Προς το περιεχόμενο

Η Sony επιλέγει την AMD έναντι της Intel για το μελλοντικό PlayStation 6


Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η AMD κέρδισε τη σύμβαση για την κατασκευή του επεξεργαστή του μελλοντικού PlayStation 6, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Reuters.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από πολύμηνες συζητήσεις μεταξύ της Sony και της Intel το 2022, οι οποίες τελικά δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Η επιλογή της AMD δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η εταιρεία κατασκευάζει ήδη τους επεξεργαστές για το PS5 και το επερχόμενο PS5 Pro. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένας από τους βασικούς παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην απόφαση ήταν η διατήρηση της συμβατότητας με προηγούμενες εκδόσεις της κονσόλας.

Οι συζητήσεις μεταξύ Sony και Intel φαίνεται να ναυάγησαν λόγω διαφωνιών σχετικά με το ποσοστό κέρδους που θα είχε η Intel από κάθε επεξεργαστή. Σύμφωνα με το Reuters, η κατασκευή των τσιπ θα γινόταν από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), ενώ η Intel θα ήταν υπεύθυνη για τον σχεδιασμό.

Η απώλεια αυτής της σύμβασης αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την Intel, η οποία αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές προκλήσεις. Η εταιρεία έχει μείνει πίσω στον τομέα των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, ενώ πρόσφατα αναγκάστηκε να αναθέσει την κατασκευή ορισμένων προηγμένων τεχνολογιών στην TSMC. Επιπλέον, το τμήμα κατασκευής τσιπ της Intel κατέγραψε ζημιές 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκαν 15.000 απολύσεις.

Παρά τις δυσκολίες, η Intel προσπαθεί να ανακάμψει. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει τη Microsoft ως πελάτη για την προηγμένη διαδικασία κατασκευής τσιπ 18A, αν και το νέο εργοστάσιό της στο Οχάιο έχει καθυστερήσει.

Από την άλλη πλευρά, η AMD, αν και υστερεί έναντι της Nvidia στην αγορά των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και των κορυφαίων καρτών γραφικών, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα των προϊόντων για κέντρα δεδομένων. Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του στελέχους της AMD, Jack Huynh, η εταιρεία σχεδιάζει να συγχωνεύσει τις τεχνολογίες RDNA για gaming και CNDA για κέντρα δεδομένων σε μια ενιαία αρχιτεκτονική "UDNA", με έμφαση στην αύξηση της κλίμακας παραγωγής σε χαμηλότερες τιμές.

Η απώλεια της σύμβασης για το PlayStation 6 θα μπορούσε να κοστίσει στην Intel έσοδα ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Ωστόσο, η εταιρεία αμφισβητεί αυτόν τον χαρακτηρισμό, δηλώνοντας: "Διαφωνούμε έντονα με αυτόν τον χαρακτηρισμό, αλλά δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τρέχουσες ή πιθανές συνομιλίες με πελάτες."

Η απόφαση της Sony να συνεχίσει τη συνεργασία της με την AMD για το PlayStation 6 υπογραμμίζει τη σημασία της συνέχειας και της συμβατότητας στην εξέλιξη των κονσολών παιχνιδιών. Παράλληλα, αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Intel στην προσπάθειά της να ανακτήσει την ηγετική της θέση στην αγορά των επεξεργαστών.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προφανώς η Intel δεν είχε κατάλληλο graphics/neural chip (GPU/NPU) για να κλεισει η συμφωνία. Με την AMD κρατάει μεν την συμβατότητα, αλλά ενδεχομένως η AMD να είχε και καλύτερη λύση για GPU και NPU από την Intel.

Αν πήγαινε στην NVIDIA, περα του ότι ο πέτσινος θα τους πέτσιαζε, για cpu θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει επεξεργαστή της NVIDIA βασισμένο στην ARM αρχιτεκνονική, οπότε πάει η συμβατότητα.

  • Like 9
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχει να κάνει και με το Backward compatibility 

ακόμα τα παιχνίδια του ps4 θα παίζουμε και στο έξι

Επεξ/σία από 6xXx6
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, Digital-Entity είπε

Η τιμή του θα πάει στα 1000+ ευρώ μετά έτσι;

Η AMD είπαμε κερδισε το deal οχι η NVIDIA

Επεξ/σία από Tablet
  • Like 9
  • Thanks 1
  • Haha 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βγήκαν τα σπασμένα:

 

Intel's shares rose roughly 8% in extended trading after CEO Pat Gelsinger released a memo to employees announcing Intel had secured the Amazon unit as be a multibillion-dollar customer, paying Santa Clara, California-based Intel for design services and manufacturing.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σου αρχόντισσα!

21 λεπτά πριν, Digital-Entity είπε

Μιλάμε για την Sony, έγινε και αυτή άπληστη, βλέπε PS5 Pro.

Η Sony ήταν ανέκαθεν άπληστη, δεν έγινε τώρα.

  • Like 10
  • Thanks 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

46 λεπτά πριν, Digital-Entity είπε

Μιλάμε για την Sony, έγινε και αυτή άπληστη, βλέπε PS5 Pro.

O κόσμος εδώ νομίζει ότι η Sony εκτελούσε φιλανθρωπικό έργο όταν έδινε τις κονσόλες σε τιμή χασούρας, όχι ότι κερδοσκοπικά το έκανε προκειμένου να αυξήσει το user base της, το οποίο μετά χρεώνει με συνδρομές και τιμές παιχνιδιών 70ευρώ που δεν πέφτουν όπως στα PC. Το έκανε από φιλότιμο η Sony η καλή μας!!!

To PS6 θα το δώσει σε τιμή χασούρας επίσης, να είστε βέβαιοι. Εκτός αν πραγματικά δεν υπάρχει κανένας απολύτως ανταγωνισμός ή έρχεται με τρομερά exclusives (κάτι που με τον χρόνο γίνεται λιγότερο, όχι περισσότερο όμως). 

Το PS5 Pro δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να το δώσει σε τιμή χασούρας όταν ο κόσμος έχει ήδη PS5 και μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει τα καινούρια παιχνίδια της. Θα το δώσει σε τιμή κάποιου κέρδους από αυτή τη μειοψηφία που θα θέλει να το πάρει. Και δε μιλάμε για κανά τρελό κέρδος με τις αυξήσεις τιμών στις κάρτες γραφικών που έχουν ξεφύγει. 

  • Like 8
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, Tablet είπε

Η AMD είπαμε κερδισε το deal οχι η NVIDIA

Έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου για κονσόλες με φιλοσοφία κοστολόγησης iphone και samsung S. Κονσόλες των 1000+ με ή χωρίς drive κλπ. 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ανεπιβεβαίωτες δηλώσεις προέδρου Sony σχετικά με το σάλο της παρουσίασης:
"Τι μας τα ζαλίζουν οι πλεμπαίοι με την τιμή; Όποιος μπορεί και θέλει να έχει αυτά που είχαμε υποσχεθεί με το PS5 ας τα σκάσει να πάρει PS5 Pro. Οι υπόλοιποι ας μείνουν σε αυτά που ήξεραν. Τουλάχιστον τους δίνουμε επιλογή."

Το κλάσμα των πωλήσεων που γνωρίζει η Sony ότι θα έχει με το PS5 Pro προορίζεται απλά για Beta Testing και εξέλιξη του PSSR και του machine learning στο PS6. Με κλάσμα της υπολογιστικής δύναμης σε Hardware που θα χρειαζόντουσαν κανονικά θα προμοτάρουν 8K.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το θέμα είναι όταν βγει το PS6 θα βγουν παιχνίδια ή πάλι θα αρχίσουν τα ψεύτικα Remastered ???
To πιο σημαντικό που κανονικά θα έπρεπε να εστιάσουν είναι το Optimization γιατί τα τελευταία χρόνια αρκετά games είναι κακογραμμένα κι είναι απαράδεκτο εν έτη 2020> να βλέπουμε games να τρέχουν μόνο στα 30fps και 60fps αλλά με ψιλοmedium γραφικά.....

Επεξ/σία από KnightRider
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...