Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπέρα.

Ανεργος με καρτα ανεργίας προκειται τον αλλο μηνα να ξεκινησει μεταπτυχιακο σε Ελληνικο Πανεπιστήμιο.

Χάνει την ιδιοτητα του ανέργου? Αν ναι μπορει να μην το δηλώσει για να μην την χάσει?

Και αν δεν το δηλώσει για να μην την χάσει,τι επιπτωσεις θα εχει αν υπάρχει τρόπος να αποκαλυφθει απο τον ΟΑΕΔ?

Ευχαριστώ πολύ

Δημοσ.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια υποχρέωση δήλωσης στον ΟΑΕΔ όταν κάποιος παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Άλλωστε το γεγονός της παρακολούθησης μεταπτυχιακού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένας άνεργος σταματά να είναι "διαθέσιμος και ικανός για εργασία", που είναι και η ουσία της έννοιας του ανέργου. Ειδικά αν μιλάμε για περίπτωση μεταπτυχιακού σε ανοικτό πανεπιστήμιο ή αν ο άνεργος έχει δηλώσει ότι είναι διαθέσιμος π.χ. για νυχτερινή εργασία ή για μερική απασχόληση, δεν βλέπω γιατί να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Γνώμη μεταφέρω βέβαια, δεν γνωρίζω αν τα τελευταία χρόνια το πλαίσιο έχει αυστηροποιηθεί - πέρα από το να σε διαγράφουν από άνεργο αν αρνηθείς 3 προτάσεις εργασίας του ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ - αν εφαρμοζεται και αυτό... 

• Thanks 1
  • Έγινε αλλαγή τίτλου σε Διαγραφή κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ λόγω μεταπτυχιακού
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, xraxra said:

Ευχαριστώ tedybear.

Εχει καποιος άλλος παιδιά γνώση επί του θέματος?

Κανονικά έχω την εντύπωση πως όταν σπουδάζεις δεν θεωρείσαι άνεργος. Όμως αν έχεις ένσημα μπορείς και πας και κάνεις δήλωση στον ΟΑΕΔ πως ψάχνεις κανονικά για εργασία και αν σου τύχει δουλεια θα αφήσεις το μεταπτυχιακό. Κάνε μια ερώτηση για αυτο που σου λέω γιατί πρέπει να ισχύει.

Εδιτ: Προφανώς και αν δεν το πεις δεν θα το καταλάβουν αλλά από την άλλη δεν είναι και σωστό ειδικά αν χρησιμοποιήσεις την ανεργία σε αιτήσεις.....

Επεξ/σία από VonLoutsos
Δημοσ.

Πολλοί μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν κάρτα ανεργίας. 
Ακόμα και πολλοί φαντάροι έχουν. Προ δεκαετίας είχα σκυλομετανιώσει που δεν έβγαλα κάρτα ανεργίας όσο ήμουν στρατό (ήθελα και καλά να είμαι τυπικός). Δε θα ασχολούνταν ποτέ κανείς ούτως ή άλλως.

• Thanks 1
Δημοσ.
14 ώρες πριν, tedybear είπε

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια υποχρέωση δήλωσης στον ΟΑΕΔ όταν κάποιος παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Άλλωστε το γεγονός της παρακολούθησης μεταπτυχιακού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένας άνεργος σταματά να είναι "διαθέσιμος και ικανός για εργασία",

Κι όμως, για τον ΟΑΕΔ αν σπουδάζεις θεωρείται ότι δεν είσαι διαθέσιμος για εργασία. Επίσης είναι δυνατό να το βρουν ακόμη και αν δεν το δηλώσεις. Φίλος μου που σπουδάζαμε μαζί σε ένα μεταπτυχιακό και δήλωνε άνεργος, ενώ είχε ξεκινήσει το μεταπτυχιακό και παρακολουθούσε κανονικά τα μαθήματα, τον ειδοποίησαν για δουλειά και ο εργοδότης ήθελε να κάνει πρόσληψη μέσω ΟΑΕΔ. Όταν ο φίλος πήγε στον ΟΑΕΔ για τα σχετικά βρήκαν ότι έκανε μεταπτυχιακό και τον διέγραψαν από τις λίστες του ΟΑΕΔ και έχασε και την δουλειά.

