Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, mariosnik_ είπε

Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες, ευχαριστώ που τις ανέφερες. Είχα ξεχάσει ποιο ήταν αυτό το κρατίδιο που είχε προσπαθήσει να βάλει linux το 2012, αλλά δεν γνώριζα και τις νέες εξελίξεις της ιστορίας. Θετικό ότι ξεκινάνε σιγά σιγά να υιοθετούν οι υπηρεσίες άλλων κρατών λύσεις με linux. 

Το puppy απο οτι ειχα ψάξει πριν κανένα χρόνο, είναι έκδοση που έχει να βγει καινούργια από τα μέσα του 2000, κάπου 2006. Δεν ξέρω αν είναι η κατάλληλη για νέο χρήστη, αλλά αν μιλάμε για αρχαίο μηχάνημα που αλλά νεώτερα distro δεν δουλεύουν εκεί, αποτελεί μια επιλογή. 

Είναι μια επιλογή το puppy linux. Είναι updated είδα πριν λίγο έκδοση 16/9/24 που για το iso είναι φρεσκότατο. Υπάρχουν και community εκδόσεις πάλι πολύ φρέσκιες. Τι κάνει το puppy να ξεχωρίζει. Τρέχει από τη ram, έχει πολλά προγράμματα προεγκατεστημένα και αναγνωρίζει συσκευές out of the box. Είναι απλο στη χρήση αλλά όχι απαραίτητα πιο εύκολο από το refracta ας πούμε. Για το update δε λειτουργεί όπως οι περισσότερες διανομές. Έχει ωραία και εύκολα εργαλειάκια. Για απλή χρήση σε παλιά μηχανάκια είναι δυνατό. Και σε καινούρια μπορεί να δουλέψει βέβαια. Όρεξη να έχουμε βέβαια να μιλάμε ώρες.

Με μια λέξη: συστήνεται!!!

  • Απαντ. 321
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
4 ώρες πριν, airmaik είπε

και τι ακριβώς δουλειά μπορείς να κάνεις εσύ μέσω browser? καμία εργασία το πολύ!!!

αυτές δεν είναι σοβαρές λύσεις για κάποιον που δουλεύει όλοι μέρα σε excel και word?, και μιλάω σαν χρήστης linux εδώ και πολλά χρόνια.

Το ανέφερα γιατί υπάρχει ως επιλογή. Το τι μπορεί να κάνει κανείς δεν το ξέρω καθώς δεν το χρησιμοποιώ. Αν ήμουν αναγκασμένος όμως θα ήταν μια λύση. Τώρα αν θες να τρέχεις χιλιάδες σειρές υπολογιστικών φύλλων δεν ξέρω. Εκεί έτσι και αλλιώς θα θες τούμπανο PC.

5 ώρες πριν, BritGreek είπε

Με τις μισές λειτουργίες όμως

Still better than nothing. Ειδικά αν δεν θες libre office 

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, xampo_s είπε

Το ανέφερα γιατί υπάρχει ως επιλογή. Το τι μπορεί να κάνει κανείς δεν το ξέρω καθώς δεν το χρησιμοποιώ. Αν ήμουν αναγκασμένος όμως θα ήταν μια λύση. Τώρα αν θες να τρέχεις χιλιάδες σειρές υπολογιστικών φύλλων δεν ξέρω. Εκεί έτσι και αλλιώς θα θες τούμπανο PC.

