Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
17 ώρες πριν, mphxths είπε

Nα ξαναμιλησουμε για το XZ ? open source προτζεκτ και η κακοβουλη εκδοση περασε σε καποιες διανομες και μετα τρεχανε να γυρισουν εκδοσεις πισω το πακετο. Η δυνατοτητα ηταν εκει να ελεγθει το πακετο. Ε και ? Εγινε ?

Πέρασε σε ΜΕΡΙΚΕΣ διανομές οι οποίες παίρνουν αμέσως τις όποιες ενημερώσεις. Ο κακόβουλος κώδικας δεν πέρασε καν στα επίσημα repositories, αλλά στα δοκιμαστικά. Πράγματι, δεν έγινε ενδελεχής έλεγχος του πακέτου, αλλά υποθέτω ότι όσοι ασχολούνται με αυτό, πήραν ένα καλό μάθημα. Και όχι, δεν έτρεχαν να γυρίσουν πίσω εκδόσεις. Απλά έπρεπε οι χρήστες να δώσουν εντολή για εγκατάσταση της προηγούμενης έκδοσης. Δεν ήταν ας πούμε σαν τις μπλε οθόνες που αντιμετώπισαν τα Windows προ ολίγων ημερών, μια εντολή στο terminal και τέλος.

Δηλαδη μου λες οτι πηρες υπολογιστη απο ιδιωτη με σπασμενα windows και φταινε τα windows για το τι επαθες ? Οχι οτι δεν τραβηξες φορματ να περασεις καθαρα windows , οχι οτι δεν μπηκες και δεν κατεβασες τιποτα σπασμενα softwares οχι οχι. Η κακια η microsoft φταιει !! Θα ξεχασουμε και αυτα που ξεραμε !!

Πήρα υπολογιστή απο ιδιώτη ο οποίος δήλωνε ότι ο υπολογιστής είχε περασμένα Windows 10 Pro. Η αλήθεια είναι ότι δεν ασχολήθηκα πολύ μαζί του για να κοιτάξω αν είχε επίσημο κλειδί ή αν είχε γίνει κάτι άλλο, άσε δε που εκείνη την εποχή είχαν αρχίσει να πωλούνται φθηνά τα κλειδιά και δεν πήγε καν το μυαλό μου στο ενδεχόμενο κάποιος να ήταν τόσο γύφτος ώστε να κρακάρει Windows. Και μη νομίζεις, δοκιμαστικά το χρησιμοποιούσα το μηχάνημα μιας που ήταν το πρώτο μου nuc και δεν είχα προλάβει να ασχοληθώ μαζί του, εννοείται πως θα του έκανα format, αλλά δεν πρόλαβα.

Δεν είπα όμως ότι φταίνε τα Windows γι'αυτό και μη παραφράζεις τα λεγόμενά μου. Όσοι έχουν Windows 7, είναι εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά για τις ακριβές εκδόσεις ( απο pro και πάνω ) να έχουν πληρώσει χρήματα για να πάρουν επίσημο κλειδί, γιατί τότε οι άδειες ήταν ακριβές. Επομένως, το πιο πιθανό είναι να παίζουν με σπασμένο λειτουργικό σύστημα και αυτό ενέχει κινδύνους. Όπως ενέχει κινδύνους και η ίδια η πρακτική του να χρησιμοποιούν ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο δεν υποστηρίζεται πλέον. Και όλα αυτά επειδή προτιμούν τα win 7 απο τα 10, κάνουν τη δική τους μικρή επανάσταση. Ε, πως να το κάνουμε, αν κάποιος δεν έχει συγκεκριμένους λόγους να χρησιμοποιεί win7 ( συγκεκριμένη εφαρμογή που τρέχει μόνο σε αυτό το περιβάλλον, βλέπε: επαγγελματίες ) και αν το κάνει, δεν είναι προστατευμένος πίσω απο firewall και άλλες δικλείδες ασφαλείας, είναι σαφώς καλύτερο να περάσει σε linux. Άσε που το περιβάλλον χρήσης είναι σχεδόν το ίδιο.

Γλυτωνω λεφτα , Γλυτωνω λεφτα , Γλυτωνω λεφτα , Γλυτωνω λεφτα . Αυτο διαβαζω εγω. Και προσπαθησε να με πεισεις οτι δεν εισαι/ειμαι/ειμαστε τζαμπατζηδες και χρησιμοποιουμε το λινουξ για επανασταση και φιλοσοφια.

Αγαπητέ, όταν μπορώ να έχω το ίδιο ακριβώς λογισμικό, με καλύτερο hardware και να μου κοστίσει και πιο φτηνά, ποιος ο λόγος να αγοράσω ένα μηχάνημα NAS? Γιατί να σκάσω μια τρακοσάρα όταν έχω σαφώς καλύτερα μηχανήματα παρατημένα, τα οποία μπορούν άνετα και με καλύτερες επιδόσεις να κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα, να λειτουργούν ως δικτυακό μέσο αποθήκευσης; Εσύ μπορεί να είσαι κιμπάρης και να ηδονίζεσαι με το να πετάς χρήματα, να παίρνεις την ικανοποίηση ότι ξεχωρίζεις απο τους τζαμπατζήδες και χρεπολάγνους όπως μας αποκαλείς. Εγώ αγαπητέ δεν αυτοεπιβεβαιώνομαι μέσω των εξόδων που κάνω. Δεν έχω τέτοια κόμπλεξ. Έχω 5-6 μηχανήματα που κάθονται απο παλιές μου αναβαθμίσεις, βρίσκω νέους ρόλους να τους αναθέσω, όλα καλά. 

Ησουν. Παρελθον. Ο τωρινος μεσος χρηστης ειναι τωρα. Παρον. Αρα μιλαμε για δυο διαφορετικους χρηστες. Εσενα που ΗΣΟΥΝ μεσος χρηστης και τον αλλον που ειναι ΤΩΡΑ μεσος χρηστης. Οταν συμφωνησουμε για ποιον απο τους δυο χρηστες θελουμε να μιλησουμε , ενημερωσε με σχετικα.

Ακριβώς. Ήμουν μέσος χρήστης όταν ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με το linux. Δεν ήξερα γρι για το λειτουργικό σύστημα, μόνο τις παπάτζες που γράφεις κάθε φορά που συζητάμε για το linux. Ότι τάχα μου είναι δύσκολο λειτουργικό σύστημα, ότι δεν έχει εφαρμογές, ότι δεν ταιριάζει σε αρκετούς υπολογιστές και άλλα χαριτωμένα. Στο έχω ξαναπεί λοιπόν, έχω περάσει linux σε πάρα πολλούς υπολογιστές, παλιούς και νέους, ποτέ δεν αντιμετώπισα το παραμικρό. Όλα τα υποσυστήματα λειτουργούν στην εντέλεια, είτε μιλάμε για network adapters, είτε μιλάμε για usb audio ( 2-3 usb dacs που έχω χρησιμοποιήσει ), είτε μιλάμε για εκτυπωτές, you name it. Έχω πλήρως λειτουργικούς υπολογιστές. 

Όταν λοιπόν ΕΚΕΙΝΗ την εποχή ΜΕΣΟΣ χρήστης ( ΝΟΥΜΠΑΣ για το linux ), κατάφερα όχι μόνο να το κάνω να λειτουργήσει, αλλά και με λίγη μελέτη, να στήσω ακόμα και gentoo. Αν τώρα θεωρείς ότι ο μέσος χρήστης έχει iq ραδικιού κι εγώ είμαι ιδιοφυία, σε ευχαριστώ προκαταβολικά για το κομπλιμέντο σου, αλλά δεν νομίζω ότι ισχύει. Απλά, βαπτίζεις μέσο χρήστη τον αδαή που γνωρίζει μόνο να πατάει το κουμπί του power για να ανάβει το pc του και θεωρείς ότι όλοι είναι έτσι. Ακόμα και ο αδαής λοιπόν, σε κάποιον θα απευθυνθεί να του σετάρει τον υπολογιστή. Αν λοιπόν του σεταριστεί Linux, την ίδια ακριβώς δουλειά θα κάνει. 

Κανεις δεν εχει βαρεθει την σταση της Microsoft. Και οχι δεν υπαρχουν εναλλακτικες. Εναλλακτικες στην σουιτα της Autodesk δεν υπαρχουν. Εναλλακτικες στην σουιτα της Adobe δεν υπαρχουν. Μην ακουσω για gimp , libre/wps-office , blender και μαλακιες γιατι θα ξερασω.

Γενικότερα όμως, υπάρχει ένα ρεύμα ενάντια στις επιλογές της Microsoft, τόσο ως προς τις απαιτήσεις σε hardware, όσο και ως προς τη κατασκοπεία που ασκεί μέσω των προϊόντων της, τα οποία αντλούν προσωπικές πληροφορίες τη στιγμή μάλιστα που έχουμε πληρώσει κιόλας για να αγοράσουμε τα προϊόντα της. Δηλαδή και μας χρησιμοποιεί σαν πηγή δεδομένων για διαφημιστικούς και ό,τι άλλους σκοπούς και μας παίρνει τα λεφτουδάκια για να αγοράσουμε άδειες. Αν αυτό δεν το βλέπεις σαν λόγο να ψάξει κάποιος εναλλακτικές της Microsoft, μάλλον παίρνεις μισθό απο τη Microsoft, δεν εξηγείται διαφορετικά η στάση σου.

Πράγματι, εναλλακτικές στη σουίτα της Adobe δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως εναλλακτικές ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΧΡΗΣΗΣ τους. Σε παραπέμπω στο σχόλιό μου περί εγκατάστασης σε virtual machine με εκχώρηση πόρων του συστήματος. Λειτουργεί θαυμάσια!

Δοκιμαστικο επιπεδο ? Για αυτο τρεχανε οι διανομες να κανουν downgrade το πακετο ? Το να μου αναλυσει η κοινοτητα το τι εκανε ο κακοβουλος κωδικας κατοπιν εορτης δεν μου λεει κατι. Το επιασε πριν κυκλοφορησει ? Οχι. Απετυχε. Μπορει να ηταν proof of concept. Και οχι δεν βρηκε δυσκολια ο τυπος επειδη του πηρε 2 χρονια. Απλα κινηθηκε οργανωμενα. Ισως ηθελε οντως να τον περασει στις διανομες , ισως ηθελε να δει τα αντανακλαστικα της κοινοτητας , ισως δεν μαθουμε ποτε. Το θεμα ειναι οτι το αφηγημα "ανοιχτος κωδικας , τον βλεπουν χιλιαδες ματια , δεν περναει τιποτα" κατερρευσε με παταγο. Επισης μην ξεχασεις να ευχαριστησεις τον microsoft dev που ανακαλυψε τον κακοβουλο κωδικα ;) 

Προφανώς δεν τα ξέρεις καλά τα πράγματα ή - για μια ακόμη φορά - τα λες όπως σε βολεύει. Βαριέμαι τώρα να ψάξω για να σου παραθέσω ποιες ακριβώς διανομές επηρεάστηκαν απο το συμβάν, αλλά ήταν συγκεκριμένες και όχι στις κανονικές τους εκδόσεις. Επίσημα, δεν κυκλοφόρησε. Θα μπορούσε να είχε κάνει ζημιά ακόμα και έτσι; Ναι, αλλά όχι σε επαγγελματικούς υπολογιστές - σέρβερς βαρύνουσας σημασίας, γιατί αυτοί τρέχουν LTS εκδόσεις και αυτές ΔΕΝ επλήγησαν. Και ναι, βρήκε δυσκολία ο τύπος γιατί έπρεπε να προσπαθήσει πολύ για να κερδίσει - κακώς - την εμπιστοσύνη του dev και να παρεισφρήσει στο δίκτυο των contributors, αλλά και πάλι έκανε βιαστικές κινήσεις επειδή σύντομα θα άλλαζαν οι διαδικασίες και θα πήγαινε όλος ο κόπος του χαμένος. Γι'αυτό και είχε φαγωθεί να επιβάλει ουσιαστικά την εγκατάσταση του δικού του πακέτου. Επαναλαμβάνω, δεν τα ξέρεις καλά τα πράγματα ή κάνεις πως δεν τα ξέρεις. Και στις δύο περιπτώσεις, δείχνεις ότι είσαι αφελής υποστηρίζοντας τα παραπάνω.

Το εχω πει και στο παρελθον. Το να κατηγορεις μονο την microsoft ή την γοογλε ή δεν ξερωγω ποιον αλλο ειναι τουλαχιστον υποκριτικο. Ξερεις τι γινεται στο bios του μηχανηματος σου ? Στα firmwares των υποσυστηματων ? Στους κλειστους drivers του λειτουργικου ? Καλα δεν αναφερομαι καν σε κινητο που δεν νομιζω να τρεχεις καποιο λινουξακι ;) 

Μεχρι λοιπον , να παρεις καποιο μηχανημα με coreboot ξερωγω , ανοιχτο bios , ανοιχτα firmwares παντου στο μηχανημα και μεχρι να τρεχεις source based διανομη που θα χρησιμοποιει linux-libre kernel και φυσικα μονο open source drivers , και φυσικα κινητο με καποια αναλογη διανομη λινουξ , ασε τα αφηγηματα περι ασφαλειας , ιδιωτικοτητας κλπ για τιποτα ασχετους.

