Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα. 

Πρόκειται να στήσω ένα καινούργιο pc, γενικής χρήσης, περίπου στα 1000€ με οθόνη 1440 αλλα και με αρκετές ιδιαιτερότητες, που θα αναφέρω παρακάτω και θα ήθελα τις γνώμες σας.

Αρχικά προσανατολίζομαι σε κάποιον AMD cpu, AM4/AM5 θα εξαρτηθεί κατα πόσο θα χωρέσει στο budget

Σίγουρα θα γίνει dual boot με linux distros, και θα χρησιμοποιηθεί και για στήσιμο VM's κλπ. Τα components θα ηθελα να ειναι όσο πιο linux friendly γίνεται. ειδικά η κάρτα γραφικών
Από windows κατα βάση μόνο για παιχνίδια θα μπαίνει, και για gaming δυνατότητες μεχρι 1440, οπου κοιτάζω και για κάποια καινούργια οθόνη. Δεν με νοιάζουν οι μελλοντικές αναβαθμίσεις, τα μηχανήματα μου τα κρατάω χρόνια και όταν θα έρθει η ώρα θα αλλάξει όλο με την μια. 

Με ενδιαφέρει να είναι όσο το δυνατόν πιο μαζεμένο το κουτί, λόγο έλλειψης χώρου, βαριά μέχρι midi tower, αλλά όσο πιο μικρό καταφερουμε να βγει τόσο το καλύτερο. Δεν με ενδιαφέρουν φωτακια κλπ. Να έχει θεση να μπει 2,5΄ και 3,5 δισκος έστω και με μοντα

Επίσης πολύ σημαντικό, πρέπει νά είναι όσο το δυνατόν πιο ήσυχο! Όσο πιο αθόρυβο γίνεται.

Δεν χρειάζεται να είναι από ένα μαγαζί, στήνω μόνος μου, και μπορώ να περιμένω και κάποια προσφορά αν έχουμε κάτι υπόψιν 

Ευχαριστώ 

Δημοσ.

Είναι πράγματι τόσες οι ιδιαιτερότητες στο build που ζητάω που δεν υπάρχουν προτάσεις προς συζήτηση;

Κοινώς, το pc δεν υπάρχει! 🤪

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Cacciatore είπε

Είναι πράγματι τόσες οι ιδιαιτερότητες στο build που ζητάω που δεν υπάρχουν προτάσεις προς συζήτηση;

Κοινώς, το pc δεν υπάρχει! 🤪

Να σου πω την αλήθεια, πρόχειρα όπως τα είδα αυτά που ζητάς, μόνο και μόνο το κομμάτι gaming 1440p (αν το αφήσουμε έτσι, οπότε πιάνουμε και AAA gaming, καινούργια παιχνίδια κλπ) είναι δύσκολο στα 1000 ευρώ, αδύνατο αν θες και οθόνη. Δεν ξέρω αν κατάλαβα σωστά και στο τελευταίο. Αυτά είναι τα δεδομένα για midi tower κλασικό. Τα μικρότερα κουτιά είναι συνήθως και ακριβότερα. Επίσης, όσο μικρότερο κουτί, τόσο χειρότερα thermals, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη για rpm για να έχουμε αρκετό airflow τόσο περισσότερος θόρυβος. 

Μετά το linux friendly είναι σχετικό με τη χρήση. Αυτό που ξέρω στα παιχνίδια είναι ότι amd και nvidiα φέρονται σε αρκετά παιχνίδια και εφαρμογές διαφορετικά στα δύο λογισμικά, δεν γνωρίζω παραπάνω όμως, και βαριέμαι να ψάξω συγκεκριμένα εκ των προτέρων για να σε καλύψω, νομίζω είναι δική σου δουλειά, εκτός αν γνωρίζει κάποιος άλλος. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, tzavardin είπε

Να σου πω την αλήθεια, πρόχειρα όπως τα είδα αυτά που ζητάς, μόνο και μόνο το κομμάτι gaming 1440p (αν το αφήσουμε έτσι, οπότε πιάνουμε και AAA gaming, καινούργια παιχνίδια κλπ) είναι δύσκολο στα 1000 ευρώ, αδύνατο αν θες και οθόνη. Δεν ξέρω αν κατάλαβα σωστά και στο τελευταίο. Αυτά είναι τα δεδομένα για midi tower κλασικό. Τα μικρότερα κουτιά είναι συνήθως και ακριβότερα. Επίσης, όσο μικρότερο κουτί, τόσο χειρότερα thermals, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη για rpm για να έχουμε αρκετό airflow τόσο περισσότερος θόρυβος. 