Still better than nothing. Ειδικά αν δεν θες libre office 

Η free έκδοση είναι οριακά καλή για κανένα μαθητή που θέλει να γράψει μια εργασία ή να κάνει κάποια παρουσίαση (γιατί το Impress του LibreOffice είναι πολύ πίσω). Όλο το παιχνίδι, για εμένα, παίζεται στην επαγγελματική χρήση, όπου εκεί αν δεν έχεις Windows, MS Office, ή συγκεκριμένα προγράμματα (ανά επάγγελμα), απλώς δεν μπορείς να δουλέψεις. Και όχι, δεν χρειάζεται τούμπανο PC για χρήση γραφείου. Το LibreOffice, για παράδειγμα είναι σημαντικά πιο αργό σε σχέση με το MS Office. Γενικά, για σημαντική χρήση (δουλειά, πτυχιακές, κλπ), το Linux προς το παρόν είναι μαρτύριο, χωρίς να φταίει το ίδιο το λειτουργικό.  Επίσης, οι 500 διαφορετικές διανομές μπορεί να προσδίδουν ελευθερία, ομορφιά, κλπ, αλλά πρακτικά δεν θα πείσουν εύκολα τις γνωστές εταιρείες software να ασχοληθούν. Ο μέσος χρήστης θέλει ένα βασικό πράγμα από ένα λειτουργικό. Να τρέχει τα προγράμματα που χρησιμοποιεί (εκείνος και οι άλλοι), χωρίς να ασχολείται ιδιαίτερα. Το  λειτουργικό δεν είναι χόμπι από μια ηλικία και μετά, γιατί ο χρόνος είναι χρήμα και αλλάζουν οι προτεραιότητες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To μεγάλο πρόβλημα για την επέκταση του linux στο desktop είναι γενικά οι drivers των διάφορων συσκευών (βασικά, πάντα ήταν), και το λέω αυτό ως χρήστης αποκλειστικά linux desktop τόσο σε υπολογιστές γραφείου όσο και laptop από το 2004 (ναι! 20 χρόνια linux, debian sid παντού).

Οι browsers δεν είναι πρόβλημα, κάνεις το ιδιο καλά τη δουλειά σου με chrome και firefox όπως και στα windows, η σουίτα γραφείου LibreOffice θα ικανοποιήσει το 90% των χρηστών και ίσως πιο καλά από windows που το office έχει γίνει βαρύ και υπερφίαλο. Διαχείριση αρχείων γενικώς τα ίδια πράγματα. Development, embedded, microcontrollers, Ναι!, εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα από τα windows, όχι μόνο υπάρχουν τα πάντα, compilers, tools κλπ  αλλά έρχονται σχεδόν εγκατεστημένα. Το linux είναι ο παράδεισος του programmer, είτε C/C++, είτε Python, είτε JS, τα πάντα! Μόνο σε C# υστερεί γιατί το παιδί της microsoft δεν το συμπάθησαν ποτέ στο linux. 

Μεγάλο προσόν ότι κινδυνεύεις πολύ λιγότερο από ιούς για διάφορους λόγους με κυριότερο  ο απομονωμένος root/adminstrator. Όσο οι χρήστες κάνουν τα παραπάνω θα είναι ευχαριστημένοι με το linux.