Πράγματι, δεν γνωρίζω τί γίνεται στο bios μου. Δεν έχω και άλλες επιλογές ως προς αυτό. Έχω όμως την επιλογή ως προς το λειτουργικό μου σύστημα, άρα αφού μπορώ και αφού μου αρέσει το αποτέλεσμα, γιατί να κάτσω δέσμιος της Microsoft? Δηλαδή, είναι σαν να λες ότι επειδή ο κόσμος εκεί έξω είναι γεμάτος απο ανώμαλους και ανθρωπόμορφους πιθήκους, θα πρέπει οι γυναίκες να κάθονται να τις βιάζουν και να τις σαπακιάζουν στο ξύλο, επειδή "έτσι είναι το σύστημα" και "όλοι ίδιοι είναι". Όταν γνωρίζεις και τί συμβαίνει, ενοχλείσαι. Όταν έχεις εναλλακτικές, τις ακολουθείς. Είναι τόσο απλό.

Αυτα τα millenial concept με αλεπουδες και μαλακιες , που για καθετι εχει βγει και ενα κονσεπτ δεν τα καταλαβαινω :) Η microsoft και η καθε microsoft βγαζει λεφτα απο το λειτουργικο της , κυριως σε επιπεδο εταιριων. Αν γινει μαλακία , ειδικα σε τετοιους πελατες , θα εχει αντικτυπο ... οικονομικο. Επισης εσυ ποιον εμπιστευεσαι να κλεισει ενα προβλημα , εναν χομπιστα ή μια εταιρια ? Απο αποψη δυνατοτητων εννοω.
Οπως ειπα το xz incident μπορει απλα να ηταν proof of concept , ασκηση επι χαρτου , για να δουν ποσο γρηγορα θα ανακαλυφθει , αντανακλαστικα κοινοτητας και διανομων κλπ , ωστε την επομενη φορα να το υλοποιησουν ακομα καλυτερα. Καποτε ειχαν χακαρει τον σερβερ που γινοταν upload ο linux kernel. Εκει να δεις τι θα μπορουσε να γινει αν καποιος περνουσε κακοβουλο κωδικα στον κερνελ...

Εγω ξερω οτι το αφηγημα του open source , οσον αφορα τον ελεγχο , απετυχε. Πως και γιατι και ποσο επηρεασε τα πραγματα ειναι δευτερευουσας σημασιας. 

Η διαφορά μεταξύ του χομπίστα και της εταιρείας, είναι ότι ο προγραμματιστής στην εταιρεία πληρώνεται με μισθό. αυτό δεν σημαίνει ότι ο χομπίστας έχει λιγότερες ικανότητες ή δεξιότητες, ενώ ο χομπίστας δεν έχει να υπακούσει και στους κανόνες του ανώτερού του, όσο σωστοί ή λανθασμένοι κι αν είναι. 

Χακαρίστηκε ο σέρβερ που γινόταν upload ο linux kernel,ε? Για πες μου, τώρα μπορεί να χακαριστεί; 

Μην πεταχτει κανείς και μου πει για κλειδαδικα , μιλαμε για κανονικη επισημη αδεια windows.

Γιατί, τα κλειδιά απο τα κλειδάδικα δεν είναι επίσημες άδειες Windows? Τι μας λες; Για πες, για πες!

O αλλος εχει μια ατομικη επιχειρηση , χρησιμοποιει 2-3-4-10 windows only προγραμματα και κοιταει να βαλει φαι στο τραπεζι της οικογενειας του και να πληρωσει και κανα λογαριασμο. Λες να τον ενδιαφερει αν καποια τριγραμματη υπηρεσια ή και η ιδια η microsoft υποκλεπτει δεδομενα , κοιταει το ιστορικο του browser για να του πεταξει "σχετικες" με αυτο διαφημισεις ? κλαιν μαιν που λενε και στο χωριο μου. Ειπαμε , καποιοι εχουν το πισι για εργαλειο δουλειας και καποιοι για να μιναρουν που λενε και στην Πατρα.

Μόνο που η microsoft το κάνει ενώ έχουμε ήδη πληρώσει για το λογισμικό της, δηλαδή παίρνει το χρήμα απο τους πελάτες της και την ίδια στιγμή τους χρησιμοποιεί και ως προϊόντα. Αν αυτό σου αρέσει, μαγκιά σου. Εγώ δεν το κάνω κέφι, ειδικά όταν η εναλλακτική δεν υστερεί σε τίποτα έναντι των προϊόντων της Microsoft ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ την εναλλακτική.

18 ώρες πριν, mphxths είπε

Τα μισα απο αυτα που αναφερεις ειναι υπαιτιοτητα του χρηστη. Το linux mint οσο και αν μοιαζει με windows δεν ειναι windows σε θεματα ευχρηστιας. Μην κοροιδευομαστε μεταξυ μας. Αφου δηλ μπορει να κανει την δουλεια του ΚΑΙ με το linux mint , ας τον στειλουμε εκει , στο πιο δυσχρηστο συγκριτικα με τα windows. Επειδη δεν καταλαβαινει οτι στο πισι της δουλειας του δεν κανει να βλεπει τσοντες ή να κατεβαζει σπασμενα προγραμματα. Και οχι οι αναβαθμισεις δεν κανουν 2 ωρες. Εχεις μεινει σε εποχες windows 7.

Eπειδη ο κοσμος ειναι τεχνολογικα αναλφαβητος ή/και τσιπης και κοιταει να κατεβαζει σπασμενα προγραμματα , δεν θα τον στειλουμε πισω στο DOS για να τον προφυλαξουμε ... αν ειναι δυνατον δηλ.

Το linux mint είναι εξίσου εύχρηστο με τα windows 7 που αρκετοί προτιμούν έναντι των win10, πόσο μάλλον των win11. Ειδικά για τον χρήστη που δεν ασχολείται με τη παραμετροποίηση του συστήματος για να ανατρέξει στις ρυθμίσεις του, είναι ακριβώς η ίδια εμπειρία. Στην ίδια θέση μπαίνουν οι συντομεύσεις, τον ίδιο ακριβώς browser θα έχει και αν θέλει να φτιάξει και ένα υπολογιστικό φύλλο, τις ίδιες ακριβώς συναρτήσεις θα χρησιμοποιήσει. Μη λες μπούρδες.

Ως προς το σκέλος του "επαγγγελματικού υπολογιστή", να σου θυμίσω τί σημαίνει το ακρωνύμιο PC: Personal Computer. Προσωπικός υπολογιστής. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και όχι, δεν γουστάρω να κοιτάζει ο άλλος τί κάνω στον προσωπικό μου υπολογιστή και μετά - ακόμα χειρότερα - να πουλάει αυτές τις πληροφορίες σε άλλους ενδιαφερόμενους. 

Τώρα, πως κατάφερες να κάνεις τον συνειρμό ότι το Mint είναι αντίστοιχο του DOS, μόνο εσύ το ξέρεις...

18 ώρες πριν, mphxths είπε

Για μενα ναι , ειναι αχρηστη. Για σενα που ξερεις απο κωδικα οχι. Αλλα οταν χρησιμοποιω κλειστο λογισμικο , δεν πεφτω απο τα συννεφα αν κανει τιποτα υποχθονιο. Τοσο απλα.

Το "καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται", το ξέρεις ή μπα...?

15 ώρες πριν, mphxths είπε

Το ιδιο συμβαινει και στα windows. Ναι ο κοσμος ειναι τζαμπατζης παντου. Απλα ο τζαμπατζης στον κοσμο του λινουξ δεν το παραδεχεται τοσο , και απλα λεει "open source , δωρεαν , ετσι πρεπει να ειναι τα πραγματα" , ζητω η επανασταση , ολα στον λαο και αλλα τετοια φαιδρα. Αν ολες οι σοβαρες διανομες , γινουν paid διανομες , νομιζεις οτι θα μεινει κανεις στο λινουξ ? Δηλαδη και να συμβιβαζεσαι και να εχεις δυσχρηστιες και ελλειψεις και να πληρωνεις ? Ολοι πισω στο μαντρι θα πανε

Να στο πω διαφορετικά. Αν οι εταιρείες παραγωγής software αρχίσουν να δίνουν τα προϊόντα τους και στο linux και αν το linux συνεχίσει με τη τωρινή φιλοσοφία του, ναι θα πληρώσω για να αγοράσω άδεια χρήσης Linux. Εκεί είναι που υστερεί το Linux, στην υποστήριξη software. Ας είχα Photoshop και Illustrator στο linux και θα σου έλεγα τί θα έκανα με τα windows μετά. Τόσο απλά. Σε κάλυψα;

15 ώρες πριν, mphxths είπε

Τα προβληματα του λινουξ και τις αδυναμιες τις εχω δει πριν απο ολους σας , οπως και πολλοι αλλοι. Εν ετει 1995 , ειχα πισι με 850mb δισκο. Dual boot linux με windows 95. Ο χωρος τοσο μικρος που δεν μπορουσα καν να περασω πολλες εφαρμογες σε κανενα απο τα δυο λειτουργικα. Ε λεω δεν γαμιεται linux και ΑΕΡΑΑΑΑΑ !! Γυρναω φουλ σε λινουξ και μετα ... βγηκε το Diablo 1 :) Φουλ windows γιατι προφανως diablo 1 σε linux δεν επαιζε. H αποφαση παρθηκε σε δευτερολεπτα.

Και εγω γουσταρω λινουξ με λιγα λογια , αλλα υπαρχουν προβληματα και ελλειψεις. Το gaming υστερει. Drivers υστερουν. Software ελλειπες. Oχι δεν δεχομαι οτι το λειτουργικο θα μου υπαγορευσει ποιο hardware θα αγορασω και δεν με ενδιαφερει ποιος φταιει για αυτο. Οχι δεν γουσταρω wine/lutris/steam και μαλακιες. Δεν θα μιλησω για εξωτικα features τυπου hdr ας πουμε ή σωστο fractional scaling. Οχι δεν θα κατσω σε ενα λειτουργικο που ανακαλυπτει πραγματα που στα windows εχουν ηδη ανακαλυφθει μονο και μονο για επανασταση , φιλοσοφια ή καποιο χουι. Ειμαι σε ηλικια που δεν θελω δραματα και θελω απλα να κανω την δουλεια μου. Εχω δευτερο μηχανημα με λινουξ , που το εχω σαν backup μηχανημα και για να μενω σε επαφη με το λινουξ. Το βασικο μου μηχανημα ειναι gaming laptop και δεν γουσταρει το λινουξ ΚΑΘΟΛΟΥ. Αρα οχι δεν θα ασχοληθω να του το περασω.

Μόνο που δεν ζούμε στο 1995 πια, ούτε είμαστε όλοι gamers, ούτε απασχολεί όλους μας το HDR. Πρόβλημα με τους drivers δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ, άρα μάλλον χρησιμοποιείς εξεζητημένο εξοπλισμό, δικαίωμά σου λοιπόν να κάνεις σαφείς τις ελλείψεις του Linux ως προς αυτόν τον εξοπλισμό, αλλά άστοχη τελείως η στάση που κρατάς να χαρακτηρίζεις όλο το λειτουργικό με βάση τις αδυναμίες του ως προς τη δική σου περίπτωση. Εγώ έχω δοκιμάσει Linux σε τουλάχιστον δέκα υπολογιστές, διαφόρων εποχών, μέχρι και άνω της δεκαετίας πίσω, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Και μην αρχίσεις πάλι τα περί χρεπολαγνίας, έχεις αρχίσει να κουράζεις.

13 ώρες πριν, mphxths είπε

Μας ζαλισες τα @@ , καταλαβε το. Εσυ με το κανονικο linux εχεις hdr ? fractional scaling ? Kατσε και κοιτα το wallpaper γιατι δεν νομιζω να μπορεις να κανεις κατι παραπανω με το πλεμπο-κανονικο σου linux.

Mαθε να βαζεις λινκς και οχι σκρινσοτς και μετα ελα να μας πεις για "κανονικα" λινουξ. Στο κινητο τι τρεχεις ? refracta ?! χαχα ... ρε που μπλεξαμε !!

Για να είμαστε ακριβείς, εσύ μας έχεις ζαλίσει τα @@ με το HDR και το gaming σου. Δεν σε ικανοποιεί το linux, άραξε να καίγεσαι στο windows gaming σου και άσε εμάς που απλά σερφάρουμε στο διαδίκτυο να γουστάρουμε linux. 

