Προς το περιεχόμενο

Το Linux καταγράφει ιστορικό υψηλό με μερίδιο αγοράς 4,44% στους επιτραπέζιους υπολογιστές

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

4 λεπτά πριν, mphxths είπε

Να τον κατεβασει και να τον διαβασει και ... να μην καταλαβει τιποτα. Ο,τι ναναι πραγματικα. Αυτοι που κληθηκαν να δωσουν λυση οπως ειπαμε ... τον υπνο του δικαιου. Τους ξελασπωσε ο microsoft dev. Πιο ξεφτιλα δεν γινεται.

Η λύση δόθηκε απο τη κοινότητα, όχι απο τον dev της microsoft. Αυτός - ευτυχώς έγκαιρα - αναγνώρισε το πρόβλημα.

5 λεπτά πριν, mphxths είπε

Ναι αναφερθηκα συγκεκριμενα στην καταναλωση της μπαταριας , οχι γιατι εγω χρησιμοποιω φορητα , αλλα γιατι μεγαλος αριθμος χρηστων χρησιμοποιει φορητα. Οπως ειπα , δεν γυριζουν ολα γυρω απο σενα. Η επιστημη της στατιστικης λεει οτι τα πισι σου δεν ειναι ικανο στατιστικο δειγμα για να βγει ασφαλες συμπερασμα. Υπαρχουν εκατομμυρια , για να μην πω δισεκατομμυρια πισι στον πλανητη και τα δικα σου πισι δεν ειναι τοσα πολλα που να αποτελουν ασφαλες στατιστικο δειγμα... ο,τι ναναι ειλικρινα.

Ένα pc δεν θα ήταν ικανό δείγμα. 10 υπολογιστές όμως, διαφόρων τύπων και ανόμοιοι μεταξύ τους, είναι.

6 λεπτά πριν, mphxths είπε

Εγω πιαστηκα ? Εσυ μας τα ζαλισες με το calc. Και αφου σου λινκαρα τον κωδικα , ζητησες τον κωδικα του ntlite που δεν ειναι καν μερος των windows. Και μετα ζητησες και τον κωδικα του photoshop. Μηπως θες και τα βρακια μας στο τελος ? Τι φαση ? Καταλαβαινεις οτι η εργασια πρεπει να πληρωνεται ? Κανεις δεν σε αναγκαζει να χρησιμοποιεις windows ή ntlite ή photoshop. Κατσε στο λινουξ και στο gimp που περιμενουμε 10 χρονια (τουλαχιστον) για την εκδοση 3 και εχεις μια επιπλαστη αισθηση οτι εισαι ασφαλης μιας και ειναι ανοιχτου κωδικα και ολοι καθε μερα κοιτανε τον κωδικα για παρτι σου ...
Καλη η φιλοσοφια του open source και του τζαμπα , αλλα καντε και κανα donation για να μην σας λενε τζαμπατζηδες. Θα ειχε περισσοτερη αξια η αμπελοφιλοσοφια αυτη αν οντως συνεισφερατε σε open source projects. Ως τοτε ειστε απλα τζαμπατζηδες.

Εγώ σας ζάλισα για την αδυναμία σας να ανατρέξετε στον πηγαίο κώδικα των εφαρμογών και διεργασιών που τρέχουν στον υπολογιστή σας, δίνοντας το παράδειγμα του calc, ενώ ρίχνεις τη μπάλα στην εξέδρα ως προς το τί μπορεί να κάνει το ntlite χωρίς να το γνωρίζετε.

Οι υπόλοιπες προσπάθειες προσβολής, απλά δεν λαμβάνονται υπ'όψιν. 

8 λεπτά πριν, mphxths είπε

Ετσι νομιζαν και στον κοσμο του λινουξ μεχρι που τους προσγειωσε ανωμαλα το φιασκο του XZ. Το θεμα δεν ειναι αν περασε , που περασε και πως περασε. Το θεμα ειναι οτι δεν το πηραν γραμμη. Και δεν αν υπηρχε ο microsoft dev που το τσιμπησε , και ειχε περασει , τι θα γινοταν ? Και τι αλλα πραγματα μπορει να εχουν περασει και δεν τα εχει παρει κανενας χαμπαρι ? 
Κατσε λοιπον οδηγα το zastava (=linux) μια ζωη και ασε εμας να χαρουμε την mercedes(=windows) και να εχουμε το zastava για παντιλικια στην αυλη ;) 

YΓ : Windows 95 source code εδω , windows xp source code εδω. Aντε να δω τι αλλο θα ζητησεις τωρα.

Κάτσε ρε φίλε. Εδώ πάτωσε ο διαδικτυακός κόσμος λίγο καιρό πριν με τα καμώματα της Crowdstrike και μας μιλάς για Z φιάσκο που επηρέαζε δοκιμαστικές εκδόσεις και ένα μικρό μέρος απο αυτές; 

Αυτό περί Mercedes είναι το πρόβλημά σου. Η ικανοποίηση που παίρνεις και η αυτοεπιβεβαίωση που αντλείς απο τις επιλογές και τις αγορές που κάνεις. Και αν είναι ένας λόγος που σου απαντώ, είναι ακριβώς να καταδείξω αυτό το συμπέρασμα. ΟΚ μάγκα μου, εσύ είσαι φορτόγκας κι εγώ μπατήρης. Ικανοποιήθηκε το "εγώ" σου τώρα;

11 λεπτά πριν, mphxths είπε

Κανεις δεν χρησιμοποιει πλεμπο-browser. Αλλα ετσι για να γινει κουβεντα , δοκιμασε τον και με intel καρτα και με nvidia. Τοτε θα εχεις σφαιρικο επιχειρημα. Α , επισης χρησιμοποιησε και chromium , chrome , firefox , ms edge. Σε xorg και σε wayland. Τοτε θα εχεις ακομα πιο σφαιρικο επιχειρημα. Δεν χρησιμοποιει ΟΛΟΣ ο κοσμος ΕΝΑΝ browser και ΜΙΑ καρτα γραφικων.

Ναι, η αλήθεια είναι ότι δεν ασχολούμαι ακόμα με το wayland, ακριβώς επειδή ακόμα δεν είναι ώριμο. Αν δεν κάνω λάθος όμως, το mint έρχεται εξ'ορισμού με xorg και όχι με wayland. Κάνω λάθος; Αν όχι, ποιος ενεργοποίησε το wayland στον υπολογιστή σου;

Οι browsers δεν έχουν σημασία, γιατί δεν διάβασες τη προσθήκη που έκανα στη προηγούμενη απάντησή μου. Δεν γίνεται χρήση της διακριτής gpu μόνο απο τον browser, αλλά απο όλο το σύστημα, για παράδειγμα απο το kodi. 

Εσύ που είσαι μάγκας και ψαγμένος όμως, βάλε edge και βασανίσου. Εγώ με τον "πλεμπο-browser" μου όμως, δεν αντιμετωπίζω κανένα απολύτως πρόβλημα. Ποιος κερδίζει;

15 λεπτά πριν, mphxths είπε

YΓ : Windows 95 source code εδω , windows xp source code εδω. Aντε να δω τι αλλο θα ζητησεις τωρα.

O πηγαίος κώδικας του 6.11 kernel εδώ:

https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/torvalds/linux.git/tree/?h=v6.11

Για δώσε τον πηγαίο κώδικα ενός microsoft προϊόντος σε χρήση να δω κάτι...

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 minutes ago, uniquegr said:

Η λύση δόθηκε απο τη κοινότητα, όχι απο τον dev της microsoft. Αυτός - ευτυχώς έγκαιρα - αναγνώρισε το πρόβλημα.

Καταλαβαινεις οτι τα πραγματα κινουνται με μια συγκεκριμενη σειρα ? Ανακαλυπτεις το προβλημα -> δινεις λυση. Χωρις το 1ο δεν ερχεται το 2ο. Ελα πες μου τωρα ποιος εβγαλε το φιδι απο την τρυπα...

Ένα pc δεν θα ήταν ικανό δείγμα. 10 υπολογιστές όμως, διαφόρων τύπων και ανόμοιοι μεταξύ τους, είναι.

Σε συνολο εκατομμυριων πισι , χιλιαδων configurations ? Ουτε καν.

Εγώ σας ζάλισα για την αδυναμία σας να ανατρέξετε στον πηγαίο κώδικα των εφαρμογών και διεργασιών που τρέχουν στον υπολογιστή σας, δίνοντας το παράδειγμα του calc, ενώ ρίχνεις τη μπάλα στην εξέδρα ως προς το τί μπορεί να κάνει το ntlite χωρίς να το γνωρίζετε.

Θα στο πω αλλη μια φορα , γιατι μαλλον ειτε κανεις οτι δεν καταλαβαινεις , ειτε οντως δεν καταλαβαινεις. Η εργασια και τα προιοντα πληρωνονται. Οπως εσυ χρεωνεις την εργασια σου , το ιδιο κανει και η microsoft και ο dev του ntlite. Aν σου δωσει τον κωδικα , δεν θα εχεις λογο εσυ και εγω να αγορασουμε το προιον του και αρα θα χασει λεφτα. Το καταλαβαινεις αυτο ? Οπως καποιοι που βγαινανε και κραζανε την nvidia γιατι δεν βοηθαει στον open source κωδικα , να δωσει firmwares και μαλακίες. Την παλευουν μερικοι ?
Αν εσυ δεν εμπιστευεσαι το προιον του οποιουδηποτε , απλα μην το χρησιμοποιεις. Μεινε στην επιπλαστη ασφαλεια που σου δινουν τα προιοντα ανοιχτου κωδικα , μιας και αυτο επικαλεισαι για να καμουφλαρεις το γεγονος οτι εισαι ... τζαμπατζης. Γιατι αν δεν ησουν τζαμπατζης θα ειχες κανει καποιο donation σε καποιο open source project , ετσι για να πιει μια μπυρα ο dev. Αρα το ολο αφηγημα "ωωω ανοιχτος κωδικας , διαφανεια , ασφαλεια" χανει την αξιοπιστια του.

Αυτό περί Mercedes είναι το πρόβλημά σου. Η ικανοποίηση που παίρνεις και η αυτοεπιβεβαίωση που αντλείς απο τις επιλογές και τις αγορές που κάνεις. Και αν είναι ένας λόγος που σου απαντώ, είναι ακριβώς να καταδείξω αυτό το συμπέρασμα. ΟΚ μάγκα μου, εσύ είσαι φορτόγκας κι εγώ μπατήρης. Ικανοποιήθηκε το "εγώ" σου τώρα;

Δεν ειμαι φορτογκας. Ειμαι τζαμπατζης και φτωχομπινες. Gaming laptop προ 6-7ετιας που ακομα ξεχρεωνω την πιστωτικη απο αυτο και κατι refurbished laptops. Το παραδεχομαι ομως. Δεν το παιζω σταυροφορος για να κοροιδευω τον εαυτο μου.

Ναι, η αλήθεια είναι ότι δεν ασχολούμαι ακόμα με το wayland, ακριβώς επειδή ακόμα δεν είναι ώριμο. Αν δεν κάνω λάθος όμως, το mint έρχεται εξ'ορισμού με xorg και όχι με wayland. Κάνω λάθος; Αν όχι, ποιος ενεργοποίησε το wayland στον υπολογιστή σου;

Mια χαρα ωριμο ειναι το wayland. Gnome και KDE τον χρησιμοποιουν εδω και καιρο. Ειδικα το gnome , με απολυτη επιτυχια. Επειδη τα υπολοιπα πλεμπο-DEs τα ξυνουν και δεν το εχουν υλοποιησει ακομα , δεν σημαινει οτι το wayland δεν ειναι ακομα ωριμο.
Στο mint , το wayland ειναι ακομα σε πειραματικο σταδιο. Νομιζω απο την εκδοση 22 και μετα υπαρχει η δυνατοτητα επιλογης του στο login screen. To Cosmic desktop , που κυκλοφορησε απο το Pop!_OS σε μια δοκιμαστικη εκδοση της διανομης που εβγαλε πριν κατι μερες , δουλευει σε wayland. Σκεψου , alpha εκδοση καινουργιου DE και παιζει με wayland. Και αλλα DEs που υπαρχουν εδω και καιρο ξυνονται ...
Στο linux laptop μου , τρεχει Arch/Gnome , αρα το wayland ειναι αυτονοητο.

Οι browsers δεν έχουν σημασία, γιατί δεν διάβασες τη προσθήκη που έκανα στη προηγούμενη απάντησή μου. Δεν γίνεται χρήση της διακριτής gpu μόνο απο τον browser, αλλά απο όλο το σύστημα, για παράδειγμα απο το kodi. 

Το 90% της χρησης ενος μεσου χρηστη ειναι ... browser. Αρα οι browsers εχουν σημασια. Και δεν ξερω τι κανει η καρτα σου , το θεμα μας ειναι η υποστηριξη hardware accel απο τους browsers , σε λινουξ περιβαλλον , σε ΟΛΕΣ τις καρτες , σε Xorg και σε wayland. Και οχι απλα να ανεβοκατεβαινουν μπαρες στην χρηση της καρτας. Αλλα να ανεβοκατεβαινουν οι μπαρες που σημαινουν οτι η καρτα εκεινη την στιγμη κανει video decoding.

Εσύ που είσαι μάγκας και ψαγμένος όμως, βάλε edge και βασανίσου. Εγώ με τον "πλεμπο-browser" μου όμως, δεν αντιμετωπίζω κανένα απολύτως πρόβλημα. Ποιος κερδίζει;

Eγω. Γιατι εχω πιο γρηγορο browser απο σενα και εχω hardware accel ενεργοποιημενο γιατι ... ειμαι μαγκας και ψαγμενος ;) 

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 2

14 λεπτά πριν, ScorpioX777 είπε

Δεν υπαρχει σωτηρια, αν φτασει 10% το ποσοστο μας θα εχουμε θυματα...🤷‍♂️

Μπορει και να εχει φτασει!Παλιοτερα θυμαμαι υπηρχαν αναφορες σε real time χρηστων που χρησιμοποιουσαν windows ,linux &mac τωρα αυτα εχουν εξαφανιστει και μας πετανε οποτε θελουν ενα ποσοστο

Ξεκαθαρο ποσοστο δεν υπαρχει. Απο κατι steam κοιτανε μπας και βγαλουν κανα συμπερασμα. Λινουξ εγκαταστασεις που δεν παιζουν παιχνιδια δεν υπολογιζονται με αυτον τον τροπο. Ποσες απο αυτες τις εγκαταστασεις ειναι σε VMs και απλα καποιος παιζει μαζι τους δεν ξερουμε. Αν εγω εγκαταστησω μια διανομη και μετα την βγαλω ? Το μαθαινει κανεις ? Στα windows καθημερινα ξερει η microsoft τι γινεται απο clients που συνδεονται ειτε για updates ειτε απο στοιχεια που μαζευει μεσω telemetry. Δεν μαζευουν οι διανομες τετοιες πληροφοριες. Η λεξη telemetry φοβιζει τους απανταχου ψεκασμενους.

• Super Moderators
1 minute ago, mphxths said:

Απο κατι steam κοιτανε μπας και βγαλουν κανα συμπερασμα.

Φαίνεται κι από browser όταν surfάρει κάποιος.

8 minutes ago, Thresh said:

Φαίνεται κι από browser όταν surfάρει κάποιος.

Ορθον. Αν εχω windows στο μηχανημα και VM με λινουξ απο το οποιο σερφαρω για να ειμαι πιο ασφαλης , τι πιανεται οτι χρησιμοποιω ? :) Για κατι tinfoil φιλους μου ρωταω ...

• Super Moderators
Just now, mphxths said:

Ορθον. Αν εχω windows στο μηχανημα και VM με λινουξ απο το οποιο σερφαρω για να ειμαι πιο ασφαλης , τι πιανεται οτι χρησιμοποιω ? :) Για κατι tinfoil φιλους μου ρωταω ...

To OS στο VM προφανώς. 😛

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα αναφερω και γω καποια πραγματα για την επαφη μου με λινουξ. Το Νοεμβριο δοκιμασα ξανα ubuntu μετα απο περιπου 10 χρονια στο λαπτοπ - ταμπλετ μου που αγορασα το 2022, σε dualboot με win 11.

