Προς το περιεχόμενο

Το Linux καταγράφει ιστορικό υψηλό με μερίδιο αγοράς 4,44% στους επιτραπέζιους υπολογιστές

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

2 λεπτά πριν, mphxths είπε

Γνωστη καραμελα. Ο μεσος χρηστης , οπως εμεις που συζηταμε εδω περα , δεν μπορουμε να καταλαβουμε τι γινεται μεσα στον κωδικα. Αρα δεν ξερουμε τι τρεχει στο πισι μας ακομα και με καποια διανομη λινουξ. Και μην μου πεις οτι άλλα πιο εμπειρα ματια εχουν τσεκαρει τον κωδικα πριν φτασει στην διανομη μας. Ειδαμε και τι εχει με το φιασκο του xz.
Ζησαμε 40 χρονια με windows , και ποτε δεν ειχαμε τετοια μανια καταδιωξης. Καμμια υπηρεσια με τρια γραμματα δεν μας κυνηγησε. Αλλα τωρα ξαφνικα για στηριξουμε το αφηγημα του λινουξ , ολοι μας κυνηγανε ετσι ξαφνικα !!

Ποσες φορες πληρωσε ο μεσος χρηστης (για να μην ρωτησω εσενα προσωπικα) για τα windows ? Για καποιο software ? Εσυ προσωπικα εκανες κανα donation στον titus ? Εκανες donation σε καποιο open source πακετο ? Ειμαστε τσιπηδες (βαζω και εμενα μεσα) γενικοτερα , για αυτο μενουμε με τα χρεπια μας και μας "αρεσει" το τζαμπα του linux world. Aπλα δεν το παραδεχομαστε και το τυλιγουμε με εναν μανδυα φιλοσοφιας και επαναστασης.

Το θέμα δεν είναι ΠΟΙΟΣ θα διαβάσει τον κώδικα, αλλά το ότι ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ. Και αυτό αποτελεί ένα βήμα κοντά στη διαφάνεια, εν αντιθέσει με τα windows που τρως στη μάπα οτιδήποτε σου σερβίρει η MS. 

Εσύ μπορεί να μην είχες τέτοια μανία καταδίωξης, ούτε εγώ είχα ιδιαίτερη μέχρι που δέχτηκα επίθεση ransomware απο το πουθενά, έχοντας αγοράσει υπολογιστή απο εδώ με σπασμένα Windows και η επίθεση έγινε τη δεύτερη μέρα που είχα στα χέρια μου τον υπολογιστή. Ήταν τότε που ασχολήθηκα πρώτη φορά με τα virtual machines στο vmware, αλλά καλύπτει πιο πολύ τις ανάγκες μου ο bare metal hypervisor για πολλούς λόγους.

Έχω πληρώσει για Windows στο παρελθόν, ενώ έχω αγοράσει και 5-6 κλειδιά απο εκείνα τα φτηνά. Ομολογώ ότι δεν έχω κάνει donation σε κάποιο πακέτο open source. Δεν χρησιμοποιώ όμως linux επειδή είμαι τζαμπατζής, ούτε ψάχνω λειτουργικό σύστημα που να καλύπτει το "χρέπι" μου. Τα έχουμε ξαναπεί σε άλλα νήματα. Επειδή το linux διαχειρίζεται πολύ καλύτερα τους πόρους ενός συστήματος, έχω δώσει μια ακόμη ευκαιρία σε παλιότερα μηχανήματα μικρότερων δυνατοτήτων που τα χρησιμοποιώ ως file servers ( γλυτώνω μια τρακοσάρα ευρώ για τον κάθε υπολογιστή που παίζει αυτό το ρόλο στο δίκτυό μου μιας που γλυτώνω την αγορά NAS ), firewalls κλπ, thin clients κλπ. Και φυσικά έχω υπολογιστές μεγαλύτερων δυνατοτήτων, τα οποία πλέον χρησιμοποιώ ως vm servers.

Κάνω τη δουλειά μου μια χαρά με το linux και κάνω την επανάστασή μου στο μονοπώλιο της Microsoft μιας που δεν χρειάζομαι τα προϊόντα της πλέον και κατ'επέκταση αναστέλλω κατά πολύ την οποιαδήποτε αναβάθμιση στους υπολογιστές μου αφού το linux δεν έχει τις τρελές απαιτήσεις της Microsoft. 

12 λεπτά πριν, mphxths είπε

Οχι εσυ δεν εισαι ο μεσος χρηστης. Ο μεσος χρηστης δεν εχει τετοιες τεχνικες γνωσεις και ακομα περισσοτερο δεν εχει τον χρονο και την διαθεση. Ο μεσος χρηστης θελει απλα να ανοιγει το πισι του και να κανει την δουλεια του. Οχι να ασχολειται με το λειτουργικο του. Αυτη η εννοια του "μεσου χρηστη" εχει τοσες διαφορετικες εννοιες οσοι ειμαστε και ολοι εμεις εδω μεσα. Γιατι , για να προωθησει ο καθενας την φιλοσοφια και τα πιστευω του , ταυτιζει εντεχνως τον "μεσο χρηστη" με τον εαυτο του. Οχι δεν παει ετσι η δουλεια.

Κι όμως, ήμουν μέσος χρήστης. Δεν γνώριζα γρι για λίνουξ και hypervisors, ήξερα μερικά πράγματα για το virtualization μέσα απο το vmware, αλλά ως εκεί. Δεν υποστηρίζω όμως ότι κάποιος πρέπει σώνει και καλά να κάτσει να μάθει όσα έμαθα, όχι. Όμως, αν κάποιος έχει βαρεθεί τη στάση της Microsoft και θέλει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό αλλά δεσμεύεται απο τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί, μπορεί να στρωθεί και να μάθει πως να εκμεταλλευτεί τις εναλλακτικές που παρέχονται, γιατί παρέχονται ( καραδοκιμασμένο ).