Μετά το linux friendly είναι σχετικό με τη χρήση. Αυτό που ξέρω στα παιχνίδια είναι ότι amd και nvidiα φέρονται σε αρκετά παιχνίδια και εφαρμογές διαφορετικά στα δύο λογισμικά, δεν γνωρίζω παραπάνω όμως, και βαριέμαι να ψάξω συγκεκριμένα εκ των προτέρων για να σε καλύψω, νομίζω είναι δική σου δουλειά, εκτός αν γνωρίζει κάποιος άλλος. 

Αρχικά σε ευχαριστώ για την απάντηση σου. 
Ναι μαζί με οθόνη είναι αυτό το ποσό. 
Χονδρικα υπολογίζω 250€ monitor 1440p και τα υπόλοιπα 750€ για το pc. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν έχω γνώμη για τις λεπτομέρειες που ζητάς, μικρό χωρίς θόρυβο κλπ κλπ. 

Το βασικό όμως είναι ότι αφού δεν σε νοιάζει future proofing και θες gaming 1440p πας σε ΑΜ4 για να μπορέσεις να βάλεις όσο καλύτερη κάρτα γραφικών γίνεται. 

Για VM's κλπ και dual booting δεν έχω ιδέα. Εγώ απαντάω για gaming και κυριώς στο πως να διασπαστει το budget, όχι συγκεκριμένα κομμάτια.

Βάζεις έναν 5600/5600Χ (95-105euro tray), 5800 αν θες παραπάνω cores εκτός gaming. 

55-60EUR για 2x16GB 3200Mhz CL16 RAM. 

55-60EUR για 1TB NVME 

105-125ευρώ για κάποιο Β550Μ ΜΒ, δεν μπορώ να προτείνω συγκεκριμένο. 

80ευρώ περίπου για τροφοδοτικό

20-30 ευρώ για cooler

80-100 νομίζω για mini tower (δυστυχώς)

Είσαι τώρα στα 500-550 ευρώ χωρίς ιδιαίτερα περιθώρια να πας χαμηλότερα και έχεις τα υπόλοιπα για οθόνη και κάρτα γραφικών. 

Η φθηνότερη 27αρα 1440p στο σκρουτζ με 120+ Hz είναι αυτή στα 190 ευρώ: https://www.skroutz.gr/s/49382272/Samsung-Odyssey-G55C-VA-HDR-Curved-Gaming-Monitor-27-QHD-2560x1440-165Hz.html

Οπότε μένουν μάξιμουμ 300 ευρώ για κάρτα γραφικών. Δεν έχεις και τρελά περιθώρια. Δεν ξέρω τι είναι καλύτερο VFM εκεί για την χρήση σου αλλά παίζεις κάπου σε επίπεδα 4060/7600ΧΤ (με την δευτερη ξεφεύγεις και λιγο απο budget). 

Γνώμη μου, όπως μάζεψες 1000 ευρώ, περίμενε λιγάκι να μαζέψεις άλλα 200-250 και να το χτίσεις με (πολύ) καλύτερη κάρτα γραφικών. 

Edit: Διορθώνω, βάλε 2x16GB 3600Mhz CL16 RAM, όχι 3200. 60 ευρώ είναι.

Επεξ/σία από Babis_allos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 λεπτά πριν, Babis_allos είπε

Δεν έχω γνώμη για τις λεπτομέρειες που ζητάς, μικρό χωρίς θόρυβο κλπ κλπ. 

Το βασικό όμως είναι ότι αφού δεν σε νοιάζει future proofing και θες gaming 1440p πας σε ΑΜ4 για να μπορέσεις να βάλεις όσο καλύτερη κάρτα γραφικών γίνεται. 

Για VM's κλπ και dual booting δεν έχω ιδέα. Εγώ απαντάω για gaming και κυριώς στο πως να διασπαστει το budget, όχι συγκεκριμένα κομμάτια.

Βάζεις έναν 5600/5600Χ (95-105euro tray), 5800 αν θες παραπάνω cores εκτός gaming. 

55-60EUR για 2x16GB 3200Mhz CL16 RAM. 

55-60EUR για 1TB NVME 

105-125ευρώ για κάποιο Β550Μ ΜΒ, δεν μπορώ να προτείνω συγκεκριμένο. 

80ευρώ περίπου για τροφοδοτικό

20-30 ευρώ για cooler

80-100 νομίζω για mini tower (δυστυχώς)

Είσαι τώρα στα 500-550 ευρώ χωρίς ιδιαίτερα περιθώρια να πας χαμηλότερα και έχεις τα υπόλοιπα για οθόνη και κάρτα γραφικών. 

Η φθηνότερη 27αρα 1440p στο σκρουτζ με 120+ Hz είναι αυτή στα 190 ευρώ: https://www.skroutz.gr/s/49382272/Samsung-Odyssey-G55C-VA-HDR-Curved-Gaming-Monitor-27-QHD-2560x1440-165Hz.html

Οπότε μένουν μάξιμουμ 300 ευρώ για κάρτα γραφικών. Δεν έχεις και τρελά περιθώρια. Δεν ξέρω τι είναι καλύτερο VFM εκεί για την χρήση σου αλλά παίζεις κάπου σε επίπεδα 4060/7600ΧΤ (με την δευτερη ξεφεύγεις και λιγο απο budget). 

Γνώμη μου, όπως μάζεψες 1000 ευρώ, περίμενε λιγάκι να μαζέψεις άλλα 200-250 και να το χτίσεις με (πολύ) καλύτερη κάρτα γραφικών. 

Edit: Διορθώνω, βάλε 2x16GB 3600Mhz CL16 RAM, όχι 3200. 60 ευρώ είναι.

Καλό το build σε λογική, αλλά δεν φτάνουν τα λεφτά. Η μίνιμουμ κάρτα που μπορεί να προταθεί σε ένα 1440p build το 2024 (ειδικά αν η λογική είναι να μείνει για χρόνια) είναι η 7800xt, που από μόνη της κάνει 500 ευρώ. 

Επίσης ο 5600, καλός χρυσός, αλλά έχει μπουκάλι στην παραπάνω κάρτα και σε αντίστοιχες (7900 gre, 4070 super κλπ), ακόμα και στα 1440p. Όχι σε όλα τα games, αλλά σε πάνω από το 50% των σύγχρονων. Δηλαδή η κάρτα σε πολλά θα τερματίζει σε 80% usage. Για ένα τέτοιο build θα έλεγα ή έναν 7600, ή για φτηνότερη λύση, εφόσον δεν μας νοιάζει η αναβάθμιση το δικό σου build και έναν 5700x3d. 

Οπότε δεν βγαίνει το παραπάνω μπάτζετ. 1000 ευρώ για το tower κουτσά στραβά θα βγει. 1100 στρογγυλά και είμαστε και άνετοι. Η οθόνη πάει έξτρα. Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια. 

Εκτός αν το gaming είναι lol και λοιπά esports, που παίρνουμε απλά έναν καλύτερο επεξεργαστή,βάζουμε και μια 4060 και πάμε παρακάτω. Αλλά δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο. 

Επεξ/σία από tzavardin
Δημοσ.

Διαβάζω πολύ προσεκτικά τα όσα ενδιαφέροντα αναφέρετε και οι δυο σας @tzavardin @Babis_allos, και σας ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή.

Προβληματίζομαι πάρα πολύ, γιατί για να ξεφύγουμε από budget είναι αδύνατον. Και θεωρουσα ότι το gaming σε 1440 δεν ειναι τόσο απαιτητικό. Εντάξε σίγουρα δεν θα παίξει κάρτα των 500€ στην σύνθεση, αλλά καποια πιο midrange. Ποιες ειναι καλο value αυτην την περιοδο; 

Ένα ισορροπημένο σύστημα σε AM5 ποιο μπορεί να είναι; 

Πολύ μπέρδεμα

Δημοσ.

Midrange είναι η 7800xt. High end πλέον πληρώνεις από χιλιάρικο και πάνω δυστυχώς.

Υπάρχει και η 7700xt, που κάνει 430. Από άποψη τιμής δηλαδή όχι Γιάννης, Γιαννάκης. Και με τα 12gb vram γίνεται αυτόματα πολύ  κακή επιλογή για σύστημα που θα μείνει χρόνια στα 1440p, γιατί ήδη στα καινούργια φτάνει και δε φτάνει. 

Μήπως ένα σύστημα στα 1080p είναι καλύτερα; Γιατί για εκεί πάμε. Δεν είμαστε καν κοντά. Με έναν 5600 και μια 7700xt μπορείς να φτάσεις κοντά στα 900 ευρώ, μπορεί και λιγότερο και με οθόνη βλέπεις τι κάνεις. Αν δεν έχεις ήδη, παίρνεις μια φτηνή ή μια μεταχειρισμένη, κυκλοφορούν πολλές. 

Η αγορά δυστυχώς με mining - στο καπάκι covid συν τον υπόλοιπο πληθωρισμό από πολέμους, bans και κυρώσεις ΗΠΑ/ Κίνας κλπ, είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αλλά όχι μόνο στα pc, παντού. Και οι τηλεοράσεις είναι πανάκριβες, και τα τρόφιμα και όλα. Μην εκπλήσσεσαι. 

• Like 2
Δημοσ.

Συμφωνώ με tzavardin , στα 1000 ευρώ μαζί με την οθόνη για 1440p gaming και future proof δε γίνεται. Μόνο αν πας σε μεταχειρισμένη gpu κάπου στα 350 ευρώ (πχ rx 6800) ίσως να φτάνουν οριακά για ΑΜ4 σύστημα, για ΑΜ5 ούτε με σφαίρες. Με 200 για οθόνη σου μένουν κάπου 450 για όλα τα άλλα (5600/b550/nvme/32 gb ram/ gold psu/case και ίσως aftermarket cooler) και πάλι είσαι λίγο παραπάνω από το μπάτζετ.

• Like 1
Δημοσ.

Οπως λενε και αλλοι , αν το budget δε μετακινειται τοτε δεν εχεις πολλες επιλογες. 

Μονο αν πας σε μεταχειρισμενη καρτα οπως λεει το σχολιο απο πανω. Υπαρχουν σε αγγελιες εδω για 6800 με 350€ και ειδα μια που ειναι και ακομα σε εγγυηση απο πλαισιο μεχρι 11/2025. 

Δημοσ.

@Cacciatore Τα παιδιά ξέρουν να σε καθοδηγήσουν για τα κομμάτια οπότε δεν έχω να προσθέσω κάτι , για linux όμως θα πας σε AMD κάρτα γραφικών γιατί η υποστήριξη απο πλευράς drivers είναι ανώτερη απο την nvidia εδώ  και χρόνια :)

Δημοσ.

Αυτό εδώ έτσι όπως το βλέπετε, που φτάνει -  που υστερεί;

Ryzen 5700X ~ 140 / Ryzen 5600X ~ 100

AsRock B550 Pro4 MicroATX ~ 100

Arctix Freezer 36 ~ 25

G.Skill Ripjaws 2x16 @3200 CL16 ~ 60

Crucial P3 1TB PCI4 ~ 65

Sapphire Radeon RX 7600 XT 16GB ~ 340

Seasonic G12 GC 550W ~ 60

Κουτί δεν έχω ιδέα, αρκεί να είναι ότι πιο μαζεμένο και αθόρυβο γίνεται

Πως το βλέπετε από δυνατότητες; Τρώει bottleneck? Που υστερεί, και μέχρι που φτάνει σε gaming δυνατότητες;

Δημοσ.

Εγώ θα έφτιαχνα το παρακάτω, αν θέλεις να δώσεις μεγαλύτερη βάση στο gaming κομμάτι. Υπερβαίνει το budget κατά 67-87€ περίπου ανάλογα το κουτί, αλλά είναι όλα από Eshop και ίσως γλιτώσεις έτσι από μεταφορικά που θα έδινες αν έσπαγες την παραγγελία σε πολλά μαγαζιά:

ΟΘΟΝΗ GIGABYTE GS27QC 27'' 165HZ QUAD HD VA CURVED 199

DEEPCOOL CC360 ARGB COMPUTER CASE 54 ή CASE KOLINK CITADEL MESH 74

ΜΗΤΡΙΚΗ GIGABYTE B550M DS3H 85

CPU AMD RYZEN 5 5600 105

ΨΥΚΤΡΑ BE QUIET! PURE ROCK SLIM 2  28

NVME WESTERN DIGITAL BLUE SN 580 1TB 67

PSU BE QUIET! SYSTEM POWER 10 650W 60

RAM G.SKILL AEGIS 32GB (2X16GB) DDR4 3200MHZ 54

VGA SAPPHIRE AMD RADEON RX7700 XT 12GB PULSE 415

Σύνολο 1.067 ή 1087, το δεύτερο είναι πιο μαζεμένο αλλά χωράει κανονικά την κάρτα.

Φυσικά σηκώνει μικροαλλαγές με καλύτερα κομμάτια πχ gold τροφοδοτικό ή καλύτερες ram ή μητρική, αλλά και όπως είναι πιστεύω θα καλύψει τις ανάγκες σου όπως τις περιγράφεις. Αν δεν μπορείς να κάνεις την υπέρβαση αυτή, πας σε κάρτα SAPPHIRE AMD RADEON RX 7600XT στα 332.

Εναλλακτικά, αν δώσουμε ακόμα περισσότερο βάρος στο μικρό κουτί και όχι στις επιδόσεις gaming, μπορείς να δεις κουτί mini και αναγκαστικά σε 7600xt :

DEEPCOOL MATREXX 30 SI 40 (μέγιστος μήκος κάρτας 250mm)

Επειδή είναι αρκετά οριακό το μέγεθος για την sapphire, αν πας σε αυτό το κουτί μπορείς να κοιτάξεις σε σκρουτζ τη PowerColor Radeon RX 7600 XT που είναι στα 218mm μήκος.

Δημοσ.
6 hours ago, Cacciatore said:

Αυτό εδώ έτσι όπως το βλέπετε, που φτάνει -  που υστερεί;

Ryzen 5700X ~ 140 / Ryzen 5600X ~ 100

AsRock B550 Pro4 MicroATX ~ 100

Arctix Freezer 36 ~ 25

G.Skill Ripjaws 2x16 @3200 CL16 ~ 60

Crucial P3 1TB PCI4 ~ 65

Sapphire Radeon RX 7600 XT 16GB ~ 340

Seasonic G12 GC 550W ~ 60

Κουτί δεν έχω ιδέα, αρκεί να είναι ότι πιο μαζεμένο και αθόρυβο γίνεται

Πως το βλέπετε από δυνατότητες; Τρώει bottleneck? Που υστερεί, και μέχρι που φτάνει σε gaming δυνατότητες;

Αγαπητε φιλε,ρωτας πραγματα που σου εχουν ηδη απαντηθει πριν.

Για 1440p gaming οι καρτες γραφικων σε φτηνοτερες τιμες με καλη αποδοση ειναι οι RX 7700XT και RX7800XT. Το κακο ειναι οτι η πρωτη εχει λιγοτερη μνημη και επιδοσεις αρκετα χειροτερες απο την δευτερη. Και οι δυο ειναι πολυ ακριβες σε σχεση με αυτα που ηξερες απο το παρελθον. Η AMD αποφασισε να ανεβασει τις τιμες της μιας και εχει το καλυτερο προιον σε αυτη τη κατηγορια,ενω η Nvidia εχει ξεφυγει εντελως σε τιμες.

Η καρτα που διαλεξες και το συστημα που παρεθεσες,ειναι ισχυρο,αλλα για 1080p gaming.

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ όλους σας για τις προτάσεις σας και τις επισημάνσεις σας. 

Με δεδομένο ότι είναι αδύνατον να ξεπεραστεί το συνολικό ποσό προς διάθεση, και επειδή ο τωρινός intel i5 πρέπει να αντικατασταθεί γιατί έχει χρόνια που δεν τραβάει, θα προσανατολιστώ στα 1080 αναγκαστικά, και θα προσπαθήσω να κινηθώ όσο πιο οικονομικά γίνεται.

Επομένως αν ένα σύστημα ΑΜ4 μπορέσει να τραβήξει καλά τουλάχιστον 1080p, να το προσχωρήσω να κάνω δουλειά, και ή θα πάρω τώρα την 7600ΧΤ, ή θα βολευτώ με μια ψεύτικη ίσα να ανάβει, και κοιτάζω την 7700XT όταν πέσει η τιμή της, αρκεί να μπορέσει να την τραβήξει το σύστημα χωρίς bottleneck. 

Δηλαδή μην φτιάξω τώρα ένα pc με cpu 5600 και σε 4 μήνες πχ που θα πέσει η τιμή της 7700 δεν μπορώ να την πάρω γιατί θα φάει μπουκάλι. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...