10 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

Πως γίνεται τέτοια άρθρα πάντα να καταντούν στα σχόλια ως προσπάθεια ο ένας να πείσει τον άλλο ότι αυτό που χρησιμοποιεί είναι καλύτερο;

Πείστηκε ποτέ κανένας windows user να βάλει linux επειδή του είπε κάποιος στο insomnia ότι έβαλε στο pc του προπάππου του με μονοπύρηνο celeron το linux και τρέχει μια χαρά; Ή πείστηκε κανένας λινουξάκιας να βάλει windows επειδή εμείς χρησιμοποιούμε proprietary λογισμικά που δεν τρέχουν σε linux; Ή μήπως πείστηκε κάποιος χρήστης windows να πετάξει π.χ. το photoshop και να πάει σε ένα gimp (ή πως το λένε) γιατί κάποιος λινουξάκιας του είπε (λανθασμένα) ότι είναι το ίδιο και σιγά την διαφορά που έχουν;

Λες και ζούμε σε κανένα κοινόβιο ή ξέρω 'γω έχουμε τίποτα συλλογική ύπαρξη και αν ο άλλος χρησιμοποιεί windows θίγονται οι χρήστες linux (και το αντίθετο προφανώς).

Αφήστε τον κόσμο να χρησιμοποιήσει ότι θέλει.

Προσωπικά, δεν προσπαθώ να πείσω κανένα. Απλά, δεν ανέχομαι τη μπουρδολογία και τη τρομοκρατία. Δεν είναι δυνατόν να λέγονται τόσες αστοχίες για το linux και να μην υπάρχει αντίλογος. Και φυσικά, δεν δέχομαι τους χαρακτηρισμούς περί τζαμπατζήδων και χρεπολάγνων.

10 ώρες πριν, ZoReN είπε

Αυτό ακριβώς κάθε φορά. Ειδικά από άτομα που τρέχουν linux, βγάζουν μια μανία να σε πείσουν κάθε φορά να βάλεις και εσύ με το στανιό. Με το στανιό δεν αλλάζει κανείς λειτουργικό. Ο καθένας έχει αυτόν που τον βολεύει

Με το στανιό όμως κάποιοι θέλουν να παραμείνουμε σε ένα λειτουργικό, γράφοντας αμέτρητες μπούρδες για το linux. Και αυτός είναι ο λόγος που αντιδρώ, γιατί μέχρι πριν δύο χρόνια, μασούσα σε αυτές τις μπούρδες που διάβαζα κι εγώ ως υποψήφιος χρήστης του linux και το απέφευγα. Μια χαρά λειτουργικό σύστημα είναι και κρίμα που δεν είχα ασχοληθεί νωρίτερα μαζί του ( ας είναι καλά οι καλοθελητές με τις μπούρδες τους ).

9 ώρες πριν, mphxths είπε

Βαλτε ΟΛΟΙ macos !!! Δεν το χρησιμοποιω αλλα ακουω οτι ειναι καλο :)

Α, εγώ το έχω δοκιμάσει σε hackintosh. Πολύ καλό είναι, αλλά τα μηχανήματα της Apple τα θεωρώ υπερτιμημένα, όπως και τα κινητά της άλλωστε. 

• Like 1
  • Απαντ. 321
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 λεπτά πριν, asfodelus είπε

Όπου σε ένα νήμα που συζητάμε πως επιτέλους παίρνει τα πάνω το Linux το γνωστό τρολάκι λέει πως αυτό δεν είναι καλό. Ρήτορα ξέρεις κάτι, εκτώς απο το BSD ξέρεις τι άλλο δεν έχει SystemD τα Windows. Και μετά κατηγορείς αυτούς που δεν έχουν systemd;

Και για κάποιους ένα μέσον να δώσουν νόημα στην κατά τα άλλα μίζερη ζωή τους. Τρολάρουν κάνουν τα πράγματα μπάχαλο, εκτρέπουν συζητήσεις και στο τέλος διώχνουν κόσμο για να Είναι αυτοί που είναι μοναδικοί και άξιοι, αυτού που τρέχουν το ΚΑΝΟΝΙΚΟ Linux (μέσα απο Vt100 άρεξε se RS port?). 

Ίσως μπορέσει να γίνει αν αποφασίσουν επιτέλους να σε πετάξουν έξω. Στο υποφοόρουμ για Linux άλλη δουλεία δεν κάνουμε απο το να του κάνουμε αναφορές να σβήνει το νήμα και μαζί οι ώρες που κάνουμε να ανταπαντάμε στις ανοησίες και την παραπληροφόρηση του. Και στο επόμενο νήμα συνεχίζει με ακριβώς τα ίδια. Η εικόνα που ανέβασε έχει ανέβει τουλάχιστον 2 φορές. Κάθε φορά θα πρέπει να τρέχεις να διορθώνεις τα ψέματα του. Και δεν μπαίνει καν στο κόπο να προαπαντήσει σε αυτά που ξέρει πως θα έρθουν. Έτσι αποκτά νόημα η μίζερη ζωή του.

Κάνω έκκληση αναφέρετε τον και πετάξτε τον έξω. Έστω για να κάνουμε τον γνωστό χαβαλέ οι Λινουξάδες με τους άλλους!! Ακόμα και για να μπορέσουμε να κάνουμε κουβέντα (ή χαβαλέ) ακόμα και για το init system (αν υπάρχει σήμερα βεβαια κανένας άλλος που αυτόν να τον νοιάζει). Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορείς να κάνεις ούτε σοβαρή κουβέντα ούτε χαβαλέ (και τα δυο χρειάζονται αν και καλό θα ήταν να μην ανακατεύονται)

Λοιπόν ξέρεις κάτι αυτοί που πραγματικά αγαπάνε το ελεύθερο λογισμικό το θέλουν στους υπολογιστές όλου του κόσμου. Όχι για το τσάμπα του πράγματος, όχι για να μας κάνει να νοιώθουμε σπουδαίοι και μεγάλοι χα-κεράδες (πως θα είμαστε άμα το τρέχουν όλοι), αλλά για να αποκτήσουμε πίσω ένα κομμάτι ελέγχου του υπολογιστή μας και ένα μικρό κομμάτι ελέγχου του τι συμβαίνει στις ζωές μας.

Και καμία κατηγορία δεν είναι (μόνο στο τζούφιο σου μυαλό είναι) αν κάποιος τρέχει κάτι άλλο απο αυτό που εμείς τρέχουμε. Αν κάποιος δουλεύει με Revit/Photoshop/Autocad/κατι άλλο και έχει Windows.

Αν κάποιος αγαπά το ελεύθερο λογισμό και τον ρωτήσει τι να βάλει, δεν του πετάει τη διανομή που χρησιμοποιεί και τέλος. Τον περνάει από ανάκριση για να καταλάβει τις θέλει τι στόχους έχει, τι μηχάνημα έχει τι προγράμματα τρέχει και τι παιγνίδια παίζει για να καταλήξει σε μια λύση. Και κάποιες φορές ναι θα πει δεν θέλεις Linux γιατί αν βάλει και δεν του αρέσει θα διώξει κόσμο, και θα μείνει το τρολάκι μόνο του...

Πρωτη φορα τον βλεπω τον συγκεκριμενο στο φορουμ ουτε εχω κατι μαζι του, αν ομως δεν δουλευα linux και τον διαβαζα απο ενδιαφερον να ασχοληθω θα με απετρεπε...

Επεξ/σία από ScorpioX777
Δημοσ.
33 λεπτά πριν, Sablj είπε

Λίγο χειρότεροι από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά... 

Ενώ οι πολέμιοι του Linux φέρνουν λίγο κατά Χίτλερ μεριά.

2 λεπτά πριν, ScorpioX777 είπε

Πρωτη φορα τον βλεπω τον συγκεκριμενο στο φορουμ ουτε εχω κατι μαζι του, αν ομως δεν δουλευα linux και τον διαβαζα απο ενδιαφερον να ασχοληθω θα με απετρεπε...

Όπως είπα παραπάνω, μακάρι να μη διάβαζα απόψεις σαν του μπήχτη και των λοιπών λεφτάδων ( σε αντίθεση με εμάς τους τζαμπατζήδες και χρεπολάγνους ) και να είχα ασχοληθεί με το linux νωρίτερα. Και γνωρίζω πολύ κόσμο που χρησιμοποιεί δογματικά τα windows, χωρίς να τα έχει πραγματικά ανάγκη και ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιούσαν linux και να είχαν το κεφάλι τους ήσυχο απο πολλές απόψεις.

Βλέπει ο άλλος ταινίες και σερφάρει στο ίντερνετ και ενώ θα μπορούσε να έκανε τη δουλειά του με linux, διαβάζει τα περί ασυμβατότητας με το hardware, δυσκολίας χειρισμού και απουσίας εφαρμογών και ψαρώνει και έτσι κάθεται στα αβγά του και στα Windows. Κάτσε ρε φίλε, δεν πάει έτσι. Και ναι, κάνω μιας μορφής επανάσταση, σε αυτούς που δεν αφήνουν τους άλλους να πάρουν ελεύθερα μια απόφαση και με ψέματα προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να κρατήσουν στο μαντρί όσους αν είχαν μια αντικειμενική αντιμετώπιση, θα δοκίμαζαν την εναλλακτική και ίσως τελικά να τους ικανοποιούσε. 

• Like 1
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, ScorpioX777 είπε

Κοίτα να δεις. Κάποιοι με άκουσαν και έβαλαν, κάποιοι είπαν ότι οι διανομές που πρότεινα τους έσωσαν. Τώρα εσύ πρώτη φορά δεν ξέρω αν με διαβάζεις αλλά επειδή δε μπορώ να αποδείξω το αντίθετο. Μπορείς να δεις ποιο σχόλιο έχει τις περισσότερες θετικές αντιδράσεις εδώ μέσα ?

Μα φυσικά το δικό μου. Και ξέρεις γιατί ? Γιατί πολλοί το βρήκαν ωραίο. Και σε αφήνω να μαντέψεις ποσοι μου έστειλαν να με ρωτήσουν για το refracta. Τα pc του ο κόσμος θέλει να τα σώσει, να τους δώσει νέα πνοή. Οι διανομές που προτείνω κάνουν ακριβώς αυτό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 minutes ago, uniquegr said:

Με το στανιό όμως κάποιοι θέλουν να παραμείνουμε σε ένα λειτουργικό, γράφοντας αμέτρητες μπούρδες για το linux. Και αυτός είναι ο λόγος που αντιδρώ, γιατί μέχρι πριν δύο χρόνια, μασούσα σε αυτές τις μπούρδες που διάβαζα κι εγώ ως υποψήφιος χρήστης του linux και το απέφευγα.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο με βλέπεις να αντιδρώ στην μπουρδολογία. Αντί να καθόμαστε να κάνουμε μια καλή κουβέντα για το που έφτασε το ελεύθερο λογισμικό, σε τι είναι καλό αλλά και τι δρόμο πρέπει να κάνει ακόμα για να φτάσει ή να ξεπεράσει τα Windows, Καθόμαστε και ασχολούμαστε με τα κολλήματα του κάθε κολλημένου,

Πράγματα αυτή την στιγμή το Linux δεν μπορεί να καλύψει το 100% των χρηστών στο 100% των αναγκών τους. Και θα πρέπει να ενημερώνουμε σωστά τους νέους χρήστες. Αλλά μια καλή διανομή (ενδεικτικά Mint υπάρχουν και άλλες) μπορεί να καλύψει το 90% των υπολογιστών στο σπίτι. Αρκετά καλό ποσοστό κατά τη γνώμη μου.

Και πράγματι ακόμα και με το Linux δεν έχω έλεγχο το τι συμβαίνει στο BIOS ή στον επεξεργαστή μου. Ούτε τι κάνει τα δεδομένα μου η κάθε Google και το κάθε Facebook. Αλλά κάθε δρόμος ξεκινάει με ένα πρώτο βήμα. Ήδη σήμερα μπορώ να αγοράσω πρώτης ποιότητας υπολογιστή (αν έχω τα φράγκα λολ) απο την System76 με το εξαιρετικό PopOS σαν λειτουργικό και με OpenFirmware. Αύριο αν συνεχίσει να ανεβαίνει η τάση θα έχω περισσότερες και φτηνότερες επιλογές.

Αυτ'που δεν έχουν καταλάβει οι χρήστες των Windows είναι το καλό που τους έχει κάνει η ύπαρξη του Linux. Για παράδειγμα σε εποχές Napster ή Microsfost μαζί με την βιομηχανία σχεδίαζαν σκληρούς δίσκους που δε θα έπαιζαν ένα τραγούδι (όχι mp3 αυτο δεν θα μπορούσε να γραφτεί καν στο δίσκο) αν δεν το είχες αγοράσει. Αλλά μετά θα είχαμε το έτος του Linux Desktop. Η Valve επίσης διέσωσε το gamming σε Windows PC. Και σαν χρήστης Windows ήδη ίσως τρέχεις πληθώρα ελεύθερου λογισμικού χωρίς να το έχεις καταλάβει

YΓ: Τρολάκια είναι και λαλούν τρολάκια είναι και λένε.