Ομολογω πως υπαρχει μεγαλη βελτιωση. Αναγνωρισε τα παντα κατευθειαν. Οθονη αφης σε πληρη αναλυση και hz και μαλιστα με πολλαπλα σημεια αφης ωστε να κανω gestures, καρτα ηχου, wifi, bluetooth, touchpad, πληκτρολογιο. Δε χρειαστηκε ουτε μια φορα ν ανοιξω terminal, ενω υπαρχει και ο brave browser.

Η εγκατασταση εγινε γρηγορα και ευκολα. Η μονη δυσκολια ηταν να καταφερω να μπουταρω απ το φλασακι, αλλα γι αυτο εφταιγαν το secure ή fast boot των windows και το uefi bios. 

Το μεγαλο αρνητικο ηταν οταν προσπαθησα να κανω αντιγραφη αρχειων απ το κινητο σε micro sd ή σε φλασακι ή κατι τετοιο. Κατι που στα windows ειναι παιχνιδακι. Απλα δε γινοταν. Μπουταρισα με win και εκανα τη δουλεια μου τακα τακα.

Μετα απο κανα μηνα εκαναν μεγαλη αναβαθμιση τα windows και πειραξαν τον boot manager. Δε βγαζει επιλογη για ubuntu οταν ξεκιναει ο υπολογιστης!! Ελεος!

Δεν ειχα ορεξη ν ασχοληθω με τη διορθωση του boot manager. Παλιοτερα το ειχα κανει αλλα αυτη τη φορα βαριεμαι. Και παλι τα win ειχαν εξαφανισει την επιλογη να ξεκιναω με ubuntu, αλλα μετα απο εγκατασταση win εκεινη τη φορα.

Συμπερασμα ειναι πως δε γινεται προς το παρον να μην εχω καθολου win. Κατι το οποιο θα το ηθελα πολυ. Δε χρησιμοποιω καποιο προγραμμα που να με δεσμευει. Μονο η αντιγραφη αρχειων και το οτι δε θελω να μην εχω καθολου win ουτε σε dual boot και να προκυψει καποιο προβλημα στα ubuntu και να ψαχνομαι. Ελα μου ντε που τα win πειραζουν το dual boot κι ετσι αχρηστευουν τα ubuntu. Ειναι ενοχλητικο να διορθωνω συνεχεια τον boot manager.

Ισως ειναι off topic, αλλα δεν ξερω ποσο νοημα εχουν ολα τα παραπανω. Τουλαχιστον το 95% του χρονου που περναω σε οθονες ειναι στο android κινητο μου. Και ο μισος χρονος που περναω στο win tablet ειναι για να βλεπω ταινιες και σειρες σε οθονη μεγαλυτερη του κινητου μου, οχι για καποια λειτουργια των win. Αν ειχα android tablet με μεγαλη οθονη θα χρησιμοποιουσα ακομη λιγοτερο τα win. 

Η τεραστια κ@υλα θα ειναι να βγει ubuntu ή παρομοιας ευκολιας χρησης λινουξ που να τρεχει σε ολα τα arm tablets και σε ολα τα κινητα, και να μπορουσα να κανω τα ιδια πραματα που κανω και τωρα απ το κινητο το ιδιο ευκολα. Πχ να ειχε ολα τα σημαντικα apps ή να ηταν συμβατο 100% με ολα τα android apps. Οσο περναει ο καιρος η google κλεινει ολοενα και περισσοτερο το android οποτε λινουξ σε κινητο και arm tablet (arm για μεγαλη αυτονομια) θα ηταν χρησιμο. Κλειδωσε τα αρχεια συστηματος στο android ενω σε επομενη εκδοση αναμενεται να περιορισει το sideloading εφαρμογων.

Να διευκρινισω πως δεν ειμαι τζαμπατζης. Οταν κατι το θελω πραγματικα ή το χρειαζομαι το αγοραζω. Αγορασα ενα σωρο εφαρμογες, μεταξυ τους και το final cut pro που κοστισε 300€. 

Ομως παρατηρω οτι υπαρχει η ταση χρονο με το χρονο να γινονται συνδρομητικα ολοενα και περισσοτερες εφαρμογες. Ε, οι συνδρομες μου τη σπανε πολυ. Τις νιωθω σα νταβατζιλικι. Σ αυτη την περιπτωση λειτουργικα οπως το ubuntu που ειναι ασφαλη και γρηγορα, με freeware εφαρμογες θα ηταν ο,τι πρεπει πρωτον για κινητα, δευτερον για arm tablets, τριτον για laptops και τελος για desktops

Επεξ/σία από chrsiou

34 λεπτά πριν, chrsiou είπε

Το μεγαλο αρνητικο ηταν οταν προσπαθησα να κανω αντιγραφη αρχειων απ το κινητο σε micro sd ή σε φλασακι ή κατι τετοιο. Κατι που στα windows ειναι παιχνιδακι. Απλα δε γινοταν. Μπουταρισα με win και εκανα τη δουλεια μου τακα τακα.

Περιεργο μου φαινεται. 6 Χρονια που ειμαι σε λινουξ, σε καμια διανομη δεν αντιμετωπισα τετοιο θεμα. Πλεον εχω βαλει το syncthing και συγχρονιζονται αυτοματα συγκεκριμενοι φακελοι μεταξυ υπολογιστων και κινητων, μεσω του wifi

• Like 2

Στις 20/9/2024 στις 12:37 ΜΜ, mphxths είπε

Καταλαβαινεις οτι τα πραγματα κινουνται με μια συγκεκριμενη σειρα ? Ανακαλυπτεις το προβλημα -> δινεις λυση. Χωρις το 1ο δεν ερχεται το 2ο. Ελα πες μου τωρα ποιος εβγαλε το φιδι απο την τρυπα...

