ. Στην περίπτωση αυτή ο ΕΟΦ επιτρέπει τη διακίνηση του προϊόντος στον Ελλαδικό χώρο, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. αφορά αίτημα για αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ Αναφορά σε κείμενο Α) Αίτημα μέσω ΕΟΠΥΥ (αποζημίωση) Κι ο ΕΟΠΥΥ είναι ασφαλιστικός οργανισμός. Μόνο αν χρειάζεται έγκριση για ασφαλιστική κάλυψη εμπλέκεται ο ΕΟΠΥΥ. Και κανένας ιδιώτης γιατρός δεν έχει υποχρέωση να εμπλέκεται με τη γραφειοκρατία του κάθε ασφαλιστικού ιδρύματος. Κανονικά ούτε των κρατικών φορέων οι γιατροί δε θα έπρεπε να έχουν τέτοιες δουλειές, αυτά είναι γραμματειακή υποστήριξη. Πάντως ειδικά για τους ιδιώτες η συνεργασία με τα ασφαλιστικά ιδρύματα είναι προαίρεση. Τέλος πάντων επειδή οι εισαγωγές και η διακίνηση φαρμάκων είναι αρμοδιότητα του ΕΟΦ και όχι του ΕΟΠΥΥ https://www.eof.gr/c/document_library/get_file?p_l_id=1568669&folderId=1568707&name=DLFE-62402.pdf η διαδικασία του ΕΟΦ εκτός ΕΟΠΥΥ είναι Αναφορά σε κείμενο Β) Αίτημα μέσω Ιδιωτικών Φαρμακείων Σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία, οι εμπλεκόμενοι (Ιατρός, ασθενής, και Φαρμακείο), ενεργούν ως ακολούθως: 1. Ο Ιατρός: Συμπληρώνει την Ιατρική Γνωμάτευση (έντυπο Α) για τον ασθενή, αναγράφει την ημερομηνία (η οποία πρέπει να είναι πρόσφατη), υπογράφει και θέτει τη σφραγίδα του με ευανάγνωστο τρόπο και την παραδίδει στον Ασθενή. Ο Γιατρός πρέπει να είναι σχετικής ειδικότητας ως προς την πάθηση του ασθενούς. 2. Ο ασθενής: Παραδίδει το Έντυπο Α σε Ιδιωτικό Φαρμακείο 3. Το Ιδιωτικό Φαρμακείο: Αποστέλλει το ΑΙΤΗΜΑ στον ΕΟΦ, στο e-mail: [email protected] Το ΑΙΤΗΜΑ περιλαμβάνει: α) το ΕΝΤΥΠΟ Α όπως συμπληρώθηκε από το γιατρό. β) Συνοδευτική επιστολή του φαρμακείου (με ημερομηνία, τα στοιχεία του φαρμακείου δηλ. τηλέφωνο και e-mail, ΣΦΡΑΓΙΔΑ του φαρμακείου & υπογραφή φαρμακοποιού) με την οποία ζητείται η αξιολόγηση και έγκριση εισαγωγής του συγκεκριμένου φαρμάκου στην Ελλάδα. 4. Ο ΕΟΦ αξιολογεί τα στοιχεία του ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ μέσω Ιδιωτικού Φαρμακείου ως προς τα εξής: Κατά πόσον το φάρμακο κυκλοφορεί νόμιμα και σε ποια χώρα Κατά πόσον κυκλοφορούν στην Ελλάδα άλλα φάρμακα όμοιας σύνθεσης και αν ναι, κατά πόσον δικαιολογείται από τον ιατρό η αντικατάστασή τους. Ο ΕΟΦ αποστέλλει την απάντηση (έγκριση ή όχι διακίνησης του προϊόντος στον ελλαδικό χώρο) με e-mail στο Φαρμακείο το οποίο αναλαμβάνει την εισαγωγή του φαρμάκου από το εξωτερικό. Ο ρόλος του ΕΟΦ είναι εγκριτικός στο Αίτημα, ενώ η εισαγωγή και διάθεση του προϊόντος γίνεται μέσω φαρμακείου. Το φαρμακείο έχει τη δυνατότητα να εισάγει το φάρμακο αυτοδύναμα από Φαρμακαποθήκη του εξωτερικού ή με τη βοήθεια του ΙΦΕΤ (τηλ. 213 2002 400). Σας ενημερώνουμε επιπλέον ότι: Α) Όταν το φάρμακο δεν είναι εγκεκριμένο δεν μπορεί να εγκριθεί η εισαγωγή του. Σε περίπτωση που το μη εγκεκριμένο φάρμακο είναι υπό έγκριση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και βρίσκεται σε πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης, μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλ. 213 20 40 546. Β) Όταν η συγκεκριμένη ένδειξη δεν είναι εγκεκριμένη, μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλ. 213 20 40 319 (Εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων). Γ) Όταν το φάρμακο είναι Νοσοκομειακό ή χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση, τότε πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία των Νοσοκομειακών παραγγελιών μέσω ΙΦΕΤ (τηλ. ΙΦΕΤ: 213 2002 424) Πληροφορίες: 213 20 40 361 Τα παράπονα λοιπόν στον ΕΟΦ. 9
mariosnik_ Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου Εμένα μου κάνει εντύπωση πως γίνεται γιατρός να συνέστησε φαρμακο σε ασθενή το οποίο δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά φαρμακεία. Σίγουρα αν το έχει συστήσει και σε άλλους, ρώτησε τον γιατρό με ποιον τρόπο το αγόρασαν τυχόν άλλοι πελάτες του εάν έχει γνώση διότι εσύ διαπιστώνεις ότι δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Μπορεί η ίδια δραστική ουσία να υπάρχει με άλλο όνομα φαρμάκου.
SabotazNic Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 3 ώρες πριν, Neda7325 είπε 1. Το φάρμακο που ο ts θέλει να αγοράσει, ο ts έχει από κάπου πληροφόρηση ότι χρειάζεται για τη μητέρα του. Ποιός του έδωσε αυτή την πληροφόρηση; Πρέπει να απαντήσει ο ts. 12 λεπτά πριν, mariosnik_ είπε Εμένα μου κάνει εντύπωση πως γίνεται γιατρός να συνέστησε φαρμακο σε ασθενή το οποίο δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά φαρμακεία. Σίγουρα αν το έχει συστήσει και σε άλλους, ρώτησε τον γιατρό με ποιον τρόπο το αγόρασαν τυχόν άλλοι πελάτες του εάν έχει γνώση διότι εσύ διαπιστώνεις ότι δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Μπορεί η ίδια δραστική ουσία να υπάρχει με άλλο όνομα φαρμάκου. Υπαρχουν τα σεμιναρια, βιβλια, ιντερνετ κτλ που μπορει ενας γιατρος να μαθει τι (αλλες) επιλογες υπαρχουν εκει εξω...
mariosnik_ Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 12 λεπτά πριν, SabotazNic είπε Υπαρχουν τα σεμιναρια, βιβλια, ιντερνετ κτλ που μπορει ενας γιατρος να μαθει τι (αλλες) επιλογες υπαρχουν εκει εξω... Αν και δεν είμαι γιατρός, πολύ αμφιβάλλω. Για τα φαρμακα ακολουθούνται ιατρικά πρωτόκολλα τα οποία εκδίδονται από διεθνείς φορείς, ινστιτούτα και οργανισμούς. Δεν προτείνουν φάρμακα οι γιατροί επειδή το είδαν στο internet η σε σεμινάρια, αυτα τα χρησιμοποιουν κυρίως για επιστημονική και ακαδημαϊκή έρευνα. Ακόμα και τα φάρμακα που θα δεις να αναγράφουν εκεί, από κάποιο πρωτόκολλο οι οδηγίες τα πήραν και τα αναφέρουν.