Επεξ/σία από asfodelus
  • Like 4
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, asfodelus είπε

Ακριβώς για αυτό τον λόγο με βλέπεις να αντιδρώ στην μπουρδολογία. Αντί να καθόμαστε να κάνουμε μια καλή κουβέντα για το που έφτασε το ελεύθερο λογισμικό, σε τι είναι καλό αλλά και τι δρόμο πρέπει να κάνει ακόμα για να φτάσει ή να ξεπεράσει τα Windows, Καθόμαστε και ασχολούμαστε με τα κολλήματα του κάθε κολλημένου,

Πράγματα αυτή την στιγμή το Linux δεν μπορεί να καλύψει το 100% των χρηστών στο 100% των αναγκών τους. Και θα πρέπει να ενημερώνουμε σωστά τους νέους χρήστες. Αλλά μια καλή διανομή (ενδεικτικά Mint υπάρχουν και άλλες) μπορεί να καλύψει το 90% των υπολογιστών στο σπίτι. Αρκετά καλό ποσοστό κατά τη γνώμη μου.

Και πράγματι ακόμα και με το Linux δεν έχω έλεγχο το τι συμβαίνει στο BIOS ή στον επεξεργαστή μου. Ούτε τι κάνει τα δεδομένα μου η κάθε Google και το κάθε Facebook. Αλλά κάθε δρόμος ξεκινάει με ένα πρώτο βήμα. Ήδη σήμερα μπορώ να αγοράσω πρώτης ποιότητας υπολογιστή (αν έχω τα φράγκα λολ) απο την System76 με το εξαιρετικό PopOS σαν λειτουργικό και με OpenFirmware. Αύριο αν συνεχίσει να ανεβαίνει η τάση θα έχω περισσότερες και φτηνότερες επιλογές.

Αυτ'που δεν έχουν καταλάβει οι χρήστες των Windows είναι το καλό που τους έχει κάνει η ύπαρξη του Linux. Για παράδειγμα σε εποχές Napster ή Microsfost μαζί με την βιομηχανία σχεδίαζαν σκληρούς δίσκους που δε θα έπαιζαν ένα τραγούδι (όχι mp3 αυτο δεν θα μπορούσε να γραφτεί καν στο δίσκο) αν δεν το είχες αγοράσει. Αλλά μετά θα είχαμε το έτος του Linux Desktop. Η Valve επίσης διέσωσε το gamming σε Windows PC. Και σαν χρήστης Windows ήδη ίσως τρέχεις πληθώρα ελεύθερου λογισμικού χωρίς να το έχεις καταλάβει

YΓ: Τρολάκια είναι και λαλούν τρολάκια είναι και λένε.

chrome ... για παράδειγμα 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 18/09/2024 at 08:32, uniquegr said:

Παλιότερα για παράδειγμα ( επί εποχής windows 7 ) είχα ασχοληθεί με το NTLITE. Απο τη στιγμή που παρατήρησα ότι έκανε μια προσθήκη όπου διαφήμιζε ότι το iso τροποποιήθηκε με την εν λόγω εφαρμογή, σταμάτησα να ασχολούμαι για τον λόγο που προανέφερα.

σταματησες να ασχολεισαι με windows unattended custom iso επειδη ενα free προγραμματακι εβαζε μια γραμμη κειμενου σε ενα ini.file 😆

και τα free debloating scripts παλι δε σου κανουν γιατι δεν γνωριζεις επακριβως τον πηγαιο κωδικα του calculator 😂  (that escalated quickly!!!😆)

οσο ρευμα καταναλωνει ενα απο τα 5-6 χρεπια που συντηρεις για file server δε καταναλωνουν 10 κανονικοι nas, αλλα εχεις "την ικανοποιηση του τζαμπα" 🤣

no-lifers, ντανταδες λειτουργικων με συνδρομα μανιοκαταδιωξης, μη χανεστε, να μας γραφετε που και που σε τετοια νηματα και να μας χαριζετε ανοθευτο γελιο παντα με το μοναδικο τροπο που μονο εσεις ξερετε 😄

Επεξ/σία από Odyss3us
  • Like 1
  • Haha 1
Δημοσ.

θα π ξανα γραψω εδω αυτο π εγραψα πριν 2 χρονια για τα λινουξ ... και απο οτι βλεπω η φαγωμαρα μεταξ  λινουξαδων απλά με κανει να νιωθω  πολυ γ@@@τος τύπος   πανηγυρικά θα ελεγα " το μεγαλύτερο αγκάθι στα λινουξ ειναι  ο δαιδαλώδεις  λαβύρινθος των 30000  εκδόσεων  και 45 τετράκις υπο εκδόσεων .. " την καλημέρα μου .. suse 7 ρε κουφαλες ... απο το μακρινό 2005 .. 

• Like 2
Δημοσ.
35 λεπτά πριν, Odyss3us είπε

σταματησες να ασχολεισαι με windows unattended custom iso επειδη ενα free προγραμματακι εβαζε μια γραμμη κειμενου σε ενα ini.file 😆

και τα free debloating scripts παλι δε σου κανουν γιατι δεν γνωριζεις επακριβως τον πηγαιο κωδικα του calculator 😂 

οσο ρευμα καταναλωνει ενα απο τα 5-6 χρεπια που συντηρεις για file server δε καταναλωνουν 10 κανονικοι nas, αλλα εχεις "την ικανοποιηση του τζαμπα" 🤣

no-lifers, ντανταδες λειτουργικων με συνδρομα μανιοκαταδιωξης, μη χανεστε, να μας γραφετε που και που σε τετοια νηματα και να μας χαριζετε ανοθευτο γελιο παντα με το μοναδικο τροπο που μονο εσεις ξερετε 😄

1) Σταμάτησα να ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ τη συγκεκριμένη εφαρμογή γιατί σκέφτηκα ότι αφού προσθέτει το τόσο απλό στο iso, είναι πανεύκολο να προσθέσει και κάτι άλλο που δεν φαίνεται. 

2) Free debloating script δουλεύω αγαπητέ, απλά τρέχω αυτό του Chris Titus. Δεν είπα ποτέ ότι δεν τρέχω scripts επειδή δεν γνωρίζω τον πηγαίο κώδικα του calculator, αλλά ότι εγώ μπορώ να διαβάσω τον κώδικα του εκάστοτε script, εν αντιθέσει με την οποιαδήποτε εφαρμογή της οποίας τον κώδικα δεν έχω στη διάθεσή μου. 

3) Μόνο που 

α) Τα χρέπια δεν λειτουργούν 24/7, αλλά όταν εγώ τα χρειάζομαι, ενεργοποιούνται μέσω wake on lan. 

β) Τα χρέπια όπως τα αποκαλείς, έχουν περισσότερες δυνατότητες απο ένα τυπικό nas τόσο απο πλευράς επεξεργαστή, όσο και απο πλευράς μνήμης, ενώ έχουν και τη δυνατότητα προσθήκης περιφερειακών, κάρτας γραφικών κ.ο.κ. 

Όταν εσύ έχεις ένα NAS και τρέχεις torrent σε ένα cage ας πούμε ( και πόσα cages μπορείς να έχεις διαθέσιμα... ), εγώ με ένα κανονικής κλίμακας υπολογιστή μπορώ να τρέξω ακόμα και virtual machines παράλληλα με αυτό του NAS. Πάντως, στο "ρελαντί" τα "χρέπια" μου δεν καίνε πάνω απο 20 βατ έκαστο, άρα τί ακριβώς θέλεις να αποδείξεις; Βάλε μια τρακοσάρα τουλάχιστον για κάθε NAS ( θα έχω τρεις servers σε διαφορετικά σημεία ακολουθώντας το γνωστό κανόνα του ασφαλούς backup ), κάνε τις πράξεις και πες μου πόσα χρόνια περνάω καίγοντας έστω και λίγο παραπάνω ρεύμα απο τρία NAS με τουλάχιστον 300 ευρώ έκαστο.

4) Όσο σύνδρομο μανιοκαταδίωξης μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι πριν το debloat με idle τον υπολογιστή η κάρτα δικτύου λειτουργούσε διαρκώς και μετά απο αυτό, διακινούνται μερικές δεκάδες bytes αραιά και που. Και δεν γουστάρω να πετάω μηχανήματα που κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους ή μπορούν να κάνουν καλύψουν άλλες ανάγκες για τις οποίες κάτω απο άλλες συνθήκες θα έπρεπε πάλι να αγόραζα νέα μηχανάκια. Θέλεις να το πεις κι εσύ χρεπολαγνεία; Μαγκιά σου. Μαγκιά μου όμως να μη πληρώνω 300άρες σε NAS όταν μπορώ να κάνω εξίσου καλά ( αν όχι καλύτερα ) τη δουλειά με το ίδιο ακριβώς λογισμικό χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα που το έχω πληρώσει και κάτω απο άλλες συνθήκες θα το πήγαινα στην ανακύκλωση ( αν ακολουθούσα τις προσταγές της Microsoft ). 

Επί της ουσίας όμως, δεν λέτε κάτι σημαντικό. Αφήνοντας στην άκρη δηλαδή τη προσπάθεια να μας προσβάλλετε, ουσιαστικά δεν συνδράμετε στη συζήτηση. Μονίμως σε μια άρνηση είστε, μονίμως πολέμιοι του Linux, λες και παίρνετε κανένα μισθό απο τη Microsoft να πούμε. 

29 λεπτά πριν, Mythoplasths είπε

θα π ξανα γραψω εδω αυτο π εγραψα πριν 2 χρονια για τα λινουξ ... και απο οτι βλεπω η φαγωμαρα μεταξ  λινουξαδων απλά με κανει να νιωθω  πολυ γ@@@τος τύπος   πανηγυρικά θα ελεγα " το μεγαλύτερο αγκάθι στα λινουξ ειναι  ο δαιδαλώδεις  λαβύρινθος των 30000  εκδόσεων  και 45 τετράκις υπο εκδόσεων .. " την καλημέρα μου .. suse 7 ρε κουφαλες ... απο το μακρινό 2005 .. 

Ο λαβύρινθος ξεκινά απο τη στιγμή που κάποιος θα θελήσει να ψαχτεί με τις αμέτρητες διανομές που παρέχονται. Ο απλός χρήστης, θα βολευτεί μια χαρά με τις mainstream διανομές, ubuntu, mint και τέλος. Είναι τόσο απλό, εσείς το κάνετε να φαίνεται πολύπλοκο. Και αυτός ο λαβύρινθος είναι η ομορφιά του linux. ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ, το φέρνεις 100% στα μέτρα σου. Άντε κάν'το αυτό με τα Windows, να σε δω.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, uniquegr said:

Πέρασε σε ΜΕΡΙΚΕΣ διανομές οι οποίες παίρνουν αμέσως τις όποιες ενημερώσεις. Ο κακόβουλος κώδικας δεν πέρασε καν στα επίσημα repositories, αλλά στα δοκιμαστικά. Πράγματι, δεν έγινε ενδελεχής έλεγχος του πακέτου, αλλά υποθέτω ότι όσοι ασχολούνται με αυτό, πήραν ένα καλό μάθημα. Και όχι, δεν έτρεχαν να γυρίσουν πίσω εκδόσεις. Απλά έπρεπε οι χρήστες να δώσουν εντολή για εγκατάσταση της προηγούμενης έκδοσης. Δεν ήταν ας πούμε σαν τις μπλε οθόνες που αντιμετώπισαν τα Windows προ ολίγων ημερών, μια εντολή στο terminal και τέλος.

Μην επιμενεις. Προφανως περασε σε μερικες , οχι σε ολες. Δεν ειπα κατι αντιθετο εγω. Αλλα περασε κανονικα στα επισημα ρεπος και οχι σε τιποτα δοκιμαστικα. Και ναι τρεχανε οι ιδιες οι διανομες να γυρισουν τα πακετα σε προηγουμενες εκδοσεις. Ειχανε ονομασει το πακετο κατι του στυλ "5.6.1+really5.4.5-1" , κατι debian/ubuntu. Αν καποιος χρηστης εκανε απο μονος του downgrade το πακετο ηταν δικη του επιλογη.

Πήρα υπολογιστή απο ιδιώτη ο οποίος δήλωνε ότι ο υπολογιστής είχε περασμένα Windows 10 Pro. Η αλήθεια είναι ότι δεν ασχολήθηκα πολύ μαζί του για να κοιτάξω αν είχε επίσημο κλειδί ή αν είχε γίνει κάτι άλλο, άσε δε που εκείνη την εποχή είχαν αρχίσει να πωλούνται φθηνά τα κλειδιά και δεν πήγε καν το μυαλό μου στο ενδεχόμενο κάποιος να ήταν τόσο γύφτος ώστε να κρακάρει Windows. Και μη νομίζεις, δοκιμαστικά το χρησιμοποιούσα το μηχάνημα μιας που ήταν το πρώτο μου nuc και δεν είχα προλάβει να ασχοληθώ μαζί του, εννοείται πως θα του έκανα format, αλλά δεν πρόλαβα.