Και όχι, δεν περιγράφεις τον μέσο χρήστη, περιγράφεις τον "απλό" χρήστη, αυτόν που γνωρίζει απλά να ανάβει και να σβήνει τον υπολογιστή και να χρησιμοποιεί συγκεκριμένες εφαρμογές. Και πάλι όμως - όπως έχουμε ξαναπεί - ένας τέτοιος χρήστης ΥΠΟ ΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ WINDOWS, δεν θα καταλάβαινε καν τη διαφορά μεταξύ Windows και Linux ( αφού θα έκανε χρήση ίδιων ή παρόμοιων εφαρμογών ).

Η μητέρα μου για παράδειγμα που δεν χρησιμοποιεί υπολογιστή, άνετα μπορεί να χρησιμοποιήσει Linux. Ο πατέρας μου που ανοίγει τον υπολογιστή για να δει ταινίες και να σερφάρει στο internet, μια χαρά μπορεί να χρησιμοποιήσει Linux. Κι εγώ που χρησιμοποιώ web based εφαρμογές, μια χαρά μπορώ να δουλέψω μέσω Linux ( όπως και δουλεύω ). Όταν έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσω εφαρμογές Adobe, θα αναγκαστώ να χρησιμοποιήσω Windows, έστω και σε VM. Καθημερινά όμως, χρησιμοποιώ Linux.

Όσο για το "φιάσκο" του XZ, στο έχω ξαναπεί. Είδαμε τις δύο όψεις ενός νομίσματος. Απο τη μία είδαμε κάποιον να εμφυτεύει κακόβουλο κώδικα ( με χίλιες δυσκολίες μεν, μιας που το προσπαθούσε για πολλά χρόνια προκειμένου να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του dev ) και τη κοινότητα να μην έχει ελέγξει επαρκώς το πακέτο με αποτέλεσμα να περάσει τελικά ο κώδικας ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και όχι σε επίσημη κυκλοφορία, απο την άλλη είδαμε τη κοινότητα μόλις έγινε γνωστό το πρόβλημα, να έχει αναλύσει τον κώδικα και να έχει καταλάβει τί και πώς έγινε μέσα σε λίγες ώρες, ακριβώς επειδή η κοινότητα έχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα. Κάτι αδύνατο για τα δεδομένα των προϊόντων της Microsoft όπου κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει εκ των προτέρων ένα πρόβλημα, παρά μόνο οι devs και οι hackers. 

Δεν αντιλέγω στο ότι εντοπίστηκε τόσο γρήγορα το πρόβλημα απο καθαρή τύχη και ότι έμμεσα συνετέλεσε η Microsoft σε αυτόν τον εντοπισμό ( αφού εντοπίστηκε απο άτομο που εργάζεται για τη Microsoft η οποία ως γνωστόν χρηματοδοτεί το Linux ). Όμως, η ουσία δεν αλλάζει: μπορεί οποιοσδήποτε να διαβάσει τον κώδικα για οτιδήποτε σχετίζεται με το linux. Δεν μπορεί να κάνει το ίδιο με τα προϊόντα της Microsoft. Εύχομαι να πήραν ένα καλό μάθημα απο την υπόθεση του XZ όσοι ασχολούνται με τη συντήρηση του project ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο συμβάν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, mphxths said:

Γνωστη καραμελα. Ο μεσος χρηστης , οπως εμεις που συζηταμε εδω περα , δεν μπορουμε να καταλαβουμε τι γινεται μεσα στον κωδικα. Αρα δεν ξερουμε τι τρεχει στο πισι μας ακομα και με καποια διανομη λινουξ. Και μην μου πεις οτι άλλα πιο εμπειρα ματια εχουν τσεκαρει τον κωδικα πριν φτασει στην διανομη μας. Ειδαμε και τι εγινε με το φιασκο του xz.

Υπάρχει μια αλυσίδα εμπιστοσύνης. Και στο χέρι σου είναι που σταματάς την αλυσίδα. Στη μια περίπτωση η αλυσίδα σταματάει στη Microsoft. Στη δεύτερη περίπτωση σταματάει ακόμα και σε εσένα. Και ναι πάρα πολλές φορές έχω κοιτάξει τον κώδικα για να καταλάβω κάτι. Τώρα για το υποτιθέμενο φιάσκο. Έγινε μια τιτάνια προσπάθεια να περάσει κάτι. Βρέθηκε αμέσως δεν επηρέασε κανένα. Αν είχε περάσει στα Windows (βλέπε crowdstrike) τι θα μπορούσε κάποιος να κάνει; Δεν δίνουν καν τα εργαλεία να αναλύσεις τι συμβαίνει πόσο μάλλον τον κώδικα. Η δύναμη του ανοικτού κώδικα;

Ακόμα και αν κανένας δεν βλέπει τον κώδικα λοιπόν, υπάρχει εκεί να σε καλύψει. Στα Windows απλά δεν μπορείς. Σύνδρομο αλεπούς με κομμένη ουρά;

Ποσες φορες πληρωσε ο μεσος χρηστης (για να μην ρωτησω εσενα προσωπικα) για τα windows ?

Προσωπικά έχω πληρώσει πάρα πολλά χρήματα σε διανομές Linux στο παρελθόν.  Windows μόνο με το ζόρι και σίγουρα πολύ λιγότερα. Δεν είναι θέμα τιμής.

Ζησαμε 40 χρονια με windows , και ποτε δεν ειχαμε τετοια μανια καταδιωξης. Καμμια υπηρεσια με τρια γραμματα δεν μας κυνηγησε. Αλλα τωρα ξαφνικα για να στηριξουμε το αφηγημα του λινουξ , ολοι μας κυνηγανε ετσι ξαφνικα !!

Τα χρόνια στο DOS ξέχασες. Με μια διαφορά τα μισά χρόνια άντε να είχες ένα Novel. Και αν ήθελες κάτι παραπάνω MSN ¨-).  Τωρα δεν με κυνηγάει απαραίτητα  μια υπηρεσία με 3 γράμματα αλλά μαζεύει και αυτή ότι μπορεί. Εκεί που κινδυνεύω είναι από κατασκευαστές σερβιέτας για το αν μου αρέσουν με φτερά η χωρίς για να μου τα πριξει με διαφημίσεις στοo youtube.

Ο μεσος χρηστης θελει απλα να ανοιγει το πισι του και να κανει την δουλεια του.

Οπότε αν  αυτή η δουλεία του καλύπτει  ενα Linux Mint, απλά θα κάνει την δουλεία του.  Καλύτερα και χωρίς να του τραβάει το λειτουργικό φωτογραφία τις τσόντες του (αν δουλεύει σε ραφτάδικο) κάθε λίγα λεπτά και να τις αναλύει με ΑΙ ή να του πετάει διαφημίσεις ή να θέλει 2 ώρες αναβαθμίσεις ή να κολλήσει ransomware ή ...

Απο την αλλη πηρες ενα κλειστο λογισμικο , αρα κατι που δεν ξερεις τι κανει στο παρασκηνιο και ξαφνικα επεσες απο τα συννεφα επειδη διαπιστωσες οτι ... δεν ξερεις τι κανει στο παρσκηνιο. Μαλιστα...

Μα αφου η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα είναι άχρηστη και δεν την θέλει κανένας

Επεξ/σία από asfodelus
  • Like 1

2 hours ago, uniquegr said:

Το θέμα δεν είναι ΠΟΙΟΣ θα διαβάσει τον κώδικα, αλλά το ότι ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ. Και αυτό αποτελεί ένα βήμα κοντά στη διαφάνεια

Nα ξαναμιλησουμε για το XZ ? open source προτζεκτ και η κακοβουλη εκδοση περασε σε καποιες διανομες και μετα τρεχανε να γυρισουν εκδοσεις πισω το πακετο. Η δυνατοτητα ηταν εκει να ελεγθει το πακετο. Ε και ? Εγινε ?

μέχρι που δέχτηκα επίθεση ransomware απο το πουθενά, έχοντας αγοράσει υπολογιστή απο εδώ με σπασμένα Windows και η επίθεση έγινε τη δεύτερη μέρα που είχα στα χέρια μου τον υπολογιστή.

Δηλαδη μου λες οτι πηρες υπολογιστη απο ιδιωτη με σπασμενα windows και φταινε τα windows για το τι επαθες ? Οχι οτι δεν τραβηξες φορματ να περασεις καθαρα windows , οχι οτι δεν μπηκες και δεν κατεβασες τιποτα σπασμενα softwares οχι οχι. Η κακια η microsoft φταιει !! Θα ξεχασουμε και αυτα που ξεραμε !!

Έχω πληρώσει για Windows στο παρελθόν, ενώ έχω αγοράσει και 5-6 κλειδιά απο εκείνα τα φτηνά. Ομολογώ ότι δεν έχω κάνει donation σε κάποιο πακέτο open source.

γλυτώνω μια τρακοσάρα ευρώ για τον κάθε υπολογιστή που παίζει αυτό το ρόλο στο δίκτυό μου μιας που γλυτώνω την αγορά NAS

αναστέλλω κατά πολύ την οποιαδήποτε αναβάθμιση στους υπολογιστές μου αφού το linux δεν έχει τις τρελές απαιτήσεις της Microsoft. 

Γλυτωνω λεφτα , Γλυτωνω λεφτα , Γλυτωνω λεφτα , Γλυτωνω λεφτα . Αυτο διαβαζω εγω. Και προσπαθησε να με πεισεις οτι δεν εισαι/ειμαι/ειμαστε τζαμπατζηδες και χρησιμοποιουμε το λινουξ για επανασταση και φιλοσοφια.

Κι όμως, ήμουν μέσος χρήστης.

Ησουν. Παρελθον. Ο τωρινος μεσος χρηστης ειναι τωρα. Παρον. Αρα μιλαμε για δυο διαφορετικους χρηστες. Εσενα που ΗΣΟΥΝ μεσος χρηστης και τον αλλον που ειναι ΤΩΡΑ μεσος χρηστης. Οταν συμφωνησουμε για ποιον απο τους δυο χρηστες θελουμε να μιλησουμε , ενημερωσε με σχετικα.

Όμως, αν κάποιος έχει βαρεθεί τη στάση της Microsoft και θέλει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό αλλά δεσμεύεται απο τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί, μπορεί να στρωθεί και να μάθει πως να εκμεταλλευτεί τις εναλλακτικές που παρέχονται, γιατί παρέχονται ( καραδοκιμασμένο ).

Κανεις δεν εχει βαρεθει την σταση της Microsoft. Και οχι δεν υπαρχουν εναλλακτικες. Εναλλακτικες στην σουιτα της Autodesk δεν υπαρχουν. Εναλλακτικες στην σουιτα της Adobe δεν υπαρχουν. Μην ακουσω για gimp , libre/wps-office , blender και μαλακιες γιατι θα ξερασω.

Απο τη μία είδαμε κάποιον να εμφυτεύει κακόβουλο κώδικα ( με χίλιες δυσκολίες μεν, μιας που το προσπαθούσε για πολλά χρόνια προκειμένου να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του dev ) και τη κοινότητα να μην έχει ελέγξει επαρκώς το πακέτο με αποτέλεσμα να περάσει τελικά ο κώδικας ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και όχι σε επίσημη κυκλοφορία, απο την άλλη είδαμε τη κοινότητα μόλις έγινε γνωστό το πρόβλημα, να έχει αναλύσει τον κώδικα και να έχει καταλάβει τί και πώς έγινε μέσα σε λίγες ώρες, ακριβώς επειδή η κοινότητα έχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα. Κάτι αδύνατο για τα δεδομένα των προϊόντων της Microsoft όπου κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει εκ των προτέρων ένα πρόβλημα, παρά μόνο οι devs και οι hackers. 

