Προς το περιεχόμενο

Το Linux καταγράφει ιστορικό υψηλό με μερίδιο αγοράς 4,44% στους επιτραπέζιους υπολογιστές


Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

6 ώρες πριν, zahos147 είπε

Δεν έχω δουλέψει ποτέ. Δεν ξέρω δεν με τράβηξε να το δοκιμάσω. Έχουμε κάποιους εδώ που δουλεύουν να μας πουν γιατί υπάρχει κόσμος που το προτιμάει σαν λειτουργικό; 

Αν δεν παίζεις παιχνίδια και δεν θες οπωσδήποτε κάποιες ειδικές εφαρμογές όπως PS ή και αρκεισαι σε παραλλαγές τους που προσφέρονται στο linux και το μόνο που κάνεις είναι office suite, browsing, video playback streaming τότε αν πας σε  έτοιμο user friendly distro, πχ Ubuntu ) έχεις ένα λειτουργικό γρηγορότερο, σχεδόν malware free (τουλάχιστον μέχρι την τελευταία φορά που το χρησιμοποίησα πριν χρόνια) και κανείς εύκολα τα παραπάνω for free. Κατέβασε την LTS έκδοση. 

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 321
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

14 λεπτά πριν, nepomuk είπε

Λινουξ; Ποιο απ'ολα; Δεν είναι συμβατά μεταξύ τους. Αυτό είναι το άλυτο μέγα θέμα.

Δε σε πιάνω φίλε. Ναι δεν είναι ίδια και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι συμβατά μεταξύ τους αλλά όχι όλα. Ότι μπορώ να κάνω με το void linux μπορώ και με το refracta. Υπάρχουν διαφορές? Ναι. Αλλά περιορισμοί όχι. Η θες να πεις ότι τα windows 7 είναι ίδια με τα 8 και αυτά ίδια με τα 10 ? Η βάση πάντα ειναι κοινή και πάντα θέλει να δεις τι ισχύει σε κάθε περίπτωση. Πάντως αν μπορεί να παίξει σε μια διανομή linux κάτι μπορεί και σε άλλες. Ίσως όχι πάντα αλλά σίγουρα στο 90% των περιπτώσεων σίγουρα. Τώρα αν εσύ δοκίμασες linux για χασομέρηδες a.k.a linux mint και δε σου έπαιζε αυτό είναι άλλο θέμα. Μην ακούτε ότι σας προτείνει ο πάσα ένας. Ρωτήστε τους pro users και διαβάστε και λίγο παραπέρα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

"

Το μερίδιο αγοράς του λειτουργικού συστήματος Linux στους επιτραπέζιους υπολογιστές έφτασε το 4,44%, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων StatCounter.

Η αύξηση αυτή είναι αξιοσημείωτη, καθώς πριν από ένα χρόνο το ποσοστό ήταν 3,12%, ενώ τον Ιούλιο του 2022 μόλις 2,76%."

 

 

Σε 2 χρόνια το ποσοστό του Linux σχεδόν διπλασιάστηκε. Παραμένει μικρό το 4.44% αλλά η αύξηση καθεαυτή ειναι όχι απλά μεγάλη αλλά τεράστια και είναι μεγαλύτερη σε 2 χρόνια από εκείνη εδώ και δεκαετίες.

 

Αυτό δείχνει και την τάση των πολιτών να κρατάνε τους υπολογιστές τους, ιδίως όσοι έχουν αγοραστεί από το 2014 κι έπειτα.  Πάνε οι εποχές που άλλαζαν οι υπολογιστές κάθε 4-5 χρόνια.

 

Επίσης πάνε οι εποχές που οι υπολογιστές είχαν ρόλο κονσόλας που για να αποδώσει πρέπει να τα αλλάξεις όλα. Με έναν 8πυρηνο και 16GB RAM το μόνο που χρειάζεται να αλλάξεις είναι η κάρτα γραφικών. Άρα και η ανάγκη αγοράς ή αναγκαστική αλλαγή λογισμικού είναι πολύ μικρότερη.