Neda7325 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 23 λεπτά πριν, mariosnik_ είπε Εμένα μου κάνει εντύπωση πως γίνεται γιατρός να συνέστησε φαρμακο σε ασθενή το οποίο δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά φαρμακεία. Σίγουρα αν το έχει συστήσει και σε άλλους, ρώτησε τον γιατρό με ποιον τρόπο το αγόρασαν τυχόν άλλοι πελάτες του εάν έχει γνώση διότι εσύ διαπιστώνεις ότι δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Μπορεί η ίδια δραστική ουσία να υπάρχει με άλλο όνομα φαρμάκου. 10 λεπτά πριν, SabotazNic είπε Υπαρχουν τα σεμιναρια, βιβλια, ιντερνετ κτλ που μπορει ενας γιατρος να μαθει τι (αλλες) επιλογες υπαρχουν εκει εξω... Αν υπήρχε ο υποτιθέμενος γιατρός, ο ts θα απευθυνόταν σε εκείνον. Θα έπαιρνε από τον υποτιθέμενο γιατρό έστω την ιατρική γνωμάτευση που θέλει ο ΕΟΦ, κάτι που δε θα ήταν δύσκολο ή επίφοβο για ένα γιατρό που έχει εξετάσει και κάνει τη διάγνωση. Παρομοίως ο υποτιθέμενος γιατρός που ενημέρωσε τον ts για τη θεραπευτική αξία της δραστικής ουσίας, δε θα είχε επιφυλάξεις να γράψει και τη συνταγή που ζητά το ξένο φαρμακείο. Και έτσι ο ts δε θα έτρεχε δεξιά αριστερά τραμπουκίζοντας κιόλας όπως ομολογεί για να του συνταγογραφήσουν άγνωστοι γιατροί την ουσία που εκείνος επιθυμεί. Το πρόβλημα είναι πως το ίντερνετ δεν ενημερώνει μόνο γιατρούς αλλά και συγγενείς των ασθενών. 3 λεπτά πριν, mariosnik_ είπε Αν και δεν είμαι γιατρός, πολύ αμφιβάλλω. Για τα φαρμακα ακολουθούνται ιατρικά πρωτόκολλα τα οποία εκδίδονται από διεθνείς φορείς, ινστιτούτα και οργανισμούς. Δεν προτείνουν φάρμακα οι γιατροί επειδή το είδαν στο internet η σε σεμινάρια, αυτα τα χρησιμοποιουν κυρίως για επιστημονική και ακαδημαϊκή έρευνα. Ακόμα και τα φάρμακα που θα δεις να αναγράφουν εκεί, από κάποιο πρωτόκολλο οι οδηγίες τα πήραν και τα αναφέρουν. Εννοείται αυτό. Αλίμονο αν μπαίνει κανένας γιατρός στα site των δημοσιογράφων του ιατρικού ρεπορτάζ για να ενημερωθεί. Υπάρχουν συνέδρια, ιατρικές εταιρείες, εξειδικευμένες σελίδες με βιβλιογραφίες και άρθρα, κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδονται από επιστημονικά συμβούλια, ιατρικά περιοδικά, τόμοι από σύγχρονα βιβλία κλπ κλπ.
The_Judas Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Ενας γιατρός εφόσον δεν γνωρίζει το νέο φάρμακο και δεν κυκλοφορεί στην αγορά πως θα στο γράψει; Δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη να δώσει φάρμακο εκτός ΕΟΦ χωρίς να το γνωρίζει. Επειδή το άκουσες στο ιντερνετ δεν σημαίνει ότι είναι το κατάλληλο για την μάνα σου. Αυτός που σου το είπε, μπορεί να σου προτείνει και τον γιατρό που το έγραψε. Επίσης σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφορετικές προδιαγραφές. Υπάρχουν φάρμακα που κυκλοφορούν στην ευρώπη, τα οποία δεν έχουν πάρει ποτέ έγκριση από τον FDA στις ΗΠΑ και το αντίστροφο. Επεξ/σία 18 Σεπτεμβρίου από The_Judas 2
kage Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Πας στο γραφείο φαρμακοαποθηκη κ το αγοραζεις μαυρα αφού πεις παιδιά εξυπηρέτηστε σώστε με ,με έχουν κάνει μπαλακι..θελω μερικα κουτια γ να βγάλει το χρόνο.. Ρωτάς έναν γυμναστήριακο φίλο π παίρνει φάρμακα να στο βρει από το βύσμα του 😛 Τελικά δεν έχεις ούτε απλό χαρτί γνωμάτευσης να στείλεις στο φαρμακείο eshop? Εστω κ στα ελληνικά...δεν μπορούσες να εκτυπώσεις την χειρογραφη φόρμα κ να πεις μπορείς να την συμπληρώσεις..(εφοσον έχεις ηδη τα στοιχεία π ζηταει εκεί μεσα) ? ιατρικη γνωματευση εντυπο α Πάρτο από Κύπρο.. Ακολουθείς την διαδικασια Π περιγράφεται πιο πάνω ποστ απο neda.. η οποία είναι πρόσφατη απο τελη 2023..ειναι φυσιολογικό να σε διώχνουν αν τους λες ψάξε διάβασε βρες μ λύση.. Ποιο είναι αυτό το θαυματουργό χάπι? Επεξ/σία 18 Σεπτεμβρίου από kage 2
JohnnyDragon Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου Μέλος Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) 13 ώρες πριν, Neda7325 είπε Μισό για να καταλάβω. Γιατί κάποια πράγματα πρέπει να τα πάρει κανείς με λογική σειρά. Ο ts θέλει να αγοράσει φάρμακο από φαρμακείο του εξωτερικού, όχι της Ελλάδας. Το φαρμακείο του εξωτερικού ζητά «ιατρική συνταγή». Υπάρχει λόγος που ζητείται ιατρική συνταγή (ή και γνωμάτευση ίσως;). Η λογική σειρά έχει ως εξής: 1. Το φάρμακο που ο ts θέλει να αγοράσει, ο ts έχει από κάπου πληροφόρηση ότι χρειάζεται για τη μητέρα του. Ποιός του έδωσε αυτή την πληροφόρηση; Πρέπει να απαντήσει ο ts. 2. Για να υπάρξει φάρμακο, πρέπει να υπάρχει ένδειξη . Την ένδειξη την κρίνει αποκλειστικά επαγγελματίας υγείας με την εξειδίκευση που απαιτείται. Ο επαγγελματίας υγείας πρέπει να έχει γνώση του φαρμάκου και να εγκρίνει τη θεραπεία με αυτό. Και ο επαγγελματίας υγείας πρέπει να έχει δει τον ασθενή, διάγνωση από τηλεφώνου δεν υπάρχει. Η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη που φέρει ευθύνη και είναι αποτέλεσμα κλινικής εξέτασης. Δεν είναι αντικείμενο απαίτησης του ασθενούς ή των συγγενών του, πόσο μάλλον να ζητείται επί τούτου ή εκ του μακρόθεν ή για τα γούστα του οιουδήποτε. Αν ήταν έτσι, δε θα είχαν νόημα και οι συνταγές, θα πήγαινε όποιος ήθελε στο φαρμακείο ή οπουδήποτε