Προς το περιεχόμενο

Το Linux καταγράφει ιστορικό υψηλό με μερίδιο αγοράς 4,44% στους επιτραπέζιους υπολογιστές

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στις 24/9/2024 στις 1:52 ΠΜ, mphxths είπε

Η μεχρι τωρα ιστορια ειναι ... οτι recall δεν εχουμε δει ακομα. Και παιζει να μην το δουμε συντομα μιας και προς το παρον ειναι για τα copilot pc. Και χωρις να το εχουμε δει ακομα , το βγαλαμε οτι θα μας κατασκοπευει. Που δεν αποκλειεται να το κανει , αλλα ας μου δειξει καποιος αποδειξεις οτι το κανει. Δεν το υπερασπιζομαι , απλα ακουω πολυ παραφιλολογια για το recall αλλα τιποτα απτο. Εχει βγει το ονομα στην microsoft , που και τον καρκινο να θεραπευσει εμεις θα την βαραμε μεχρι την δευτερα παρουσια.
Ειναι τοσο η προκαταληψη που εχει δημιουργηθει , που οταν ειπανε στο λινουξ world , να βαλουνε "crash screen" , κατι σαν τις bsod των windows , επεσε κραξιμο τρελο. Οταν προτεινανε εκει στο Fedora , ενα ειδος telemetry , πηγε το σκατο στην καλτσα γιατι σου λεει telemetry = microsoft = κατασκοπεια. Δηλαδη και τελειως αθωο να ειναι το telemetry στο fedora , οπου ολα ειναι ανοιχτα στον λινουξοκοσμο σωστα ? θα καταδικαστει γιατι .. υπογραμμισμενο παραπανω. Τετοια καταντια μας δερνει ως ανθρωπινο ειδος. 

Recall μπορεί να μην έχουμε δει ( αν και όπως φαίνεται, θα δούμε ), αλλά έχουμε δει cortana και άλλα χαριτωμένα απο πλευράς Microsoft, ενώ δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή απλές εικασίες το γεγονός ότι η Microsoft συλλέγει δεδομένα και τα πουλάει σε ενδιαφερόμενους, ακριβώς όπως κάνει το facebook, η google και τόσοι άλλοι. Και θα μου πεις ότι αφού το κάνουν οι άλλοι, που το πρόβλημα. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι μπορώ να επιλέξω ποια υπηρεσία θα χρησιμοποιήσω, ακόμα και το εάν θα χρησιμοποιήσω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, streaming και λοιπά. Είναι απαραίτητο όμως για τη λειτουργία του υπολογιστή μου να τρέξω ένα λειτουργικό σύστημα και όταν το ίδιο το λειτουργικό σύστημα με κατασκοπεύει και με χρησιμοποιεί σαν προϊόν, εκεί χαλάει η σούπα. Εσένα δεν σε πειράζει, εμάς μας πειράζει.

Στις 24/9/2024 στις 1:52 ΠΜ, mphxths είπε

Οταν προτεινανε εκει στο Fedora , ενα ειδος telemetry , πηγε το σκατο στην καλτσα γιατι σου λεει telemetry = microsoft = κατασκοπεια. Δηλαδη και τελειως αθωο να ειναι το telemetry στο fedora , οπου ολα ειναι ανοιχτα στον λινουξοκοσμο σωστα ?

Απο την οπτική του χρήστη, θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να λειτουργεί τηλεμετρία σε μόνιμη βάση. Στο linux έχω αρκετές φορές αποδεχτεί να στείλει ενημέρωση το σύστημα για κάποιο πρόβλημα που προέκυψε, θεωρώντας ότι έτσι βοηθώ και τη κοινότητα να δει προβλήματα που ΙΣΩΣ να μην έχει αντιμετωπίσει ξανά ( λέμε τώρα ). Είναι όμως δική μου επιλογή να στείλω αυτά τα δεδομένα και θα το κάνω για ένα συγκεκριμένο λόγο. Όχι για να ξεπουλήσει η Canonical ας πούμε, τα δεδομένα μου σε κάποιο ενδιαφερόμενο διαφημιστή.

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 321
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 22/9/2024 στις 10:36 ΜΜ, uniquegr είπε

άσε δε που όσα περισσότερα προϊόντα της microsoft καταφέρω να αποφύγω, τόσο το καλύτερο για τη ψυχολογία μου. 

Συμφωνω και επαυξανω. Το software της δηλαδη. Ενα surface pro με ubuntu θα ηταν μια χαρα

Στις 23/9/2024 στις 12:03 ΜΜ, mphxths είπε

Η πληροφορικη ειναι ακριβο χομπυ , ας το παρουμε χαμπαρι καποια στιγμη.

Οχι απαραιτητα

Επεξ/σία από chrsiou

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 24/09/2024 at 01:52, mphxths said:

Οταν προτεινανε εκει στο Fedora , ενα ειδος telemetry , πηγε το σκατο στην καλτσα γιατι σου λεει telemetry = microsoft = κατασκοπεια. Δηλαδη και τελειως αθωο να ειναι το telemetry στο fedora , οπου ολα ειναι ανοιχτα στον λινουξοκοσμο σωστα ?

Τέτοιου είδους παρατηρήσεις απλά είναι αποπροσανατολιστικές και μας οδηγούν στη λογική όλοι ίδιοι είναι. Αλλά τρέχω Linux χωρίς Antivirus πάνω απο 30 χρόνια και δεν έχω κολλήσει ποτέ ιο. Αντίθετα στα Windows θυμάμαι μια εποχή (κάτι χτύπαγε στο RPC τότε) και είχα κολλήσει κατά τον χρόνο που κατέβαζα το Antivirus (εποχές Dialup). Σήμερα απλά τα πράγματα είναι χειρότερα. Σου ζητάνε λεφτά να ξεκλειδώσουν τα αρχεία.

Όσοι λένε ότι είναι ίδια τους έχω ένα Challenge: Να απενεργοποιήσουν το Antivirus σε μηχάνημα παραγωγής για νια εβδομάδα και να μην απολυθούν από τη δουλεία. Ποιος είναι μέσα;

Ας μιλήσουμε για το Telemetry λοιπόν. Ίσως, να ζεις σε ένα κόσμο που η δημοκρατία δεν κινδυνεύει απο Cambridge Analytica. Ίσως δεν ζεις σε μια κοινωνία επιτήρησης, όπου γνωρίζουν τα πάντα για σένα, το αγοράζεις, που πας, τι σε ενδιαφέρει, τι τσόντες βλέπεις και τι γαμάς. Με σκοπό να σου πουλήσουν περισσότερα προϊόντα. Η άλλη εκδοχή είναι να ζούμε στον ίδιο κόσμο και απλά να μη σε νοιάζει. Αλλά κάποιους άλλους τους νοιάζει όμως. Και όσο περισσότερες πληροφορίες κρύψεις τόσο το καλύτερο. Τόσο απλά.

Αν περάσει ο κόσμος στο ελεύθερο λογισμικό, συλλέγονται λιγότερες πληροφορίες και έχει  περισσότερη ασφάλεια. Και μετά ίσως περάσουμε στο επόμενο βήμα: Ανοικτό BIOS. Σημερα υπάρχουν τέτοιο υπολογιστές απο την System76. Και μετά το επόμενο βήμα: Ανοικτά σχέδια της μητρικής. Και μετά στο επόμενο βήμα, μάλλον δεν θα το προλάβω, αλλά ίσως μαι μέρα ακόμα και η CPU να είναι ανοικτός κώδικας (αν σου μοιάζει κουφό, τέτοια πράγματά υπάρχουν ψάξε open core/fpga) . Να γνωρίζω τι κάνουν τα πάντα να μου ανήκουν τα πάντα. Γιατί σήμερα δε μου ανήκει το 100% του υπολογιστή που αγόρασα ακόμα και με ελεύθερο λογισμικό.

Και κάθε δρόμος για το Errebor ξεκινάει με ένα βήμα να βγεις από την πόρτα του σπιτιού σου ή να κάνεις μια Dual boot εγκατάσταση.

Πάμε πίσω στην τηλεμετρία που τη σχετίζουμε με την κατασκοπία, ακριβώς για να λέμε όλοι είναι ίδιοι. Αντιγράφω απο εδώ: https://linux-user.gr/t/kalh-kai-kakh-thlemetria/3565

Μια λέξη που προκαλεί σύγχυση και αντιδράσεις τύπου “σκυλάκια του Παβλόφ” είναι η λέξη “τηλεμετρία”. Είναι καλή η κακή; Η αλήθεια είναι πάντα κάπου στην μέση και είναι οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά. Ας δούμε μερικά παραδείγματα χρήσης της σε ένα υποθετικό πρόγραμμα ανάγνωσης βιβλίων, το αν είναι ανοικτός ο κώδικάς είναι για τις ανάγκες του πρώτου μέρους της συζήτησης αδιάφορο.

Το πρόγραμμα στέλνει τις παρακάτω πληροφορίες

• Την έκδοση του προγράμματος, τον επεξεργαστή και την ανάλυση της οθόνης
  • Την γραμματοσειρά και μέγεθος που προτιμά ο χρήστης.
  • Αν έχουν εγκατασταθεί κάποιες γραμματοσειρές και κάποια εξωτερικά προγράμματα
  • Την λίστα όλων των εγκατεστημένων γραμματοσειρών και εγκατεστημένων προγραμμάτων
  • Τα βιβλία που έχει διαβάσει ο χρήστης
  • Τα βιβλία που έχει στην συλλογή του ο χρήστης
  • Πόσο χρόνο αφιερώνει σε κάθε σελίδα κάθε βιβλίου όταν το διαβάζει

Επίσης (ας θεωρήσουμε πως είναι ανοικτού κώδικα) η εφαρμογή όταν το πακετάρει έχει τις εξής επιλογές

• Να ρωτάει την πρώτη φορά αν θέλουμε να στέλνει στοιχεία
  • Να στέλνει στοιχεία εκτός αν μπούμε στις ρυθμίσεις
  • Να μπορούμε στις ρυθμίσεις να επιλέξουμε τι θα στέλνει ακριβώς
  • Να μπορούμε να δούμε τι στέλνει καθώς και μια σελίδα όπου βλέπουμε τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί.
  • Να μην υπάρχει καμία ορατή στον χρήστη ρύθμιση

Έχουμε τώρα μια βάση συζήτησης. Κάποιες από αυτές τις επιλογές είναι για μένα προσωπικά ΟΚ και χρήσιμες κάποιες άλλες μπορεί να είναι ακόμα και απειλή για τη δημοκρατία.

...

Έτσι για να έχουμε μια βάση συζήτησης. Το να πετάς σε μια πρόταση Redhat και τηλεμετρία δεν το βλέπω λοιπόν καθόλου αθώο. Εντάξει μπορεί να γουστάρεις να το παίζεις ο επαναστάτης και ο ορθολογικός της παρέας, αλλά στην πράξη είσαι το ακριβώς αντίθετο. Και δεν ξεστραβώνεις κόσμο πάλι το αντίθετο. Πργαματικά ρητορίζεις.

Ένας Ιεχωβάς

Επεξ/σία από asfodelus
  • Like 1
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Odyss3us και mphxths γιατι τοση φαγωμαρα για τα λινουξ; Ειδικα σε θεμα του λινουξ. Αφηστε οσους ασχολουμαστε ακομη με το λινουξ να χαρουμε. Αν θελετε μπορειτε να πειτε κι ενα συγχαρητηρια που αυξηθηκε το ποσοστο. Εσεις οι δυο βαλθηκατε να μας τρελανετε. Δε φτανει που λυσσαξατε να κατηγορειτε το λινουξ σε θεμα για λινουξ, προσπαθειτε να παρουσιασετε ολους τους αλλους ιεχωβαδες. Οποιος δε συμφωνησει μαζι σας δηλαδη οτι εκανε βλακεια που αφησε τα windows θα πεσετε να τον φατε. Και παρουσιαζετε κιολας πως οι αλλοι ειναι φανατισμενοι. Κανετε το μαυρο ασπρο και το ασπρο μαυρο. Μιλαμε για πολυ θρασος. Αν απλα λεγατε την αποψη σας οπως ολοι δε με πειραζει. Αντιθετως, καλα ειναι να γινεται διαλογος. Ακομη και αν διαφωνουμε. Αλλα εσεις απαιτειτε φασιστικα να μη λεει κανενας πως προτιμαει τα λινουξ απ τα windows. Ουτε καν σε θεμα για λινουξ. Τι τσιγκουνηδες, τι ιεχωβαδες, τι ειρωνειες, δε μας εχετε αφησει σε χλωρο κλαρι. Μονο εσεις οι δυο βλεπω να επιμενετε με ειρωνεια και χλευασμο. Μαθετε να σεβεστε πρωτα το συνομιλητη σας και μετα ελατε να μου πειτε πως κανω τραγικο λαθος που ασχολουμαι με λινουξ. Ή τουλαχιστον πεστε αμα ειστε τεχνικοι και το εισοδημα σας εξαρταται απ τα windows. Πειτε, οσο περισσοτερος κοσμος χρησιμοποιει windows, τοσο καλυτερα θα πηγαινει η δουλεια μου. Ειναι ενα ελαφρυντικο, θα δικαιολογησω λιγο την προσπαθεια σας να φιμωσετε οποιον λεει κατι καλο για λινουξ. Εσεις και φασιστικα φερεστε και θελετε να βγουμε εμεις οι στραβοι κι εσεις οι καλοι και κουλ. Απορω ο uniquegr που βρισκει τοση υπομονη να σας μιλαει με σεβασμο ενω συνεχεια τον προσβαλετε και τον ειρωνευεστε

Επεξ/σία από chrsiou
  • Like 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, asfodelus said:

Αν περάσει ο κόσμος στο ελεύθερο λογισμικό, συλλέγονται λιγότερες πληροφορίες και έχει  περισσότερη ασφάλεια. Και μετά ίσως περάσουμε στο επόμενο βήμα: Ανοικτό BIOS. Σημερα υπάρχουν τέτοιο υπολογιστές απο την System76. Και μετά το επόμενο βήμα: Ανοικτά σχέδια της μητρικής. Και μετά στο επόμενο βήμα, μάλλον δεν θα το προλάβω, αλλά ίσως μαι μέρα ακόμα και η CPU να είναι ανοικτός κώδικας (αν σου μοιάζει κουφό, τέτοια πράγματά υπάρχουν ψάξε open core/fpga) . Να γνωρίζω τι κάνουν τα πάντα να μου ανήκουν τα πάντα. Γιατί σήμερα δε μου ανήκει το 100% του υπολογιστή που αγόρασα ακόμα και με ελεύθερο λογισμικό.

Δεν διαβαζω καπου για κλειστους/ανοιχτους drivers , για linux-libre kernels και για το ποσα μηχανηματα μετα δεν θα δουλευουν καθολου ;) Για ανοιχτα firmwares ειπαμε ? 
Παμε τωρα στην τηλεμετρια στον θαυμαστο κοσμο του λινουξ. Δεν με ενδιαφερει αν πισω απο αυτην θαναι Canonical ή Redhat ή ο Πάπας ο ιδιος. Open source δεν ειναι ολα ? Τι σε ενδιαφερει τι ειναι απο πισω , αφου θα υπαρχει διαφανεια του τι θα αποστελλεται ? Εγω αυτο που εθιξα ειναι οτι ο οποιοσδηποτε που θα ακουσει την λεξη τηλεμετρια , οσο και αν αθωα και αν ειναι αυτη για την οποια ακουσε , φοβαται γιατι σκεφτεται την microsoft. Και ετσι , παιρνει στο λαιμο της και λειτουργικα που οντως μπορει να θελουν να υλοποιησουν αθωα τηλεμετρια. Αλλά , στερεοτυπα και κρινω πριν δω και ανθρωπινο ειδος. Δεν περιμενα κατι καλυτερο. Thats all.

1 hour ago, chrsiou said:

Odyss3us και mphxths γιατι τοση φαγωμαρα για τα λινουξ; Ειδικα σε θεμα του λινουξ. Αφηστε οσους ασχολουμαστε ακομη με το λινουξ να χαρουμε. Αν θελετε μπορειτε να πειτε κι ενα συγχαρητηρια που αυξηθηκε το ποσοστο. Εσεις οι δυο βαλθηκατε να μας τρελανετε. Δε φτανει που λυσσαξατε να κατηγορειτε το λινουξ σε θεμα για λινουξ, προσπαθειτε να παρουσιασετε ολους τους αλλους ιεχωβαδες. Οποιος δε συμφωνησει μαζι σας δηλαδη οτι εκανε βλακεια που αφησε τα windows θα πεσετε να τον φατε. Και παρουσιαζετε κιολας πως οι αλλοι ειναι φανατισμενοι. Κανετε το μαυρο ασπρο και το ασπρο μαυρο. Μιλαμε για πολυ θρασος. Αν απλα λεγατε την αποψη σας οπως ολοι δε με πειραζει. Αντιθετως, καλα ειναι να γινεται διαλογος. Ακομη και αν διαφωνουμε. Αλλα εσεις απαιτειτε φασιστικα να μη λεει κανενας πως προτιμαει τα λινουξ απ τα windows. Ουτε καν σε θεμα για λινουξ. Τι τσιγκουνηδες, τι ιεχωβαδες, τι ειρωνειες, δε μας εχετε αφησει σε χλωρο κλαρι. Μονο εσεις οι δυο βλεπω να επιμενετε με ειρωνεια και χλευασμο. Μαθετε να σεβεστε πρωτα το συνομιλητη σας και μετα ελατε να μου πειτε πως κανω τραγικο λαθος που ασχολουμαι με λινουξ. Ή τουλαχιστον πεστε αμα ειστε τεχνικοι και το εισοδημα σας εξαρταται απ τα windows. Πειτε, οσο περισσοτερος κοσμος χρησιμοποιει windows, τοσο καλυτερα θα πηγαινει η δουλεια μου. Ειναι ενα ελαφρυντικο, θα δικαιολογησω λιγο την προσπαθεια σας να φιμωσετε οποιον λεει κατι καλο για λινουξ. Εσεις και φασιστικα φερεστε και θελετε να βγουμε εμεις οι στραβοι κι εσεις οι καλοι και κουλ. Απορω ο uniquegr που βρισκει τοση υπομονη να σας μιλαει με σεβασμο ενω συνεχεια τον προσβαλετε και τον ειρωνευεστε

Προφανως λες ασυναρτησιες και πραγματα που δεν ειπα ποτε. Αρχικα κανείς δεν ειπε σε αυτους που θελουν να χαρουν με το λινουξ να μην χαρουν. Εκοψα σε καποιον την χαρα ? Παρατησε καποιος το λινουξ επειδη διαβασε αυτα που εγραψα ?
Η καραμελα οτι "κατηγορειτε το λινουξ σε θεμα για λινουξ" εχει κουρασει. Δηλαδη στα θεματα του λινουξ επιτρεπεται μονο να ευλογαμε τα γενια του λινουξ ? Η αληθεια ποναει , για αυτο δεν επιτρεπεται κατι αλλο ? Χαλαμε την σουπα ? Μου θυμιζεις μια φιλη μου πριν απειρα χρονια στο πανεπιστημιο που ηταν κνε και μαζευοντουσαν σε κατι σπιτια και απλα λεγανε τα ιδια και τα ιδια και συμφωνουσανε στα ιδια και στα ιδια και δεν υπηρχε αντιλογος. Κατι τετοιο θες και εσυ ?
Φανατισμενος ειμαι εγω ή οι πορωμενοι λινουξαδες που νομιζουν οτι η microsoft φταιει για ολα τα δεινα του γαλαξια και στο λινουξ ολα ειναι μελι γαλα και ζουνε οι χρηστες σε λευκα συννεφακια ? Κανω εγω το μαυρο ασπρο και το ασπρο μαυρο ? Σοβαρα τωρα ? Ειπα κατι που δεν ισχυει για το λινουξ ή/και τα windows ? Και αν ναι , πες μου τι ηταν αυτο.

Να σεβομαι εγω τον συνομιλητη μου οταν αυτος δεν σεβεται την αντιληψη και την νοημοσυνη μου ? Οταν μου λετε οτι δεν ειμαστε στο λινουξ επειδη ειναι ολα τζαμπα , αλλα ποτε δεν καναμε donation ή καποιου αλλου συνεισφορα και αναλυση επι αναλυσεων , πως γλυτωσε λεφτα επειδη εβγαλε απο το παταρι το ταδε πισι και εκανε την ταδε δουλεια και value for money και ο,τι ναναι. Ποτε δεν ειπα οτι δεν πρεπει καποιος να προτιμαει το λινουξ. Και εγω για καποιες εργασιες το προτιμαω και τις κανω απο το λινουξ μηχανημα. Καποιος μπορει να παραδεχτει οτι εκει ειναι ολα πιο φτηνα , δεν ειναι κακο. Καποιος μπορει να εχει συνηθισει απο παλια και να νοιωθει πιο ανετα σε λινουξ περιβαλλον. Καποιος μπορει να ειναι developer και να βολευεται σε λινουξ. Καποιος γιατι γουσταρει να παραμετροποιει. Καποιος γιατι δεν τραβαει το πισι του με τα windows. Υπαρχουν απειροι λογοι να προτιμησει καποιος λινουξ. Αμα ομως ακουω συνεχεια για διαφανεια και ασφαλεια και τετοιες φιλοσοφιες , cringe-αρω που λενε και στο χωριο μου...

1 hour ago, chrsiou said:

Ή τουλαχιστον πεστε αμα ειστε τεχνικοι και το εισοδημα σας εξαρταται απ τα windows. Πειτε, οσο περισσοτερος κοσμος χρησιμοποιει windows, τοσο καλυτερα θα πηγαινει η δουλεια μου.

Οταν δουλευα ως τεχνικος , ενα απο τα υπερ μου ηταν οτι γνωριζα απο λινουξ και μπορουσαμε σαν εταιρια να στηνουμε λινουξ σερβερς σε μικρες εταιριες/γραφεια. Αρα μπορεις να πεις οτι εβγαζα λεφτα απο το λινουξ και οχι απο τα windows ;)

Koιτα , οι φανατισμενοι δεν αλλαζουν μυαλα. Θα ειχαν ψαχτει ηδη απο μονοι τους και θα ειχαν δει πως ειναι τα πραγματα πραγματικα , στην σωστη τους βαση. Τοσες σελιδες ειμαστε εκτος θεματος. Αν θελετε λοιπον να πουμε τις παθογενειες του λινουξ , ανοιχτε ενα θεμα να συζητησουμε εκει με την ησυχια μας. Αν δεν ανοιξετε τετοιο θεμα , ολα καλα , απλα θα καταλαβω οτι δεν θελετε να μαθετε για τις παθογενειες του αγαπημενου σας λειτουργικου. Παρωπιδες και αγιος ο θεος. Μπλε χαπι και πισω στο ματριξ. Επιλογη σας , δεν την κρινω.

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 hours ago, asfodelus said:

Τέτοιου είδους παρατηρήσεις απλά είναι αποπροσανατολιστικές και μας οδηγούν στη λογική όλοι ίδιοι είναι. Αλλά τρέχω Linux χωρίς Antivirus πάνω απο 30 χρόνια και δεν έχω κολλήσει ποτέ ιο. Αντίθετα στα Windows θυμάμαι μια εποχή (κάτι χτύπαγε στο RPC τότε) και είχα κολλήσει κατά τον χρόνο που κατέβαζα το Antivirus (εποχές Dialup). Σήμερα απλά τα πράγματα είναι χειρότερα. Σου ζητάνε λεφτά να ξεκλειδώσουν τα αρχεία.

Όσοι λένε ότι είναι ίδια τους έχω ένα Challenge: Να απενεργοποιήσουν το Antivirus σε μηχάνημα παραγωγής για νια εβδομάδα και να μην απολυθούν από τη δουλεία. Ποιος είναι μέσα;

Ας μιλήσουμε για το Telemetry λοιπόν. Ίσως, να ζεις σε ένα κόσμο που η δημοκρατία δεν κινδυνεύει απο Cambridge Analytica. Ίσως δεν ζεις σε μια κοινωνία επιτήρησης, όπου γνωρίζουν τα πάντα για σένα, το αγοράζεις, που πας, τι σε ενδιαφέρει, τι τσόντες βλέπεις και τι γαμάς. Με σκοπό να σου πουλήσουν περισσότερα προϊόντα. Η άλλη εκδοχή είναι να ζούμε στον ίδιο κόσμο και απλά να μη σε νοιάζει. Αλλά κάποιους άλλους τους νοιάζει όμως. Και όσο περισσότερες πληροφορίες κρύψεις τόσο το καλύτερο. Τόσο απλά.

Ένας Ιεχωβάς

εδω και πανω απο 15+ χρονια δε θυμαμαι πλεον ποσο, δε χρησιμοποιω antivirus ο Windows Defender κανει μια χαρα δουλεια!
οχι μονο για μενα που ειμαι εμπειρος χρηστης αλλα και σε ολους οσους ασχετους τρεχουν Windows μονο με defender,

ωστε τα Windows δεν εχουν ασφαλεια; στο μηχανημα του γραφειου δεν μπορεις να τρεξεις κανενα exe, δεν εχεις προσβαση στο Control Panel ουτε στα System files, ουτε σε κανενα admin tool, δε μπορεις καν να σβησεις εικονιδιο προγραμματος απο το desktop χωρις admin access και μονο με password απο τον ΙΤ, ενω δεν μπορεις καν να κοπιαρεις αρχεια σε usb stick ή εξωτερικο δισκο παλι χωρις access, στους δε browser ειναι κομμενα τα social και λοιπα..

και να θελει καποιος δεν μπορει να το μολυνει..

οσο για το Telemetry ζουμε σε ενα ψηφιακο κοσμο οταν ανοιγω τον χαρτη του google maps η κινηση στους δρομους φαινεται real-time απο τα κινητα των υπολοιπων, καποιοι αλλοι βαζουν κριτικες σε προιοντα που αγορασαν, εστιατορια και ξενοδοχεια που πηγαν και αλλες υπηρεσιες που δοκιμασαν,  προφανως ειναι προσωπικα δεδομενα και αυτα,

καλυτερα λοιπον καποιοι να πανε να μεινουν σε σπηλιες ή σε κανενα μαντρι μακρια απο την τεχνολογια αμα τους χαλαει τοσο...

και για τους αφελεις που νομιζουν οτι ειναι ασφαλεις ενα σχετικα προσφατο αρθρο του insomnia:

Επεξ/σία από Odyss3us

10 λεπτά πριν, Odyss3us είπε

εδω και πανω απο 15+ χρονια δε θυμαμαι πλεον ποσο, δε χρησιμοποιω antivirus ο Windows Defender κανει μια χαρα δουλεια!

τι είδους πρόγραμμα νομίζεις ότι είναι ο windows defender;

• Like 1
  • Haha 1

1 hour ago, nvel said:

τι είδους πρόγραμμα νομίζεις ότι είναι ο windows defender;

Εννοει εξτρα antivirus. Ελα μην παιζουμε με τις λεξεις σαν τους φιλολογους της κακιας ωρας... ;) 

• Like 1

7 ώρες πριν, mphxths είπε

Δεν διαβαζω καπου για κλειστους/ανοιχτους drivers , για linux-libre kernels και για το ποσα μηχανηματα μετα δεν θα δουλευουν καθολου ;) Για ανοιχτα firmwares ειπαμε ? 
Παμε τωρα στην τηλεμετρια στον θαυμαστο κοσμο του λινουξ. Δεν με ενδιαφερει αν πισω απο αυτην θαναι Canonical ή Redhat ή ο Πάπας ο ιδιος. Open source δεν ειναι ολα ? Τι σε ενδιαφερει τι ειναι απο πισω , αφου θα υπαρχει διαφανεια του τι θα αποστελλεται ? Εγω αυτο που εθιξα ειναι οτι ο οποιοσδηποτε που θα ακουσει την λεξη τηλεμετρια , οσο και αν αθωα και αν ειναι αυτη για την οποια ακουσε , φοβαται γιατι σκεφτεται την microsoft. Και ετσι , παιρνει στο λαιμο της και λειτουργικα που οντως μπορει να θελουν να υλοποιησουν αθωα τηλεμετρια. Αλλά , στερεοτυπα και κρινω πριν δω και ανθρωπινο ειδος. Δεν περιμενα κατι καλυτερο. Thats all.

Ακριβώς επειδή εταιρείες όπως η Microsoft, η google και η facebook ( μεταξύ πολλών άλλων ) εμπορεύονται τα δεδομένα που αντλούν μέσω της...επόπτευσης των συστημάτων των χρηστών, γι'αυτό και έχουμε δει με αρνητικό μάτι τη τηλεμετρία. Προτιμώ όμως να μην υπάρχει κανείς που να ελέγχει αυτόματα και όλη την ώρα τον υπολογιστή μου και να στείλω τα δεδομένα όταν κρίνω ΕΓΩ ότι υπάρχει λόγος.

Προφανως λες ασυναρτησιες και πραγματα που δεν ειπα ποτε. Αρχικα κανείς δεν ειπε σε αυτους που θελουν να χαρουν με το λινουξ να μην χαρουν. Εκοψα σε καποιον την χαρα ? Παρατησε καποιος το λινουξ επειδη διαβασε αυτα που εγραψα ?

Όχι. Απλά χλευάζετε, ειρωνεύεστε και προσβάλετε όσους υποστηρίζουν το Linux. Εδώ μέχρι και κήρυγμα μου έκανες για το πως να διαχειρίζομαι την επιχείρησή μου.

Η αληθεια ποναει , για αυτο δεν επιτρεπεται κατι αλλο ?

Φτάνει να λέτε την αλήθεια και αυτό το "κάτι άλλο" να μην είναι παπάτζες που πριν είκοσι χρόνια ίσως και να ίσχυαν. Για παράδειγμα, αδυνατείτε να αποδεχτείτε το γεγονός ότι ένας απλός χρήστης θα κάνει μια χαρά τη δουλειά γραφείου και στο linux καθώς κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά χωρίς να τον απασχολούν οι εφαρμογές και το λειτουργικό που τρέχει στον υπολογιστή. Του κερατά δηλαδή, κάποιοι όντως δεν χρησιμοποιούν καν υπολογιστή πλέον. Κι εσείς κάθεστε και μας κάνετε κήρυγμα για συνήθειες που θα χάσουν και θα τους κακοφανεί. Αστείο μέχρι αηδίας.

Μου θυμιζεις μια φιλη μου πριν απειρα χρονια στο πανεπιστημιο που ηταν κνε και μαζευοντουσαν σε κατι σπιτια και απλα λεγανε τα ιδια και τα ιδια και συμφωνουσανε στα ιδια και στα ιδια και δεν υπηρχε αντιλογος. Κατι τετοιο θες και εσυ ?

Το αντίθετο. Δεν θέλω τη ΚΝΕ. Οπότε, σταμάτα να συμπεριφέρεσαι σαν οπαδός της.

Να σεβομαι εγω τον συνομιλητη μου οταν αυτος δεν σεβεται την αντιληψη και την νοημοσυνη μου ? Οταν μου λετε οτι δεν ειμαστε στο λινουξ επειδη ειναι ολα τζαμπα , αλλα ποτε δεν καναμε donation ή καποιου αλλου συνεισφορα και αναλυση επι αναλυσεων , πως γλυτωσε λεφτα επειδη εβγαλε απο το παταρι το ταδε πισι και εκανε την ταδε δουλεια και value for money και ο,τι ναναι. Ποτε δεν ειπα οτι δεν πρεπει καποιος να προτιμαει το λινουξ. Και εγω για καποιες εργασιες το προτιμαω και τις κανω απο το λινουξ μηχανημα. Καποιος μπορει να παραδεχτει οτι εκει ειναι ολα πιο φτηνα , δεν ειναι κακο. Καποιος μπορει να εχει συνηθισει απο παλια και να νοιωθει πιο ανετα σε λινουξ περιβαλλον. Καποιος μπορει να ειναι developer και να βολευεται σε λινουξ. Καποιος γιατι γουσταρει να παραμετροποιει. Καποιος γιατι δεν τραβαει το πισι του με τα windows. Υπαρχουν απειροι λογοι να προτιμησει καποιος λινουξ. Αμα ομως ακουω συνεχεια για διαφανεια και ασφαλεια και τετοιες φιλοσοφιες , cringe-αρω που λενε και στο χωριο μου..

Αυτό που δεν μπορείς να καταλάβεις είναι ότι δεν έχεις το δικαίωμα να (κατα)κρίνεις τις επιλογές μου ως προς τα μηχανήματα που χρησιμοποιώ. Απο τη στιγμή που εγώ κρίνω ότι με καλύπτουν, δεν σου πέφτει λόγος, πόσο μάλλον να με αποκαλείς τζαμπατζή και χρεπολάγνο. Και όπως προείπα, όταν νιώσω την ανάγκη, θα κάνω τη δωρεά μου, αν και εικάζω ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ( π.χ. επιχορηγήσεις ) όλο και κάτι πρέπει να παίρνουν και οι devs και δεν το λέω με τη κακή έννοια.

Koιτα , οι φανατισμενοι δεν αλλαζουν μυαλα. Θα ειχαν ψαχτει ηδη απο μονοι τους και θα ειχαν δει πως ειναι τα πραγματα πραγματικα , στην σωστη τους βαση. Τοσες σελιδες ειμαστε εκτος θεματος. Αν θελετε λοιπον να πουμε τις παθογενειες του λινουξ , ανοιχτε ενα θεμα να συζητησουμε εκει με την ησυχια μας. Αν δεν ανοιξετε τετοιο θεμα , ολα καλα , απλα θα καταλαβω οτι δεν θελετε να μαθετε για τις παθογενειες του αγαπημενου σας λειτουργικου. Παρωπιδες και αγιος ο θεος. Μπλε χαπι και πισω στο ματριξ. Επιλογη σας , δεν την κρινω.

Αυτό ακριβώς, οι φανατισμένοι δεν αλλάζουν μυαλά. Εγώ όμως που έμαθα να χρησιμοποιώ υπολογιστή με προϊόντα της Microsoft, χρησιμοποιώ windows απο την έκδοση 3.11 ( αν θυμάμαι καλά ) και χρησιμοποιώ microsoft office απο τότε που ονομαζόταν microsoft works, πόσο φανατισμένος μπορεί να θεωρηθώ που μεταπήδησα στο Linux και το μόνο που κάνω ( το οποίο βαφτίζετε φανατισμό ) είναι να αντικρούω τα αναληθή επιχειρήματά σας τα οποία άκουγα απο άλλους καλοθελητές και με κρατούσαν μακριά απο ένα τόσο καλό λειτουργικό σύστημα, έσπερναν το φόβο και την αμφιβολία και δεν έλεγαν ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ τα γεγονότα και τα πραγματικά δεδομένα;

2 ώρες πριν, Odyss3us είπε

ωστε τα Windows δεν εχουν ασφαλεια; στο μηχανημα του γραφειου δεν μπορεις να τρεξεις κανενα exe, δεν εχεις προσβαση στο Control Panel ουτε στα System files, ουτε σε κανενα admin tool, δε μπορεις καν να σβησεις εικονιδιο προγραμματος απο το desktop χωρις admin access και μονο με password απο τον ΙΤ, ενω δεν μπορεις καν να κοπιαρεις αρχεια σε usb stick ή εξωτερικο δισκο παλι χωρις access, στους δε browser ειναι κομμενα τα social και λοιπα..

Ναι, αλλά αποφεύγεις να αναφέρεις ότι όλα αυτά ισχύουν επειδή ο admin έχει θέσει σφιχτούς κανόνες μέσω group policies. Κάτι που δεν ισχύει εξ'ορισμού, out of the box κατά την εγκατάσταση των windows. Πάμε τώρα στο Linux. Δεν μπορείς να τρέξεις script αν δεν το κάνεις πρώτα executable. Και για να το κάνεις executable πρέπει είτε να είσαι sudoer, είτε ο ίδιος ο root. Για μια ακόμη φορά, λες τα πράγματα όπως σε βολεύουν.

2 ώρες πριν, Odyss3us είπε

οσο για το Telemetry ζουμε σε ενα ψηφιακο κοσμο οταν ανοιγω τον χαρτη του google maps η κινηση στους δρομους φαινεται real-time απο τα κινητα των υπολοιπων, καποιοι αλλοι βαζουν κριτικες σε προιοντα που αγορασαν, εστιατορια και ξενοδοχεια που πηγαν και αλλες υπηρεσιες που δοκιμασαν,  προφανως ειναι προσωπικα δεδομενα και αυτα,

Ναι, αλλά επιλέγω ΕΓΩ πότε θα συμβεί αυτό μέσω των δικαιωμάτων που εκχωρώ στην εκάστοτε εφαρμογή, ενώ γνωρίζω εκ των προτέρων ότι η Google κατασκοπεύει και έτσι λαμβάνω κάποια μέτρα. π.χ. δεν αφήνω ενεργή τη σύνδεση δεδομένων στο κινητό μου αν δεν σκοπεύω να κάνω χρήση και τη κλείνω όταν τελειώνω τη δουλειά μου. Και είναι κάτι που έχω επιλέξει να χρησιμοποιώ. Αντίθετα, τα windows είναι ένα λειτουργικό σύστημα, απαραίτητο για να λειτουργήσει ο υπολογιστής μου και σύμφωνα με τις μονοπωλειακές σχέσεις της Microsoft με αρκετές εταιρείες παραγωγής λογισμικού, είναι μονόδρομος ( ή εν πάση περιπτώσει, σχεδόν μονόδρομος ). Και βαφτίζεται τηλεμετρία μια λειτουργία που κατασκοπεύει όχι για να κάνει καλύτερη τη ζωή μου, αλλά για να κερδίσει περισσότερα χρήματα η Microsoft ενώ αν δεν τρέξεις κάποιο καλό script, οι επιλογές που σου παρέχονται για απενεργοποίηση των σχετικών λειτουργιών, στη πραγματικότητα δεν τις απενεργοποιούν πλήρως, δηλαδή ακόμα και αν επιλέξεις να τις απενεργοποιήσεις απο τις σχετικές επιλογές των ρυθμίσεων, δεν απενεργοποιούνται, εξακολουθούν να τρέχουν και η κατασκοπεία καλά κρατεί. Κάνε μας τη χάρη λοιπόν που θα μας κάνεις και υποδείξεις για το που να πάμε να ζήσουμε.

• Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 minutes ago, uniquegr said:

Ναι, αλλά αποφεύγεις να αναφέρεις ότι όλα αυτά ισχύουν επειδή ο admin έχει θέσει σφιχτούς κανόνες μέσω group policies. Κάτι που δεν ισχύει εξ'ορισμού, out of the box κατά την εγκατάσταση των windows. Πάμε τώρα στο Linux. Δεν μπορείς να τρέξεις script αν δεν το κάνεις πρώτα executable. Και για να το κάνεις executable πρέπει είτε να είσαι sudoer, είτε ο ίδιος ο root. Για μια ακόμη φορά, λες τα πράγματα όπως σε βολεύουν.

δεν αποφευγω τιποτα, η ουσια ειναι οτι μπορουν τα Windows να ειναι ασφαλη, ο καθενας μπορει να γινει admin στο pc του πολυ πιο ευκολα απο το να κατσει να μελετησει, να πειραματιστει απο το μηδεν σε ενα νεο λειτουργικο και να παιδευεται με συμβατοτητες!
επισης τα Windows μεσω Virtualization εχουν λειτουργια Sandbox, μεσα σαυτο μπορεις να τρεξεις browser να πας αφοβα σε οτι site θελεις να κατεβασεις οτι θελεις να εγκαταστησεις και να πειραματιστεις με οτι θελεις και ΟΛΑ αυτα θα παραμεινουν στο Sandbox! οταν το κλεισεις θα σβηστουν και ολα αυτα αφηνοντας ανεπηρεαστο το υπολοιπο συστημα

15 minutes ago, uniquegr said:

Ναι, αλλά επιλέγω ΕΓΩ πότε θα συμβεί αυτό μέσω των δικαιωμάτων που εκχωρώ στην εκάστοτε εφαρμογή, ενώ γνωρίζω εκ των προτέρων ότι η Google κατασκοπεύει και έτσι λαμβάνω κάποια μέτρα. π.χ. δεν αφήνω ενεργή τη σύνδεση δεδομένων στο κινητό μου αν δεν σκοπεύω να κάνω χρήση και τη κλείνω όταν τελειώνω τη δουλειά μου. Και είναι κάτι που έχω επιλέξει να χρησιμοποιώ. Αντίθετα, τα windows είναι ένα λειτουργικό σύστημα, απαραίτητο για να λειτουργήσει ο υπολογιστής μου και σύμφωνα με τις μονοπωλειακές σχέσεις της Microsoft με αρκετές εταιρείες παραγωγής λογισμικού, είναι μονόδρομος ( ή εν πάση περιπτώσει, σχεδόν μονόδρομος ). Και βαφτίζεται τηλεμετρία μια λειτουργία που κατασκοπεύει όχι για να κάνει καλύτερη τη ζωή μου, αλλά για να κερδίσει περισσότερα χρήματα η Microsoft ενώ αν δεν τρέξεις κάποιο καλό script, οι επιλογές που σου παρέχονται για απενεργοποίηση των σχετικών λειτουργιών, στη πραγματικότητα δεν τις απενεργοποιούν πλήρως, δηλαδή ακόμα και αν επιλέξεις να τις απενεργοποιήσεις απο τις σχετικές επιλογές των ρυθμίσεων, δεν απενεργοποιούνται, εξακολουθούν να τρέχουν και η κατασκοπεία καλά κρατεί. Κάνε μας τη χάρη λοιπόν που θα μας κάνεις και υποδείξεις για το που να πάμε να ζήσουμε.

μπορεις πολυ απλα να μπαινεις μεσω VPN με δυναμικη IP και τοτε η Τηλεμετρια παει περιπατο! οποτε οσοι εχουν τετοιες φοβιες υπαρχουν ευκολοτερες λυσεις απο την αλλαγη σε αλλο λειτουργικο και με οτι αλλο αυτο συνεπαγεται...!

μετα σας λεμε Γιαχωβαδες και θιγεστε κι απο πανω!

Επεξ/σία από Odyss3us
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 minutes ago, uniquegr said:

Απλά χλευάζετε, ειρωνεύεστε και προσβάλετε όσους

υποτιμανε την νοημοσυνη μου.

Φτάνει να λέτε την αλήθεια και αυτό το "κάτι άλλο" να μην είναι παπάτζες που πριν είκοσι χρόνια ίσως και να ίσχυαν. Για παράδειγμα, αδυνατείτε να αποδεχτείτε το γεγονός ότι ένας απλός χρήστης θα κάνει μια χαρά τη δουλειά γραφείου και στο linux καθώς κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά χωρίς να τον απασχολούν οι εφαρμογές και το λειτουργικό που τρέχει στον υπολογιστή.

Οι απλοι χρηστες παιζουν παιχνιδια. Οι απλοι χρηστες μπορει να εχουν λεφτα και να παρουν καινουργιο μηχανημα που να μην ειναι πληρως συμβατο με το λινουξ. Αντε πες τους οτι δεν θα τον απασχολουν οι εφαρμογες και το λειτουργικο που θα τρεχει το πισι τους. Τις παπατζες τις λετε εσεις επειδη ειστε πορωμενοι κα με παρωπιδες. Οπως προτεινα και στον αλλον ιεχωβα , ανοιχτε ενα θεμα να συζητησουμε πραγματα για το λινουξ. Αν φοβαστε , μην το ανοιξετε.

Αυτό που δεν μπορείς να καταλάβεις είναι ότι δεν έχεις το δικαίωμα να (κατα)κρίνεις τις επιλογές μου ως προς τα μηχανήματα που χρησιμοποιώ. Απο τη στιγμή που εγώ κρίνω ότι με καλύπτουν, δεν σου πέφτει λόγος, πόσο μάλλον να με αποκαλείς τζαμπατζή και χρεπολάγνο. Και όπως προείπα, όταν νιώσω την ανάγκη, θα κάνω τη δωρεά μου, αν και εικάζω ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ( π.χ. επιχορηγήσεις ) όλο και κάτι πρέπει να παίρνουν και οι devs και δεν το λέω με τη κακή έννοια.

Οταν γραφεις σε δημοσιο φορουμ , ο οποιοσδηποτε εχει το δικαιωμα να κρινει τα λεγομενα σου οπως και τις επιλογες που γραφεις οτι κανεις. Αν δεν σου αρεσει , μην γραφεις σε δημοσιο φορουμ , μην δινεις δημοσια αναφορα σε κανεναν. Οταν αρχιζεις τις παπατζες λοιπον , δημοσια , θα ακουσεις και τον αντιλογο. Δεν μασαμε κουτοχορτο εδω περα να κατεβαζουμε αμασητα οσα λες.

Εγώ όμως που έμαθα να χρησιμοποιώ υπολογιστή με προϊόντα της Microsoft, χρησιμοποιώ windows απο την έκδοση 3.11 ( αν θυμάμαι καλά ) και χρησιμοποιώ microsoft office απο τότε που ονομαζόταν microsoft works, πόσο φανατισμένος μπορεί να θεωρηθώ που μεταπήδησα στο Linux και το μόνο που κάνω ( το οποίο βαφτίζετε φανατισμό ) είναι να αντικρούω τα αναληθή επιχειρήματά σας τα οποία άκουγα απο άλλους καλοθελητές και με κρατούσαν μακριά απο ένα τόσο καλό λειτουργικό σύστημα, έσπερναν το φόβο και την αμφιβολία και δεν έλεγαν ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ τα γεγονότα και τα πραγματικά δεδομένα;

Εγω που εμαθα να χρησιμοποιω υπολογιστη με DOS , windows ΟΛΕΣ τις εκδοσεις , εβαλα λινουξ (σκετο , οχι dual boot) , εποχες που δεν ειχες ουτε καν ακουσει την λεξη , και εχω φαει απειρες ωρες πανω σε τερματικα , με compiles και πρωτογονα πραγματα που θα σε εκαναν να βλεπεις εφιαλτες και να πεταγεσαι λουσμενος στον ιδρωτα και να κλαις σαν μικρο παιδακι , και ερχομαι και σου λεω οσα σου λεω για το λινουξ , λες να εχω εμπαθεια απεναντι του ? Καταλαβαινεις οτι εβγαζα λεφτα με το λινουξ , οταν με τις εταιριες στις οποιες δουλευα εκμεταλλευομασταν τις γνωσεις μου στο λινουξ για να στηνουμε λινουξοσερβερς σε μικρες εταιριες ? Μην πορωνεστε , μην σας τυφλωνει το φλαμπουρο της επαναστασης και ισως μαθετε και δυο πραγματα παραπανω.

Οπως ειπα , ανοιχτε θεμα να συζητησουμε τα περι λινουξ ή ζηστε σε αρνηση. Επιλογες ειναι τα παντα.

Επεξ/σία από mphxths

Ένας ένας, όλοι θα πάρετε! Για πάμε!

5 λεπτά πριν, Odyss3us είπε

δεν αποφευγω τιποτα, η ουσια ειναι οτι μπορουν τα Windows να ειναι ασφαλη, ο καθενας μπορει να γινει admin στο pc του πολυ πιο ευκολα απο το να κατσει να μελετησει, να πειραματιστει απο το μηδεν σε ενα νεο λειτουργικο και να παιδευεται με συμβατοτητες!
επισης τα Windows μεσω Virtualization εχουν λειτουργια Sandbox, μεσα σαυτο μπορεις να τρεξεις browser να πας αφοβα σε οτι site θελεις να κατεβασεις οτι θελεις να εγκαταστησεις και να πειραματιστεις με οτι θελεις και ΟΛΑ αυτα θα παραμεινουν στο Sandbox! οταν το κλεισεις θα σβηστουν και ολα αυτα αφηνοντας ανεπηρεαστο το υπολοιπο συστημα

Θαυμάσια. Τα Windows ΜΠΟΡΟΥΝ να είναι ασφαλή, όταν το Linux είναι εξ'ορισμού και out of the box ασφαλές. Όσο για το sandboxing, εντάξει, αν είναι να μπει κανείς σε αυτή τη διαδικασία, υπάρχει και το Kasm. 

7 λεπτά πριν, Odyss3us είπε

μπορεις πολυ απλα να μπαινεις μεσω VPN με δυναμικη IP και τοτε η Τηλεμετρια παει περιπατο! οποτε οσοι εχουν τετοιες φοβιες υπαρχουν ευκολοτερες λυσεις απο την αλλαγη σε αλλο λειτουργικο και με οτι αλλο αυτο συνεπαγεται...!

μετα σας λεμε Γιαχωβαδες και θιγεστε κι απο πανω!

Ναι, για ποιο λόγο να το κάνω αυτό; Εγώ τη βρίσκω με το linux, κάνω τη καθημερινή δουλειά μου με το linux και δεν χρειάζεται να πειράξω κάτι ( εκτώς αν ΕΓΩ θέλω να πειράξω κάτι, επειδή ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ). Οπότε?

5 λεπτά πριν, mphxths είπε

υποτιμανε την νοημοσυνη μου.

Ακριβώς ο λόγος για τον οποίο αντιπαρατιθέμεθα. Γιατί κι εγώ νιώθω ότι εσύ και ο φιλαράκος σου, υποτιμάτε τη δική μου νοημοσύνη, υποδεικνύοντάς μου πως θα σκεφτώ και τί θα δω, όταν εγώ βλέπω κάτι εντελώς διαφορετικό απο αυτό που περιγράφετε.

6 λεπτά πριν, mphxths είπε

Οι απλοι χρηστες παιζουν παιχνιδια. Οι απλοι χρηστες μπορει να εχουν λεφτα και να παρουν καινουργιο μηχανημα που να μην ειναι πληρως συμβατο με το λινουξ. Αντε πες τους οτι δεν θα τον απασχολουν οι εφαρμογες και το λειτουργικο που θα τρεχει το πισι τους. Τις παπατζες τις λετε εσεις επειδη ειστε πορωμενοι κα με παρωπιδες. Οπως προτεινα και στον αλλον ιεχωβα , ανοιχτε ενα θεμα να συζητησουμε πραγματα για το λινουξ. Αν φοβαστε , μην το ανοιξετε.

Όχι αγαπητέ. Εγώ μιλάω για τους απλούς χρήστες που πλοηγούνται στο διαδίκτυο, χρησιμοποιούν web based εφαρμογές, βλέπουν κανένα youtube και καμιά ταινία. Το έχω ξεκαθαρίσει αμέτρητες φορές, όπως και το ότι αν κάποιος χρησιμοποιεί συγκεκριμένες εφαρμογές ή είναι gamer, δεν είναι απαραίτητο να αλλάξει λειτουργικό.

Εγώ ανοίγω brave που έχω και στα windows και κάνω την ίδια ακριβώς δουλειά, χωρίς όμως τη σαβούρα που θέλει να μου φορτώσει με το "έτσι θέλω" η Microsoft.  Και το ποιος είναι πορωμένος αγαπητέ, φαίνεται, έννοια σου...

8 λεπτά πριν, mphxths είπε

Οταν γραφεις σε δημοσιο φορουμ , ο οποιοσδηποτε εχει το δικαιωμα να κρινει τα λεγομενα σου οπως και τις επιλογες που γραφεις οτι κανεις. Αν δεν σου αρεσει , μην γραφεις σε δημοσιο φορουμ , μην δινεις δημοσια αναφορα σε κανεναν. Οταν αρχιζεις τις παπατζες λοιπον , δημοσια , θα ακουσεις και τον αντιλογο. Δεν μασαμε κουτοχορτο εδω περα να κατεβαζουμε αμασητα οσα λες.

Μπορείς να έχεις άποψη, αλλά δεν μπορείς να χλευάζεις κόσμο, ειδικά όταν αυτά που λες είναι ανυπόστατα. Είτε σου αρέσει, είτε όχι, εγώ μπορώ να κάνω χρήση των παλιότερων υπολογιστών μου και τα χρήματα που εσύ δίνεις για αναβαθμίσεις, εγώ τα απολαμβάνω αλλού, θα πάω μια παραπάνω φορά στη ταβέρνα, θα πάω ένα παραπάνω ταξίδι κ.ο.κ.

10 λεπτά πριν, mphxths είπε

Εγω που εμαθα να χρησιμοποιω υπολογιστη με DOS , windows ΟΛΕΣ τις εκδοσεις , εβαλα λινουξ (σκετο , οχι dual boot) , εποχες που δεν ειχες ουτε καν ακουσει την λεξη , και εχω φαει απειρες ωρες πανω σε τερματικα , με compiles και πρωτογονα πραγματα που θα σε εκαναν να βλεπεις εφιαλτες και να πεταγεσαι λουσμενος στον ιδρωτα και να κλαις σαν μικρο παιδακι , και ερχομαι και σου λεω οσα σου λεω για το λινουξ , λες να εχω εμπαθεια απεναντι του ? Καταλαβαινεις οτι εβγαζα λεφτα με το λινουξ , οταν με τις εταιριες στις οποιες δουλευα εκμεταλλευομασταν τις γνωσεις μου στο λινουξ για να στηνουμε λινουξοσερβερς σε μικρες εταιριες ? Μην πορωνεστε , μην σας τυφλωνει το φλαμπουρο της επανασταστης και ισως μαθετε και δυο πραγματα παραπανω.

Οπως ειπα , ανοιχτε θεμα να συζητησουμε τα περι λινουξ ή ζηστε σε αρνηση. Επιλογες ειναι τα παντα.

Ποτέ δεν αμφισβήτησα την εμπειρία σου στο Linux. Περιγράφεις όμως τις εμπειρίες που είχες ΤΟΤΕ που ήταν ο κανόνας για τον οποιοδήποτε ήθελε να ασχοληθεί με το Linux ότι θα άνοιγε terminal και θα έλιωνε στο compiling για να διορθώσει προβλήματα που θα προέκυπταν. Πλέον, ο κανόνας του linux είναι ότι θα εγκατασταθεί αμέσως και θα αναγνωρίσει όλα τα συστατικά τουλάχιστον ενός βασικού συστήματος.Δεν έχει χρειαστεί ΠΟΤΕ να ασχοληθώ με εγκατάσταση drivers και όπως προείπα, έχω εγκαταστήσει σε αρκετούς υπολογιστές. 

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ακριβώς ο λόγος για τον οποίο αντιπαρατιθέμεθα. Γιατί κι εγώ νιώθω ότι εσύ και ο φιλαράκος σου, υποτιμάτε τη δική μου νοημοσύνη, υποδεικνύοντάς μου πως θα σκεφτώ και τί θα δω, όταν εγώ βλέπω κάτι εντελώς διαφορετικό απο αυτό που περιγράφετε.

Ουτε καν. Δεν σου υπεδειξα ποτέ τι θα κανεις. Απλα μην μας κοροιδευεις οτι κανεις το Χ πραγμα για τον Ψ λογο. Εσυ μπορεις να πιστευεις αυτα που λες , οι υπολοιποι οχι.

Όχι αγαπητέ. Εγώ μιλάω για τους απλούς χρήστες που πλοηγούνται στο διαδίκτυο, χρησιμοποιούν web based εφαρμογές, βλέπουν κανένα youtube και καμιά ταινία.

Σε συμφερει το αφηγημα οτι οι απλοι χρηστες κανουν αυτα τα πραγματα και μονο. Δηλαδη ενα παιδακι 12-15 χρονων , που δεν ειναι προγραμματιστης , δεν θεωρειται απλος χρηστης ? Δεν παιζει παιχνιδια ? Σε τι κοσμο ζειτε μερικοι , απορω ωρες ωρες.
Και εγω στα windows χρησιμοποιω το 95% των εφαρμογων που χρησιμοποιω και στο λινουξ. Libreoffice , gimp , edge (ναι υπαρχει και στο λινουξ ;) ) , thunderbird και φυσικα ο,τι social χρησιμοποιω υπαρχουν και στο λινουξ . Ε και ? Να γυρισω στο λινουξ ετσι γιατι ... επανασταση ? Δυστυχως παιζω και παιχνιδια και δεν ψηνομαι να παλευω με τις ωρες να στηνω lutris και μαλακιες , οπως δεν ψηνομαι να παλευω με τις μερες να κανω το gaming laptop να δουλεψει στην εντελεια με το λινουξ. Καποιοι απλα θελουμε να κανουμε την δουλεια μας , οχι να τον παιξουμε με το λινουξ. Αυτο το κανουμε σαν χομπυ σε αλλο μηχανημα ... Παρτε το χαμπαρι , το λινουξ δεν κανει για πολλα σεναρια και για πολλα hardware configurations. Ακομα καλα καλα δεν υπαρχει καλη υποστηριξη για επεξεργαστες με P και E πυρηνες. Απο kernel 6.12 και βλεπουμε ...

Μπορείς να έχεις άποψη, αλλά δεν μπορείς να χλευάζεις κόσμο, ειδικά όταν αυτά που λες είναι ανυπόστατα. Είτε σου αρέσει, είτε όχι, εγώ μπορώ να κάνω χρήση των παλιότερων υπολογιστών μου και τα χρήματα που εσύ δίνεις για αναβαθμίσεις, εγώ τα απολαμβάνω αλλού, θα πάω μια παραπάνω φορά στη ταβέρνα, θα πάω ένα παραπάνω ταξίδι κ.ο.κ.

Αποψη σου οτι χλευαζεσαι και οτι λεω ανυποστατα πραγματα. Και εγω πιστευω οτι με βριζεις αυτη την στιγμη. Ο καθενας μπορει να εχει ο,τι αποψη θελει και να προσβαλλεται και να χλευαζεται και να θιγεται η τιμη και η υποληψη του γιατι ειναι ευεραισθητος ή ετσι τον συμφερει να λεει και να θυματοποιειται.
Μην μου πεις που θα πας ταξιδι ή που ειναι η ταβερνα , θα το δουμε απο το google history σου , που νομιζεις οτι το ελεγχεις !! χαχα

Ποτέ δεν αμφισβήτησα την εμπειρία σου στο Linux. Περιγράφεις όμως τις εμπειρίες που είχες ΤΟΤΕ που ήταν ο κανόνας για τον οποιοδήποτε ήθελε να ασχοληθεί με το Linux ότι θα άνοιγε terminal και θα έλιωνε στο compiling για να διορθώσει προβλήματα που θα προέκυπταν. Πλέον, ο κανόνας του linux είναι ότι θα εγκατασταθεί αμέσως και θα αναγνωρίσει όλα τα συστατικά τουλάχιστον ενός βασικού συστήματος.Δεν έχει χρειαστεί ΠΟΤΕ να ασχοληθώ με εγκατάσταση drivers και όπως προείπα, έχω εγκαταστήσει σε αρκετούς υπολογιστές. 

Αυτα που εγραψα δεν τα εγραψα για να δειξω οτι ειμαι εμπειρος στο λινουξ. Τα εγραψα για να σου δειξω οτι ειχα και εχω αγαπησει το λινουξ πολυ νωριτερα απο τους περισσοτερους εδω μεσα και σε εποχες που τα πραγματα στο λινουξ ηταν πολυ πιο πρωτογονα απο ο,τι εχει βιωσει καποιος εδω στο φορουμ. Και παρολα αυτα , προσπαθω να ειμαι αντικειμενικος απεναντι στο λινουξ , δεν του πλεκω το εγκωμιο απο το πρωι ως το βραδυ , γιατι πολυ απλα εχω βρει πολλες φορες προβληματα σε πρακτικο επιπεδο. Οχι ο κανονας δεν ειναι να αναγνωρισει τα (ολα) υποσυστηματα ενος πισι κατευθειαν. Και οχι τα 10 πισι που εχεις ως στατιστικο δειγμα δεν ειναι αντικειμενικο στατιστικο δειγμα. Οπως δεν ειναι και τα δικα μου πισι εδω περα. Εχω 2 thinkpads , 1 dell και ενα acer , refurbished , και στα τεσσερα θα παιξει η οποιαδηποτε διανομη αμεσως. Αν ομως το περασω στο gaming laptop θα κλαιμε για ωρες ολοι εδω περα. Αρα ? Αν παρω το gaming laptop για στατιστικο δειγμα , το συμπερασμα θα ειναι διαφορετικο απο το αν παρω για στατιστικο δειγμα τα 4 refurbished.

Βλεπω ατομα που ανακαλυψαν το λινουξ τα τελευταια 3-4-5 χρονια και νομιζουν οτι επιασαν τον παππά απο τα @@ . Δεν ξερω απο που πηγαζει τετοια πορωση. Θελουν να κανουν επιδειξη τεχνικων γνωσεων ? Θελουν να βγαλουν απο μεσα τους την κρυψινους προσωπικοτητα που κρυβανε τοσα χρονια ? Προσπαθουν να βγαλουν καμμια γκομενα ? Ειλικρινα καποιοι να το ψαξετε ...

Επεξ/σία από mphxths

1 hour ago, mphxths said:

Εννοει εξτρα antivirus. Ελα μην παιζουμε με τις λεξεις σαν τους φιλολογους της κακιας ωρας... ;) 

Καθόλου δεν παίζω με τις λέξεις, στο Linux δεν τρέχω κανένα antivirus για δεκαετίες. Ουδέποτε είχα πρόβλημα. Όποιος λοιπόν ισχυρίζετε πως τα Windows είναι ασφαλή ας το απεργοποιήσει. Ιδού η Ρόδος ...

ΥΓ: Μου αρέσει πως για κάποιους "σχετικούς" ο ορισμός της ασφάλειας είναι αν μπορείς να εγκαταστήσεις μια εφαρμογή ή να αλλάξεις ρυθμίσεις σε εργασιακό περιβάλλον.

3 minutes ago, asfodelus said:

Καθόλου δεν παίζω με τις λέξεις, στο Linux δεν τρέχω κανένα antivirus για δεκαετίες. Ουδέποτε είχα πρόβλημα.

Nα σου δωσω μερικες σελιδες να μπεις να μου πεις αν τα σκριπτς που τρεχουν στο παρασκηνιο , θα τις κοψει η ασφαλεια του λινουξ ? ;) Εσυ νομιζεις οτι οτι μονο ιοι/ransomware/malware υπαρχουν ? Πες μου οτι δεν εισαι τοσο αθωος οσο φαινεται οτι εισαι , χωρις να μου πεις οτι εισαι τοσο αθωος οσο φαινεται οτι εισαι :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...