Πάμε στα δύσκολα..... πάντα όταν αγοράσεις ενα περιφερειακό είτε printer, είτε scanner είτε οτιδήποτε πρέπει πρώτα να τσεκάρεις αν υποστηρίζεται σε linux. Οι εκτυπωτές σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν πρόβλημα, όμως πολλές φορές το driver είναι απλοϊκό και δεν υποστηρίζει τις δυνατότητες του μηχανήματος, τυπώνεις μεν αλλά όχι όπως σε windows, άσε που εξτρα λειτουργικότητα όπως πολλαπλά feeders, διπλή όψη και τέτοια μάλλον υπολειτουργούν στους περισσότερους printer. Οι scanner και τα πολυμηχανήματα είναι λαχείο, μπορεί να παίζει, πολύ ή λίγο, ή μπορεί και καθόλου. Οι κάμερες, χρησιμοποιούν στη πλειοψηφία και αυτές απλοϊκούς driver, όπως οι εκτυπωτές, που απλά δουλεύουν αλλά το πρόβλημα φαίνεται στις εφαρμογές (viber, zoom,skype κλπ) που οι ίδιες κάμερες εχουν πολύ καλύτερη εικόνα σε windows. Αν θες κάμερα που παίζει καλά, πρέπει να επιλέξεις εξωτερική, και αφού ψαχτείς να βρείς ποιό μοντέλο σε ποιά hardware έκδοση(!!!) παίζει καλά. Ειδικό hardware όπως usb ψηφιακής υπογραφής, (σημαντικό για κάποιους σε χρήση γραφείου) χλωμό έως αδύνατο και αν ναι πρέπει να ψάξεις πιο chipset έχει η συσκευή και άν. Συνδεσιμότητα με τηλέφωνα και αλληλεπίδραση με αρχεία και τέτοια, μόνο τα βασικά.  Κάρτες γραφικών, εκεί υπάρχει πολύ πόνος.... κάτι γίνεται με την AMD, η nvidia αρνείται συστηματικά να βοηθήσει στην ανάπτυξη σύγχρονων driver, οι ανοιχτοί drivers είναι πίσω, οπότε και τα παιχνίδια ταλαιπορούνται από τη κατάσταση αυτή. Γίνονται κάποιες προσπάθειες αλλά η αλήθεια είναι ότι το Linux είναι πίσω στο gaming κυρίως λόγω των drivers των καρτών. Ειδικές περιπτώσεις, όπως laptop με διπλή κάρτα γραφικών (εσωτερική και εξωτερική, που ειναι πολύ δημοφιλής τελευταία) δεν υποστηρίζονται εύκολα και σίγουρα όχι χωρίς πολύ ψάξιμο με αμφίβολο αποτέλεσμα. Γενικώς όταν έχεις σκοπό να χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή σου σε linux πρέπει να ψάχνεις κάθε αγορά hardware και περιφεριακού πάρα πολύ, πράγμα όχι εύκολο ακόμα και για τους πολύ έμπειρους. Στα laptop ο απόηχος του προβλήματος των drivers της κάρτας γραφικών και η κακή διαχείριση των πολλαπλών καρτών συμβάλλει σημαντικά στην άσκοπη κατανάλωση μπαταρίας με αποτέλεσμα τη μικρότερη αυτονομία σε linux σε σχέση με τα windows. Φυσικά ο πυρήνας του linux υπερέχει σε αποτελεσματικότητα των windows και με τις κατάλληλες ρυθμίσεις ο χρόνος αυτονομίας σε linux μπορεί να γίνει πολύ μεγαλύτερος απ'ότι σε windows όμως αυτό δεν συμβαίνει στο default στήσιμο των περισσότερων διανομών και χρειάζεται γνώση και εμπειρία για να διορθωθεί. Το ίδιο συμβαίνει και σε desktop υπολογιστές που η μέση κατανάλωση (και η θερμοκρασία) σε linux είναι πολύ χαμηλότερη (με το σωστό στήσιμο). Θα μπορούσα να γράφω κι άλλα για περιπέτειες με συσκευές αλλά νομίζω το πιάσατε το νόημα. 

Τα παραπάνω δυστυχώς δεν θα λυθούν από την κοινότητα, ουτε θα πεισθούν οι κατασκευαστές να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ανοιχτών drivers (πολλοί δεν θέλουν κιολας), ο μόνος τρόπος είναι το μεγάλωμα της πίτας του linux οπότε να το σκέφτονται καλύτερα.

Επεξ/σία από evark
  • Like 2
Δημοσ.
8 hours ago, rhtoras said:

Ας μην το χαλάσουμε άλλο. Ειναι κρίμα να μην ακουστεί ο αντιλογος μου.

Χάλασε με το που μπήκες. 

Προς ενημέρωση για όσους δεν τον ξέρουν. Είναι γνωστός του υποφόρουμ για Linux εδώ και αλλού. Θα τον βρεις σε κάθε κλειδωμένο ή σβησμένο νήμα. Παρουσία του δεν μπορεί να γίνει ούτε σοβαρή κουβέντα, ούτε καν κουβέντα χαβαλέ, ούτε τίποτα, απλά τρέχουμε όλοι να μαζεύουμε τις κοτρόνες του. (Άραγε μπορεί να σβηστεί εδώ ολόκληρο το κείμενο;)

Αλλά υπάρχει ένα χρήσιμο κόλπο. Για να τον διαβάσεις πρέπει να κάνεις αντικατάστασή λέξεων. Όπου λέει καλή βάζεις κακή και το αντίστροφο. Όπου λέει εύκολο βάζεις δύσκολο και το αντίστροφο. Αν λέει μεγάλη κοινότητα βάζεις 2-3 ταξί το πολύ, Όταν λέει  συστήνεται το διαβάζεις σαν ούτε απέξω κλπ κλπ κλπ


Αν κάποιος θέλει βοήθεια να βρεί την κατάλληλη διανομή για το υλικό του και τις ανάγκες του ας περασει απο το υπο φόρουμ, υπάρχει κόσμος που ξέρει να βοηθήσει. Απλά έχε υπόψη σου το παραπάνω μπας και δεν κλειδωθεί ή σβηστεί το νήμα

  • Like 1
Δημοσ.
14 hours ago, uniquegr said:

Ναι, αλλά στο linux έχεις λιγότερες έως καθόλου τρύπες ασφαλείας εν αντιθέσει με τα win 7 που δεν υποστηρίζονται πλέον, άρα είναι σαν να προσκαλείς τον hacker να σου κάνει ντου και να στα κάνει όλα μαντάρα. Εκτώς αν είσαι πίσω απο ένα πολύ καλά ρυθμισμένο firewall και πάλι υπό προϋποθέσεις.

 

Για τον μέσο χρήστη μίλησα που αν του τα πεις αυτά θα σε κοιτάει σαν εξωγήινο

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, ZoReN είπε

Για τον μέσο χρήστη μίλησα που αν του τα πεις αυτά θα σε κοιτάει σαν εξωγήινο

Κι εγώ για τον μέσο χρήστη μιλάω, όντας κι εγώ μέσος χρήστης που είδα το pc μου να κλειδώνεται από ransomware. 

  • Like 1
Δημοσ.
8 minutes ago, uniquegr said:

Κι εγώ για τον μέσο χρήστη μιλάω, όντας κι εγώ μέσος χρήστης που είδα το pc μου να κλειδώνεται από ransomware. 

Ίσως έχουμε δώσει διαφορετικό "ορισμό" στο τι είναι μέσος χρήστης. Αν κάποιος έχει ένα pc για να ανοίγει youtube, να κοιτάει κανένα σαιτ άντε και κανένα word  excel, αμφιβάλω αν έχει και κανένα antivirus δε νομίζω να έχει  ιδέα τι είναι το ransomware ή το firewall, ή τι σημαίνει τελείωσε η υποστήριξη των w10 που πάνω σε αυτό απάντησα τον άλλο φίλο εδώ. Και πάνω σε αυτό ανέφερα τα w7 γιατί υπάρχει κόσμος που αυτά έμαθε αυτά τον βολεύουν οπότε γιατί να αλλάξει. Για αυτήν την κατηγορία χρηστών αναφέρθηκα. Για κάποιον άλλον το ότι τελειώνει η υποστήριξη των w10 ναι μπορεί να είναι κομβικό σημείο για αυτόν και να σκεφτεί να πάει σε linux

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, evark said:

Κάρτες γραφικών, εκεί υπάρχει πολύ πόνος.... κάτι γίνεται με την AMD, η nvidia αρνείται συστηματικά να βοηθήσει στην ανάπτυξη σύγχρονων driver, οι ανοιχτοί drivers είναι πίσω, οπότε και τα παιχνίδια ταλαιπορούνται από τη κατάσταση αυτή

 

1 hour ago, evark said:

Ειδικές περιπτώσεις, όπως laptop με διπλή κάρτα γραφικών (εσωτερική και εξωτερική, που ειναι πολύ δημοφιλής τελευταία) δεν υποστηρίζονται εύκολα και σίγουρα όχι χωρίς πολύ ψάξιμο με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Εχεις μεινει πισω στο συγκεκριμενο θεμα. Μια χαρα drivers βγαζει η nvidia και προφανως δεν εχει κανεναν ιδιαιτερο λογο να βοηθησει στην αναπτυξη συγχρονων (open source υποθετω εννοεις) drivers. Mηπως να μας εδινε και τα schematics απο τα ολοκληρωμενα της ? Οσο και αν δεν αρεσει στην "open-source , ολα free , ολα τζαμπα" κοινοτητα το κονσεπτ οτι καποιοι , ειτε ιδιωτες ειτε εταιριες , βγαζουν το ψωμι τους απο apps ή hardware και αρα θα τα χρεωνουν και θα τα εχουν "κλειστα" , αυτο υφισταται και αν αρχιζουν να τα δινουν ολα δωρεαν , τοτε θα πεινασουν. Ο κοπος και χρονος καποιων πρεπει να πληρωνεται. Αν μας αρεσει τον πληρωνουμε , αν οχι δεν τον πληρωνουμε. Δεν μπορουμε να εχουμε απαιτησεις ομως , τι και αν πρεπει να χρεωνει καποιος το προιον του.

Οσο για τις διπλες καρτες , η nvidia πλεον τις υποστηριζει στον κλειστο της driver. Τωρα ειναι στα χερια των διανομων , να φτιαξουν τα εργαλεια για να εκμεταλλευτουν αυτη την δυνατοτητα. Καποιες διανομες και καποια DEs , εχουν υλοποιησει καποια εργαλεια (apps,extensions,settings) , και καποιες αλλες κοιμουνται τον υπνο του δικαιου γιατι εχουν προτεραιοτητα να κανουν επαναστασεις τυπου "κακο systemd" ...