• Thanks 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, gokuthelegend είπε

Κι όμως, για τον ΟΑΕΔ αν σπουδάζεις θεωρείται ότι δεν είσαι διαθέσιμος για εργασία. Επίσης είναι δυνατό να το βρουν ακόμη και αν δεν το δηλώσεις. Φίλος μου που σπουδάζαμε μαζί σε ένα μεταπτυχιακό και δήλωνε άνεργος, ενώ είχε ξεκινήσει το μεταπτυχιακό και παρακολουθούσε κανονικά τα μαθήματα, τον ειδοποίησαν για δουλειά και ο εργοδότης ήθελε να κάνει πρόσληψη μέσω ΟΑΕΔ. Όταν ο φίλος πήγε στον ΟΑΕΔ για τα σχετικά βρήκαν ότι έκανε μεταπτυχιακό και τον διέγραψαν από τις λίστες του ΟΑΕΔ και έχασε και την δουλειά.

Αν ταυτοχρονα ειναι και επιδοτούμενος θεωρεις οτι ειναι ακόμα πιο επικίνδυνο?

Δημοσ.
Μόλις τώρα, xraxra είπε

Αν ταυτοχρονα ειναι και επιδοτούμενος θεωρεις οτι ειναι ακόμα πιο επικίνδυνο?

Δεν είμαι σίγουρος, αλλά για να μην σε πάρω στο λαιμό μου θα έλεγα ότι όντως είναι επικίνδυνο, δηλαδή σε κάθε περίπτωση υπολόγισε τα χειρότερα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δηλαδή όσοι εργάζονται και σπουδάζουν τι διαφορά έχουν από όσους είναι άνεργοι (και ψάχνουν εργασία) και σπουδάζουν;

Γνωρίζω περίπτωση όπου ξεκίνησε μεταπτυχιακό όσο εργαζόταν και στην μέση της ακαδημαϊκής χρονιάς (το 2ο 6μηνο) παραιτήθηκε. Ο οαεδ εξέδωσε κανονικά και κάρτα ανεργίας και δόθηκε επίδομα (εικονική απόλυση) και το μεταπτυχιακό συνεχίστηκε κανονικά. Η ανεργία και το επίδομα κόπηκαν όταν βρήκε εργασία στην αρχή του 3ου 6μήνου.

Edit : Από https://www.dypa.gov.gr/faq

• Είμαι φοιτητής, αναζητώ παράλληλα εργασία αλλά δεν μου έχουν επιτρέψει να εγγραφώ στο μητρώο ανέργων/αναζητούντων εργασία της ΔΥΠΑ . Ποιο είναι το Νομικό Πλαίσιο που κατοχυρώνει την άρνηση παροχής αυτού του δικαιώματος;

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) με αριθμό 1897/2000 (άρθρο 1, παράρτημα 1 και άρθρο 2) ως «άνεργοι» θεωρούνται τα άτομα ηλικίας 15-74 ετών τα οποία α) δεν είχαν εργασία β) ήταν διαθέσιμα στην αγορά εργασίας και γ) αναζητούσαν ενεργά απασχόληση. Επίσης στον Κανονισμό ορίζεται ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση θεωρούνται ως μέσα βελτίωσης της απασχολησιμότητας αλλά δεν αποτελούν μεθόδους αναζήτησης εργασίας και ότι τα άτομα που συμμετέχουν σε σπουδές δεν θεωρούνται άνεργοι παρά μόνο εάν είναι «διαθέσιμα για εργασία» και «σε αναζήτηση εργασίας».Από τις ανωτέρω διατάξεις του Κανονισμού που αποτελούν ένα δεσμευτικό κοινοτικό νομικό πλαίσιο προκύπτει ότι η «εκπαίδευση» και η «κατάρτιση» αντιμετωπίζονται από τον κοινοτικό νομοθέτη ως μέσα βελτίωσης της απασχολησιμότητας και όχι ως μέθοδος αναζήτησης εργασίας επομένως οι φοιτητές δεν μπορούν να θεωρηθούν άνεργοι εκτός και εάν απασχολούνται ήδη στην αγορά εργασίας και στη συνέχεια βρεθούν εκτός εργασίας οπότε θεωρούνται «διαθέσιμοι για εργασία» και «σε αναζήτηση εργασίας.

