Advertisement Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Νέα εμπόδια στην εγκατάσταση εφαρμογών εκτός Google Play Store εμφανίζονται στις συσκευές Android.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές χρηστών, μηνύματα που προτρέπουν την εγκατάσταση εφαρμογών αποκλειστικά μέσω του επίσημου καταστήματος της Google έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε διάφορες περιπτώσεις.

Η πρακτική της χειροκίνητης εγκατάστασης εφαρμογών, γνωστή ως "sideloading", αποτελούσε μέχρι πρότινος μια εναλλακτική επιλογή για τους χρήστες Android. Η μέθοδος αυτή επέτρεπε την εγκατάσταση εφαρμογών από πηγές εκτός του Google Play Store, είτε λόγω χρήσης προσαρμοσμένων εκδόσεων του λειτουργικού συστήματος, είτε για πρόσβαση σε πειραματικές, πειρατικές ή μη διαθέσιμες στο επίσημο κατάστημα εφαρμογές.

Ωστόσο, η Google φαίνεται να αλλάζει στάση απέναντι σε αυτή την πρακτική. Όπως αναφέρει το Android Authority, νέα εργαλεία για προγραμματιστές που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Google I/O τον Μάιο, έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στις συσκευές των χρηστών. Τα εργαλεία αυτά επιτρέπουν την εμφάνιση μηνυμάτων "επανόρθωσης" κατά τη διάρκεια της χειροκίνητης εγκατάστασης εφαρμογών.

Χρήστες που επιχείρησαν να εγκαταστήσουν εφαρμογές όπως το Tesco (ένα βρετανικό κατάστημα), το BeyBlade X (μια εφαρμογή για οπαδούς) και το ChatGPT, ανέφεραν ότι έλαβαν προτροπές με το μήνυμα "Λάβετε αυτή την εφαρμογή από το Play Store". Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτά τα μηνύματα δεν μπορούν να παρακαμφθούν, εμποδίζοντας ουσιαστικά την εγκατάσταση της εφαρμογής εκτός του επίσημου καταστήματος.

image.png.2f6e6359fb9b4e17722a67860d224b70.png

Η νέα αυτή λειτουργία βασίζεται στο Play Integrity API της Google. Το συγκεκριμένο API χρησιμοποιείται ήδη από εφαρμογές για να ελέγχουν αν μια συσκευή έχει τροποποιηθεί από την εργοστασιακή της κατάσταση ή αν διαθέτει όλες τις ενημερώσεις του Google Play. Μέσω αυτού του μηχανισμού, οι εφαρμογές μπορούν να λάβουν μια "ετυμηγορία ακεραιότητας", η οποία ενημερώνει αν το περιβάλλον λογισμικού της συσκευής είναι "αξιόπιστο", αν είναι ενεργοποιημένο το Google Play Protect και αν πληρούνται άλλοι έλεγχοι ασφαλείας.

Πρόσφατα, μια δημοφιλής εφαρμογή διπλού παράγοντα αυθεντικοποίησης (2FA) απέκλεισε την πρόσβαση σε συσκευές που είχαν γίνει root, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα GrapheneOS, το οποίο είναι γνωστό για την έμφαση που δίνει στην ασφάλεια. Το περιστατικό υπογραμμίζει τις πιθανές επιπτώσεις της αυστηρότερης εφαρμογής των ελέγχων ακεραιότητας.

Η ομάδα πίσω από το GrapheneOS έχει εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία του συγκεκριμένου API της Google και των συστημάτων πιστοποίησης SafetyNet. Αντ' αυτού, προτείνουν τη χρήση τυπικών μεθόδων πιστοποίησης Android hardware. Η πρόταση αυτή βασίζεται στην άποψη ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε επίπεδο υλικού είναι πιο αξιόπιστοι και λιγότερο επιρρεπείς σε παραβιάσεις.

Ο ειδικός σε θέματα Android, Rahman, επισημαίνει ότι οι προγραμματιστές εφαρμογών δεν χρειάζεται να υιοθετήσουν μια προσέγγιση "όλα ή τίποτα" όσον αφορά τους ελέγχους ακεραιότητας. Αντί να αποκλείουν εντελώς την εγκατάσταση, οι εφαρμογές θα μπορούσαν να καλούν το API μόνο κατά τη διάρκεια ευαίσθητων ενεργειών, εκδίδοντας μια προειδοποίηση στο συγκεκριμένο σημείο. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να προσφέρει έναν συμβιβασμό μεταξύ ασφάλειας και προσβασιμότητας.