Δοκιμαστικο επιπεδο ? Για αυτο τρεχανε οι διανομες να κανουν downgrade το πακετο ? Το να μου αναλυσει η κοινοτητα το τι εκανε ο κακοβουλος κωδικας κατοπιν εορτης δεν μου λεει κατι. Το επιασε πριν κυκλοφορησει ? Οχι. Απετυχε. Μπορει να ηταν proof of concept. Και οχι δεν βρηκε δυσκολια ο τυπος επειδη του πηρε 2 χρονια. Απλα κινηθηκε οργανωμενα. Ισως ηθελε οντως να τον περασει στις διανομες , ισως ηθελε να δει τα αντανακλαστικα της κοινοτητας , ισως δεν μαθουμε ποτε. Το θεμα ειναι οτι το αφηγημα "ανοιχτος κωδικας , τον βλεπουν χιλιαδες ματια , δεν περναει τιποτα" κατερρευσε με παταγο. Επισης μην ξεχασεις να ευχαριστησεις τον microsoft dev που ανακαλυψε τον κακοβουλο κωδικα ;) 

Δεν μπορεί να κάνει το ίδιο με τα προϊόντα της Microsoft.

Το εχω πει και στο παρελθον. Το να κατηγορεις μονο την microsoft ή την γοογλε ή δεν ξερωγω ποιον αλλο ειναι τουλαχιστον υποκριτικο. Ξερεις τι γινεται στο bios του μηχανηματος σου ? Στα firmwares των υποσυστηματων ? Στους κλειστους drivers του λειτουργικου ? Καλα δεν αναφερομαι καν σε κινητο που δεν νομιζω να τρεχεις καποιο λινουξακι ;) 

Μεχρι λοιπον , να παρεις καποιο μηχανημα με coreboot ξερωγω , ανοιχτο bios , ανοιχτα firmwares παντου στο μηχανημα και μεχρι να τρεχεις source based διανομη που θα χρησιμοποιει linux-libre kernel και φυσικα μονο open source drivers , και φυσικα κινητο με καποια αναλογη διανομη λινουξ , ασε τα αφηγηματα περι ασφαλειας , ιδιωτικοτητας κλπ για τιποτα ασχετους.

1 hour ago, asfodelus said:

Υπάρχει μια αλυσίδα εμπιστοσύνης. Και στο χέρι σου είναι που σταματάς την αλυσίδα. Στη μια περίπτωση η αλυσίδα σταματάει στη Microsoft. Στη δεύτερη περίπτωση σταματάει ακόμα και σε εσένα. Και ναι πάρα πολλές φορές έχω κοιτάξει τον κώδικα για να καταλάβω κάτι. Τώρα για το υποτιθέμενο φιάσκο. Έγινε μια τιτάνια προσπάθεια να περάσει κάτι. Βρέθηκε αμέσως δεν επηρέασε κανένα. Αν είχε περάσει στα Windows (βλέπε crowdstrike) τι θα μπορούσε κάποιος να κάνει; Δεν δίνουν καν τα εργαλεία να αναλύσεις τι συμβαίνει πόσο μάλλον τον κώδικα. Η δύναμη του ανοικτού κώδικα;

Ακόμα και αν κανένας δεν βλέπει τον κώδικα λοιπόν, υπάρχει εκεί να σε καλύψει. Στα Windows απλά δεν μπορείς. Σύνδρομο αλεπούς με κομμένη ουρά;

Αυτα τα millenial concept με αλεπουδες και μαλακιες , που για καθετι εχει βγει και ενα κονσεπτ δεν τα καταλαβαινω :) Η microsoft και η καθε microsoft βγαζει λεφτα απο το λειτουργικο της , κυριως σε επιπεδο εταιριων. Αν γινει μαλακία , ειδικα σε τετοιους πελατες , θα εχει αντικτυπο ... οικονομικο. Επισης εσυ ποιον εμπιστευεσαι να κλεισει ενα προβλημα , εναν χομπιστα ή μια εταιρια ? Απο αποψη δυνατοτητων εννοω.
Οπως ειπα το xz incident μπορει απλα να ηταν proof of concept , ασκηση επι χαρτου , για να δουν ποσο γρηγορα θα ανακαλυφθει , αντανακλαστικα κοινοτητας και διανομων κλπ , ωστε την επομενη φορα να το υλοποιησουν ακομα καλυτερα. Καποτε ειχαν χακαρει τον σερβερ που γινοταν upload ο linux kernel. Εκει να δεις τι θα μπορουσε να γινει αν καποιος περνουσε κακοβουλο κωδικα στον κερνελ...

Εγω ξερω οτι το αφηγημα του open source , οσον αφορα τον ελεγχο , απετυχε. Πως και γιατι και ποσο επηρεασε τα πραγματα ειναι δευτερευουσας σημασιας. 

Προσωπικά έχω πληρώσει πάρα πολλά χρήματα σε διανομές Linux στο παρελθόν.  Windows μόνο με το ζόρι και σίγουρα πολύ λιγότερα. Δεν είναι θέμα τιμής.

Μια αδεια windows 11 home κανει 140 ευρω. Δεν ξερω τι εννοεις με το "εχω πληρωσει πολλα χρηματα σε διανομες λινουξ". Το 99.999% ειναι δωρεαν και καναδυο εχουν και paid εκδοση που σιγουρα δεν κοστιζουν 140 ευρω. Δεν ειναι θεμα τιμης ... suuuuuuure :) Μην πεταχτει κανείς και μου πει για κλειδαδικα , μιλαμε για κανονικη επισημη αδεια windows.