Δεν είπα όμως ότι φταίνε τα Windows γι'αυτό και μη παραφράζεις τα λεγόμενά μου.

Δεν παραφραζω τιποτα. Εσυ ειπες οτι μετα που την επαθες με το ransomware , γυρισες σε linux. Εσυ αφησες να εννοηθει οτι εφταιγαν τα windows. Αν δεν εφταιγαν , δεν θα γυρνουσες σε linux. Sorry αλλα ηταν δικη σου υπαιτιοτητα , δεν σου εφταιγε το λειτουργικο , οποιο και αν ηταν αυτο και απλα ηθελες μια δικαιολογια να πας σε λινουξ. Τιποτα αλλο.

Ε, πως να το κάνουμε, αν κάποιος δεν έχει συγκεκριμένους λόγους να χρησιμοποιεί win7 ( συγκεκριμένη εφαρμογή που τρέχει μόνο σε αυτό το περιβάλλον, βλέπε: επαγγελματίες ) και αν το κάνει, δεν είναι προστατευμένος πίσω απο firewall και άλλες δικλείδες ασφαλείας, είναι σαφώς καλύτερο να περάσει σε linux.

Ή ειναι σαφως καλυτερο να πας σε windows 10 ή 11. Δηλαδη η λυση μετα τα windows 7 ειναι κατευθειαν το λινουξ ? Σοβαρα τωρα ?

Αγαπητέ, όταν μπορώ να έχω το ίδιο ακριβώς λογισμικό, με καλύτερο hardware και να μου κοστίσει και πιο φτηνά, ποιος ο λόγος να αγοράσω ένα μηχάνημα NAS? Γιατί να σκάσω μια τρακοσάρα όταν έχω σαφώς καλύτερα μηχανήματα παρατημένα, τα οποία μπορούν άνετα και με καλύτερες επιδόσεις να κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα, να λειτουργούν ως δικτυακό μέσο αποθήκευσης; Εσύ μπορεί να είσαι κιμπάρης και να ηδονίζεσαι με το να πετάς χρήματα, να παίρνεις την ικανοποίηση ότι ξεχωρίζεις απο τους τζαμπατζήδες και χρεπολάγνους όπως μας αποκαλείς. Εγώ αγαπητέ δεν αυτοεπιβεβαιώνομαι μέσω των εξόδων που κάνω. Δεν έχω τέτοια κόμπλεξ. Έχω 5-6 μηχανήματα που κάθονται απο παλιές μου αναβαθμίσεις, βρίσκω νέους ρόλους να τους αναθέσω, όλα καλά. 

Τζαμπατζης ειμαι και εγω , αλλα εγω τουλαχιστον το παραδεχομαι. Δεν το παιζω φιλοσοφος και επαναστατης οταν χρησιμοποιω λινουξ σε παλιο μηχανημα. Αυτη ειναι η διαφορα μας.

έχω περάσει linux σε πάρα πολλούς υπολογιστές, παλιούς και νέους, ποτέ δεν αντιμετώπισα το παραμικρό. Όλα τα υποσυστήματα λειτουργούν στην εντέλεια, είτε μιλάμε για network adapters, είτε μιλάμε για usb audio ( 2-3 usb dacs που έχω χρησιμοποιήσει ), είτε μιλάμε για εκτυπωτές, you name it. Έχω πλήρως λειτουργικούς υπολογιστές. 

Ελα να περασεις λινουξ στο βασικο μου λαπτοπ , και αν παιξουν ΟΛΑ με την πρωτη στην εντελεια θα στο χαρισω :) Ετυχε να εχεις συμβατο hardware , τιποτα παραπανω τιποτα παρακατω.

Αν τώρα θεωρείς ότι ο μέσος χρήστης έχει iq ραδικιού κι εγώ είμαι ιδιοφυία, σε ευχαριστώ προκαταβολικά για το κομπλιμέντο σου, αλλά δεν νομίζω ότι ισχύει. Απλά, βαπτίζεις μέσο χρήστη τον αδαή που γνωρίζει μόνο να πατάει το κουμπί του power για να ανάβει το pc του και θεωρείς ότι όλοι είναι έτσι. Ακόμα και ο αδαής λοιπόν, σε κάποιον θα απευθυνθεί να του σετάρει τον υπολογιστή. Αν λοιπόν του σεταριστεί Linux, την ίδια ακριβώς δουλειά θα κάνει. 

Οχι δεν θεωρω οτι μεσος χρηστης ειναι ηλιθιος. Θεωρω οτι τον μεσο χρηστη δεν τον ενδιαφερει να μαθει παραπανω πραγματα απο οσα ειναι αναγκαια για να κανει την δουλεια του. Να αναβει τον Η/Υ και να ανοιγει τις εφαρμογες που του χρειαζονται. Εσυ ειχες την ορεξη και την διαθεση και ισως και καποια προτερη τεχνικη καταρτιση να κανεις παραπανω πραγματα. Κρινεις εξ'ιδιων τα αλλοτρια λεμε στο χωριο μου. Και γιατι λοιπον να σεταριστει με λινουξ ? Δηλαδη μεταξυ του καλου και του λιγοτερου καλου , θα του δωσουμε το λιγοτερο καλο για να ικανοποιησουμε την επανασταση μας και την φιλοσοφια μας ?

Γενικότερα όμως, υπάρχει ένα ρεύμα ενάντια στις επιλογές της Microsoft, τόσο ως προς τις απαιτήσεις σε hardware, όσο και ως προς τη κατασκοπεία που ασκεί μέσω των προϊόντων της, τα οποία αντλούν προσωπικές πληροφορίες τη στιγμή μάλιστα που έχουμε πληρώσει κιόλας για να αγοράσουμε τα προϊόντα της. Δηλαδή και μας χρησιμοποιεί σαν πηγή δεδομένων για διαφημιστικούς και ό,τι άλλους σκοπούς και μας παίρνει τα λεφτουδάκια για να αγοράσουμε άδειες. Αν αυτό δεν το βλέπεις σαν λόγο να ψάξει κάποιος εναλλακτικές της Microsoft, μάλλον παίρνεις μισθό απο τη Microsoft, δεν εξηγείται διαφορετικά η στάση σου.

Πράγματι, εναλλακτικές στη σουίτα της Adobe δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως εναλλακτικές ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΧΡΗΣΗΣ τους. Σε παραπέμπω στο σχόλιό μου περί εγκατάστασης σε virtual machine με εκχώρηση πόρων του συστήματος. Λειτουργεί θαυμάσια!

Δεν υπαρχει κανενα ρευμα. Ο επαγγελματιας , θα προσαρμοστει. Θα παρει και το καινουργιο hardware και στα @@ του τι του κλεβει η microsoft. Θελει απλα να κανει την δουλεια του. Τοσα χρονια δεν μας παρακολουθουσε η microsoft ? Τωρα ξεκινησε ? Μας μαζεψε κανα βανακι του fbi μηπως ? Τωρα ηρθε η ωρα της επαναστασης ? Και μην λες οτι εχουμε πληρωσει τα προιοντα της. Τα κλειδαδικα δεν ειναι "εχω πληρωσει τα windows". Μην κοροιδευομαστε.
Το σχολιο σου περι εγκαταστασης σε virtual machine και gpu passthrough και τα ρεστα ειναι εκτος τοπου και χρονου. Ο μεσος χρηστης δεν θα το κανει αυτο. Επισης ειναι σαν να λες , οτι το λινουξ υστερει και περναω ως χρηστης σε ημιμετρα. Και στην τελικη αν ο χρηστης εχει μηχανημα που ειναι ικανο να υλοποιησει τετοιο σεναριο , παει να πει οτι εχει μηχανημα που σηκωνει windows 11 ;) 

Πράγματι, δεν γνωρίζω τί γίνεται στο bios μου. Δεν έχω και άλλες επιλογές ως προς αυτό. Έχω όμως την επιλογή ως προς το λειτουργικό μου σύστημα, άρα αφού μπορώ και αφού μου αρέσει το αποτέλεσμα, γιατί να κάτσω δέσμιος της Microsoft? Δηλαδή, είναι σαν να λες ότι επειδή ο κόσμος εκεί έξω είναι γεμάτος απο ανώμαλους και ανθρωπόμορφους πιθήκους, θα πρέπει οι γυναίκες να κάθονται να τις βιάζουν και να τις σαπακιάζουν στο ξύλο, επειδή "έτσι είναι το σύστημα" και "όλοι ίδιοι είναι". Όταν γνωρίζεις και τί συμβαίνει, ενοχλείσαι. Όταν έχεις εναλλακτικές, τις ακολουθείς. Είναι τόσο απλό.

Eιναι σαν να λες οτι το πισι σου εχει 20 τρυπες και εσυ θα κλεισεις την μια , γιατι μονο αυτη μπορεις και θα νοιωθεις καλα με τον εαυτο σου. Θα νοιωθεις προστατευμενος. Και οχι μονο αυτο , αλλα θα πηγαινεις και στα φορουμς και θα το παιζεις και επαναστατης. Σοβαρα τωρα ? Να σου θυμησω αυτο ? Νοιωθεις ακομα προστατευμενος ?

Η διαφορά μεταξύ του χομπίστα και της εταιρείας, είναι ότι ο προγραμματιστής στην εταιρεία πληρώνεται με μισθό. αυτό δεν σημαίνει ότι ο χομπίστας έχει λιγότερες ικανότητες ή δεξιότητες, ενώ ο χομπίστας δεν έχει να υπακούσει και στους κανόνες του ανώτερού του, όσο σωστοί ή λανθασμένοι κι αν είναι. 

Χακαρίστηκε ο σέρβερ που γινόταν upload ο linux kernel,ε? Για πες μου, τώρα μπορεί να χακαριστεί; 

O xoμπιστας δεν λογοδοτει σε κανεναν. Η εταιρια λογοδοτει και κατ'επεκταση και ο υπαλληλος της. Να θυμησω την μαλακία που ειχε γινει με το bubblebee ? Λογοδοτησε κανεις σε καποιον?
Οσο για τον σερβερ που χακαριστηκε του kernel.org , καλο διαβασμα. Αν μπορει να χακαριστει τωρα , δεν ξερω. Εσυ πως ξερεις οτι δεν μπορει να ξαναγινει ?

Γιατί, τα κλειδιά απο τα κλειδάδικα δεν είναι επίσημες άδειες Windows? Τι μας λες; Για πες, για πες!

Δηλαδη το "κλειδαδικο" ειναι επισημο σαιτ της microsoft ? Εγω δεν ειπα οτι δεν ειναι επισημα κλειδια , ειπα οτι δεν πουλιουνται απο την microsoft. Αρα δεν μπορεις να πεις "νααα εγω πληρωσα για τα windows ... εδωσα 3 ευρω!!" Οπως ειπα και πριν , μην κοροιδευομαστε μεταξυ μας. Πηγαινε σκασε 140 ευρω που κανει η επισημη αδεια των windows 11 home και τοτε κραξε την microsoft οσο θες. 

Μόνο που δεν ζούμε στο 1995 πια, ούτε είμαστε όλοι gamers, ούτε απασχολεί όλους μας το HDR. Πρόβλημα με τους drivers δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ, άρα μάλλον χρησιμοποιείς εξεζητημένο εξοπλισμό, δικαίωμά σου λοιπόν να κάνεις σαφείς τις ελλείψεις του Linux ως προς αυτόν τον εξοπλισμό, αλλά άστοχη τελείως η στάση που κρατάς να χαρακτηρίζεις όλο το λειτουργικό με βάση τις αδυναμίες του ως προς τη δική σου περίπτωση. Εγώ έχω δοκιμάσει Linux σε τουλάχιστον δέκα υπολογιστές, διαφόρων εποχών, μέχρι και άνω της δεκαετίας πίσω, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Και μην αρχίσεις πάλι τα περί χρεπολαγνίας, έχεις αρχίσει να κουράζεις.

Οσους εκτυπωτες εχω και δεν ειναι HP , δυσκολο να βρω drivers. Το gaming laptop που εχω που ειναι 6-7ετιας ειναι μη φιλικο προς το λινουξ. Οτιδηποτε παιζει αριστα με λινουξ ειναι κατι refurbished που εχω αγορασει και ειναι 10ετιας. Αρα εσυ και εγω ειμαστε χρεπολαγνες και εκει βρισκει ευφορο εδαφος το λινουξ. Εσενα μπορει να μην σε ενδιαφερει το HDR αλλα ανα τον κοσμο gamers τους ενδιαφερει. Οπως και το fractional scaling που ανεφερα πριν , που στο gnome , οταν το ενεργοποιησεις τα μισα προγραμματα ειναι θολα , γιατι αλλα ειναι wayland compatible αλλα οχι και ενας κακος χαμος. 
Τα hybrid graphics που ειναι σχεδον παντου σε φορητα , ενω υποστηριζονται απο τον driver μετα απο πολυ καιρο και κλαμα και δραμα , το πως υλοποιειται πρακτικα ειναι θεμα της εκαστοτε διανομης και DE. Aρα σε πολλες περιπτωσεις καποιος ισως αναγκαστει να αλλαξει διανομη και DE σε καποια που ισως διαχειριστει το hardware του καλυτερα. Χαιρετα μας τον πλατανο κοινως.