Έχω τελειώσει τις σπουδές μου και είμαι στον πρώτο χρόνο άσκησης του μεταπτυχιακού μου. Μπορώ να εγγραφώ στο μητρώο ανέργων/αναζητούντων εργασία της ΔΥΠΑ;

Σύμφωνα με τη υπ΄αριθμ. 721/26.7.04 διατύπωση γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας ΔΥΠΑ που βασίζεται στον υπ΄αριθμ. 1897/2000 Κανονισμό Ε.Κ (παράγρ.2, παράρτ.1), ένας φοιτητής ή σπουδαστής δεν μπορεί να θεωρηθεί άνεργος και να εγγραφεί στα αντίστοιχα μητρώα της ΔΥΠΑ.

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής – ο οποίος επέλεξε να εκπαιδευτεί πρόσθετα του χρόνου των κανονικών σπουδών του – εντάσσεται στην ανωτέρω κατηγορία εκτός και εάν έχει δώσει προβάδισμα στην ένταξή του στην αγορά εργασίας. Θα πρέπει δηλαδή να έχει ήδη εργασθεί και να έχει βρεθεί στη συνέχεια χωρίς εργασία. Αν από αυτή την κατάσταση είναι ξανά διαθέσιμος και αναζητεί ενεργά απασχόληση μπορεί να εγγραφεί κατ΄ εξαίρεση στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ.

Επεξ/σία από csontheline
Δημοσ.
1 ώρα πριν, csontheline είπε

Δηλαδή όσοι εργάζονται και σπουδάζουν τι διαφορά έχουν από όσους είναι άνεργοι (και ψάχνουν εργασία) και σπουδάζουν;

Υποτίθεται πως όταν εγγράφεσαι στον ΟΑΕΔ δηλώνεις ότι είσαι διαθέσιμος για εργασία. Τώρα ο ΟΑΕΔ θεωρεί πως πρέπει να πηγαίνεις να παρακολουθείς τα μαθήματα αν είσαι φοιτητής, οπότε εκείνες τις ώρες δεν είσαι διαθέσιμος για εργασία. Θα μου πεις, οκ, δεν θα μπορώ να πηγαίνω να δουλεύω τις υπόλοιπες ώρες; αλλά έτσι είναι.

Δημοσ.
1 hour ago, gokuthelegend said:

Υποτίθεται πως όταν εγγράφεσαι στον ΟΑΕΔ δηλώνεις ότι είσαι διαθέσιμος για εργασία. Τώρα ο ΟΑΕΔ θεωρεί πως πρέπει να πηγαίνεις να παρακολουθείς τα μαθήματα αν είσαι φοιτητής, οπότε εκείνες τις ώρες δεν είσαι διαθέσιμος για εργασία. Θα μου πεις, οκ, δεν θα μπορώ να πηγαίνω να δουλεύω τις υπόλοιπες ώρες; αλλά έτσι είναι.

Από την μία είναι κόλπο για να μην φαίνονται μερικές δεκάδες/εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές ως άνεργοι και πηγαίνει η ανεργία στον Θεό, αν και λογικό, γιατί όντως, ο -κυρίως- προπτυχιακός φοιτητής φοιτεί πλήρους απασχόλησης ωράριο. Από την άλλη, δίνει την πολύ λογική δυνατότητα να εγγραφείς ως άνεργος, εφόσον εργαζόσουν (και άρα άνηκες στο εργατικό δυναμικό, είτε πριν την αρχή, είτε κατά την διάρκεια των σπουδών σου) και απώλεσες την εργασία σου για λόγους πέρα της ευθύνης σου (κοινώς, σε απέλυσαν), αλλά -θεωρητικά πάντα- επιθυμούσες και επιθυμείς να εργάζεσαι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...