Ναι, εντάξει. Έτυχε να το ανακαλύψει ένας εργαζόμενος για τη Microsoft. Κάμποσα άλλα προβλήματα έχουν ανακαλυφθεί απο την ίδια τη κοινότητα ή απο άλλους φορείς. Αυτό δεν συνηγορεί υπέρ της Microsoft.

Σε συνολο εκατομμυριων πισι , χιλιαδων configurations ? Ουτε καν.

Σε ένα άτομο όμως, δέκα pc's εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους και να μη παρουσιάζεται το παραμικρό πρόβλημα, είναι ένα πολύ καλό ποσοστό. Εκτώς αν είμαι τόσο τυχερός πια.

Θα στο πω αλλη μια φορα , γιατι μαλλον ειτε κανεις οτι δεν καταλαβαινεις , ειτε οντως δεν καταλαβαινεις. Η εργασια και τα προιοντα πληρωνονται. Οπως εσυ χρεωνεις την εργασια σου , το ιδιο κανει και η microsoft και ο dev του ntlite. Aν σου δωσει τον κωδικα , δεν θα εχεις λογο εσυ και εγω να αγορασουμε το προιον του και αρα θα χασει λεφτα. Το καταλαβαινεις αυτο ? Οπως καποιοι που βγαινανε και κραζανε την nvidia γιατι δεν βοηθαει στον open source κωδικα , να δωσει firmwares και μαλακίες. Την παλευουν μερικοι ?
Αν εσυ δεν εμπιστευεσαι το προιον του οποιουδηποτε , απλα μην το χρησιμοποιεις. Μεινε στην επιπλαστη ασφαλεια που σου δινουν τα προιοντα ανοιχτου κωδικα , μιας και αυτο επικαλεισαι για να καμουφλαρεις το γεγονος οτι εισαι ... τζαμπατζης. Γιατι αν δεν ησουν τζαμπατζης θα ειχες κανει καποιο donation σε καποιο open source project , ετσι για να πιει μια μπυρα ο dev. Αρα το ολο αφηγημα "ωωω ανοιχτος κωδικας , διαφανεια , ασφαλεια" χανει την αξιοπιστια του.

Δεν αντιλέγω. Δεν γνωρίζω όμως τί ακριβώς κάνει ο κώδικάς του, εκεί είναι το πρόβλημα. Αντίθετα, με τα debloat scripts όπως και με το σύνολο των εφαρμογών για το linux, ακόμα και για το ίδιο το λειτουργικό σύστημα, είμαι σε θέση να γνωρίζω τί ακριβώς συμβαίνει ή έστω, μου παρέχεται αυτή η δυνατότητα.

Φυσικά και δεν το χρησιμοποιώ, αυτό σου είπα παραπάνω. Ανεξαρτήτως του αν είμαι τζαμπατζής ή όχι, τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Εγώ είμαι σε θέση να διαβάσω όλο το κώδικα μιας εφαρμογής στο linux, εσύ στα windows δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα.

Δεν ειμαι φορτογκας. Ειμαι τζαμπατζης και φτωχομπινες. Gaming laptop προ 6-7ετιας που ακομα ξεχρεωνω την πιστωτικη απο αυτο και κατι refurbished laptops. Το παραδεχομαι ομως. Δεν το παιζω σταυροφορος για να κοροιδευω τον εαυτο μου.

Μόνο που δεν το παίζω σταυροφόρος. Απλά απαιτώ αντικειμενικότητα και σοβαρά επιχειρήματα. Κι εγώ ξεκίνησα να ασχολούμαι με το linux ως τζαμπατζής φοβούμενος το πρόστιμο που θα έτρωγα σε έλεγχο που θα γινόταν στον υπολογιστή που βρίσκεται στην εργασία μου και γι'αυτό το γύρισα στο open source. Με τη καθημερινή χρήση όμως, έμαθα το λειτουργικό, συνήθισα τη φιλοσοφία του και πλέον το χρησιμοποιώ επειδή το βρίσκω ανώτερο των Windows. Το αν και το πότε θα κάνω δωρεά στη κοινότητα, είναι κάτι που θα το επιλέξω εγώ και δεν σου πέφτει λόγος. 

Mια χαρα ωριμο ειναι το wayland. Gnome και KDE τον χρησιμοποιουν εδω και καιρο. Ειδικα το gnome , με απολυτη επιτυχια. Επειδη τα υπολοιπα πλεμπο-DEs τα ξυνουν και δεν το εχουν υλοποιησει ακομα , δεν σημαινει οτι το wayland δεν ειναι ακομα ωριμο.
Στο mint , το wayland ειναι ακομα σε πειραματικο σταδιο. Νομιζω απο την εκδοση 22 και μετα υπαρχει η δυνατοτητα επιλογης του στο login screen. To Cosmic desktop , που κυκλοφορησε απο το Pop!_OS σε μια δοκιμαστικη εκδοση της διανομης που εβγαλε πριν κατι μερες , δουλευει σε wayland. Σκεψου , alpha εκδοση καινουργιου DE και παιζει με wayland. Και αλλα DEs που υπαρχουν εδω και καιρο ξυνονται ...
Στο linux laptop μου , τρεχει Arch/Gnome , αρα το wayland ειναι αυτονοητο.

ΟΚ, εγώ προς το παρόν δεν νιώθω έτοιμος να χρησιμοποιήσω το wayland αν και έχω κατανοήσει μέσες - άκρες την υπεροχή του έναντι του Χ11. 