Τωρα δεν με κυνηγάει απαραίτητα  μια υπηρεσία με 3 γράμματα αλλά μαζεύει και αυτή ότι μπορεί.

O αλλος εχει μια ατομικη επιχειρηση , χρησιμοποιει 2-3-4-10 windows only προγραμματα και κοιταει να βαλει φαι στο τραπεζι της οικογενειας του και να πληρωσει και κανα λογαριασμο. Λες να τον ενδιαφερει αν καποια τριγραμματη υπηρεσια ή και η ιδια η microsoft υποκλεπτει δεδομενα , κοιταει το ιστορικο του browser για να του πεταξει "σχετικες" με αυτο διαφημισεις ? κλαιν μαιν που λενε και στο χωριο μου. Ειπαμε , καποιοι εχουν το πισι για εργαλειο δουλειας και καποιοι για να μιναρουν που λενε και στην Πατρα.

Οπότε αν  αυτή η δουλεία του καλύπτει  ενα Linux Mint, απλά θα κάνει την δουλεία του.  Καλύτερα και χωρίς να του τραβάει το λειτουργικό φωτογραφία τις τσόντες του (αν δουλεύει σε ραφτάδικο) κάθε λίγα λεπτά και να τις αναλύει με ΑΙ ή να του πετάει διαφημίσεις ή να θέλει 2 ώρες αναβαθμίσεις ή να κολλήσει ransomware ή ...

Τα μισα απο αυτα που αναφερεις ειναι υπαιτιοτητα του χρηστη. Το linux mint οσο και αν μοιαζει με windows δεν ειναι windows σε θεματα ευχρηστιας. Μην κοροιδευομαστε μεταξυ μας. Αφου δηλ μπορει να κανει την δουλεια του ΚΑΙ με το linux mint , ας τον στειλουμε εκει , στο πιο δυσχρηστο συγκριτικα με τα windows. Επειδη δεν καταλαβαινει οτι στο πισι της δουλειας του δεν κανει να βλεπει τσοντες ή να κατεβαζει σπασμενα προγραμματα. Και οχι οι αναβαθμισεις δεν κανουν 2 ωρες. Εχεις μεινει σε εποχες windows 7.

Eπειδη ο κοσμος ειναι τεχνολογικα αναλφαβητος ή/και τσιπης και κοιταει να κατεβαζει σπασμενα προγραμματα , δεν θα τον στειλουμε πισω στο DOS για να τον προφυλαξουμε ... αν ειναι δυνατον δηλ.

Μα αφου η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα είναι άχρηστη και δεν την θέλει κανένας

Για μενα ναι , ειναι αχρηστη. Για σενα που ξερεις απο κωδικα οχι. Αλλα οταν χρησιμοποιω κλειστο λογισμικο , δεν πεφτω απο τα συννεφα αν κανει τιποτα υποχθονιο. Τοσο απλα.

• Like 4
  • Haha 1

5 ώρες πριν, mphxths είπε

Ειμαστε τσιπηδες (βαζω και εμενα μεσα) γενικοτερα , για αυτο μενουμε με τα χρεπια μας και μας "αρεσει" το τζαμπα του linux world. Aπλα δεν το παραδεχομαστε και το τυλιγουμε με εναν μανδυα φιλοσοφιας και επαναστασης.

Συγγνωμη, αλλα και στα windows το ιδιο δε συμβαινει; Ο "μεσος χρηστης" θα αγορασει ενα μεσο λαπτοπ, θα του βαλει μονο δωρεαν εφαρμογες (ή σπασμενες) και θα το κρατησει μεχρι να θελει 45 λεπτα να κανει boot. Και ολα αυτα χωρις καν φιλοσοφια και επανασταση 😛

Απο την αλλη ειμαστε και εμεις που απλα το γουσταρουμε, χωρις φιλοσοφιες και επαναστασεις. Με ενα χρεπι ξεκινησα και εγω στο λινουξ οπως ολοι. Το Μάιο που πηρα καινουργιο λαπτοπ, τη δευτερη μερα του εκανα φορματ και περασα fedora. Επειδη αρχικα εμαθα το λινουξ απο περιεργεια/αναγκη, αλλα τελικα μου αρεσει περισσοτερο.

8 minutes ago, dimkord said:

Συγγνωμη, αλλα και στα windows το ιδιο δε συμβαινει; Ο "μεσος χρηστης" θα αγορασει ενα μεσο λαπτοπ, θα του βαλει μονο δωρεαν εφαρμογες (ή σπασμενες) και θα το κρατησει μεχρι να θελει 45 λεπτα να κανει boot. Και ολα αυτα χωρις καν φιλοσοφια και επανασταση

Το ιδιο συμβαινει και στα windows. Ναι ο κοσμος ειναι τζαμπατζης παντου. Απλα ο τζαμπατζης στον κοσμο του λινουξ δεν το παραδεχεται τοσο , και απλα λεει "open source , δωρεαν , ετσι πρεπει να ειναι τα πραγματα" , ζητω η επανασταση , ολα στον λαο και αλλα τετοια φαιδρα. Αν ολες οι σοβαρες διανομες , γινουν paid διανομες , νομιζεις οτι θα μεινει κανεις στο λινουξ ? Δηλαδη και να συμβιβαζεσαι και να εχεις δυσχρηστιες και ελλειψεις και να πληρωνεις ? Ολοι πισω στο μαντρι θα πανε ! 