Επεξ/σία από mphxths
  • Haha 1
Δημοσ.
8 ώρες πριν, ZoReN είπε

Ίσως έχουμε δώσει διαφορετικό "ορισμό" στο τι είναι μέσος χρήστης. Αν κάποιος έχει ένα pc για να ανοίγει youtube, να κοιτάει κανένα σαιτ άντε και κανένα word  excel, αμφιβάλω αν έχει και κανένα antivirus δε νομίζω να έχει  ιδέα τι είναι το ransomware ή το firewall, ή τι σημαίνει τελείωσε η υποστήριξη των w10 που πάνω σε αυτό απάντησα τον άλλο φίλο εδώ. Και πάνω σε αυτό ανέφερα τα w7 γιατί υπάρχει κόσμος που αυτά έμαθε αυτά τον βολεύουν οπότε γιατί να αλλάξει. Για αυτήν την κατηγορία χρηστών αναφέρθηκα. Για κάποιον άλλον το ότι τελειώνει η υποστήριξη των w10 ναι μπορεί να είναι κομβικό σημείο για αυτόν και να σκεφτεί να πάει σε linux

Ναι, θα χρησιμοποιήσει win7, μέχρι που θα δεχτεί επίθεση και θα τα κλαίει όλα. Αντ'αυτού λοιπόν, θα μπορούσε πολύ απλά να περάσει στο linux και να έχει ήσυχο το κεφάλι του. Και αντί να επικροτούμε και να προμοτάρουμε αυτή την αλλαγή, ασχολούμαστε με το εάν οι gamers χάνουν fps ή ποια διανομή είναι η καλύτερη και άλλες λεπτομέρειες που δεν απασχολούν τον απλό / μέσο χρήστη. Ο οποίος χρήστης, όπως ορθά ειπώθηκε, αν του βάλεις linux δεν θα καταλάβει τίποτα, ειδικά αν του σετάρεις το θέμα να παραπέμπει σε win7. 

8 ώρες πριν, mphxths είπε

 

Εχεις μεινει πισω στο συγκεκριμενο θεμα. Μια χαρα drivers βγαζει η nvidia και προφανως δεν εχει κανεναν ιδιαιτερο λογο να βοηθησει στην αναπτυξη συγχρονων (open source υποθετω εννοεις) drivers. Mηπως να μας εδινε και τα schematics απο τα ολοκληρωμενα της ? Οσο και αν δεν αρεσει στην "open-source , ολα free , ολα τζαμπα" κοινοτητα το κονσεπτ οτι καποιοι , ειτε ιδιωτες ειτε εταιριες , βγαζουν το ψωμι τους απο apps ή hardware και αρα θα τα χρεωνουν και θα τα εχουν "κλειστα" , αυτο υφισταται και αν αρχιζουν να τα δινουν ολα δωρεαν , τοτε θα πεινασουν. Ο κοπος και χρονος καποιων πρεπει να πληρωνεται. Αν μας αρεσει τον πληρωνουμε , αν οχι δεν τον πληρωνουμε. Δεν μπορουμε να εχουμε απαιτησεις ομως , τι και αν πρεπει να χρεωνει καποιος το προιον του.

Οσο για τις διπλες καρτες , η nvidia πλεον τις υποστηριζει στον κλειστο της driver. Τωρα ειναι στα χερια των διανομων , να φτιαξουν τα εργαλεια για να εκμεταλλευτουν αυτη την δυνατοτητα. Καποιες διανομες και καποια DEs , εχουν υλοποιησει καποια εργαλεια (apps,extensions,settings) , και καποιες αλλες κοιμουνται τον υπνο του δικαιου γιατι εχουν προτεραιοτητα να κανουν επαναστασεις τυπου "κακο systemd" ...

Το open sourcing δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τη δωρεάν παροχή ( αν και το εκτιμούμε δεόντως ), αλλά με το γεγονός ότι οποιοσδήποτε έχει τις γνώσεις, μπορεί να ανατρέξει στον κώδικα και να δει τί τρέχει στον υπολογιστή του. Είναι κάτι σαν το script του Chris Titus για το debloat. Μπορείς να ανατρέξεις στον κώδικά του και να δεις τί ακριβώς συμβαίνει, σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές που ο απλός χρήστης δεν μπορεί να γνωρίζει αν και τί προστίθεται στο λειτουργικό του σύστημα. Παλιότερα για παράδειγμα ( επί εποχής windows 7 ) είχα ασχοληθεί με το NTLITE. Απο τη στιγμή που παρατήρησα ότι έκανε μια προσθήκη όπου διαφήμιζε ότι το iso τροποποιήθηκε με την εν λόγω εφαρμογή, σταμάτησα να ασχολούμαι για τον λόγο που προανέφερα. Το ίδιο ισχύει και για τις έτοιμες ξαλαφρωμένες εκδόσεις των Windows. Δεν πρόκειται να τις εγκαταστήσω σε ένα σοβαρό μηχάνημα και όχι αν δεν είναι πίσω απο σφιχτούς κανόνες του firewall, ακριβώς επειδή δεν γνωρίζω τί έχει κάνει ο άλλος.

Θα μου πεις, έχω τις γνώσεις να διαβάσω τον κώδικα ενός πακέτου; Όχι ή τουλάχιστον όχι τόσο καλά. Το γεγονός όμως ότι ο κώδικας είναι διαθέσιμος και μπορεί ανά πάσα στιγμή να τον διαβάσει ο οποιοσδήποτε έχει τη διάθεση και τη γνώση, αποτρέπει τον κάθε καλοθελητή να προσθέσει κάτι με το οποίο δεν συμφωνώ, κάτι που καταπατά τα προσωπικά μου δεδομένα και δικαιώματα ( βλέπε: microsoft ). 

Δεν είναι λοιπόν μόνο χρηματικό το όφελος του open sourcing. 

 

17 ώρες πριν, BritGreek είπε

Ακριβώς. Σχεδόν τίποτα. Όταν μιλάμε για σοβαρή δουλειά, ακόμα είναι απαραίτητα τα Windows. Αν έβγαινε το Office σε κανονική έκδοση για Linux, θα άλλαζαν πάρα πολλά πράγματα πιστεύω. 

Ειδικά για το microsoft office τα πράγματα είναι εύκολα αν κάποιος θέλει να τρέξει αποκλειστικά linux για τη καθημερινότητά του. Αρκεί να δημιουργήσει ένα windows virtual machine. Τα πράγματα γίνονται δύσκολα σε πιο απαιτητικές εφαρμογές όπως photoshop, illustrator, κανένα cad κλπ. Και γι'αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν λύσεις, π.χ. εγώ χρησιμοποιώ bare metal hypervisor ( proxmox ) και εκεί μέσα έχω δημιουργήσει vm's με windows & linux και πραγματοποιώ εκχώρηση συγκεκριμένων πόρων του υπολογιστή, π.χ. εκχωρώ τη κάρτα γραφικών, συγκεκριμένους δίσκους, συγκεκριμένες συσκευές usb κλπ. Σαφώς δεν είναι μια λύση για τον μέσο χρήστη, αν και δεν είναι αδύνατο καθώς κι εγώ μέσος χρήστης ήμουν όταν είδα για πρώτη φορά το proxmox, αλλά είχα τη διάθεση και το χρόνο να ασχοληθώ και να μάθω. Κάτω απο αυτές τις συνθήκες, είναι σαν να τρέχει bare metal το λειτουργικό των windows και δεν κάνει κιχ, ενώ μπορώ και τρέχω ταυτόχρονα και τα δύο λειτουργικά και σαν κερασάκι στη τούρτα, μπορώ να χρησιμοποιώ αυτά τα λειτουργικά απο οποιοδήποτε υπολογιστή μέσα στο δίκτυο, εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του server.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, uniquegr said:

 Παλιότερα για παράδειγμα ( επί εποχής windows 7 ) είχα ασχοληθεί με το NTLITE. Απο τη στιγμή που παρατήρησα ότι έκανε μια προσθήκη όπου διαφήμιζε ότι το iso τροποποιήθηκε με την εν λόγω εφαρμογή, σταμάτησα να ασχολούμαι για τον λόγο που προανέφερα. Το ίδιο ισχύει και για τις έτοιμες ξαλαφρωμένες εκδόσεις των Windows. Δεν πρόκειται να τις εγκαταστήσω σε ένα σοβαρό μηχάνημα και όχι αν δεν είναι πίσω απο σφιχτούς κανόνες του firewall, ακριβώς επειδή δεν γνωρίζω τί έχει κάνει ο άλλος.

Θα μου πεις, έχω τις γνώσεις να διαβάσω τον κώδικα ενός πακέτου; Όχι ή τουλάχιστον όχι τόσο καλά. Το γεγονός όμως ότι ο κώδικας είναι διαθέσιμος και μπορεί ανά πάσα στιγμή να τον διαβάσει ο οποιοσδήποτε έχει τη διάθεση και τη γνώση, αποτρέπει τον κάθε καλοθελητή να προσθέσει κάτι με το οποίο δεν συμφωνώ, κάτι που καταπατά τα προσωπικά μου δεδομένα και δικαιώματα ( βλέπε: microsoft ).

 

 
τα πραγματα ειναι πολυ ευκολοτερα αποσο νομιζετε, καθε φορα που γινεται συζητηση Windows/Linux μου δινεται η εντυπωση οτι μιλαω με ατομα της μαφιας απο το Better Call Saul που εχουν κινητα με κουμπια χωρις λειτουργικο και βαζουν τη μπαταρια μονο για να κανουν κληση... 😆

 

On 16/09/2024 at 21:24, xampo_s said:

You have been informed 

 

 

 

 

Επεξ/σία από Odyss3us
  • Thanks 1
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, Odyss3us είπε

 

 
τα πραγματα ειναι πολυ ευκολοτερα αποσο νομιζετε, καθε φορα που γινεται συζητηση Windows/Linux μου δινεται η εντυπωση οτι μιλαω με ατομα της μαφιας απο το Better Call Saul που εχουν κινητα με κουμπια χωρις λειτουργικο και βαζουν τη μπαταρια μονο για να κανουν κληση... 😆

 

 

 

 Εντάξει, ωραίο το πνεύμα που πουλάς, αλλά έδωσα τα debloating scripts των windows ως παράδειγμα. Μπορεί κάποιος ανά πάσα στιγμή να διαβάσει τον κώδικα, όπως ακριβώς μπορεί να κάνει με οποιοδήποτε πακέτο του Linux. Και αφού είσαι τόσο έξυπνος κι εμείς οι λινουξάδες χαζοί, για παράθεσε και τον πηγαίο κώδικα του calculator των windows ( μη σου βάλω και δύσκολα ).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 minutes ago, uniquegr said:

 Εντάξει, ωραίο το πνεύμα που πουλάς, αλλά έδωσα τα debloating scripts των windows ως παράδειγμα. Μπορεί κάποιος ανά πάσα στιγμή να διαβάσει τον κώδικα, όπως ακριβώς μπορεί να κάνει με οποιοδήποτε πακέτο του Linux. Και αφού είσαι τόσο έξυπνος κι εμείς οι λινουξάδες χαζοί, για παράθεσε και τον πηγαίο κώδικα του calculator των windows ( μη σου βάλω και δύσκολα ).


και για ποιο λογο να το κανω αυτο ρε φιλε; μηπως να ανοιγω και το tcpview καθε φορα που ανοιγω τον calculator για να δω αν φευγει καποιο πακετακι στην Ms?

δεν ξερω αν το εχετε καταλαβει αλλα πλεον κινουμαστε στα ορια της μανιοκαταδιωξης... 🤣

Επεξ/σία από Odyss3us
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Odyss3us είπε


και για ποιο λογο να το κανω αυτο ρε φιλε; μηπως να ανοιγω και το tcpview καθε φορα που ανοιγω τον calculator για να δω αν φευγει καποιο πακετακι στην Ms?

πλεον κινουμαστε στα ορια της μανιοκαταδιωξης... 🤣

Άρα, δεν μπορείς να μου παραθέσεις τον κώδικα ούτε του calculator, ούτε οποιασδήποτε εφαρμογής των windows. Γνωρίζεις όμως πολύ καλά ότι μπορώ εγώ, μπορείς εσύ, μπορεί και ο οποιοσδήποτε να διαβάσει ακόμα και τον κώδικα ενός linux kernel, ενώ μπορεί ακόμα και να τον τροποποιήσει, να τον παραμετροποιήσει αν έχει μερικές γνώσεις παραπάνω. Οπότε, το υφάκι σου, καλό είναι να το πουλάς αλλού.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, uniquegr said:

Το open sourcing δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τη δωρεάν παροχή ( αν και το εκτιμούμε δεόντως ), αλλά με το γεγονός ότι οποιοσδήποτε έχει τις γνώσεις, μπορεί να ανατρέξει στον κώδικα και να δει τί τρέχει στον υπολογιστή του. Είναι κάτι σαν το script του Chris Titus για το debloat. Μπορείς να ανατρέξεις στον κώδικά του και να δεις τί ακριβώς συμβαίνει, σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές που ο απλός χρήστης δεν μπορεί να γνωρίζει αν και τί προστίθεται στο λειτουργικό του σύστημα.

Γνωστη καραμελα. Ο μεσος χρηστης , οπως εμεις που συζηταμε εδω περα , δεν μπορουμε να καταλαβουμε τι γινεται μεσα στον κωδικα. Αρα δεν ξερουμε τι τρεχει στο πισι μας ακομα και με καποια διανομη λινουξ. Και μην μου πεις οτι άλλα πιο εμπειρα ματια εχουν τσεκαρει τον κωδικα πριν φτασει στην διανομη μας. Ειδαμε και τι εγινε με το φιασκο του xz.
Ζησαμε 40 χρονια με windows , και ποτε δεν ειχαμε τετοια μανια καταδιωξης. Καμμια υπηρεσια με τρια γραμματα δεν μας κυνηγησε. Αλλα τωρα ξαφνικα για να στηριξουμε το αφηγημα του λινουξ , ολοι μας κυνηγανε ετσι ξαφνικα !!

Ποσες φορες πληρωσε ο μεσος χρηστης (για να μην ρωτησω εσενα προσωπικα) για τα windows ? Για καποιο software ? Εσυ προσωπικα εκανες κανα donation στον titus ? Εκανες donation σε καποιο open source πακετο ? Ειμαστε τσιπηδες (βαζω και εμενα μεσα) γενικοτερα , για αυτο μενουμε με τα χρεπια μας και μας "αρεσει" το τζαμπα του linux world. Aπλα δεν το παραδεχομαστε και το τυλιγουμε με εναν μανδυα φιλοσοφιας και επαναστασης.
 

3 hours ago, uniquegr said:

Σαφώς δεν είναι μια λύση για τον μέσο χρήστη, αν και δεν είναι αδύνατο καθώς κι εγώ μέσος χρήστης ήμουν όταν είδα για πρώτη φορά το proxmox, αλλά είχα τη διάθεση και το χρόνο να ασχοληθώ και να μάθω.

Οχι εσυ δεν εισαι ο μεσος χρηστης. Ο μεσος χρηστης δεν εχει τετοιες τεχνικες γνωσεις και ακομα περισσοτερο δεν εχει τον χρονο και την διαθεση. Ο μεσος χρηστης θελει απλα να ανοιγει το πισι του και να κανει την δουλεια του. Οχι να ασχολειται με το λειτουργικο του. Αυτη η εννοια του "μεσου χρηστη" εχει τοσες διαφορετικες εννοιες οσοι ειμαστε και ολοι εμεις εδω μεσα. Γιατι , για να προωθησει ο καθενας την φιλοσοφια και τα πιστευω του , ταυτιζει εντεχνως τον "μεσο χρηστη" με τον εαυτο του. Οχι δεν παει ετσι η δουλεια.

3 hours ago, uniquegr said:

Παλιότερα για παράδειγμα ( επί εποχής windows 7 ) είχα ασχοληθεί με το NTLITE. Απο τη στιγμή που παρατήρησα ότι έκανε μια προσθήκη όπου διαφήμιζε ότι το iso τροποποιήθηκε με την εν λόγω εφαρμογή

Πολυ πιθανο επειδη δεν το ειχες πληρωσει :) Απο την αλλη πηρες ενα κλειστο λογισμικο , αρα κατι που δεν ξερεις τι κανει στο παρασκηνιο και ξαφνικα επεσες απο τα συννεφα επειδη διαπιστωσες οτι ... δεν ξερεις τι κανει στο παρσκηνιο. Μαλιστα...

ΥΓ: Τρεχω λινουξ σε 2ο μηχανημα. Για να μην νομιζουν καποιοι οτι δεν εχω επαφη με το αθλημα.

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...