Το 90% της χρησης ενος μεσου χρηστη ειναι ... browser. Αρα οι browsers εχουν σημασια. Και δεν ξερω τι κανει η καρτα σου , το θεμα μας ειναι η υποστηριξη hardware accel απο τους browsers , σε λινουξ περιβαλλον , σε ΟΛΕΣ τις καρτες , σε Xorg και σε wayland. Και οχι απλα να ανεβοκατεβαινουν μπαρες στην χρηση της καρτας. Αλλα να ανεβοκατεβαινουν οι μπαρες που σημαινουν οτι η καρτα εκεινη την στιγμη κανει video decoding.

Αν και η αλήθεια είναι ότι οι μπάρες αφορούσαν στην onboard graphics του επεξεργαστή και όχι στη διακριτή κάρτα γραφικών ( άρα, δεν έχω ακόμη hybrid graphics ), οι μπάρες κουνιόντουσαν όταν υπήρχε δραστηριότητα, όταν για παράδειγμα έβαζα να παίξει ένα video. Άρα, ακόμα και με τα onboard graphics, είχα hardware acceleration. Απ'ότι είδα, στο Gentoo υπάρχει ένας σαφής οδηγός σχετικά με τα hybrid graphics, οπότε θα το δοκιμάσω λίαν συντόμως.

Eγω. Γιατι εχω πιο γρηγορο browser απο σενα και εχω hardware accel ενεργοποιημενο γιατι ... ειμαι μαγκας και ψαγμενος ;) 

Μόνο που έχω κι εγώ hardware acceleration ενεργοποιημένο στον brave. Και όπως σου είπα παραπάνω, λειτουργεί. Σαν browser με ικανοποιεί, άσε δε που όσα περισσότερα προϊόντα της microsoft καταφέρω να αποφύγω, τόσο το καλύτερο για τη ψυχολογία μου. 

10 ώρες πριν, chrsiou είπε

Πολύ παράξενο, το android κινητό μου στο mint αναγνωρίζεται αμέσως και μόλις ξεκλειδώσω το κινητό και επιλέξω πως θέλω να χρησιμοποιηθεί η σύνδεση usb ( μεταφορά δεδομένων δηλαδή ), ανοίγει εικονίδιο στον file manager, βλέπω όλους τους ( διαθέσιμους ) φακέλους και διαχειρίζομαι χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα τα αρχεία, σαν να ήταν το κινητό ένας σκληρός δίσκος.

10 ώρες πριν, chrsiou είπε

Μετα απο κανα μηνα εκαναν μεγαλη αναβαθμιση τα windows και πειραξαν τον boot manager. Δε βγαζει επιλογη για ubuntu οταν ξεκιναει ο υπολογιστης!! Ελεος!

Δεν ειχα ορεξη ν ασχοληθω με τη διορθωση του boot manager. Παλιοτερα το ειχα κανει αλλα αυτη τη φορα βαριεμαι. Και παλι τα win ειχαν εξαφανισει την επιλογη να ξεκιναω με ubuntu, αλλα μετα απο εγκατασταση win εκεινη τη φορα.

Αυτό όπως καταλαβαίνεις δεν είναι πρόβλημα του linux, αλλά των Windows...

14 minutes ago, uniquegr said:

Ναι, εντάξει. Έτυχε να το ανακαλύψει ένας εργαζόμενος για τη Microsoft. Κάμποσα άλλα προβλήματα έχουν ανακαλυφθεί απο την ίδια τη κοινότητα ή απο άλλους φορείς. Αυτό δεν συνηγορεί υπέρ της Microsoft.

Δεν εδωσα επουδενι τα συγχαρητηρια στην microsoft. Αλλα ηταν καπως , ενας ms dev , να ανακαλυπτει τον κακοβουλο κωδικα στο xz ... Σαν να πηγαινει ενας προγραμματιστης της Apple , στα κεντρικα της Microsoft και τους λεει "γεια σας , εχετε ενα bug εκει περα...". Ε δεν νομιζω να νοιωσουν ωραια ...

16 minutes ago, uniquegr said:

Σε ένα άτομο όμως, δέκα pc's εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους και να μη παρουσιάζεται το παραμικρό πρόβλημα, είναι ένα πολύ καλό ποσοστό. Εκτώς αν είμαι τόσο τυχερός πια.

Αν δεν ξερουμε τι specs εχουν αυτα τα δεκα μηχανηματα , ποσο διαφορετικα ειναι μεταξυ τους και ποιας εποχης ειναι , τοτε ναι , ειναι θεμα τυχης.

Εγώ είμαι σε θέση να διαβάσω όλο το κώδικα μιας εφαρμογής στο linux, εσύ στα windows δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα.

Δεν θελω να επαναλαμβανομαι , αλλα θα το κανω. Ξερεις τι σου γινεται στο λειτουργικο. Στους κλειστους drivers ? Στο κλειστο bios ? Στα κλειστα firmwares ? Σου λινκαρα αρθρο που ανεφερε πως πριν καποια χρονια ειχε περασει η nsa backdoor σε κατι firmwares δισκων. Αρα γινεται , αρα δεν ξερουμε τι υπαρχει που , οσον αφορα το κλειστο λογισμικο οποιας μορφης και αν ειναι αυτο. Για αυτο μιλησα για επιπλαστη ασφαλεια. Εχεις προσβαση στον κωδικα του λειτουργικου και οτιδηποτε τρεχει εκει περα και δεν εχεις προσβαση στον κωδικα πολλων αλλων πραγματων που υπαρχουν στο πισι σου. Και εσυ επιλεγεις να νοιωθεις ασφαλεια. Οκ , δικαιωμα σου. Εγω δεν στρουθοκαμηλιζω τοσο.

22 minutes ago, uniquegr said:

επειδή το βρίσκω ανώτερο των Windows.

Πολυ θα ηθελα να μας πεις που το βρισκεις ανωτερο των Windows.

23 minutes ago, uniquegr said:

Το αν και το πότε θα κάνω δωρεά στη κοινότητα, είναι κάτι που θα το επιλέξω εγώ και δεν σου πέφτει λόγος. 

Δεν προκειται να κανεις ποτε δωρεα και το ξερεις. Αν ειχες τετοιο σκοπο , θα το ειχες κανει ηδη. Το να γραφεις οτι "δεν μου πεφτει λογος" ειναι απτη αποδειξη του παραπανω υπογραμμισμενου. Και επειδη ξερεις οτι το εχω καταλαβει και εγω , εκνευριζεσαι ;)

25 minutes ago, uniquegr said:

οι μπάρες κουνιόντουσαν όταν υπήρχε δραστηριότητα, όταν για παράδειγμα έβαζα να παίξει ένα video. Άρα, ακόμα και με τα onboard graphics, είχα hardware acceleration.

Kαι μενα. Αλλά άλλες μπαρες επαιζαν οταν δεν ειχα hw accel και άλλες οταν ειχα. Για αυτο εγραψα να εισαι σιγουρος οτι επαιζαν οι "σωστες" μπαρες.

30 minutes ago, uniquegr said:

Μόνο που έχω κι εγώ hardware acceleration ενεργοποιημένο στον brave. Και όπως σου είπα παραπάνω, λειτουργεί.

Ο brave ειναι chromium-based. Με τα καταλληλα flags , μπορει να εχει hw accel. Απλα παω στα settings και ενεργοποιω την σχετικη ρυθμιση , δεν νομιζω οτι θα παιξει ετσι απλα. Ψαξου λιγο οτι οντως εχεις hw accel.

3 λεπτά πριν, mphxths είπε

Αν δεν ξερουμε τι specs εχουν αυτα τα δεκα μηχανηματα , ποσο διαφορετικα ειναι μεταξυ τους και ποιας εποχης ειναι , τοτε ναι , ειναι θεμα τυχης.

Διάφορα μηχανήματα, απο δεκαπενταετίας έως διετίας.

4 λεπτά πριν, mphxths είπε

Δεν θελω να επαναλαμβανομαι , αλλα θα το κανω. Ξερεις τι σου γινεται στο λειτουργικο. Στους κλειστους drivers ? Στο κλειστο bios ? Στα κλειστα firmwares ? Σου λινκαρα αρθρο που ανεφερε πως πριν καποια χρονια ειχε περασει η nsa backdoor σε κατι firmwares δισκων. Αρα γινεται , αρα δεν ξερουμε τι υπαρχει που , οσον αφορα το κλειστο λογισμικο οποιας μορφης και αν ειναι αυτο. Για αυτο μιλησα για επιπλαστη ασφαλεια. Εχεις προσβαση στον κωδικα του λειτουργικου και οτιδηποτε τρεχει εκει περα και δεν εχεις προσβαση στον κωδικα πολλων αλλων πραγματων που υπαρχουν στο πισι σου. Και εσυ επιλεγεις να νοιωθεις ασφαλεια. Οκ , δικαιωμα σου. Εγω δεν στρουθοκαμηλιζω τοσο.

Και αυτό σημαίνει ότι θα δώσουμε απλόχερα τα δεδομένα μας σε μια εταιρεία η οποία είναι γνωστό ότι πουλάει τις πληροφορίες που μαζεύει για εμάς; Λίγες σελίδες νωρίτερα, αναφερθήκαμε στο copilot. Εσύ δηλαδή νιώθεις σιγουριά για τα δεδομένα σου, τις φωτογραφίες σου κλπ, όταν γνωρίζεις ότι αυτά αποστέλλονται στη Microsoft;

5 λεπτά πριν, mphxths είπε

Πολυ θα ηθελα να μας πεις που το βρισκεις ανωτερο των Windows.

Στη παραμετροποίησή του, στο τρόπο λειτουργίας του, στο ότι συνεργάζεται με μηχανήματα που η Microsoft απαξιώνει, στο ότι είναι ένα ασφαλέστερο λειτουργικό σύστημα out of the box, στο ότι δεν με κατασκοπεύει και πολλά άλλα. Το πιο απλό όμως, δεν το νιώθω να υστερεί έναντι των windows, προσωπικά το χρησιμοποιώ καθημερινά και δεν νιώθω την ανάγκη να επιστρέψω στα windows. 

8 λεπτά πριν, mphxths είπε

Δεν προκειται να κανεις ποτε δωρεα και το ξερεις. Αν ειχες τετοιο σκοπο , θα το ειχες κανει ηδη. Το να γραφεις οτι "δεν μου πεφτει λογος" ειναι απτη αποδειξη του παραπανω υπογραμμισμενου. Και επειδη ξερεις οτι το εχω καταλαβει και εγω , εκνευριζεσαι ;)

40 λεπτά πριν, uniquegr είπε

Δεν σου πέφτει λόγος, γιατί χρησιμοποιείς αυτό το θέμα για να πας αλλού τη κουβέντα. Δεν είναι ότι εκνευρίζομαι επειδή με αποκαλείς τζαμπατζή, αλλά επειδή πετάς τη μπάλα στην εξέδρα και δεν μου αρέσει αυτό στους συνομιλητές μου ( για όσο θα συνεχίσω να ασχολούμαι μαζί σου δηλαδή ).

9 λεπτά πριν, mphxths είπε

Ο brave ειναι chromium-based. Με τα καταλληλα flags , μπορει να εχει hw accel. Απλα παω στα settings και ενεργοποιω την σχετικη ρυθμιση , δεν νομιζω οτι θα παιξει ετσι απλα. Ψαξου λιγο οτι οντως εχεις hw accel.

Σου είπα τί είδα και κάτω απο ποιες συνθήκες το είδα. Τώρα, αν θέλεις να με καθοδηγήσεις για να δούμε αν όντως έχω hardware acceleration, πολύ ευχαρίστως.

13 minutes ago, uniquegr said:

Διάφορα μηχανήματα, απο δεκαπενταετίας έως διετίας.

Οπως καταλαβαινεις , δεν μας λεει κατι αυτη η προταση.

Και αυτό σημαίνει ότι θα δώσουμε απλόχερα τα δεδομένα μας σε μια εταιρεία η οποία είναι γνωστό ότι πουλάει τις πληροφορίες που μαζεύει για εμάς; Λίγες σελίδες νωρίτερα, αναφερθήκαμε στο copilot. Εσύ δηλαδή νιώθεις σιγουριά για τα δεδομένα σου, τις φωτογραφίες σου κλπ, όταν γνωρίζεις ότι αυτά αποστέλλονται στη Microsoft;

Οχι. Αλλα αυτο δεν σημαινει οτι θα λεμε "ε ενταξει αφου ξερω τι μου γινεται στο λινουξ , ειμαι καλυμμενος". Αυτο ειναι "ζω σε αρνηση". Και οχι οι φωτογραφιες μου δεν αποστελλονται σε καμμια microsoft. Ειναι σε zip με κωδικο σε εξωτερικο δισκο ;) Τωρα τι αλλα δεδομενα μαζευει το telemetry κλαιν ... τους κωδικους του ebanking να μην παιρνει μονο :) 

Στη παραμετροποίησή του, στο τρόπο λειτουργίας του, στο ότι συνεργάζεται με μηχανήματα που η Microsoft απαξιώνει, στο ότι είναι ένα ασφαλέστερο λειτουργικό σύστημα out of the box, στο ότι δεν με κατασκοπεύει και πολλά άλλα. Το πιο απλό όμως, δεν το νιώθω να υστερεί έναντι των windows, προσωπικά το χρησιμοποιώ καθημερινά και δεν νιώθω την ανάγκη να επιστρέψω στα windows. 

1. Παραμετροποιηση - Δεκτον , αλλα απο ενα σημειο και περα η αναγκη της παραμετροποιησης ισως να υποδηλωνει οτι το λειτουργικο/DE δεν ειναι οπως το θελουμε εξαρχης και προσπαθουμε να το φερουμε στα μετρα μας. Αρα κατι υπολειπεται σε ευχρηστια , λειτουργια , εμφανιση κλπ και απλα το παραβλεπουμε μπροστα στην χαρα της παραμετροποιησης και κανω το λειτουργικο οπως θελω εγω.
2. Τροπος λειτουργιας - Εχμμμ οχι :) 
3. Συνεργαζεται με μηχανηματα που η MS απαξιωνει - Εχμμ οχι. Η ms δεν απαξιωνει κανενα πισι. Η ms εχει ενα προιον και θετει ορισμενα requirements για να λειτουργει σωστα και στην εντελεια. Δεν σου λεει οτι στο χρεποπισι σου δεν θα παιξουν , απλα δεν θα λειτουργησουν ... σωστα και στην εντελεια. Δεν γινεται να εχουμε την απαιτηση να δουλευουν ολα τα features των windows 11 (security features + AI features) , σε πισι με core2duo. Δηλαδη καπου να σοβαρευτουμε.
4. Ασφαλεστερο ootb - Οπως και τα windows. Αν μπω να κατεβασω crack-αρισμενα προγραμματα και παιχνιδια και παταω next next enter next next next enter σε καθετι που βλεπω , προφανως θα τα κανω ολα κωλο. Εδω τιθεται θεμα τεχνολογικου αναλφαβητισμου που υπαρχει κυριως στους windows users και οχι τοσο πολυ στους λινουξ users.

5. Δεν σε παρακολουθει - Γνωστη καραμελα , τα συζητησαμε ;) 
6. "προσωπικά το χρησιμοποιώ καθημερινά και δεν νιώθω την ανάγκη να επιστρέψω στα windows. " - Ε δεν εισαι gamer προφανως :) 

14 minutes ago, uniquegr said:

Σου είπα τί είδα και κάτω απο ποιες συνθήκες το είδα. Τώρα, αν θέλεις να με καθοδηγήσεις για να δούμε αν όντως έχω hardware acceleration, πολύ ευχαρίστως.

Δεν ξερω ποια ειναι η ενσωματωμενη καρτα σου , ποιο προγραμμα χρησιμοποιεις για να δεις το πόσο χρησιμοποιειται , τι λενε οι μπαρες οτι δειχνουν και αρα δεν μπορω να δωσω συγκεκριμενες κατευθυνσεις. Εχω γνωση πανω σε intel καρτες.
Ενας τροπος για να δεις αν χρησιμοποιει hw accel ο brave οταν παιζει ενα 1080p+ video στο ΥΤ ειναι να ανοιξεις το "inspection tool" -> media tab -> να διαλεξεις το βιντεο απο μια λιστα που θα εχει εκει και να δεις τι λεει στα "properties" στο "video decoder". Αν εκει λεει "Hardware decoder" true , τοτε ναι ειναι ενεργοποιημενο και χρησιμοποιειται. Στην αντιθετη περιπτωση , οχι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...