janus5555 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 Δεν είμαι τζακάς, είδα πως κάνανε την κατασκευή σε 'μενα. Σε 'μενα είναι κλειστό κύκλωμα, ο αέρας που έρχεται με αγωγό απ 'έξω τροφοδοτείται με σωλήνα κατευθείαν μέσα στο θάλαμο καύσης και από εκεί φεύγει στην καμινάδα. Η φωτο παρακάτω, από το σπίτι μου, όταν είχανε τοποθετήσει το τζάκι με τους αγωγούς κτλ, πριν "χτίσουνε" με μονωτικό. Φαίνεται το μπουρί κάτω από το θάλαμο που καταλήγει μέσα στο θάλαμο, όχι γύρω απ' αυτόν. Spoiler
liakjim Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 9 λεπτά πριν, janus5555 είπε Δεν είμαι τζακάς, είδα πως κάνανε την κατασκευή σε 'μενα. Σε 'μενα είναι κλειστό κύκλωμα, ο αέρας που έρχεται με αγωγό απ 'έξω τροφοδοτείται με σωλήνα κατευθείαν μέσα στο θάλαμο καύσης και από εκεί φεύγει στην καμινάδα. Η φωτο παρακάτω, από το σπίτι μου, όταν είχανε τοποθετήσει το τζάκι με τους αγωγούς κτλ, πριν "χτίσουνε" με μονωτικό. Φαίνεται το μπουρί κάτω από το θάλαμο που καταλήγει μέσα στο θάλαμο, όχι γύρω απ' αυτόν. Απόκρυψη περιεχομένων Ναι εσένα έχει υποδοχή η ίδια η εστία. Η δικιά μου πχ δεν έχει οπότε παίζει όπως με το σκίτσο που ειδαμε πιο πάνω.
janus5555 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 31 λεπτά πριν, liakjim είπε Ναι εσένα έχει υποδοχή η ίδια η εστία. Η δικιά μου πχ δεν έχει οπότε παίζει όπως με το σκίτσο που ειδαμε πιο πάνω. Ο θάλαμός καύσης δλδ έχει ανοιχτές οπές για να παίρνει αέρα να γίνεται η καύση και να εξισορροπείται η πίεση; Το σκεπτικό για τα ενεργειακά τζάκια είναι η καύση να γίνεται σε "μονωμένο χώρο" και να μην έχεις απώλειες θερμότητας από το σπίτι σου προς το εξωτερικό περιβάλλον, όπως γίνεται με τα απλά ανοιχτού τύπου τζάκια. Κάτι δε κολλάει με αυτά που περιγράφεις..
liakjim Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 8 λεπτά πριν, janus5555 είπε Ο θάλαμός καύσης δλδ έχει ανοιχτές οπές για να παίρνει αέρα να γίνεται η καύση και να εξισορροπείται η πίεση; Το σκεπτικό για τα ενεργειακά τζάκια είναι η καύση να γίνεται σε "μονωμένο χώρο" και να μην έχεις απώλειες θερμότητας από το σπίτι σου προς το εξωτερικό περιβάλλον, όπως γίνεται με τα απλά ανοιχτού τύπου τζάκια. Κάτι δε κολλάει με αυτά που περιγράφεις.. Ο θάλαμος καύσης είναι δεδομένο ότι από κάπου παίρνει αέρα. Στη δικιά μου αλλά και στις περισσότερες, παίρνει από το κάτω μέρος της εστίας όπου συνήθως υπάρχει και ένας μοχλός/λεβιές ρύθμισης του αέρα που εισέρχεται (πολλές φορές η εισαγωγή είναι στο συρταράκι της στάχτης. Η οπή του εξωτερικού αέρα θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε μέσα στο σπίτι, αλλά ρίχνοντάς την κάτω από την εστία, δεν έχεις τον κρύο αέρα να μπαίνει όπου να 'ναι αλλά κάτω από την εστία όπου εκεί δεν πειράζει και να είναι κρύος, θα θερμανθεί και αυτός.
janus5555 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 Spoiler 31 λεπτά πριν, liakjim είπε Ο θάλαμος καύσης είναι δεδομένο ότι από κάπου παίρνει αέρα. Στη δικιά μου αλλά και στις περισσότερες, παίρνει από το κάτω μέρος της εστίας όπου συνήθως υπάρχει και ένας μοχλός/λεβιές ρύθμισης του αέρα που εισέρχεται (πολλές φορές η εισαγωγή είναι στο συρταράκι της στάχτης. Η οπή του εξωτερικού αέρα θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε μέσα στο σπίτι, αλλά ρίχνοντάς την κάτω από την εστία, δεν έχεις τον κρύο αέρα να μπαίνει όπου να 'ναι αλλά κάτω από την εστία όπου εκεί δεν πειράζει και να είναι κρύος, θα θερμανθεί και αυτός. Είπα δεν είμαι τζακάς και έχω μόνο την εμπειρία από την εγκατάσταση του δικού μου τζακιού, ωστόσο είμαι μηχανικός και αντιλαμβάνομαι βασικά πράγματα όσον αφορά την καύση και την μόνωση και εσύ λες ότι να'ναι με το συμπάθειο TS φώναξε ένα τζακά να το δει να σου πει πως λειτουργεί και τί παρεμβάσεις επιδέχεται αν επιδέχεται. Καλό χειμώνα
liakjim Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 1 λεπτό πριν, janus5555 είπε Απόκρυψη περιεχομένων Είπα δεν είμαι τζακάς και έχω μόνο την εμπειρία από την εγκατάσταση του δικού μου τζακιού, ωστόσο είμαι μηχανικός και αντιλαμβάνομαι βασικά πράγματα όσον αφορά την καύση και την μόνωση και εσύ λες ότι να'ναι με το συμπάθειο TS φώναξε ένα τζακά να το δει να σου πει πως λειτουργεί και τί παρεμβάσεις επιδέχεται αν επιδέχεται. Καλό χειμώνα Το καλύτερο. (ελπίζω να μην υπονοείς πάντως κάτι, το τζάκι θα μπορούσε να δουλέψει και χωρίς είσοδο αέρα απέξω αλλά η υποπίεση θα το έκανε να καπνίσει με το που ανοίξει η πόρτα αν το σπίτι σφραγίζει καλά από τα ανοίγματά του, οπότε απλά χρειάζεται άνοιγμα για αναπλήρωση του αέρα της καύσης , με εξαίρεση τις εστίες που έχουν σχεδιαστεί να παίρνουν τον αέρα αποκλειστικά με σωλήνα στη βάση τους ).
janus5555 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 Spoiler 4 λεπτά πριν, liakjim είπε Το καλύτερο. (ελπίζω να μην υπονοείς πάντως κάτι, το τζάκι θα μπορούσε να δουλέψει και χωρίς είσοδο αέρα απέξω αλλά η υποπίεση θα το έκανε να καπνίσει με το που ανοίξει η πόρτα αν το σπίτι σφραγίζει καλά από τα ανοίγματά του, οπότε απλά χρειάζεται άνοιγμα για αναπλήρωση του αέρα της καύσης , με εξαίρεση τις εστίες που έχουν σχεδιαστεί να παίρνουν τον αέρα αποκλειστικά με σωλήνα στη βάση τους ). Αν το τζάκι είχε μόνο την πόρτα και την καμινάδα για να μπαίνει/βγαίνει αέρας και είναι αναμμένο, πιστεύεις ότι με ανοιχτή πόρτα και σπίτι μονωμένο ο καπνός θα ερχόταν μέσα; Δε θέλω να γίνω αγενής, ξεκάθαρα δεν έχεις ιδέα για τί πράγμα μιλάμε. Να' σαι καλά.
liakjim Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2024 25 λεπτά πριν, janus5555 είπε Απόκρυψη περιεχομένων Αν το τζάκι είχε μόνο την πόρτα και την καμινάδα για να μπαίνει/βγαίνει αέρας και είναι αναμμένο, πιστεύεις ότι με ανοιχτή πόρτα και σπίτι μονωμένο ο καπνός θα ερχόταν μέσα; Δε θέλω να γίνω αγενής, ξεκάθαρα δεν έχεις ιδέα για τί πράγμα μιλάμε. Να' σαι καλά. Φυσικά, η καύση του οξυγόνου θα δημιουργήσει έλλειψη αέρα και άρα υποπίεση εντός του σπιτιού και ο καπνός αντί να φεύγει προς την καμινάδα θα έμπαινε εντός του σπιτιού. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται σε πολλά σπίτια (φυσικά παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο όπως το ύψος της καμινάδας και η διάμετρος αυτής τα οποία επηρρεάζουν την αναρρόφηση αυτής καθώς και η θέση αυτής σε σχέση με εμπόδια ). @janus5555 επειδή είναι ολοφάνερο ότι δεν έχεις γνώσεις επί του θέματος, ορίστε και η απάντηση από το ρομπότ -> Spoiler Closed fireplaces are designed to be more efficient and environmentally friendly than open fireplaces. The hole for outside air, often called an "external air supply" or "direct air vent," serves an important purpose: Improved combustion: Fire needs oxygen to burn, and the external air supply provides a steady source of oxygen from outside the house. This prevents the fireplace from pulling air from the room, which is already heated, ensuring more efficient combustion and heat production. Energy efficiency: Without an external air supply, a fireplace could pull warm air from the room, sending it up the chimney and making the heating system work harder. By using outside air, the fireplace reduces heat loss from the living space and improves overall energy efficiency. Avoiding negative pressure: Modern homes are often well-insulated and airtight, so if a fireplace draws air from the room, it can create negative pressure. This pressure difference might cause cold drafts, improper ventilation, or even backdrafting (where smoke and fumes re-enter the home). An external air supply balances the pressure and ensures proper ventilation. Safety: Using outside air minimizes the risk of carbon monoxide buildup, ensuring safer operation of the fireplace.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα