Προς το περιεχόμενο

Το Linux καταγράφει ιστορικό υψηλό με μερίδιο αγοράς 4,44% στους επιτραπέζιους υπολογιστές

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

10 λεπτά πριν, vassilis018 είπε

έχω να ασχοληθώ με Linux, από εποχή Mandriva. Παίζει και 12 χρόνια πριν. Για τώρα τι παίζει από διανομές, ούτε σκαμπάζω

υπάρχει η συνέχεια του Mandriva το pclinuxos και μάλιστα εχει κρατήσει πολλά από τα εργαλεία του τοτε ενεργά και αναπτυσσόμενα...

• Like 1
  • Haha 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

34 λεπτά πριν, Arkin είπε

Μπραβο μακαρι να παει και ψηλοτερα. Ειναι καλο να υπαρχει ανταγωνισμος και ισως αν φτασει στο 10% το linux μελλοντικα να κανει και την MS να φοβηθει λιγακι μπας και φτιαξει απο την αρχη τον kernel των windows ο οποιος μπαζει απο χιλιες μεριες. Καθε ποσοστο που περνει το linux απο τα windows μονο σε καλο θα μας βγει μακροπροθεσμα. 

Βασικά το θέμα δεν είναι να φοβηθεί η MS αλλά να αρχίσουν να ενδιαφέρονται οι υπόλοιποι κατασκευαστές λογισμικού / games / drivers etc. , οπότε όσοι αγαπάμε το λειτουργικό να μην χρειαζόμαστε dual boot για κάτι που δεν υποστηρίζεται

• Like 10

Απορω που ολοι προτεινουν mint σε οποιον θελει να δοκιμασει λινουξ. Προσωπικα δε μου αρεσει καθολου, ουτε ειναι πιο γρηγορο. Γιατι να μην πανε κατευθειαν σε ubuntu ή kubuntu; Το ιδιο ελαφρα ειναι και πιο ομορφα.

Εγω παντως εχω βρει την ηρεμια μου με fedora, αλλα δε θα το προτεινα σε τελειως αρχαριο. 

Οποιαδηποτε αλλη διανομη εχω δοκιμασει, δεν ηταν καλυτερη απο αυτες τις τρεις (ubuntu, kubuntu, fedora)

• Like 1

Μακάρι να βγάλει μια ''κανονικη '' επίσημη  έκδοση του steam os η valve για λάπτοπ και desktop, προσωπικά παρά τις ιδιορρυθμίες που  εχει θα μεταπηδουσα άνετα .

• Like 1

Κατι που πιστεύω οτι συμβάλει στην αύξηση του linux στα pc/laptops ειναι οτι πλέον οι πιο πολλες υπηρεσίες εχουν web ui και οχι εφαρμογή που την εγκαθιστάς τοπικα. Επίσης δεν θεωρώ ότι οι υπολογιστές για οικιακή χρηση πουλανε πλεον πολύ, υπαρχουν άνθρωποι που τα κανουν ολα μονο με το κινητό ή tablet, στον δικο μου μικρόκοσμο βλέπω ανθρώπους να μην εχουν ιδεα πως δουλεύει ενα desktop OS, ειδικα αν δεν χρησιμοποιουν υπολογιστή για την εργασία τους. 

Κατα τη γνώμη μου η χρηση desktop/laptop στο σπίτι, εχει πεσει δραματικά, οσοι εχουν laptop απο δουλειά χωρίς πολλούς περιορισμούς  ισως να ανοίξουν laptop στο σπίτι, αλλιως κινητό και tablet. Δουλευω στο "χωρο του IT" και ειμαι η εξαίρεση αναμεσα στους συναδέλφους μου που δεν χρησιμοποιώ το laptop της δουλειάς για προσωπική χρηση. Οι περισσότεροι δεν έχουν καν προσωπικο laptop/desktop. 

Με αυτα, χρήση του κινητού για τα περισσότερα και μη αγορα νεου υπολογιστή, πολλοί εγκαθιστούν linux στο λαπτοπ που ειχαν στο συρτάρι. Αν πετυχει το πείραμα, ανοίγουν και εναν browser και αυτο ηταν, εγινε η δουλειά, μπηκαμε στο ίντερνετ. Αν δεν πετύχει το πείραμα μενουν με το κινητό/tablet και τελος.  

Εχει αλλαξει η εποχή, πλέον οι περισσότεροι θέλουν απλα εναν browser, αν απο κατω τρεχουν Windows, MacOS, Linux ή ΧοντρουληςOS δεν τους νοιαζει και πολύ (ειδικα αν δεν χρειάζεται να πληρώσουν για  νεο hardware). 

• Like 6

3 ώρες πριν, dchatz είπε

Νάτα νάτα, 25 χρόνια τα λέμε και δε μας πιστέυετε, καταρρέει η microsoft

τοτε  ειχα suse .. se athlon 64 pssssss γαμ@σε  λεμε.... δεν ξερω καν αν υπαρχει ακομα το suse... 

4 hours ago, Usahh said:

Προφανώς και δεν έχεις ιδέα πώς λειτουργεί η αγορά και τι βαρύτητα έχει η ποσοστιαία μονάδα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης το σχόλιο σου δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Εδώ δεν ξέρεις κεφάλαια να βάζεις στην αρχή της πρότασης..

nazi grammar ΚΑΙ linux fan, δυο σε ενα! θα εισαι περιζήτητος γαμπρος σιγουρα!

(αν και απο humor μπαζεις...)

• Like 1

εδώ και λίγους μήνες κάνω δοκιμή με linux mint σε καινούργιο σύγχρονο λαπτοπ. Είχα ασχοληθεί πριν 10+ έτη ξανά και υπάρχει φοβερή βελτίωση.

Πλέον για έναν απλό χρήστη δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Είναι τέλεια. Και γενικά ενώ το έχω dual boot προτιμώ πλέον να μπαίνω μόνο στο mint.

Τα προβλήματα που έχει το linux νομίζω είναι τα εξής:

-αν δεν ταιριάξει με το hardware να παίξει αμέσως απλά το ξεχνάς και γυρνάς σε windows. Δεν αξίζει το κόπο να το κάνεις να παίξει και βασικά ένας αρχάριος χρήστης δεν θα τα καταφέρει.

-αν θέλεις κάποια πιο advanced χαρακτηριστικά, παίζει να μην τα έχει γράψει κανείς και να μην υπάρχουν. Πχ υποστήριξη miracast που το έψαχνα και ανακάλυψα ότι δεν υπάρχει για linux αυτή η δυνατότητα και έπεσα από τα σύννεφα. 2024 να μην υπάρχει miracast. Να το ρωτάς στο φορουμ και να σου λένε βάλε hdmi 😂.

-η γνωστή έλλειψη κάποιον εφαρμογών (που προφανώς δεν φταίει το linux) αλλά όπως και να έχει είναι deal breaker για πολλούς και όχι μόνο σε εξειδικευμένα, πχ δεν υπάρχει σοβαρός pdf reader/editor. (υπάρχει βελτίωση, πχ στα παιχνίδια ενώ παλιά είχε κάτι βλακείες, πλέον έχω βάλει από το στιμ κάποια παιχνίδια που παίζω και στα windows (civilization κλπ),

αν δεν ανήκεις σε μια από τις παραπάνω 3 κατηγορίες, βάζεις linux mint και είσαι άρχοντας. Πολύ το έχω ευχαριστηθεί.

• Like 1

5 ώρες πριν, mariosnik_ είπε

Έτσι μπράβο παιδιά, να βάλουμε τους κακούς καπιταληστες στο χρονοντουλαπο της ιστορίας. Μοιράστε Λίνουξ στους προλεταριους για να γεμίσει η μπάκα.

Λινουξ; Ποιο απ'ολα; Δεν είναι συμβατά μεταξύ τους. Αυτό είναι το άλυτο μέγα θέμα.

• Haha 1

6 ώρες πριν, keysmith είπε

24% πρέπει να φτάσει μπας και ξυπνήσει η MS που έχει κανει τα windows πιο κατασκοπευτικά, διεισδυτικά και "βαζω ότι γουστάρω όπως το γουστάρω και θέλω και σύννεφο και το ένα και τοάλλο" με το έτσι θέλω. Πιο πολύ από ποτέ! Πήρε την κάτω βόλτα μετά τα 7. Και το πάνε για χειρότερα. Μονο οι αλλαγές που όλο τα πειράζουν που είναι τα πράγματα αρκουν να σε εκνευρίσουν. Πόσο μάλλον ο δισκος που διαρκώς διαβάζει γράφει χωρίς να ξέρεις γιατί!! Το 30% του συνολικού ρεύματος της cpu σου μου φαίνεται πάει υπέρ Microsoft για τις βλακείες της. Και το μισό σου bandwidth να κατεβάζει διαρκώς updates και να στέλνει τηλεμετρίες.  Πφφφ.

Νισάφι.. θέλουμε λειτουργικό "τοπικό" να δουλεύει μονο για την παρτη μας!!

Υ.Γ. θέλει βεβαια και το linux περισσότερα επαγγελματικά προγράμματα και λίγο καλύτερη υποστήριξη υλικού για να ανέβει εκεί που πρέπει. Αλλά οκ το 4.4% καλό είναι για αρχή..

You have been informed 

https://youtu.be/JUTdRZNqODY?si=IHcm8ApEqUDwTTKe

• Like 2
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για όλους εμάς τους windows users εύχομαι το linux να πάει στο 20% μπας και βάλει μυαλό η MS και κάνει το λειτουργικό της καλύτερο με περισσότερες επιλογές στον χρήστη και περισσότερη παραμετροποίηση.

Περιμένω να δω τι θα γίνει όταν σταματήσουν την υποστήριξη των windows 10. Έχω ήδη 2 μηχανήματα που δεν δέχονται windows 11 και ο ThreadRipper μου λογικά τα δέχεται αλλά θέλει update στην μητρική.

Αν όντως πετάξουν στον κάδο τους εκατομμύρια χρήστες παλιότερων υπολογιστών, τότε το ζητάει ο οργανισμός τους.

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα MS Windows 11 είναι πολύ εκνευρίστηκα και έχουν πρακτικά απαξιώσει PC με επεξεργαστές intel  7ης γενιάς ή Ryzen 2ης γενιάς και πίσω.

Είναι γελοία η ακύρωση τόσων εκατομμυρίων νέων σχετικά υπολογιστών εκτός κι αν ο πραγματικός λόγος ήταν μεταξύ άλλων και οι τροΥπες από meltdown, spectre σε hardware επίπεδο. Υπολογιστές που σταματά η MS την επίσημη υποστήριξη το 2025 ενώ πωλήθηκαν το 2019-2020.

Παράλληλα οι πρακτικές τηλεμετρίας, το σχεδόν υποχρεωτικό windows hello, η αδυναμία να έχεις τοπικό λογαριασμό χωρίς 1500 ματσακωνιες ειναι πολλοί εκνευριστικοι παράγοντες.

Φυσικά ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η υποστήριξη μεγάλων, γνωστών λογισμικων όπως MS Office, 365, Adobe, κλπ  για τους επαγγελματίες και ιδίως ΑΑΑ τίτλων videogames σε παιχνίδια. 

Κατά τα άλλα για 2ο PC και browsing είναι υπεραρκετά και τρέχουν out of the box. 

Τώρα που τα πάντα προσανατολίζονται σε web, cloud applications, η ανάγκη για καινούριο υπολογιστή είναι μικρή, ιδίως μετά την πανδημία που όσοι ήταν να αναβαθμίσουν, αγοράσουν αγόρασαν.

Με κινητά και ταμπλέτες οι περισσότεροι κάνουν το 80-90% των εργασιών τους έστω  με συμβιβασμούς.

Οι υπόλοιποι βολεύονται με λαπτοπς, συχνά ούτε καν δικά τους αλλά ετσιρικά. Η αγορά των desktops αργοπεθαίνει.

Επίσης σημαντικός λόγος που ξαναανέβηκαν οι κονσόλες και το pc gaming έχει καταστεί πολύ ακριβό σπορ. Οι μεσαίες κάρτες γραφικών εδώ και χρόνια είναι στα 500++ και εκείνες των 200-250 είναι το απολύτως entry level ενώ κάποτε (10-15 χρόνια πριν) υπήρχαν κάρτες με 150-200 που παίζανε αξιοπρεπώς τα περισσότερα παιχνίδια.

Οπότε οποιοι έχουν παλιό PC τουλάχιστον διπύρηνο 64bit με έναν SSD και 8GB RAM μπορεί να τους κάνει άνετσα τα βασικά με μια διανομή Linux με ελάχιστη προσπάθεια, ξεβολεμα από τα windows και ΜΗΔΕΝ έξοδα, ανάγκη αναβάθμισης ή αγοράς PC.

Ούτως η άλλως τα windows 10 και ιδίως 11 είναι εκνευριστικα στην ρύθμιση τους με τα πολλά υπομενού και υποενότητες σε 3-4 σημεία χώρια στις "ρυθμίσεις" με το γρανάζι, στον πίνακα ελέγχου, χώρια από το taskbar...

Ένα Ubuntu, Mint για τους περισσότερους είναι εύκολη μετάβαση. Φυσικά υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές (διανομές) αλλά αυτές είναι γενικώς οι πιο δημοφιλείς.

Επεξ/σία από Barbattilas
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...