και θα ψώνιζε ό,τι ήθελε. Εδώ που τα λέμε δε θα υπήρχε και ΕΟΦ ούτε διαδικασίες, αν ήταν έτσι. Πολύ περισσότερο που ένα φάρμακο δεν είναι placebo, υπάρχει κίνδυνος και ευθύνη. Φάρμακο και φαρμάκι που λέγανε οι παλιοί. Κι επανερχόμαστε: Υπήρξε λοιπόν κάποιος που να πήρε ιστορικό από τη μητέρα του ts, να είδε τυχόν εξετάσεις, να έκανε κλινική εξέταση και μετά από όλα αυτά να γνώριζε και να έκρινε συγκεκριμένα απαραίτητο αλλά και κατάλληλο το φάρμακο το τάδε; Υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για τη συγκεκριμένη αγωγή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό; Και καταλληλότητα στη φαρμακευτική αγωγή σημαίνει αυτή να εξατομικεύεται κατά περίπτωση, όχι μόνο σε σχέση με τα συμπτώματα όπως νομίζει ο ts αλλά και με άλλους παράγοντες λχ άλλα φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει κανείς, εξετάσεις, συνυπάρχοντα νοσήματα κλπ κλπ. Αν ναι και έγιναν όλα ως οφείλουν να γίνονται, αν υπήρξε επαγγελματίας υγείας εξειδικευμένος που εξέτασε αρμοδίως και έκρινε, τότε γιατί ο ts δε ζητά από αυτόν τη συνταγή; Η απάντηση μήπως είναι προφανής; 3. Καλό είναι να γνωρίζουμε πως απαίτηση από γιατρό για συνταγογράφηση δεν υπάρχει. Η επιλογή συγκεκριμένου φαρμάκου δε μπορεί να ζητηθεί, είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα του θεράποντος κατόπιν εξέτασης. Ο,τιδήποτε διαφορετικό τυχόν γίνεται καταχρηστικά, είναι άλλη ιστορία, το δέον όμως είναι συγκεκριμένα αυτό. Αυτό που μπορεί να ζητηθεί από γιατρό, είναι γνωμάτευση. Μήπως γνωμάτευση ζητά το ξένο φαρμακείο και όχι συνταγή; Για να μπορέσει ο ts να λάβει συνταγή με το φάρμακο που θέλει, θα πρέπει πρωτίστως να κρίνει ο θεράπων από μόνος του ότι είναι κατάλληλη αυτή η συνταγή, άρα θα πρέπει ο ts να βρει όχι οποιονδήποτε γιατρό, αλλά τον κατάλληλο που να έχει τη γνώση και την κρίση. 4. Ο ΕΟΠΥΥ γιατί εμπλέκεται αν το πρόβλημα του ts είναι η συνταγή που ζητά το ξένο φαρμακείο που σημαίνει πως ο ts θέλει να αγοράσει ξένο φάρμακο με δικά του έξοδα, και να του το διακινήσει το ξένο φαρμακείο προς Ελλάδα; Η αναφορά αφορά αίτημα για αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ Κι ο ΕΟΠΥΥ είναι ασφαλιστικός οργανισμός. Μόνο αν χρειάζεται έγκριση για ασφαλιστική κάλυψη εμπλέκεται ο ΕΟΠΥΥ. Και κανένας ιδιώτης γιατρός δεν έχει υποχρέωση να εμπλέκεται με τη γραφειοκρατία του κάθε ασφαλιστικού ιδρύματος. Κανονικά ούτε των κρατικών φορέων οι γιατροί δε θα έπρεπε να έχουν τέτοιες δουλειές, αυτά είναι γραμματειακή υποστήριξη. Πάντως ειδικά για τους ιδιώτες η συνεργασία με τα ασφαλιστικά ιδρύματα είναι προαίρεση. Τέλος πάντων επειδή οι εισαγωγές και η διακίνηση φαρμάκων είναι αρμοδιότητα του ΕΟΦ και όχι του ΕΟΠΥΥ https://www.eof.gr/c/document_library/get_file?p_l_id=1568669&folderId=1568707&name=DLFE-62402.pdf η διαδικασία του ΕΟΦ εκτός ΕΟΠΥΥ είναι Τα παράπονα λοιπόν στον ΕΟΦ. 1. Αν και έχω ήδη απαντήσει