Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω μια απλη  ηλεκτροσυγκόλληση Profi 145 (δες φωτο) και πού και πού κάνω μια κόλληση με ηλεκτρόδιο 2,5  ερασιτεχνικά όπου χρειαστεί στο σπίτι αλλά γενικά δεν είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Οι κολλήσεις συνήθως σπάνε σε πίεση παρόλο που τους βάζω πολλή κόλληση. Η ρύθμιση όπως φαίνεται στη φωτό είναι για ηλεκτρόδιο 2,5, περίπου 85 Α. Στη δεύτερη φωτό έχω κολλήσει μια προέκταση για μεντεσέ παντζιουριού αλλά όταν την πίεσα έσπασε...  Τα σίδερα τα είχα καθαρίσει πριν με τροχό. Κρούστα πάστας δε δημιουργείται για να την βγαλω όπως βλέπω σε κάποια βίντεο.Τι λάθος κάνω; Μήπως να πάρω μια inverter;

profi.jpg

sygkollhsh.jpg

Επεξ/σία από dionisis1960a
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Άσχετος με το αντικείμενο οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Έχω στο πρόγραμμα να πάρω μία ινβέρτερ και να αρχίσω να "παίζω"/μαθαίνω αλλά αυτό για την ώρα δεν έχει συμβεί.

Κι εσένα αρχάριο σε κόβω αλλά προφανώς όχι άσχετο, σαν κι εμένα.

Σου απαντώ μόνο και μόνο επειδή ανέφερες την πιθανότητα αγοράς ινβέρτερ. Λοιπόν σε αυτή την περίπτωση, αυτή είναι μία πολύ καλή vfm με εξαιρετικές κριτικές, όπως μπορείς να διαβάσεις. Από τη σχετική έρευνα αγοράς που έχω κάνει, βασιζόμενος σε γνώμες και κριτικές άλλων (αφού εγώ...δεν) δεν έχω βρει κάποια άλλη καλύτερη (εφόσον μιλάμε για τέτοιου τύπου μηχάνημα και δεν πάμε σε αέριο και τα ρέστα)

Επεξ/σία από haris_216
  • Like 1
Δημοσ.

Παρόλο που κι εγώ δε δηλώνω τεχνήτης της ηλεκτροκόλλησης, φαίνεται οτι η κόλληση σου είναι επιφανειακή και γεμάτη πόρους.

Ίσως να δοκίμασες να ανεβάσεις λίγο τα αμπέρ ωστε να δεις την κόλληση να συγκολλεί τα μέταλλα από κάτω της και να μην μένει απλά στην επιφάνεια.

Η πάστα που λες είναι εκεί και πρέπει να την χτυπάς για να φεύγουν τα υπολλείματα πρωτού ξανακολλήσεις. Έχω την εντύπωση οτι οι πόροι είναι από κόλληση πάνω στην πάστα.

Για να φτάσεις σε σημείο να δεις το φλοιό που βγάζουν όσοι κολλούν επαγγελματικά στο yt, θέλεις πολύ δρόμο ακόμα...

• Like 2
Δημοσ.

Πρέπει να αφήνεις ένα μικρό κενό ανάμεσα στα μεταλα που κολλάς. Βάζεις μια πόντα πρωτα στο πάνω μέρος και μια στο κάτω μερος και μετα ξεκινάς να κολλάς για να γεμίσει το κενο και να πάρει απο δεξια και αριστερα να κολλήσει. Κάνε δοκιμές στον πάγκο σου. Επίσης η πάστα έιναι πάνω και δε την έχει βγάλει

• Like 1
Δημοσ.

Κολαω σπάνια. Στην αρχή είχα ίδιο πρόβλημα. Βασικά φαίνεται ότι το προσπαθείς πολύ αλλά κολλάς σε λάθος σημείο και επιφανειακά. Θέλει χρόνο να λιώσει το μεταλο. Ελπίζω να έχεις αυτόματη μάσκα.

Για αρχή προσπάθησε να κολλήσεις ένα σημείο μόνο πχ στη μέση μέχρι να δεις ότι λιώνει. 

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, czarjuly είπε

Τα ηλεκτροδια που εχεις ειναι πολυκαιρισμενα ή αποθηκευμενα σε υγρο μερος; Είναι σε καλή κατάσταση και τριών διαφορετικών εταιρειων.

Δημοσ.

Το ίδιο και γω. Θέλει εμπειρία σταθερό χέρι οδηγίες για να κολήσουμε με ηλεκτρόδιο.

Η καλύτερη λύση για αρχάριο είναι σύρματος. Περιμένω πότε θα βγάλει το lidl να πάρω μία γιατί και γω αν και έχω ινβέρτερ κάνω κάτι κολήσεις για γέλια😁

• Like 1
Δημοσ.

Θέλεις αρκετή εξάσκηση. Η κόλλησή σου σπάει διότι στην ουσία δεν έχουν λιώσει όλα τα μέταλλα αναμεταξύ τους, αλλά "τσιχλοκόλλησαν" (σίγουρα δεν είναι δόκιμος ο όρος! :P) επιφανειακά. Δεν τα «έσκαψε» δηλαδή η «λιμνούλα» απ' το λιωμένο μέταλλο για να ενώσει πραγματικά.

Θα σου πρότεινα να βρεις ή να κόψεις μικρά κομματάκια μέταλλο και να κάνεις πειράματα. Κάτσε και κόλλα τα με άλλες ρυθμίσεις, με άλλες κινήσεις, με άλλα πάχη ηλεκτροδίου, κ.λπ. Χάλασε κάνα - δυο κιλά ατσάλι έτσι.

Και μη το «φοβάσαι» - πάντα όμως με το σωστό εξοπλισμό (ηλεκτρονική μάσκα, μακρυά ρούχα και γάντια).

2 hours ago, papoys1 said:

Η καλύτερη λύση για αρχάριο είναι σύρματος. Περιμένω πότε θα βγάλει το lidl να πάρω μία γιατί και γω αν και έχω ινβέρτερ κάνω κάτι κολήσεις για γέλια😁

Σύρματος εννοείς flux ή κανονική, με αέριο; Διότι το flux έχει αρκετά στραβά. Το αέριο απ' την άλλη είναι μπελάς από μόνο του. Γι' αρχάριο (που κι εγώ αρχάριος είμαι) θα 'λεγα ότι μια τίμια inverter (π.χ. μια Helix) με αρκετά «καλούδια» (hot start, anti - stick, κ.λπ) είναι υπερ-αρκετή. Μετά πάμε σε άλλα μονοπάτια.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η κόλληση που έχεις κάνει που βλέπουμε στην φωτογραφία είναι απλά κάκιστη. Και το σπάσιμο όπως βλέπεις είναι σε σημείο που δεν έχει καθόλου κόλληση.

Κρούστα πάστας δεν δημιουργείται διότι λόγω της κακής κόλλησης έχει ανακατευτεί με το σίδερο έχει γίνει όλο μαζί μια μάζα και δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Άμα κάνεις καλή κόλληση η πάστα κάθεται στην επιφάνεια και αφού κρυώσει πέφτει σχεδόν μόνη της.

Το πρόβλημά σου είναι ότι δεν ξέρεις να κολλάς. (Κατά ένα 20% να ευθύνεται η ποιότητα της μηχανής και κατά... 1% τα ηλεκτρόδια το πολύ).

Κάνε εξάσκηση σε κομμάτια σίδερο μέχρι να δεις ότι μπορείς να βγάλεις μια αξιοπρεπή ραφή και μετά σε σημαντικά κομμάτια. Και καλύτερα να σου δείξει κάποιος που ξέρει από κοντά.

Επίσης πολύ σημαντικό που πρέπει να ξέρει κανείς ότι όσο πιο λεπτά τα σίδερα τόσο πιο δύσκολα κολλάνε. Θέλουν πολύ μαστοριά για να μην τρυπήσουν κλπ. Οπότε ξεκίνα με τίποτα πιο χοντρό

Επεξ/σία από cthulhucarbide
  • Like 2
Δημοσ.