Για να είμαστε ακριβείς, εσύ μας έχεις ζαλίσει τα @@ με το HDR και το gaming σου. Δεν σε ικανοποιεί το linux, άραξε να καίγεσαι στο windows gaming σου και άσε εμάς που απλά σερφάρουμε στο διαδίκτυο να γουστάρουμε linux. 

Μπα , συνηγορος του ρητορα ? Γιατι στον ρητορα απευθυνομουν. Οσο για το "απλα σερφαρουμε στο διαδικτυο" , για πες μου ποσοι browsers εχουν hardware accel στο λινουξ ? Και οσοι εχουν , ποσα flags επρεπε να πειραχτουν ? Kαι αν δουλευει το hardware accel σε wayland να μην ξεχασεις να μου πεις.  Ή δεν μας ενδιαφερει ουτε το hardware accel και βλεπουμε ΥΤ βιντεος στον επεξεργαστη γιατι εχουν 100πυρηνους cpu ? :) 
Εγω παντως που χρησιμοποιω edge , ακομα και στο λινουξ , επρεπε να φτιαξω με το χερι config file και να βαλω με το χερι συγκεκριμενα flags , για να εχω hardware accel. Αντε πες τα αυτα στον μεσο χρηστη.

Και φυσικά, δεν δέχομαι τους χαρακτηρισμούς περί τζαμπατζήδων και χρεπολάγνων.

Αμα δεν θες να τους δεχεσαι , απεδειξε οτι δεν εισαι. Πηγαινε κανε κανα donation και μοστραρε στo "our desktop screenshots" , το τελευταιας τεχνολογιας μηχανημα σου που τρεχει λινουξ. Οχι κατι απο τον προηγουμενο αιωνα. 

1 hour ago, asfodelus said:

Ήδη σήμερα μπορώ να αγοράσω πρώτης ποιότητας υπολογιστή (αν έχω τα φράγκα λολ) απο την System76 με το εξαιρετικό PopOS σαν λειτουργικό και με OpenFirmware. Αύριο αν συνεχίσει να ανεβαίνει η τάση θα έχω περισσότερες και φτηνότερες επιλογές.

Κατι tuxedo και system76 μηχανηματα , αν και ειναι καλα και open source και με καλα specs , ειναι λιγο τσιμπημενα σε τιμη. Χιλιες φορες να παρω ενα καινουργιο thinkpad ή dell με αριστη λινουξ συμβατοτητα και ας ειναι κλειστο σε bios/firmwares αλλα να ξερω οτι εχω και καλο after sales support και οτι ειναι καλης ποιοτητας.

1 hour ago, Mythoplasths said:

θα ελεγα " το μεγαλύτερο αγκάθι στα λινουξ ειναι  ο δαιδαλώδεις  λαβύρινθος των 30000  εκδόσεων  και 45 τετράκις υπο εκδόσεων .. "

Μεγαλη αληθεια ειναι αυτη και το εχω πει χιλιαδες φορες κατα το παρελθον. Οι λινουξαδες θα σου πουνε ...εχουμε επιλογες ... καλο ειναι αυτο. Εγω θα σου πω , οτι κανει κακο τοσος πλουραρισμος. Αν οι διανομες ηταν π.χ. 10 , τα DEs 2 , και οι βασικες εφαρμογες καμμια 20αρια , θα ειχε ξεπερασει το λινουξ τα windows εδω και αιωνες. Τωρα ολη η ενεργεια και οι ποροι των devs ειναι διασκορπισμενη σε χιλιαδες προτζεκτς , μεγαλο μερος των οποιων καποια στιγμη εγκαταλειπεται γιατι τελειωνουν τα donations ή/και ο προσωπικος χρονος του χομπιστα που το ανεπτυσσε.

Βλεπω μια γαματη custom διανομη και σκεφτομαι .. να την βαλω ? Και αν εγκαταληφθει και μεινω ξεκρεμαστος ? Nα θυμησω το korora project ? To antergos ? Βαζεις ενα γαματο app και μετα τι ? να θυμησω το neofetch (μηδενικης πρακτικης αξιας) που προσφατως ... end of life. Βγηκε το fastfetch τωρα και εκατσα και εφτιαξα τα scripts μου εκ νεου γιατι εχει προγραμματιστικη διαφορα με το neofetch.

Βγηκε και το ειπε ο Λινους , πρεπει να μπουν στανταρντς καποια στιγμη στις διανομες...

44 minutes ago, uniquegr said:

με idle τον υπολογιστή η κάρτα δικτύου λειτουργούσε διαρκώς

Το ransomware ηταν :) Δεν γνωριζεις πολλα , μεινε στο λινουξ. Ο windows κοσμος ειναι επικινδυνος για σενα ;) 

44 minutes ago, uniquegr said:

Άντε κάν'το αυτό με τα Windows, να σε δω.

ntlite :)

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
54 minutes ago, mphxths said:

Eιναι σαν να λες οτι το πισι σου εχει 20 τρυπες και εσυ θα κλεισεις την μια , γιατι μονο αυτη μπορεις και θα νοιωθεις καλα με τον εαυτο σου. Θα νοιωθεις προστατευμενος. Και οχι μονο αυτο , αλλα θα πηγαινεις και στα φορουμς και θα το παιζεις και επαναστατης. Σοβαρα τωρα ? Να σου θυμησω αυτο ? Νοιωθεις ακομα προστατευμενος ?

Όχι αλλά θα νοιώθω με βάσει και τους υπολογισμούς σου, αν τους δεχτούμε, 19/20 *100% προστατευμένος. Και θα προσπαθώ για κάτι καλύτερο, αλλά και θα είμαι και περισσότερο ενημερωμένος για τους κινδύνους. Και ανέφερα παραπάνω την System76, ναι ακριβά για την τσέπη μου, αλλά αν κάνουμε την μετάβαση και αυξηθεί το ποσοστό δεν θα είναι η εξαίρεση

Επίσης θα έχω ένα λειτουργικό που θα έχω τον έλεγχο. Ακόμα και αν διαφωνώ με κάτι (το systemd λέμε τώρα λολ), θα βρω κάποια άλλη διανομή ή θα μπορώ (έστω δυνητικά) να φτιάξω μια δικιά μου. Και αν αυτός είναι ο δρόμος που θέλει και η κοινότητα θα γίνει μια δημοφιλής διανομή. Σε κλειστό λογισμικό δεν έχω καν αυτή την δυνατότητα, δεν έχω καν τον έλεγχο του υπολογιστή μου έστω σε αυτό το θεωρητικό 5% (στην πράξη περισσότερο).

Κανένας επαναστάτης του  πληκτρολογίου προσωπικά. Βλέπω τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε κατάστασης και για την δική μου χρήση το Linux με καλύπτει στο 100%. Πραγματικά, στο 100% και από πλευράς υλικού και απο πλευράς λογισμικού. Αντίθετα αν έχω Windows θα μου λείπουν πολλά πράγματα. Δεν είναι τυχαίο που η MS για να κρατήσει τους developers έφταιξε το WSL. Αναγνωρίζω όμως πως το 100% το δικό μου μπορεί να μην είναι το ποσοστό κάποιου άλλου. Αλλά γλυτώνεις ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΙΔΕΕΣ όπως το να τραβάει το λειτουργικό εικόνες του τι κάνεις κάθε λεπτό και να τις αναλύει με ΑΙ ή να σου εγκαθιστά προγράμματα που δεν ζήτησες και δεν μπορείς να αφαιρέσεις ή να πληρώνεις ένα λειτουργικό για το προνόμιο να σου δείχνει διαφημίσεις ή να πρέπει ντε και καλά να έχεις microsoft email ή να σου αλλάζει το desktop environment σε κάτι που δε σε βολεύει και να μην μπορείς να βάλεις κάποιο παλιό.  Θέλω Windows 11 με περιβάλλον XP μπορώ;

Αλλά το να καθόμαστε να μιλάμε σε αυτό το νήμα, όπου είναι άτομα που δεν γνωρίζουν τα εσωτερικά για πράγματα όπως init systems ή video acceleration, το να λέμε το ίδιο είναι (που δεν είναι) ή να υπερβάλουμε για κάποια περιστατικά ή να μιλάμε για "πραγματικό" Linux, το μόνο που καταφέρνουμε είναι  αποτρέπουμε κόσμο που μια διανομή τύπου Linux Mint καλύπτει τις ανάγκες του να δει και να το δοκιμάσει. Δεν του λέμε όμως σε καμία περίπτωση ψέματα. Δεν του λέμε πως είναι μετενσάρκωση του Che.

Λέω συνεχώς Linux Mint και όχι κάτι άλλο για να αποτρέψω το παράδοξο της επιλογής. Αν κάνει κάποιος το μεγάλο βήμα και δοκιμάσει θα βρει πως είναι εύκολο, και πως υπάρχει κόσμος να τον βοηθήσει αφιλόκερδος τόσο σε ελληνικές κοινότητες και ιστοτόπους όσο και σε ξένες αν γνωρίζει αγγλικά.

Όταν βρει πως καλύπτει τις ανάγκες του, πως δεν είναι τόσο δύσκολο και αποκτήσει βασικές γνώσεις μπορεί να τσεκάρει άλλες διανομές (ακόμα και ρητοροδιανομές).   Στην πράξη και από την εμπειρία μου, βοηθώντας πολύ κόσμο τόσο δικτυακά όσο και δια ζώσης, το Linux Mint είναι ευκολότατο για ένα καινούργιο χρήστη στην πραγματικότητα ευκολότερο κατά πολύ από τα Windows. Όσοι με κόπο και χρόνια ή σπουδές έμαθαν κάποια βασικά στα Windows είναι που θα δυσκολευτούν περισσότερο. Για ένα επαγγελματία της πληροφορικής ή στοιχειώδη γνώση της χρήσης του Linux, έστω και σαν δεύτερο λειτουργικό, είναι μονόδρομος.

Επεξ/σία από asfodelus
  • Like 2
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, mphxths είπε

Μην επιμενεις. Προφανως περασε σε μερικες , οχι σε ολες. Δεν ειπα κατι αντιθετο εγω. Αλλα περασε κανονικα στα επισημα ρεπος και οχι σε τιποτα δοκιμαστικα. Και ναι τρεχανε οι ιδιες οι διανομες να γυρισουν τα πακετα σε προηγουμενες εκδοσεις. Ειχανε ονομασει το πακετο κατι του στυλ "5.6.1+really5.4.5-1" , κατι debian/ubuntu. Αν καποιος χρηστης εκανε απο μονος του downgrade το πακετο ηταν δικη του επιλογη.

Σου προτείνω να ανοίξεις κανένα video στο youtube ή να ψάξεις καλύτερα την ιστορία σε αντίστοιχες αναρτήσεις του διαδικτύου. Επηρεάστηκαν συγκεκριμένες υποκατηγορίες μερικών distros επειδή αυτές ( οι υποκατηγορίες ) παίρνουν ό,τι νεότερο υπάρχει. Και όχι, δεν μπήκε ο κώδικας στα αποθετήρια ως επίσημη κυκλοφορία, μην επιμένεις. Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να το ψάξω για λογαριασμό σου και να σου παραθέσω αποδεικτικά στοιχεία, δεν έχω τόσο χρόνο διαθέσιμο ( βλέπεις, δεν είμαι no lifer ).

10 λεπτά πριν, mphxths είπε

Δεν παραφραζω τιποτα. Εσυ ειπες οτι μετα που την επαθες με το ransomware , γυρισες σε windows. Εσυ αφησες να εννοηθει οτι εφταιγαν τα windows. Αν δεν εφταιγαν , δεν θα γυρνουσες σε linux. Sorry αλλα ηταν δικη σου υπαιτιοτητα , δεν σου εφταιγε το λειτουργικο , οποιο και αν ηταν αυτο και απλα ηθελες να μια δικαιολογια να πας σε λινουξ. Τιποτα αλλο.

Δεν ειπα αυτό. Αναφέρθηκα στην επίθεση που δέχτηκα επειδή είναι γνωστό ότι αρκετοί gamers ειδικά, χρησιμοποιούν Windows 7 ( αν και θα υποχρεωθούν να περάσουν τουλάχιστον στα Windows 10 αφού έφαγαν πόρτα απο τη Steam ). Η συγκεκριμένη επίθεση έλαβε χώρα γύρω στα 6-7 χρόνια πριν και τότε άρχισα να ασχολούμαι με τα virtual machines. Έχω περιγράψει λεπτομερώς και αρκετές φορές ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους δοκίμασα το linux. Ουδέποτε είπα ή υποννόησα ότι έφταιγαν τα Windows γι'αυτό που μου συνέβη. Είναι όμως κάτι που αρκετοί επί εποχής windows 7 έκαναν κατά κόρον, επειδή τότε δεν υπήρχαν τα φθηνά κλειδιά που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας και άφηναν ορθάνοιχτες πόρτες για να μπορεί να κάνει τη δουλειά του ο hacker.

14 λεπτά πριν, mphxths είπε

Ή ειναι σαφως καλυτερο να πας σε windows 10 ή 11. Δηλαδη η λυση μετα τα windows 7 ειναι κατευθειαν το λινουξ ? Σοβαρα τωρα ?

Να πας στα Windows 10 για όσο καιρό τους απομένουν και μετά να αλλάξεις μηχάνημα για να μπορείς να εγκαταστήσεις Windows11. Και όλα αυτά για μια απλή χρήση, πλοήγηση στο διαδίκτυο, youtube και καμιά ταινία. Ουάου.

Για να σου απαντήσω ευθέως, ναι, μια πολύ καλή εναλλακτική των Windows 7 ειδικά για κάποιον που τον εξυπηρετούσαν τα Win7, είναι το Linux.

16 λεπτά πριν, mphxths είπε

Τζαμπατζης ειμαι και εγω , αλλα εγω τουλαχιστον το παραδεχομαι. Δεν το παιζω φιλοσοφος και επαναστατης οταν χρησιμοποιω λινουξ σε παλιο μηχανημα. Αυτη ειναι η διαφορα μας.

Αρχικά, δεν το παίζω επαναστάτης, ούτε θεωρώ ότι είμαι. Σίγουρα, εκτιμώ την ελευθερία που μου παρέχει το Linux καθώς και τις δυνατότητες παραμετροποίησής του σε βαθμό να προσαρμόζεται καλύτερα στις ανάγκες μου. Όμως, κάθε άλλο παρά τζαμπατζής είμαι. Θα σου δώσω ένα απλό παράδειγμα. Στη δουλειά μου, δεν χρειάζομαι κάποιο δυνατό μηχάνημα, δεν κάνω τίποτα άλλο με τον υπολογιστή απο το να χαζεύω στο διαδίκτυο ( όταν έχω ελεύθερο χρόνο ), να ανοίγω κανένα youtube και να κόβω παραστατικά μέσω web based εφαρμογής. Στη δουλειά μου επίσης, έχει πολλή σκόνη λόγω των υλικών που χρησιμοποιούνται. Αντί λοιπόν να έχω το 8ης γενιάς i5 laptop μου, χρησιμοποιώ χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα το παλιότερο τετραπύρηνο AMD laptop που μέχρι πριν λίγους μήνες καθόταν σε ένα ράφι στη βιβλιοθήκη μου. Τα έχω πολύ καλά με τον εαυτό μου που χρησιμοποιώ ένα παλιότερο μηχάνημα στη δουλειά και έχω το πιο γρήγορο μηχάνημα στο ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού μου. Και στα δύο βέβαια, τρέχω linux mint, ενώ στο i5 όταν βρω ελεύθερο χρόνο θα στήσω gentoo, έτσι για την αλητεία.

Δεύτερο παράδειγμα: Είχα ένα nuc με i5 7ης γενιάς σαν htpc. Η μόνη δουλειά του ήταν να παίζει ταινίες με δικάναλο ήχο σε 1080p και μουσική στο ηχοσύστημά μου μέσω του daphile ( το οποίο βασίζεται στο gentoo, btw ). Αγόρασα το Fujitsu Futro, σαφώς κατώτερο του nuc για εντελώς διαφορετική χρήση ( pfSense ). Για πλάκα δοκίμασα το gentoo, εγκατέστησα Kodi και έχω σε dual boot το daphile. Το μηχάνημα κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του, ενώ και το Futro καίει ελάχιστο ρεύμα. Πες μου εσύ για ποιο λόγο θα έπρεπε να είχα κρατήσει το Nuc και γιατί να πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση περί χρεπολαγνείας. Εγώ κοιτάζω ξεκάθαρα το value for money, that's all.

34 λεπτά πριν, mphxths είπε

Ελα να περασεις λινουξ στο βασικο μου λαπτοπ , και αν παιξουν ΟΛΑ με την πρωτη στην εντελεια θα στο χαρισω :) Ετυχε να εχεις συμβατο hardware , τιποτα παραπανω τιποτα παρακατω.

Μπορεί όπως λες, να έτυχε να ταιριάζουν το λειτουργικό με τους υπολογιστές μου. Όμως, έχω περάσει linux σε υπολογιστές εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και εντελώς διαφορετικών εποχών. Να είμαι τόσο τυχερός πια;

35 λεπτά πριν, mphxths είπε

Οχι δεν θεωρω οτι μεσος χρηστης ειναι ηλιθιος. Θεωρω οτι τον μεσο χρηστη δεν τον ενδιαφερει να μαθει παραπανω πραγματα απο οσα ειναι αναγκαια για να κανει την δουλεια του. Να αναβει τον Η/Υ και να ανοιγει τις εφαρμογες που του χρειαζονται. Εσυ ειχες την ορεξη και την διαθεση και ισως και καποια προτερη τεχνικη καταρτιση να κανεις παραπανω πραγματα. Κρινεις εξ'ιδιων τα αλλοτρια λεμε στο χωριο μου. Και γιατι λοιπον να σεταριστει με λινουξ ? Δηλαδη μεταξυ του καλου και του λιγοτερου καλου , θα του δωσουμε το λιγοτερο καλο για να ικανοποιησουμε την επανασταση μας και την φιλοσοφια μας ?

Ο απλός / μέσος χρήστης δεν έχει ασχοληθεί με την εγκατάσταση του λειτουργικού, ενώ όταν του προκύψει πρόβλημα, θα πάει σε τεχνικό. Αυτός ο χρήστης λοιπόν, που δεν θα ασχοληθεί με την εγκατάσταση ούτε το troubleshooting και που κάνει συγκεκριμένες απλές δουλειές με τον υπολογιστή του, δεν πρόκειται να δυσκολευτεί με τη χρήση του linux αφού στη πράξη χρησιμοποιεί μόνο τις εφαρμογές, οι οποίες θα είναι ίδιες ή πανομοιότυπες. Καλό είναι να μιλάμε για το ίδιο επίπεδο χρήστη και στις δύο περιπτώσεις λοιπόν.

38 λεπτά πριν, mphxths είπε

Δεν υπαρχει κανενα ρευμα. Ο επαγγελματιας , θα προσαρμοστει. Θα παρει και το καινουργιο hardware και στα @@ του τι του κλεβει η microsoft. Θελει απλα να κανει την δουλεια του. Τοσα χρονια δεν μας παρακολουθουσε η microsoft ? Τωρα ξεκινησε ? Μας μαζεψε κανα βανακι του fbi μηπως ? Τωρα ηρθε η ωρα της επαναστασης ? Και μην λες οτι εχουμε πληρωσει τα προιοντα της. Τα κλειδαδικα δεν ειναι "εχω πληρωσει τα windows". Μην κοροιδευομαστε.
Το σχολιο σου περι εγκαταστασης σε virtual machine και gpu passthrough και τα ρεστα ειναι εκτος τοπου και χρονου. Ο μεσος χρηστης δεν θα το κανει αυτο. Επισης ειναι σαν να λες , οτι το λινουξ υστερει και περναω ως χρηστης σε ημιμετρα. Και στην τελικη αν ο χρηστης εχει μηχανημα που ειναι ικανο να υλοποιησει τετοιο σεναριο , παει να πει οτι εχει μηχανημα που σηκωνει windows 11 ;) 

Ο επαγγελματίας που έχει και κάποια φοροαπαλλαγή, ίσως να μην ασχοληθεί και πράγματι απλά να αγοράσει νέο υπολογιστή. Ο ιδιώτης όμως που θα αναγκαστεί να αγοράσει νέο εξοπλισμό τον οποίο θα πληρώσει εξ'ολοκλήρου απο τη τσέπη του, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει. 

Τόσα χρόνια μας παρακολουθούσε η Microsoft, δεν είναι κάτι νέο. Τόσα χρόνια γνωρίζαμε όλοι για την ύπαρξη του Linux, αλλά παράλληλα ακούγαμε και τις φήμες που με ευλάβεια αναμασάτε ακόμα και στις μέρες μας περί δήθεν προβληματικού λειτουργικού, περί δήθεν ασυμβατότητας και άλλα χαριτωμένα. Η διαφορά λοιπόν με τα τόσα χρόνια πριν κατά τα οποία μας παρακολουθεί η Microsoft, είναι ότι το Linux έχει ωριμάσει.

Όσο για το σχόλιό μου σχετικά με τα virtual machines, είναι μια πρότασή μου για κάποιον που θέλει να χρησιμοποιεί linux, που τον ικανοποιεί όπως με ικανοποιεί, αλλά είναι δεμένος με τη Microsoft λόγω εφαρμογών που παρέχονται μόνο στο περιβάλλον των windows. Δεν ευσταθεί δηλαδή αυτό που λέγεται ότι δεν υπάρχουν λύσεις, αν κάποιος είναι αποφασισμένος, μπορεί να βρει εναλλακτικές. Και σιγά το δύσκολο για κάποιον που θέλει να μελετήσει για 2-3 ώρες την ημέρα και να πειραματιστεί, το να στήσει virtual machine με εκχώρηση πόρων. Μη τρελαθούμε κιόλας. 

Το βασικό μου μηχάνημα μια χαρά καλύπτει τις ανάγκες των Windows 11, τις υπερκαλύπτει θα σου έλεγα ( προς το παρόν τουλάχιστον ). Προσωπικά, απο τη στιγμή που εξοικειώθηκα με το Linux, απλά δεν κάνω κέφι να χρησιμοποιώ Windows. Ξενερώνω, πως το λένε. 

45 λεπτά πριν, mphxths είπε

O xoμπιστας δεν λογοδοτει σε κανεναν. Η εταιρια λογοδοτει και κατ'επεκταση και ο υπαλληλος της. Να θυμησω την μαλακία που ειχε γινει με το bubblebee ? Λογοδοτησε κανεις σε καποιον?
Οσο για τον σερβερ που χακαριστηκε του kernel.org , καλο διαβασμα. Αν μπορει να χακαριστει τωρα , δεν ξερω. Εσυ πως ξερεις οτι δεν μπορει να ξαναγινει ?

Γιατί, έχει λογοδοτήσει ποτέ η Microsoft για τις αμέτρητες απειλές που διαπιστώνονται καθημερινά; Υπάρχει άτρωτο σύστημα ή μπορεί να υπάρξει ποτέ; Όχι. Όμως, παθογένειες που έχουν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν, η κοινή λογική λέει ότι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν και στο μέλλον, εκτώς αν μιλάμε για μια κοινότητα ηλιθίων, κάτι που δεν το πιστεύω.

47 λεπτά πριν, mphxths είπε

Δηλαδη το "κλειδαδικο" ειναι επισημο σαιτ της microsoft ? Εγω δεν ειπα οτι δεν ειναι επισημα κλειδια , ειπα οτι δεν πουλιουνται απο την microsoft. Αρα δεν μπορεις να πεις "νααα εγω πληρωσα για τα windows ... εδωσα 3 ευρω!!" Οπως ειπα και πριν , μην κοροιδευομαστε μεταξυ μας. Πηγαινε σκασε 140 ευρω που κανει η επισημη αδεια των windows 11 home και τοτε κραξε την microsoft οσο θες. 

Είναι όμως επίσημα κλειδιά. Και όχι, δεν θα πληρώσω 140 ευρώ για ένα λειτουργικό για το οποίο υποχρεώνομαι να το χρησιμοποιήσω και που με χρησιμοποιεί και σαν προϊόν. 3 ευρώ για να μπορώ να το έχω σε πλήρη λειτουργία και πολλά του είναι. Δεν υποχρέωσα εγώ τη Microsoft να με κάνει πελάτη, η Microsoft με τα τερτίπια της υποχρεώνει εμένα να χρησιμοποιώ τα προϊόντα της, τα οποία αν δεν ήταν μονοπώλιο, δεν θα καταδεχόμουν ούτε να τα εγκαταστήσω για χαβαλέ πλέον.

49 λεπτά πριν, mphxths είπε

Οσους εκτυπωτες εχω και δεν ειναι HP , δυσκολο να βρω drivers. Το gaming laptop που εχω που ειναι 6-7ετιας ειναι μη φιλικο προς το λινουξ. Οτιδηποτε παιζει αριστα με λινουξ ειναι κατι refurbished που εχω αγορασει και ειναι 10ετιας. Αρα εσυ και εγω ειμαστε χρεπολαγνες και εκει βρισκει ευφορο εδαφος το λινουξ. Εσενα μπορει να μην σε ενδιαφερει το HDR αλλα ανα τον κοσμο gamers τους ενδιαφερει. Οπως και το fractional scaling που ανεφερα πριν , που στο gnome , οταν το ενεργοποιησεις τα μισα προγραμματα ειναι θολα , γιατι αλλα ειναι wayland compatible αλλα οχι και ενας κακος χαμος. 
Τα hybrid graphics που ειναι σχεδον παντου σε φορητα , ενω υποστηριζονται απο τον driver μετα απο πολυ καιρο και κλαμα και δραμα , τοσο πως υλοποιειται πρακτικα ειναι θεμα της εκαστοτε διανομης και DE. Aρα σε πολλες περιπτωσεις καποιος ισως αναγκαστει να αλλαξει διανομη και DE σε καποια που ισως διαχειριστει το hardware του καλυτερα. Χαιρετα μας τον πλατανο κοινως.

Ναι, η αλήθεια είναι ότι έχω HP εκτυπωτη, οπότε εδώ πάω πάσο.

Το desktop pc μου με i5 10ης γενιάς, RX580 κλπ, μια χαρά τρέχει Linux, αν και δεν έχω ασχοληθεί με τα όσα περιγράφεις. Μήπως δεν πρόκειται να ασχοληθεί ούτε ο "απλός" χρήστης; Και μήπως έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις απο τα συστήματά σου τα οποία σε οδηγούν σε επιλογές που μπορεί πράγματι να είναι είτε μη συμβατές είτε δύσκολες στη παραμετροποίηση με το Linux? Δηλαδή, μήπως μπλέκουμε τον standard χρήστη με αυτόν που ζητά κάτι συγκεκριμένο...? Μήπως δηλαδή ξεφεύγουμε απο το νόημα της συζήτησης...?

52 λεπτά πριν, mphxths είπε

Μπα , συνηγορος του ρητορα ? Γιατι στον ρητορα απευθυνομουν. Οσο για το "απλα σερφαρουμε στο διαδικτυο" , για πες μου ποσοι browsers εχουν hardware accel στο λινουξ ? Και οσοι εχουν , ποσα flags επρεπε να πειραχτουν ? Ή δεν μας ενδιαφερει ουτε το hardware accel και βλεπουμε ΥΤ βιντεος στον επεξεργαστη γιατι εχουν 100πυρηνους cpu ? :) 
Εγω παντως που χρησιμοποιω edge , ακομα και στο λινουξ , επρεπε να φτιαξω με το χερι config file και να βαλω με το χερι συγκεκριμενα flags , για να εχω hardware accel. Αντε πες τα αυτα στον μεσο χρηστη.

Αν σου πω ότι δεν με έχουν απασχολήσει όλα αυτά που περιγράφεις, τί θα πεις; Όχι ότι δεν έχω πρόβλημα, δεν γνωρίζω καν τη κατάσταση. Άρα, τί πιστεύεις ότι θα σκεφτόταν ο απλός χρήστης...?

53 λεπτά πριν, mphxths είπε

Αμα δεν θες να τους δεχεσαι , απεδειξε οτι δεν εισαι. Πηγαινε κανε κανα donation και μοστραρε στo "our desktop screenshots" , το τελευταιας τεχνολογιας μηχανημα σου που τρεχει λινουξ. Οχι κατι απο τον προηγουμενο αιωνα. 

Όταν νιώσω την ανάγκη και γνωρίζω που ακριβώς πρέπει να κάνω donation, θα το κάνω. Προς το παρόν, κάνω donation τα μηχανάκια που δεν χρειάζομαι, με linux προεγκατεστημένο! :P

Όσο για το show off του desktop μου, δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να δείξω, άρα δεν καταλαβαίνω που το πας.

55 λεπτά πριν, mphxths είπε

Μεγαλη αληθεια ειναι αυτη και το εχω πει χιλιαδες φορες κατα το παρελθον. Οι λινουξαδες θα σου πουνε ...εχουμε επιλογες ... καλο ειναι αυτο. Εγω θα σου πω , οτι κανει κακο τοσο πλουραρισμος. Αν οι διανομες ηταν π.χ. 10 , τα DEs 2 , και τα βασικες εφαρμογες καμμια 20αρια , θα ειχε ξεπερασει το λινουξ τα windows εδω και αιωνες. Τωρα ολη η ενεργεια και οι ποροι των devs ειναι διασκορπισμενη σε χιλιαδες προτζεκτς , μεγαλο μερος των οποιων καποια στιγμη εγκαταλειπεται γιατι τελειωνουν τα donations ή/και ο προσωπικος χρονος του χομπιστα που το ανεπτυσσε.

Βλεπω μια γαματη custom διανομη και σκεφτομαι .. να την βαλω ? Και αν εγκαταληφθει και μεινω ξεκρεμαστος ? Nα θυμησω το korora project ? To antergos ? Βαζεις ενα γαματο app και μετα τι ? να θυμησω το neofetch (μηδενικης πρακτικης αξιας) που προσφατως ... end of life. Βγηκε το fastfetch τωρα και εκατσα και εφτιαξα τα scripts μου εκ νεου γιατι εχει προγραμματιστικη διαφορα με το neofetch.

Βγηκε και το ειπε ο Λινους , πρεπει να μπουν στανταρντς καποια στιγμη στις διανομες...

Εδώ δεν έχεις άδικο, ως προς τη κατανάλωση πόρων των devs. Συμφωνώ δηλαδή ως προς αυτό το σκεπτικό, αλλά μου αρέσει και η ελευθερία που παρέχει αυτός ο πλουραλισμός. 

5 λεπτά πριν, asfodelus είπε

Αλλά το να καθόμαστε να μιλάμε σε αυτό το νήμα, όπου είναι άτομα που δεν γνωρίζουν τα εσωτερικά για πράγματα όπως init systems ή video acceleration, το να λέμε το ίδιο είναι (που δεν είναι) ή να υπερβάλουμε για κάποια περιστατικά ή να μιλάμε για "πραγματικό" Linux, το μόνο που καταφέρνουμε είναι  αποτρέπουμε κόσμο που μια διανομή τύπου Linux Mint καλύπτει τις ανάγκες του να δει και να το δοκιμάσει. Δεν του λέμε όμως σε καμία περίπτωση ψέματα. Δεν του λέμε πως είναι μετενσάρκωση του Che.

Λέω συνεχώς Linux Mint και όχι κάτι άλλο για να αποτρέψω το παράδοξο της επιλογής. Αν κάνει κάποιος το μεγάλο βήμα και δοκιμάσει θα βρει πως είναι εύκολο, και πως υπάρχει κόσμος να τον βοηθήσει αφιλόκερδος τόσο σε ελληνικές κοινότητες και ιστοτόπους όσο και σε ξένες αν γνωρίζει αγγλικά.

Όταν βρει πως καλύπτει τις ανάγκες του, πως δεν είναι τόσο δύσκολο και αποκτήσει βασικές γνώσεις μπορεί να τσεκάρει άλλες διανομές (ακόμα και ρητοροδιανομές).   Στην πράξη και από την εμπειρία μου, βοηθώντας πολύ κόσμο τόσο δικτυακά όσο και δια ζώσης, το Linux Mint είναι ευκολότατο για ένα καινούργιο χρήστη στην πραγματικότητα ευκολότερο κατά πολύ από τα Windows. Όσοι με κόπο και χρόνια ή σπουδές έμαθαν κάποια βασικά στα Windows είναι που θα δυσκολευτούν περισσότερο. Για ένα επαγγελματία της πληροφορικής ή στοιχειώδη γνώση της χρήσης του Linux, έστω και σαν δεύτερο λειτουργικό, είναι μονόδρομος.

Και αυτό είναι - κατά τη γνώμη μου - το αντίδοτο στον ενοχλητικό πλουραλισμό του Linux. Προσωπικά, όποτε πέφτω σε συζήτηση νεοεισερχόμενου, προτείνω - όπως και αρκετοί άλλοι - mint. Να συνηθίσει τη φιλοσοφία του linux και μετά θα βρει το δρόμο του ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙ. Ούτε εγώ γνώριζα το gentoo ή το arch. Όταν όμως κάποιος μου τα ανέφερε σε μια συζήτηση, έσπευσα να ψάξω πληροφορίες και κατενθουσιάστηκα με το concept του Gentoo. Minimal διανομή που τη κάνεις ό,τι σου γουστάρει και τη σετάρεις με βάση τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή και με βάση τις ανάγκες σου. Πάει σφαίρα ακόμα και σε...χρέπια ( αρκεί να μη τους ζητήσεις να κάνουν compile... ) το γουστάρω τρελά. Ε, πριν δύο χρόνια δεν ήξερα πότε και γιατί έπρεπε να γράφω sudo στο terminal. Προφανώς έχω πολλά ακόμα να μάθω και θέλω να μάθω. Ξέρω όμως τί θέλω: minimal διανομή, όσο το δυνατόν πιο άδεια και να την εμπλουτίσω εγώ σιγά σιγά με αυτά που θα χρησιμοποιήσω, με το περιβάλλον που με εκφράζει και για τις λειτουργίες που θα χρησιμοποιήσω. Και ενώ γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι προνόμιο του Gentoo και μπορώ να το κάνω ακόμα και στο Mint, μου άρεσε ιδιαίτερα η δυνατότητα που είχα να αφαιρέσω απο τον kernel συστατικά που ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσω ( π.χ. συμβατότητα με AMD όταν το λειτουργικό προορίζεται για χρήση σε Intel, dvd rom drivers, υποστήριξη για περιφερειακά που ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσω όπως εκτυπωτές πέραν της μάρκας που χρησιμοποιώ και πάει λέγοντας ).

• Like 1
Δημοσ.
10 minutes ago, asfodelus said:

Κανένας επαναστάτης του  πληκτρολογίου προσωπικά. Βλέπω τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε κατάστασης και για την δική μου χρήση το Linux με καλύπτει στο 100%. Πραγματικά, στο 100% και από πλευράς υλικού και απο πλευράς λογισμικού. Αντίθετα αν έχω Windows θα μου λείπουν πολλά πράγματα. Δεν είναι τυχαίο που η MS για να κρατήσει τους developers έφταιξε το WSL. Αναγνωρίζω όμως πως το 100% το δικό μου μπορεί να μην είναι το ποσοστό κάποιου άλλου. Αλλά γλυτώνεις ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΙΔΕΕΣ όπως το να τραβάει το λειτουργικό εικόνες του τι κάνεις κάθε λεπτό και να τις αναλύει με ΑΙ ή να σου εγκαθιστά προγράμματα που δεν ζήτησες και δεν μπορείς να αφαιρέσεις ή να πληρώνεις ένα λειτουργικό για το προνόμιο να σου δείχνει διαφημίσεις ή να πρέπει ντε και καλά να έχεις microsoft email ή να σου αλλάζει το desktop environment σε κάτι που δε σε βολεύει και να μην μπορείς να βάλεις κάποιο παλιό.  Θέλω Windows 11 με περιβάλλον XP μπορώ;

ειτε εισαι εντελως ασχετος ή απλα προβοκατορας, ουτε ενα κομμα απο τα παραπανω δεν ισχυει

δεν ξερω ουτε θελω να ξερω τι οργια κανετε στα ιντερνετς και δε θελετε να αφηνετε ουτε ενα ιχνος...  συνηθως επαναλαμβανομενη μανιοκαταδιωξη παυει να ειναι συμπτωση...

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Odyss3us είπε

ειτε εισαι εντελως ασχετος ή απλα προβοκατορας, ουτε ενα κομμα απο τα παραπανω δεν ισχυει

δεν ξερω ουτε θελω να ξερω τι οργια κανετε στα ιντερνετς και δε θελετε να αφηνετε ουτε ενα ιχνος...  συνηθως επαναλαμβανομενη μανιοκαταδιωξη παυει να ειναι συμπτωση...

Γιατί ρε φίλε πρέπει να έχω μια AI να βλέπει τις φωτογραφίες του παιδιού μου όταν τις βλέπω εγώ στον υπολογιστή μου, τη στιγμή που δεν τις έχω ανεβάσει πουθενά και τις έχω ασφαλισμένες σε υπολογιστή που δεν έχει πρόσβαση στο internet?

Την έκανες τη διάγνωση για εμάς, πάσχουμε απο μανιοκαταδίωξη. Ας κάνει τώρα μια διάγνωση για τη δική σου προσβλητική και αντικοινωνική συμπεριφορά.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
37 minutes ago, uniquegr said:

Γιατί ρε φίλε πρέπει να έχω μια AI να βλέπει τις φωτογραφίες του παιδιού μου όταν τις βλέπω εγώ στον υπολογιστή μου, τη στιγμή που δεν τις έχω ανεβάσει πουθενά και τις έχω ασφαλισμένες σε υπολογιστή που δεν έχει πρόσβαση στο internet?

Την έκανες τη διάγνωση για εμάς, πάσχουμε απο μανιοκαταδίωξη. Ας κάνει τώρα μια διάγνωση για τη δική σου προσβλητική και αντικοινωνική συμπεριφορά.

δε χρειαζονται συστημενους πορτα-πορτα παλαιοημερολογιτες οι απλοι και μεσοι Windows χρηστες, μια χαρα ξερουν να προστατευτουν

Wwcq2Mf.png

Επεξ/σία από Odyss3us

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...