 

Αν οι χρήστες αυτοί διαπιστώσουν ότι δεν τους περισσεύει χρόνος για gaming και δεν έχουν ανάγκες σε εξειδικευμένο λογισμικό που βγαίνει μόνο σε Windows, εύκολα το γυρνάνε σε dual boot ή και καθαρό λινουξάκι.

Η ειρωνια είναι ότι τα Linux ανεβαίνουν τώρα που τα windows κλειδιά είναι πιο φτηνά από ποτέ. Κάτω από 10€ βρίσκεις...

 

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σαν χρήστης (linux, όχι τίποτα άλλο...)  απο την εποχή του Mandriva μετά Mageia μετά Debian, Mint και Ubuntu/Kubuntu - όχι αποκλειστικά λινουξ όμως - είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την απόδοσή του.

Όμως κάθε εργαλείο είναι για συγκεκριμένη δουλειά και το λίνουξ λόγω έλλειψης συγκεκριμένων προγραμμάτων (π.χ. για μένα CAD) δεν είναι πάντα η πρώτη επιλογή. Είναι γρήγορο, εύκολο στη χρήση και για μένα πολύ αξιόπιστο και σίγουρα πιο ασφαλές από άλλα λειτουργικα (γκουχ γκουχ win...). Ναί έχει καποια θεματάκια μερικές φορές με το σετάρισμα σε drivers κυριως αλλα πολυ γρήγορα βρίσκεις σχεδόν πάντα λύσεις από την κοινότητα που βοηθάει πάρα πολύ. Αλλά  και τα windows έχουν πολλές φορές τις θεματάρες τους (π.χ προσπαθήστε να εγκαταστήσετε drivers για Hp Laserjet δεκαετίας σε win 10 ή 11 και τα λέμε ή webcam logitech αυτης της ηλικίας).Ναί το λίνουξ δεν εχει μεγάλη υποστήριξη σε παιχνίδια πράγμα όμως που σιγά σιγα φτιάχει.

Και τότε θα μου πείτε γιατι εχει μόνο 4% της αγοράς? μα γιατί δεν έχει τη διαφημιση που έχουν τα windows και το macos. Και ξέρουμε όλοι τι πρακτικές ακολουθούν τα μονοπώλια της microsoft και της apple για να αποθαρύνουν κατασκευαστές software ή hardware να υιοθετήσουν άλλες λύσεις.

Μην φοβάστε να το δοκιμάσετε. Το έχω εγκαταστήσει σε υπολογιστές φίλων και συγγενών μου και μόνο και μόνο που σταμάτησαν να με ζαλίζουν κάθε λίγο ότι μπήκαν σε ένα site και το κομπιουτερ τους έπαθε λουμπάγκο,  μου αρκεί. Είναι ασφαλες για να σερφάρεις, για να γράφεις και να βλέπεις υπολογιστικά φύλλα, για να ζωγραφίζεις για να κάνεις develop σε ότι γλώσσα προγραμματισμού σου κατέβει, για να χρησιμοποιείς διαδυκτιακές υπηρεσίες για να βλέπεις ταινίες, για να φτιάχνεις ταινίες, και για χιλιάδες άλλα πράγματα. Το χρησιμοποιώ καθημερινά με διάφορους τρόπους. Και αν υπήρχαν καποια cad και ίσως να μπορώ να παίξω και κανα flight sim δεν θα ανοιγα καθόλου τα windows. Αλλα και αυτά δεν τα κατηγορώ γιατι και αυτα κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους και αξίζουν με το παραπάνω τα λεφτά που πουλιουνται. Στο λάπτοπ που χρησιμοποιώ περισσότερο, έχω windows 11 αλλά και ένα vm Mint που ειναι πάντα ενεργό όπως και ένα ubuntu server vm που χρησιμοποιω για development. Ολα μ'αρέσουν ΟΛΑ. όλα εχουν τα υπέρ και τα κατά τους και το καθένα έχει τη χρήση του.'

Μήν φοβάστε να δοκιμάσετε το λινουξ. Οι περισσότερες διανομές είναι αρκετά ώριμες και θα κάνουν τις περισσότερες δουλειες σας, αλλα μήν αποκλείσετε και τα windows (για macos δεν έχω γνώμη, μάλλον έχω κάποιου είδους αλλεργία....). 

Ελπίζω να σας μπέρδεψα αρκετά ώστε να αποφασίσετε να δοκιμάσετε μόνοι σας μια διανομή. Έτσι για να κάνουμε το ποσοστό 6% πιο γρήγορα...🙂 

 

  • Like 5
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κόσμος που δεν έχει αντικειμενικές δυσκολίες να τρέξει προγράμματα όπως και παιχνίδια, δεν τρέχει Linux. Η πλειοψηφία χρησιμοποιεί έναν browser και αυτά περί office είναι @@ μαντολες.με ένα Gmail έχεις office suite.

Καλά όλοι ξέρουμε την αλήθεια, και είναι πολλά τα λεφτά και τα συμβόλαια αλλά...

Τα windows πάντως είναι το λιγότερο τραγικά και αργά πολύ αργά πολύ αργά όμως 

  • Like 3
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 ώρες πριν, atypicalcoder είπε

Γελάτε αλλά κάποτε τα Windows ήταν στο 90% και σήμερα είναι στο 67%~. Δεν αργεί η στιγμή που το Linux θα φτάσει το 10% και τα Windows θα είναι 40-50% γιατί θα έχουν χάσει και άλλο ποσοστό από τα Mac/Linux.

Επίσης τα Windows τα σπρώχνουν παντού, σχολεια, εταιριες, δωρο στα τυρογαριδακια, λαπτοπς με windows. Ας πουλάγανε 50-50 λαπτοπ με λινουξ και θα βλεπατε. Και μην μου πειτε τωρα οτι ηδη υπαρχουν λαπτοπς με λινουξ γιατι ειναι 1-2 μοντελα απλα για να λενε οτι πουλανε και με λινουξ.

Το ποσοστό των Windows έπεσε αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα linux distros.

Το ποσοστό που λες δεν το έχασε από κανένα GNU linux distro, κυρίως το έχασε από το macOS και το ChromeOS.

Δεν θέλω να δυσαρεστήσω κανέναν αλλά τα υπάρχοντα linux distros δεν είναι κίνδυνος για τη Microsoft.

Όπως λες και εσύ χωρίς προώθηση κανένα λειτουργικό δεν μπορεί να απειλήσει τα Windows.

Εταιρείες σαν την Apple και τη Google μπορούν, αν θελήσουν ποτέ να το κάνουν με τα λειτουργικά τους.

Πχ η Apple να "επεκτείνει" τη συμβατότητα του macOS και πέρα των δικών της PC, η Google να  "επεκτείνει" τη συμβατότητα του ChromeOS πέρα από τα Chromebooks.

Ακόμη και τα υπάρχοντα GNU linux distros που έχουν εταιρείες από πίσω δεν μπορούν να απειλήσουν. Είναι πολύ μικρά "μαγαζιά" για να απειλήσουν.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε μερικά χρόνια, δεν ξερω αν θα λέγονται Windows 13 ή Windows 14, όπως και να λέγονται, θα είναι με πυρήνα linux και το interface θα είναι αυτό που λέμε windows.

H αλήθεια είναι ότι το desktop δεν είναι το δυνατό σημείο του linux, δεν λέω ότι δεν μπορείς να δουλέψεις, ισα-ισα, χρησιμοποιώ linux-desktop αποκλειστικά από 2004, όμως ένα καλό και πλήρες desktop απαιτεί πολύ προσπάθεια, ενασχόληση με βαρετά πράγματα (για όσους έχουν ασχοληθεί με προγραμματισμό) όπως ομοιογένεια στην εμφάνιση μεταξύ των εφαρμογών, λειτουργικότητα με συσκευές των οποίων οι κατασκευαστές δεν ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν (αρα ότι γίνεται, γινεται με reverse engineering με πάρα πολύ κόπο), γενικώς μιλάμε για τεράστια εργασία για να ολοκληρωθεί από άμισθους ή εθελοντές χωρίς κεντρική καθοδήγηση και συνέπεια. Οι server και τα embedded είναι άλλη φάση και δεν αναφέρομαι σε αυτά. Νομίζω ότι κανένας σοβαρός χρήστης linux δεν ασχολείται με το ποσοστό του desktop linux, δεν είναι εμπορικό προιόν, απλά μπαίνει ένα λιθαράκι κάθε λίγο. Σε όλη αυτή τη πορεία των 24 ετων που παρακολουθώ και χρησιμοποιώ desktop linux o δρόμος δεν ήταν πάντα εύκολος, υπήρχαν και θα υπάρξουν πισογυρίσματα, διασπορά πόρων κλπ όμως έτσι λειτουργεί το ανοιχτό λογισμικό, μην το κρίνετε με μεγέθη που είναι αδιάφορα γι αυτό, όπως μερίδια αγοράς, χρονοδιαγράμματα υλοποίησης κλπ 

Η γενική κατεύθυνση είναι θετική και πάντα θα βελτιώνεται στην συνολική εικόνα, και είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα δούμε αυτό που έγραψα στην αρχή, να δούμε windows με πυρήνα linux, και αυτό γιατί θα κοστίζει λιγότερο στη microsoft να πάρει έτοιμο ένα λειτουργικό πυρήνα που δουλεύει καλά, να κουμπώσει κάποιες τεχνολογίες που υπάρχουν σαν open-source και από εκεί και πέρα να χτίσει το δικό της κλειστό κομμάτι. Αν μάλιστα προχωρήσει και στο συνδρομητικό μοντέλο για τα windows, τότε δεν θα έχει καμμιά σημασία τι πυρήνα, ή τι βιβλιοθήκες χρησιμοποιεί (βασικά ουτε τους χρήστες τους νοιάζει και πολύ). 

Δεν είναι τυχαίο ότι η microsoft, η huawei, η intel, η google, η AMD, η IBM, η Oracle κλπ είναι οι μεγαλύτεροι contributors του linux kernel, προφανώς όλοι αυτοί δεν προσφέρουν κώδικα γιατί ξαφνικά έγιναν οπαδοί του open source, ξέρουν πολύ καλά ότι η ποσότητα της δουλειάς για ένα λειτουργικό είναι τόσο μεγάλη που τους ξεπερνάει. 

Επεξ/σία από evark
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 minutes ago, aypnia said:

Το ποσοστό που λες δεν το έχασε από κανένα GNU linux distro, κυρίως το έχασε από το macOS και το ChromeOS.

Η αλήθεια είναι ότι τέτοια άρθρα με απλή αναφορά σε ποσοστά χρήσης δίνουν λανθασμένη εντύπωση ότι ένα 2% π.χ. "έφυγε" από windows και πήγε σε linux.

Στην πραγματικότητα ενδέχεται απλά να πουλήθηκαν αρκετές καινούργιες συσκευές με κάποιο λειτουργικό που δεν ήταν windows και άλλαξε τα συνολικά ποσοστά.

Όχι ότι αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για κάποια εταιρία, αλλά π.χ. αν ένα κράτος αγόραζε μαζικά chrome os notebooks για να τα διαθέσει δωρεάν μέσω voucher σε μαθητές για τηλεκπαίδευση τότε αυτό θα άλλαζε δραματικά τα ποσοστά χωρίς να σημαίνει κάτι όμως σε ότι αφορά την ελεύθερη αγορά.

Αν δεν μας λένε τους απόλυτους χρήστες/μηχανήματα σε αριθμό δεν έχει και τόσο νόημα. Και φυσικά θα έπρεπε να γνωρίζουμε τι χρήστες είναι ο κάθε ένας.

Ακόμα σημαντικότερο θα ήταν με έναν μαγικό τρόπο να μπορούσαμε να δούμε αν κάποιος άλλαξε το λειτουργικό σε κάποιο μηχάνημα, πράγμα αδύνατο να γίνει αυτοματοποιημένα.

Επεξ/σία από Diavolos666
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν το είχαν υιοθετήσει χωρίς κόστος οι κυβερνήσεις όπως ορισμένες χώρες θα είχε μεγαλύτερο ποσοστό. Η Ελλάδα δίνει πακτωλό εκ.€ για λογισμικό windows και ακόμα υπάρχουν υπηρεσίες που έχουν μέχρι win7. Μύλος δηλαδή με τα λεφτά μας 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, freegr είπε

Αν το είχαν υιοθετήσει χωρίς κόστος οι κυβερνήσεις όπως ορισμένες χώρες θα είχε μεγαλύτερο ποσοστό. Η Ελλάδα δίνει πακτωλό εκ.€ για λογισμικό windows και ακόμα υπάρχουν υπηρεσίες που έχουν μέχρι win7. Μύλος δηλαδή με τα λεφτά μας 

Καλά μην παίρνεις και όρκο ότι όλες οι άδειες των Windows στο δημόσιο είναι αγορασμένες. Καταρχάς ένα τεράστιο ποσοστό των υπολογιστών του δημοσίου είναι πολύ παλιά με windows 7. Δεδομένου οτι τα PC είναι σαράβαλα και δεν συντηρούνται με συμβόλαια αλλά από κάποιον ταλαίπωρο local IT (αν υπάρχει και αυτός) κατά πάσα πιθανότητα τα πάντα μέσα είναι σπασμένα με ότι μπορούσε να βρει ο ταλαίπωρος που λέγαμε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, freegr είπε

Αν το είχαν υιοθετήσει χωρίς κόστος οι κυβερνήσεις όπως ορισμένες χώρες θα είχε μεγαλύτερο ποσοστό. Η Ελλάδα δίνει πακτωλό εκ.€ για λογισμικό windows και ακόμα υπάρχουν υπηρεσίες που έχουν μέχρι win7. Μύλος δηλαδή με τα λεφτά μας 

Δεν ειναι καθόλου εύκολο. Το είχε επιχειρήσει μια χώρα, η νομίζω κάποιες περιφέρειες μιας χώρας όχι ολόκληρη, αλλά εγκατέλειψε το project λόγω προβλημάτων. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 ώρες πριν, aypnia είπε

Το ποσοστό των Windows έπεσε αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα linux distros.

Το ποσοστό που λες δεν το έχασε από κανένα GNU linux distro, κυρίως το έχασε από το macOS και το ChromeOS.

Δεν θέλω να δυσαρεστήσω κανέναν αλλά τα υπάρχοντα linux distros δεν είναι κίνδυνος για τη Microsoft.

Όπως λες και εσύ χωρίς προώθηση κανένα λειτουργικό δεν μπορεί να απειλήσει τα Windows.

Εταιρείες σαν την Apple και τη Google μπορούν, αν θελήσουν ποτέ να το κάνουν με τα λειτουργικά τους.

Πχ η Apple να "επεκτείνει" τη συμβατότητα του macOS και πέρα των δικών της PC, η Google να  "επεκτείνει" τη συμβατότητα του ChromeOS πέρα από τα Chromebooks.

Ακόμη και τα υπάρχοντα GNU linux distros που έχουν εταιρείες από πίσω δεν μπορούν να απειλήσουν. Είναι πολύ μικρά "μαγαζιά" για να απειλήσουν.

Νομίζεις. Κάτσε να ενσωματωθεί στα σχολεία και θα δεις για πότε θα φτάσει το 10-15%. Ήδη κάποιες χώρες μεταβαίνουν σε λινουξ οσον αφορά το δημόσιο και τα σχολεία. Και η παλιά καραμέλα "η μετάβαση κοστίζει γιατί πρέπει να εκπαιδευτούν" σταματάει να ισχύει αφού όλα web applications είναι σήμερα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...