εν μέρει, το ξαναγράφω. Αρχικά η πληροοφόρηση ήρθε από δύο γυναίκες που κάνουν χρήση του φαρμάκου. Από εκεί και πέρα, ακολούθησαν online ραντεβού με ιατρούς από Αγγλία. Τα συμπτώματα που έχει η μητέρα μου αφορούν κάτι πολύ συγκεκριμένο και πολύ κοινό στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Δεν είναι καρκίνος να θέλει ένα σκασμό εξετάσεις. Είναι κάτι συγκεκριμένο που πολύ απλά δεν υπήρχε φάρμακο παλιά και τώρα υπάρχει. 2. Η ένδειξη που λες υπάρχει. Όπως έγραψα ήδη η μητέρα μου έχει επισκευτεί αμέτρητους γυναικολόγους για αυτό το σκοπό. Εκτός του ότι το 90% αυτών δεν μπήκε ΚΑΝ στον κόπο να την εξετάσει (διότι τόσο επαγγελματίες υγείας είναι), όλοι τους στο σύνολο τους γνώριζαν τα συγκεκριμένα συμπτώματα διότι όπως είπα είναι πολύ κλασσικά μετά την εμμηνόπαυση. Δεν αμφισβήτησε κανείς ότι τα έχει. Απλά δεν θέλαν να κάνουν την δουλειά τους. Αυτά που γράφεις περί ιστορικού κλπ θα είχαν νόημα αν μιλούσαμε για άλλα πράγματα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι σαν να σου λέω κόπηκα στο χέρι και να μου λες ότι πρέπει να κάνω σπερμοδιάγραμμα πριν κρίνεις αν θα πρέπει να βάλω τσιρότο. Προφανώς δεν γνωρίζεις την περίπτωση και εγώ προφανώς δεν θα γράψω τα συμπτώματα εδώ, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει κάτι από αυτά που λες. Όσον αφορά την καταγραφή του ιστορικού και αξιολόγηση του από ιατρούς αυτά έγιναν από Άγγλους διότι οι Έλληνες "επαγγελματίες υγείας" απαντούσαν πάντα με "ναι αυτό είναι πολύ κλασσικό στην ηλικία σας". 3. Όχι δεν ισχύει αυτό που λες. Όταν υπάρχει ΜΟΝΟ ΕΝΑ φάρμακο τότε δεν έχεις να επιλέξεις κάτι. Είναι αυτό το ένα και μοναδικό. Και κανείς ιατρός δεν έχει δικαίωμα να μην σου προσφέρει το μοναδικό φάρμακο που θα σε βοηθήσει. Και όχι, η νομοθεσία απαιτεί από τα Ευρωπαϊκά φαρμακεία συνταγή, όχι γνωμάτευση μόνο, την οποία και είναι υποχρεωμένα να φυλάνε για 2 χρόνια. Η διασυνοριακή συνταγή περιλαμβάνει και την γνωμάτευση. Όπως είπα στο GOV υπάρχει η φόρμα της διασυνοριακής συνταγής διαθέσιμη για τους ιατρούς. Το 100% των ιατρών όμως αγνοεί την ύπαρξη της γιατί πολύ απλά αδιαφορεί να ασχοληθεί. 4. Τα έχεις μπερδέψει. Ένας ασφαλισμένος πάει σε ιατρό του ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ στο GOV έχει αναλυτικά το τι ισχύει για τις διασυνοριακές συνταγές προς ενημέρωση ιατρών και ασθενών. Ο ΕΟΠΥΥ στο GOV έχει την φόρμα της διασυνοριακής συνταγής για τους ιατρούς. Ο ΕΟΠΥΥ λοιπόν εμπλέκεται διότι ως ΕΟΠΥΥ έχει προβλέψει μια διαδικασία την οποία οι ιατροί αρνούνται. Είναι γραμματειακή υποστήριξη η συνταγογράφηση; Θα μας τρελάνεις; Μια συνταγή είναι. Απλά αντί για το χαρτί τουαλέτας με γραμμική Β που συνταγογραφούν συνήθως, τους ζητάει να είναι η συνταγή γραμμένη στην φόρμα. Ο ΕΟΦ δεν έχει σχέση. Ο ΕΟΦ έχει σχέση ΜΟΝΟ εάν ο ιατρός κάνει την άλλη διαδικασία που πάλι προβλέπει ο ΕΟΦ και ο ΕΟΠΥΥ όπου ο ιατρός κάνει αίτημα στον ΕΟΦ να εισάγει το φάρμακο και αυτό να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Άλλη μια διαδικασία που οι Έλληνες ιατροί αγνοούν και που δεν θέλουν να ασχοληθούν. Τα παραπονά μου λοιπόν στους Έλληνες ιατρούς που δεν μπαίνουν στον κόπο να κάνουν την δουλειά τους. 10 ώρες πριν, mariosnik_ είπε Αν και δεν είμαι γιατρός, πολύ αμφιβάλλω. Για τα φαρμακα ακολουθούνται ιατρικά πρωτόκολλα τα οποία εκδίδονται από διεθνείς φορείς, ινστιτούτα και οργανισμούς. Δεν προτείνουν φάρμακα οι γιατροί επειδή το είδαν στο internet η σε σεμινάρια, αυτα τα χρησιμοποιουν κυρίως για επιστημονική και ακαδημαϊκή έρευνα. Ακόμα και τα φάρμακα που θα δεις να αναγράφουν εκεί, από κάποιο πρωτόκολλο οι οδηγίες τα πήραν και τα αναφέρουν. Μιλάμε για φάρμακο που κυκλοφορεί σε όλο τον πλανήτη εκτός από την Ελλάδα. Και που θα κυκλοφορήσει σε περίπου ένα χρόνο και εδώ. Προφανώς λοιπόν και το γνωρίζουν οι ιατροί. 10 ώρες πριν, Neda7325 είπε Και έτσι ο ts δε θα έτρεχε δεξιά αριστερά τραμπουκίζοντας κιόλας όπως ομολογεί για να του συνταγογραφήσουν άγνωστοι γιατροί την ουσία που εκείνος επιθυμεί. Κάτι μπέρδεψες. Δεν τραμπούκισα εγώ κάποιον. Αυτοί τραμπουκίζουν εμάς με την ειρωνία τους και την απάθεια τους. Μήπως να σκύψω και λίγο; 1 ώρα πριν, kage είπε Πας στο γραφείο φαρμακοαποθηκη κ το αγοραζεις μαυρα αφού πεις παιδιά εξυπηρέτηστε σώστε με ,με έχουν κάνει μπαλακι..θελω μερικα να βγάλει το χρόνο.. Ρωτάς έναν γυμναστήριακο φίλο π παίρνει φάρμακα να στο βρει από το βύσμα του 😛 Τελικά δεν έχεις ούτε απλό χαρτί γνωμάτευσης να στείλεις στο φαρμακείο eshop? Εστω κ στα ελληνικά...δεν μπορούσες να εκτυπώσεις την χειρογραφη φόρμα κ να πεις μπορείς να την συμπληρώσεις..(εφοσον έχεις ηδη τα στοιχεία π ζηταει εκεί μεσα) ? ιατρικη γνωματευση εντυπο α Πάρτο από Κύπρο.. Ακολουθείς την διαδικασια Π περιγράφεται πιο πάνω ποστ απο neda.. η οποία είναι πρόσφατη απο τελη 2023..ειναι φυσιολογικό να σε διώχνουν αν τους λες ψάξε διάβασε βρες μ λύση.. Ποιο είναι αυτό το θαυματουργό χάπι? Αυτό με τον γυμναστηριακό φίλο το σκέφτηκα και είναι η πιο κοντινή λύση τελικά! Όχι δυστυχώς δεν αρκεί χειρόγραφη συνταγή. Τέτοια δεν είχαν πρόβλημα να μου γράψουν οι Έλληνες ιατροί. Με 50 ευρώ μου το είπαν πολλοί, την γράφουν. Απλά δεν θέλουν να γράψουν την κανονική συνταγή που ζητάνε τα φαρμακεί έξω. Από Κύπρο δεν μπορώ να το αγοράσω διότι το γραφείο της φαρμακευτικής εταιρίας που βγάζει το φάρμακο και που είναι υπεύθηνη για την Ελλάδα είναι το ίδιο και για την Κύπρο και τρέχει την γραφειοκρατία και για τα δύο κράτη ταυτόχρονα αυτό τον καιρό. Λογικά στην Κύπρο θα αρχίσει η διάθεση του πιο γρήγορα από την Ελλάδα μέσα στο 2025 οπότε τότε ναι, θα πάω Κύπρο ο ίδιος να το φέρω. Δεν ξέρω αν μπορώ να γράψω το όνομα του χαπιού εδώ γιατί μπορεί να θεωρηθεί διαφήμιση. Επεξ/σία 18 Σεπτεμβρίου από JohnnyDragon
kage Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Το βεοζαχ είναι ..π είναι new entry.. η διαδικασία είναι σαφής γ φάρμακα..την έγραψαν πιο πάνω.. χειρογραφο ειναι το εντυπο π ζητανε αλλα συγκεκριμενης μορφης. ούτε αγγλια δεν έχετε γνωστό φαρμακοποιό ?δεν είναι καν διγραμμο https://onlinedoctor.superdrug.com/veoza.html https://onlinedoctor.asda.com/uk/veoza.html εδώ λέει δεν εχεινπαρει εγκριση απο nhs! Άλλα απ ότι κατάλαβα μπορεί κ να το γράψουν π.χ. σε τουριστρια Spoiler We added a warning about the risk of liver injury to the existing warning about elevated liver blood test values and required liver blood testing in the prescribing information for Veozah. We made this update after reviewing a postmarketing report of a patient with elevated liver blood test values and signs and symptoms of liver injury after taking the medicine for about 40 days,” FDA said in a statement. Επεξ/σία 18 Σεπτεμβρίου από kage 1
JohnnyDragon Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου Μέλος Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) 20 λεπτά πριν, kage είπε Το βεοζαχ είναι ..π είναι new entry.. η διαδικασία είναι σαφής γ φάρμακα..την έγραψαν πιο πάνω.. χειρογραφο ειναι το εντυπο α π ζητανε.. ούτε αγγλια δεν έχετε γνωστό φαρμακοποιό ?δεν είναι καν διγραμμο Ναι αυτό είναι. Έχω μιλήσει με πολλά φαρμακεία και σε Αγγλία και όλα στέλνουν Ελλάδα αλλά μόνο με συνταγή. Το πρόβλημα είναι πως η χειρόγραφη δεν κάνει. Και ακόμα και αν υποθετικά τους έκανε, οι συνταγές από άλλες χώρες πρέπει βάση νόμου να γράφουν τα εξής: Στοιχεία του ασθενή: ονοματεπώνυμο (ολογράφως) και ημερομηνία γέννησης Ημερομηνία έκδοσης της συνταγής Στοιχεία του συνταγογραφούντος γιατρού: ονοματεπώνυμο (ολογράφως), ειδικότητα, στοιχεία για απευθείας επικοινωνία, διεύθυνση εργασίας (συμπεριλαμβανομένης της χώρας) και υπογραφή (χειρόγραφη ή ψηφιακή) Στοιχεία του συνταγογραφούμενου φαρμάκου: κοινή ονομασία (και όχι εμπορική ονομασία, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική σε άλλη χώρα), μορφή (δισκίο, διάλυμα κ.λπ.), ποσότητα, περιεκτικότητα και δοσολογία. Και εδώ είναι το πρόβλημα διότι ΚΑΝΕΝΑΣ ιατρός δεν θέλει να κάνει τον κόπο να τα γράψει αυτά. Κυριολεκτικά το πρόβλημα είναι ότι βαριούντε. Κάποιοι μας το είπαν σχεδόν ωμά "δεν μπορώ να χάσω τόσο χρόνο λυπάμαι"...λες και δεν θα πληρωνόντουσαν για τον χρόνο τους.... Για την διαδικασία, εγώ μετά πρέπει να μεταφράσω την συνταγή επίσημα και να σταλεί μεταφρασμένη και πρωτότυπη μαζί. Στην συνέχεια το φαρμακείο εκεί τα φυλάει για 2 χρόνια και στέλνει αντίγραφα τους μαζί με το φάρμακο για να μπορεί να ταξιδέψει. Α btw όχι δεν τους είπα να διαβάσουν τίποτα. Κυριολεκτικά τους τα δίνω όλα έτοιμα στο πιάτο. Έχω όλα τα σχετικά κείμενα μαζί με τα link από GOV, την φόρμα, όλα. Τους τα στέλνω και με email σε όσους μου το ζητάνε. Επεξ/σία 18 Σεπτεμβρίου από JohnnyDragon
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα