satsok2 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου Γειά χαρά. Έστω κάποιος παρέχει υπηρεσίες και κάνει έναρξη επαγγέλματος (με έδρα το σπιτι του) και έχει μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών. Θέλει να αγοράσει κάποιον εξοπλισμό, πχ ένα φορητό υπολογιστή. Απαλλάσσεται από ΦΠΑ ή αυτό μπαίνει απλά στα έξοδα; Στην περίπτωση που κάποιος έχει ήδη δραστηριότητα με κάποια έδρα (πχ ιατρείο), μπορεί να κόβει αντίστοιχες αποδείξεις αντί να έχει και μπλοκάκι;
ss42ss Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Αν είναι νεα επιχείρηση και έχει τζίρο κάτω από τα 10κ (Απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων άρθρο 39 ν.2859/2000) το ΦΠΑ περνάει σαν έξοδο της επιχείρησης. Καλυτερα να ρωτήσεις λογιστή να σου πει ακριβώς τι γίνεται με αυτό γιατί έχει μπει στο παιχνίδι και η ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου η οποία σιγά σιγά θα γίνει υποχρεωτική για όλους. Επεξ/σία 14 Σεπτεμβρίου από ss42ss
DrLo Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 3 ώρες πριν, satsok2 είπε Γειά χαρά. Έστω κάποιος παρέχει υπηρεσίες και κάνει έναρξη επαγγέλματος (με έδρα το σπιτι του) και έχει μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών. Θέλει να αγοράσει κάποιον εξοπλισμό, πχ ένα φορητό υπολογιστή. Απαλλάσσεται από ΦΠΑ ή αυτό μπαίνει απλά στα έξοδα; Στην περίπτωση που κάποιος έχει ήδη δραστηριότητα με κάποια έδρα (πχ ιατρείο), μπορεί να κόβει αντίστοιχες αποδείξεις αντί να έχει και μπλοκάκι; Εξαρτάται και από το καθεστώς στο οποίο εργάζεται. Αν είναι μπλοκακι που παρέχει υπηρεσίες μόνο σε 1 κύριο εργοδότη (χοντρά χοντρά, έχει και άλλα κριτήρια) απαλλάσσεται από ΦΠΑ αλλά δε πιάνεται σαν έξοδο.
satsok2 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου Μέλος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου Σας ευχαριστώ και τους δύο. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να ρωτήσω λογιστή, θα γνωρίζει φαντάζομαι (;)
theopan Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου Στις 14/9/2024 στις 1:33 ΜΜ, satsok2 είπε Γειά χαρά. Έστω κάποιος παρέχει υπηρεσίες και κάνει έναρξη επαγγέλματος (με έδρα το σπιτι του) και έχει μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών. Θέλει να αγοράσει κάποιον εξοπλισμό, πχ ένα φορητό υπολογιστή. Απαλλάσσεται από ΦΠΑ ή αυτό μπαίνει απλά στα έξοδα; Στην περίπτωση που κάποιος έχει ήδη δραστηριότητα με κάποια έδρα (πχ ιατρείο), μπορεί να κόβει αντίστοιχες αποδείξεις αντί να έχει και μπλοκάκι; Τι σημαίνει "μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών"; Τα μπλοκάκια με την χάρτινη υπόστασή τους έχουν καταργηθεί. Ηλεκτρονική τιμολόγηση κάνουν όλοι οι ελ. επαγγελματίες/αυτοαπασχολούμενοι με έδρα το σπίτι τους. Και τα παραστατικά που κόβουν είναι ΑΛΣ (απόδειξη λιανικών συναλλαγών) προς ιδιώτες και ΤΠΥ (τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών) προς άλλους ελ. επαγγελματίες/επιχειρήσεις. Αν με το "μπλοκάκι" εννοείς τον τρόπο φορολόγησης (απο το "1ο ευρώ" ή "οιωνεί μισθωτός") η απάντηση είναι ότι δεν έχει σημασία. Η αγορά desktop υπολογιστή για τις ανάγκες του επαγγέλματος ανήκει στις δαπάνες που εκπίπτει ο ΦΠΑ. Τον πληρώνεις κατά την αγορά και στην περιοδική ΦΠΑ εκπίπτει. Αν πρόκειται για laptop τότε αφαιρείται άμεσα κατά την αγορά. 1
acomaedo Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 29 minutes ago, theopan said: Τι σημαίνει "μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών"; Τα μπλοκάκια με την χάρτινη υπόστασή τους έχουν καταργηθεί. Ηλεκτρονική τιμολόγηση κάνουν όλοι οι ελ. επαγγελματίες/αυτοαπασχολούμενοι με έδρα το σπίτι τους. Και τα παραστατικά που κόβουν είναι ΑΛΣ (απόδειξη λιανικών συναλλαγών) προς ιδιώτες και ΤΠΥ (τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών) προς άλλους ελ. επαγγελματίες/επιχειρήσεις. Αν με το "μπλοκάκι" εννοείς τον τρόπο φορολόγησης (απο το "1ο ευρώ" ή "οιωνεί μισθωτός") η απάντηση είναι ότι δεν έχει σημασία. Η αγορά desktop υπολογιστή για τις ανάγκες του επαγγέλματος ανήκει στις δαπάνες που εκπίπτει ο ΦΠΑ. Τον πληρώνεις κατά την αγορά και στην περιοδική ΦΠΑ εκπίπτει. Αν πρόκειται για laptop τότε αφαιρείται άμεσα κατά την αγορά. Δεν έχουν καταργηθεί, όποιος θέλει με τζίρο κάτω απο 30k ή λιγότερα από 50 τιμολόγια μια χαρά μπορει να κόβει "χειρόγραφα". 1
satsok2 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου Μέλος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 36 λεπτά πριν, theopan είπε Τι σημαίνει "μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών"; Τα μπλοκάκια με την χάρτινη υπόστασή τους έχουν καταργηθεί. Ηλεκτρονική τιμολόγηση κάνουν όλοι οι ελ. επαγγελματίες/αυτοαπασχολούμενοι με έδρα το σπίτι τους. Και τα παραστατικά που κόβουν είναι ΑΛΣ (απόδειξη λιανικών συναλλαγών) προς ιδιώτες και ΤΠΥ (τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών) προς άλλους ελ. επαγγελματίες/επιχειρήσεις. Αν με το "μπλοκάκι" εννοείς τον τρόπο φορολόγησης (απο το "1ο ευρώ" ή "οιωνεί μισθωτός") η απάντηση είναι ότι δεν έχει σημασία. Η αγορά desktop υπολογιστή για τις ανάγκες του επαγγέλματος ανήκει στις δαπάνες που εκπίπτει ο ΦΠΑ. Τον πληρώνεις κατά την αγορά και στην περιοδική ΦΠΑ εκπίπτει. Αν πρόκειται για laptop τότε αφαιρείται άμεσα κατά την αγορά. Και γιατί να υπάρχει διαφορά σταθερού , φορητού; Λέω μπλοκάκι γιατι ο κόσμος έξω, όταν θέλει να προσλάβει κάποιον, έτσι το ζητά ("με μπλοκάκι").
Skrobo Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 14 minutes ago, satsok2 said: Και γιατί να υπάρχει διαφορά σταθερού , φορητού; Λέω μπλοκάκι γιατι ο κόσμος έξω, όταν θέλει να προσλάβει κάποιον, έτσι το ζητά ("με μπλοκάκι"). Γιατί είναι αρκετά πιο δύσκολο να γίνουν απάτες με τους σταθερούς υπολογιστές (λόγω όγκου, ζήτηση τεμαχίων και τρόπο αγοράς - οι περισσότερες εταιρίες αγοράζουν πλήρες πακετο και υποστήριξη με σταθερούς υπολογιστές από κάποιον τρίτο)
JLEE Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου Το ότι είσαι ελεύθερος επαγγελματίας δεν σημαίνει απαραίτητα απαλλαγή από το ΦΠΑ. Ανάλογα με το τι επάγγελμα κάνεις. πχ ένας που παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης δεν δικαιούται απαλλαγή ΦΠΑ γιατί πολύ απλοϊκά δεν εισπράττει ΦΠΑ.
theopan Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Στις 16/9/2024 στις 12:19 ΜΜ, acomaedo είπε Δεν έχουν καταργηθεί, όποιος θέλει με τζίρο κάτω απο 30k ή λιγότερα από 50 τιμολόγια μια χαρά μπορει να κόβει "χειρόγραφα". Τα οποία εντός 24 ωρών οφείλει να καταχωρήσει και διαβιβάσει μέσω του My Data; Ουσιαστικά έχουν καταργηθεί τα χειρόγραφα λοιπόν. Στις 16/9/2024 στις 12:27 ΜΜ, satsok2 είπε Και γιατί να υπάρχει διαφορά σταθερού , φορητού; Λέω μπλοκάκι γιατι ο κόσμος έξω, όταν θέλει να προσλάβει κάποιον, έτσι το ζητά ("με μπλοκάκι"). Γιατί υπάρχει. Ρώτα τους εμπνευστές του συγκεκριμένου νόμου να σου πουν το λόγο. Απαλλαγή του ΦΠΑ εξαρχής με αρθ. 39 μόνο για laptop/tablet (+κινητά +παιχνιδοκονσόλες). Ως προς το τελευταίο ξέρω πολύ καλά τι και πως ζητάνε. 20 χρόνια αυτή τη δουλειά κάνω. Ειρωνικά -προς αυτούς- το έγραψα. Την επόμενη φορά που θα σου μιλήσουν για "μπλοκάκι" μπορείς να τους απαντήσεις "ξέρεις τις υποχρεώσεις που θα έχεις έτσι, 2/3 δικά σου 1/3 δικός μου ο ΕΦΚΑ μηνιαίως και ό,τι προβλέπει η παρ. 9 του αρ. 39 του ν. 4387/2016 και οι όποιες άλλες σχετικές διατάξεις ΑΛΛΙΩΣ αν θες τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών μιλάμε για παροχή υπηρεσίας B2B και την αμοιβή μου (δεν μιλάμε πλέον για "μισθό") την καθορίζω εγώ". Επεξ/σία 17 Σεπτεμβρίου από theopan
satsok2 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου Μέλος Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 30 λεπτά πριν, theopan είπε Τα οποία εντός 24 ωρών οφείλει να καταχωρήσει και διαβιβάσει μέσω του My Data; Ουσιαστικά έχουν καταργηθεί τα χειρόγραφα λοιπόν. Γιατί υπάρχει. Ρώτα τους εμπνευστές του συγκεκριμένου νόμου να σου πουν το λόγο. Απαλλαγή του ΦΠΑ εξαρχής με αρθ. 39 μόνο για laptop/tablet (+κινητά +παιχνιδοκονσόλες). Ως προς το τελευταίο ξέρω πολύ καλά τι και πως ζητάνε. 20 χρόνια αυτή τη δουλειά κάνω. Ειρωνικά -προς αυτούς- το έγραψα. Την επόμενη φορά που θα σου μιλήσουν για "μπλοκάκι" μπορείς να τους απαντήσεις "ξέρεις τις υποχρεώσεις που θα έχεις έτσι, 2/3 δικά σου 1/3 δικός μου ο ΕΦΚΑ μηνιαίως και ό,τι προβλέπει η παρ. 9 του αρ. 39 του ν. 4387/2016 και οι όποιες άλλες σχετικές διατάξεις ΑΛΛΙΩΣ αν θες τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών μιλάμε για παροχή υπηρεσίας B2B και την αμοιβή μου (δεν μιλάμε πλέον για "μισθό") την καθορίζω εγώ". Ξέρεις ποιο είναι το χειρότερο. Ολα αυτά αφορούν ερευνητικά ιδρύματα και απευθύνονται σε βιολόγους/γιατρούς. Αντε ζητα τα αυτονόητα. Και το "την αμοιβή μου την καθορίζω εγώ" δεν παίζει εκεί έξω. Εχω ακούσει για αμοιβές μέχρι και 700Ε (!!!) "με μπλοκάκι". 1
Nikos Chatzoglou Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 9 λεπτά πριν, satsok2 είπε Ξέρεις ποιο είναι το χειρότερο. Ολα αυτά αφορούν ερευνητικά ιδρύματα και απευθύνονται σε βιολόγους/γιατρούς. Αντε ζητα τα αυτονόητα. Και το "την αμοιβή μου την καθορίζω εγώ" δεν παίζει εκεί έξω. Εχω ακούσει για αμοιβές μέχρι και 700Ε (!!!) "με μπλοκάκι". Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα με το "μπλοκάκι". Πολλά πανεπιστήμια βγάζουν θέσεις εργασίας που στην ουσία ζητούν υπάλληλο αλλά θέλουν να φορολογείσαι ως ελεύθερος επαγγελματίας για να μην πληρώνουν εισφορές. Φυσικά, δεν καλύπτουν τίποτα από τον εφκα. Όλα δικά σου, 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα