Προς το περιεχόμενο

Το Linux καταγράφει ιστορικό υψηλό με μερίδιο αγοράς 4,44% στους επιτραπέζιους υπολογιστές

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 ώρα πριν, uniquegr είπε

Πολύ παράξενο, το android κινητό μου στο mint αναγνωρίζεται αμέσως και μόλις ξεκλειδώσω το κινητό και επιλέξω πως θέλω να χρησιμοποιηθεί η σύνδεση usb ( μεταφορά δεδομένων δηλαδή ), ανοίγει εικονίδιο στον file manager, βλέπω όλους τους ( διαθέσιμους ) φακέλους και διαχειρίζομαι χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα τα αρχεία, σαν να ήταν το κινητό ένας σκληρός δίσκος.

Κι εγω αυτο εκανα, οπως κανω και στα windows δηλαδη. Πρεπει να φαινοταν τα αρχεια, αντιγραφη ομως δε μπορουσα να κανω.

1 ώρα πριν, uniquegr είπε

Αυτό όπως καταλαβαίνεις δεν είναι πρόβλημα του linux, αλλά των Windows...

Εννοειται. Κατι τετοια κανουν τα windows και μου τη σπανε

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 321
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

12 hours ago, chrsiou said:

Μετα απο κανα μηνα εκαναν μεγαλη αναβαθμιση τα windows και πειραξαν τον boot manager. Δε βγαζει επιλογη για ubuntu οταν ξεκιναει ο υπολογιστης!! Ελεος!

ο πιο ευκολος τροπος να το φτιαξεις  ειναι με το EasyBCD, θα σου βρει το boot record και θα στο επαναφερει

9 ώρες πριν, mphxths είπε

Οχι. Αλλα αυτο δεν σημαινει οτι θα λεμε "ε ενταξει αφου ξερω τι μου γινεται στο λινουξ , ειμαι καλυμμενος". Αυτο ειναι "ζω σε αρνηση". Και οχι οι φωτογραφιες μου δεν αποστελλονται σε καμμια microsoft. Ειναι σε zip με κωδικο σε εξωτερικο δισκο ;) Τωρα τι αλλα δεδομενα μαζευει το telemetry κλαιν ... τους κωδικους του ebanking να μην παιρνει μονο :) 

Ναι, οκ. Αλλά κάποια στιγμή θα ανοίξεις να δεις τις φωτογραφίες. Και το λειτουργικό το ίδιο θα τραβάει στιγμιότυπα και το πιο πιθανό είναι να τα μοιράζεται με τη μαμά Microsoft. Απο τη στιγμή που δεν γνωρίζεις τί συμβαίνει στο υπόβαθρο, όλα είναι πιθανά.

9 ώρες πριν, mphxths είπε

1. Παραμετροποιηση - Δεκτον , αλλα απο ενα σημειο και περα η αναγκη της παραμετροποιησης ισως να υποδηλωνει οτι το λειτουργικο/DE δεν ειναι οπως το θελουμε εξαρχης και προσπαθουμε να το φερουμε στα μετρα μας. Αρα κατι υπολειπεται σε ευχρηστια , λειτουργια , εμφανιση κλπ και απλα το παραβλεπουμε μπροστα στην χαρα της παραμετροποιησης και κανω το λειτουργικο οπως θελω εγω.

Μα, γι'αυτό υπάρχουν τόσες πολλές διανομές, για να έχει κάποιος το λειτουργικό όπως του αρέσει. Αντίθετα, τα windows είναι one for all και αν σ'αρέσει. Άλλωστε, το linux δεν είναι η διανομή, αλλά ο kernel του. Τον οποίο kernel μπορώ να πειράξω, να του αφαιρέσω πράγματα που δεν χρειάζομαι, να ενσωματώσω drivers που με ενδιαφέρουν και έτσι να τον φέρω στα μέτρα του υπολογιστή στον οποίο θα τρέξει. Χαρακτηριστικά να σου αναφέρω ότι μέσα σε 5 δευτερόλεπτα το πολύ, βρίσκομαι στη login screen του futro που τρέχει "ξαναφρωμένο" kernel με το Gentoo. Υποθέτω ότι αυτή η διαδικασία ξαλαφρώματος μπορεί να ακολουθηθεί και σε άλλες διανομές, αλλά είναι κάτι σχεδόν μέσα στο πρόγραμμα για τη περίπτωση του gentoo που για όλα γίνεται compiling. Και άλλος ένας λόγος που προτιμώ Gentoo και Alpine είναι το γεγονός ότι έρχονται με τίποτα προεγκατεστημένο, εγώ επιλέγω τί θα εγκατασταθεί, ενώ εγώ επιλέγω και ποιες δυνατότητες θα καλύπτει το λειτουργικό, άρα δεν θα του φορτώνω λειτουργίες που ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσω.

10 ώρες πριν, mphxths είπε

2. Τροπος λειτουργιας - Εχμμμ οχι :) 

Γούστα είναι αυτά. Δεν αρέσει σ'εσένα, αρέσει όμως σ'εμένα.

3. Συνεργαζεται με μηχανηματα που η MS απαξιωνει - Εχμμ οχι. Η ms δεν απαξιωνει κανενα πισι. Η ms εχει ενα προιον και θετει ορισμενα requirements για να λειτουργει σωστα και στην εντελεια. Δεν σου λεει οτι στο χρεποπισι σου δεν θα παιξουν , απλα δεν θα λειτουργησουν ... σωστα και στην εντελεια. Δεν γινεται να εχουμε την απαιτηση να δουλευουν ολα τα features των windows 11 (security features + AI features) , σε πισι με core2duo. Δηλαδη καπου να σοβαρευτουμε.

Ναι. Και γι'αυτά τα requirements απαιτεί να αλλάζω pc κάθε τρεις και λίγο ενώ δεν θέλω να κάνω χρήση των νέων χαρακτηριστικών, θέλω ένα λειτουργικό για να τρέχω τη σουίτα της Adobe. Δεν με ενδιαφέρει η AI, για παράδειγμα.

Όταν λοιπόν παύει η υποστήριξη του λειτουργικού και με ωθεί αναγκαστικά σε μια νεότερη έκδοση για την οποία πρέπει να αγοράσω και νέο υπολογιστή, μου δημιουργεί πρόβλημα. ΟΚ, εγώ βρήκα τη λύση στα virtual machines όντας πλήρως αποκομμένα απο τον έξω κόσμο και με εκχώρηση πόρων του συστήματος, αλλά όπως σωστά παρατήρησες, δεν μπορούν ή δεν ξέρουν να το κάνουν όλοι οι χρήστες.

4. Ασφαλεστερο ootb - Οπως και τα windows. Αν μπω να κατεβασω crack-αρισμενα προγραμματα και παιχνιδια και παταω next next enter next next next enter σε καθετι που βλεπω , προφανως θα τα κανω ολα κωλο. Εδω τιθεται θεμα τεχνολογικου αναλφαβητισμου που υπαρχει κυριως στους windows users και οχι τοσο πολυ στους λινουξ users.

Και στις δυνατότητες που παρέχει το λειτουργικό σύστημα για να τα κάνεις όλα κώλο. Και αυτό επειδή ακριβώς απευθύνεται σε τεχνολογικά αναλφάβητους. Που να κάτσει τώρα ο πατέρας μου να δημιουργήσει χρήστη για καθημερινή χρήση και να αφήσει τον admin στην ησυχία του και που να κάτσει να ορίσει group policies. Αντίθετα, στο linux εξ'αρχής διαχωρίζεται ο ρόλος των χρηστών, ενώ όπως γνωρίζεις, μπορεί ακόμα και να οριστεί ποιοι θα έχουν δικαιώματα sudo, ενώ μπορεί κάποιος να απενεργοποιήσει πλήρως τον root λογαριασμό και πολλά άλλα. 

5. Δεν σε παρακολουθει - Γνωστη καραμελα , τα συζητησαμε ;) 

Να το συζητήσουμε, αλλά ως προς τη Microsoft δεν θα αρκεστούμε σε υποθετικά σενάρια, είναι γνωστό ότι κατασκοπεύει τους χρήστες της βαπτίζοντας αυτή τη διαδικασία τηλεμετρία, ενώ ξέρουμε και ότι πουλάει τα δεδομένα μας. Είναι γνωστά όλα αυτά.

6. "προσωπικά το χρησιμοποιώ καθημερινά και δεν νιώθω την ανάγκη να επιστρέψω στα windows. " - Ε δεν εισαι gamer προφανως :) 

Προφανώς. Ούτε ο πατέρας μου είναι, ούτε οι αδερφές μου, ούτε καν η σύζυγός μου.  Έχω κάνει όμως τους διαχωρισμούς ευθύς εξαρχής, όχι μόνο σε αυτό το νήμα, αλλά σε οποιοδήποτε κάνουμε συζήτηση για windows & linux. Παραδέχομαι ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τα windows είναι μονόδρομος, ενώ το gaming κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη κατάσταση.

Ενας τροπος για να δεις αν χρησιμοποιει hw accel ο brave οταν παιζει ενα 1080p+ video στο ΥΤ ειναι να ανοιξεις το "inspection tool" -> media tab -> να διαλεξεις το βιντεο απο μια λιστα που θα εχει εκει και να δεις τι λεει στα "properties" στο "video decoder". Αν εκει λεει "Hardware decoder" true , τοτε ναι ειναι ενεργοποιημενο και χρησιμοποιειται. Στην αντιθετη περιπτωση , οχι.

Δεν βγάζω άκρη, ενώ στη σχετική καρτέλα μου λέει ότι δεν υπάρχει hw decoding, όταν τρέχω το radeontop οι μπάρες ανεβοκατεβαίνουν κατά τη διάρκεια αναπαραγωγής ενός video. Αν το σταματήσω, αυτές επιστρέφουν στο 0%. Θα το δω εκτενέστερα σε λίγες ημέρες, θα δω και πως θα πάει με το gentoo που έχει topic ειδικά για τα hybrid graphics.

• Like 1

9 minutes ago, uniquegr said:

Ναι, οκ. Αλλά κάποια στιγμή θα ανοίξεις να δεις τις φωτογραφίες. Και το λειτουργικό το ίδιο θα τραβάει στιγμιότυπα και το πιο πιθανό είναι να τα μοιράζεται με τη μαμά Microsoft. Απο τη στιγμή που δεν γνωρίζεις τί συμβαίνει στο υπόβαθρο, όλα είναι πιθανά.

Aχ η καραμελιτσα με το Recall ε ? :) Ναι μαλακία φαση ειναι αλλα αμα δεις τα requirements στο λινκ που εβαλα , εμεις οι χρεπολαγνες ειμαστε καλυμμενοι ;) 

9 minutes ago, uniquegr said:

Αντίθετα, τα windows είναι one for all και αν σ'αρέσει.

Και προφανως αρεσει σε πολλους :) Ασε που υπηρχε μια εποχη που το customization (εμφανισιακο) στα windows ηταν στα φορτε του.

10 minutes ago, uniquegr said:

Άλλωστε, το linux δεν είναι η διανομή, αλλά ο kernel του. Τον οποίο kernel μπορώ να πειράξω, να του αφαιρέσω πράγματα που δεν χρειάζομαι, να ενσωματώσω drivers που με ενδιαφέρουν και έτσι να τον φέρω στα μέτρα του υπολογιστή στον οποίο θα τρέξει. Χαρακτηριστικά να σου αναφέρω ότι μέσα σε 5 δευτερόλεπτα το πολύ, βρίσκομαι στη login screen του futro που τρέχει "ξαναφρωμένο" kernel με το Gentoo. Υποθέτω ότι αυτή η διαδικασία ξαλαφρώματος μπορεί να ακολουθηθεί και σε άλλες διανομές, αλλά είναι κάτι σχεδόν μέσα στο πρόγραμμα για τη περίπτωση του gentoo που για όλα γίνεται compiling. Και άλλος ένας λόγος που προτιμώ Gentoo και Alpine είναι το γεγονός ότι έρχονται με τίποτα προεγκατεστημένο, εγώ επιλέγω τί θα εγκατασταθεί, ενώ εγώ επιλέγω και ποιες δυνατότητες θα καλύπτει το λειτουργικό, άρα δεν θα του φορτώνω λειτουργίες που ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσω.

Το χω πει και αλλες φορες. Διανομες τυπου gentoo δεν εχουν νοημα υπαρξης κατ'εμε. Γιατι δημιουργειται ενας φαυλος κυκλος. Αν εχεις αδυναμο μηχανημα ωστε να μπεις στις σκεψεις να "ελαφρυνεις" κερνελ και λειτουργικο , και αρχισεις τα compiles , αυτα θα παρουν ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ , μιας και ειναι αδυναμο μηχανημα. Μην πεταχτει κανεις και αρχισει να μιλαει για δικτυακα compiles ... Aπο την αλλη , αν εχει καποιος δυνατο μηχανημα , δεν υπαρχει λογος να ελαφρυνει τιποτα. Το μεγαλυτερο μερος των πορων "καθεται" απραγο , οποτε και ενα μικρο μερος αυτων αν χρησιμοποιειται παραπανω λογω μη βελτιστοποιημενου λειτουργικου ... κλαιν. Ολα αυτα που περιγραφεις ειναι για μοστρα και επιδειξη ;) 

14 minutes ago, uniquegr said:

Δεν αρέσει σ'εσένα, αρέσει όμως σ'εμένα.

Με το "εχχμ οχι" που εγραψα στο "τροπος λειτουργιας" δεν δηλωνω οτι δεν μου αρεσει , αλλα δηλωνω οτι ειναι γενικο και αοριστο το "τροπος λειτουργιας". Υπαρχουν πολλες παραμετροι και πλευρες που μπορει να ερμηνευτει το "τροπος λειτουργιας" , οποτε αν δεν γινουμε πιο συγκεκριμενοι , δεν μπορουμε να πουμε και πολλα πανω σε αυτο το θεμα.

15 minutes ago, uniquegr said:

Ναι. Και γι'αυτά τα requirements απαιτεί να αλλάζω pc κάθε τρεις και λίγο ενώ δεν θέλω να κάνω χρήση των νέων χαρακτηριστικών, θέλω ένα λειτουργικό για να τρέχω τη σουίτα της Adobe. Δεν με ενδιαφέρει η AI, για παράδειγμα.

Όταν λοιπόν παύει η υποστήριξη του λειτουργικού και με ωθεί αναγκαστικά σε μια νεότερη έκδοση για την οποία πρέπει να αγοράσω και νέο υπολογιστή, μου δημιουργεί πρόβλημα. ΟΚ, εγώ βρήκα τη λύση στα virtual machines όντας πλήρως αποκομμένα απο τον έξω κόσμο και με εκχώρηση πόρων του συστήματος, αλλά όπως σωστά παρατήρησες, δεν μπορούν ή δεν ξέρουν να το κάνουν όλοι οι χρήστες.

Πότε σε αναγκασε η microsoft να αλλαξεις πισι καθε τρεις και λιγο ? Απο την στιγμη που τα windows 11 τρεχουν ακομα και σε μηχανηματα του περασμενου αιωνα ? Που τα windows 10 εχουν υποστηριξη μεχρι του χρονου ? Δηλαδη 10 χρονια υποστηριξη ενω τρεχει ηδη και η επομενη εκδοση (windows 11). Καταλαβαινεις λοιπον οτι αυτα που γραφεις δεν ισχυουν.

18 minutes ago, uniquegr said:

Και στις δυνατότητες που παρέχει το λειτουργικό σύστημα για να τα κάνεις όλα κώλο. Και αυτό επειδή ακριβώς απευθύνεται σε τεχνολογικά αναλφάβητους. Που να κάτσει τώρα ο πατέρας μου να δημιουργήσει χρήστη για καθημερινή χρήση και να αφήσει τον admin στην ησυχία του και που να κάτσει να ορίσει group policies. Αντίθετα, στο linux εξ'αρχής διαχωρίζεται ο ρόλος των χρηστών, ενώ όπως γνωρίζεις, μπορεί ακόμα και να οριστεί ποιοι θα έχουν δικαιώματα sudo, ενώ μπορεί κάποιος να απενεργοποιήσει πλήρως τον root λογαριασμό και πολλά άλλα. 

Οταν ενα προγραμμα στα windows πεταει το popup για να παρει admin rights , διαβαζει κανενας χρηστης τι λεει το popup ? Οχι και αρα δεν καταλαβαινει τι παταει. Ε , σου λεει κατι θελει το προγραμμα , ας πατησω ΟΚ να συνεχισει. Τεχνολογικος αναλφαβητισμος , οπως ειπα. Στο λινουξ τα πραγματα ειναι παρομοια. Οι mainstream διανομες , οταν δημιουργουν τον χρηστη κατα την εγκατασταση 9 φορες στις 10 τον φτιαχνουν με sudo δικαιωματα για την διευκολυνση του αδαη χρηστη.
Και οταν του πεταχτει το αναλογο popup για να δωσει στην χ εφαρμογη root rights , θα γινει η ιδια δουλεια. 
Aπλα στο λινουξ οπως ειπα οι τεχνολογικα αναλφαβητοι ειναι λιγοτεροι εξ'ορισμου και καποιες διανομες , ισως σε προστατεψουν και δεν σου δωσουν εξαρχης sudo δικαιωματα ή να πρεπει να τικαρεις εσυ αν θα εχει τετοια δικαιωματα ο χρηστης.

24 minutes ago, uniquegr said:

όταν τρέχω το radeontop οι μπάρες ανεβοκατεβαίνουν κατά τη διάρκεια αναπαραγωγής ενός video.

Kαλα και μενα ανεβοκατεβαινουν μπαρες στο αντιστοιχο προγραμμα που τρεχω για να βλεπω τι γινεται στην ιντελ μου. Αλλα αλλες δειχνουν την γενικη χρηση της καρτας και αλλες το video decoding. Διαβαζω , οτι μαλλον στο radeontop δεν "ανιχνευεται" το video decoding. Αν δεν υπαρχει μπαρα που να λεγεται UVD (unified video decoder) , τοτε δεν μπορεις να δεις το video decoding. Δες και εδω. Παραπεμπει σε μια "εκδοση" του radeontop που υποστηριζει το UVD. Θελει git clone και compile και τα σχετικα.

2 λεπτά πριν, mphxths είπε

Aχ η καραμελιτσα με το Recall ε ? :) Ναι μαλακία φαση ειναι αλλα αμα δεις τα requirements στο λινκ που εβαλα , εμεις οι χρεπολαγνες ειμαστε καλυμμενοι ;) 

Όχι απαραίτητα. Εγώ για παράδειγμα έχω και τον i5 10600 με 64Gb ram, οπότε υποθέτω ότι πληροί ο υπολογιστής τις προϋποθέσεις για εγκατάσταση των Win11. Οπότε...

3 λεπτά πριν, mphxths είπε

Και προφανως αρεσει σε πολλους :) Ασε που υπηρχε μια εποχη που το customization (εμφανισιακο) στα windows ηταν στα φορτε του.

Θυμάμαι ότι έκανα τέτοια την εποχή των Windows7.  Αλλά δεν είναι μόνο το εμφανισιακό που με απασχολεί. Είναι η δυνατότητα της γενικότερης παραμετροποίησης του συστήματος. Δεν θέλω να το παίξω ιστορία και ξερόλας, αλλά σαφώς και δεν απασχολεί πολύ κόσμο αυτή η δυνατότητα. Είναι όμως ένα ατού για χρήστες που θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο.

6 λεπτά πριν, mphxths είπε

Το χω πει και αλλες φορες. Διανομες τυπου gentoo δεν εχουν νοημα υπαρξης κατ'εμε. Γιατι δημιουργειται ενας φαυλος κυκλος. Αν εχεις αδυναμο μηχανημα ωστε να μπεις στις σκεψεις να "ελαφρυνεις" κερνελ και λειτουργικο , και αρχισεις τα compiles , αυτα θα παρουν ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ , μιας και ειναι αδυναμο μηχανημα. Μην πεταχτει κανεις και αρχισει να μιλαει για δικτυακα compiles ... Aπο την αλλη , αν εχει καποιος δυνατο μηχανημα , δεν υπαρχει λογος να ελαφρυνει τιποτα. Το μεγαλυτερο μερος των πορων "καθεται" απραγο , οποτε και ενα μικρο μερος αυτων αν χρησιμοποιειται παραπανω λογω μη βελτιστοποιημενου λειτουργικου ... κλαιν. Ολα αυτα που περιγραφεις ειναι για μοστρα και επιδειξη ;) 

Η αλήθεια είναι ότι στο Futro πήρε δύο ημέρες να κάνει compiling του kernel και των packages. Αλλά σκοπεύω να στήσω distcc ακόμα και αν είπες να μη κάνουμε λόγο γι'αυτό! Είναι η φιλοσοφία του Gentoo που μου αρέσει όπως είπα, το ότι δηλαδή κόβεται και ράβεται το λειτουργικό στις ανάγκες και δυνατότητες του συστήματος. Για τα χαμηλότερων δυνατοτήτων μηχανήματα το όφελος είναι ότι μπορούν να λειτουργούν πολύ γρήγορα χωρίς σπατάλες πόρων, στα μεγαλύτερα μηχανήματα το όφελος είναι ότι δεν εγκαθίστανται εφαρμογές και λειτουργίες που δεν θέλω και που ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσω, ενώ όσο λιγότερες είναι οι δυνατότητες, υποθέτω ότι τόσο μικρότερο είναι και το attack surface, αναλογιζόμενοι και την ασφάλεια του εκάστοτε συστήματος.

Θα σου δώσω ένα απλό παράδειγμα. Όσο καλό, χρυσό και άγιο κι αν είναι το ipv6 και όσο και αν θέλω να το μάθω, προς το παρόν δεν σκαμπάζω. Και ναι μεν το έχω απενεργοποιημένο σε όλα μου τα δικτυακά καλούδια, αλλά και πάλι το φοβάμαι. Στο gentoo υπάρχει use flag που απενεργοποιεί αυτή τη δυνατότητα, ενώ υπάρχουν και use flags για διάφορες άλλες λειτουργίες, π.χ. dvd support. Στον Kernel είναι ενσωματωμένοι αρκετοί drivers οι οποίοι δεν με ενδιαφέρουν τόσο επειδή δεν κάνω χρήση των σχετικών λειτουργιών, όσο και επειδή δεν έχω σχετικό εξοπλισμό. Ποιος ο λόγος ας πούμε να έχω pcmcia support σε ένα σύστημα που δεν διαθέτει τέτοια θύρα; Οπότε, σβου. Το να το κάνω, απο τη στιγμή που ασχολούμαι με το gentoo, δεν είναι παρά μόνο ο ορισμός μερικών use flags παραπάνω, ενώ σκοπεύω να φτιάξω ένα template του make.conf για γενική χρήση, στο οποίο θα συμπεριλάβω τις λειτουργίες που δεν θέλω να έχω σε κανένα μηχάνημα.

Η βάση όμως, ο κύριος λόγος που χρησιμοποιώ και μου αρέσει το gentoo, είναι ο μινιμαλισμός του.

11 λεπτά πριν, mphxths είπε

Πότε σε αναγκασε η microsoft να αλλαξεις πισι καθε τρεις και λιγο ? Απο την στιγμη που τα windows 11 τρεχουν ακομα και σε μηχανηματα του περασμενου αιωνα ? Που τα windows 10 εχουν υποστηριξη μεχρι του χρονου ? Δηλαδη 10 χρονια υποστηριξη ενω τρεχει ηδη και η επομενη εκδοση (windows 11). Καταλαβαινεις λοιπον οτι αυτα που γραφεις δεν ισχυουν.

Ναι, αλλά τα windows 10 υποστηρίζουν ακόμα πιο παλιά μηχανήματα. Και τα windows 10 θα πάψουν να υποστηρίζονται σε ένα χρόνο, εκτώς αν κάποιος πληρώσει επιπλέον. Και μετά, μπαίνουμε στο τριπάκι για το εάν τα win11 μπορούν να εγκασταθούν στο υπάρχον μηχάνημα χωρίς πειράγματα. Συν όλα τα άλλα που έχουν αναφερθεί, λόγοι για τους οποίους προσωπικά απλά δεν κάνω κέφι πλέον τα windows. 

14 λεπτά πριν, mphxths είπε

Οταν ενα προγραμμα στα windows πεταει το popup για να παρει admin rights , διαβαζει κανενας χρηστης τι λεει το popup ? Οχι και αρα δεν καταλαβαινει τι παταει. Ε , σου λεει κατι θελει το προγραμμα , ας πατησω ΟΚ να συνεχισει. Τεχνολογικος αναλφαβητισμος , οπως ειπα. Στο λινουξ τα πραγματα ειναι παρομοια. Οι mainstream διανομες , οταν δημιουργουν τον χρηστη κατα την εγκατασταση 9 φορες στις 10 τον φτιαχνουν με sudo δικαιωματα για την διευκολυνση του αδαη χρηστη.
Και οταν του πεταχτει το αναλογο popup για να δωσει στην χ εφαρμογη root rights , θα γινει η ιδια δουλεια. 
Aπλα στο λινουξ οπως ειπα οι τεχνολογικα αναλφαβητοι ειναι λιγοτεροι εξ'ορισμου και καποιες διανομες , ισως σε προστατεψουν και δεν σου δωσουν εξαρχης sudo δικαιωματα ή να πρεπει να τικαρεις εσυ αν θα εχει τετοια δικαιωματα ο χρηστης.

Συμφωνώ. Άλλωστε κι εγώ σαν αρχάριος στο linux δεν ήξερα πότε έπρεπε να γράψω sudo και πότε όχι, δεν γνώριζα καν τί ήταν το sudo. Με τον καιρό κατάλαβα. Αλλά συμφωνώ 100% ως προς αυτή τη παρατήρηση.

15 λεπτά πριν, mphxths είπε

Kαλα και μενα ανεβοκατεβαινουν μπαρες στο αντιστοιχο προγραμμα που τρεχω για να βλεπω τι γινεται στην ιντελ μου. Αλλα αλλες δειχνουν την γενικη χρηση της καρτας και αλλες το video decoding. Διαβαζω , οτι μαλλον στο radeontop δεν "ανιχνευεται" το video decoding. Αν δεν υπαρχει μπαρα που να λεγεται UVD (unified video decoder) , τοτε δεν μπορεις να δεις το video decoding. Δες και εδω. Παραπεμπει σε μια "εκδοση" του radeontop που υποστηριζει το UVD. Θελει git clone και compile και τα σχετικα.

Θα το δω, αν και προς το παρόν δεν με απασχολεί τόσο πολύ λόγω έλλειψης διαθέσιμου χρόνου. Σε καναδυό εβδομάδες που θα ασχοληθώ σοβαρά με τους υπολογιστές μου ( θα έρθει και το νέο μου mini pc με τον 8C/16T Amd Ryzen ), θα το κοιτάξω σχολαστικά και θα το φτιάξω.

• Like 1

56 minutes ago, uniquegr said:

Όχι απαραίτητα. Εγώ για παράδειγμα έχω και τον i5 10600 με 64Gb ram, οπότε υποθέτω ότι πληροί ο υπολογιστής τις προϋποθέσεις για εγκατάσταση των Win11. Οπότε...

Eιναι copilot pc certified ? Αν δεν ... (1ο requirement στο λινκ που εβαλα) ;) 

57 minutes ago, uniquegr said:

Η βάση όμως, ο κύριος λόγος που χρησιμοποιώ και μου αρέσει το gentoo, είναι ο μινιμαλισμός του.

Χωρις να θελω να γινω ρητορας στην θεση του ρητορα και να διαφημισω διανομες, αν θες μινιμαλιστικη διανομη , πας στο archlinux , οπου εξαρχης μπαινουν τα τελειως απαραιτητα. Γιατι ναι μεν θα "βγαλεις" το ipv6 και μετα οταν θα το χρειαστεις ? Ξανα compile τα παντα ? Αυτο ισχυει για το οτιδηποτε. Π.χ. αποφασισες να πας σε KDE και compile-αρεις τα παντα με +qt -gtk. Aν θελησεις να πας gnome ? Ξανα compile ? Και αντε πες ενας με 64 πυρηνες μπορει να τα ξεπεταει σε λιγα λεπτα ολα αυτα. Εμεις οι κοινοι θνητοι θα φαμε τα νιατα που δεν εχουμε στα compiles...

1 hour ago, uniquegr said:

Ναι, αλλά τα windows 10 υποστηρίζουν ακόμα πιο παλιά μηχανήματα. Και τα windows 10 θα πάψουν να υποστηρίζονται σε ένα χρόνο, εκτώς αν κάποιος πληρώσει επιπλέον. Και μετά, μπαίνουμε στο τριπάκι για το εάν τα win11 μπορούν να εγκασταθούν στο υπάρχον μηχάνημα χωρίς πειράγματα. Συν όλα τα άλλα που έχουν αναφερθεί, λόγοι για τους οποίους προσωπικά απλά δεν κάνω κέφι πλέον τα windows. 

Δηλαδη η λογικη σου ειναι "εχω παλιο μηχανημα , δεν θελω να πληρωσω να παρω καινουργιο παρολο που εχει κλεισει 10ετια , αρα απαιτω απο την microsoft να βγαζει λειτουργικα που να το υποστηριζουν και φυσικα να παρεχει support σε αυτα τα λειτουργικα για οσο εγω κραταω το πισι αυτο". Δηλαδη καπου να σοβαρευτουμε. Αν θελουμε εξελιξεις και προοδο , πρεπει να βαζουμε το χερι στην τσεπι , οσο βαθια μπορει ο καθενας , για να τις ακολουθαμε. Δεν γινεται να στηριζουμε την δικη μας αρνηση να παμε παρακατω με το να απαιτουμε παραλογα πραγματα. Η πληροφορικη ειναι ακριβο χομπυ , ας το παρουμε χαμπαρι καποια στιγμη.

32 λεπτά πριν, mphxths είπε

Eιναι copilot pc certified ? Αν δεν ... (1ο requirement στο λινκ που εβαλα) ;)

Είναι, δεν είναι, στα @@ μου. χαχαχαχαχα!

33 λεπτά πριν, mphxths είπε

Χωρις να θελω να γινω ρητορας στην θεση του ρητορα και να διαφημισω διανομες, αν θες μινιμαλιστικη διανομη , πας στο archlinux , οπου εξαρχης μπαινουν τα τελειως απαραιτητα. Γιατι ναι μεν θα "βγαλεις" το ipv6 και μετα οταν θα το χρειαστεις ? Ξανα compile τα παντα ? Αυτο ισχυει για το οτιδηποτε. Π.χ. αποφασισες να πας σε KDE και compile-αρεις τα παντα με +qt -gtk. Aν θελησεις να πας gnome ? Ξανα compile ? Και αντε πες ενας με 64 πυρηνες μπορει να τα ξεπεταει σε λιγα λεπτα ολα αυτα. Εμεις οι κοινοι θνητοι θα φαμε τα νιατα που δεν εχουμε στα compiles...

Υπάρχει καβάτζα ένας Xeon με 22 πυρήνες - 44 threads που θα φιλοξενήσει τα vm's και τα containers μου ( εκεί θα τρέξει και το λειτουργικό των windows με τη gpu passthrough ) που θα αναλάβει και τα compiles μέσω distcc. Αλλά ναι, κάπως έτσι το σκέφτομαι. Ούτως ή άλλως κάποιες αποφάσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν και αν χρειαστεί να αλλάξουν, μπορούν να γίνουν δοκιμές σε vm πριν να γίνει κάποια οριστική αλλαγή στο κυρίως σύστημα.

35 λεπτά πριν, mphxths είπε

Δηλαδη η λογικη σου ειναι "εχω παλιο μηχανημα , δεν θελω να πληρωσω να παρω καινουργιο παρολο που εχει κλεισει 10ετια , αρα απαιτω απο την microsoft να βγαζει λειτουργικα που να το υποστηριζουν και φυσικα να παρεχει support σε αυτα τα λειτουργικα για οσο εγω κραταω το πισι αυτο". Δηλαδη καπου να σοβαρευτουμε. Αν θελουμε εξελιξεις και προοδο , πρεπει να βαζουμε το χερι στην τσεπι , οσο βαθια μπορει ο καθενας , για να τις ακολουθαμε. Δεν γινεται να στηριζουμε την δικη μας αρνηση να παμε παρακατω με το να απαιτουμε παραλογα πραγματα. Η πληροφορικη ειναι ακριβο χομπυ , ας το παρουμε χαμπαρι καποια στιγμη.

Δεν λέω αυτό. Λέω ότι δεν με ενδιαφέρουν οι αλλαγές που κάνει η Microsoft, δεν θέλω copilot για παράδειγμα, ενώ και το ίδιο το λειτουργικό της πλέον δεν με ικανοποιεί για πολλούς λόγους, μερικούς απο τους οποίους έχω περιγράψει εδώ. Όπως δεν με ικανοποιεί η επερχόμενη χρήση του λειτουργικού με συνδρομή ή δωρεάν με προβολή διαφημίσεων, οι οποίες διαφημίσεις για να είναι στοχευμένες, θα πρέπει να βασίζονται στο αποτέλεσμα παρακολούθησης της χρήσης του υπολογιστή μου απο πλευράς της Microsoft. Και όλα αυτά γιατί; Για κάτι που μπορώ να το κάνω και με το linux. Οπότε...

• Like 1

1 ώρα πριν, mphxths είπε

Δηλαδη η λογικη σου ειναι "εχω παλιο μηχανημα , δεν θελω να πληρωσω να παρω καινουργιο παρολο που εχει κλεισει 10ετια , αρα απαιτω απο την microsoft να βγαζει λειτουργικα που να το υποστηριζουν και φυσικα να παρεχει support σε αυτα τα λειτουργικα για οσο εγω κραταω το πισι αυτο".

Κανενας δεν απαιτει τιποτα απο κανεναν. Επειδη πηραμε καινουργια να τα πεταξουμε τα παλια πισι ή να τα αφησουμε με ενα λειτουργικο που δεν υποστηριζεται πλεον;  Καθε υπολογιστης της προηγουμενης 15ετιας μπορει να ειναι λειτουργικοτατος με ενα λινουξ και να εξυπηρετησει διαφορες αναγκες. Πχ δε θα παρω στον πατερα μου καινουργιο λαπτοπ για να βλεπει online γουεστερν. Του εδωσα ενα hp 10ετιας με xubuntu, το οποιο κανει αριστα τη δουλεια του και εχω και την ησυχια μου επειδη δε μπορει να εγκαταστησει τιποτα και να το διαλυσει.

Η αδερφη μου περυσι παραπονιοταν οτι το 7χρονο dell της ειχε γινει αργο και κολλουσε. Του εκανα ενα φροματ, αλλα μετα απο κανα μηνα τα ιδια. Σε καμια περιπτωση δε θα εδινε χρηματα για καινουργιο γιατι απλα δεν την ενδιαφερει. Του εβαλα ενα kubuntu και δε με ξαναενοχλησε ποτε για κολληματα και αργοποριες. ,

Κανενας δεν απαιτει να υποστηριξει η microsoft αυτα τα μηχανακια, αλλα ταυτοχρονα αυτα τα μηχανακια δεν ειναι για πεταμα

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 hours ago, uniquegr said:

Η αλήθεια είναι ότι στο Futro πήρε δύο ημέρες να κάνει compiling του kernel και των packages.tJnGxyr.jpeg

Και μετά, μπαίνουμε στο τριπάκι για το εάν τα win11 μπορούν να εγκασταθούν στο υπάρχον μηχάνημα χωρίς πειράγματα.

😆😆😆😆😆😆

Επεξ/σία από Odyss3us

1 hour ago, dimkord said:

Κανενας δεν απαιτει να υποστηριξει η microsoft αυτα τα μηχανακια, αλλα ταυτοχρονα αυτα τα μηχανακια δεν ειναι για πεταμα

Kαι ομως ολοι το απαιτουν. Συμφωνω σε αυτα που λες , αλλα οταν βγαινει κοσμος και κλαιγεται που τα windows 11 εχουν requirements που δεν καλυπτουν καποια παλιοτερα μηχανηματα , που κλαιγονται που ο 7ης γενιας ιντελ δεν ειναι μεσα στην λιστα και απορουν γιατι , μιας και ειναι αρκετα δυνατη γενια επεξεργαστων χωρις ουσιαστικα να καταλαβαινουν τους λογους που απεκλεισε επεξεργαστες 7ης και πισω , ειναι σαν να απαιτουν.

Η πλακα ειναι οτι το πανε και ενα βημα παραπερα , και κατηγορουν την microsoft οτι με αυτην την σταση της δημιουργει τεχνολογικα αποβλητα επειδη ο κοσμος θα παει να πεταξει τα παλια πισι. Λες και τους αναγκαζει να τα πεταξει ή τους αναγκαζει να τα ριξουν στον καδο και να μην τα ανακυκλωσουν.

Οπως ειπες , για τα παλια πισι υπαρχουν λυσεις , αλλα να μην εχουμε απαιτησεις απο την microsoft και τις νεες εκδοσεις των windows , γιατι ναι ... εχουμε. Οι επαγγελματιες ας βαλουν το χερακι στην τσεπη και ας επενδυσουν σε νεα μηχανηματα , γιατι στην τελικη ειναι εργαλειο δουλειας και ειναι ... επενδυση που θα τα βγαλει τα λεφτα της. Ο καθε ιδιωτης ας κανει ο,τι τον φωτισει ο Θεος ;) 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, mphxths said:

Kαι ομως ολοι το απαιτουν. Συμφωνω σε αυτα που λες , αλλα οταν βγαινει κοσμος και κλαιγεται που τα windows 11 εχουν requirements που δεν καλυπτουν καποια παλιοτερα μηχανηματα , που κλαιγονται που ο 7ης γενιας ιντελ δεν ειναι μεσα στην λιστα και απορουν γιατι , μιας και ειναι αρκετα δυνατη γενια επεξεργαστων χωρις ουσιαστικα να καταλαβαινουν τους λογους που απεκλεισε επεξεργαστες 7ης και πισω , ειναι σαν να απαιτουν.

Η πλακα ειναι οτι το πανε και ενα βημα παραπερα , και κατηγορουν την microsoft οτι με αυτην την σταση της δημιουργει τεχνολογικα αποβλητα επειδη ο κοσμος θα παει να πεταξει τα παλια πισι. Λες και τους αναγκαζει να τα πεταξει ή τους αναγκαζει να τα ριξουν στον καδο και να μην τα ανακυκλωσουν.

Οπως ειπες , για τα παλια πισι υπαρχουν λυσεις , αλλα να μην εχουμε απαιτησεις απο την microsoft και τις νεες εκδοσεις των windows , γιατι ναι ... εχουμε. Οι επαγγελματιες ας βαλουν το χερακι στην τσεπη και ας επενδυσουν σε νεα μηχανηματα , γιατι στην τελικη ειναι εργαλειο δουλειας και ειναι ... επενδυση που θα τα βγαλει τα λεφτα της. Ο καθε ιδιωτης ας κανει ο,τι τον φωτισει ο Θεος ;) 

η ειρωνια ειναι οτι δε χρειαζεται να αγορασουν καινουριο πανακριβο μηχανημα, μπορουν καλλιστα να βρουν ενα παμφθηνο 8ης γενιας refurbished ή απο τις αγγελιες,
και να ελαχιστοποιησουν ακομα περισσοτερο το κοστος αν μεταπωλησουν το παλιο τους σε καποιο μαγο λινουξα που θα το μεταμορφωσει παλι σε κανονικο πισι 😄

λυσεις υπαρχουν! για ολα υπαρχει τροπος αρκει να υπαρχει θεληση αντι για μονοδιαστατη γκρινια 😚

Επεξ/σία από Odyss3us

6 ώρες πριν, Odyss3us είπε

😆😆😆😆😆😆

Ναι βρε εξυπνάκια ( για να μη πω τίποτα άλλο και φάω μπαν ), απο ένα τετραπύρηνο με 2.4GHz, τί μπορείς να περιμένεις; Γι'αυτό και θα αναλάβει άλλο μηχάνημα το compiling. 

6 ώρες πριν, mphxths είπε

Ακόμα και ο 4ης γενιάς i7 4790s με 65w tdp ήταν αρκετά δυνατός επεξεργαστής και με τα 16Gb ram έτρεχε win 11 αέρα. Έχω δοκιμάσει 7ης γενιάς i3 & i5 σε intel nuc. Μια χαρά μηχανάκια ήταν. Δεν με ενδιαφέρει η ΑΙ, θέλω ένα λειτουργικό ίσα που να τρέχω τις εφαρμογές της δουλειάς μου και δεν θέλω να σπαταλάω πόρους του συστήματος στις πρόσθετες λειτουργίες των windows 11 σε σχέση με τα windows 10. Αυτό δεν καταλαβαίνεις, δεν θέλω κάτι παραπάνω, θέλω το συγκεκριμένο πακέτο το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες μου πλήρως. Η Microsoft λοιπόν, προκειμένου να προωθήσει τα νέα της καλούδια, τα οποία δεν με ενδιαφέρουν αλλά με υποχρεώνει να τα πάρω, με υποχρεώνει παράλληλα και να αλλάξω μηχάνημα. Καταλαβαίνεις το παράδοξο του πράγματος; 

Υ.Γ. Μάλλον δεν είσαι επαγγελματίας, διαφορετικά θα γνώριζες ότι δεν αλλάζουμε μηχανήματα αν δεν τα φτύσουν ή δεν κάνουν πλέον τη δουλειά τους σωστά. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούσα μέχρι πριν δύο χρόνια pc με i5 650 και 16gb ram ddr3 και πέρασα στον i5 10600 γιατί τα προγράμματα της δουλειάς μου απαιτούσαν περισσότερη υπολογιστική ισχύ. Κάνω όμως τη δουλειά μου πιο άνετα με αυτά, είναι εργαλείο της δουλειάς μου. Δεν κάνω τη πλάκα μου με το Illustrator και το pc δεν είναι για gaming.

6 ώρες πριν, Odyss3us είπε

η ειρωνια ειναι οτι δε χρειαζεται να αγορασουν καινουριο πανακριβο μηχανημα, μπορουν καλλιστα να βρουν ενα παμφθηνο 8ης γενιας refurbished ή απο τις αγγελιες,
και να ελαχιστοποιησουν ακομα περισσοτερο το κοστος αν μεταπωλησουν το παλιο τους σε καποιο μαγο λινουξα που θα το μεταμορφωσει παλι σε κανονικο πισι 😄

λυσεις υπαρχουν! για ολα υπαρχει τροπος αρκει να υπαρχει θεληση αντι για μονοδιαστατη γκρινια 😚

Εσύ ξέρεις πολύ καλά απο ειρωνία, αλλά καταντάς γραφικός και κουραστικός. Να αγοράσω ένα 8ης γενιάς φωστήρα μου, για να έρθει μετά απο ένα χρόνο η Microsoft και να μου πει ότι ούτε αυτό πληροί τις προϋποθέσεις για να τρέχει το λογισμικό της, ειδικά όταν τραβιέται προς επεξεργαστές με ενσωματωμένες δυνατότητες ΑΙ? Και όλα αυτά, γιατί ακριβώς; Για να κάνω τη δουλειά που ήδη κάνω θαυμάσια με τα Windows 10 ( να τρέχω τις επαγγελματικές εφαρμογές μου )? Για τη προσωπική χρήση, δεν το συζητώ καν. Απο τη στιγμή που μπορώ να κάνω τη δουλειά μου ακόμα και με 4ης γενιάς intel ( σερφάρισμα, youtube, social και καμιά ταινία ) και αφού το linux με βοηθά σε αυτή τη κατεύθυνση, το οποίο linux μου ταιριάζει και σαν λειτουργικό, απλά γυρίζω τη πλάτη στη Microsoft. Και λέγετε ό,τι θέλετε, ειρωνευτείτε όσο θέλετε. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ακόμα και ο 4ης γενιάς i7 4790s με 65w tdp ήταν αρκετά δυνατός επεξεργαστής και με τα 16Gb ram έτρεχε win 11 αέρα.

Η Microsoft λοιπόν, προκειμένου να προωθήσει τα νέα της καλούδια, τα οποία δεν με ενδιαφέρουν αλλά με υποχρεώνει να τα πάρω, με υποχρεώνει παράλληλα και να αλλάξω μηχάνημα.

Tην αντιφαση αυτων που γραφεις την βλεπεις ή οχι ? Δεν σε αναγκαζει σε τιποτα. Μια χαρα τρεχεις και σε core2duo τα windows 11 , απλα δεν θα λειτουργουν καποια features και οχι δεν ειναι μονο ΑΙ features. Δεν ειναι θεμα επεξεργαστικης ισχυς που νομιζει ο πολυς κοσμος ...

Μάλλον δεν είσαι επαγγελματίας, διαφορετικά θα γνώριζες ότι δεν αλλάζουμε μηχανήματα αν δεν τα φτύσουν ή δεν κάνουν πλέον τη δουλειά τους σωστά. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούσα μέχρι πριν δύο χρόνια pc με i5 650 και 16gb ram ddr3 και πέρασα στον i5 10600 γιατί τα προγράμματα της δουλειάς μου απαιτούσαν περισσότερη υπολογιστική ισχύ.

Απαιτουσαν περισσοτερη υπολογιστικη ισχυ απο τον i5 650 ? Σιγουρα ? Δεν τραβαγε αλλο ? χαχα . Ειπαμε να ξεζουμιζουμε το hardware , αλλα να κρατας μηχανημα εν ετει 2024 (μειον 2  2022) με επεξεργαστη του 2010 και μνημες ddr3 , δεν το λες ξεζουμισμα , αλλα αποφευγω να ξοδεψω λεφτα ... ξερεις πως λεγονται αυτοι οι ανθρωποι ε ? Τα εχουμε ξαναπει αυτα ε ? :)

Και ειδικα σε επαγγελματικο περιβαλλον/πισι , ο χαρακτηρισμος εχει αλλη βαρυτητα. Ο ιδιωτης στο προσωπικο του πισι μπορει να κανει ο,τι θελει , ο επαγγελματιας ομως ? ;) 

Επεξ/σία από mphxths

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
27 minutes ago, uniquegr said:

Ναι βρε εξυπνάκια ( για να μη πω τίποτα άλλο και φάω μπαν ), απο ένα τετραπύρηνο με 2.4GHz, τί μπορείς να περιμένεις; Γι'αυτό και θα αναλάβει άλλο μηχάνημα το compiling. 

Ακόμα και ο 4ης γενιάς i7 4790s με 65w tdp ήταν αρκετά δυνατός επεξεργαστής και με τα 16Gb ram έτρεχε win 11 αέρα. Έχω δοκιμάσει 7ης γενιάς i3 & i5 σε intel nuc. Μια χαρά μηχανάκια ήταν. Δεν με ενδιαφέρει η ΑΙ, θέλω ένα λειτουργικό ίσα που να τρέχω τις εφαρμογές της δουλειάς μου και δεν θέλω να σπαταλάω πόρους του συστήματος στις πρόσθετες λειτουργίες των windows 11 σε σχέση με τα windows 10. Αυτό δεν καταλαβαίνεις, δεν θέλω κάτι παραπάνω, θέλω το συγκεκριμένο πακέτο το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες μου πλήρως. Η Microsoft λοιπόν, προκειμένου να προωθήσει τα νέα της καλούδια, τα οποία δεν με ενδιαφέρουν αλλά με υποχρεώνει να τα πάρω, με υποχρεώνει παράλληλα και να αλλάξω μηχάνημα. Καταλαβαίνεις το παράδοξο του πράγματος;

ολα αυτα γινονται ευκολα με χιλια δυο προγραμματακια και scriptακια, που ειναι γνωστα στην κοινοτητα, και αν θες φτιαχνεις και δικο σου stripped iso μονο με τους δικους σου απαραιτητους drivers,
για το IPV6 που ανεφερες, στα Windows απλα κλεινεις το Ip Helper στα services και το ξανακανεις enable οποτε θες...

αυτοι που εχουν μεινει με παλιο/αργο υπολογιστη και vanilla windows μαζι με ολα τα services να τρεχουν, ειναι εντελως ασχετοι για να αλλαξουν λειτουργικο οποτε χτυπα στα τυφλα οσες πορτες-πορτες θες σαν καλοθελητης ιεροκυρηκας το χρεος της "ενημερωσης" το εκανες κι εσυ..

Επεξ/σία από Odyss3us

Μόλις τώρα, mphxths είπε

Tην αντιφαση αυτων που γραφεις την βλεπεις ή οχι ? Δεν σε αναγκαζει σε τιποτα. Μια χαρα τρεχεις και σε core2duo τα windows 11 , απλα δεν θα λειτουργουν καποια features και οχι δεν ειναι μονο ΑΙ features. Δεν ειναι θεμα επεξεργαστικης ισχυς που νομιζει ο πολυς κοσμος ...

Θα πρέπει να πειράξω τον installer όμως, σωστά; Μου επιτρέπει by default η Microsoft να εγκαταστήσω win 11 σε ένα τέτοιο μηχάνημα;

1 λεπτό πριν, mphxths είπε

Απαιτουσαν περισσοτερη υπολογιστικη ισχυ απο τον i5 650 ? Σιγουρα ? Δεν τραβαγε αλλο ? χαχα . Ειπαμε να ξεζουμιζουμε το hardware , αλλα να κρατας μηχανημα εν ετει 2024 (μειον 2  2022) με επεξεργαστη του 2010 και μνημες ddr3 , δεν το λες ξεζουμισμα , αλλα αποφευγω να ξοδεψω λεφτα ... ξερεις πως λεγονται αυτοι οι ανθρωποι ε ? Τα εχουμε ξαναπει αυτα ε ? :)

Επαναλαμβάνω. Απο στη στιγμή που έκανε τη δουλειά που του ζητούσα, μια χαρά καθόταν στο γραφείο μου. Όταν αυξήθηκαν οι απαιτήσεις μου λόγω τεχνικών που απαιτούσαν περισσότερη υπολογιστική ισχύ, έγινε η αναβάθμιση.

Μόλις τώρα, Odyss3us είπε

ολα αυτα γινονται ευκολα με χιλια δυο προγραμματακια και scriptακια, που ειναι γνωστα στη κοινοτητα, και αν θες φτιαχνεις και δικο σου stripped iso μονο με τους δικους σου απαραιτητους drivers,
για το IPV6 που ανεφερες στα Windows απλα κλεινεις το Ip Helper στα services και το ξανακανεις enable οποτε θες...

αυτοι που εχουν μεινει με παλιο/αργο υπολογιστη και vanilla windows μαζι με ολα τα services να τρεχουν, ειναι εντελως ασχετοι για να αλλαξουν λειτουργικο οποτε χτυπα οσες πορτες-πορτες θες σαν καλος ιεροκυρηκας το χρεος της "ενημερωσης" το εκανες κι εσυ..

Ναι, τα γνωρίζω τα σκριπτάκια και τα τρέχω, ακόμα και σε vm's. Αυτό που αδυνατείς να καταλάβεις, είναι ότι δεν είμαι κάποιου είδους ιεροκηρυκας, άλλωστε εδώ συζητάμε για ένα θέμα υπέρ του Linux κι εσύ είσαι αυτός που συμπεριφέρεται σαν εικονομάχος, λες και σου θίξαμε τη θρησκεία ένα πράγμα. Κάνε μας τη χάρη ρε φιλαράκο.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...