11 minutes ago, dimkord said:

Απο την αλλη ειμαστε και εμεις που απλα το γουσταρουμε, χωρις φιλοσοφιες και επαναστασεις. Με ενα χρεπι ξεκινησα και εγω στο λινουξ οπως ολοι. Το Μάιο που πηρα καινουργιο λαπτοπ, τη δευτερη μερα του εκανα φορματ και περασα fedora. Επειδη αρχικα εμαθα το λινουξ απο περιεργεια/αναγκη, αλλα τελικα μου αρεσει περισσοτερο.

Τα προβληματα του λινουξ και τις αδυναμιες τις εχω δει πριν απο ολους σας , οπως και πολλοι αλλοι. Εν ετει 1995 , ειχα πισι με 850mb δισκο. Dual boot linux με windows 95. Ο χωρος τοσο μικρος που δεν μπορουσα καν να περασω πολλες εφαρμογες σε κανενα απο τα δυο λειτουργικα. Ε λεω δεν γαμιεται linux και ΑΕΡΑΑΑΑΑ !! Γυρναω φουλ σε λινουξ και μετα ... βγηκε το Diablo 1 :) Φουλ windows γιατι προφανως diablo 1 σε linux δεν επαιζε. H αποφαση παρθηκε σε δευτερολεπτα.

Και εγω γουσταρω λινουξ με λιγα λογια , αλλα υπαρχουν προβληματα και ελλειψεις. Το gaming υστερει. Drivers υστερουν. Software ελλειπες. Oχι δεν δεχομαι οτι το λειτουργικο θα μου υπαγορευσει ποιο hardware θα αγορασω και δεν με ενδιαφερει ποιος φταιει για αυτο. Οχι δεν γουσταρω wine/lutris/steam και μαλακιες. Δεν θα μιλησω για εξωτικα features τυπου hdr ας πουμε ή σωστο fractional scaling. Οχι δεν θα κατσω σε ενα λειτουργικο που ανακαλυπτει πραγματα που στα windows εχουν ηδη ανακαλυφθει μονο και μονο για επανασταση , φιλοσοφια ή καποιο χουι. Ειμαι σε ηλικια που δεν θελω δραματα και θελω απλα να κανω την δουλεια μου. Εχω δευτερο μηχανημα με λινουξ , που το εχω σαν backup μηχανημα και για να μενω σε επαφη με το λινουξ. Το βασικο μου μηχανημα ειναι gaming laptop και δεν γουσταρει το λινουξ ΚΑΘΟΛΟΥ. Αρα οχι δεν θα ασχοληθω να του το περασω.

• Like 4
  • Haha 1

αυτό με την υποδεέστερη διάρκεια μπαταρίας σε λινουξ πάντως ισχύει. Με mint έχω περίπου 40% μικρότερη διάρκεια μπαταρίας σε σχέση με τα 11. Και το λαπτοπ μου είναι διετίας.

Νομίζω όλοι συμφωνούμε στα μείον του λίνουξ. Στην δουλειά έχω μόνο windows για προφανής λόγους. Στο σπίτι που είμαι χομπίστας έβαλα mint για να ασχοληθώ λίγο. Με κέρδισαν και πλέον σπάνια μπαίνω στα 11. Αλλά όχι δεν είναι έτοιμα για το 95% των χρηστών όπως είναι τα windows. Αλλά για πολλές περιπτώσεις είναι κομπλέ. Αλλά αυτές οι περιπτώσεις δεν θα ασχοληθούν να τα βάλουν γιατί δεν ξέρουν ούτε το task manager να ανοίξουν οταν κολλήσει καμιά εφαρμογή. Οπότε φαύλος κύκλος. Αν δεν μπουν εταιρίες από πίσω να ρίξουν πόρους δεν πρόκειται να ξεφύγει από το niche κομμάτι.

• Like 1

Κύριοι systemDάδες σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι το xz ή lzma vulnerability ήταν απότοκος του systemD που σημαίνει ότι εμείς που έχουμε κανονικό linux χωρίς systemD δεν πάθαμε τίποτα. Δεν κινδυνέψαμε εμείς αλλά όσοι είχαν linux mint, fedora, opensuse κλπ

Οι κόντρες σας αφήνουν -ευτυχώς- αδιάφορους όσους θέλουν να δοκιμάσουν linux. Αλλά βγήκε κάτι καλό από αυτές. Καταλάβαμε πόσο ψηλά έχετε τη Microsoft. Ο κόσμος θέλει μια φρέσκια αλλαγή...κου-ρά-σα-τε!

Screenshot_20240918_200736.jpg

Screenshot_2024_0918_200500.jpg

15 λεπτά πριν, for4 είπε

αυτό με την υποδεέστερη διάρκεια μπαταρίας σε λινουξ πάντως ισχύει. Με mint έχω περίπου 40% μικρότερη διάρκεια μπαταρίας σε σχέση με τα 11. Και το λαπτοπ μου είναι διετίας.

Νομίζω όλοι συμφωνούμε στα μείον του λίνουξ. Στην δουλειά έχω μόνο windows για προφανής λόγους. Στο σπίτι που είμαι χομπίστας έβαλα mint για να ασχοληθώ λίγο. Με κέρδισαν και πλέον σπάνια μπαίνω στα 11. Αλλά όχι δεν είναι έτοιμα για το 95% των χρηστών όπως είναι τα windows. Αλλά για πολλές περιπτώσεις είναι κομπλέ. Αλλά αυτές οι περιπτώσεις δεν θα ασχοληθούν να τα βάλουν γιατί δεν ξέρουν ούτε το task manager να ανοίξουν οταν κολλήσει καμιά εφαρμογή. Οπότε φαύλος κύκλος. Αν δεν μπουν εταιρίες από πίσω να ρίξουν πόρους δεν πρόκειται να ξεφύγει από το niche κομμάτι.