απλως δεν ξερεις να κολλας,θελει εξασκηση και εμπειρια

το βασικοτερο το ηλεκτροδιο πρεπει πηγαινοερχεται ζικ ζακ στα δυο σιδερα που θελεις να κολλησεις

εσενα η κολληση εχει πεσει ολη στο αριστερο κομματι και ελαχιστη στην ενωση των δυο κομματιων  σαν να μην εβλεπες που κολλαγες

επισης επειδη γραφεις για πατζουρι αρα προσπαθεις να κολλησεις κατακορυφα

δεν προκειται να το καταφερεις ποτε,η κατακορυφη κολληση θελει πολυ περισσοτερη εμπειρια απο την οριζοντια

• Like 1
Δημοσ.
11 ώρες πριν, Haldol είπε

Σύρματος εννοείς flux ή κανονική, με αέριο; Διότι το flux έχει αρκετά στραβά. Το αέριο απ' την άλλη είναι μπελάς από μόνο του. Γι' αρχάριο (που κι εγώ αρχάριος είμαι) θα 'λεγα ότι μια τίμια inverter (π.χ. μια Helix) με αρκετά «καλούδια» (hot start, anti - stick, κ.λπ) είναι υπερ-αρκετή. Μετά πάμε σε άλλα μονοπάτια.

Κάτι τέτοιο μιλάω φίλε .  Νομίζω έχουν το αέριο που χρειάζονται μεσα στο σύρμα.Αν την εχει κανένας ας μας πει γιατί μπορεί να κάνω και λαθος

https://www.youtube.com/watch?v=jdsLwzePO7Q

Δημοσ.

Δε διάβασα όλο το Post γιατι μου χτύπησε alert στις πρωτες λεξεις.

Γράφεις λοιπον "γεμίζω κόλληση". Πριν πολλά χρόνια που ξεκίνησα να ασχολούμαι, αυτο νόμιζα. Ότι ειναι κόλλα και την γεμίζεις. Προφανώς το ίδιο νομίζεις κ εσύ.

Ο σκοπός λοιπόν την ηλεκτροκόλλησης δεν ειναι αυτός. Είναι με ένα γαζί με σταθερή ταχύτητα, να λιώσεις τα σίδερα που θες να κολλήσεις και να γίνουν ένα. Αν έχεις απόσταση, το ίδιο γίνεται αλλά γεμίζεις το κενό με το ηλεκτρόδιο. Οπότε θυμήσου.  Σταθερή συνεχόμενη ταχύτητα σε ολη την κόλληση. Δες σχετικά βίντεο. Παίζουν πολλές παράμετροι για να το καταφέρεις. 

Δημοσ.

Επίσης αν κολλάς με κοινό ηλεκτρόδιο, που με κοινό θα κολλάς, η διαδικασία είναι διαφορετική απο αυτα που βλέπεις σε βιντεάκια. Δεν ξεκινάς και κάνεις ραφή μέχρι το τέλος, αλλά κολλάς λίγο σταματάς κολλας λίγο πιο κατω σταματας κοκ.

Δες αυτό το βιντεάκι να καταλάβεις τι εννοώ

• Like 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Έχεις ψήσει το μέταλλο.πιθανως να βάζεις πάρα πολλά αμπερ. Καταρχας δε χρειάζεται ηλεκτροκόλληση αυτό το κομμάτι. Ακόμα και να το κάνεις με ηλεκτρόδιο το χτυπάς μετά να φύγει η πάστα.

Επίσης θα πρέπει να κάνεις γαζί για να κολλησεις. Ποντάρισμα δεν χρειάζεται το κομμάτι είναι πολύ μικρό και κάθεται εύκολα. Μη σου πω με μια ακρυλική κόλλα το κόλλας καλύτερα

Φιλικα

• Confused 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...