Ωστόσο, η απουσία σύνδεσης με το Play Store μπορεί να έχει και άλλες επιπτώσεις για τους προγραμματιστές. Χωρίς αυτή τη σύνδεση, οι προγραμματιστές στερούνται σημαντικών μετρήσεων και αναλύσεων για τη χρήση των εφαρμογών τους. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος εγκατάστασης εφαρμογών σε μη συμβατές συσκευές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές κριτικές. Τέλος, η ελεύθερη διανομή εφαρμογών εκτός του επίσημου καταστήματος ανοίγει την πόρτα στην πειρατεία επί πληρωμή εφαρμογών.

Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα των νέων περιορισμών εντοπίστηκε από έναν χρήστη φορητής συσκευής gaming Android, ο οποίος ανέφερε ότι έλαβε παρόμοιο μήνυμα προτροπής από το παιχνίδι Diablo Immortal στη συσκευή του πριν από τρεις μήνες.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντ. 72
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Από τη μια δεν είναι ότι καλύτερο να εγκαθιστάς εφαρμογές από τυχαία site.. (θέμα ασφάλειας της συσκευής μας). Από την άλλη... Δεν υπάρχει άλλη... 😝

  • Confused 2
Δημοσ.

Σαν οικονομολόγος του insomnia λέω ότι Πάει για χρεοκοπία η Google αύριο το πρωί άμα το κάνει αυτό

  • Haha 15
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, kurkosdr είπε

Το sideloading δεν είναι μόνο για να εγκαθιστάς εφαρμογές από "τυχαία" site, είναι και για να εγκαθιστάς παλιές εκδόσεις εφαρμογών του PlayStore από sites όπως το ApkMirror (αν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν σου αρέσει η πιο πρόσφατη έκδοση μιας εφαρμογής). Σημ: Τα apk του ApkMirror είναι ακριβή αντίγραφα αυτών που υπάρχουν στο Play Store, με τα digital signatures τους ανέγγιχτα για όποιον θέλει να το επιβεβαιώσει. 

Οπότε εδώ έρχεται η Google και σου λέει: Ξεφεύγεις από το enshittification μιας εφαρμογής εγκαθιστώντας παλιές εκδόσεις; Θα στο κόψουμε μαχαίρι!

Επίσης το sideloading είναι χρήσιμο αν έχεις παλιές συσκευές Android, εφόσον το Play Store δεν σου δείχνει πλεον τη τελευταία έκδοση μια εφαρμογής που μπορεί να τρέξει η συσκευή σου, αν η συσκευή σου δεν μπορεί να τρέξει την πιο πρόσφατη έκδοση, σου πετάει error "not compatible". Οπότε πας στο ApkMirror και βρίσκεις την τελευταία έκδοση που είναι συμβατή με την έκδοση Android που έχει η παλιά συσκευή σου και κατεβάζεις το apk.

Δεν νομίζω να μπορεί να το κάνει αυτό σε όλες τις εκδόσεις του android που υπάρχουν εκεί έξω + το πόσοι χρησιμοποιούν το side loading για νόμιμους σκοπούς.

Αν είναι μικρό το ποσοστό και από τις δύο πλευρές,απλά δεν τους βλέπει.

Δημοσ.

Έχει καταφέρει η Google να γίνει αντιπαθέστατη.

Μια με την υπερβολική παρακολούθηση, μια με τις υπερβολικές διαφημίσεις, μια με την προπαγανδα εναντι ΦΦ και υπερ του Chrome που τελικα μας βγηκε υπερφαγανος, μια με αυτό.

Κ αυτό το λέει κάποιος που μεγάλωσε δείχνοντας ως κακή την Μ$ κ συμπάθησε τη Google. Κραζοντας ον Internet Explorer και βλέποντας τώρα τον Chrome χαλίφη στη θέση του χαλίφη...

  • Like 10
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν η Google, έπαθε Apple, να αλλάξει όνομα στο Android και να το κάνει IOSoid. Το Android σημαίνει ελευθερία, παραμετροποίηση, δυνατότητες, ευελιξία, επιλογές !

Επεξ/σία από JimGor
  • Like 10
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...