Έτσι είναι στο "linux" mint το είχα πάθει και εγώ παλιά που το είχα.. Δοκίμασε το antix π.χ ή το Devuan (συνιστώ το refracta) και θα με θυμηθείς. 

17 minutes ago, for4 said:

Δεν θα πρεπε. Δεν εχει λογικη δηλ. Υποτιθεται οτι οι λινουξ διανομες σπαταλουν λιγοτερους πορους απο τα windows. Αρα θα επρεπε να κανουν εξοικονομηση ενεργειας. Ισως ειναι θεμα ρυθμισεων.

4 minutes ago, rhtoras said:

Κύριοι systemDάδες σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι το xz ή lzma vulnerability ήταν απότοκος του systemD που σημαίνει ότι εμείς που έχουμε κανονικό linux χωρίς systemD δεν πάθαμε τίποτα. Δεν κινδυνέψαμε εμείς αλλά όσοι είχαν linux mint, fedora, opensuse κλπ

Οι κόντρες σας αφήνουν -ευτυχώς- αδιάφορους όσους θέλουν να δοκιμάσουν linux. Αλλά βγήκε κάτι καλό από αυτές. Καταλάβαμε πόσο ψηλά έχετε τη Microsoft. Ο κόσμος θέλει μια φρέσκια αλλαγή...κου-ρά-σα-τε!

Μας ζαλισες τα @@ , καταλαβε το. Εσυ με το κανονικο linux εχεις hdr ? fractional scaling ? Kατσε και κοιτα το wallpaper γιατι δεν νομιζω να μπορεις να κανεις κατι παραπανω με το πλεμπο-κανονικο σου linux.

Mαθε να βαζεις λινκς και οχι σκρινσοτς και μετα ελα να μας πεις για "κανονικα" λινουξ. Στο κινητο τι τρεχεις ? refracta ?! χαχα ... ρε που μπλεξαμε !!

• Like 1
  • Haha 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πως γίνεται τέτοια άρθρα πάντα να καταντούν στα σχόλια ως προσπάθεια ο ένας να πείσει τον άλλο ότι αυτό που χρησιμοποιεί είναι καλύτερο;

Πείστηκε ποτέ κανένας windows user να βάλει linux επειδή του είπε κάποιος στο insomnia ότι έβαλε στο pc του προπάππου του με μονοπύρηνο celeron το linux και τρέχει μια χαρά; Ή πείστηκε κανένας λινουξάκιας να βάλει windows επειδή εμείς χρησιμοποιούμε proprietary λογισμικά που δεν τρέχουν σε linux; Ή μήπως πείστηκε κάποιος χρήστης windows να πετάξει π.χ. το photoshop και να πάει σε ένα gimp (ή πως το λένε) γιατί κάποιος λινουξάκιας του είπε (λανθασμένα) ότι είναι το ίδιο και σιγά την διαφορά που έχουν;

Λες και ζούμε σε κανένα κοινόβιο ή ξέρω 'γω έχουμε τίποτα συλλογική ύπαρξη και αν ο άλλος χρησιμοποιεί windows θίγονται οι χρήστες linux (και το αντίθετο προφανώς).

Αφήστε τον κόσμο να χρησιμοποιήσει ότι θέλει.

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Like 3
  • Thanks 1

14 minutes ago, Diavolos666 said:

Πως γίνεται τέτοια άρθρα πάντα να καταντούν στα σχόλια ως προσπάθεια ο ένας να πείσει τον άλλο ότι αυτό που χρησιμοποιεί είναι καλύτερο;

Πείστηκε ποτέ κανένας windows user να βάλει linux επειδή του είπε κάποιος στο insomnia ότι έβαλε στο pc του προπάππου του με μονοπύρηνο celeron το linux και τρέχει μια χαρά; Ή πείστηκε κανένας λινουξάκιας να βάλει windows επειδή εμείς χρησιμοποιούμε proprietary λογισμικά που δεν τρέχουν σε linux; Ή μήπως πείστηκε κάποιος χρήστης windows να πετάξει π.χ. το photoshop και να πάει σε ένα gimp (ή πως το λένε) γιατί κάποιος λινουξάκιας του είπε (λανθασμένα) ότι είναι το ίδιο και σιγά την διαφορά που έχουν;

Λες και ζούμε σε κανένα κοινόβιο ή ξέρω 'γω έχουμε τίποτα συλλογική ύπαρξη και αν ο άλλος χρησιμοποιεί windows θίγονται οι χρήστες linux (και το αντίθετο προφανώς).

Αφήστε τον κόσμο να χρησιμοποιήσει ότι θέλει, το ποσοστό του κάθε λειτουργικού δεν σημαίνει κυριολεκτικά τίποτα για τον κάθε ένας μας.

Αυτό ακριβώς κάθε φορά. Ειδικά από άτομα που τρέχουν linux, βγάζουν μια μανία να σε πείσουν κάθε φορά να βάλεις και εσύ με το στανιό. Με το στανιό δεν αλλάζει κανείς λειτουργικό. Ο καθένας έχει αυτόν που τον βολεύει

• Like 2

Το linux δε χρειάζεται να γίνει #1. Δεν είναι για όλους γιατί πολύ απλά δεν το χρειάζονται όλοι. Και καλύτερα εδώ που τα λέμε. Αν κάποιος θέλει να βάλει πρέπει όμως να κάνει τη σωστή επιλογή. Δεν έχει νόημα να πείσεις κάποιον να μη βάλει windows ειδικά όταν οι συγκεκριμένοι που το κάνουν εδώ μέσα είναι οι πρώτοι που χρησιμοποιούν windows. Τα είδατε και παραπάνω. Για κάποιους το linux είναι hobby. Άλλος πάει για τένις, άλλος πάει για πεζοπορία και άλλος δοκιμάζει διανομές linux (με systemD γιατί έχει τις φρούδες ελπίδες ότι θα γίνει win).

Να υπάρχουν ουσιαστικές κόντρες όχι ανούσιες. Άλλο systemD vs ελεύθερο linux. Άλλο αν πρέπει να έχουμε dbus vs εναλλακτικές και άλλο να βάλω windows vs να βάλω linux. Δηλαδή ήμαρτον ρε συστεμντάδες.

Να γίνει εποικοδομητική συζήτηση.-

Κάποιοι θα έχουν win τι να κάνουμε το ms office είναι κυρίαρχο και η adobe επίσης.

• Like 1

9 hours ago, ZoReN said:

Αυτό ακριβώς κάθε φορά. Ειδικά από άτομα που τρέχουν linux, βγάζουν μια μανία να σε πείσουν κάθε φορά να βάλεις και εσύ με το στανιό. Με το στανιό δεν αλλάζει κανείς λειτουργικό. Ο καθένας έχει αυτόν που τον βολεύει

Λίγο χειρότεροι από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά... 

• Haha 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 hours ago, rhtoras said:

Το linux δε χρειάζεται να γίνει #1. Δεν είναι για όλους γιατί πολύ απλά δεν το χρειάζονται όλοι. Και καλύτερα εδώ που τα λέμε.

Όπου σε ένα νήμα που συζητάμε πως επιτέλους παίρνει τα πάνω το Linux το γνωστό τρολάκι λέει πως αυτό δεν είναι καλό. Ρήτορα ξέρεις κάτι, εκτώς απο το BSD ξέρεις τι άλλο δεν έχει SystemD τα Windows. Και μετά κατηγορείς αυτούς που δεν έχουν systemd;

Για κάποιους το linux είναι hobby.

Και για κάποιους ένα μέσον να δώσουν νόημα στην κατά τα άλλα μίζερη ζωή τους. Τρολάρουν κάνουν τα πράγματα μπάχαλο, εκτρέπουν συζητήσεις και στο τέλος διώχνουν κόσμο για να Είναι αυτοί που είναι μοναδικοί και άξιοι, αυτού που τρέχουν το ΚΑΝΟΝΙΚΟ Linux (μέσα απο Vt100 άρεξε se RS port?). 

Να γίνει εποικοδομητική συζήτηση.-

Ίσως μπορέσει να γίνει αν αποφασίσουν επιτέλους να σε πετάξουν έξω. Στο υποφοόρουμ για Linux άλλη δουλεία δεν κάνουμε απο το να του κάνουμε αναφορές να σβήνει το νήμα και μαζί οι ώρες που κάνουμε να ανταπαντάμε στις ανοησίες και την παραπληροφόρηση του. Και στο επόμενο νήμα συνεχίζει με ακριβώς τα ίδια. Η εικόνα που ανέβασε έχει ανέβει τουλάχιστον 2 φορές. Κάθε φορά θα πρέπει να τρέχεις να διορθώνεις τα ψέματα του. Και δεν μπαίνει καν στο κόπο να προαπαντήσει σε αυτά που ξέρει πως θα έρθουν. Έτσι αποκτά νόημα η μίζερη ζωή του.

Κάνω έκκληση αναφέρετε τον και πετάξτε τον έξω. Έστω για να κάνουμε τον γνωστό χαβαλέ οι Λινουξάδες με τους άλλους!! Ακόμα και για να μπορέσουμε να κάνουμε κουβέντα (ή χαβαλέ) ακόμα και για το init system (αν υπάρχει σήμερα βεβαια κανένας άλλος που αυτόν να τον νοιάζει). Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορείς να κάνεις ούτε σοβαρή κουβέντα ούτε χαβαλέ (και τα δυο χρειάζονται αν και καλό θα ήταν να μην ανακατεύονται)

Αν κάποιος θέλει να βάλει πρέπει όμως να κάνει τη σωστή επιλογή. Δεν έχει νόημα να πείσεις κάποιον να μη βάλει windows ειδικά όταν οι συγκεκριμένοι που το κάνουν εδώ μέσα είναι οι πρώτοι που χρησιμοποιούν windows.

Κάποιοι θα έχουν win τι να κάνουμε το ms office είναι κυρίαρχο και η adobe επίσης.

Λοιπόν ξέρεις κάτι αυτοί που πραγματικά αγαπάνε το ελεύθερο λογισμικό το θέλουν στους υπολογιστές όλου του κόσμου. Όχι για το τσάμπα του πράγματος, όχι για να μας κάνει να νοιώθουμε σπουδαίοι και μεγάλοι χα-κεράδες (πως θα είμαστε άμα το τρέχουν όλοι), αλλά για να αποκτήσουμε πίσω ένα κομμάτι ελέγχου του υπολογιστή μας και ένα μικρό κομμάτι ελέγχου του τι συμβαίνει στις ζωές μας.

Και καμία κατηγορία δεν είναι (μόνο στο τζούφιο σου μυαλό είναι) αν κάποιος τρέχει κάτι άλλο απο αυτό που εμείς τρέχουμε. Αν κάποιος δουλεύει με Revit/Photoshop/Autocad/κατι άλλο και έχει Windows.

Αν κάποιος αγαπά το ελεύθερο λογισμό και τον ρωτήσει τι να βάλει, δεν του πετάει τη διανομή που χρησιμοποιεί και τέλος. Τον περνάει από ανάκριση για να καταλάβει τις θέλει τι στόχους έχει, τι μηχάνημα έχει τι προγράμματα τρέχει και τι παιγνίδια παίζει για να καταλήξει σε μια λύση. Και κάποιες φορές ναι θα πει δεν θέλεις Linux γιατί αν βάλει και δεν του αρέσει θα διώξει κόσμο, και θα μείνει το τρολάκι μόνο του...

Επεξ/σία από asfodelus
  • Haha 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...